PARTNER SERWISU
lupxrugo

ADR i ETF a dywidenda

Przemtrad
10
Wpisów: 157
Wysłane: 17 kwietnia 2020 18:38:44
ADR jest emitowany przez spółkę matkę i dywidenda jest rozliczana w kraju tej spółki?
Choćby przykładowy Gazprom.
Można go kupić na różnych giełdach. W Londynie, w Niemczech na xetrze czy na nasdaq.
Wszędzie ma ten sam ISIN czyli US3682871088
Kto emituje te ADRy?
Płacę podatek od dywidendy w Rosji czy USA?

Czy w przypadku ADRa dywidenda jest dokładnie procentowo taka sama jak w spółce matce?
Procentowo bo czasem ADR ma wielokrotności akcji spółki matki.
Edytowany: 17 kwietnia 2020 18:43

Przemtrad
10
Wysłane: 22 kwietnia 2020 14:39:58
Sam sobie odpowiem (i wam również):

Dostałem dwie odpowiedzi of funduszy ETF:

Cytat:
The fund is paying taxes itself for the earnings within the ETF due to the fund domicile. The stock exchange is not important in this case.

Cytat:
I assume that you are referring to our Dutch ETF range as these distribute income to shareholders. In principle according to the tax treaty the ETFs will initially withhold 15% Dutch withholding tax on every dividend distribution. Typically income is distributed on a quarterly basis.

In certain countries you may be able to off-set the Dutch withholding tax. We are however not a tax advisor and recommend you consult a local tax advisor that can advise on what the impact will be for your specific situation.

odpowiedź od XTB:

Cytat:
Podczas handlu na ETFach i akcjach w momencie przysługiwania dywidendy będzie ona wypłacana na rachunek już w formie netto. Przyjmuje się, że będzie to podatek u źródła. W przypadku wątpliwości najlepiej sprawdzać ISIN instrumentu, który Pan u nas widzi. Można to sprawdzić po prostu w informacjach o instrumencie.
ISIN wpływa na stawkę podatku. ADR to akcje, które są zdeponowane w banku, który to emituje kwity depozytowe, w tym przypadku akcje są zdeponowane w USA, bank depozytariusz otrzymuje dywidendę od spółki i wypłaca dywidendę posiadaczom tych kwitów, stąd przechodzi to przez stawkę podatku US.

Info z BOŚ:

Cytat:
Dziękujemy za wiadomość. W przypadku ADR na akcje firmy rosyjskiej (np. Gazprom) podatek pobierany jest wg. stawki rosyjskiej (15%).
Podobnie w przypadku ETF – największe znaczenie ma tutaj siedziba emitenta a nie giełda na której jest notowany.

Jeszcze tylko sie dopytam bo mam sprzeczne informacje (od mojego drugiego brokera):
Na pewno podatek od ADR pobierany jest w Rosji a nie w USA jako ze to kwity amerykańskiego banku czyli to on jest ich emitentem?
A może najpierw w Rosji a potem jeszcze w USA?

Cytat:
Podatek 15% jest pobierany w Rosji, w USA nie jest nic pobierane – do inwestora wpływa 85%.

oraz mBank:

Cytat:
ADRy z akcji również dystrybuują dywidendę. Niezależnie od tego czy otrzymuje ją Pan z akcji czy ADR nastąpi opodatkowanie u źródła (wg stawki rosyjskiej)

A czy nie jest tak że najpierw sa opodatkowane w Rosji, a potem (jako ze to ADRy) równiez w USA do kwoty ich podatku?
To tak jak z podatkiem w PL że nawet gdy dywidendy są opodatkowane 15% to i tak musze dopłacić do naszej stawki podatkowej a w US (jako że nie jestem ich rezydentem a u was w-8ben nie działa) zapłacę 30%?
Zatem finalnie moze to być 30% z USA a nie tylko 15% z Rosji?

Cytat:
Niezależnie od formy pożytki z GAZPROM były opodatkowane jedynie rosyjską stawką.
Jednocześnie zaznaczam iż na rachunek otrzymuje Pan zawsze kwoty po opodatkowaniu. Płatnikiem jest nasz broker zagraniczny.
Po wypłacie świadczenie BM mBanku może udzielić Panu informacji o wysokości pobranego już podatku. Jeśli chodzi o sposób jego rozliczenia w US, zachęcam do kontaktu z doradcą podatkowym.

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 22 kwietnia 2020 20:27:49
@Przemtrad

To dziwne co piszesz bo ja właściwie miałem informacje że jest to istotne na jakiej giełdzie jest notowany instrument czyli jeśli chodzi o ADR notowane przez naszych rodzimych brokerów to mamy najczęściej giełdę w Londynie a tam dywidenda jest wypłacana bez podatku.

W jednym z artykułów na blogu bossa.pl było nawet tak opisane:

Ciekawostka – nie płaci się na szczęście podatku od dywidendy wypłacanej przez spółki z giełdy w Londynie i niektórych papierów irlandzkich.

Dla ułatwienia podaję wielkość podatków od dywidend dla najbardziej popularnych rynków:

USA – 30%,
Niemcy – 26,375%
Londyn – 0% (dywidenda brutto),
Kanada – 25%,
Francja – 30%
Holandia – 15%
Szwajcaria – 35%

blogi.bossa.pl/2019/11/22/z-ik...

Przemtrad
10
Wysłane: 22 kwietnia 2020 22:45:42
Może to skrót myślowy gdzie nie chodzi o wszystkie spółki (równiez te spoza UK) ale o ich spółki rodzime (tak jak u nas GPW).
Przykładowo notowane sa u nas spółki spoza Polski jak Interaolt i Cez, Wydaje mi sie że podatek będzie tu pobierany na Litwie i w Czechach.

Poza tym nawet w tym linku masz:

Cytat:
Wyjątkiem są dywidendy, od których pobierane są podatki w zróżnicowanej wielkości, zależnie od kraju, w którym siedzibę ma spółka lub emitent.

Edytowany: 22 kwietnia 2020 22:48

Kanoniers
1
Wysłane: 27 kwietnia 2020 12:28:18
Mam dwa pytanka :

1) czym różni sie inwestycja w Gazprom jako Gazprom a w ADR na Gazprom od strony praktycznej ?

Wiem że ze względu na trudność inwestycji na polskim rynku dość popularne jest inwestowanie w Instrument ADR ale nie wiem jaka jest różnica namacalna dla nas jako zwykłych zjadaczy chleba

2) to już takie banalne , wiadomo że nasi brokerzy nie uwzględniają wypłaconych dywidend od ETF zagranicznych w przesyłanym PIt-8C
Skad można pobrać taką wartość za rok ? Trzeba za każdym razem to jakoś sobie notować czy można jakoś zbiorczo określić jaka to była wartość ? Dodatkowo będziemy wiedzieć jaki został od nich pobrany podatek ?

Przemtrad
10
Wysłane: 4 maja 2020 11:23:35
Mały zwrot z Saxo Bank od pana Szewczyka:
Cytat:
Podatek jest pobierany u źródła czyli w przykładanie który Pan podał będą to Niemcy, poniważ tam notowane są akcje.

czekam na dalsze

filemonczyk
0
Wpisów: 44
Wysłane: 19 sierpnia 2020 12:05:14
Czy tegoroczne dywindendy od gazprom'u wplynely u was na konta? Mam konto w dif i ciagle nic, wyplata byla 30.07

Kanoniers
1
Wysłane: 8 września 2020 13:00:27
I jak ostatecznie się okazało z tą dywidendą wypłacaną od ADR Gazprom ?

Płacimy rożnicę podatku bo w Rosji jest pobierane 15% ,całość bo przychodzi do nas cała kwota brutto czy też nic bo otrzymujemy kwotę netto ??

Udało się komuś to ostatecznie ustalić ?

Kanoniers
1
Wysłane: 29 września 2020 17:35:31
Czy nadal nikt nic nie wie czy udało się komuś ustalić jakaś ostateczną wersję ?

Chodzi mi o naszych rodzimych brokerów np. bossafx ?

square
5
Wpisów: 10
Wysłane: 24 października 2020 13:33:50
@filemonczyk czytalem w necie, ze dywidenda najpierw idzie do banku wystawiajacego ADR a nastepnie do posiadacza papieru. Moze to trwac nawet miesiac.

Prosze daj nam znac jak ostatecznie wygladala sytuacja z podatkiem.

Z jakiego brokera korzystacie do akcji zagranicznych?
Edytowany: 24 października 2020 13:40

grzechu216
1
Wpisów: 83
Wysłane: 29 listopada 2020 13:49:15
To ja z praktycznego punktu widzenia.

Broker degiro
ADR BTI (british americano Tobaco) adr notowany na NYSE. ISIN zaczyna się od US ale spółka z UK. Broker nie pobrał żadnego podatku od dywidendy. Pobrana została tylko opłata za ADR +-0.75% od kwoty dywidendy.

Akcje Lyondelbassel (LYB) notowane na NYSE. ISIN zaczyna się od NL. Według formularza 10-k spółka zarejestrowana w Holandii (Holandia 15% podatku od dywidendy) natomiast adres biur wykonawczych w UK. W tym przypadku broker również nie pobrał podatku od dywidendy.

Dla porównania
Akcje Pfizer notowane na NYSE. ISIN US. Przy wypłacie dywidendy broker potrąca 15% podatku od dywidendy (formularz WBEN-8)

Więc z tego wynikałoby że nie ważne gdzie jest notowany dany papier nie ważne gdzie spółka jest zarejestrowana. Ważne gdzie ma biura wykonawcze

Piotrzet
0
Wpisów: 32
Wysłane: 30 grudnia 2020 11:35:45
Czyli lipa u polskich brokerów z rosyjskimi spółkami. Przynajmniej te największe jak Gazprom, Sberbank, Lukoil, Tatneft, Rosneft zaczynają się od US, czyli zapłaciłbym 30% .... :(

grzechu216
1
Wpisów: 83
Wysłane: 30 grudnia 2020 11:45:25
Nie wiem jak to będzie wyglądać u polskiego brokera. Ale sam ISIN nie jest ważny. Zobacz ADR na british american Tobaco. ISIN jest US a broker nie pobiera podatku od dywidendy bo spółka jest z UK gdzie stawka podatku od dywidendy wynosi 0%

Piotrzet
0
Wpisów: 32
Wysłane: 18 czerwca 2021 21:12:31
No tak wracając do tematu po długiej przerwie chyba rozstrzygnąłem swoje wątpliwości.

Na początku ważna uwaga – pamiętaj, że mówiąc „polska spółka” lub „zagraniczna spółka” ważny jest kraj jej rejestracji! Nie ma znaczenia, na jakim rynku kupiłeś spółkę. Dla przykładu wspomniany Kernel Holding jest spółką notowaną na GPW, ale zarejestrowaną w Luksemburgu. Analogicznie, możesz kupić spółkę Sociedad Qumica Minera de Chile notowaną na rynku NYSE, która zarejestrowana jest w Chile. Spółka będzie więc de facto chilijska i to chilijskie zasady obowiązywać Cię przy rozliczeniu.

Polecam przeczytać cały artykuł źródłowy:
dnarynkow.pl

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,458 sek.

eqpakimx
thhntqai
gcymypae
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wcnveets
gortpzag
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat