Wątpię żeby fundusze oddały to po tej cenie. Kilka lat temu, gdy Famur zmieniał strategię, nie było chętnych po 2,5, to dlaczego teraz mają oddać po 2,75? :)
Dla mnie cena jest nieakceptowalna i nieadekwatna do obecnej sytuacji spółki.
|
|
Temat:
OMNIOXY
Lukasz Konopko napisał(a):Z mojej perspektywy mogę powiedzieć, że na etapie naszej współpracy nie widzieliśmy sygnałów, że spółka chce wziąć kasę i zapomnieć. Co więcej, w ubiegłym roku podpisała umowę z domem maklerskim, który miał wprowadzić akcje do obrotu.
Inwestycje w spółki niepubliczne wiążą się z dużym ryzykiem, nie tylko w zakresie samego biznesu, ale również ryzykiem zmian wizji zarządu i zamrożeniem kapitału na lata. Tu ten scenariusz się niestety zmaterializował w obu przypadkach. Prezes ma nowy pomysł, który chce sfinansować wspólnie z jakimś partnerem.
Prezes komunikuje się z akcjonariuszami na zamkniętej grupie na facebooku. Tu cytat z marca
Jestem tam jestem, dlatego wiem że "komunikuje" to mocne słowo :). Wiadomo że przy takich inwestycjach ryzyko jest podwyższone i każdy powinien zdawać sobie z tego sprawę, a o tej już prawie zapomniałem, a że akurat mi się przypomniało to sprawdzam czy są tu jeszcze ludzie którzy ją pamiętają :D.
|
|
Temat:
OMNIOXY
Już prawie 4 lata i debiutu brak, więc przebili nawet pierwotny termin :).
Jest tu jeszcze ktoś z tym papierem? :)
|
|
Temat:
ASBIS
Mc42902_ napisał(a):Te spacje były po to żebyś zauważył pytania, które i tak olałeś kolego.
Jakich konkretnych danych - czyjeś prywatne wyliczanki, informacje z PAP że spółka sama twierdzi, że jest czysta itd. ? Aha no super.... tylko z tego co kojarzę historię giełd na świecie nie raz nie jedna spółka mówiła że jest czysta a potem wychodziło różnie. I dlatego warto rozmawiać o pewnych ryzykach. Teoretycznie może towar od Asbis hulać przez granicę KZ i RU jak chce a spółka może nawet tego oficjalnie nie widzieć - wystarczy że będzie handlował jakiś jej klient/pośrednik, który ma układy na granicy, przepakuje towar, oklei odpowiednimi etykietami itd. - jaki to problem? Wszystko można obejść. Przy takich przebitkach cenowych w RU jakie są na sprzęcie Apple czemu nie, super się opłaca. No i kolega powie mi że to chore bajki bo nie ma na to dowodów...
Kolego nie mam bo jakby wyszedł na to jakiś oficjalny dokument to już byłby fakt, a ja mówię o ryzyku. Pytanie, gdyby ktoś to wykrył i nagłośnił co by się wtedy działo z kursem... Ukraina, KZ to kraje potwornie skorumpowane i handel tam jest specyficzny i ryzykowny - chyba każdy rozsądny człowiek to wie. No ale tutaj mówienie o ryzyku to obraza majestatu :)
Pytałem jak dobrze kontrolujesz granice RU/KZ że na pewno wiesz że się nic nie dzieje... No jakoś przemilczałeś. A ja wszelkie wątpliwości rozpatruje na niekorzyść inwestycji w akcje spółki i o tym napisałem w maju - no wybacz mi te straszne opluwanie.
Niech ludzie sami rozsądzą - jak dla kogoś moje wątpliwości są bez sensu - ok, nie ma sprawy....
Pozdrawiam :) Są bez sensu i dodawanie wielu pytajników tego nie zmieni. Nie doczekasz się wciągnięcia w zabawę w błocie, rób to dalej sam. Powodzenia.
|
|
Temat:
ASBIS
Mc42902_ napisał(a):[Widzisz wstawiony znak zapytania oznaczał, że chciałem abyś odpowiedział merytorycznie, bo sam mi zarzucasz że tego nie robiłem. Odpowiedziałem Ci jakie były wątpliwości w maju kiedy to pisałem. Ty nie odpowiedziałeś na nic nazywając moje wątpliwości i narrację z tamtego czasu pokracznymi i porównujesz mnie ad persona do innych analityków i płaskoziemców - no cóż, widzę że merytorycznie faktycznie wymiatasz. Doszło do tego, że uważasz się za cenzora tego forum i mówisz jakie pytanie jest dobre a jakie nie :D To mi się podoba najbardziej....
Powtórzę jeśli dla kogoś mówienie o ryzyku nawet najmniejszym jest opluwaniem spółki to jest dla mnie dziwne i pachnie sekciarstwem. A jedyny kontrargument to, że spółka kiedyś mówiła że tego nie robi.... No tak bo to załatwiało w maju wszelkie wątpliwości jak LPP leciało 30 proc. w dół.
Ja też lubię analizy Przemka, jest gość, a moje Ci się nie musza podobać. Jest tu przynajmniej kilka osób, które je czytają, piszą do mnie - kulturalnie dyskutują i zadają pytania, więc spokojnie bez Ciebie przeżyję :)
Nie chce tracić tu więcej czasu sorki... jeden kolega mądrze napisał poniżej... Wrzucasz wyimaginowane cytaty z internetu, przyłączasz się do opluwania spółki, piszesz że nie masz na potwierdzenie tezy żadnych danych, nie bierzesz udziału w konferencjach spółki ani się z nią nie kontaktujesz, mylisz podstawowe fakty odnośnie analizowanej firmy, piszesz rzeczy o podpisywaniu się krwią, dropach, ego inwestorów, przywołujesz jakieś rzekome wiadomości prywatne od zalęknionych użytkowników forum, wymyślasz sobie ryzyko które się nie materializuje, ale podciągasz pod to gadkę że w sumie to przecież trafiłeś bo spadło, a co z tego że totalnie z innego powodu, na koniec przechodzisz do wypisywania o sekciarzach, ciskasz pytajnikami oddzielonymi spacjami niczym dziecko neostrady [z góry zaznaczam że nie jest to próba obrażania, tylko stwierdzenie że tak się określa tego typu pisanie], a narzekasz na brak merytoryki u innych i że zostałeś porównany do osób, które robią coś podobnego do Ciebie :). A co z tego że na kilku stronach dostałeś masę konkretów, danych, linków, a i tak piszesz tego typu bzdury, na które odpowiedz padła tu kilka razy: Cytat:A jedyny kontrargument to, że spółka kiedyś mówiła że tego nie robi.... No tak bo to załatwiało w maju wszelkie wątpliwości jak LPP leciało 30 proc. w dół. Każdy niech sam oceni czego to wszystko dowodzi. Płaskoziemca było porównaniem do tłumaczenia czegoś drugiemu koledze z tego wątku i było to jasno napisane, dziwne że na to zareagowałeś. Nie uważam się za cenzora, reaguję jedynie na wypisywanie głupot i przy okazji śmieję się lekko z tego jak pisałeś o obronie zalęknionych użytkowników forum, którzy boją się zadawać pytania ;). A tak się boją, że pewnie dlatego temat był od dawna "martwy" :).
|
|
Temat:
ASBIS
:D :D :D Nice try. W sumie zabawne te fikołki próbujące tłumaczyć post innej osoby :).
|
|
Temat:
ASBIS
Wstaw więcej pytajników ze spacjami, to na pewno pomoże ;). Jeżeli nie rozumiesz o co mi chodzi to trudno, starałem się pisać w prosty sposób, widocznie nie potrafię, a też nie mam czasu i ochoty wyciągać kolejnych cytatów z Twoich postów i wszystkie je komentować - generalnie jak ktoś czyta wątek, to uchwyci ogólny obraz. Cały czas robisz to samo, a teraz stawiasz się w roli biednego niewiniątka, które nie chciało nikogo urazić, a teraz czuje się atakowane - nie o to tu chodzi. Do tego próbujesz przyjąć rolę obrońcy nieświadomych inwestorów, którzy boją się zadać na forum pytanie w prawie martwym temacie, bo zostaną zjechani... Wzruszyłem się. Taaaak, pewnie, dziwnie to podobne do cytowania anonimów z innych stron :). Tylko jest różnica w zadaniu pytania, a pisaniu głupot na zasadzie "wydaje mi się" (vide posty 1ketjoW). Gwarantuję że na normalne pytanie odpowiedź albo by padła albo w ogóle by jej nie było, ale nie skończyłoby się to agresją czy szyderą. W przeciwnym wypadku to wygląda jak rozmowa z płaskoziemcą, w którą nie ma sensu wchodzić, ale z drugiej strony jak np. post gdzieś "wisi" i jest przemilczany, to ktoś nieświadomy może odnieść wrażenie, że w sumie to prawda etc. A ludzie pytań nie zadają bo albo wiedzę bezrefleksyjnie opierają o takie analizy, Twittery i czyjeś opinie albo pozyskują ją samodzielnie i wtedy w większości nie mają takiej potrzeby albo wiedzą gdzie je kierować. Cały czas brniesz w jakąś pokraczną narrację i odgrywasz proroka, a korelacja Twojej teorii ze spadkami na Asbisie jest zerowa. O tym, i to na małą skalę, co najwyżej można było mówić bezpośrednio po Hindenburgu i prędzej wynikało to z postów Cymcyków i innych Twitterowych "ekspertów" o "następnych w kolejce", "Cypryjczykach" etc. Niestety tacy "eksperci" i wygadywane przez nich głupoty często mają wpływ na kurs w krótkim terminie i decyzje inwestycyjne sporej części inwestorów. W dłuższym nie mają znaczenia, bo ostatecznie liczy się to co robi i pokazuje spółka. Tak, mówię o opluwaniu spółki, bo pomyślałem o drobnych inwestorach, którzy wiedzę czerpią [w tym wypadku niestety] z takich miejsc jak SW [i nie tylko]. Dokładnie o tym pomyślałem, dlatego zareagowałem na ten "artykuł" i jestem przekonany że słusznie, bo jak ktoś przeczyta ostatnie kilka stron, to zobaczy jak wyglądają niektórzy eksperci i może będzie miał jakąś refleksję. Dlaczego spółka w jakikolwiek sposób miała reagować na aferę związaną z inną spółką? :D Szczególnie że tłumaczyła to już pierdyliard razy. I tak jak pisałem - jedyny błąd to brak stanowczej reakcji na te wszystkie głupoty, o których pisałem w tym temacie w 2022 roku. Później się nie wypowiadałem, bo i temat chyba mało kogo [tu] interesował, a dwa że moja aktywność tutaj ogólnie spadła. A teraz odpaliły mnie głupoty z tego "artykułu". Tyle. Zerknąłem na Twoje starsze analizy, bo nie mam konta premium, ale to tylko mnie upewniło w przekonaniu że nie warto za nie płacić - sam pobieżny i nieciekawy recykling raportów :). W przeciwieństwie np. do analiz Przemka (Analityk Fundamentalny), którego analizy mogę w ciemno polecić, chociaż każdy powinien sam zagłębiać się w daną spółkę, a nie w 100% polegać na innych, ale wiadomo jak to wygląda w praktyce i później na rynku niestety mamy co mamy.
|
|
Temat:
ASBIS
1ketjoW napisał(a): Moim zdaniem to "obrażanie" to była gra na emocjach aby pobudzić wątek. To była świadoma manipulacja. Nic więcej.
Tak samo jak twierdzenie, że pisałeś, że Asbis był dystrybutorem Apple w Rosji. Nic takiego nie było w Twoich wpisach.
Zgadzam się, że długoterminowo to może być dobra inwestycja. Widać, że zarząd szuka nowych źródeł dochodów.
Przecież masz kilka postów wyżej. Zlituj się. Mc42902_ napisał(a):Oni mają oficjalną dystrybucję na kraje WNP - Wspólnota Niepodległych Państw, czyli dawne ZSRR. Tam wchodzi ogólnie Uzbekistan, Tadżykistan, Mołdawia, Kazachstan, Kirgistan, Azerbejdżan i Armenia plus Ukraina i Turkmenistan. Po wybuchu wojny Abis odpalił oficjalnie z tej grupy Rosję i Białoruś.
|
|
Temat:
ASBIS
Mc42902_ napisał(a):I tak koledzy (1ketjoW i krewa) was podziwiam, bo wykazaliście się olbrzymią dozą cierpliwości i tolerancji. Przy okazji fajnie widać jak drop na cenie akcji i urażone ego potrafią upośledzać zdolność do rozmowy i zamykać oczy na wszelkie wskazane uwagi i ryzyka…. Miałem już nie reagować, ale któryś raz piszesz tego typu dyrdymały i odwracasz kota ogonem. A tu nie chodzi o żaden drop na akcjach, tylko o tamten "artykuł", "drop" na akcjach pasuje do Twojej "bankierowej" teorii z randomowymi cytatami z internetu. Gwarantuję Ci, że gdyby nie on, to pewnie żaden z nas by się nie odezwał, ale mnie striggerował. Tu na forum nigdy nie rozmawiało się o pozycjach etc. ale Ty ciągłe do tego pijesz, to sprawdź proszę od kiedy udzielałem się w tym wątku i na podstawie tego wydedukuj jaką mogę mieć średnią, a dodam że forumowa aktywność to i tak nie jest mój początek z Asbisem, bo wcześniej nie miałem tu konta. Gwarantuję że obecny "drop" nie ma jakiegokolwiek wpływu na moje emocje, zbyt długo jestem na rynku. Argument od czapy, ale na poziomie tego co ciągle powtarzasz, więc why not. A co mnie wkurza? Od dwóch lat na spółkę bezpodstawnie wylewane są pomyje i mniej lub bardziej zakamuflowane oskarżenia o "pchanie" sprzętu do ruskich. Na TT się przyzwyczaiłem, bo tam wielu gada co wlezie i powtarza najróżniejsze głupoty (chociaż ostatnio sporo osób z jakiegoś powodu pokasowało szkalujące wpisy), ale jak zobaczyłem że coś podobnego pojawiło się tutaj, to nie wytrzymałem. Asbis już przed pełnoskalową wojną komunikował jak wygląda popyt w Kazachstanie, po ataku ruskich aktywnie pomagał Ukrainie, wszystko dokładnie tłumaczył, a na koniec "zapłacił" za "oficjalne" wyjście... Źle zrobili, gdy już na samym początku stanowczo nie zareagowali na pomówienia i o to mam pretensje do spółki. Gwarantuję że świadomi posiadacze tych akcji dobrze wiedzą jakie są problemy spółki i są w stosunku do niej krytyczni, a pytania zadają jej takie, że 1ketjoW pewnie by nie wiedział o co w nich chodzi, bo jak pokazał, niezbyt orientuje się w spółce i jej biznesie, co próbował mu tu uświadomić Inwestor X, może trochę w zbyt agresywny sposób, no ale potrafię to zrozumieć, bo ile można tłumaczyć to samo, gdy ktoś koniec końców wyskoczy ci z argumentem "nie bo nie", "a mi się podoba/nie podoba" etc. Coś jak w temacie XTB, gdy kilka lat temu była gadanina o oneoffach, z której do teraz wielu się śmieje ;).
|
|
Temat:
ASBIS
mily66 napisał(a):myślę ze to bylo zacytowane z taka ironia, inteligentni zrozumieja, nie denerwuj sie misiaku. tymczasem rynek robi to co umie najlepiej, czyli reaguje. Nope, wydźwięk pierwotnej wersji był jasny. Mc42902_ napisał(a):Szanowni koledzy
Autorem wpisu o możliwości ataku na kurs Asbis jestem ja :) ostrzegałem o tym przy analizie wyników za Q1 i niestety to się stało. Czytając niektóre wypowiedzi trochę się im dziwie. Czy dla kolegów ostrzeganie przed pewnym ryzykiem - sytuacją analogiczną jaka miała miejsce na LPP - jest insynuacją ? Bardzo mi przykro że macie jakieś dziwne pretensje do portalu....
Mówicie że nie ma na to danych - no i czego to dowodzi? Nikt nie siedzi w spółce, a giełda nie porusza się jedynie na twardych danych, a głównie na emocjach w krótkim terminie - i tak tu się stało.
Panowie zrozumcie, że pracą analityka jest wskazywanie ryzyk - wszystkich możliwych. Wynikających ze sprawozdań i nie tylko. Dla osoby znającej spółkę taka zawierucha może być ciekawą okazją :) Ciekawi mnie ta sprawa z Applem, sam teraz szukam o tym info - jak coś macie wrzućcie tu śmiało.
Okażmy trochę więcej szacunku Stockwatch bo to na prawdę dobry portal i ludzie znający się na rzeczy (nie mówie o sobie a o Szefostwie). A jak ktoś się ze mnę nie zgadza zapraszam do merytorycznej dyskusji a nie opluwanki :)
Miłego dnia życzę i mądrych decyzji Najpierw opluć i wstawiać bezsensowne wrzutki, a później nawoływać do merytorycznej dyskusji i braku opluwanki? Sorry, ale szkoda mi czasu na branie udziału w takiej zabawie. Właśnie dlatego że szanuję i cenię SW zwróciłem uwagę na jakość tego "artykułu", który bardziej pasuje na jakiegoś Comparica czy innego "Pudelka", z resztą widzę że został już nieco zedytowany, więc jak się okazuje - słusznie i jakaś refleksja się pojawiła. Chociaż według mnie jest niewystarczająca.
|
|
Temat:
ASBIS
Cytat:Jak jednak wynika z rynkowych spekulacji, przyczyna załamania sprzedaży na odpowiadającym za aż 23 proc. całości sprzedaży Asbisu rynku kazachstańskim może być zgoła inna. Jak w opublikowanej jeszcze w maju analizie ostrzegał Michał Chyliński ze StockWatcha, w spółce teoretycznie mogłaby powtórzyć się podobna historia jak ta związana z raportem Hindenburga o LPP.
– Oczywiście tylko teoretyzuję, ale pamiętajmy, że Asbis też wyszedł z Rosji i znacznie zwiększył sprzedaż do Kazachstanu – wskazywał analityk.
Specjalista zdecydowanie zastrzegał, że żadnymi danymi na ten temat nie dysponuje, dodając, że na domiar złego inwestorom nic w tej sprawie nie pomogą oficjalne raporty spółki. No off, ale StockWatch stać na coś więcej. A tu mamy cytowanie randomowego wpisu (pewnie bankier czy coś), a później insynuacja niepoparta żadnymi danymi, do czego autor po chwili się przyznał. Spółka od dłuższego czasu ma przeciętną komunikację, ale w kwestii ruskich oraz Kazachstanu jest klarowna i jednoznaczna.
|
|
Temat:
PKNORLEN
Sprawa ze znikającymi pieniędzmi to kpina, ale nie zdziwi mnie jeżeli to jeszcze nie koniec niespodzianek od pana Daniela, który przecież o niczym nie wiedział :).
|
|
Temat:
LPP
[quote=norbert80]jesli sie potwierdzi to mamy jedna z najwiekszych afer od dekad.Tak sie mowi o polskim kapitale,tymczasem LPP zatrudnia na umowe zlecenie ,do tego afera w Rosjii, zle to swiadczy o spolce www.bankier.pl/wiadomosc/Kurs-...Nie jest to pierwsza "wizerunkowa wtopa" tej spółki, więc zero zdziwienia.
|
|
Aticzek no off, ale patrząc na Twoje wpisy to ewidentnie nie trzymasz ciśnienia, weź trochę wychilluj :). Do najbliższych premier jeszcze sporo zostało, a do momentu rozpoczęcia nomen omen gry pod nie i to co po nich, tu nie ma znaczenia czy aktualnie kurs jest po 105, 115 czy 150 albo czy akurat dzisiaj spada bądź rośnie :P.
|
|
Temat:
TSGAMES
Nie było chętnych do odebrania papieru w ABB, to zrobili sobie skup.
|
|
Temat:
XTB
Hapon napisał(a):O ile dobrze zrozumiałem z konferencji. Jeśli chodzi o liczbę aktywnych klientów to w tym raporcie oprócz takich którzy otworzyli przynajmniej jedną pozycję zostali do nich zaliczeni również tacy którzy mieli przynajmniej jedną otwartą pozycję w raportowanym okresie. To naturalna konsekwencja otworzenia się na mniej aktywnych/pasywnych klientów.
|
|
Temat:
FON
Lata mijają, a tu cały czas to samo :).
Mimo wszystko trzeba przyznać, że nawet jak na Płock kółko zostało wykonane w tempie ekspresowym :P. Na IFR zanosiło się na powtórkę, ale w KNF ktoś się skapnął i popsuł im zabawę :D.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Wątpię żeby w tym roku obniżyli cenę dodatku, będą promki jak ostatnio - obniżenie ceny podstawki i pakietu, żeby był w okolicach standardowej ceny podstawki. Niektórzy też pewnie chyba zapominają, że to nie jest tak, iż od 3.10 gra i dodatek już się nie sprzedają :). Najważniejsze że jakość została dowieziona i pod tym kątem można pozytywnie patrzeć w przyszłość.
Film/serial fabularny - na to ludzie czekają i dobrze że nie będzie go robił Netflix, ale też nie ma co liczyć na niego zbyt szybko. Kolejne anime nie jest oficjalnie potwierdzone, ale z wypowiedzi wynika że będzie, chociaż po sukcesie Edgerunners bardzo mocno zdziwiłbym się, gdyby porzucili temat.
Niemniej największym problemem są tu dość odległe kolejne premiery.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Trochę hucznie nazwali event, ale mimo wszystko dobrze że robią coś więcej niż przekazanie suchych danych, może uda się z tego wyciągnąć coś więcej w kontekście przyszłości. twitter.com/CDPROJEKTRED_IR/st...
|
|
halflife napisał(a):Czyli według systemu liczenia Steam'a pierwsza kategoria "Cyberpunk 2077" to: zakupy samej podstawowej wersji + samego dodatku + bundle, druga "Cyberpunk 2077: Phantom Liberty" to zakupy samego dodatku, trzecia "Cyberpunk 2077 & Phantom Liberty Bundle" to samo bundle? Tak. Zobaczymy ile będzie okupować top 3 i jaki wyjdzie z tego peak. Póki co wygląda to bardzo dobrze.
|
|
Podali co obejmie patch 2.0, a co dodatek. Nawet ktoś o to na czacie pytał. Bardzo dobre rozdzielenie, była też informacja, że 2.0 ma być nieco wcześniej niż sam dodatek - będzie wcześniej wiadomo czy technicznie jest dobrze, liczba grających zacznie rosnąć jeszcze przed premierą dodatku, a jak odzew będzie pozytywny, to może przełożyć się na dość mocną sprzedaż i być może ostatecznie zmaże plamę z 2020 roku. O ile oczywiście dowiozą jakość.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Jak ktoś narzeka na brak marketingu i twierdzi że nic nie jest pokazywane, to słabo śledzi spółkę/branżę. Podobnie było z Summer Game Fest, gdy niektórzy pierwszego dnia jęczeli że spółka nic nie pokazała. A tak zaraz jest Gamescom, na którym będzie nowy trailer, do tego eventy w różnych lokalizacjach. Wystarczy trochę cierpliwości^^.
|
|
No i jak to zwykle w takich przypadkach bywa, żadnych amerykańskich inwestorów nie było. Kto by się spodziewał :P.
|
|
Z ciekawości włączyłem dzisiejszego liva, chyba jest grubiej niż się wydawało - https://fb.watch/lumAxfgX2k/ :). Zaczynają się bajki o amerykańskich inwestorach, narzekanie na negatywny PR, które można przetłumaczyć "pojawiły się głosy o niespłacaniu, więc nie znajdują się kolejni dawcy i piramida upada", oprócz tego masa biadolenia, bzdur i dyrdymałów - w sumie standard :P. "Nie ma na dzień dzisiejszy pieniędzy, więc na dzień dzisiejszy nic nie wróci do inwestorów".
|
|
Temat:
Scanway
Czyli standardowo drobni obeszli się smakiem i będą musieli gonić króliczka :P.
|
|
Temat:
XTB
d2fan napisał(a):Czy ktoś mi może wytłumaczyć dlaczego ta spółka jest notowana na GPW od lat ze wskaźnikiem C/Z na poziomie 5? Bo tak ją wycenia rynek.
|
|
A na pożegnanie jeszcze ESPI premium :).
|
|
bginvest napisał(a):Dzięki aircanada15 :). To wrzucę jeszcze podcast Eurogamer, dot. wrażeń odnośnie pokazu, w drugiej części wywiad z Pawłem Sasko:):) www.youtube.com/watch?v=Ld1k5n...Dla mnie facet jest niesamowity. Nie gram w gry więc zamówiłem sobie t-shirty........ , ale jak słucham jak On tym się jara, to mam ochotę sprawić sobie konsolę. Owszem. Tutaj masz dłuższą rozmowę z Pawłem Sasko, polecam wszystkim zainteresowanym CDR/gamingiem - https://youtu.be/_hVEHTOiVw8
|
|
No i jest data premiery - 26.09, akurat jak ludzie zdążą ograć Starfielda*.
*O ile tam dowiozą to w grywalnym stanie na premierę :P.
|
|
bożyczko napisał(a):Nikaja napisał(a):bożyczko napisał(a):Żadnych komentarzy odnośnie braku prezentacji FL na imprezie?? Ja osobiście, jak pewnie większość, liczyłem, że to będzie gwóźdź programu, krem de la krem, a tu figa z makiem. D*** z pisaniem, c*** z poczytaniem... Czasem jednak warto z większym dystansem podchodzić do własnych oczekiwań/życzeń, a do tego przekładania ich na wszystkich ;). A tutaj coś dla niecierpliwców - twitter.com/billbil_kun/status...Zobaczymy czy data premiery będzie bliższa czy dalsza. Wmawiać sobie możecie co tam chcecie, ale rozczarowanie odnośnie braku prezentacji było powszechne o czym napominały media branżowe. Dla mnie to wygląda tak, jakby ta prezentacja została przesunięta o czym świadczy przedwczesne zamieszczenie preoredów na steam i gog. J.w. Bo Summer Game Fest to spontaniczny event kręcony naprędce przez wujka Janusza ;).
|
|
Temat:
Scanway
marter napisał(a):Tylko Creotech ma w branży bardzo dobrą opinię. Scanway jakby... nie całkiem. Ale Prezesa mają złotoustego, który potrafi prezentować wspaniałe wizje.
Oczywiście nie oznacza to, że nie da się na ich akcjach zarobić. A możesz rozwinąć co jest z nimi nie całkiem? Nie moja branża, ale na prezentacjach wygląda ciekawie (chociaż wiadomo jak z tym bywa :P) i sam się zastanawiam czy nie puścić tu kosmicznego zwiadowcy w ślady Creotechu.
|
|
bożyczko napisał(a):Żadnych komentarzy odnośnie braku prezentacji FL na imprezie?? Ja osobiście, jak pewnie większość, liczyłem, że to będzie gwóźdź programu, krem de la krem, a tu figa z makiem. D*** z pisaniem, c*** z poczytaniem... Czasem jednak warto z większym dystansem podchodzić do własnych oczekiwań/życzeń, a do tego przekładania ich na wszystkich ;). A tutaj coś dla niecierpliwców - twitter.com/billbil_kun/status...Zobaczymy czy data premiery będzie bliższa czy dalsza.
|
|
Imponujące jest to, że on cały czas znajduje nowy narybek do nomen omen nabicia w butelkę na te kolejne projekty :P.
|
|
W tym kontekście polecam wystąpienie Emila Popławskiego z minionego weekendu na WallStreet - "Ciekawostki i lekcje płynące z pracy analityka giełdowego. Dlaczego warto przemyśleć swoje inwestycje w gaming raz jeszcze" (nie linkuję, bo chyba jeszcze nie ma, ale na pewno będzie). Fajne spojrzenie na pracę analityka z innej [jego] perspektywy. Jest też trochę o CDR.
|
|
Temat:
XTB
mboro55 napisał(a):Nikaja napisał(a):mboro55 napisał(a):CSharpBeginner napisał(a):"Kolejny one-off" ? Dlaczego one-off? (...) Kolega @Rif poleciał ostro w sarkazm, a Ty tego nie wyłapałeś. Niektórzy już zapomnieli o "one-offach" albo w "tamtych czasach" nie interesowali się jeszcze spółką czy coś, więc i te żarciki-sarkaźmikii będą trafiały do coraz mniejszej liczby osób ;). Wyniki świetne, zagwarantują pewien pułap na ten rok, bo [póki co] Q2 jest senny i na ten moment fajerwerków nie można się po nim spodziewać. Ponoć I kw. też był senny, a jak wyszło to widać po zyskach spółki. Plus500 też podał dobre dane za I kw., pomimo że konsensus był dużo niższy i predykcje analityków wcześniejsze. Także ten argument, raczej słaby jest. No właśnie nie, popatrz na taki Natgas, do tego była bankowa zawierucha. Z resztą przed chwilą to potwierdzili na konferencji. I a propos konferencji, to prezes właśnie pośmieszkował z tych oneoffów, z tego co kojarzę to chyba pierwszy raz coś takiego miało miejsce.
|
|
Temat:
XTB
mboro55 napisał(a):CSharpBeginner napisał(a):"Kolejny one-off" ? Dlaczego one-off? (...) Kolega @Rif poleciał ostro w sarkazm, a Ty tego nie wyłapałeś. Niektórzy już zapomnieli o "one-offach" albo w "tamtych czasach" nie interesowali się jeszcze spółką czy coś, więc i te żarciki-sarkaźmikii będą trafiały do coraz mniejszej liczby osób ;). Wyniki świetne, zagwarantują pewien pułap na ten rok, bo [póki co] Q2 jest senny i na ten moment fajerwerków nie można się po nim spodziewać.
|
|
Temat:
TORPOL
Absolutnie nikt się tego nie spodziewał :P.
|
|
Przynajmniej teraz dodali kryterium wynikowe :D :D.
|
|
Temat:
TORPOL
Dory napisał(a):Rządzący to mają plan w głowie istny: TFS sprzedała akcje torpolu, żeby ogłosić że chce nabyć część torpolu (torpol oil&gas). Czyli demontaż idzie w dobrym kierunku, bo perspektywiczny biznes będzie wywalany, a torpol będzie na smyczy cpk i jak najtaniej budowało kolej dla nich stooq.pl/n/?f=1545829&c=1&... No co, Oil&Gas nie jest potrzebny do CPK :D, a że Silesia ma kasę ze sprzedaży, to przerzucą z wora do wora i wszyscy zadowoleni, za jakiś czas pójdzie do Orlenu czy gdzieś :P.
|
|
bożyczko napisał(a):Sprawa się rypła. E3 2023 zostały odwołane, a według mnie, to właśnie na tych targach CDR chciał zaprezentować Phantom Liberty. Następny jest gamescom, ale startuje dopiero 22 sierpnia. https://www.e3expo.com/ Wątpię żeby czekali do sierpnia. W czerwcu odbędzie się Summer Game Fest 2023, więc pewnie tam zaczną.
|
|
Temat:
ALLEGRO
daboo napisał(a):3143507680 napisał(a):A z jakich to powodów rośnie Allegro? Rośnie, bo jest popyt. Może to być zamykanie szortów albo podciągnięcie pod późniejszą dystrubycję.
Kiedyś obszernie się wypowiedziałem na temat Allegro i zdania nie zmieniam. Allegro na GPW to był majstersztyk przygotowany przez amerykańskie banki inwestycyjne już na wiele lat przed debiutem i dzisiejszy wzrost nie jest spowodowany żadnymi wynikami (notabene słabymi i przewidywanymi). To potwornie zadłużony (co istotne, głównie długiem oprocentowanym - ogromne odsetki do spłaty) gniot bez perspektyw (myślę, że to w miarę obiektywne stwierdzenie - proszę spojrzeć do sprawozdania finansowego, a także zainteresować się jak ta spółka jest zarządzana).
Kurs w długim terminie będzie zmierzał do wartości jednocyfrowych. To oczywiście tylko moje zdanie, ale jestem co do tego całkiem przekonany, tak jak byłem od samego debiutu. Na ten moment na to właśnie wygląda, bo trend w długim terminie jest jaki jest, a w samej spółce jest gorzej niż lepiej.
Pozdrawiam
100% się podpisuję. Allegro to jest podobny motyw jak Amazon. Akcje tej padliny kupuje ulica, bo kieruje się markami które zna, a nie wynikami i perspektywami. Nie posiada żadnej wiedzy żeby pod tym kątem do sprawy podejść. Ale kupuje na amazon, inni też kupują, znaczy dobra firma nie? A jak staniała to tymbardziej trzeba dokupić, bo jak rynek zacznie rosnąć to allegro na pewno dojdzie do kursu z debiutu:D I wówczas dorówna do amazona w kwestii P/E:D Allegro jest żałosne. Ludzie, którzy tam podejmują decyzje mają takie same kwalifikacje jak pisowscy nominaci do spawowania władzy. Kompetencje do bycia najwyżej radnym w gminie, ale władzę mają więc dlaczego taki ma nie być komisarzem w UE? Toć pula jest przydzielona i nie swoim nie będą dawać. W allegro jest inaczej. Chodzi o pieniądze jak zawsze. Allegro prawdziwych specjalistów nie zatrudni. A Ci którzy pracują ledwie potrafią to poskładać. Ja nie mogę z podziwu nad ich algorytmem wyjść. Nie wiem czy to się kwalifikuje na algorytm, bo to jest po prostu ręczna zmiana parametrów i obserwowanie przychodów. Jaka ulica panie, popatrz na obroty, przecież to jest jedna z płynniejszych spółek na GPW. Z kapitałem ponad 100k możesz tu wejść/wyjść praktycznie w każdym momencie bez patyczkowania się ze zleceniami, Ile masz u nas takich spółek? W odpowiednim momencie wrzucasz kasę, łapiesz kilkanaście %, wychodzisz. Nikt przecież nie każe tu wchodzić na długi termin i nie widać też zbyt wielu osób zachwycających się fundamentami czy przyszłością. Ot spółka dobra do pogrania i tyle. A dlaczego jest warta dużo więcej i płynniejsza od wielu lepszych/ciekawszych spółek? Ot taki nasz prowincjonalny rynek -_-.
|
|
Temat:
TIM
Wszyscy ładnie zarobieni, polityka dywidendowa ucięta, więc po co mrozić kapitał na nie wiadomo jak długo dla tych kilku %, gdzie wokół jest sporo możliwości zakupowych? Do tego jakby coś się niespodziewanie wykrzaczyło, to wtedy pewnie będzie opcja powrotu niżej.
|
|
Temat:
EKIPA
Kto by się spodziewał - www.stockwatch.pl/wiadomosci/e...Więc jednak przeczucie mnie nie myliło i jakość biznesu przekłada się tu na jakość funkcjonowania na rynku. A wycena dalej ambitna.
|
|
Temat:
XTB
abcabc napisał(a):Ciekawa zmiana w tabeli opłat i prowizji: Opłata miesięczna w wysokości 10 EUR jest pobierana po spełnieniu dwóch warunków: a) brak otwarcia lub zamknięcia pozycji w ciągu ostatnich 365 dni;
Myślę że to zniechęci wielu mniej aktywnych klientów i klientów obracających głównie akcjami. Było to już wcześniej.
|
|
Ale co by nie mówić, to ucinanie projektów jest coraz szybsze, zawsze to jakiś progres :).
|
|
mm1001 napisał(a):Fajne zasady tu panują. Wszystkie pozytywne informacje dotyczące spółki są usuwane przez administratora, nawet dzisiejszy link do informacji bieżącej z ESPI. Brak słów i komentarza. Po co wrzucasz link do ESPI? Naganiasz wszędzie aż się niedobrze robi. Weź ochłoń.
|
|
Fora się wyludniają, bo ludzie zamieniają się w zombie bez umiejętności czytania i pisania, a do tego szukają prostych i szybkich odpowiedzi, co zapewniają portale społecznościowe, gdzie wystarczy wrzucić grafikę lub link (najlepiej do jakiejś krótkiej treści), ale to raczej temat na inny wątek.
Regularne wrzucanie linków do ogólnodostępnych wybranych informacji tego nie zmieni, a przez dodanie komentarza typu "super informacja" czy innego pitu pitu jest zwykłym naganianiem rodem z bankiera, szczególnie że robisz to na masową skalę również na innych forach :).
|
|
juniorAccount napisał(a):No to z Epic podpisali... co oni biedni zrobią, jak już nie będzie z kim tych umów podpisywać? Ach, pozostaną im jeszcze dostawcy mediów... przecież prąd w firmie musi być :) Na szczęście jeszcze trochę sklepów im zostało :D :D.
|
|
Temat:
KERNEL
ryhol2 napisał(a):A nie generalizujecie? Asbis - spółka niepolska z prezesem Białorusinem, siedzibą na Cyprze, daje zarobić. Więcej! w ostatnich kilku latach, mało jest lepszych polskich spółek. A gorszych całe zastępy. Trochę generalizują, bo badziewne spółki i wałki są u nas niestety normą. Mało to mamy "swoich" krętaczy? A to już kwestia co jest do obrotu dopuszczane itd. Słaba giełda przyciąga słabe spółki, dlatego trzeba szanować te dobre, bo i one mogą uciec :P. Ale jak ktoś kupuje akcje firmy należącej do oligarchy z proruskiej partii, która działa w kraju objętym wojną i bawi się w kryptowaluty, to aż prosi się o kłopoty. Tak czy siak bazując na historii zagranicznych firm na naszej giełdzie - zawsze trzeba zachować szczególną ostrożność, a nieliczne wyjątki, jak np. Asbis, tego nie zmieniają.
|
|
Milion zapowiedzianych gier i pewnie żadnej nie zrobią, ale muzyka gra dalej :).
|
|
Temat:
XTB
No właśnie do tego co mówili pasowałby jakiś "robodoradca", wystarczy że wrzucą wtedy opłatę za zarządzanie atrakcyjniejszą od Finaxa itd. i dla mniej doświadczonych osób usługa byłaby atrakcyjna, a firmie stabilizowałaby w jakimś tam stopniu przychody, a do tego zwiększenie bazy klientów mogących skorzystać z innych produktów.
|
|
Temat:
TORPOL
Jeżeli to dojdzie do skutku, to można pożegnać się z dywidendami.
|
|
Temat:
ALLEGRO
Za te reklamy powinni odrobić jeszcze jakieś prace społeczne czy coś.
Co by nie mówić o Allegro, to każda kolejna firma przekonuje się o ich sile na naszym rynku.
|
|
Temat:
XTB
yanek z hor napisał(a):Zgaduje że na darmowych akcjach XTB nie zarabia. Jego zyski biorą się z czegoś innego - i o tym własnie piszę. Kup sobie kontrakt na najbardziej popularny WIG20 i poczekaj sobie miesiąc i wyciągnij wnioski. Oczywiście pomijam rozjeżdzajace się spready na akcjach i jakięs dziwne ceny zakupu bądź sprzedazy.
Fakty sa takie że XTB to marketing którym wygrywa na rynku i nie zamierzam temu zaprzeczać. Też mam akcje XTB i oczekuje jeszcze wzrostu kursu Lepiej nie zgaduj, tylko po prostu sprawdź na czym i ile XTB zarabia, nie jest to jakaś tajemna wiedza.
|
|
Jeżeli ktoś nie śledził na bieżąco, to w tym filmiku cała sytuacja jest nieźle opisana - https://youtu.be/bEltHnyZXzMSpółka dostarcza niezły content, szkoda że nie jest związany z jej działalnością ;).
|
|
Temat:
LTGAMES
Tu nie chodzi raczej o potępianie, to po prostu jest śmieszne :). Ot taki nasz giełdowy kabaret.
|
|
Temat:
LTGAMES
Fajnie że wzięli na klatę sprzedaż, ale podawanie WL i to jeszcze po premierze, gdzie gra od razu była przeceniona? :D
Wydawać by się mogło, że gościu ze "środowiska" przynajmniej komunikację z rynkiem powinien mieć w jakiś sposób ogarniętą, a tu zanosi się że będzie combo bieda praktyk i contentu do śmieszkowania - już mieliśmy chwalenie się ilością pozytywnych recenzji z darmowych egzemplarzy gry, jakieś cross-selle z abonamentami i naciąganiem znajomych, chociaż patrząc po peaku chyba nawet znajomi osób ze spółki się w to nie wkręcili :P.
|
|
Temat:
LTGAMES
Nikt się tego nie spodziewał. A teraz będzie zaklinanie rzeczywistości :P.
|
|
Temat:
XTB
Dziwiły mnie ostatnie szacunki Trigona, ale tradycyjnie niedoszacowali... :D.
|
|
Temat:
NOCTILUCA
mm1001 napisał(a):Problem jest taki, że niedługo będzie przeprowadzona emisja dla dużych inwestorów i zapewne zależy im żeby objąć nowe akcje jak najtaniej. Dlatego gaszą wszelkie próby wzrostów - nawet w tak sztuczny i kuriozalny sposób jak dzisiaj. Jak już będą mieli swoje nowe akcje, to wtedy przełożą wajchę na wzrosty, a tematów nie zabraknie, bo potencjał tej spółki wystarczyłby dla kilku innych. A po dzisiejszym komunikacie powinno być plus 20-30%.
Swoją drogą, mogą się przeliczyć bo bardzo dużo osób czeka na korektę i będzie kupować. Nawet gdyby udało im się zbić kurs, to im niżej będzie ustalona cena objęcia nowych akcji, tym większa będzie redukcja. Wszyscy wiedzą, że spółka jest mega, a tym światowym koncernom z którymi podpisują umowy, nie da się wciskać kitu. Za dobrze się na tym znają i z byle kim takich umów nie podpisują. Sorry, ale to brzmi jak "gruby zaniża przed odpałem" itd.
|
|
Temat:
LTGAMES
Na ten moment zanosi się trochę na kolejną spółkę, w której gry grać będą w większości jej akcjonariusze :P. Rzuciłem okiem na to demko i wygląda na biedniejszego Oriego, szału nie ma.
Mimo wszystko Longtermowi trzeba oddać, że udało mu się wykorzystać kilka lat hossy na CDR i zbudować na tym jakąś tam markę osobistą, co doprowadziło go w obecne miejsce. A czy produkcja gier wyjdzie mu lepiej niż longtermowa spekulacja na grzankach czy wieszczenie wielkiej hossy pokoleniowej? Czas pokaże, a póki co to taka nasza lokalna bananowa ciekawostka.
|
|
Też mnie to trochę dziwi :D, widocznie dłużej trwało przygotowanie restrukturyzacji, bo mimo wszystko podmiot większy niż Idea.
|
|
Temat:
PZU
Szybki transfer do budżetu.
|
|
Temat:
XTB
Widziałem tę tabelkę, mistrzostwo. Oczywiście dodali tam "gwiazdkę", ale bez wskazania o kogo chodzi itd.
Profesjonalizm jak z "analitykami", których radosną twórczość właśnie widać przy XTB i ASB. Długa droga jeszcze przed naszym rynkiem i społeczeństwem...
|
|
Jaras1 napisał(a):Ciekawa informacja się pojawiła od CDR - „W tym tygodniu Night City codziennie odwiedzało milion graczy, nowych i powracających…” LinkWiem ze pisaliście to u pickach graczy ale to brzmi dużo lepiej, nie sądziłem ze mówimy o takich liczbach… Nie jest to nic dziwnego, jak masz przez xx godzin kilkanaście-kilkadziesiąt tysięcy osób grających, to przecież nie jest tak, że to te same osoby :). Jeden wejdzie na godzinę, inny na pięć i liczba odwiedzin rośnie. Oczywiście i tak jest dobrze, pewnie mało kto się spodziewał takiej aktywności w środku tygodnia :P.
|
|
Temat:
XTB
Gadanie gadaniem, a spółka zarabia coraz więcej. Tak czy siak głosy o oneoffach powoli zanikają, a przynajmniej poważne osoby już się w ten sposób nie wypowiadają.
|
|
Temat:
ASBIS
Czy nieuzasadnione? Niekonieczne. Czy pochopne? Tutaj tak. Generalnie rynek często przegina w jedną i drugą stronę, a po ataku ruskich na pełną skalę można było spodziewać się wszystkiego, oliwy do ognia dolały wprowadzające w błąd publikacje medialne i bzdury Trigona. Mnie bardziej dziwi wolny powrót, bo komunikacja spółki jest bardzo konkretna i spójna, a jak ktoś ją śledzi, to widzi co się dzieje i miał okazję do dokupienia po atrakcyjnej cenie, coś jak w covidowej panice, chociaż kontekst jest tu zgoła inny.
|
|
Temat:
XTB
Avocado napisał(a):wyniki bardzo eleganckie i zaprzeczające tezie o 1 off. 3Q tez zaczal sie bardzo dynamicznie, wiec jest duza szansa na utrzymanie poziomu przychodow i marz, czyli jest realna szansa na 1 mld PLN EBITDA rocznie i okolo 800 mln PLN zysku netto. dywidenda za 2022 5 PLN/akcje to minimum.
przy tym poziomie gotowki i EBITDA obecna wycena jest parodia.
troche smiesznie by bylo, gdyby oglosili zmiane strategii w kierunku gamedev - w koncu ich konto demo na xstation do tego sluzy, a jakies mini-gierki free2play mogliby za drobne zrobic. ale w sumie czemu nie, jesli pojawialaby sie wycena 30-40 mld PLN...
Gierki ok, ale tylko z blockchain i NFT :).
|
|
Zapach "zioła" w tych piwkach to zasługa zielonej butli (tak się właśnie kojarzy ten skunks) i nomen omen aromatu konopnego, który też jest w składzie :P. Oczywiście te zielone butelki to nie jest przypadek, podobnie jak w części "premium koncerniaków". Pisałem tylko o jakości, żeby nie było że tu jakiś super jakościowy produkt mają itd ;).
|
|
Bo to jest wada - tzw. "zapach skunksa", zielone butelki przepuszczają więcej światła, przez co izo-alfa-kwasy z chmielu podlegają rozpadowi, w wyniku którego tworzy się izopentenylomerkaptan.
|
|
Oldpara napisał(a):No to teraz tylko dowieźć. Nazwiska Palikot i Wojewódzki nie napawają optymizmem, ale siedzę teraz nad morzem i najlepsze piwo w Żabce to Buh, więc kupuje hurtowo :). Jakość jest, marketing jest, dystrybucja jest więc może sie uda. Z tą jakością to bym nie przesadzał, piłem te BUHy na WS i były bardzo średnie, podobnie jest z innymi piwami z Tenczynka. Oczywiście marketing robi swoje i zdaję sobie sprawę, że to nie do końca to samo co porządne browary kraftowe, ale np. do takiej Pinty nie mają nawet podjazdu :P. Wspomniałem Pintę, bo kilka "standardowych piw" z ich oferty też jest w Żabkach :).
|
|
Dziwne że ktoś na takie coś kasę wykłada.
Trochę mi to przypomina browar Brodacz, który też mocno cisnął PR i zbierał kasę na budowę browaru :P. Teraz zbiera/zbierał znowu na to samo od kolejnych jeleni, a w tle problemy z KNF i nawet nie wiem czy coś jeszcze warzy ;).
|
|
Temat:
XTB
Wśród indywidualnych konsensus wynosił około 200. Trigon pomylił się prawie o 50%.
To jednak XTB nie będzie drugim Mercatorem czy ma jeszcze szansę? ^_^
|
|
Projekt bardzo ciekawy. Szkoda tylko, że akcje nie były wcześniej dostępne dla "szaraczków".
|
|
Zobaczymy jak długo trzeba będzie czekać. Właśnie sobie uświadomiłem, że minęło już prawie siedem lat od premiery W3 :D. Przejście na UE to bardzo dobry pomysł i chyba dużo osób się tego spodziewało/chciało.
W krótkim terminie wyniki pewnie dalej będą przeciętne i trzeba czekać na dodatek do CP, pytanie czy taka informacja wystarczy żeby poszło wyżej niż 200zł z hakiem.
|
|
Temat:
XTB
Czyżby było to potwierdzenie, że Q1 będzie bardzo dobry? :)
|
|
Temat:
KGHM
|
|
Temat:
XTB
|
|
Temat:
ASBIS
Muszę przyznać, że i ja obawiałem się wyników, a tutaj mamy bardzo ładną dynamikę, a do tego informacja o dobrym początku roku, zobaczymy jak to wszystko dalej się potoczy. Costas Tziamalis napisał(a):„Rok 2022 rozpoczęliśmy bardzo mocno i podchodzimy do niego bardzo optymistycznie. W naszym DNA jest dążenie wyżej i przewidywanie wzrostu na początku każdego roku, dlatego stawiamy sobie ambitne cele. Chcemy być wiodącym dystrybutorem IT z wartością dodaną oraz elektroniki użytkowej na rynkach, na których już jesteśmy obecni oraz wprowadzać nową jakość w zakresie dystrybucji dla klientów ASBIS. Pomimo niedawnych zawirowań na niektórych naszych rynkach potwierdzamy, że nasza firma jest silna i gotowa przetrwać każdą trudną sytuację, która może się pojawić. Trzydziestoletnia historia firmy dowiodła, że umiemy radzić sobie w sytuacjach kryzysowych i jesteśmy przekonani, że ASBIS jest świetnie przygotowany do zarządzania takimi sytuacjami”
|
|
Temat:
ASBIS
ASBIS rekrutuje pracowników do sprzedaży marek własnych w Europie Zachodniej - www.facebook.com/jobs/job-open...Co ciekawe, w ogłoszeniu pojawiła się nowa marka własna AENO. Nie zauważyłem, żeby było o niej wcześniej wspominane w raportach ani informacjach ze spółki. Trochę poszperałem i znalazłem takie coś na Ukrainie - http://dev.aeno.eu / https://www.asbis.ua/prod/aenoWychodzi na to, że to nasza nowa marka z małym AGD, o której była niedawno mowa. AENO - бренд розумної побутової техніки, створений у 2021 році, коли люди завзятіше ніж будь-коли шукають способи зробити життя безпечнішим, втім яскравішим -> AENO to marka inteligentnych urządzeń domowych, stworzona w 2021 roku, kiedy ludzie bardziej niż kiedykolwiek szukają sposobów na uczynienie życia bezpieczniejszym, ale jaśniejszym. *Tłumaczył pan Google. Stoi też już strona - http://www.aeno.com/
|
|
Temat:
XTB
Trochę później niż w pierwszej połowie roku, ale jednak licencja w ZEA w końcu jest. Dobrze, że nie zamieniło się to w RPA bis  .
|
|
piotr martynowski napisał(a):A propos ewentualnej sprzedawalności płatnego DLC do CP2077 to mam pytanie : czy kupilibyście jeszcze cokolwiek "w ciemno, tylko po okładce " od CD Projektu ? No właśnie .... ja też nie . Zadajesz pytanie i od razu sugerujesz, że inni odpowiedzą na nie tak, jak Tobie się wydaje. A ja Ci powiem, że jeżeli będzie to coś, co mnie interesuje, to tak, kupię to. Dodatek do CP jest w sferze moich zainteresowań, bo przy grze dobrze się bawiłem i chętnie do niej wrócę, to samo będzie z kolejnym Wiedźminem, a wydanie 200zł (fabularny dodatek będzie pewnie tańszy) na pre-order gry od studia, które dało mi bardzo dużo zarobić, to naprawdę niewiele :P. Akcji już od dawna nie mam, ale jak sytuacja będzie odpowiednia i cena osiągnie poziom, który sobie założyłem, to chętnie je odkupię, a jak nie osiągnie, no to trudno, niech inni zarabiają, a ja zarobię gdzie indziej i wszystkim życzę tego samego :).
|
|
Temat:
ASBIS
Pierwsze wzmianki o tym sprzęcie były kilka miesięcy temu, ostatnio mówili, że są w trakcie certyfikacji, więc może już po i pora na oficjalny start. Ciekawe co z tego ostatecznie wyjdzie.
|
|
Temat:
ASBIS
Raport ASBIS napisał(a):W pierwszym kwartale 2021 roku ASBIS znacząco poprawił zarówno przychody, jak i zyski. Przychody wyniosły 733,4 mln USD (wzrost o 47% w porównaniu do I kwartału 2020 r.) ze względu na wysoki popyt na produkty i usługi IT. Zysk netto osiągnął 15,1 mln USD, co oznacza wzrost o 575% w porównaniu z porównywalnym okresem ubiegłego roku Muszę przyznać, że aż tyle się nie spodziewałem :). W piątek o 10:30, na stronie SII, odbędzie się czat nt. wyników.
|
|
Ten early access to już w 2020 miał być :P.
|
|
Temat:
ASBIS
A co na to BOŚ? www.globenewswire.com/news-rel...Cytat:We believe that ASBISc warrants a valuation closer to the industry average. Applying a slightly below-peer-average multiple of 15 to 2020 EPS of 2.51, we arrive at a fair value estimate for ASB of approximately 39 PLN per share ($10), well above current prices near 17.20 PLN ($4.36). To taki raport, jak jakiś czas temu wydało PKO.
|
|
I po czacie, podobno było tak dużo pytań, ale odpowiedź padła tylko na 34, z czego większość tak na prawdę nic nowego nie wnosiła. Nowa strategia nową strategią, ale panowie chyba dalej chowają głowy w piach.
|
|
Nowa strategia to takie korpo blablabla, wszystko pięknie, ale mało konkretów. Z tym multi to tak się zakręcili, że chyba sami nie wiedzą co to ma być.
No cóż, wygląda na to, że jakieś wnioski zostały wyciągnięte, a że mimo wszystko gra jako tako się sprzedała i do spółki wpłynęło sporo pieniędzy, to mogą sobie pozwolić na spowolnienie i reorganizację, w długim terminie być może wyjdzie to na plus, ale tu i teraz to raczej średnia informacja.
Tak czy siak, cała ta sytuacja to kubeł zimnej wody i niezła lekcja pokory dla wielu inwestorów.
|
|
Temat:
JSW
Kakarotto napisał(a):Zaczęło się. Górnicy domagają się przedłużenia na następne lata tzw. gwarancji zatrudnienia. Komuna i socjalizm jak widać w niektórych miejscach w kraju nadal ma się całkiem dobrze. LinkCzasem aż dziw bierze, że takie miejsca/zachowania jeszcze istnieją No i szybko dostali co chcieli :-).
|
|
Temat:
ASBIS
antionx napisał(a):Nikt nie komentuje rajdu na spółce? Trochę to dziwne. Co za inwestorzy są na StockWatch? Pieniądze lubią ciszę. Podniecanie się wzrostami nie ma sensu, a każdy widzi jak jest :P. Przy okazji, właśnie pojawiła się prognoza wyników na 2021 rok: - Przychody ze sprzedaży na poziomie pomiędzy 2,7 mld USD a 2,9 mld USD, - Zysk netto po opodatkowaniu na poziomie pomiędzy 47 mln USD a 51 mln USD. Jeszcze tylko informacja o dywidendzie.
|
|
No właśnie tak się zastanawiam, czy w tej strategii może być coś, co pozytywnie zaskoczy, a jeżeli tak, to czy inwestorzy w to uwierzą? Szczególnie, że z poprzedniej strategii nie została wydana kolejna gra AAA, a chyba trudno oczekiwać, żeby coś się tu w tym roku jeszcze zmieniło.
|
|
Temat:
MABION
I do tego, jak szybko puścili rano z wideł, pełen sukces :).
|
|
Temat:
ASBIS
Póki co rekomendacje wydaje tylko BOŚ, a aktualizacji raczej można spodziewać się najwcześniej po opublikowaniu prognozy przez spółkę, co ma mieć miejsce w marcu. Więc ja bym nie liczył na "sypanie się kolejnych rekomendacji", ale w moim przekonaniu jest to nieistotne. Niedawno zakończył się czat na Strefie Inwestorów - strefainwestorow.pl/czaty-inwe... Zaciekawiła mnie jedna wypowiedź, chociaż w sumie było to już wcześniej sygnalizowane przez spółkę. Costas Tziamalis napisał(a):Mamy planach kolejne projekty, które planujemy uruchomić już w marcu. Będą to projekty technologiczne, ale nie tylko. Będziemy je stopniowo wprowadzać na rynek. Wkrótce proszę się spodziewać ciekawych informacji. Ciekawe co to za projekty :). Tak na marginesie - może w przyszłości redakcja StockWatch również mogłaby zorganizować czat z przedstawicielem spółki, relacje/transmisje z konferencji wynikowych też by były fajne.
|
|
Debiut bardzo fajny, tym bardziej szkoda tej redukcji dla drobnych... U mnie niesmak pozostał.
|
|
Temat:
XTB
Artykuł sponsorowany, to właśnie jeden z widocznych "efektów" ponoszenia kosztów marketingowych :P.
|
|
Zapomniałem wrzucić w cudzysłów :P. Tak czy siak mam wrażenie, że mimo tylu lat trwania tego procederu, cały czas jakieś nowe osoby tam wchodzą, nie zawsze mając świadomość gdzie.
|
|
Temat:
EKIPA
Uważasz, że naganianie na YT jest dobre?
To jakie mają te zyski?
Będą chcieli pozyskać kapitał od inwestorów, to znaczy że można spodziewać się tu kilku emisji akcji.
Dalej te projekty nie robią na mnie wrażenia i nie są zbyt rozwojowe. A jeżeli chodzi o startupy gamingowe, to też o większości nie mam dobrego zdania i nie podoba mi się wprowadzanie ich "na siłę" na GPW.
|
|
Temat:
EKIPA
Ok, to korzystam z zaproszenia :).
Z ich "twórczością" zetknąłem się już jakiś czas temu i kiepsko ją oceniam, a wręcz uważam, że może być szkodliwa dla dzieci i młodzieży.
Ich wejście na GPW ciekawi mnie z kilku względów - ilu fanów da się nakłonić do zakupu akcji lub nakłoni do tego rodziców, czy i do jakich wartości uda się "napompować" kurs, jak fani zareagują, gdy okaże się że jednak nie rośnie, a strata się powiększa, a także ile zarabiają takie marketingowe twory.
Oczywiście mają plany, no bo przecież jakieś mieć muszą, ale na ten moment to tylko "plany", a oprócz tego na YT zaczęły pojawiać się filmiki o kupowaniu ich akcji. Za chwilę będzie emisja i może okazać się, że kapitalizacja jest ambitna :P.
Mam dziwne przeczucie, że na tej spółce może pojawić się sporo brzydkich rzeczy z naszego rynku, a w połączeniu z nowym i nieświadomym inwestorskim narybkiem będzie to kolejna "wizerunkowa wtopa" GPW i ostatecznie sporo osób zawiśnie na haku, obym się mylił.
Z drugiej strony, czy takie "debiuty" nie są zwiastunem końca "hossy"? Ostatnio to by się nawet nieźle zgrywało z peanami TVPis o tym, jaka to nasza giełda cudowna za ich rządów :).
|
|
Temat:
ASBIS
yellowshadow napisał(a):Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego spółka, które generuje takie wyniki, wypłaca taką dywidendę, skupowała historycznie swoje akcje notowana jest z dyskontem do polskich i zagranicznych peersów, z dyskontem do wycen w rekomendacjach?
Tylko nie piszcie, że dlatego, że prowadzi biznes na wschodzie, bo w dzisiejszych czasach to truizm biorąc pod uwagę dodatkowo jakość ich sprawozdań finansowych.
To jest jakaś patologia GPW. Sporo pewnie robi fakt, że spółka jest z Cypru i nie ma zbyt aktywnych relacji inwestorskich, chociaż sama polityka informacyjna jest bardzo fajna i transparentna. Do tego spółka nie jest zbyt "modna", nie robi "modnych rzeczy", nie ma tu też wielkiej płynności oraz szybkich i spektakularnych rajdów w obie strony, ot takie tam nudy, więc nie ma tu amatorów mocnych wrażeń i ruletki :). A z argumentów bardziej związanych z działaniem spółki, niektórzy mają pewnie wątpliwości, czy jest w stanie generować jeszcze lepsze wyniki, szczególnie od tych z drugiej połowy roku. Co do rekomendacji, to od kiedy pamiętam kurs zawsze był sporo poniżej bosiowej ceny docelowej, więc to nic nowego :P.
|
|
Co w tym dziwnego? Akcjonariusze dostali darmowe akcje, to sypią w rynek, przecież nie będą trzymać dla dywidendy :).
Skoro wiele lat spółki z Płocka nie robią nic oprócz inżynierii finansowej i nikt z tym nic nie robi, to nie ma co się łudzić, że nagle coś zrobi :P.
Żeby nie było - nie popieram tej i wielu innych patologii naszego rynku, ale każdy inwestor powinien potrafić odróżnić normalne spółki od wydmuszek, a jak ktoś wchodzi w wydmuszki, to musi to traktować jak wejście do kasyna i tyle.
Skoro GPW "odgórnie" niewiele robi, to właściciele tego typu spółek powinni być poddani ostracyzmowi, ale niestety zamiast tego czasem są "legitymizowani" poprzez zapraszanie ich przez branżowe media albo kontakty z innymi spółkami np. ostatnio przez PlayWay.
|
|