PARTNER SERWISU
kwukxxuy
43 44 45 46 47
harleyangel
PREMIUM
16
Wpisów: 222
Wysłane: 12 maja 2022 13:58:04 przy kursie: 28,34 zł
ja się zgadzam, uważam podobnie o czym pisałem powyżej.

Zyski niektórych banków będą potężne, co więcej niektóre mają zakumulowane olbrzymie ilości gotówki.

Są oczywiście potężne zagrożenia:

- wojna

- szaleństwo polityków, które sugeruje podważanie WIBORu, a w efekcie niektóre kancelarie już składają pozwy na kredyty złotówkowe. W normalnym kraju parsknąłbym śmiechem, ale u nas.... a kto wie czy sędzia akurat nie ma kredytu, albo jego córka. A banków nikt nie lubi, tak łatwo rzucić inwektywą w bank, zwłaszcza teraz gdy brało się kredyty przy zerowej stopie. Do tego sprawa może trafić na końcu do Pani Przyłębskiej która stwierdzi, ze WIBOR jest niezgodny z Konstytucją. Bo na przykład ktoś z TK też ma kredyt

- wyrok TSUE w zawieszeniu, który zapadnie i będzie niekorzystny dla banków na bank. I wtedy wszystkie banki na minus 10

- Alior zaskoczył wynikami in minus

- z rekomendacji biur maklerskich banki są usuwane.

Gdy słyszę że imć Premier mówi, że nie interesują go straty banków, choć ma konstytucyjny obowiązek dbać o majątek Skarbu Państwa ( a przecież sam kilka banków upaństwowił to nóż mi się w kieszeni otwiera.

No ale tak jest, w przyszłym roku wybory, nie wiadomo co im jeszcze wpadnie do głowy. Nic z tym nie zrobimy.
No i właśnie podnieśli depozyty, 3-4-5% można dostać.

Slavvvos
10
Wpisów: 233
Wysłane: 12 maja 2022 14:35:56 przy kursie: 28,34 zł
Zdumiony jestem określeniem że podważanie wbioru jest oznaką szaleństwa polityków. Wytłumacz mi debilonowi twoją opinię.

hukers
77
Wpisów: 329
Wysłane: 12 maja 2022 15:17:55 przy kursie: 28,34 zł
No wlasnie kolega wyżej wytlumaczyl, chocby dlatego ze zaraz zacznie sie podwazanie wszystkich umow opartych o wibor. Może ty wytlumacz co takiego madrego jest w rozwaleniu systemu zeby dac zarobic jeszcze wiecej zakredytowanym (juz i tak zarobionym na gigantycznym wzroscie. Cen nieruchomości), a pogrążyć oszczędzających?

Slavvvos
10
Wysłane: 12 maja 2022 16:10:23 przy kursie: 28,34 zł
A niepodważanie tych umów , niech już będzie ,branych kilka lat temu przy realnej stopie np 2-2,5% gdzie zaraz dojdziemy do , oby, 7-8% jest ok ? Myślisz że oni się jakoś wzbogacili przez kilka lat niskich stóp??? I pewnie uważasz że teraz oddadzą ten" zysk" przy wysokich stopach i to będzie ok ? A myślisz że oni teraz jakieś 2k wynajda w budżecie więcej ? Szczególnie jak czarno na horyzoncie? Nie chce mi się dyskutować bo.ludzie mają różną sytuację . Kredyt 500k odestki 800k? Znajdę to wkleje link od jakiegos mecenasa. Prawie wszystkie umowy za kilka lat spotka ten sam los co.umowy Frankowe. Jego opinia l. Obojętnie czy z wiborem Polonia czy innym. Moja opinia. Co wy gadacie wogole , niech się złotówkowy kredytobiorca cieszy bo przy tych podwyżkach cen nieruchomości jest do przodu. A on jak bral kredyt to napewno myślał. Wezmę wybuduje dom za milion a po 2 latach będzie wart 1.5m....taaaa jasssne

harleyangel
PREMIUM
16
Wysłane: 12 maja 2022 16:27:39 przy kursie: 28,34 zł
ale przecież to nie wina banków! Gdybym był kredytobiorcą winiłbym szefa NBP, który całkiem niedawno mówił: podwyżka stóp byłaby szkolnym błędem po czym ludzie zaczęli kupować mieszkania na potęgę. A Adaś stopy zaczął podnosić, mówi że nie wiedział, że będzie inflacja. Ja wiedziałem w marcu 2021 gdy ceny opakowań wzrosły z dnia na dzień o 40%.

Wracając do PKO bo tego dotyczy ten wątek , to słyszałem że zdecydowaną większość spraw kredytów CHF wygrali jak na razie.

hukers
77
Wysłane: 12 maja 2022 16:51:52 przy kursie: 28,34 zł
Slavvvos napisał(a):
A niepodważanie tych umów , niech już będzie ,branych kilka lat temu przy realnej stopie np 2-2,5% gdzie zaraz dojdziemy do , oby, 7-8% jest ok ?

A to że ktoś kupił PKO po 40,a zaraz bedzie po 20 jest ok? A to, że ktoś kupił samochód jak bena była po 4zl, teraz jest pod 7 to jest ok? Czy dealer informowal go o takim zagrozeniu? Smiem watpic. A to ze firmy finansujace sie w bankach tez dostają po d. jest ok? Może po prostu zdelegalizujmy banki jak w islamie, skoro zarabianie na stopie procentowej jest NIEOKEJ...

Slavvvos napisał(a):
Myślisz że oni się jakoś wzbogacili przez kilka lat niskich stóp??? I pewnie uważasz że teraz oddadzą ten" zysk" przy wysokich stopach i to będzie ok ? A myślisz że oni teraz jakieś 2k wynajda w budżecie więcej ? Szczególnie jak czarno na horyzoncie? Nie chce mi się dyskutować bo.ludzie mają różną sytuację . Kredyt 500k odestki 800k?

Ależ skąd, wzrost wartosci nieruchomosci o jakies 100% w te kilka lat to nie jest wzbogacenie sie, wcale. Skoro tak im zle z tym kredytem to niech sprzedadzą nieruchomosc, splaca kredyt i jeszcze sporo im zostanie, w czym problem? Ze to byloby zbyt uczciwe, wolnorynkowe? Za malo rozdawnicze? Kto to widzial ponosić konsekwencje swoicj decyzji, skandal, szok!

Oczywiście, zapominasz że jak ktoś zyskuje (kredyciarze) to ktoś musi stracić (oszczędzajacy). Nietrudno zgadnąć, do której grupy należysz ty lub jacyś bliscy skoro taki jestes wyrywny do anulowania umów kredytowych...

MrBlue2
91
Wpisów: 830
Wysłane: 12 maja 2022 17:19:26 przy kursie: 28,34 zł
Według Związku Banków Polskich średni kredyt hipoteczny w IV kw 2021 wynosił 334.119 zł

Obecnie przy kredycie hipotecznym na 25 lat na kwotę 300 tys mamy do spłaty ok 700 tys (pod warunkiem, że nie wzrosną stopy procentowe).

Dodajmy do tego znaczące podwyżki prądu, ogrzewania, żywności, paliwa itd ... i duża grupa kredytobiorców ma problem.

Problemem jest także brak wiedzy ekonomicznej i świadomości ryzyka wśród kredytobiorców.

Obecne rozwiązania proponowane przez rząd - 4 miesiące wakacji kredytowych w ciągu 2 lat. W praktyce oznaczają odłożenie problemu na po wyborach.

Jeśli ktoś miał dostatecznie duży wkład własny, wtedy wartość nieruchomości może być znacząco wyższa od wartości kredytu.

Zaś osoby które zaciągnęły max kredyt w ciągu ostatnich 2 lat mogą być ugotowane.

Tacy ludzie mogą mieć problem, aby podjąć decyzję o sprzedaży mieszkania z kredytem, i zamknięciu niebezpiecznej inwestycji zwłaszcza, że politycy łudzą ich obietnicą pomocy.
Zaś powrót do rodziców byłby dla nich gorzką pigułką.
Edytowany: 12 maja 2022 17:19

Slavvvos
10
Wysłane: 12 maja 2022 20:29:52 przy kursie: 28,34 zł
Hukers nie chce mi się klikać cytuj bo gównoburza z tego wyjdzie ale przypominasz trochę papieża Franciszka. Co w deseń ...Gdyby ludzie z dochodami 10k nie SZCZEKALI żeby dać im kredyt na ratę 2k to by teraz nie płacili 5k . Ich wina . A to że ktoś traci pracę i dochód spada o 35% to też wina szczekania.

Tak to nie wina bankow ale to hukers zaczął od szaleństwa polityków. Nasz system bankowy jest przecież idealny.
Miłego wieczoru napij się browara i piesc swoje ego że nie nalezysz do tej czy do tamtej grupy.

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 12 maja 2022 21:47:29 przy kursie: 28,34 zł
harleyangel napisał(a):
ale przecież to nie wina banków! Gdybym był kredytobiorcą winiłbym szefa NBP, który całkiem niedawno mówił: podwyżka stóp byłaby szkolnym błędem po czym ludzie zaczęli kupować mieszkania na potęgę. ....

Możesz podać źródło do tego wywiadu? Czytam i słyszę to już od miesiąca zarówno tu jak i w pracy. Skąd ten tekst pochodzi?

hukers
77
Wysłane: 12 maja 2022 22:49:22 przy kursie: 28,34 zł
Slavvvos napisał(a):
Hukers nie chce mi się klikać cytuj bo gównoburza z tego wyjdzie ale przypominasz trochę papieża Franciszka. Co w deseń ...Gdyby ludzie z dochodami 10k nie SZCZEKALI żeby dać im kredyt na ratę 2k to by teraz nie płacili 5k . Ich wina . A to że ktoś traci pracę i dochód spada o 35% to też wina szczekania.

Tak to nie wina bankow ale to hukers zaczął od szaleństwa polityków. Nasz system bankowy jest przecież idealny.
Miłego wieczoru napij się browara i piesc swoje ego że nie nalezysz do tej czy do tamtej grupy.

Nie wiem co ma papież do rzeczy i nie wymyslaj mi tutaj z utratą pracy, bo nie o tym jest mowa (nie slyszalem o problemach z szalejącym bezrobociem, raczej o rekordowych wzrostach sredniego wynagrodzenia w ostatnich miesiacach).

Zasugerowales bezczelnie, ze jak najbardziej nalezy sie anulowanie umow kredytowych BO TAK (innego argumentu nie stwierdzilem). Bo kredyciarz, jak mial oprocentowanie 2% to tyle ma miec, a nie zadne 7%, a to że jego nieruchomosc, którą sobie kupił za cudze pieniadze podrozala 100% to nic takiego i o tym nie należy wspominać. Po prostu zwyczajne ordynarne oszustwo - powtarzam, kosztem innych obywateli. Nie podoba ci sie wzrost raty? Sprzedaj nieruchomosc, spłać kredyt i zostań oszczedzajacym, a nie siegaj do kieszeni wspolpodatnikow.

hukers
77
Wysłane: 12 maja 2022 22:53:44 przy kursie: 28,34 zł
Kakarotto napisał(a):
harleyangel napisał(a):
ale przecież to nie wina banków! Gdybym był kredytobiorcą winiłbym szefa NBP, który całkiem niedawno mówił: podwyżka stóp byłaby szkolnym błędem po czym ludzie zaczęli kupować mieszkania na potęgę. ....

Możesz podać źródło do tego wywiadu? Czytam i słyszę to już od miesiąca zarówno tu jak i w pracy. Skąd ten tekst pochodzi?

Szkoda, że nie sledzisz stand upów tego paj... jastrzębia, sporo tracisz.

www.bankier.pl/wiadomosc/Glapi...

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 12 maja 2022 23:26:56 przy kursie: 28,34 zł
harleyangel napisał(a):
...Gdybym był kredytobiorcą winiłbym szefa NBP, który całkiem niedawno mówił: podwyżka stóp byłaby szkolnym błędem po czym ludzie zaczęli kupować mieszkania na potęgę....

Tutaj jest ten cytat wyrwany z całości:

Na negatywne szoki podażowe bank centralny nie powinien reagować podwyższeniem stóp procentowych. To byłby szkolny błąd prowadzący jedynie do obniżenia wzrostu gospodarczego, albo nawet do stłumienia wzrostu. Ci, którzy namawiają do podniesienia stóp, chcą, abyśmy mieli stagnację - powiedział prezes NBP.

hukers napisał(a):

No tak się składa że od około 8 lat regularnie oglądam co miesiąc konferencje NBP i zastanawiałem się skąd te różne powyrywane cytaty pochodzą (już się domyślam). Widzę, że wyrywki są bardzo chwytliwe.

javelin
32
Wpisów: 113
Wysłane: 12 maja 2022 23:43:08 przy kursie: 28,34 zł
kolarz888 napisał(a):
Sytuacja na bankach zrobiła się poważna. Wskaźniki ceny do oczekiwanych zysków spadły w okolice 5 lub nawet poniżej. Ktoś powie, że rynek wycenia przyszłe spowolnienie i stąd te spadki. Ale jednocześnie ten sam rynek (a konkretnie biura maklerskie, konsensus PAP) w swoich prognozach zakłada rekordowe wyniki. I kwartał 22 dał przedsmak "mocy" banków. II kw będzie jeszcze lepsze, bo w wynikach zawarte będą już prawie pełne efekty podwyżek stóp; braknie natomiast jednorazowych kosztów takich jak składka na BFG. Czy naprawdę plan pomocy kredytobiorcom jest tak szkodliwy, żeby przeceniać banki po 30-40%? Tu jeszcze zwróciłbym uwagę na rosnące stopy dywidendy - ta przyszłoroczna dla PKO BP przy obecnej wycenie może wynieść ok. 10%. Ta z PKO BP czy Handlowego zbliżyć się do 20%.

Uprzejmie proszę innych forumowiczów o wskazanie słabych punktów mojego toku rozumowania :-)

Banki będą miały bardzo dobre wyniki za pierwsze półrocze, ale już teraz pojawiają się w mediach informacje, ze wartość kredytów hipotecznych rdr spadła o 30-40%, spotkałem się z analizą że w II połowie roku spadek może być dużo wyższy. Banki będą musiały podnieść % lokat przynajmniej do poziomu obligacji rządowych (wkrótce 6-7% ?), do tego planowane przez rząd sterowane oprocentowanie kredytów hipotecznych, ponoć dopiero od stycznia. Jest dużo niepewności jak to będzie wyglądać. Odnośnie dywidendy, PKO daje 1.83 zł, co przy obecnej wycenie akcji daje ... 6.3%. Czy to dużo w warunkach oficjalnej inflacji 12.3%, a realnie pewnie 20% ? No raczej nie. Wysoka inflacja sie utrzyma w tym i ponoć przyszłym roku, kapitał popłynie w bezpieczne obligacje, wycena akcji w dół i dywidendy będą miały bardziej atrakcyjną wartość. Idzie spowolnienie gospodarcze, mocno oberwie developerka, banki, spółki stalowe i i inne powiązane z budownictwem. Może być mniejszy popyt na kredyty ze strony firm. Do tego wzrost kosztów pracy, cen żywności, energii, wojna na Ukrainie. To nie jest otoczenie do wzrostów na giełdach, a w USA podwyżki stóp dopiero wystartowały. Jeśli tam giełda będzie spadać to u nas też. Możliwe, że teraz będzie jakieś odreagowanie 5-10%, bo rynek jest mocno wyprzedany, ale II połowa tego roku i I połowa przyszłego mogą być nieciekawe i ja bym się nie zdziwił gdybyśmy na bankach zobaczyli dołki około covidowe. Według mnie trza poczekać, wejść na niższych poziomach, wytrzymać 2-3 gorsze lata i później zbierać 2cyfrowe dywidendy. Miałem PKO kupione na IKE po 32zł, ale oddałem po ok. 38zł, bo co mi z dywidendy 1.83 zł jak tu kurs może spaść w przedział 20-25zł ? Podobna sytuacja z PEO.

