Sam sobie odpowiem (i wam również):
Dostałem dwie odpowiedzi of funduszy ETF:
Cytat:The fund is paying taxes itself for the earnings within the ETF due to the fund domicile. The stock exchange is not important in this case.
Cytat:I assume that you are referring to our Dutch ETF range as these distribute income to shareholders. In principle according to the tax treaty the ETFs will initially withhold 15% Dutch withholding tax on every dividend distribution. Typically income is distributed on a quarterly basis.
In certain countries you may be able to off-set the Dutch withholding tax. We are however not a tax advisor and recommend you consult a local tax advisor that can advise on what the impact will be for your specific situation.
odpowiedź od XTB:
Cytat:Podczas handlu na ETFach i akcjach w momencie przysługiwania dywidendy będzie ona wypłacana na rachunek już w formie netto. Przyjmuje się, że będzie to podatek u źródła. W przypadku wątpliwości najlepiej sprawdzać ISIN instrumentu, który Pan u nas widzi. Można to sprawdzić po prostu w informacjach o instrumencie.
ISIN wpływa na stawkę podatku. ADR to akcje, które są zdeponowane w banku, który to emituje kwity depozytowe, w tym przypadku akcje są zdeponowane w USA, bank depozytariusz otrzymuje dywidendę od spółki i wypłaca dywidendę posiadaczom tych kwitów, stąd przechodzi to przez stawkę podatku US.
Info z BOŚ:
Cytat:Dziękujemy za wiadomość. W przypadku ADR na akcje firmy rosyjskiej (np. Gazprom) podatek pobierany jest wg. stawki rosyjskiej (15%).
Podobnie w przypadku ETF – największe znaczenie ma tutaj siedziba emitenta a nie giełda na której jest notowany.
Jeszcze tylko sie dopytam bo mam sprzeczne informacje (od mojego drugiego brokera):
Na pewno podatek od ADR pobierany jest w Rosji a nie w USA jako ze to kwity amerykańskiego banku czyli to on jest ich emitentem?
A może najpierw w Rosji a potem jeszcze w USA?
Cytat:Podatek 15% jest pobierany w Rosji, w USA nie jest nic pobierane – do inwestora wpływa 85%.
oraz mBank:
Cytat:ADRy z akcji również dystrybuują dywidendę. Niezależnie od tego czy otrzymuje ją Pan z akcji czy ADR nastąpi opodatkowanie u źródła (wg stawki rosyjskiej)
A czy nie jest tak że najpierw sa opodatkowane w Rosji, a potem (jako ze to ADRy) równiez w USA do kwoty ich podatku?
To tak jak z podatkiem w PL że nawet gdy dywidendy są opodatkowane 15% to i tak musze dopłacić do naszej stawki podatkowej a w US (jako że nie jestem ich rezydentem a u was w-8ben nie działa) zapłacę 30%?
Zatem finalnie moze to być 30% z USA a nie tylko 15% z Rosji?
Cytat:Niezależnie od formy pożytki z GAZPROM były opodatkowane jedynie rosyjską stawką.
Jednocześnie zaznaczam iż na rachunek otrzymuje Pan zawsze kwoty po opodatkowaniu. Płatnikiem jest nasz broker zagraniczny.
Po wypłacie świadczenie BM mBanku może udzielić Panu informacji o wysokości pobranego już podatku. Jeśli chodzi o sposób jego rozliczenia w US, zachęcam do kontaktu z doradcą podatkowym.