sxaefcmv
Advertisement
PARTNER SERWISU
eohidrlb
1 2 3 4

Analizy, nie Szutki

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 1 marca 2021 09:29:35
Ten tydzień (1-5 marca) powinien być ważny dla WIG20 - wypada tu bardzo duży i mocny węzeł czasowy. Patrząc na zachowanie W20 od stycznia, powinien to być koniec korekty. Graniczny zasięg węzła czasowego to 8-9 marzec (poniedziałek - wtorek przyszłego tygodnia)

kliknij, aby powiększyć

Czy to działa zawsze? Nic na ryku nie działa zawsze. To tylko obszar mocno zwiększonego prawdopodobieństwa zmiany sytuacji. Dla niedowiarków: podobny układ na wykresie dziennym (sesje) na kontraktach na srebro

kliknij, aby powiększyć
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Szutnik
153
Wysłane: 4 marca 2021 10:18:50
10YTNotes
Silnie wyprzedane amerykańskie obligacje rządowe o dłuższej zapadalności (i futures na nie) wyglądają na gotowe do krótkiego, ostrego rajdu, by zlikwidować techniczne wyprzedanie - być może dzisiejszy Jay Powell (ok. 18tej czasu polskiego, jak się nie mylę) będzie zapalnikiem tego ruchu.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

W dłuższym terminie podejrzewam, że dopiero okolice mediany (środkowej linii) tych różowych Wideł Andrewsa w okolicach 130-132 na wykresie tygodniowym okażą się wystarczającym wsparciem dla sprowokowania średnioterminowego rajdu obligacji.

kliknij, aby powiększyć

To powinno pomóc złotu, które obecnie jest dołowane w korelacji z rosnącymi stopami rynkowymi, a także z czasem uspokoić trochę rynki akcji, które zaczęły ostatnio zwracać baczniejszą uwagę na rentowność obligacji. Do niedawna rynek uważał, że ucieczka kapitału z obligacji rządowych to jedynie zdrowy objaw wychodzenia z recesji i wchodzenia w normalny rozwój gospodarczy, a wręcz cieszył się z tego, bo część pieniędzy, zaparkowanych w obligacjach miała wracać na rynki akcji, ale ostatnio tempo i skala spadku cen obligacji (czyli wzrostu ich rentowności) zaczęła Dużych niepokoić....
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 4 marca 2021 16:51:38
Szutnik, interesujesz się tym co jest w USA. Czy te spadki obligacji w stanach nie są przypadkiem wynikiem jakieś realizacji zysków na takowych?

Z moich kresek wyszło mi, że WIG20 zdecyduje o swoim losie 19 lub 21 marca.

Szutnik
153
Wysłane: 4 marca 2021 17:20:43
Cytat:
Czy te spadki obligacji w stanach nie są przypadkiem wynikiem jakieś realizacji zysków na takowych?

W jakimś stopniu na pewno. Ale przede wszystkim jest to wyciąganie pieniędzy, schowanych tam jak w bezpiecznym sejfie, na czas problemów.
To jest normalne, jeśli oczekuje się powrotu do typowej aktywności gospodarczej po recesji. Spora część tych pieniędzy przechodzi z obligacji na akcje, bo te dają wyższe stopy zwrotu gdy gospodarka się rozpędza.
Chodzi o tempo tego wychodzenia - to przestraszyło wielu Dużych (i małych też). Wielu zinterpretowało to jako "inflacja za rogiem", co niekoniecznie musi akurat być prawdą, ale to jest gra w oczekiwania, nie fakty. Konsekwencją tej interpretacji był kolejny wniosek: FED skróci okres akomodacyjnej polityki, by zacząć hamować inflację i już masz odpowiedź, czemu ostatnio tempo wzrostu na wszystkim "siadło"

Szutnik
153
Wysłane: 27 marca 2021 19:49:48
Tym razem to nie analiza

No i kolejny Fundusz Hedge padł.
Tiger Cub Archegos Capital Management LLC cudownego magika rynków medialnych i telekomunikacyjnych Billye'go Hwanga został poddany karnej wyprzedaży aktywów, w wyniku czego m.in. akcje Discovery, jednego z głównych składników portfela funduszu zaliczyły krach (wykres poniżej):

kliknij, aby powiększyć

Billy osiągał naprawdę kosmiczne wyniki. Zaczął od "własnych" 200 mln USD, które zebrał od inwestorów po opuszczeniu funduszu Tiger Asia w 2012 roku i powiększył je na dźwigni do 15 mld USD.
W międzyczasie w 7 lat powiększył też fortunę innej gwiazdy funduszy hedge, Juliana Robertsona, inwestującego w fundusze hedge swoich byłych podwładnych z Tiger Asia, z 16 mln USD do 7 mld USD.
Ale dźwignia to miecz obustronny - daje bogactwo, gdy idziesz w tym samym co rynek kierunku i błyskawicznie je odbiera, gdy nie wyczujesz zmiany tegoż kierunku. Billy nie wyczuł i od mijającego tygodnia jego dokonania są już tylko zapisami w wielkiej księdze o nazwie Historia Rynków Kapitałowych 🙂

Tu link na temat:
finance.yahoo.com/news/exclusi...
Edytowany: 27 marca 2021 19:50

Szutnik
153
Wysłane: 8 kwietnia 2021 12:28:15
Czas najwyższy na aktualizację obrazu na CD Projekt, którą obiecałem.

Cytat:
Moja hipoteza co do CDR w dłuższym terminie: papier, po prawie 9 latach pięknych, stabilnych wzrostów, wszedł w kilkuletni trend boczny pomiędzy poziomami 205 PLN (dno z marca 2020), gdzie Byki będą bronić CDR, a grudniowym szczytem na poziomie 464.2 PLN.
Na razie to tylko hipoteza robocza, nie dysponuję żadnymi dowodami - po prostu jest na nie za wcześnie. W miarę rozwoju sytuacji mam zamiar tę hipotezę weryfikować, odnosząc się odpowiednio do tego, co widać na rynku

No i rynek zweryfikował powyższą hipotezę negatywnie blackeye Tak to już z tym rynkiem bywa Angel
Wsparcie na poziomie 205 PLN (różowa linia pozioma) pękło z wielkim hukiem potężną luką (czerwona elipsa), a zachowanie kursu w ostatnich dniach czyli: siedzenie pod tym poziomem bez próby ataku i choćby tylko chwilowego wyjścia ponad 205 świadczy o dużej słabości Byków i praktycznie niepodzielnych rządach Niedźwiedzi

kliknij, aby powiększyć

Dzienny RSI(14) ma jeszcze sporo miejsca na spadki - kolejnej próby odbicia spodziewałbym się nie wcześniej, niż po osiągnięciu dolnej linii niebieskich Wideł Andrewsa (lepiej widać na wykresie powyżej), czyli gdzieś w strefie 160-170 PLN

kliknij, aby powiększyć

Patrząc w szerszej perspektywie: rynek połamał tę zieloną linię trendu zaczętą w 2012 roku oraz czerwoną średnią 200-tygodniową - teraz nawet w strategiach długoterminowych funduszy akcje CDR świecą się na czerwono....

kliknij, aby powiększyć

Podobnie połamana została poniższa, czerwona linia trendu, zaczęta jeszcze w 2010 roku:

kliknij, aby powiększyć

Tygodniowy RSI(14) sygnalizuje już pewne wyprzedanie rynku (31 pkt), ale prawdopodobnie dopiero zejście oscylatora pod linię 30 pkt będzie rzeczywistym wskaźnikiem wyprzedania, co powinno nastąpić za jakiś tydzień do trzech, zależnie od dalszego tempa spadku:

kliknij, aby powiększyć

Proszę zauważyć ważną zmianę jakościową w zachowaniu tygodniowego RSI: w latach 2012 - 2019 oscylator nigdy nie spadł poniżej 35 pkt (brązowa linia pozioma) trzymając się zasady, że w zdrowej hossie poziomy wykupienia/wyprzedania RSI to 80/40 a nie klasyczny układ 70/30 pkt. Dopiero obecnie mamy po raz pierwszy od 2011 roku tygodniowy RSI w okolicach 30 pkt, z dużą szansą na zejście poniżej, jak w roku 2008. W uzupełnieniu przypomnę tylko, że w zdrowej bessie przyjmuje się, że poziomy wykupienia/wyprzedania RSI to 60/20, także inaczej niż w klasycznej interpretacji Wellesa Wildera

Reasumując: mamy tu zdrową bessę, która zapewne jeszcze trochę czasu potrwa
O ile oczekuję odbicia gdzieś ze ze strefy 160-170 PLN (dolne ramię niebieskich Wideł Andrewsa na wykresie 1 od góry), to nie spodziewam się, że będzie to koniec bessy. Liczyłbym tu tylko na większe odbicie - minimalnie po to, by spróbować zamknąć tę gigantyczną lukę w okolicach 205 PLN, maksymalnie po to, by spróbować dotknąć od spodu średnią 200tygodniową lub czerwoną, połamaną linię trendu (tę od 2010 roku). Na dno bessy liczyłbym nie wcześniej, niż po zejściu kursu w rejon strefy 125-145 PLN, czyli w okolice dna z listopada 2018 roku

poorsultan
3
Wpisów: 58
Wysłane: 9 kwietnia 2021 18:34:34
Wow, Szutnik. Myślę, że jeszcze kilka razy muszę to przeczytać by wszystko zrozumieć i połączyć te kropki.

Szutnik
153
Wysłane: 12 kwietnia 2021 10:51:19
KGHM
To bardziej prognoza niż analiza i jak każda prognoza, nie musi wyjść, choć daję jej spore prawdopodobieństwo sukcesu.

Moim zdaniem mamy tu trójkąt zbieżny w budowie

kliknij, aby powiększyć

Wyjście z takiego trójkąta powinno ostatecznie nastąpić górą. W tej chwili mielibyśmy tu tworzenie się ostatniego jego elementu, fali e, mówiąc językiem Teorii Fal Elliotta. Taka fala najczęściej nie dociera do dolnej linii, ograniczającej trójkąt i kończy ostatecznie trochę powyżej niej. W przypadku KGHM preferowaną dla mnie strefą zakończenia są okolice 167 - 175 PLN

kliknij, aby powiększyć

Dlaczego akurat tu? Bo począwszy od 15 kwietnia mamy w tym miejscu szanse na uzyskanie squaringu ceny i czasu (czyli takiej "rymowanki", to jedna z technik Ganna) - gdybyśmy np. 16 kwietnia dostali cenę 168 PLN byłby to idealny squaring 168 zł i 68 sesji od szczytu z 11 stycznia. W squaringach dopuszczalne są różnice 2 jednostek, czyli np. możemy dostać 16 kwietnia cenę 170 PLN lub 166 i też będzie to OK

kliknij, aby powiększyć

Czy to wyjdzie? Dopóki nie jesteśmy po fakcie, nic nie jest pewne, ale są spore szanse Angel

Szutnik
153
Wysłane: 15 kwietnia 2021 10:59:45
Polscy inwestorzy akcyjni na GPW jakoś niespecjalnie interesują się tym, co dzieje się z USD.
Tymczasem jest to jeden z kilku kluczowych rynków, warunkujących zachowanie wielu innych instrumentów, także tych polskich akcji, które są na tyle duże, że mieszczą się w obszarze zainteresowania Zagranicy

Powód takiego zachowania jest bardzo prosty: FED zalewa rynki tak wielką płynnością, że USD słabnie od marca 2020.
Słabnięcie USD zachęciło wielkie fundusze do zastosowania na dużą skalę tzw. currency carry trade, czyli w dużym skrócie: pożycz taniejącą walutę i kup za nią jakiekolwiek drożejące aktywa, a zarabiasz podwójnie - na wzroście ceny aktywa i na spadku wartości waluty, którą pożyczyłeś.
Im więcej funduszy wchodzi w taki carry trade, tym bardziej rynki stają się wrażliwe na kurs USD. Spadający dolar podbija ceny aktywów, podczas gdy rosnący, nawet tylko korekcyjnie USD, prowokuje korekty cenowe "antydolarów" - tych instrumentów, w które fundusze mocno weszły z użyciem pożyczonych dolarów.
Zobaczmy, co działo się ostatnio z USD - od 31 marca dolar praktycznie cały czas spadał, przez 11 sesji, dając tym wiatr w plecy wielu instrumentom, także akcjom w indeksie WIG20 i paru innym spoza indeksu, gdzie Zagranica się kręci.
Ale oto jesteśmy na DXY (Dollar Index Futures) w okolicach dolnej linii zielonych Wideł Andrewsa i w pobliżu dolnej linii Wstęgi Bollingera (20,2).

kliknij, aby powiększyć

To dobre miejsce, by dolarowe Byki mogły spróbować kilkusesyjnego odbicia, które powinno też przynieść wyraźniejsze cofnięcie na WIG20, choć nie sądzę, by aż pod dołek z 25 marca.
Raczej oczekiwałbym tu kilkudniowego cofnięcia "tylko" do okolic 1920 - 1940 pkt

Szutnik
153
Wysłane: 15 kwietnia 2021 12:19:11
Nie mogę już edytować powyższego wpisu, więc uzupełnię go tutaj:
Wygląda na to, że dno na DXY, którego oczekiwałem, właśnie się zrobiło. To jest klasyczny squaring ceny i czasu wg Ganna. Tak, wiem, wielu z Was na pewno ma problem z uwierzeniem, że jakieś dni mogą się "rymować" z setnymi częściami wartości ceny, ale to naprawdę działa. To jeden z moich skoków jakościowych w ostatnich 5 latach Angel
Jeśli teraz Byki zdołają obronić to minimum, a Niedźwiedzie nie dadzą rady zejść niżej w czasie jego testu, dno będzie ustalone.

kliknij, aby powiększyć

Test, a może nawet seria testów, powinien nadejść w ciągu najbliższych kilku godzin
Edytowany: 15 kwietnia 2021 12:23

Slavvvos
10
Wpisów: 233
Wysłane: 22 kwietnia 2021 06:50:11
witam.

dno ustalone ....?jak obecnie ta sytuacje oceniasz ?

Szutnik
153
Wysłane: 22 kwietnia 2021 10:09:25
Cytat:
witam.

dno ustalone ....?

Hmmmm....a można prosić ciutek precyzyjniej, bo nie wiem, czego pytanie dotyczy....

Slavvvos
10
Wysłane: 22 kwietnia 2021 10:14:49
Szutnik napisał(a):

Jeśli teraz Byki zdołają obronić to minimum, a Niedźwiedzie nie dadzą rady zejść niżej w czasie jego testu, dno będzie ustalone.

kliknij, aby powiększyć

Test, a może nawet seria testów, powinien nadejść w ciągu najbliższych kilku godzin

prosze:)

Szutnik
153
Wysłane: 22 kwietnia 2021 11:21:13
@Stavvos

Dno DXY na 91.495 nie wytrzymało serii kilku testów i jak to w takich razach bywa, jeśli rynek nie wykorzystuje szansy na mocne dno, to szybko przychodzi kara za takie zachowanie Angel
Tutaj było to ostre wyłamanie dołem z czerwonych Wideł Andrewsa.

kliknij, aby powiększyć

Ostatecznie trwa obrona na średniej 100 sesyjnej (100SMA) w o wiele słabszym miejscu, która to obrona powinna sprowokować jedynie niemrawe odbicie, przypuszczalnie tylko maksymalnie do dolnej linii przełamanych Wideł, IMO taka podbitka będzie trwać plus minus do okolic posiedzenia FED 27-28.04, z możliwym lekkim przeciągnięciem do 30.04

W dłuższym okresie idziemy na test strefy 88-89 (różowa i zielona linia na wykresie poniżej) i to jest dobra wiadomość dla GPW, WIG20, złota i wszystkich innych "antydolarów" wypychanych w górę słabością dolara - ich wzrosty będą kontynuowane
Możliwe, że spadek ten będzie do momentu osiągnięcia przez kurs po raz drugi mediany (środkowej linii) tych dużych, brązowych Wideł Andrewsa na poniższym wykresie tygodniowym (pierwsze dotknięcie i odbicie już było w styczniu - niebieska strzałka; co od razu zaowocowało boczną szarpaniną W20):

kliknij, aby powiększyć

Gdyby to się miało sprawdzić, to mamy wzrosty WIG20 orientacyjnie do maja-czerwca (czerwona elipsa)

Slavvvos
10
Wysłane: 23 kwietnia 2021 07:40:52
dzieki Szutnik za wyjasnienia. widzialem na wykresie ze dno sie nie utworzylo, ale chcialem prosic o Twoja analize sytuacji. sledze Twoje wpisy o rymowankach czasu z setnymi kwotami w kursie i ciekawi mnie tak zwyczajnie jak Tobie sie to czesto sprawdza.

Szutnik
153
Wysłane: 23 kwietnia 2021 09:36:25
Cytat:
dzieki Szutnik za wyjasnienia. widzialem na wykresie ze dno sie nie utworzylo, ale chcialem prosic o Twoja analize sytuacji. sledze Twoje wpisy o rymowankach czasu z setnymi kwotami w kursie i ciekawi mnie tak zwyczajnie jak Tobie sie to czesto sprawdza.

Bardzo często. Jak chcesz, mogę tu zacząć wrzucać więcej takich rzeczy z różnych rynków, niekoniecznie polskich Angel

Slavvvos
10
Wysłane: 23 kwietnia 2021 10:32:00
kompletnie nic nie wiem o.rynkach zagranicznych , za waski w uszach.

Slavvvos
10
Wysłane: 23 kwietnia 2021 11:46:31
jestem leszczem wybitnym na gpw. ale chyba i ona nie jest najgorsza do nauki... poszukalem wpisow dot. polski j miales wpis cdr gdzie rynek zanegowal Twoja analize co sie oczywiscie zdarza a teraz jestesmy w trakcie sprawadzania analizy mrc:) sledzenie tego co sie dzieje tam to niezla nauka , narazie jakos w miare operuje srednimi rsi kanalami itp. z roznym dla mnie skutkiem. Twoja analiza mrc z 7.12 jest chyba dla niektorych wazniejsza niz wlasne pieniadze.

Szutnik
153
Wysłane: 2 maja 2021 18:10:13
Wiem, że w to, co poniżej pokażę, trudno będzie Wam uwierzyć Angel Nie dziwi mnie to - sam potrzebowałem parę lat temu prawie 3 miesięcy niedowiarstwa i powtarzania testów na różnych rynkach, nim zaakceptowałem to w pełni. Angel Ale z tą metodą jest tak, jak z japońskimi świecami - kto ich raz na poważnie spróbował, nie chce już później wracać do zwykłych słupków OHLC
@ Slavvvos - tym razem nie z rynków zagranicznych Angel

Od razu tytułem wstępnej informacji i wyjaśnienia: w tej metodzie patrzy się na 2 ostatnie cyfry na lewo i na prawo od przecinka, a jako "rymowankę" dopuszcza się zgodność ceny i czasu o różnicę nie większą niż 2 jednostki; przykładowo: 94 pkt i 96 godzin uznaje się za zgodność, ale już 94 pkt i 97 godzin - nie.

Teraz będzie o WIG20
Co zatrzymało marsz w górę 29 kwietnia?
Ta zgodność ceny i czasu czyli "rymowanka" (tzw. squaring out), widoczna na 180 minutowym wykresie:

kliknij, aby powiększyć

kto nie wierzy i myśli, że te ilości świec wpisałem ot tak sobie, żeby mi pasowało, może sam sprawdzić na 3 godzinowym wykresie WIG20 np. na portalu Tradingview

Mało tego - pojawiły się 2 "rymowanki" (squaringi) z(20)81 w układzie dziennym w stosunku do 2 najważniejszych den z 2020 roku. 181 dni kalendarzowych do dna z października '20

kliknij, aby powiększyć

i 281 sesji do dna z marca 2020:

kliknij, aby powiększyć

Ponownie zachęcam do sprawdzenia, czy nie oszukuję i nie wpisałem sobie tych 181 i 281 na pałę salute

W połączeniu z tym, że nastąpiło to w momencie kolejnego testu tej różowej spadkowej linii bessy

kliknij, aby powiększyć

musiało to doprowadzić do zatrzymania i wyraźniejszego cofnięcia indeksu.

Czy to już koniec wzrostów? To byłoby zbyt odważnie i nieprawdziwie powiedziane. Pokazane wyżej rymowanki są zbyt słabe na zakończenie wzrostów. To tylko krótka korekta, jakich wiele było i jeszcze będzie.
Nadal twierdzę, że WIG20 wkrótce wybije się ponad 2100 pkt, a poważniejszych problemów oczekiwałbym nie wcześniej, niż w okolicach 2250 pkt, z preferowanym obszarem 2300 - 2470 pkt jako miejscem "przyciągania/odpychania" i potencjałem na stworzenie poważniejszego szczytu.
Na razie sytuacja wygląda wg mnie na klasyczną nawrotkę do tych czerwonych Wideł Andrewsa, które 25 marca zatrzymały spadek i wypchnęły indeks w górę:

kliknij, aby powiększyć

choć za bardziej prawdopodobną wersję uważam, że wystarczająco silnym wsparciem dla powstrzymania spadków powinny okazać się już te zielone Widły Andrewsa, które już raz zatrzymały krótkoterminowy spadek na poziomie 1961,71 pkt

kliknij, aby powiększyć

Na koniec byłbym zapomniał - 360 minutowy wykres sprzed miesiąca, pokazujący rymowanki w dnie z 25 marca.

kliknij, aby powiększyć

Wykres pokazywałem m.in. obcokrajowcom, więc stąd opis po angielsku. "Candlesticks" - to świece, "rhymes" - rymuje się (wyjaśnienia dla nie spikających lengłydżem).
Reszta podobnie jak wyżej. Już przed świętami Wielkiej Nocy tamte rymowanki + te, których tu nie pokazuję, a które pojawiły się na wykresach dziennych, pozwalały uznać, że trend boczny się kończy i indeks wkrótce przystąpi do ataku na 2100.
Opinię tę nadal podtrzymuję: jeszcze w maju br. WIG20 wyskoczy ponad 2100 i różową linię bessy blob3 i będzie to tym razem udane wyjście, zgodnie z zasadą: Do 3 razy sztuka Angel

Miłego przedłużonego Weekendu!
Edytowany: 2 maja 2021 18:13

Szutnik
153
Wysłane: 6 maja 2021 07:02:35
Wczorajsze odbicie WIG20 jak dla mnie wygląda bardzo zwodniczo....
Ta "rymowanka 52" na wykresie 360 min ostrzega, że 2052.17 pkt to prawdopodobnie taki lokalny szczyt korekty, która się jeszcze nie skończyła:

kliknij, aby powiększyć

Koniec spadków 4.05 miał miejsce dokładnie tam, gdzie wcześniej oczekiwałem (wpis powyżej) na zielonej dolnej linii Wideł Andrewsa:

kliknij, aby powiększyć

Ale wg mnie wygląda na to, że celem tej korekty jest test o wiele mocniejszego wsparcia - dolnej linii czerwonych Wideł Andrewsa, które już raz (25.03) powstrzymały spadki:

kliknij, aby powiększyć

Edytowany: 6 maja 2021 07:03

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,452 sek.

bosefuvs
yfynxapy
rzzjmqly
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 511,67 zł +377,56% 95 511,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bvscxwnv
qigchipx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat