PARTNER SERWISU
jrmaxpml
2 3 4 5 6
topol2
0
Wpisów: 98
Wysłane: 5 listopada 2009 14:23:12 przy kursie: 8,10 zł
Wczoraj od rana sprzątałem O2O. Nie wiem, czy zrobiłem dobrze. Bo ci co wchodzili w ciągu ostatnich tygodni nie są nowicjuszami. To doskonali zawodnicy. Ale po ostatnim raporcie kwartalnym mogę odkupić jedynie 10% akcji które sprzedałem.

adrian81
0
Wpisów: 18
Wysłane: 13 listopada 2009 10:51:27 przy kursie: 7,89 zł
witam !!!
wiecie co sie dzieje, ze tak zle sie dzieje?? dobre wiesci, dobry kontrakt a tu nic. Moze dlatego ze obawy sa ze tv nie bedzie miala kasy w przyszlym roku :( Macie jakies info ??

adrian81
0
Wpisów: 18
Wysłane: 16 listopada 2009 12:51:21 przy kursie: 7,32 zł
no to Panie ratymirski zadzialaj cos zeby cos uroslo bo widze ze na przywitanie wszyscy sprzedaja akcje
;)

studentPL
0
Wpisów: 25
Wysłane: 20 listopada 2009 13:17:27 przy kursie: 7,50 zł
Mardog napisał(a):
I. Moje analizy:
a) Techniczna:

kliknij, aby powiększyć

b) Fundamentalna:
Przy wykorzystaniu analizy fundamentalnej w portalu WatchDog (w kształcie kropek) w 3 ostatnich miesiącach nie widzę żadnej zielonej kropki tylko same żółte więc prawdopodobieństwo mówi mi że niedługo się pojawi zielona i to zaskoczy wszystkich.
Wtedy analiza fundamentalna będzie równie mocna jak techniczna.

II. Podsumowanie:
W przeciągu 1-2miesięcy kurs pójdzie w górę 12zł - 10zł na akcję.

Copyright © MarDog

POZDROOO

Teraz sytuacja się całkowicie zmieniła! Było - minęło.

Można prosić o nową prognozę AT? Mnie niestety wychodzi spadek do min. 6.20 (formacja zamknęła się kilka dni temu). Inaczej nie chce.

Bronek
0
Wpisów: 30
Wysłane: 20 listopada 2009 15:34:03 przy kursie: 7,50 zł
Moje cele dla zarządu (bez stosowania kryterium ważności):

1. Sprzedaż spółek i spłata części zadłużenia – za długo to już trwa!

2. Koncentracja na działalności podstawowej – na razie tylko są obietnice i obietnice!

3. Budowa jednej struktury organizacyjnej – nie przesadzajmy z nazwą „Grupa”!

4. Koncentracja na zyskach, a nie przychodach – 60 mln (przez dwa lata) to dużo, ale co z marżą? 1-2% max!

5. Stworzenie zarządu z prawdziwego zdarzenia!

6. Wejście do RN przedstawiciela, reprezentującego inwestorów prywatnych!

7. Mniej PR, więcej faktów!

Bronek
0
Wysłane: 20 listopada 2009 15:35:29 przy kursie: 7,50 zł
Ad 1.
Na początku tego roku Zarząd przeznaczył do sprzedaży akcje / udziały w spółkach: ATS (Czechy), Mobitrust, MobiCert, Streemo, O2O Mobile Ideas GmbH (Niemcy). Do dzisiaj nie została zrealizowana żadna transakcja sprzedaży.

Najbardziej niepokojąca jest sprawa z ATS ze względu na jej dużą wartość i dziwne zamieszanie wokół tej spółki (pisali o tym już inni forumowicze chyba z Parkietu). W raporcie rocznym za 2008 rok z 30 kwietnia 2009 roku zarząd „oświadcza, że jest w procesie sprzedaży 20% udziałów ATS do MCI.PrivateVentures FIZ. Wartość transakcji będzie wynosić 2 600 000 PLN. Jednocześnie nowy udziałowiec ma wzmocnić nadzór właścicielski nad spółką oraz wypracować nową strategię dla spółki ATS. Na dzień 30 kwietnia br. ustalono wszelkie warunki biznesowe oraz zostały wynegocjowane najważniejsze punkty umowy sprzedaży. Obecnie odbywa się praca redakcyjna nad umową sprzedaży. Zarząd One–2–One zakłada podpisanie umowy w przeciągu 2-4 tygodni od daty sprawozdania finansowego.” Niestety nic się nie stało w tym okresie.

Niepokojąca jest opinia audytora (załączona do tego raportu), w której stwierdza, iż wg jego opinii wartość „ATS może być istotnie zawyżona, a przeprowadzona analiza wrażliwości wyników testu wskazuje na bardzo duży możliwy zakres utraty wartości”. Dalej audytor odwołuje się do oświadczenia zarządu o zamknięciu ustaleń z nabywcą wg wartości nabycia.

To mogło wyglądać tak:
„Przeprowadzone przez nas analizy wskazują, iż konieczny jest odpis wartości ATS” mówi audytor
„Ale dlaczego?! ATS to dobra firma! Z perspektywami! Zrobiliśmy Test Na Trwałą Utratę Wartości jak nakazują przepisy i wyszło nam 13 mln zł ” odpowiada zarząd
„My też zrobiliśmy i wyszło nam o wiele mniej” mówi audytor i dodaje „Przepisy księgowe nakazują obniżenie wartości ATS”
„Ale dlaczego?! Właśnie zakończyliśmy negocjacje sprzedaży 20% wg wartości 13 mln zł. Nabywca chce zapłacić z własnej nieprzymuszonej woli! To MCI” mówi zarząd
„MCI… Główny inwestor spółki… No, dobrze…” stwierdza audytor
„Umowa będzie podpisana za 2-4 tygodnie” dodaje zarząd
„Czyli po dacie publikacji raportu rocznego… Szkoda, bo muszę to wszystko opisać w moim raporcie. Nie, żebym nie wierzył w samą transakcję, ale po prostu muszę, bo wiecie jak jest…”

(spółka ogłosiła klika tygodni temu, że ma już nowego audytora, nie Deloitte, jedną z 4 największych firm audytorskich na świecie, ale równie dobrego, z którym spółka współpracowała wcześniej, no i który, chyba od zawsze, jest audytorem MCI. Trzeba też przyznać, że regularna „wymiana” audytora co kilka lat jest rekomendowana przez środowiska inwestorskie na świecie)

Zdumiewający jest raport półroczny, w którym pojawia się odpis wartości (w dół) ATS z 13 mln zł na 4 mln zł. Co się takiego stało w okresie od publikacji raportu rocznego (30 kwietnia 2009 roku) a publikacją raportu półrocznego (31 sierpnia 2009 roku), iż spowodowało spadek wartości ATS o 2/3? Dlaczego zarząd wypisywał 4 miesiące wcześniej oświadczenia o zamykaniu umowy sprzedaży 20% z MCI i upierał się przy wartości 13 mln zł za ATS?!

Dlaczego MCI zgodziło się („zostały wynegocjowane najważniejsze punkty umowy sprzedaży”) w ogóle na cenę wg wartości 13 mln zł za ATS (czyli 2.6 mln za 20% ATS)? Ma przecież 2 członków w RN? Czy członkowie RN nie była w poinformowana o sytuacji w ATS? Wygląda na to, że dziennikarze wiedzieli więcej… 3-4 miesiące później MCI głosuje za obniżeniem wartości ATS o 2/3. Czy ciąg dalszy będzie taki, że MCI (raczej nie bezpośrednio, ale poprzez jakiś fundusz lub spółkę portfelową w Czechach lub Polsce) kupi ATS. Ciekawy jestem, co na to inwestorzy MCI? Czy jest to aby na pewno dobra transakcja dla MCI?

(po ostatniej „reformie” w MCI wszystkie spółki portfelowe MCI zostały przesunięte do utworzonych w tym celu funduszy, co z pewnością jest zgodne z logiką działalności MCI, ale także powoduje, że o wiele trudniej będzie można uzyskać informacje o spółkach portfelowych pozagiełdowych, np. stosowane będą inne zasady wyceny tych spółek – nie „księgowość przedsiębiorstw” (MSSF) , ale „księgowość funduszy” (zasady ustalone przez EVCA dla funduszy inwestujących na rynku pozagiełdowym)…)

Ciekawie też sprawy wyglądają z Mobitrust. W ostatnich doniesieniach prasowych zarząd wspomina o sprzedaży akcji Mobitrusta.

W raporcie rocznym zarząd informuje, iż Mobitrust przeprowadził podwyższenie kapitału o blisko 2 mln zł, z czego wynika, że wartość firmy to 14-15 mln zł (wyliczenia przeprowadził ktoś na forum Parkietu), czyli 4-5 mln zł za pakiet O2O (o czym mówił ostatnio prezes). Ze sprawozdań O2O wynika, że część tej kasy poszło do O2O.

Czy zarząd da radę sprzedać ten pakiet za 5 mln? Wszystko zależy od tego jaka jest bieżąca sytuacja i perspektywy Mobitrust i jak je oceni przyszły inwestor. Dla nowego inwestora minusem może być to, że pieniądze z podwyższenia kapitału poszły na spłatę zobowiązań, więc nie tylko musi wyłożyć pieniądze na zakup akcji, ale jeszcze dodatkowo musi Mobitrust dodatkowo dofinansować. Myślę, że coś raczej nie idzie z tą sprzedażą – przez rok nawet nie podano, że prowadzone są jakieś zaawansowane negocjacje albo ilu zgłosiło się potencjalnych nabywców. Nic i to jest dla mnie podejrzane! Nie wierzę, ze sprzedaż za 5 mln zł będzie zrealizowana do końca tego roku.

Zgadzam się z wnioskami na forum, że logicznym kupcem byłoby MCI (jakaś spółka czy fundusz), ale i oni cos się nie kwapią! Podobnie było z ATS niby chcieli, ale ostatecznie wartość ATS obniżono o 2/3. Czy wartość Mobitrusta też obniżą? Co na to nowi akcjonariusze, którzy kupowali akcję wg wartości spółki 12-13 mln zł?

Do sprzedaży, wg oświadczeń zarządu, przeznaczone są także O2O z Niemiec, Mobicert i Streemo, ale niestety o tych firmach zarząd nie widzi potrzeby się wypowiadać. Nie rozumiem dlaczego spółka nie zlikwidowała jeszcze tej spółki w Niemczech, bo przecież ona nic nie daje! Nie rozumiem, dlaczego nic się nie dzieje z Mobicert, który jest czwartym w Polsce urzędem kwalifikacyjnym (info na stronie firmy)! Na co zarząd O2O czeka?! Co się dzieje ze Streemo?! Z pewnością jest warte kilkaset tysięcy!

Niestety mija rok od zapowiedzi sprzedaży części spółek i nic się dalej nie dzieje, a długi wcale nie maleją…

Bronek
0
Wysłane: 20 listopada 2009 15:36:46 przy kursie: 7,50 zł
Ad 2.
Koncentracja na działalności podstawowej to powinno być najważniejsze zadanie dla zarządu, choć nie wydaje mi się, że oznacza to koncentrację na smsach.

Może się mylę, ale, po zapoznaniu się z raportami, artykułami w prasie, raportami bieżącymi, kształtuje mi się obraz One-2-One się smsowego. Czy w smsach jest jeszcze biznes? Tu pewnie ważny jest efekt skali, a z tego, co się zorientowałem spółka jest raczej jedną ze słabszych na tym polu. Technologia też już raczej okrzepła. Nie chcę powiedzieć, że sms jest bee, ale mamy koniec 2009 roku i smsowy boom się już chyba skończył kilka lat temu i może być raczej gorzej niż lepiej. Czy silna konkurencja nie wymusza coraz niższych marż?

Czy to jest faktycznie główna działalność? Wiem, że smsy kreują wielkie przychody dla spółki, ale czy dają też sensowne marże? Wielkie umowy z RadioZet i TVP już były wcześniej i chyba niewiele z nich wynikło. Mam wrażenie, że spółka działa na rynku, który stał się dojrzały i czeka go tylko schyłek. Co się dzieje z Ifusion, Comtica, MobiJoy? Ile one zarabiają? Jeśli smsy są takim biznesem to po co pozostałe spółki? Może też je przeznaczyć na sprzedaż!?

Ad 3.
Jak wynika z raportów O2O to grupa chyba 9 spółek. Rozumiem, że ponad połowa została przeznaczona do sprzedaży (już rok temu!), ale pozostają i tak 4 spółki! Zarządzanie taką strukturą nie może być bardzo wydolne (kto w zarządzie odpowiada za te „przeznaczone do sprzedaży”, bo ktoś musi?). W mojej opinii spółki powinny zostać zlikwidowane, co obniżyło by nieco koszty i uprościło zarządzanie. Dlaczego nie miałyby być zamienione w działy jednej spółki. Ile właściwie osób jest pracuje w poszczególnych spółkach? Które są największe? Które mają największe marże i zyski? Dowiemy się kiedyś?

Ad 4. Koncentracja na zyskach, a nie przychodach.
Czy naprawdę takie ważne są przychody smsowe? Wolałbym inne przychody, bo wydają się zdrowsze. Kiedyś Travelplanet księgowało podobnie jak teraz O2O – sprzedali wycieczkę za 1000 złotych i całość szło w przychody, a jednocześnie w koszty wpisywali, powiedzmy, 920 złotych. Później zaprzestali tego i w przychody wpisywali tylko właściwy przychód, czyli 80 złotych. Niby żadna różnica, ale przychody im spadły z miesiąca na miesiąc tragicznie! W smsach podobno marże są o wiele niższe – słyszałem, ze jakiś duży gracz miał tylko 0,25% marży!

Teraz mamy info o 60 mln przychodu, a ile z tego jest marży? Jeśli 1%, czyli 600 tys. przez 2 lata? A jeśli mniej? Od tego trzeba odjąć jeszcze koszty realizacji. Czy to taki miodzio? Podobne umowy już były i z TVP i z RZ i co? I nic.

Inwestorzy chcą zysków, a nie przychodów!

Bronek
0
Wysłane: 20 listopada 2009 15:37:56 przy kursie: 7,50 zł
Ad 5.
Zarząd spółki składa się z 3 osób: prezesa i dwóch innych członków. Łatwo można się dowiedzieć kim są. Jedna osoba to prezes Mobijoya, a druga to szef działu Media Solutios w O2O. Obaj w spółce chyba od początku. Obaj w takim razie to weterani smsów. Pytanie czy spółka potrzebuje smsowych weteranów w zarządzie? Czy nie warto byłoby wrzucić do zarządu kogoś kto obejmuje nie tylko smsy, ale także ma szerokie doświadczenia w nowych mediach, co mogłoby pociągnąć spółkę dalej? Mam wrażenie, że specjalistów od smsów w spółce mnogo, ale może trzeba świeżej krwi?

Czy w zarządzie nie powinna być tylko jedna osoba „od sprzedaży”? Po co dwie?

Inna sprawa, która jest dość dziwna, a nawet powiedziałbym, że niebezpieczna, to brak w zarządzie dyrektora finansowego. Może jestem tradycjonalistą, ale boje się zarządu bez CFO. Z moich doświadczeń szef sprzedaży bez przeciwwagi dyrektora finansowego może ostro popłynąć. Dyrektor finansowy powinien być elementem stabilizującym w zarządzie, on musi być wsparciem prezesa! W takiej małej firmie dyrektor finansowy powinien być wręcz prawą ręką prezesa!

Idealnie, zarząd powinien się składać: z prezesa, szefa sprzedaży Całej Grupy i CFO.

Nieco dziwną sprawą jest moment odwołania z zarządu dyrektora finansowego z zarządu. Stało się to 2 godziny przed opublikowaniem słynnych sprawozdań rocznych (sprawa ATS – oświadczenie zarządu i uwagi audytora)! Czy może stanął po stronie audytora? Nie dowiemy się tego pewnie nigdy.

Ad 6
W mojej opinii spółce dobrze zrobiłaby RN, w składzie której byłaby osoba faktycznie powołana przez inwestorów indywidualnych. Ten wybór mógłby być dokonany przy wsparciu SII, który w takich przypadkach doskonale się sprawdza. Faktycznie niezależna osoba z pewnością uzdrowiłaby relacje pomiędzy głównymi akcjonariuszami, zarządem i RN. Teraz mam wrażenie, że w spółce jest za dużo ustaleń na boku, kombinacji (sprawa ATS), obietnic bez pokrycia (sprzedaż spółek), przerostu PRu.

7. „Mniej PR, więcej faktów!” Powiedział PIS do PO! Powiedział też Inwestor do zarządu O2O!

Trochę mnie już nudzi stale powtarzający się schemat: im bliżej do publikacji sprawozdań, tym więcej informacji o projektach. Po co to?! Czy żeby pokazać, że pomimo złych wyników spółka istnieje?

Ostatnim razem zarząd nawet przesunął datę publikacji sprawozdań za 3 kwartał, aby puścić je razem z bardzo dobrą, choć już nieco steraną, wiadomością o podpisaniu umowy z TVP (ogłoszenie informacji o umowie nie mogło czekać ok. 2 tygodni do momentu publikacji sprawozdań, a sprawozdania można puścić wcześniej).

Osobiście wolałbym mniej info o projektach, a więcej o marżach i zyskach (i nie chodzi mi o obietnice).

studentPL
0
Wysłane: 20 listopada 2009 16:59:41 przy kursie: 7,50 zł
Z forum Bankiera, ciekawe info od Dabrawy...
www.bankier.pl/forum/temat_re-...

Re: ONE2ONE - OBROTYAutor | dabrowa [195.114.160.*] 2009-11-12 13:23 Zobacz wątki dotyczące One-2-One
Zobacz profil One-2-One .
Wyszedlem z tego waloru na 8.3 (swoje zarobione, i tyle w temacie).
Obserwuje jednak dokladnie co sie dzieje z tym papierem oraz
z towarzystwem MCI (dla mnei sprawa jest jasna, kto tu jest 'regulatorem' kursu).
Poki co potwierdza sie to co 'slyszalem na miescie' - nie bedzie spektakularnych
osiagniec w 4q (no chyba ze powstanie nowego serwisu spolecznosciowego dla
lubiacych artykuly ciastkarscie to jakies spektakluarne osiagniecie jest),
ATS kupiony za 4mln450tys USD ma byc sprzedany za 4 mln PLN, pozatym
Polacy z Lagardere (Eurozet) poszukuja aktywnie konkurencyjnych/alternatywnych
dostawcow uslug z segmentu w jakim dziala O2O, inne spolki z portfela
jakie sa umieszczone w skonsolidowanym (np. madeinmobile,
multiscreen, streemo.pl, comtica, ifusion) to jakies nieudolnie prowadzone
popierdolki generujace nonstop strate majaca negatywny wplyw na wynik.
Ja wiec obstawiam spadek do 5,5-5,0 w przeciagu 1 miesiaca (i nie spowodowany
tym ze hossa sie konczy/skonczyla), ale wiadomo spekula swoje wyrwie jeszcze na
tym papierze.

Bronek
0
Wysłane: 21 listopada 2009 00:56:01 przy kursie: 7,50 zł
A jeszcze te 17m zł, które prezes obiecywał za sprzedane spółki... Skąd się to weźmie?! ATS za 4, Mobitrust może za 5, a gdzie pozostałe 8? Nic tylko obietnice i obietnice. Ktoś z zarządu się odniósł do tego? Gdzie tam! A co prezes nie wiedział ile jest wart ATS? Później lekką ręka obniżył wartość o 2/3. Kłamstwa w żywe oczy! Będzie dobrze, żeby przynajmniej 10% tego, co prezes opowiada się zrealizowało (np. prognoza zysku).

Robią razem z MCI, co chcą!
Edytowany: 21 listopada 2009 21:36

studentPL
0
Wysłane: 22 listopada 2009 20:59:09 przy kursie: 7,50 zł
Bronek, chyba dużo popłynąłeś. wave Jak masz jakieś akcje to stary sprzedawaj i kupuj inne, bo nic już chyba z tego nie będzie. Think

Bronek
0
Wysłane: 22 listopada 2009 21:30:01 przy kursie: 7,50 zł
Może i tak. angry3 Jednak jak usłyszałem o tych 100 mln zł przychodów nie wytrzymałem. Cholera, Wałęsa mi się przypomniał.
www.parkiet.com/artykul/7,8657...

A ten tytuł z PB o 72x wyższym wyniku to już mnie rozłożył. Co za prasę mamy! Piszą tylko to, co im spółka podeśle. Żadnych niewygodnych pytań.
www.pb.pl/Default2.aspx?Articl...

Gdy kupowałem akcję O2O prezes Długiewicz mówił o 17 m zł ze sprzedaży spółek, ale do dziś nawet ta głupia spółka niemiecka nie jest sprzedana, chociażby Streemo czy ten Mobicert. Z 17 m zrobiło się już z pewnością 9 mln zł mniej (ATS), ale i z tym są problemy. Po tym wszystkim to nie wiem, czy to czasem nie wina MCI, która być może zażądała obniżenia ceny. Czy nie powinien być powołany jakiś audytor do prawdziwej wyceny ATS? Może MCI tupnęło nogą i Długiewicz się przestraszył. Ta przecena z 13 na 4 jest bardzo podejrzana jak się połączy wszystkie fakty.

No i lekkie wspomnienie o Mobitrust, że może się nie da sprzedać po cenie „rynkowej”, tzn. jakiej? Po tyle płacili inwestorzy Mobitrust jeszcze chyba wiosną, gdy gazety o niczym innym nie pisały tylko o recesji. Teraz, gdy się okazuje, że Polskę zapaść ominęła, prezes Długiewicz pisze, że problemem może być „cena rynkowa”. A przecież powinno być odwrotnie, ponieważ w lepszych czasach ceny takich spółek jak Mobitrust rosną. Co na to inwestorzy Mobitrust? Może oni kupią akcje od O2O po tej cenie, którą płacili kilka miesięcy temu? Think Dancing

Dlaczego nie powołają jakiegoś doradcy, który sprzeda ATS i resztę? Dlaczego jedynym kupującym jest MCI? Albo kupują spółki od MCI albo im je sprzedają. Wszystko w swoim sosie. Że też członkowie rady nadzorczej inni niż z MCI się na to zgadzają.

PR prezesa Długiewicza polega na opowiadaniu o gruszkach na wierzbie, a później liczeniu, że przynajmniej 10-20% tego co, obiecuje zostanie zrealizowane. Shame on you

studentPL
0
Wysłane: 22 listopada 2009 21:43:09 przy kursie: 7,50 zł
A może to miał być ironiczny tytuł, ten z tymi zyskami większymi 72x? thumbright

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 22 listopada 2009 22:00:08 przy kursie: 7,50 zł
studentPL napisał(a):

Można prosić o nową prognozę AT? Mnie niestety wychodzi spadek do min. 6.20 (formacja zamknęła się kilka dni temu). Inaczej nie chce.

Tia... podobnie to widzę, choć możliwe jest i nieco inny scenariusz :)

1. Możliwy nawet nieco mocniejszy spadek do równych sześciu złotych - kto chce niech narysuje linię po świecach z 28 kwietnia i 2 września. Ale trwający od końca kwietnia wyraźniejszy trend wzrostowy powinien się utrzymać. I wtedy wyjście do poziomu nieco ponad 10 zł jest jak najbardziej realne.

2. Możliwe, choć moim zdaniem wyraźnie mniej od powyższego scenariusza, jest również szybsze wybicie. Być może tworzy się właśnie szybszy trend wzrostowy, który możemy narysować po cieniach świec z 2 września i 17 listopada. Ale to wymaga potwierdzenia.Kilka najbliższych sesji prawdę nam powie :)

Bronek
0
Wysłane: 22 listopada 2009 22:03:19 przy kursie: 7,50 zł
Wszyscy prezesi lubią opowiadać różne niestworzone historie, ale prezes O2O bije wszystkich. Idzie na całość, trzeba mu przyznać. Liczy, że uda mu się zrealizować przynajmniej część obietnic i inwestorzy będą zadowoleni. Tylko, że w cenie są odzwierciedlane wszystkie obietnice i wypowiedzi, a nie tylko 20%, bo inwestorzy wierzą, iż szef spółki nie robi z gęby cholewy. Weź, tylko 3 sztandarowe obietnice:

1. Rok temu Długiewicz obiecywał 17m ze sprzedaży spółek, a teraz jest ledwo mowa o 4m za ATS i może – może 4-5m za Mobitrust (choć już zapowiada, że cena jest za wysoka), czyli ledwo 8-9m. Za pozostałe pewnie nie weźmie się za wiele.

2. Rok temu Długiewicz mówił, że do końca roku sprzeda wszystkie spółki i nic. Nawet z pomocą MCI nic się nie stało. To jest żałosne.

3. Pół roku temu Długiewicz mówił, że prowadzone są negocjacje z MCI, które miało kupić 20% ATS wg wyceny 13m, czyli 2,6m. Później wartość ATS została obniżona o 9m. Teraz Długiewicz mówi o 4m za 100% ATS. Zamiast 2,6m za 20% zapłacą 4m za 100%! Jeśli ATS zostanie kupiony przez MCI lub jakąś spółkę MCI to chyba będzie największy przekręt w historii O2O. Wtedy trzeba to oddać chyba do KNF (może z pomocą SII).

Na razie tylko i wyłącznie idzie jako tako z realizacją prognozy. Wygląda na to, że przychody będą. Tylko, co z zyskami? 4 kwartał był zawsze dobry dla spółki, oprócz ostatniego, gdy nastąpiła zapaść na rynku reklamowym. No i mają gdzieś w zanadrzu ten „zagubiony” milion z Radia Zet, który pojawi się pewnie w 4 kwartale. Tylko, że zrealizowana prognoza to za mało na 9 zł za akcję.

Bronek
0
Wysłane: 23 listopada 2009 11:13:11 przy kursie: 7,18 zł
Wczoraj się cofnąłem do różnych wypowiedzi prezesa Długiewicza z 2006, głównie Parkiet i Puls Biznesu, a dziś rano jeszcze raz przeczytałem ten ostatni artykuł z Parkietu. www.parkiet.com/artykul/7,8657...

Ostatni akapit:
Szef One-2-One deklaruje, że gotówkę pozyskaną ze zbycia spółek zależnych zarząd wyda na rozwój organiczny. – Chcemy skoncentrować się na tym, na czym najlepiej się znamy. Dlatego przez najbliższe kwartały nie planujemy wykonywać ruchów w kierunku powiększania grupy – oznajmia (Długiewicz).

Ten człowiek powinien kupić sobie wehikuł czasu i wrócić do 2005 i 2006. hello1 Wtedy jeszcze nie było mnogości spółek, przejęć, a właściwie tylko smsy (była już wtedy nie wiadomo po co spółka w Niemczech i do dzisiaj jest niewiadomo po co). Wtedy mógł się koncentrować na smsach i rozwoju organicznym. Dzisiaj to za mało. Trzeba było grupy międzynarodowej nie budować i nie brać pieniędzy od inwestorów na przejęcia, np.
www.parkiet.com/artykul/449716...
www.parkiet.com/artykul/448973...

Zanim się skoncentruje na smsach niech nie zapomni, że zarząd nic nie zrobił w sprawie sprzedaży żadnej z 5 spółek (były tylko jakieś niejasne kombinacje z MCI w sprawie ATS) przez cały rok. Jeśli smsy to podstawa to może do sprzedaży powinny pójść inne spółki, czyli Comtika czy Ifusion? Z raportów niewiele wynika na temat tych spółek i nie wiadomo czy zarabiają czy nie. Może obie na Newconnect? Think

Całe szczęście, ze mówi o rozwoju organicznym, bo jakoś wysypki dostaję, gdy słyszę o przejęciach. Nabrał pieniędzy i zmarnotrawił, a teraz mówi, żebyśmy się cieszyli, bo dużą cześć już prawie odzyskał. Shame on you

Może Długiewicz powinien skoncentrować się na smsach, a sprzedawać spółki powinien ktoś inny, bo jemu to wybitnie nie wychodzi i budowanie grupy i jej demontaż. Może czas na profesjonalistę, a później niech Długiewicz wraca. Think

studentPL
0
Wysłane: 23 listopada 2009 13:04:28 przy kursie: 7,18 zł
mkk napisał(a):
studentPL napisał(a):

Tia... podobnie to widzę, choć możliwe jest i nieco inny scenariusz :)

1. Możliwy nawet nieco mocniejszy spadek do równych sześciu złotych - kto chce niech narysuje linię po świecach z 28 kwietnia i 2 września. Ale trwający od końca kwietnia wyraźniejszy trend wzrostowy powinien się utrzymać. I wtedy wyjście do poziomu nieco ponad 10 zł jest jak najbardziej realne.

2. Możliwe, choć moim zdaniem wyraźnie mniej od powyższego scenariusza, jest również szybsze wybicie. Być może tworzy się właśnie szybszy trend wzrostowy, który możemy narysować po cieniach świec z 2 września i 17 listopada. Ale to wymaga potwierdzenia.Kilka najbliższych sesji prawdę nam powie :)

Tak, widzę. Jeśli 2 rozwiazanie to opór jest gdzieś koło 7. Masz rację - kilka najbliższych sesji pokaże (dzisiaj liznęło 7,02). Wielkie dzięki! salute

ELEMEL
0
Wpisów: 10
Wysłane: 23 listopada 2009 15:09:16 przy kursie: 7,18 zł
studentPL napisał(a):

Tak, widzę. Jeśli 2 rozwiazanie to opór jest gdzieś koło 7. Masz rację - kilka najbliższych sesji pokaże (dzisiaj liznęło 7,02). Wielkie dzięki! salute

Czy chodziło Ci wsparcie na 7 ?

studentPL
0
Wysłane: 23 listopada 2009 15:44:35 przy kursie: 7,18 zł
ELEMEL napisał(a):
studentPL napisał(a):

Czy chodziło Ci wsparcie na 7 ?

Oczywiście: wsparcie! Dzięki za poprawkę!

Bronek
0
Wysłane: 24 listopada 2009 15:36:29 przy kursie: 7,30 zł
Ciekawe info z forum Bankiera. Zazwyczaj tam można znaleźć śmieci, ale nie tym razem.

Re: ONE2ONE - OBROTYAutor | dabrowa [195.114.160.*] 2009-11-23 12:28 Zobacz wątki dotyczące One-2-One
Zobacz profil One-2-One .
EuroZET - w tej firmie nic duzego sie nie dzieje (tj. maja swoje IT
i obrabiaja swoimi silami), wiec trudno cokolwiek wyrwac,
moim zdaniem O2O robi (jesli w ogole robi) tylko dotychczasowe
akcje next edition.
Nie wiedzialem ze O2O ma umowe z Avantisem (i sadze ze nie
tylko z nimi), co nie jest takie zle, jesli ograniczyli sobie koszty
w zwiazku z outsourciongiem.
Nic tez nie stoi na przeszkodzie aby Zet'ka sama zastukala
do Avantisa - jednak koszty robienia tego samamu beda
i tak wyzsze od tego zeby robic to razem z O2O
(i niech O2O zarobi sobie te 10gr brutto na kazdym SMSie premium).
Potwierdzam to co mowisz - marze w branzy SMSowej sa
coraz mniejsze (widac to w tej chwili chociazby w telewizorze
- pelno akcji SMSowych, nawet wysylka darmowych
SMSow sie sprzedaje), jednak na cale szczescie uslugi
O2O w takich akcjach to nie tylko wysylka SMSow ale
rowniez 'kreowanie marek'+marketing, wiec na tym przyjnajmniej zarobia :-).

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,437 sek.

baaxuhdh
wecytche
elqmmvxe
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cpxsfrmb
shhepezf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat