PARTNER SERWISU
nmyjxpyw
60 61 62 63 64
le rom
214
Wpisów: 2 209
Wysłane: 29 listopada 2022 13:46:17 przy kursie: 29,66 zł
angry3 .. i wyłania się na rynku sprawnie działająca "maszynka do zysków" -broker XTB. Toż ma ona już w zasięgu Eps=8 zł a to nie koniec. I do tego nie skąpi na div. - jeśli zaproponują wypłatę dywidendę na poziomie div= 2 zł, to byczki - oj przybędą.

ZygmuntW
8
Wpisów: 48
Wysłane: 3 grudnia 2022 13:19:11 przy kursie: 29,90 zł
Cytat:
i wyłania się na rynku sprawnie działająca "maszynka do zysków" -broker XTB. Toż ma ona już w zasięgu Eps=8 zł a to nie koniec. I do tego nie skąpi na div. - jeśli zaproponują wypłatę dywidendę na poziomie div= 2 zł, to byczki - oj przybędą.

przecież teraz mają 710mln zysku + załóżmy 2 opcje na Q4
a) robią to co rok temy czyli 65mln
b) robią 200mln

Opcja A:
zysk netto: 775mln
ilośc akcji 117.4mln
zysk na akcję 6,60
osobiście oczekuję 50% dywidendy: 3.3 PLN na akcję

Opcja B:
zysk netto 910mln
ilośc akcji 117.4mln
zysk na akcję 7,75
osobiście oczekuję 50% dywidendy: 3.87 PLN na akcję

Zakładając 75% na dywidendę mamy odpowiednio 4,95 i 5,81 PLN na akcję

Pozostaje nam tylko jedno pytanie - jak powtarzalne są to wyniki?

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 4 grudnia 2022 14:40:01 przy kursie: 29,90 zł
Niby czemu zakładać 50% na akcję? Przecież im ta gotówka w firmie do niczego niepotrzebna, a właściciel z dywidendy będzie miał kupę siana. Ostrożnie byli w 2020, obecnie przeznaczą ponownie 75 procent.

r3fleX
16
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 92
Wysłane: 4 grudnia 2022 17:35:08 przy kursie: 29,90 zł
Niekoniecznie. XTB sięga po droższe nazwiska do promocji z każdym rokiem Connor tani nie jest. Firma tez planuje ekspansję na nowe rynki a to kosztuje. Deklarują w całym 2023 utrzymanie tempa pozyskiwania nowych klientów. To tez kosztuje. Rozwój technologii. Długo by wymieniać. Generalnie czy będzie 50% czy 75% to długoterminowo spółka wydaje się być super walorem i cały 2023 przy zwiększonej bazie klientów może wygenerować podobne zyski jak 2022.

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 4 grudnia 2022 19:57:52 przy kursie: 29,90 zł
Miałem rachunek w XTB, podkreślam MIAŁEM. Te zyski nie biorą się z niczego tylko z dojenia klientów. To jest tylko dobre dla pierwszych klientów ,którzy nie mieli do czynienia z innymi BM. Co trzeba im pogratulowac to medialnej rozpoznawalnosci i przez to pozyskiwanie coraz więcej klientów nieświadomych opłat...

ZygmuntW
8
Wysłane: 4 grudnia 2022 22:34:55 przy kursie: 29,90 zł
Cytat:
Miałem rachunek w XTB, podkreślam MIAŁEM. Te zyski nie biorą się z niczego tylko z dojenia klientów. To jest tylko dobre dla pierwszych klientów ,którzy nie mieli do czynienia z innymi BM. Co trzeba im pogratulowac to medialnej rozpoznawalnosci i przez to pozyskiwanie coraz więcej klientów nieświadomych opłat...

a jak Cię wydoili na darmowych akcjach i ETF?
jeżeli straciłeś na CFD to tylko TY źle wybrałeś opcję.
XTB udostępnia narzędzie i możesz z nim robić co chcesz.
Ja akurat miałem konta w paru DM i już zostałem z dwoma a od przyszłego roku wszystko będzie w XTB, bo oferta jest bezkonkurencyjna.
To są fakty a nie dyrdymały.

@Rif
bo zakładam że rozwój i większa baza klientów będzie kosztować - pamiętaj że aby wypłacać dywidendę muszą mieć odpowiedni poziom wskaźników finansowych a to przy bardzo duet grupie klientów będzie ciężkie do osiągnięcia.

razz88
1
Wpisów: 15
Wysłane: 4 grudnia 2022 23:46:04 przy kursie: 29,90 zł
Cytat:
jak Cię wydoili na darmowych akcjach i ETF?
Ja akurat miałem konta w paru DM i już zostałem z dwoma a od przyszłego roku wszystko będzie w XTB, bo oferta jest bezkonkurencyjna.

Szybka ocena co do tego co jest faktem, a co dyrdymałem ;)

Co do XTB to poza "darmową" opłatą na akcjach i ETF widnieje jeszcze coś takiego jak spread czyli w skrócie np. kurs zamkniecia 11bit w bossa 560, a na XTB odpowiednio 558 i 559 zl. Chwile korzystajac z brokera mozna zauważyć, że dodatkowo lubiacy w trakcie dnia sie asymetrycznie rozjezdzac i to bynajmniej nie ze wzgledu na takie zlecenia w karnecie ;)

A co do "darmowych" akcji i ETF to też nalezy pamietać, że ma to swój limit do 100k euro obrotu miesiecznie

mboro55
29
Wpisów: 142
Wysłane: 5 grudnia 2022 08:28:09 przy kursie: 29,90 zł
razz88 napisał(a):
Cytat:
jak Cię wydoili na darmowych akcjach i ETF?

Szybka ocena co do tego co jest faktem, a co dyrdymałem ;)

Co do XTB to poza "darmową" opłatą na akcjach i ETF widnieje jeszcze coś takiego jak spread czyli w skrócie np. kurs zamkniecia 11bit w bossa 560, a na XTB odpowiednio 558 i 559 zl. Chwile korzystajac z brokera mozna zauważyć, że dodatkowo lubiacy w trakcie dnia sie asymetrycznie rozjezdzac i to bynajmniej nie ze wzgledu na takie zlecenia w karnecie ;)

A co do "darmowych" akcji i ETF to też nalezy pamietać, że ma to swój limit do 100k euro obrotu miesiecznie

Co ma brak opłaty do spreadu?

Kolega ZyguntW ma rację, jak mogli cię wydoić za czymś poza cfd, który sam w sobie jest instrumentem dyskusyjnym. Jednak mającym również swoje zalety zwłaszcza dla posiadaczy niskich depozytów, który mogą dzięki niemu skorzystać z dużej dźwigni przynoszącej duże zyski, ale również, co jest z tym związane utraty tego depozytu przy nieumiejętnym rozegraniu pozycji?

Po co Ci dogrywka, jak tam sa manipulowane kursy akcji składanymi zleceniami? Normalny akcjonariusz ma wystarczająco czasu na sesji by kupić lub sprzedać...

Spread na akcjach inny niż w pozostałych DM? Bzdur, jakich dawno nie czytałem poza forum bankiera...
Spready np. w okresach nocnych rozjeżdżają się, ale na instrumentach niezależne jest od brokera czy DM, tylko raczej wynikają z mniejszej płynności w tym czasie.

Piszesz a asymetrii na akcjach?
Chcesz siać propagandę doczytaj czego i w jakim okresie ona dotyczyła, bo słaby troll z ciebie i nawet propagandy na spadki siać nie potrafisz...

Co do opłat, na dzień dzisiejszy nie ma DM z lepszymi ofertami na handel np. akcjami.
Opłaty za handel akcjami zaczynają się powyżej limitów (np. na akcje powyżej 100 tys. euro miesięcznie), a powyżej limitów nadal sa konkurencyjne w stosunku do innych DM.

Poza tym XTB, jako jedno z DM w Polsce ma wdrożony protokół W-8BEN, kóry pozwala na obniżenie wysokości podatku przy posiadaniu akcji np. z USA.

Każdy normalny użytkownik dzwoni do BOK, a nie próbuje w pierwszej kolejności siać zamieszanie na forach.

Używam różnych platform od xtb-owej, mt4, nol3 i uzależniam ten wybór od optymalnych czynników handlu do instrumentu, który w danej chwili jest grany.

Poza tym, używając innych brokerów zwłaszcza konkurencji zagranicznej XTB, życzę powodzenia przy próbach kontaktu z ich serwisem klienta, a przy brokerach mających siedziby w rajach podatkowych lub siedziby w egzotycznych miejscach świata odzyskania pieniędzy.

Mam konta też w innych DM i tam też widzę ich wady i zalety.
XTB i używam ich np. do akcji i uważam ich platformę za bezkonkurencyjna pod wzg. łatwości i przejrzystości obsługi przy tym mające konkurencyjne stawki opłat wobec innych DM w Polsce.

yanek z hor napisał(a):
Miałem rachunek w XTB, podkreślam MIAŁEM. Te zyski nie biorą się z niczego tylko z dojenia klientów. To jest tylko dobre dla pierwszych klientów ,którzy nie mieli do czynienia z innymi BM. Co trzeba im pogratulowac to medialnej rozpoznawalności i przez to pozyskiwanie coraz więcej klientów nieświadomych opłat...

Kolego o opłatach napisałem wyżej. Poza tym, jeżeli zaczynasz przygodę np. z danym DM, to w pierwszej kolejności czyta się umowę oraz taryfę opłat. Ty chyba jednak tych dokumentów na oczy nie widziałeś, więc szkoda czytać twoje bzdury o opłatach...

Tego typu wpisy, jak powyżej pojawiają się notorycznie na forum bankiera. Nie pozwólmy, aby to forum zaniżało się do jego poziomu.
Piszący je koniecznie, jak widać chcą zniechęcić do kupna akcji, a posiadaczy do wyprzedaży. Próby wyłudzenia akcji po taniości trwają, zwłaszcza że teraz trwa korekta, gdzie niecierpliwi i mało doświadczeni inwestorzy widząc chwilowo trwającą stagnację na kursie przez takie wpisy jak powyższe mogą podjąć irracjonalne decyzje prowadzące do wyprzedaży akcji, co kreatorzy zamieszania wykorzystają w przededniu takich wydarzeń, jak ogłoszenie wyników, rekordowej dywidendy, czy nowości, które Prezes zapowiadał na początku Nowego Roku.
Edytowany: 5 grudnia 2022 08:30

yanek z hor
168
Wysłane: 5 grudnia 2022 08:30:13 przy kursie: 29,90 zł
a jak Cię wydoili na darmowych akcjach i ETF?

@Rif
bo zakładam że rozwój i większa baza klientów będzie kosztować - pamiętaj że aby wypłacać dywidendę muszą mieć odpowiedni poziom wskaźników finansowych a to przy bardzo duet grupie klientów będzie ciężkie do osiągnięcia.
[/quote]

Zgaduje że na darmowych akcjach XTB nie zarabia. Jego zyski biorą się z czegoś innego - i o tym własnie piszę. Kup sobie kontrakt na najbardziej popularny WIG20 i poczekaj sobie miesiąc i wyciągnij wnioski.
Oczywiście pomijam rozjeżdzajace się spready na akcjach i jakięs dziwne ceny zakupu bądź sprzedazy.

Fakty sa takie że XTB to marketing którym wygrywa na rynku i nie zamierzam temu zaprzeczać. Też mam akcje XTB i oczekuje jeszcze wzrostu kursu

mboro55
29
Wysłane: 5 grudnia 2022 08:39:12 przy kursie: 29,90 zł
yanek z hor napisał(a):

Oczywiście pomijam rozjeżdzajace się spready na akcjach i jakięs dziwne ceny zakupu bądź sprzedazy.

Fakty sa takie że XTB to marketing którym wygrywa na rynku i nie zamierzam temu zaprzeczać. Też mam akcje XTB i oczekuje jeszcze wzrostu kursu

Kolego XTB nie ma możliwości mieć innych spreadów na akcjach, niż te które posiadają standardowo inne DM (jest pełnoprawnym członkiem GPW), chyba że piszesz o cfd na akcje spółek (ale to całkiem inna historia).
Ponadto XTB jest również dostawcą płynności do innych polskich DM maklerskich czy brokerów i to tych jednych z większych.

Różnica cen może wynikać po fixingu, bo XTB na dzień dzisiejszy jeszcze nie bierze w nim udziału i masz cenę, którą ci pokazuje przed rozpoczęciem tego okresu sesji.

Pomijając opłaty, są plusy i minusy kazdego brokera czy DM. Przy ich mnogości na rynku wybierasz sobie optymalnego pod twoje potrzeby i nie robisz tego typu wpisów technicznych na forum akcyjnym spółki.

To tak, jakbyś 7 lat temu pisał na forum giełdowym CDRed, że grałeś w Wiedźmina 3 i ci się lagował, a "zapomniałeś" dodać, że masz kartę graficzną przełożoną ze starego komputera, który dostałeś na 2gą komunię.

Edytowany: 5 grudnia 2022 08:47

Nikaja
45
Wysłane: 5 grudnia 2022 08:58:02 przy kursie: 29,90 zł
yanek z hor napisał(a):
Zgaduje że na darmowych akcjach XTB nie zarabia. Jego zyski biorą się z czegoś innego - i o tym własnie piszę. Kup sobie kontrakt na najbardziej popularny WIG20 i poczekaj sobie miesiąc i wyciągnij wnioski.

Lepiej nie zgaduj, tylko po prostu sprawdź na czym i ile XTB zarabia, nie jest to jakaś tajemna wiedza.

ZygmuntW
8
Wysłane: 5 grudnia 2022 09:49:45 przy kursie: 29,30 zł
@yanek z hor
kolega nie zagląda do tego XTB :)
1. kontrakty na WIG20 nie są w topie popularności
2. Dzienny SWAP masz zawsze podany więc trzymanie kontraktu miesiąc i nie zrealizowanie zysku (o ile wystąpił) to dość ciekawa strategia
3. Market Making był wielokrotnie podawany jak sprawdzisz to się zdziwisz ile to jest

razz88
1
Wpisów: 15
Wysłane: 5 grudnia 2022 13:38:02 przy kursie: 29,30 zł
Cytat:
Kolego XTB nie ma możliwości mieć innych spreadów na akcjach, niż te które posiadają standardowo inne DM (jest pełnoprawnym członkiem GPW), chyba że piszesz o cfd na akcje spółek (ale to całkiem inna historia).

Zweryfikowałem w trakcie sesji i jeśli chodzi o mój wcześniejszy wpis to cofam słowa odnośnie spread i asymetrii. Faktycznie przestały występować. Zapomniałem, że składają +/- od roku zlecenia już bezpośrednio na GPW, więc widzę że się pozmieniało w temacie.

Cytat:
Ponadto XTB jest również dostawcą płynności do innych polskich DM maklerskich czy brokerów i to tych jednych z większych.

To mi najwidoczniej umknęło w raportach/espi. Mogę prosić o źródło.

Co do reszty wypowiedzi (nie koniecznie tego samego autora) to no offence, ale poproszę o trochę mniejszy poziom agresji, arogancji i założeń w odpowiedziach, bo faktycznie robi się z tego bankier. Wrzuciłem spostrzeżenia weryfikowane ostatni raz rok temu oraz dodatkowo sprawdzone po sesji. Nie oceniałem nigdzie potencjału inwestycyjnego spółki ;) Z resztą nigdzie nie napisałem, że spółka nie jest warta zainwestowania, albo że nie posiadam jej akcji.

yanek z hor
168
Wysłane: 5 grudnia 2022 18:28:19 przy kursie: 29,30 zł
Nie wiem do czego ma prowadzić udowadnianie że XTB jest taki rewelacyjny i tani, to chyba nie jest tematem tego wątku. XTB to marketing i to się kupuje w akcjach. Póki zdobywa nowe rynki to pozyskuje nowych niedoświadczonych inwestorów którzy gotowi sa zainwestować swoje pieniadze na rachunkach XTB - to jakos sie nazywa - prestiż ?, miec rachunek w topowym biurze maklerskim....

yanek z hor
168
Wysłane: 5 grudnia 2022 18:40:17 przy kursie: 29,30 zł
ZygmuntW napisał(a):
@yanek z hor
2. Dzienny SWAP masz zawsze podany więc trzymanie kontraktu miesiąc i nie zrealizowanie zysku (o ile wystąpił) to dość ciekawa strategia
3. Market Making był wielokrotnie podawany jak sprawdzisz to się zdziwisz ile to jest

uwierzysz w to że część kontraktów na innych platformach forex nie mają SWAPU ??? Uwierzysz w to ze SWAPY walutowe na innych platformach sa korzystniejsze niż w XTB i faktycznie odzwierciedlaja poziom stóp procentowych ? Uwierzysz w to ze kontrakty na zwykłych platformach sa o wiele bardziej korzystne niż to co oferuje XTB np na wig20 czy akcyjne ??
SWAP to jest zasadnicza różnica, druga sprawa moja transakcja na akcjach - limit aktywacji 32 - realizacja max 33 . Realizacja mojego zlecenia za 33.
Z rachunku nie korzystam od lutego 2022

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 5 grudnia 2022 20:15:43 przy kursie: 29,30 zł
Jasne, u innych brokerów 80 procent klientów nie traci pieniędzy, a tylko naiwni klienci napędzają zyski XTB, przyciągnięci reklamami. Dopiero po stracie udają się do uczciwych brokerów, którzy żyją z doświadczonych inwestorów, dzielących się z nimi swoimi zyskami w.podziekowaniu za jakość usług ;)

juniorAccount
PREMIUM
41
Wpisów: 172
Wysłane: 5 grudnia 2022 23:13:01 przy kursie: 29,30 zł
Szczur się wcale wśród wytrawnych szorciarzy nie cieszy dobrą opinią. Ale wytrawni smakosze nie jadają przecież w Burger Kingu :)

mboro55
29
Wysłane: 6 grudnia 2022 06:09:55 przy kursie: 29,30 zł
yanek z hor napisał(a):
ZygmuntW napisał(a):
@yanek z hor

uwierzysz w to że część kontraktów na innych platformach forex nie mają SWAPU ??? Uwierzysz w to ze SWAPY walutowe na innych platformach sa korzystniejsze niż w XTB i faktycznie odzwierciedlaja poziom stóp procentowych ? Uwierzysz w to ze kontrakty na zwykłych platformach sa o wiele bardziej korzystne niż to co oferuje XTB np na wig20 czy akcyjne ??
SWAP to jest zasadnicza różnica, druga sprawa moja transakcja na akcjach - limit aktywacji 32 - realizacja max 33 . Realizacja mojego zlecenia za 33.
Z rachunku nie korzystam od lutego 2022

Co ma swap wspólnego ze stopami procentowymi?
Amerykę odkryłeś, że jedne instrumenty sa bardziej korzystne inne mniej? Wynika to głównie z dostawców płynności na dany instrument. Nie ma platformy, która równie oferowałaby równie korzystne warunki korzystania ze statystycznie największej liczby instrumentów, po prostu trzeba sobie ustalić, jaki instrument się rozgrywa i jeżeli ne pasuje na danej, to wybrać sobie inną platformę optymalną.

Co do ustawiania swap i limitów aktywacji - często są źle ustawiane te poziomy cenowe aktywacji robią to często nie potrafiący obsługiwać platform lub niedoswiadczeni użytkownicy, problem często wałkowany na innych forach technicznych.

Twój wpis mi sie kojarzy, jakby ktoś napisał, że nie tankuje na Orlenie od 2021, bo na konkurencyjnej dają słodszy cukier do kawy, albo dają kartę na punkty, ktora bardziej śliskie powierzchnie.

Ponadto każdy uczciwy broker nawet w reklamch informujeo ponoszonych stratach, a statystycznie w dłużym okresie tracą niemal wszyscy...

Brakuje jeszcze tutaj na koniec twojego zdania, że na XTB traciłem a poszedłem do innego brokera (i tu pisana nazwa) i tam zarabiam codzień. Liar
Z ciekawości napisz więc z jakiego brokera korzystasz, ktory spełnił twoje wymagania?

juniorAccount napisał(a):
Szczur się wcale wśród wytrawnych szorciarzy nie cieszy dobrą opinią. Ale wytrawni smakosze nie jadają przecież w Burger Kingu :)

Skoro sie nie cieszy wsród "szorciarzy" dobra opinią, to może wsród longersów przynajmniej?
Jak żyję nie słyszałem o "wytrawnych shorciarzach", to jakies określenie dla wyznwców pewnego radyjka na zoom?
Napisz więc nazwę platformy, gdzie grają Ci "wytrawni szorciarze".

mboro55
29
Wysłane: 7 grudnia 2022 09:27:16 przy kursie: 29,18 zł
Info dotyczące stanowiska KNF odnośnie dywidendy za 2022r. hello1

www.knf.gov.pl/komunikacja/kom...

yellowshadow
103
Wpisów: 422
Wysłane: 12 grudnia 2022 15:23:32 przy kursie: 29,10 zł
Można się tutaj spierać o różne rzeczy, ale z pewnością jednej nie można podważyć - XTB ma błędne kursy BID/ASK na polskich akcjach. Zgłaszałem im to już, ale nadal kurs ofert z GPW wyświetla się z du*y. Zweryfikowałem to na 3 innych, różnych rachunkach zwykłych domów maklerskich, gdzie były takie same, a w przypadku XTB często się rozsypywały. Więc przy inwestowaniu w polskie akcje (tak akcje, a nie CFD) polecam posiłkować się notowaniami z innego biura, bo można sobie przestrzelić widząc złe oferty. Dotyczy to xStation5 i nie pomaga przelogowanie. A pomimo złych kursów wyświetlanych, transakcje zawierane są po poprawnych, jeśli taką zlecimy.

Irytujące jest też to, że nie mogą w końcu wprowadzić kursu ostatniej transakcji aby nie wyceniać rachunku bo BID (który zresztą nawiązując do powyższego jest czasem błędny), ale to już powiedzmy szczegół.
Edytowany: 12 grudnia 2022 15:26

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE XTB
  • 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

• Analiza XTB: Wojna i pokój
    Analiza XTB: Wojna i pokój

Analiza wyników XTB pokazuje, że spółka kontynuuje strategię dynamicznego rozwoju na rynkach zagranicznych, wzmacnia bazę klientów i inwestuje w technologię, ale stoi też wobec wyzwań związanych z normalizacją aktywności rynkowej i rosnącą konkurencją w sektorze fintech.

60 61 62 63 64

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,244 sek.

qtipnjwu
lvtodejz
fbxhzsye
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 078,09 zł +385,39% 97 078,09 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jmirbhqo
izhlerrq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat