klhnhjkk
Advertisement
PARTNER SERWISU
ahnmgnyc
1 2 3

Portfel dywidendowy IKE IKZE; horyzont 30 lat!

slavko98
7
Wpisów: 56
Wysłane: 25 lipca 2021 02:01:20
Dzisiaj podsumowanie Q2 2021. Tradycyjnie na początek zestawienie dokonanych zakupów od ostatniego raportu:

kliknij, aby powiększyć

A następnie zestawienie dywidend, z których większość już została wypłacona.

kliknij, aby powiększyć

Aktualnie ROI dywidend (liczone jako suma wypłaconych i zatwierdzonych dywidend do środków wydanych na zakup akcji) to ok. 9%, czyli bardzo dobry wynik.

Na koniec jeszcze kilka luźnych przemyśleń odnośnie poszczególnych spółek:
1) IRL oraz KRK - kupując akcje nie pomyślałem o tym że gdzieś po drodze będzie pobrany podatek (domyślam się że to taki "podatek u źródła" pobrany jeszcze przed wysłaniem kasy do Polski?), więc ROI dywidend na tych spółkach jest mniejszy niż początkowo myślałem. Nie wiem jeszcze co z tym zrobię, zmniejsza to efektywność inwestycji, ale przy IRL jak jest ~8% ROI to i tak nieźle.
2) KGH - tutaj już na początku roku zastanawiałem się co by było gdyby jakimś cudem wypłacili dywidendę no i faktycznie stało się :) Ale nawet jak kupowałem tak tanio jak kupowałem, ROI wyszło śmiesznie niskie (3,1%), tak więc lepszą strategią okazała się sprzedaż części akcji i zakup innych. Myślę że tą resztę też sprzedam.
3) BHW - tutaj popełniłem mały błąd bo kupując akcje założyłem że mogą wypłacić dywidendę również za 2019 rok (i wtedy wychodziło mi ROI ~10%), a dopiero potem doczytałem że KNF o dywidendzie za 2019 będzie decydował dopiero pod koniec tego roku. Tak więc na chwilę obecną ROI tylko 2,5%, ale spółkę zamierzam trzymać a także sukcesywnie dokupywać, no i liczę że prędzej czy później zysk za 2019 też wypłacą.
4) PEO - tutaj podobnie jak z BHW zysk za 2019 nadal jest niepodzielony, ale ponieważ ładnie udało się uśrednić cenę zakupu (pierwsze akcje kupiłem dosłownie kilka tygodni przed spadkami w 2020), to ROI tutaj wychodzi 5%.

Ogólnie ciężko teraz mi wybierać które spółki dokupywać ponieważ wydają mi się wszystkie drogie :)

Nadal w kręgu zainteresowania są: STX, PCR, 1AT, RPC, EDI, SON, ACP, SKA, DCR, FRO, TIM, IFI, NEU

poorsultan
3
Wpisów: 58
Wysłane: 25 lipca 2021 08:51:44
W przypadku spółek zagranicznych notowanych na GPW może być tak, że podatek od dywidendy zostanie pobrany. Rzuć okiem tutaj na wątek CEZ www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...

Fajny wynik na tych dywidendach. Widzę, że interesujesz się IFI. To była pierwsza spółka, którą się na poważnie zainteresowałem. Ja mam ich 440 akcji kupowanych po 3,74. Kurs bardzo szybko odjechał i jak było po 6 to mówiłem, że drogo już, potem 8, 9 , 10 pękło i dalej leci w górę. A dywidenda wpada co kwartał :)

Premier02
PREMIUM
12
Wpisów: 315
Wysłane: 25 lipca 2021 19:16:03
slavko98

Eurotela mam jeszcze po niższej cenie.
Śmiać się chce że niektórzy piszą o PZU "piękna dywidenda" a Eurotela jakby nikt nie spostrzegł.

slavko98
7
Wysłane: 14 października 2021 00:01:48
Witajcie, dzisiaj krótkie podsumowanie Q3 2021.

Na wstępie chciałem zaznaczyć że kolejne wpisy w wątku będę robił już na bieżąco tak jak będę dokonywał zmian w portfelu lub pojawią się dywidendy lub inne ważne wydarzenia. Wydaje mi się że będzie zwięźlej i przejrzyściej.

A tymczasem tak jak zawsze, na początek zestawienie dokonanych zakupów od ostatniego podsumowania:

kliknij, aby powiększyć

Jak widzicie - zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami (patrzcie post z 14 kwietnia) - sprzedałem akje Famuru i w zamian dokupiłem Budimex, tak aby załapać się na zaliczkę na dywidendę za 2021 rok.

Poniżej wrzucam także zestawienie dywidend, wszystkie oprócz Dębicy zostały już wypłacone.

kliknij, aby powiększyć

Aktualnie ROI dywidend (liczone jako suma wypłaconych i zatwierdzonych dywidend z zysków za 2020r., podzielona przez sumę wpłat na rachunki IKE i IKZE) to ok. 7,72%, czyli nadal bardzo dobry wynik.

Niniejszym zmieniłem sposób liczenia ROI, wydaje mi się że ten będzie prostszy do liczenia.

slavko98
7
Wysłane: 14 października 2021 00:04:50
I od razu wrzucam zakup z 1 października:

kliknij, aby powiększyć

slavko98
7
Wysłane: 15 października 2021 23:45:04
Dzisiaj do portfela zawitała nowa spółka: ATAL, 22 sztuki po 47,40 zł + 5 zł prowizji.

dividend_loco
15
Wpisów: 217
Wysłane: 17 października 2021 19:32:11
Twój portfel to świetny przykład solidnego portfela dywidendowego! Tak trzymaj, kierunek jest dobry, a realizacja jeszcze lepsze hello1

Pozdrawiam i trzymam kciuki wave

VirginGuard
6
Wpisów: 49
Wysłane: 17 października 2021 22:28:42
Cześć!

Fajny portfel i właśnie mnie zainspirował, żeby pisać kronikę z moich portfeli IKE które już niedługo ruszają.
Pytanie tylko dlaczego nie skorzystasz z dostępu do rynku USA? Pytam bo mnie zainspirował blog dividend growth investor. Patrząc na rynek amerykański, myślę że oferta spółek dywidendowych jest dużo lepsza, gdzie znajdziesz mnóstwo walorów z udokumentowanym wzrostem wypłat rok do roku. Oczywiście pewnym problemem jest poziom wejścia z najmniejszą możliwą prowizją. Aktualnie wychodzi w okolicach 6.500 PLN z prowizją 19 PLN.

slavko98
7
Wysłane: 18 października 2021 23:34:20
dividend_loco napisał(a):
Twój portfel to świetny przykład solidnego portfela dywidendowego! Tak trzymaj, kierunek jest dobry, a realizacja jeszcze lepsze hello1

Pozdrawiam i trzymam kciuki wave

Dzięki za miłe słowo. Ja Twój portfel także obserwuję tak więc miej się na baczności! ;-)

VirginGuard napisał(a):
Cześć!

Fajny portfel i właśnie mnie zainspirował, żeby pisać kronikę z moich portfeli IKE które już niedługo ruszają.
Pytanie tylko dlaczego nie skorzystasz z dostępu do rynku USA? Pytam bo mnie zainspirował blog dividend growth investor. Patrząc na rynek amerykański, myślę że oferta spółek dywidendowych jest dużo lepsza, gdzie znajdziesz mnóstwo walorów z udokumentowanym wzrostem wypłat rok do roku. Oczywiście pewnym problemem jest poziom wejścia z najmniejszą możliwą prowizją. Aktualnie wychodzi w okolicach 6.500 PLN z prowizją 19 PLN

Wybrałem rynek polski głównie ze względów podatkowych - tzn. nie miałem czasu ani ochoty wgryzać się jak wyglądałoby to w przypadku inwestycji w USA. A przy okazji wspieram naszą rodzimą giełdę, więc i nutka patriotyzmu gospodarczego jest :)

Powodzenia w prowadzeniu Twojego portfela, z chęcią rzucę okiem.

slavko98
7
Wysłane: 20 października 2021 00:22:23
Przedwczoraj (18 października) wpadła zaliczka na dywidendę za 2021 rok od Budimexu. Kwota 208,60 zł, co przy mojej aktualnej średniej cenie zakupu daje ROI 6,23%.

slavko98
7
Wysłane: 3 listopada 2021 07:50:32
Wczoraj dokupiłem IRL, 50 sztuk po 20,15 + 5 zł prowizji.

Jakiś czas temu zastanawiałem się czy trzymać nadal tą spółkę w portfelu ponieważ ostatnio przy wypłacie dywidendy pobrali podatek (jest to spółka Litewska), ale uznałem że nawet po pobraniu tego podatku ROI jest całkiem fajnie, więc postanowiłem tą spółkę zostawić.

Zamierzam także na przykładzie tej spółki w wolnej chwili dowiedzieć się jak to jest z tym podatkiem u źródła - zamierzam do nich napisać i ew. przesłać informację o rezydencji podatkowej i zobaczymy czy można uniknąć tego podatku.

W portfelu mam drugą podobną spółkę (KRK), przy czym ta ma dużo niższe ROI dywidend, więc ten podatek ma większe znaczenie i w jej przypadku raczej nie ma sensu trzymać, więc być może się jej pozbędę.

poorsultan
3
Wpisów: 58
Wysłane: 4 listopada 2021 17:29:41
Wydaje mi się, ze podatku całkiem nie da się uniknąć. IKE/IKZE na Litwie czy Słoweni to coś całkiem obcego i nie wpisuje się chyba w ich system podatkowy nijak.

Krka jest fajna bo tam kwota dywidendy rośnie rok w rok. Od 2018 dywidenda z 9.50 do 23 wzrosła. Może i Ci opodatkują, ale z roku na rok wiesz, że mniej nie będzie. Chociaż pewnie warto sprawdzić jak to u nich z polityką dywidendową jest. GPW ma wpisane rosnące dywidendy

slavko98
7
Wysłane: 15 listopada 2021 23:35:37
Dzisiaj do portfela dołączyła spółka ACP - 11 sztuk po 92,95 zł + 5 zł prowizji.

slavko98
7
Wysłane: 1 grudnia 2021 14:04:54
Dzisiaj dokupiłem LEN - 222 sztuki po 4,52 zł + 5 zł prowizji.
Edytowany: 1 grudnia 2021 14:05

slavko98
7
Wysłane: 23 grudnia 2021 00:44:32
16 grudnia dokonałem dwóch zakupów:
1) DOM - 9 sztuk po 116 zł + 5 zł prowizji
2) INL - 219 sztuk po ~4,5863 + 5 zł prowizji

Tym samym zamknąłem planowe zakupy na ten rok, w portfelu zostało niecałe 2 tys. zł na jakieś super okazje jeżeli miałyby się takie pojawić.

Jednocześnie 17 grudnia wpadła ostatnia dywidenda w tym roku (DBC).

Na początku nowego roku planuję krótkie podsumowanie zakupów w obecnym kwartale oraz wyników za cały 2021 rok.
Edytowany: 23 grudnia 2021 00:45

slavko98
7
Wysłane: 14 stycznia 2022 02:16:08
Witajcie, dzisiaj krótkie podsumowanie zakupów dokonanych w Q4 2021 oraz wyniku za cały ubiegły rok.

Na początek zestawienie zakupów z ostatniego kwartału:

kliknij, aby powiększyć

A poniżej zestawienie wszystkich wypłaconych dywidend:

kliknij, aby powiększyć

Jeżeli chodzi o wynik portfela, to główny wskaźnik na który zwracam uwagę, czyli YOC (Yield On Cost - niedawno nauczyłem się tego nowego terminu :) wyniósł trochę powyżej 7%, czyli powyżej zakładanego celu.

Zastanawiałem się w ostatnim czsie jak ten mój pierwotny cel (5% ROI, a właściwie to już chyba poprawnie powinienem użyć YOC) miałby się zachowywać względem inflacji, i doszedłem do wniosku że dodatkowym założeniem/celem będzie to żeby wartość akcji za nią nadążała, a wtedy mój cel 5% YOC będzie dalej aktualny i niezależny od inflacji.

Sporo także rozkminiałem jak liczyć moje YOC/ROI, i nadal nie jestem ostatecznie przekonany, dlatego aktualnie liczę sobie trzy warianty:
a) średnie wypłacane ROI (czyli średnie ROI dywidend z tych spółek które wypłacały dywidendę lub zaliczkę)
b) YOC (czyli suma dywidend do sumy wpładonych środków na IKE/IKZE)
c) YOC z odjęciem gotówki i wartości zakupów z końca roku gdzie nie miałem już szans na dywidendę w 2021:

kliknij, aby powiększyć

Ostatecznie wydaje mi się że wraz z biegiem czasu, docelowy wynik wszytkich trzech wariantów powinien być zbieżny do jakiejś wartości po środku.

Aha, i jeszcze na sam koniec jako ciekawostka: stopa zwrotu całego portfela w 2021 roku to +32,35% (tak pokazuje myfund), ale ja tam patrzę na zwrot z dywidend a nie wzrostu wartości samych akcji :-)
Edytowany: 14 stycznia 2022 02:16

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 14 stycznia 2022 03:27:04
Cytat:
a) średnie wypłacane ROI (czyli średnie ROI dywidend z tych spółek które wypłacały dywidendę lub zaliczkę)
b) YOC (czyli suma dywidend do sumy wpłaconych środków na IKE/IKZE)

A nie powinno być czasem odwrotnie?

Yield on cost to dywidenda w porównaniu do ceny nabycia akcji. I odnosi się do pozycji w akcjach.
Cytat:
Yield on cost (YOC) is a measure of dividend yield calculated by dividing a stock's current dividend by the price initially paid for that stock. For example, if an investor purchased a stock five years ago for $20, and its current dividend is $1.50 per share, then the YOC for that stock would be 7.5%.

Investopedia

Return on investment jest bardziej rozmyte.
Cytat:
Return on investment (ROI) is a performance measure used to evaluate the efficiency or profitability of an investment or compare the efficiency of a number of different investments. ROI tries to directly measure the amount of return on a particular investment, relative to the investment’s cost.

Czyli można sobie nawet przyjąć, że ROI = YOC w zależności, co przyjmiesz za investment. Ale ja bym ROI traktował właśnie jako zwrot z całości zainwestowanej na rachunku kasy, czyli w porównaniu do wszystkich wpłaconych pieniędzy. Jak nie pracują to obciążają bezproduktywnie mianownik, a nie dają efektu w liczniku, czyli ROI jest mniejszy.

ROI to całościowy zwrot z poczynionych nakładów.
A yield na akcjach to uzysk na akcjach i jest na akcjach.

...taka sugestia...
Edytowany: 14 stycznia 2022 03:28

slavko98
7
Wysłane: 14 stycznia 2022 12:34:18
Heh, no to ja już sam nie wiem Anxious

Może na konkretnym przykładzie:
1) Wpłacam na konto $100 i kupuję 10 akcji po $10 każda.
2) Każda akcja płaci $1 dywidendy, czyli dostanę łącznie $10 w dywidendach. Tutaj chyba nie ma wątpliwości i ROI = YOC = 10%.
2) Następnie reinwestuję te $10 w tą samą spółkę i dokupuję 1 akcję (zakładam że cena się nie zmienia), czyli łącznie kupiłem 11 akcji po $10 każda, na łączną kwotę $110 (ale do portfela wpłaciłem przecież tylko te początkowe $100).
3) Kolejnego roku otrzymam $1 na akcję, czyli łącznie $11 w dywidendach.

I teraz pytanie:
a) czy zgodnie z definicją z investopedii, YOC nadal wyniesie 10%? (reinwestowanie otrzymanej dywidendy traktowane jest jak zwykły zakup, tak samo jakbyśmy wpłacili do portfela dodatkową kasę i za nią kupili)?
b) ROI liczone jako "całościowy zwrot z poczynionych nakładów" wyniesie 11% (czyli $11 dywidendy w danym roku do pierwotnego wkładu $100)?

Jeżeli tak, to faktycznie moje wyliczenia powinny chyba być na odwrót.
Powinienem wprowadzić nowy wskaźnik: ROW (Return On Wpłaty) i byłoby wszystko jasne occasion5
Edytowany: 14 stycznia 2022 12:35

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 14 stycznia 2022 16:41:16
Finanse wbrew pozorom nie są nauką ścisłą, zwłaszcza w sferze definicji i ich interpretacji blackeye , więc z pewnością znajdziesz porady odwrotne do mojej :) Ale przy Twoim podejściu trzymałbym się następującej koncepcji:

- ROI traktować jako zwrot z inwestycji, a inwestycja to projekt / przedsiębiorstwo / black box. Wkładasz kasę i patrzysz, ile Ci to zapłaciło z powrotem. Czyli przy takim podejściu b) TAK. Włożyłeś $100, dostałeś $11.

- YOC traktować jako miarę szczegółową (zarządczą). I wtedy liczyć to z taką szczegółowością, jaka Ci pasuje. Z tym, że jest coś takiego, jak paralysis by analysis, czyli trzeba sobie gdzieś postawić granicę :) Dla mnie sens ma liczenie tego w podziale na papiery. Czyli jak dokupuję, to stanowi to koszt wliczany do danej pozycji. Czyli a) TAK. Dokupienie oznacza wzrost bazy kosztowej i yield / uzysk jest taki sam.

Ale to wszystko powyżej zakładając, że patrzysz tylko na to, ile dostajesz dywidend. Czyli poniekąd średnioterminowo.

No bo jest też interpretacja taka, że yield oznacza procentowo przepływy, a return to całościowa zmiana wartości.
Sęk w tym, że trzeba sobie przyjąć coś, co w praktyce będzie przydatne do podejmowania decyzji. Dla portfela skoncentrowanego na generowaniu przepływów zmiana cen nie powinna mieć znaczenia. Przynajmniej w teorii. No ale właśnie - w teorii, a w praktyce na pewno nie? Kiedyś będziesz pewnie te pozycje likwidował. Wychodzenie poniżej ceny kupna może być słabe i ostatecznie zrujnować wyniki.

Takie podejście przestawia horyzont na długoterminowy.

Dlatego lepiej się na początku dobrze zastanowić nad celami, które chce się osiągnąć i zdefiniować sobie mierniki tak, żeby były użyteczne w długim terminie. Mam na myśli np.10 lat. Przy podejściu długoterminowym ROI i YOC mierzą u Ciebie poniekąd inną mutację tego samego (przepływy z dywidend w odniesieniu do czegoś tam) i w zasadzie trochę wprowadzają zamęt. Sam fakt tej dyskusji tego dowodzi. A skoro są dwa mierniki, to powinny liczyć co innego.

Zamąciłem? Na pewno :) Ale na prawdę sugeruję przemyślenie tego pod różnymi względami i zdefiniowanie sobie mierników na długie lata. Ta robota akurat nie wymaga pośpiechu, a się przyda. Istotne, żeby to działało tak, żebyś się tego trzymał latami, bo tylko wtedy to ma jakąś wartość informacyjną i przede wszystkim zarządczą.

dividend_loco
15
Wpisów: 217
Wysłane: 14 stycznia 2022 16:56:05
Ja liczę stopę dywidendy portfela dzieląc sumę dywidend przez sumę kosztu nabycia wszystkich akcji przed prawem do dywidendy lub informacji o jej braku w danym roku. A jak w kolejnym roku reinwestowałem dywidendę to nadal liczę tak samo, bo czy kupiłem te akcje za zewnętrzne środki na rachunku, czy pieniążki z otrzymanej dywidendy to bez znaczenia i jedna i druga kasa jest moja... równie dobrze mogłem wypłacić dywidendy i przechulać, albo zainwestować powtórnie. Zródło kasy nie ma dla mnie znaczenia, czy to z wypłaty od pracodawcy, czy z działalności czy z dywidend. Kupuję akcje za hajs, który mam i tyle.

A najważniejsze chyba, żeby zawsze co roku liczyć tak samo i trackować progress lub regress. Czyli metoda choć ważna to nie najważniejsza, trzeba porównywać jabłko do jabłka.

Stopa dywidendy z DKR u Ciebie będzie zaje... 3some

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,341 sek.

rtfcogqz
fqoyqcev
wpwjxzob
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gumegepu
qdufnmlz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat