Z ciekawości można prosić o nową analizę techniczną.
|
|
Temat:
STARWARD
Cytat:obawiam się ich podaży. Tym bardziej że główny akcjonariusz pół roku temu sprzedał znaczący pakiet akcji. Żeby zmniejszyć trochę obawy zachecam do zapoznania się z obowiazujacym na w/w akcjach lockupami. Natomiast co do sprzedaży "znaczącego pakietu akcji" z jego wielkością i tego czemu w ogóle taka możliwość nastąpiła i kto był kupcem tych akcji. Chyba, że masz tutaj na myśli jakąś inną sprzedaż niż na potrzeby umowy z wydawcą?
|
|
Temat:
STARWARD
Zapewne chodzi o cene z emisji akcji A, B i F, a nie ostatnich. Przypomne tylko, że to nie jest praktyka unikalna dla Starwardu, a raczej ogólny standard na rynku, że wartość nominalna a co za tym zwykle idzie pierwszych emisji jest na groszowym poziomie. Ciężko będzie inwestować na giełdzie w jakiekolwiek spólki jeśli to jest problem dla inwestora. Link do cen akcji przy poszczególnych emisjach dla Starwardu notowania.pb.pl/instrument/PLS...
|
|
Temat:
AILLERON
|
|
Temat:
XTB
Cytat:Kolego XTB nie ma możliwości mieć innych spreadów na akcjach, niż te które posiadają standardowo inne DM (jest pełnoprawnym członkiem GPW), chyba że piszesz o cfd na akcje spółek (ale to całkiem inna historia). Zweryfikowałem w trakcie sesji i jeśli chodzi o mój wcześniejszy wpis to cofam słowa odnośnie spread i asymetrii. Faktycznie przestały występować. Zapomniałem, że składają +/- od roku zlecenia już bezpośrednio na GPW, więc widzę że się pozmieniało w temacie. Cytat:Ponadto XTB jest również dostawcą płynności do innych polskich DM maklerskich czy brokerów i to tych jednych z większych. To mi najwidoczniej umknęło w raportach/espi. Mogę prosić o źródło. Co do reszty wypowiedzi (nie koniecznie tego samego autora) to no offence, ale poproszę o trochę mniejszy poziom agresji, arogancji i założeń w odpowiedziach, bo faktycznie robi się z tego bankier. Wrzuciłem spostrzeżenia weryfikowane ostatni raz rok temu oraz dodatkowo sprawdzone po sesji. Nie oceniałem nigdzie potencjału inwestycyjnego spółki ;) Z resztą nigdzie nie napisałem, że spółka nie jest warta zainwestowania, albo że nie posiadam jej akcji.
|
|
Temat:
XTB
Cytat: jak Cię wydoili na darmowych akcjach i ETF? jeżeli straciłeś na CFD to tylko TY źle wybrałeś opcję. XTB udostępnia narzędzie i możesz z nim robić co chcesz. Ja akurat miałem konta w paru DM i już zostałem z dwoma a od przyszłego roku wszystko będzie w XTB, bo oferta jest bezkonkurencyjna. To są fakty a nie dyrdymały. Szybka ocena co do tego co jest faktem, a co dyrdymałem ;) Co do XTB to poza "darmową" opłatą na akcjach i ETF widnieje jeszcze coś takiego jak spread czyli w skrócie np. kurs zamkniecia 11bit w bossa 560, a na XTB odpowiednio 558 i 559 zl. Chwile korzystajac z brokera mozna zauważyć, że dodatkowo lubiacy w trakcie dnia sie asymetrycznie rozjezdzac i to bynajmniej nie ze wzgledu na takie zlecenia w karnecie ;) A co do "darmowych" akcji i ETF to też nalezy pamietać, że ma to swój limit do 100k euro obrotu miesiecznie
|
|
Temat:
AILLERON
Cytat:Koszty zarządu z kolei wzrosły dość znacząco +151 proc. (+8,8 mln zł więcej niż rok wcześniej), choć w teorii to właśnie koszty zarządu powinny być raczej pozycją w większej części stałą niż zmienną. Zawsze jednak będzie wracać pytanie o porównywalność podziału kosztów w nowo przejętych podmiotach. Być może ten leży odpowiedź na pytania o te wzrosty. Też przez chwile zastanawiałem się skąd aż taki wzrost (pomijając fakt konsolidowanych kosztów zarządów przejętych spółek) i całkiem możliwe, że list do akcjonariuszy odpowiada na to pytanie, a w kolejnych kwartałach/roku wartość ta będzie niższa. Cytat:W analizowanym okresie Ailleron wykazał EBITDA bez one off (koszty transakcyjne związane z M&A ujęte w kosztach zarządu) na poziomie 42,1 mln zł, tj. na poziomie o ok. 98% wyższym do wyniku zrealizowanego w roku poprzednim, kiedy to wyniosła ona ok. 21,3 mln zł – daje to przyrost wartościowy o blisko 20,8 mln zł. Niestety nie znalazłem więcej szczegółów
|
|
Temat:
NOCTILUCA
Dzięki!
No to kurs tez byc moze nie drgnął z tego powodu, że rynek spodziewa się dodatkowej emisji po cenie poniżej obecnego kursu spólki, tak zeby zebrać oczekiwany kapitał.
|
|
Temat:
NOCTILUCA
To jakaś potwierdzona oficjalnie informacja odnośnie dodatkowej emisji akcji? Z tego co się orientuje spółka jedynie rozważała przeprowadzenie takiej emisji. Obecnie zwiekszyli linie kredytową u swojego głównego akcjonariusza z 500tys na 1mln (środki dotychczas nie ruszone) oraz zapewnili finansowanie na kolejne 3mln od tego samego podmiotu, więc wydaje się że potrzebne środki na chwilę obecną już są www.stockwatch.pl/komunikaty-s...Co do samej informacji odnośnie META/FB to być może kurs nie drgnął ponieważ podobnie jak w przypadku umowy z Apple jest to na razie NDA. A najwidoczniej w obecnej wycenie spółki takie wstępne umowy mogą już być nazwyczajniej wliczone
|
|
Temat:
STARWARD
Luty-kwiecień 2023. Raczej juz starczy tego przesuwania, tym bardziej ze demo jest ogrywane
|
|
Cytat:Problem polega na tym, że OLED może być zastąpiony QLEDem A to nie działa tak na rynku, że przed zmianami technologii producenci chcą, aby obecnie stojące linie produkcyjne im się zwróciły? Z tego co sie orientuje linie z OLEDami wielu z producentów juz ma postawione, co przynajmniej na kilka lat powinno zabezpieczyć produkcję w oparciu o takie wyświetlacze. A jak widzimy na przykladzie np. XTPL (przykładowa spółka, można wstawić tu równie dobrze inną) nawet w przypadku rewolucyjnej technologii rynek nie szarzuje zbyt ochoczo żeby się przestawić.. Trzeba jednak pamietać, że koszt podmiany emiterów kolorów w takiej stojacej już lini produkcyjnej będzie marginalny w stosunku do stawiania calkowicie nowej a to powinno zabezpieczyć sytuację OLED na rynku na kilka lat
|
|
Temat:
AILLERON
Podbijam powyższy post i przyłączam się do prośby
|
|