nie tracisz ich po przejściu na emeryturę :)
Jak masz spore zarobki to te dopłaty od państwa nie robią różnicy i można je olać
Jak każdy temat - samodzielnie przeanalizowałem PPK.
Większość Polaków zrezygnowała z tego a ja zawsze głośno mówiłem że PPK jest OK (uczestnictwo w PPK to tylko 32%)
Swoim znajomym mówiłem aby nie rezygnowali tylko przemyśleli ale większość woli mieć kilka złotych więcej co miesiąc do ręki.
Oszczędzać i tworzyć osobisty kapitał po prostu trzeba. To powinniśmy wpajać dzieciom w podstawówce (podstawy ekonomii i finansów zamiast religii ?)
Jeżeli ktoś zna się na inwestowaniu to dobrą opcją jest wypłacać regularnie z PPK i inwestować samodzielnie.
Jeżeli ktoś nie zna się na tym w ogóle to pozostanie w PPK też powinno dać dobre wyniki do emerytury.
Ale chciałbym aby nasze społeczeństwo nauczyło się inwestowania na giełdzie i rozsądnego wrzucania tam swoich oszczędności. Takiego najprostszego podejścia do
value investing a nie spekulacji. Podejście Buffetta do inwestycji jest dziecinnie proste i oszałamiająco(!) skuteczne w długim terminie.
Dlaczego lepiej inwestować samodzielnie ?
1) fundusz obsługujący PPK pobierar opłatę za obsługę
2) fundusz ma prawo inwestować w inne fundusze które pobierają kolejne opłaty.
Punkt 2) to jest niestety mocny przekręt i właśnie on mnie przekonał aby wyjąć kasę. PPK powinny móc inwestować TYLKO w akcje i obligacje bezpośrednio aby ograniczyć koszty, zwiększyć potencjalne zyski i zminimalizować ryzyko przekrętów i dogadywania się funduszów.