PS. Dywidenda 20% na PKO ? Zapewniam, że rząd na to nie pozwoli. Edit. na walnym miał być głosowany skup własny do 10% akcji, ale widzę, że nie głosowali.

Btw. jeśli chcesz dywidendy 20% to możesz śmiało brać Bowim, DY 2.52 zł przy kusie akcji na dziś 11.86 zł daje 21.2%. Jakoś nikt na te akcje się nie rzuca.
Edytowany: 12 maja 2022 23:55

hukers
77
Wysłane: 13 maja 2022 00:35:28 przy kursie: 28,34 zł
Kakarotto napisał(a):

Tutaj jest ten cytat wyrwany z całości:

Na negatywne szoki podażowe bank centralny nie powinien reagować podwyższeniem stóp procentowych. To byłby szkolny błąd prowadzący jedynie do obniżenia wzrostu gospodarczego, albo nawet do stłumienia wzrostu. Ci, którzy namawiają do podniesienia stóp, chcą, abyśmy mieli stagnację - powiedział prezes NBP.

hukers napisał(a):

No tak się składa że od około 8 lat regularnie oglądam co miesiąc konferencje NBP i zastanawiałem się skąd te różne powyrywane cytaty pochodzą (już się domyślam). Widzę, że wyrywki są bardzo chwytliwe.

No tak, w kontekście dużo zyskał, rzeczywiście udało mu sie uniknąć stagnacji i nie popełnić szkolnego błędu,jakim byłoby podejmowanie kroków PRZED zamiast PO fakcie. Jaszczomp.

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 13 maja 2022 01:11:05 przy kursie: 28,34 zł
Kredytobiorcy w ostatnich latach otrzymywali formularze informacyjne przed umową w których banki informowały o ryzykach zmiennej stopy na przykładach. Chociażby z tego względu ciężko będzie im ewentualnie coś ugrać. Poza tym kreski są brane na 20-30 lat, a w takim horyzoncie stopy chodzą sinusoida.

Zalewarowany świat dostaje zimny prysznic bo problem rosnących stóp nie ogranicza się do Polski.

Slavvvos
10
Wysłane: 13 maja 2022 04:35:22 przy kursie: 28,34 zł
hukers napisał(a):
Slavvvos napisał(a):

Nie wiem co ma papież do rzeczy i nie wymyslaj mi tutaj z utratą pracy, bo nie o tym jest mowa (nie slyszalem o problemach z szalejącym bezrobociem, raczej o rekordowych wzrostach sredniego wynagrodzenia w ostatnich miesiacach).

Zasugerowales bezczelnie, ze jak najbardziej nalezy sie anulowanie umow kredytowych BO TAK (innego argumentu nie stwierdzilem). Bo kredyciarz, jak mial oprocentowanie 2% to tyle ma miec, a nie zadne 7%, a to że jego nieruchomosc, którą sobie kupił za cudze pieniadze podrozala 100% to nic takiego i o tym nie należy wspominać. Po prostu zwyczajne ordynarne oszustwo - powtarzam, kosztem innych obywateli. Nie podoba ci sie wzrost raty? Sprzedaj nieruchomosc, spłać kredyt i zostań oszczedzajacym, a nie siegaj do kieszeni wspolpodatnikow.

Mówiłem że mi się nie chce a jednak. Gdzieś napisałem albo sugerowałem anulowanie , i że bo tak? Prowokacyjne teksty. Skoro jak twierdzisz wszyscy zarabiamy więcej to podaj przykłady . Wyślij paski czy pity znajomych którym pensje RdR urosły o chociażby obecna inflację. Rata ludziom leci jednak nie o inflację w górę ale o 70-120%. A nieruchomości mówisz wzrosly o 100%? Też ciekawe. Chyba że mówisz o przestrzeni 15lat. To tak. Zgodzę się. Ale to nie ludzie z tymi nieruchomościami mają problem z latami.
Słyszałes że to słyszałeś że tamto. Nagrzany jesteś a pewny jestem ze jakbyś miał np umowę CHF to pierwszy byś dylał żeby anulować. Z PLN też byś leciał. A nie czekaj. z uśmiechem byś prosił o odczepienie się o swojej wysokiej raty bo wiesz co podpisałeś , a twoje M to teraz 10za m2. Daruj se.

Slavvvos
10
Wysłane: 13 maja 2022 04:40:54 przy kursie: 28,34 zł
[quote=BearHand]Kredytobiorcy w ostatnich latach otrzymywali formularze informacyjne przed umową w których banki informowały o ryzykach zmiennej stopy na przykładach. Chociażby z tego względu ciężko będzie im ewentualnie coś ugrać.

Nie kojarze :) ale i tak nie dostrzegam w czymś takim handicapu dla banku. Dostali wskazowki od KNF to wysłali.

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 13 maja 2022 07:32:54 przy kursie: 28,34 zł
Polecam zapoznać się z artykułami lub samą ustawa z dnia 23 marca 2017 r. o kredycie hipotecznym oraz o nadzorze nad pośrednikami kredytu hipotecznego i agentami

isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocD...

Po przygodach z frankami ustawodawca wprowadził szereg zmian, które stawiają banki obecnie w zupełnie innym świetle.

parasite
1
Wpisów: 71
Wysłane: 13 maja 2022 10:10:49 przy kursie: 30,45 zł
BearHand napisał(a):
Kredytobiorcy w ostatnich latach otrzymywali formularze informacyjne przed umową w których banki informowały o ryzykach zmiennej stopy na przykładach. Chociażby z tego względu ciężko będzie im ewentualnie coś ugrać. Poza tym kreski są brane na 20-30 lat, a w takim horyzoncie stopy chodzą sinusoida.

Zalewarowany świat dostaje zimny prysznic bo problem rosnących stóp nie ogranicza się do Polski.

Przecież tu nie chodzi o to, że raty rosną tylko o wskaźnik, który umożliwia manipulację oprocentowaniem przez banki. Przecież WIBOR odleciał dość znacznie od stóp procentowych, mimo, że tak naprawdę banki kapitał miały i nie musiały go pożyczać. Co mi z tabelki jak nagle przy stopach 4% mam WIBOR na 6%?
Nie zamierzam bronić kredyciarzy, ale banki święte nie są.
Edytowany: 13 maja 2022 10:12

harleyangel
PREMIUM
16
Wysłane: 13 maja 2022 10:15:39 przy kursie: 30,45 zł
Zgadzam się z Javelinem co do jego oceny w pełni.

Jest tylko jedna opcja zmienna - zakończenie wojny w Ukrainie, wtedy plus 20% minimum.

Ale jest jeszcze jedno niebezpieczeństwo, czyli upadek Getinu i różne metody rozwiązania problemu.
Dodatkowo niestety, nigdy nie wiadomo czy kolejny polityk nie znajdzie pomysłu na środki zgromadzone w PKO BP.
Przerabialiśmy to już wielokrotnie gdy za pieniądze akcjonariuszy realizowali swoje wizje, choćby w Ostrołęce.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE PKOBP

43 44 45 46 47

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,353 sek.

dzswxqst
spqcebik
chzzdyeu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yofrzcxp
qjtlqrqu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat