PARTNER SERWISU
milxktaf
35 36 37 38 39
Tyle
33
Wpisów: 237
Wysłane: 1 października 2022 22:54:11 przy kursie: 3,32 zł
Zgadzam się z powyższym. Jest to jedna z nielicznych spółek którą można trzymać w bessie, nieruchomość upłynnili w ostatnim momencie. Są zabezpieczeni i przygotowani na dekoniunkturę. Czwarty kwartał najlepszy dla branży przed nami. Ukrainki podbijają siłę nieco popyt. Jednak co by różowo nie było należy pamiętać o dwóch podwyżkach minimalnej krajowej w 2023, rosnących cenach najmu, energii i kursie dolara. Pewne ryzyka są, ale przez spowolnienie powinni przejść suchą stopą... o ile sasin nie wpadnie do sklepu
Edytowany: 1 października 2022 22:55

orzech
98
Wpisów: 915
Wysłane: 2 października 2022 18:04:34 przy kursie: 3,32 zł
Ryzyka są i będą zawsze, tym bardziej w czasach w jakich teraz przyszło nam walczyć.
Raport może cieszyć, takiego zysku z działalności chyba dawno tutaj nie było.
Pamiętać też chyba trzeba, że Atal kupił część Ogrodów Geyera i tam ma powstać osiedle mieszkaniowe, ale jest jeszcze ta druga część działki na której gruntowne remonty prowadzi Monnari.
Do Łodzi mam spory kawałek więc jak to wygląda na dzisiaj nie wiem, ale tutaj stary bo stary ale wywiad z Prezesem jakie to wszystko ma kiedyś wyglądać;)
lifein.pl/ogrody-geyera-to-mie...

yellowshadow
103
Wpisów: 422
Wysłane: 2 października 2022 19:17:54 przy kursie: 3,32 zł
Proponuje operowac na konkretnych liczbach, a nie ogolnikach, poniewaz liczby dla spolki sa wrecz porazajaco imponujace. Pisze z glowy, wiec wybaczcie „zaokraglenia”.

Kapitalizacja 100 mln zl.

A finanse:
- gotowka netto ok. 130 mln zl (95 w czystym cashu, 35 w instrumentach finansowych, dlug do PFR po umozeniu ok. 4 mln zl).
- nieruchomosci na sprzedaz 75 mln zl po cenie z bilansu
- najlepszy wynik od 7 lat w 2Q, bez uwzglednienia one-offa w postacie sprzedazy OG. Za caly rok jest szansa na rekordowy wynik, poniewaz dynamika przychodow oraz marza brutto na sprz. w 2Q wrecz powala - najlepszy sprzedazowo 2Q kwartal w historii
- sporo srodkow w akcjach wlasnych na bilansie

To tak zeby ze 200 mln zl dolozyc do DCFa, a gdzie zdyskontowana wycena biznesu odziezowego samego w sobie???

To wg mnie jest warte grube kilkaset mln zl ale rynek jakos nadal slepy w temacie i powtarza mantre ze prezes zly, ze ruchy tego prezesa-wiekszosciowego jakies nie takie jak powinny byc. Gosc skupuje akcje, ogarnia wyniki, ale lepiej zeby moze w fotowoltaike albo gaming poszedl co dla niektorych.

Mam wrazenie ze w funduszach to jakies polmozgi pracuja lub ludzie mocno uposledzeni umyslowo i zdrowotnie, jesli krytykuja goscia, ktory wygenerowal na pobocznej dzialalnosci dla spolki aktywa na 150 mln zl. A oni sie skarza ze to side-business. Masakra. Jesli tacy sa na GPW inwestorzy to ja sie nie dziwie ze polska gielda pozostaje od dekady najgorsza na swiecie.

orzech
98
Wysłane: 18 października 2022 22:37:37 przy kursie: 3,925 zł
nie tak dawno temu spółka podała wyniki
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
w zastawieniu z czasem covidu wygląda to ciekawie, zysk za I półrocze na akcję zacny
wskażnikowo zrobiło się ciekawie
i tak cichaczem, kiedy już można skubać od dwóch dni ruszyła kontynuacja skupu akcji własnych
technicznie trzeba by chyba było wybić okolice 4,20 co dałoby szansę na konkretniejsze ruchy, choć te od wyników już zauważalne

orzech
98
Wysłane: 8 listopada 2022 16:03:16 przy kursie: 4,76 zł
Coś drgnęło, ostatnie dwie sesje na sporym jak na spółkę volumenie
Długo trwał ten marazm, czy mamy zmianę trendu i wyjście z boczniaka...
Biorąc pod uwagę ostatnie wyniki, prawdopodobnie dobre kolejne kwartały wciąż jest tu sporo miejsca na ruchy...no i jeszcze ta spora gotówka na koncie plus pozostała część ogrodów Geyera
Dla jasności, jestem tutaj lekko zaanagażowany;)
Edytowany: 8 listopada 2022 16:10

yellowshadow
103
Wysłane: 8 listopada 2022 23:34:52 przy kursie: 4,76 zł
Pisałem miesiąc temu, był czas na wejście. Ja jestem tutaj mocno zaangażowany king king

orzech
98
Wysłane: 28 listopada 2022 21:01:45 przy kursie: 4,51 zł
No to mamy raport za III kwartał
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
Poczytać na spokojnie, ale tak na szybko z raportu, jak na trzeci to wave
Cytat:
Zysk operacyjny i zysk netto.
Grupa Kapitałowa wygenerowała w III kwartale zysk operacyjny na poziomie 10 112 tys. zł vs strata w analogicznym okresie (-) 1 128 tys. zł. N

Marża od początku roku skoczyła o około 4%
Ostatnie lata nie były tutaj różowe, ale widać zaczyna dziać się lepiej, pewnie że kasa ze sprzedaży OG swoje robi, jednak pozostaje jeszcze spora ich część w posiadaniu spółki;)
Pod młotek poszły tylko grunty, nieruchomości przy Piotrkowskiej czekają na swój czas
Cytat:
Do najważniejszych dokonań w Grupie Kapitałowej MONNARI TRADE S.A., które miały miejsce
w III kwartale 2022 r. należą:
• Wzrost przychodów o 17,9 %;
• Wzrost marży brutto na sprzedaży o 2,33 p.proc.;
• Wygenerowanie zysku na poziomie operacyjnym oraz netto, w porównaniu do straty operacyjnej oraz niewielkiego zysku w 3 kwartale ubiegłego roku.

yellowshadow
103
Wysłane: 28 listopada 2022 21:32:28 przy kursie: 4,51 zł
Mysle, ze patrzac jak wygladaly zapasy na koniec 3. kwartalu przy tej dynamice sprzedazy (ktora dowodzi, ze te zapasy to nie jest coraz wiekszy zalegajacy szmateks), to nalezaloby sie spodziewac, ze spolka, wydajac sporo kasy na zatowarowanie, spodziewa sie jakiegos duzego skoku w wynikach 4Q….

Ponek
6
Wpisów: 213
Wysłane: 28 listopada 2022 22:32:15 przy kursie: 4,51 zł
Prezes informował w ostatnich wywiadach o zamiarach zwiększenia zapasów. Swoją drogą, otwierają się kolejne punkty... Sieć się rozrasta.

yellowshadow
103
Wysłane: 29 listopada 2022 12:11:14 przy kursie: 4,88 zł
Po sprawozdaniu widac, ze nadwyzkowa kasa idzie w inwestycje w biznes odziezowy a nie gdzies plynie bokiem. Zobowiazania splacane w nadmiarze, prawdopodobnie w celu poprawy marzy zakupowej, a zapasy na szczytach, bo spolka zatowarowala sie pod nowa kolekcje i sprzedaz w 4Q. Zobaczymy jak ta strategia bedzie skuteczna w ciagu najblizszych 2-3 kwartalow.
Edytowany: 29 listopada 2022 12:11

orzech
98
Wysłane: 29 listopada 2022 21:02:53 przy kursie: 4,88 zł
Myślę, że czwarty kwartał winien być bardzo dobry, ewidentnie widać że brną do przodu.
To się jakby zaczęło nakręcać, więc rok 2023 pokaże dalszy kierunek...
Ja zwróciłbym wagę na jeszcze jedną istotną kwestię z raportu dotyczącą Ogrodów Geyera
Na dzisiaj mamy sprzedaną część działki, ale jak raportują są w posiadaniu 19 zabytkowych budynków i robota nad nimi trwa już sporo czasu, pewnie finalnie czas zakończenia nie jakiś bardzo odległy.
a to wszystko w sercu Łodzi przy Piotrkowskiej....
Przyjąć by więc chyba można, że za jakiś czas z wynajmu lokali czy sprzedaży działek dukaty popłyną i być może podstawowy segment operacyjny spółki nie będzie jak dzisiaj jeszcze jedynymThink

Cytat:
Uwzględniając rosnącą wartość i wycenę nieruchomości inwestycyjnych, znajdujących się w posiadaniu spółek Grupy, Emitent prezentuje informacje dotyczące działalności w obszarze nieruchomości inwestycyjnych jako segment Nieruchomości Inwestycyjne. Do tego segmentu zaliczone została spółka zależna Modern Profit S.A. będąca właścicielem nieruchomości inwestycyjnych. Największa nieruchomość Grupy Kapitałowej – Ogrody Geyera (działka o pow. ponad 4,6ha) z 19 zabytkowymi budynkami została w znaczącej części przygotowana do wynajęcia (na ponad 2 tys. m2 są już podpisane umowy) oraz do dalszej ewentualnej sprzedaży działek inwestycyjnych.
Powyższy segment nie osiąga jeszcze jednak istotnych przychodów i w tym zakresie działalność Grupy Kapitałowej MONNARI TRADE S.A. koncentruje się na jednym rodzaju działalności, który uznano za podstawowy segment operacyjny
– sprzedaż odzieży i akcesoriów odzieżowych.

Zainteresowanych do lektury raportu zachęcam;) troszkę tutaj mam więc mogę się mylićwave

veve
38
Wpisów: 357
Wysłane: 12 stycznia 2023 07:46:13 przy kursie: 5,06 zł
DM Banku BPS dał rekomendację z ceną 7.2 i trochę pochwalił spółkę. Patrzę na wykres i widzę trend wzrostowy. Z drugiej strony nie ma tu biznesowego rozmachu lidera branży LPP.

LivinAngel
0
Wpisów: 5
Wysłane: 28 stycznia 2023 21:01:45 przy kursie: 4,96 zł
Hej! Jakbyście ocenili Monnari pod kątem perspektywy zmiany głównego akcjonariatu, czy jest możliwość wrogiego przejęcia? I taka ogólna ocena akcjonariatu? Potrzebuję na studia a nie bardzo to rozumiem.
Mirslaw Misztal ma 32,93% akcji; 36,9% głosów
Monnari Trade SA ma 15,07% akcji; 0% głosów
NN OFE ma 5,71 akcji%; 5,72% głosów
Czyli dla reszty zostaje 46,3% akcji
Wrogie przejęcie jest możliwe kiedy członkowie zarządu i rada nadzorcza mają mniej niż 50% akcji (a raczej głosów?)
Czyli teoretycznie jakaś spółka mogłaby przejąć Monnari?

Przepraszam jeśli uznacie ze nie powinno się to znaleźć w tym wątku

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 29 stycznia 2023 11:18:57 przy kursie: 4,96 zł
By dokonać wrogiego przejęcia, trzeba nabyć pakiet akcji, umożliwiający kontrolę / zarządzanie spółką. Teoretycznie możliwe, w praktyce nie pamiętam takich przypadków (coś takiego chyba miało miejsce w przypadku sieci fast foodów, ale nie chcę grzebać w historii). Teraz pozostaje prosta matematyka - zobacz jaką liczbą głosów na WZA dysponują obecni akcjonariusze i policz ile trzeba byłoby nabyć akcji, by ich przegłosować.
Skupić akcje z rynku? Przy takim free float awykonalne w rozsądnej kwocie.

LivinAngel
0
Wysłane: 29 stycznia 2023 19:16:32 przy kursie: 4,96 zł
krewa napisał(a):
By dokonać wrogiego przejęcia, trzeba nabyć pakiet akcji, umożliwiający kontrolę / zarządzanie spółką. Teoretycznie możliwe, w praktyce nie pamiętam takich przypadków (coś takiego chyba miało miejsce w przypadku sieci fast foodów, ale nie chcę grzebać w historii). Teraz pozostaje prosta matematyka - zobacz jaką liczbą głosów na WZA dysponują obecni akcjonariusze i policz ile trzeba byłoby nabyć akcji, by ich przegłosować.
Skupić akcje z rynku? Przy takim free float awykonalne w rozsądnej kwocie.

Trochę nie rozumiem. Czemu akcje własne Monnari mają 0% głosów. Skoro Misztal ma 36,9, NN OFE 5,72 to zostaje większość głosów dla mniejszościowych akcjonariuszy?? No to w takiej sytuacji jest możliwe wrogie przejęcie.

Ps czy ktoś mi wytłumaczy czemu te akcje własne nie mają głosów?

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 29 stycznia 2023 22:00:53 przy kursie: 4,96 zł
Akcje własne będące w posiadaniu emitenta są pozbawione możliwości wykonywania praw majątkowych i organizacyjnych.
Idź inną drogą - przede wszystkim musisz mieć aktualne dane dotyczące akcjonariatu. Weź też pod uwagę, że są akcje uprzywilejowane co do głosu, zobacz kto je posiada.

yellowshadow
103
Wysłane: 29 stycznia 2023 22:38:09 przy kursie: 4,96 zł
Szkoda zachodu. Nie ma najmniejszych szans na wrogie przejecie na Monnari. Polecam natomiast historię Kruka, przejmowanego przez Vistulę.

LivinAngel
0
Wysłane: 30 stycznia 2023 11:11:43 przy kursie: 4,85 zł
krewa napisał(a):
Akcje własne będące w posiadaniu emitenta są pozbawione możliwości wykonywania praw majątkowych i organizacyjnych.
Idź inną drogą - przede wszystkim musisz mieć aktualne dane dotyczące akcjonariatu. Weź też pod uwagę, że są akcje uprzywilejowane co do głosu, zobacz kto je posiada.

Akcje uprzewilejowane na prezes - 36,90 głosów więc dlaczego wrogie przejęcie nie jest możliwe? Pozostałe 5,72% głosów to NN OFE a gdzie reszta? Przecież zostaje więcej niż 50%

A co do aktualności danych to ciężko z tym bo na każdej stronie jest co innego :/

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 30 stycznia 2023 12:45:38 przy kursie: 4,85 zł
W akcjonariacie jest jeszcze FAIR sp. z o.o posiadająca nieco ponad 8% udziału w kapitale akcyjnym, ale te udziały dają jej ponad 14% głosów na WZA.

LivinAngel
0
Wysłane: 2 lutego 2023 17:15:15 przy kursie: 4,77 zł
krewa napisał(a):
W akcjonariacie jest jeszcze FAIR sp. z o.o posiadająca nieco ponad 8% udziału w kapitale akcyjnym, ale te udziały dają jej ponad 14% głosów na WZA.

Bardzo Ci dziękuję za pomoc :)
Już dotarłam do aktualnych danych o akcjonariacie. (Robię wycenę na dzień 30 listopada więc wzięłam dane na ten dzień).
I jeśli Misztal + fair sp zoo (Misztal ma chyba wszystkie udziały) + akcje własne mają razem więcej niż 50% głosów tzn że nie można tej spółki przejąć wrogo?

I jakbyś mógł napisać taką ogólną ocenę akcjonariatu, jak to wpływa na wartość firmy i jakie są perspektywy zmiany. Proszę o pomoc. Jestem w tym zielona i nie wiem co napisać :(

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

35 36 37 38 39

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,769 sek.

fyidirqf
gobunclr
myfkxqqi
Komunikaty ESPI/EBI Monnari Trade SA

ZOBACZ TAKŻE:
Wiadomości | Akcjonariat | Wyniki finansowe
Analiza fundamentalna | Analiza techniczna | Wycena akcji

Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qzpshlaf
qyqpnrfc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat