PARTNER SERWISU
crfxfubt

Poczynania początkującego - horyzont czasowy 1 rok

kostly
0
Wpisów: 7
Wysłane: 13 sierpnia 2020 18:11:56
Cześć Wam,

Czytając indywidualne kroniki giełdowe oraz interesując się od jakiegoś czasu giełdą postanowiłem zainwestować swoje pieniądze na giełdzie. Traktuję tę inwestycję jako naukę, jednakże będę starał się osiągnąć jakiś zysk.

Z wykresami miałem do czynienia głównie na forexie, gdzie niestety bardziej były to straty, aniżeli zyski. Cóż, tym razem mam nadzieję, że będzie inaczej. Zakładam horyzont czasowy jednego roku. Chciałbym wybrane spółki trzymać, no chyba że wydarzy się z nimi coś strasznego, to oczywiście będę podejmował jakieś akcje.

Podstawowe zasady którymi postanowiłem się kierować wybierając spółki:
- konieczne jest, aby w moim mniemaniu była to atrakcyjna branża
- wchodzę w trend wzrostowy
- wskaźniki finansowe conajmniej A, najlepiej AA
- trzymam maksymalnie 4 spółki

Sugerując się również innymi indywiudalnymi kronikami giełdowymi zdecydowałem się skorzystać z niektórych podpowiedzi, które pasowały do moich podstawowych zasad (branża, trend, wskaźniki finansowe).

Jeżeli macie jakieś sugestie, rady, to zapraszam!

Na ten moment złożyłem zlecenie kupna na akcje
1 ) Tesgas
2) Drageus Games
3) Geotrans
4) Columbus Energy.

Postaram się co jakiś czas aktualizować jak mój portfel wygląda. Zobaczymy za ile uda mi się kupić hello1

Trzymajcie kciuki!

kojo
42
Wpisów: 227
Wysłane: 13 sierpnia 2020 18:28:40
Cześć,

ja ze swojej strony najlepszą radę - jako początkujący inwestor - jaką mogę zaoferować, to wykup subskrypcji do portfela cztery fazy rynku prowadzonego przez Wojtka.
Nie sposób ocenić, jak cenna i owocna jest wiedza, którą Wojtek konsekwentnie i w przystępny sposób wykłada. Twoje oszczędności z pewnością z tą subskrypcją będą bezpieczniejsze :)

Powodzenia życzę!

kostly
0
Wysłane: 13 sierpnia 2020 18:35:53
Cześć,

Bardzo dziękuję za radę! Z pewnością rozważę tą propozycję :)

jqn
jqn
64
Wpisów: 374
Wysłane: 13 sierpnia 2020 23:23:35
Powodzenia, będę obserwował thumbright
To be a rock and not to roll

kostly
0
Wysłane: 17 sierpnia 2020 10:35:25
Cześć,

A więc pochwalę się swoim portfelem. Udało mi się nabyć:

Columbus Energy --> średnia cena nabycia: 86,64. Na ten moment mamy + 3,88%
Drageus Games --> średnia cena nabycia: 7,19. Obecnie mamy: + 4,03%
Geotrans --> średnia cena nabycia 32,37: Jest minus: - 4,84%
Tesgas --> średnia cena nabycia: 5,82: Tutaj też minus: -1,25%

Będzie to dopiero pierwszy pełny tydzień z tym portfelem. W między czasie przez weekend naszły mnie pewne wątpliwości, czy aby na pewno kupiłem niektóre spółki w odpowiednim momencie, na przykład, czy Columbus nie znajduje się obecnie na górce? No, ale nie zamierzam póki co nic zmieniać. Spółki fundamentalnie stoją dobrze i wierzę, że w dłuższym terminie przyniosą profit hello1

Trzymajcie się!

kostly
0
Wysłane: 19 sierpnia 2020 15:58:37
Cześć,

Pierwszy tydzień i już czerwono :D

Na miesięcznym wykresie Columbusa zarysowuje się klasyczna formacja RGR, co prawdopodobnie będzie oznaczać wejście w trend spadkowy.

Mimo, że spólka w długim terminie powinna przynieść zyski, to liczę na odbicie i testowanie lini trendu (w tym wypadku oporu) przy cenie za którą nabyłem akcję, czyli 86-87 zł. W związku z tym postanowiłem złożyć takie zlecenie sprzedaży i pozbyć się go tymczasowo przy cenie po której nabyłem akcje,,

Jeżeli się uda sprzedać, to tymczasowo uwolnię gotówkę i kupię Columbusa taniej w innym terminie, bądź zainwestuję w coś innego.

Jeżeli się nie uda sprzedać za cenę którą nabyłem akcję - nie będę sprzedawał go ze stratą.
Zostawię i poczekam na wzrosty :)
Edytowany: 19 sierpnia 2020 16:03

kostly
0
Wysłane: 26 sierpnia 2020 15:52:18
Cześć,

Odkąd wszedłem straciłem już niestety 12%. Żadna z wybranych przeze mnie spółek nie poszła w górę i okazuje się, że każdą z nich mogłem kupić taniej.

Szczególnie zaniepokojony jestem Columbusem, który od momentu zakupu za 86 zł za akcję spadł do 71 zł. Czaiłem się kilkakrotnie na sprzedaż, nawet ze stratą w okolicach 80 zł, ale nie udało mi się. Teraz to już za późno na sprzedaż i muszę chyba zostać w oczekiwaniu na jakieś wzrosty.

Drageus, Tesgas, Geotrans również z dużą stratą, natomiast o te spółki aż tak mnie nie martwią, gdyż fundamentalnie są niedoszacowane (wg: simplywall.st/), w przeciwieństwie do Columbusa :)

Zastanawiam się również jak Tesgas zachowa się po wynikach 31 sierpnia.

Raczej już ukisiłem pieniądze i pozostanie mi tylko czekać na moment, kiedy trend się odwróci, a szkoda. Bo są spółki, które rosną i mogłem zdecydować się na inne.. Anxious

Bolesny start :D
Edytowany: 26 sierpnia 2020 15:53

matimati2
0
Wpisów: 85
Wysłane: 26 sierpnia 2020 16:28:05
Martw sie o wszystkie :)

kojo
42
Wpisów: 227
Wysłane: 26 sierpnia 2020 20:45:17
Obserwuj Geotrans, jak 27 pęknie to może zaboleć..

MichalBrick
13
Wpisów: 185
Wysłane: 28 sierpnia 2020 09:57:09
kostly napisał(a):

Jeżeli się nie uda sprzedać za cenę którą nabyłem akcję - nie będę sprzedawał go ze stratą.
Zostawię i poczekam na wzrosty :)

To stwierdzenie to niestety pulapka mentalna i jest jednym z bledow przyczyniajacych sie do strat poczatkujaczch inwestorow. Krotko, tnij straty i pozwol zyskom rosnac.

Dokladniej: poswiec troche czasu na edukacje na temat rynku akcji, ksiazki, artykuly edukaczjne etc.
Jest tu kilka zjawisk ktore odrozniaja go od forexu.

Niektore masz opisane w artykule Wojtka:

edu.stockwatch.pl/5-najdrozszy...

P.S. Super, ze piszesz swoja kronike, w ten sposob mozesz tutaj czerpac z spersonalizowanych podpowiedzi doswiadczonych inwestorow :)
"Cut your losses short and let your profits run on" - David Ricardo

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 28 sierpnia 2020 18:57:19
Zajrzałem na wykres tego Columbusa (używam tu skali logarytmicznej) z pomocą bardzo prostej techniki: Wideł Andrewsa.
Na rynkach rosnących robi się to tak: bierzesz wcześniejszy dołek, potem jakąś korektę, którą dzielisz na pół. Ta połówka wyznacza 2 istotny punkt. Między tym punktem a wspomnianym wcześniejszym dołkiem rysuje się środkową linię prostą, tzw. medianę. Następnie na początku i na końcu korekty rysuje się 2 proste równoległe (ramiona Wideł). Patrząc teraz na wykres od razu rozumiesz ten powyższy opis.
Zobacz, w ilu punktach na Widłach łapią się mniej lub bardziej ważne ekstrema (czerwone strzałki): to wskazuje, że rynek "respektuje" Widły.
Spójrz teraz na ostatnie 3 strzałki. Pierwsza wyznacza ostatni szczyt. 2 kolejne pokazują dołki, łapane na medianie. Pierwszy dał dynamiczne odejście w górę, ale obecnie już niemal w całości zniwelowane. Drugi, ten z pierwszą strzałką od prawej, już o wiele bardziej niemrawe. Potraktuj to przez chwilę jak odbijającą się od podłoża piłkę: została zrzucona ze szczytu, odbijając mocno za pierwszym razem, za drugim już słabiej...a co bedzie przy trzecim razie? Widać już, że Byki (kupujący) mają coraz mniej energii na kreowanie odbić i jest wysoce prawdopodobne, że 3 razu już nie będzie, a kurs spadnie pod medianę. Dokąd? Andrews, twórca tej techniki chanellingu mówił, ze w takiej sytuacji mamy aż 80% prawdopodobieństwo, że cena po przełamaniu mediany dojdzie co najmniej do dolnej linii Wideł, jeśli nie jeszcze niżej.
Ta linia obecnie znajduje się na poziomie ok. 43 PLN, ale podnosi się stale i pod koniec września będzie już na poziomie 56 PLN. Zauważ, jak szybko nastapił zjazd ze szczytu na poziomie 112 PLN. Zaledwie 5 sesji i już rynek meldował się na poziomie 65 PLN, skąd odbijał to pierwsze, silne odbicie. To bardzo ważna obserwacja: korekty po długich wzrostach często mają gwałtowny charakter i sięgają głęboko. Jak głęboko tu może jeszcze cena zejść, już mówiliśmy. Właśnie dlatego, jeśli zdarzy Ci się wejść z akcjami "na czerwoną stronę" musisz ustalić sobie poziom, przy którym powiesz: dobra, myliłem się, wyrzucam je z portfela. Wrócę do nich, jeśli znowu uznam je za warte tego, ale na razie niech inni z nimi walczą.
Co ważne: nawet spadek do tych powiedzmy 50 PLN nie psuje długoterminowych perspektyw tego rynku i dalszego ciągu hossy. Więc może jednak trzymać ze stratą?
Nie. Oprócz ceny liczy się także czas. Korekty mogą trwać całkiem długo - tutaj wzrost od marca do sierpnia, prawie 5 miesięcy. Więc np. 3 miesięczna korekta nie byłaby niczym nadzwyczajnym.

Ale znowu: nie wiemy JAKI ZAKRES ta korekta znosi. Być może jest to korekta całości wzrostów od minimum z 11 października 2018 (1,19 PLN!!), wtedy może trwać znacznie dłużej, niż 3 miesiące i połamać dolną linię Wideł, spadając jeszcze niżej. Właśnie dlatego należy ustawić Stop Loss - ten poziom, o którym tu wcześniej pisałem, przy którym mówisz sobie: OK, pomyliłem się, zamykam pozycję ze stratą po to, by strata się nie powiększała. Na rynkach MYLĄ SIĘ WSZYSCY. Ja też. Nie jesteś więc żadnym wyjątkiem. W tej zabawie chodzi o to, by pomimo pomyłek, które będą Ci stale towarzyszyć, być sumarycznie na plus. I jednym z podstawowych sposobów jest ograniczanie strat. A zlecenie Stop Loss jest najprostszym sposobem realizacji tego ograniczania

PS. Pisałem trochę "jak do dziecka" Angel ale mam nadzieję, że nie czujesz się urażony. Mówisz, ze jesteś początkujący, więc chciałem być dobrze rozumiany i unikałem tu slangu.

kliknij, aby powiększyć
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

kostly
0
Wysłane: 31 sierpnia 2020 10:26:58
Cześć,

Bardzo serdecznie dziękuję wszystkim za rady. Wszystkie są bardzo cenne, a oczywiście naukę na własnych błędach chyba zapamiętuje się najbardziej.

Dzisiejsze decyzje jakie podjąłem, to:

Udało mi się sprzedać połowę posiadanych przeze mnie akcji Columbusa --> na szczęście z niewielką stratą, bo sprzedałem go za 82 zł za akcję hello1 Bardzo cieszę się, że nie sprzedałem w zeszłym tygodniu za 71 zł i poczekałem trochę na korektę.

Czemu nie wszystkie? Ponieważ branża jest perspektywistyczna. Obawiam się, że rzeczywiście w obecnej sytuacji możemy wejść w długi trend spadkowy, natomaist w dłuższej perspektywie postanowiłem troche tych akcji mieć.

Za połowę uzyskanego kapitału z Columbusa dokupiłem akcje Geotransu, uśredniając przy tym posiadany przeze mnie pakiet. Wcześniejsza cena moich akcji Geotrans: 32,37 --> obecnie: 30,87 zł.

Columbus Energy --> średnia cena nabycia: 86,64. --> sprzedana połowa pakietu akcji ze stratą za 82 zł
Drageus Games --> średnia cena nabycia: 7,19.
Geotrans --> średnia cena nabycia: 32,37: --> dokupione akcje. uśredniona cena nabycia: 30,87 zł
Tesgas --> średnia cena nabycia: 5,82:

Póki co wartość portfela od początku spadła około 10%

Po dzisiejszej podjętej decyzji czuję się nieco bardziej spokojny. Mimo, że Geotrans technicznie obecnie nie wygląda najlepiej, to uśredniona cena poprawiła mi humor. Bardziej pokładam wiarę na wzrosty w tej spółce, aniżeli w Columbusie.

Gorąco pozdrawiam.

kostly
0
Wysłane: 31 sierpnia 2020 19:52:33
Witam,

Bardzo duże wzrosty były dzisiaj na Columbusie. Mógłbym nawet wyjść na plusie ze sprzedażą połowy akcji,ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło :)

Bardzo dobry raport Tesgasu dzisiaj, może coś ruszy do góry w tym tygodniu ? :)

Ciekawe informacje też płyną z Famura, który zainteresował mnie ostatnim razem.
Myślę, że warto przyjrzeć się tej spółce.

Pozdrawiam,
Robert

MichalBrick
13
Wysłane: 31 sierpnia 2020 22:48:41
Odnosnie Famur to odsyłam raz jeszcze do artykyłu Wojtka zacytowanego powyżej.

Punkt1. Kupowanie akcji w trendach spadkowych Shame on you
Edytowany: 31 sierpnia 2020 22:49

MichalBrick
13
Wysłane: 22 października 2020 18:00:38
@kostly

co slychac? Dalej na forum?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,363 sek.

jzwysjic
zdftaecx
zgcyrhqy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rdffbxsp
tquhxinr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat