PARTNER SERWISU
rexsbfwa
5 6 7 8 9
Mardog
0
Wpisów: 74
Wysłane: 17 października 2009 22:03:33 przy kursie: 13,10 zł
a masz Groclinu akcje?
Kto jest bykiem to niech sprzeda drogo i niech będzie twardy!

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 17 października 2009 22:26:22 przy kursie: 13,10 zł
mkk napisał(a):
Trend wzrostowy, co pokazuje nam mój ulubiony ADX, jest raczej mizerny.

Dlaczego?? padł sygnał zakupu na liniach kierunkowych i ADX rośnie czyli trend się umacnia. będzie problem jak zacznie opadać
EEX

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 17 października 2009 22:57:57 przy kursie: 13,10 zł
mkk napisał(a):
Mardog napisał(a):

II. Podsumowanie:
W przeciągu 1-2miesięcy kurs pójdzie w górę 15,99zł - 13,00zł na akcję.

Copyright © MarDog

POZDROOO

Popolemizował bym z tym :) Po pierwsze dlatego, że nie pokazujesz na wykresie moim zdaniem najważniejszej teraz linii trendu, której początkiem na wykresie logarytmicznym jest cień świeczki z ósmego lipca. Ten trend wzrostowy został przełamany 25 września i mniej więcej po dwóch tygodniach - trzy sesje temu - kurs powrócił znowu ponad jego linię. Świeczka z sesji piątkowej zatrzymuje się na nim. Narysować to łatwo - każdy może.

No i co z tego wynika? Trend wzrostowy, co pokazuje nam mój ulubiony ADX, jest raczej mizerny. W końcu toczy się walka przy bardzo istotnej linii. Mimo to pewne szanse na odbicie od niej na najbliższej sesji są... Jak duże? Hmmm... Trudne pytanie, nie odpowiem na nie...

Jednak nawet odbicie od wspomnianej linii trendu nie pozwala snuć takich prognoz, jak Twoje. A na pewno nie z tego co narysowałeś... Sam Fibonacci to za mało. Moim zdaniem, rzecz jasna :) No i bez Copyright - można mnie cytować dowolnie :)

Wcale nie tak łatwo... Jeśli malujemy po dolnych cieniach, to drugim punktem linii będzie 2 września. Wtedy kurs wypadł 30 września i powrócił w środę pod linię. Świeczka z piątku ma jeszcze troszkę do tej linii. Linie ponadto można malować od 12 marca.
ADX jako wskaźnik podwójnie uśrednieony reaguje na tak dynamiczne zmiany dość wolno i nawet przy trendzie bocznym w perspektywie paru dni będzie nadal rosnąć. Z kontynuacją ruchu może być ciężko. Na razie widać podaż przy kursach powyżej 13.3. Ostatnio wybicia na dużym wolumenie nie kontynuowały na papierze bezpośrednio wzrostów. 21 IV, 18 V, 1 VI, 12 VIII... Długi cień czwartkowej sesji zdaje sie to potwierdzać. Obrót troszkę za duży jak na korektę w biegu i hyc doo góry.

Mardog
0
Wysłane: 18 października 2009 04:59:15 przy kursie: 13,10 zł
Jeżeli kolezanka jest taka mądra to niech zrobi lepszy wykres i zobaczymy który się sprawdzi.
Edytowany: 18 października 2009 08:58

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 18 października 2009 11:31:04 przy kursie: 13,10 zł
owner napisał(a):
mkk napisał(a):
Trend wzrostowy, co pokazuje nam mój ulubiony ADX, jest raczej mizerny.

Dlaczego?? padł sygnał zakupu na liniach kierunkowych i ADX rośnie czyli trend się umacnia. będzie problem jak zacznie opadać

Hmmm..... Mówimy o ADX dziesięciosesyjnym. OK - masz rację rośnie - ale przyjmuje wartości, które są dalekie od wysokich dla tej spółki, nie patrząc tak daleko w przeszłość. Poza tym sygnał kupna wygenerowany został już dość dawno temu - 12.10 - więc grając krótkoterminowo dwie ostatnie sesje, zwłaszcza po załamaniu można było odebrać jak czas na wyjście z długiej pozycji. Tak bym zrobił, gdybym miał akcje Groclinu :)

mkk
mkk
0
Wysłane: 18 października 2009 11:37:39 przy kursie: 13,10 zł
anty_teresa napisał(a):

Wcale nie tak łatwo... Jeśli malujemy po dolnych cieniach, to drugim punktem linii będzie 2 września. Wtedy kurs wypadł 30 września i powrócił w środę pod linię. Świeczka z piątku ma jeszcze troszkę do tej linii. Linie ponadto można malować od 12 marca.
ADX jako wskaźnik podwójnie uśrednieony reaguje na tak dynamiczne zmiany dość wolno i nawet przy trendzie bocznym w perspektywie paru dni będzie nadal rosnąć. Z kontynuacją ruchu może być ciężko. Na razie widać podaż przy kursach powyżej 13.3. Ostatnio wybicia na dużym wolumenie nie kontynuowały na papierze bezpośrednio wzrostów. 21 IV, 18 V, 1 VI, 12 VIII... Długi cień czwartkowej sesji zdaje sie to potwierdzać. Obrót troszkę za duży jak na korektę w biegu i hyc doo góry.

Hmmm.... Zainspirowałaś mnie :) Wczoraj wieczorem nie miałem zaaktualizowanej bazy w Matastocku i rysowałem wykresiki w Stooqu. Przed chwilą popatrzyłem na spółkę jeszcze raz już w Metastocku, po Twoich uwagach i mam pewien pomysł. Słuchajcie, a gdyby narysować linię od ósmego lipca, drugi punkt 13 lipca, a trzeci.... PIĄTY PAŹDZIERNIK... Wtedy jasność jest większa, zadnych szans na szybki wzrost i duża korelacja z WIG-iem. To chyba to... Co myślicie?

owner
6
Wysłane: 18 października 2009 11:56:30 przy kursie: 13,10 zł

kliknij, aby powiększyć

popatrzcie na dywergencje powstające na wskaźnikach i nawet na samym wolumenie. kolejne szczyty budowane są na coraz niższym. jak ktoś chce kupować to wydaje mi się w tej chwili bardzo ryzykowne.
EEX

mkk
mkk
0
Wysłane: 18 października 2009 11:59:34 przy kursie: 13,10 zł
owner napisał(a):

popatrzcie na dywergencje powstające na wskaźnikach i nawet na samym wolumenie. kolejne szczyty budowane są na coraz niższym. jak ktoś chce kupować to wydaje mi się w tej chwili bardzo ryzykowne.

Zgadzam się absolutnie - tez tak to widzę.

tycoon
0
Wpisów: 243
Wysłane: 18 października 2009 12:02:45 przy kursie: 13,10 zł
media.stockwatch.pl/data/2009/...
kliknij, aby powiększyć
[/URL]

wg mnie zasieg wybicia z trójkata sie zrealizował i teraz powolny zjazd do lini trendu. Wychlodzenie wskazników i ponowny atak szczytów. Zobaczymy czy wsparcie w postaci polowy marubozu wytrzyma. Jeśli tak i rynek pomoże to odczytam to jako zwykla naturalna korekta. Świeczka mi sie nie podoba z czwartku...

get rich or die trying...

owner
6
Wysłane: 18 października 2009 12:05:56 przy kursie: 13,10 zł
nie bede juz wklejał obrazka ale w interwale tygodniowym w skali logarytmicznej można się pokusić o narysowanie lini trendu od min z tygodnia 06,02,09 do zamknięcia z tygodnia 09,10,09 chociaż będzie to mocno naginane Think
EEX

tycoon
0
Wysłane: 18 października 2009 12:06:35 przy kursie: 13,10 zł
mkk napisał(a):
owner napisał(a):

Zgadzam się absolutnie - tez tak to widzę.

wlasnie, do tego dochodzi jeszcze to...

owner
6
Wysłane: 18 października 2009 12:09:48 przy kursie: 13,10 zł
tycoon napisał(a):
wg mnie zasieg wybicia z trójkata sie zrealizował i teraz powolny zjazd do lini trendu.

no właśnie ten zasięg wypadł przy poprzednim szczycie i żeby teraz się nie okazało, że będziemy mieli podwójny szczyt Angel
nadzieja w tych liniach trendu
EEX

tycoon
0
Wysłane: 18 października 2009 12:16:42 przy kursie: 13,10 zł
owner napisał(a):
tycoon napisał(a):
wg mnie zasieg wybicia z trójkata sie zrealizował i teraz powolny zjazd do lini trendu.

no właśnie ten zasięg wypadł przy poprzednim szczycie i żeby teraz się nie okazało, że będziemy mieli podwójny szczyt Angel

dlatego sie trzeba wstrzymac z zakupem...ja bynajmniej tak robie. Wstepnie ustawiam sie na lini trendu. Ale obym sie mylil i papier niech rosnie, wtedy sie podlacze :)

Mardog
0
Wysłane: 18 października 2009 12:47:44 przy kursie: 13,10 zł
tycoon napisał(a):
owner napisał(a):
tycoon napisał(a):

dlatego sie trzeba wstrzymac z zakupem...ja bynajmniej tak robie. Wstepnie ustawiam sie na lini trendu. Ale obym sie mylil i papier niech rosnie, wtedy sie podlacze :)

Helloołł Tycoonoo oraz Ownerze

To wtedy się podłączycie jak będzie na samym szczycie na górce..? : D heh

1. Po pierwsze kurs teraz jest bliżej Twej linii trendu dolnej czerwonej.
2. Po drugie na Twym wykresie od 02.2009 nie było wykresu w kształcie "szpikulca" który odbija się od dolnej linii trendu i w połowie wraca znów w dół. A ty taki scenariusz kupujesz : D
3. Po trzecie po wybiciu z dolnej linii trendu i po wygenerowaniu szczytu objawiał się znów drugi szczyt (więc szczyty tu chodzą parami).
ale były dwa scenariusze (pozytywny i bardzo pozytywny):
a)szczyt był na podobnej wysokości od poprzedniego
b)szczyt był na wysokości dwukrotnie lub trzykrotnie wyższej od ostatniego.
c)więc od lutego widać powtarzanie się scenariusza, że jak jest jakiś szczyt umieszczony w środku lub na górze pomiędzy głównymi liniami trędu to zawsze jest drugi szczyt.- "Historia lubi się powtarzać"

W podsumowaniu czas pokaże kto miał rację

POZDROOO : D

robkob
6
Wpisów: 185
Wysłane: 18 października 2009 13:24:21 przy kursie: 13,10 zł
Teoria "szczytów" jest być może poprawna ale należy pamiętać, iż notowania nie są zależne od tego co było tylko od tego co ma być. Gdyby kurs dało się przewidzieć na podstawie historii, to większość graczy giełdowych nie miałoby problemu z zarobieniem fortuny Shame on you
Najważniejszy jest czas...

Mardog
0
Wysłane: 29 października 2009 20:51:34 przy kursie: 12,81 zł
I MÓJ WYKRES SIĘ SPRAWDZIŁ CO DO JEDNEJ ŚWIECY!!!

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 29 października 2009 22:31:29 przy kursie: 12,81 zł
Mardog napisał(a):
I MÓJ WYKRES SIĘ SPRAWDZIŁ CO DO JEDNEJ ŚWIECY!!!

hmm jesli chodzi o ten wykres z 17 pazdziernika to narysowales kreske co zlotowke mniej wiecej, wiec ciezko, zeby ktorys z tych poziomow sie nie "sprawdzil"

na dzisiaj stoimy na oporze, co nie znaczy, ze nie pojdziemy na gorna kreske linii kanalu wzrostowego, znaczy natomiast, ze jest srednio fajny moment na posiadanie/kupowanie
Edytowany: 29 października 2009 22:33

zyx123
0
Wpisów: 21
Wysłane: 13 listopada 2009 21:02:33 przy kursie: 12,31 zł
Dzisiaj wyniki za 3Q'09 całkiem OK. Zeszli z zadłużenia, zredukowali koszty osobowe. Czas podkręcić sprzedaż. Szkoda że WBK kazał w 2Q oddać Altrixa wtedy skonsolidowana sprzedaż by nie spadła.

Czas na ruch w górę.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 13 listopada 2009 21:31:40 przy kursie: 12,31 zł
Wyniki lada chwila na stronie:
www.stockwatch.pl/gpw/groclin,...

Ogólna poprawa, choć nie tak idealna, jak by to chciała pokazać spółka. Wyciśnięty malutki zysk netto za III kwartał, ładne przepływy operacyjne, ale z wartości księgowej odpisano prawie 5 mln złotych, część z różnic kursowych, a część z "objęcia konsolidacją jednostki zależnej". Raport plącze się w zeznaniach co do wyników i perspektyw. Oczywiście spadkowi sprzedaży winny jest kryzys, ale jeśli popatrzymy w tył, to zawsze, nawet przy trzykrotnie większych przychodach, sprzedawali na strasznie małej marży i ledwo wychodzili na plus. Po tąpnięciu i zawirowaniach wyników stracili w sumie niewiele, bo z 50 mln zł wartości księgowej. Natomiast znacznie skurczyła się suma bilansowa. Mnie dziwi, że przez ten czas nie wygenerowali gotówki, tylko że się ona rozpierzchła - brakuje mi lekko licząc ze 20 mln zł.
Teraz spółka, mimo nierównego wzrostu i jednak braku zyskowności, odbudowuje rating i pomału wychodzi ze strefy zagrożenia. Pracuje też nad zadłużeniem i nad wyciągnięciem kapitału obrotowego z wartości ujemnej. Mimo wciąż braku zyskowności, oraz bardzo dużego wzrostu od dołka, ciągle jeszcze troszkę jej brakuje do konserwatywnej wyceny. To zasługa ryzyk: nie wiadomo co z branżą motoryzacyjną, w produkcji zawsze wszyscy boją się tanich Chin, uzależnienie od kilku wielkich odbiorców, no i brak instytucji w akcjonariacie - z jakichś powodów stronią od tej spółki.

ger
ger
0
Wpisów: 42
Wysłane: 16 listopada 2009 21:47:20 przy kursie: 13,10 zł
d'oh!
Shame on you
zobaczmy jakie foteliki robi groclin - na pewno nie do autek z Chin, VV i Volvo nie robią swoich części ( ważniejszych ) w Chinach - głównie są wykonywane w Europie , a właśnie do tych firm robi foteliki nasza firma. Uważam , że IV kwartał wygeneruje całkiem niezły zysk i firma powinna podnieść się do poziomu 26 zł. Zejście z długu a tym samym mniejsze koszty finansowe przy przychodach z Euro powyzej 4 zl zrobi zyski. A wracając do przychodu to lepiej robić 30 foteli z zyskiem 3 zł na fotelu niż 100 foteli z zyskiem o,05 zł na fotelu ( to na temat spadku przychodów ) nie mwiąc juz o kosztach dodatkowych i większym ryzyku , b z zysku 0,05 lada chwila może być strata 0,05 zł, a z zysku 3 zł może być zysk 2,5 zł,
Pozdrowionka
Edytowany: 19 listopada 2009 01:20

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

5 6 7 8 9

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,164 sek.

dsdwnwco
wswuapnx
ylgmdrxv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lrogdkoh
pfpopdgy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat