razz88 napisał(a):Cytat: jak Cię wydoili na darmowych akcjach i ETF?
jeżeli straciłeś na CFD to tylko TY źle wybrałeś opcję.
XTB udostępnia narzędzie i możesz z nim robić co chcesz.
Ja akurat miałem konta w paru DM i już zostałem z dwoma a od przyszłego roku wszystko będzie w XTB, bo oferta jest bezkonkurencyjna.
To są fakty a nie dyrdymały.
Szybka ocena co do tego co jest faktem, a co dyrdymałem ;)
Co do XTB to poza "darmową" opłatą na akcjach i ETF widnieje jeszcze coś takiego jak spread czyli w skrócie np. kurs zamkniecia 11bit w bossa 560, a na XTB odpowiednio 558 i 559 zl. Chwile korzystajac z brokera mozna zauważyć, że dodatkowo lubiacy w trakcie dnia sie asymetrycznie rozjezdzac i to bynajmniej nie ze wzgledu na takie zlecenia w karnecie ;)
A co do "darmowych" akcji i ETF to też nalezy pamietać, że ma to swój limit do 100k euro obrotu miesiecznie
Co ma brak opłaty do spreadu?
Kolega
ZyguntW ma rację, jak mogli cię wydoić za czymś poza cfd, który sam w sobie jest instrumentem dyskusyjnym. Jednak mającym również swoje zalety zwłaszcza dla posiadaczy niskich depozytów, który mogą dzięki niemu skorzystać z dużej dźwigni przynoszącej duże zyski, ale również, co jest z tym związane utraty tego depozytu przy nieumiejętnym rozegraniu pozycji?
Po co Ci dogrywka, jak tam sa manipulowane kursy akcji składanymi zleceniami? Normalny akcjonariusz ma wystarczająco czasu na sesji by kupić lub sprzedać...
Spread na akcjach inny niż w pozostałych DM? Bzdur, jakich dawno nie czytałem poza forum bankiera...
Spready np. w okresach nocnych rozjeżdżają się, ale na instrumentach niezależne jest od brokera czy DM, tylko raczej wynikają z mniejszej płynności w tym czasie.
Piszesz a asymetrii na akcjach?
Chcesz siać propagandę doczytaj czego i w jakim okresie ona dotyczyła, bo słaby troll z ciebie i nawet propagandy na spadki siać nie potrafisz...
Co do opłat, na dzień dzisiejszy nie ma DM z lepszymi ofertami na handel np. akcjami.
Opłaty za handel akcjami zaczynają się powyżej limitów (np. na akcje powyżej 100 tys. euro miesięcznie), a powyżej limitów nadal sa konkurencyjne w stosunku do innych DM.
Poza tym XTB, jako jedno z DM w Polsce ma wdrożony protokół W-8BEN, kóry pozwala na obniżenie wysokości podatku przy posiadaniu akcji np. z USA.
Każdy normalny użytkownik dzwoni do BOK, a nie próbuje w pierwszej kolejności siać zamieszanie na forach.
Używam różnych platform od xtb-owej, mt4, nol3 i uzależniam ten wybór od optymalnych czynników handlu do instrumentu, który w danej chwili jest grany.
Poza tym, używając innych brokerów zwłaszcza konkurencji zagranicznej XTB, życzę powodzenia przy próbach kontaktu z ich serwisem klienta, a przy brokerach mających siedziby w rajach podatkowych lub siedziby w egzotycznych miejscach świata odzyskania pieniędzy.
Mam konta też w innych DM i tam też widzę ich wady i zalety.
XTB i używam ich np. do akcji i uważam ich platformę za bezkonkurencyjna pod wzg. łatwości i przejrzystości obsługi przy tym mające konkurencyjne stawki opłat wobec innych DM w Polsce.
yanek z hor napisał(a):Miałem rachunek w XTB, podkreślam MIAŁEM. Te zyski nie biorą się z niczego tylko z dojenia klientów. To jest tylko dobre dla pierwszych klientów ,którzy nie mieli do czynienia z innymi BM. Co trzeba im pogratulowac to medialnej rozpoznawalności i przez to pozyskiwanie coraz więcej klientów nieświadomych opłat...
Kolego o opłatach napisałem wyżej. Poza tym, jeżeli zaczynasz przygodę np. z danym DM, to w pierwszej kolejności czyta się umowę oraz taryfę opłat. Ty chyba jednak tych dokumentów na oczy nie widziałeś, więc szkoda czytać twoje bzdury o opłatach...
Tego typu wpisy, jak powyżej pojawiają się notorycznie na forum bankiera. Nie pozwólmy, aby to forum zaniżało się do jego poziomu.
Piszący je koniecznie, jak widać chcą zniechęcić do kupna akcji, a posiadaczy do wyprzedaży. Próby wyłudzenia akcji po taniości trwają, zwłaszcza że teraz trwa korekta, gdzie niecierpliwi i mało doświadczeni inwestorzy widząc chwilowo trwającą stagnację na kursie przez takie wpisy jak powyższe mogą podjąć irracjonalne decyzje prowadzące do wyprzedaży akcji, co kreatorzy zamieszania wykorzystają w przededniu takich wydarzeń, jak ogłoszenie wyników, rekordowej dywidendy, czy nowości, które Prezes zapowiadał na początku Nowego Roku.