hnbfdcta
Advertisement
PARTNER SERWISU
oynjbklu
10 11 12 13

varciasz-portfel fundamentalny+lekko spekulacyjny nastawiony na odbicie

decimus
19
Wpisów: 266
Wysłane: 4 kwietnia 2022 10:21:28
Dziękujęwave

varciasz
22
Wpisów: 264
Wysłane: 7 kwietnia 2022 23:49:52
W tym tygodniu wypłaciłem pieniądze z PPK.

Jeżeli ktoś jest ciekawy rozliczenia to przedstawiam wszystko poniżej:
okres wpłat: grudzien 2019 - marzec 2022
ile czasu trwało wyjmowanie - 8 dni roboczych (połowa tego potrzebna była na zdefiniowanie konta)
zysk wypracowany przez fundusz z całości obracanych środków: 7%
zysk całkowity z moich wpłaconych środków uwzględniający:
* moje wpłaty jako podstawa zysku
* wpłaty pracodawcy jako zysk
* wypracowany zysk przez PPK jako zysk (pomniejszony o podek od zysków 19%)
* odjęty podatek od części płaconej przez pracodawcę (32%)
zysk całkowity: 30%
zyk całkowity wyjaśniony inaczej:
uwzględniając kwoty które wpłacałem:
* wpłaty pracownika do PPK
* podatek 32% od części pracodawcy płacony przy pensji
i porównując to do kwoty netto którą wyjąłem mam zysk 30%

przy wypłacie utraciłem oczywiście:
* dopłatę powitalną: 250
* 3x Dopłata roczna: 240x3 = 720
* część wpłat pracodawcy która poszła do ZUS

WNIOSKI:
* zysk jest zadowalający
* zysk całkowity 30% został wypracowany głównie z wpłat pracodawcy (20%) i w mniejszej części przez wypracowany zysk PPK (10%)
* PPK kiepsko inwestuje i wypracowuje małe zyski (wystarczy porównać do moich wyników :) )
* jest to fajny sposób na dywersyfikację
* będę kontynuował uczestnictwo w PPK
* zamierzam regularnie co kilka miesięcy wypłacać i samemu dalej inwestować te kwoty
* dopłaty od państwa są nieistotne przy dużych zarobkach

jqn
jqn
64
Wpisów: 374
Wysłane: 8 kwietnia 2022 10:47:54
@varciasz, dzięki za to podsumowanie PPK - mam podobną filozofię. Czy orientowałeś się czy jest okres karencji po wypłacie środków czy można przystąpić ponownie od razu kolejnego dnia?

Pozdr.
To be a rock and not to roll

varciasz
22
Wysłane: 8 kwietnia 2022 14:26:30
Wypłata środków nie powoduje wypisania się z PPK.
Więc pomimo wypłaty - dalej jestem w PPK
Z tego co się orientowałem to są ludzie którzy wypłacają co miesiąc :)

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 9 kwietnia 2022 00:29:40
jest jakiś okres uczestnictwa w PPK po upływie którego przy wypłacie nie tracisz premii powitalnej i corocznych?
PS. mam nadzieję, że Twój sposób traktowania PPK nie rozprzestrzeni się za bardzoShame on you ... bo większość ludzi jeśli wypłaci to kasę wyda a nie zainwestujelove4

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 9 kwietnia 2022 00:31

varciasz
22
Wysłane: 9 kwietnia 2022 01:06:40
nie tracisz ich po przejściu na emeryturę :)
Jak masz spore zarobki to te dopłaty od państwa nie robią różnicy i można je olać

Jak każdy temat - samodzielnie przeanalizowałem PPK.
Większość Polaków zrezygnowała z tego a ja zawsze głośno mówiłem że PPK jest OK (uczestnictwo w PPK to tylko 32%)
Swoim znajomym mówiłem aby nie rezygnowali tylko przemyśleli ale większość woli mieć kilka złotych więcej co miesiąc do ręki.

Oszczędzać i tworzyć osobisty kapitał po prostu trzeba. To powinniśmy wpajać dzieciom w podstawówce (podstawy ekonomii i finansów zamiast religii ?)

Jeżeli ktoś zna się na inwestowaniu to dobrą opcją jest wypłacać regularnie z PPK i inwestować samodzielnie.
Jeżeli ktoś nie zna się na tym w ogóle to pozostanie w PPK też powinno dać dobre wyniki do emerytury.

Ale chciałbym aby nasze społeczeństwo nauczyło się inwestowania na giełdzie i rozsądnego wrzucania tam swoich oszczędności. Takiego najprostszego podejścia do value investing a nie spekulacji. Podejście Buffetta do inwestycji jest dziecinnie proste i oszałamiająco(!) skuteczne w długim terminie.

Dlaczego lepiej inwestować samodzielnie ?
1) fundusz obsługujący PPK pobierar opłatę za obsługę
2) fundusz ma prawo inwestować w inne fundusze które pobierają kolejne opłaty.

Punkt 2) to jest niestety mocny przekręt i właśnie on mnie przekonał aby wyjąć kasę. PPK powinny móc inwestować TYLKO w akcje i obligacje bezpośrednio aby ograniczyć koszty, zwiększyć potencjalne zyski i zminimalizować ryzyko przekrętów i dogadywania się funduszów.

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 9 kwietnia 2022 19:14:23
ja gorąco innych zawsze namawiam, do oszczędzania na emeryturę poprzez rachunki maklerskie prowadzone jako IKE i IKZE są mega zyskowne podatkowo
co do PPK też wszystkich namawiałem, paradoksalnie największe zyski % mają ci z najmniejszymi zarobkami bo bonusy pańwstowe są wtedy istotne

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Groker
4
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 65
Wysłane: 10 kwietnia 2022 12:10:27
Tak z ciekawości czy można mieć zarówno Ike i Ikze?

varciasz
22
Wysłane: 10 kwietnia 2022 15:16:07
bankrucik napisał(a):
ja gorąco innych zawsze namawiam, do oszczędzania na emeryturę poprzez rachunki maklerskie prowadzone jako IKE i IKZE są mega zyskowne podatkowo

Szczerze to po Twoich wpisach kilka lat temu przeanalizowałem IKE i IKZE. Teraz już większość inwestycji w Polsce mam na tych rachunkach (od 3 lat przenoszę).
Podatek za 2021 będzie ostatnim który tak mocno mnie zaboli (bo duża część zysków wypracowanych było poza IKE i IKZE no i zyski były rekordowe.

varciasz
22
Wysłane: 10 kwietnia 2022 15:18:52
Groker napisał(a):
Tak z ciekawości czy można mieć zarówno Ike i Ikze?

tak, ja mam oba.

IKZE bardziej się opłaca jeżeli masz wysokie zarobki i wpadasz w 32% (bo można IKZE odliczać od podatku)
IKE jest korzystniejsze pod tym kątem że możesz wcześniej wyjąć kasę niż z IKZE

Jeżeli inwestujesz większą kasę na giełdzie to i tak trzeba zakładać oba bo są limity roczne wpłat

varciasz
22
Wysłane: 11 kwietnia 2022 03:20:38
Pieniądze z PPK zostały rozdysponowane:
70% trafiło na IKE/IKZE powiększając kwotę na inwestycje
10% trafiło na nadpłatę kredytu na dom
20% zostaje na spłatę podatku aby nie uszczuplać poduszki finansowej w PLN

część nowych środków zostało już wydanych:
w czwartek zakupiłem spory pakiet SANOK (13,10 PLN)
małe powiększenie również na JWW (1,8 PLN)

Zrobiłem przegląd swoich spółek aby zobaczyć czy nadal wydają mi się atrakcyjne. Jestem zadowolony ze spółek w portfelu więc dalsze zakupy będą raczej powiększaniem pozycji w posiadanych spółkach

Spółki w portfelu mają 3 ważne cechy:
* duży potencjał wzrostów
* ograniczone pole do spadków
* stabilna sytuacja finansowa która powinna im dać przetrwać ewentualne załamanie na rynkach/recesję (dalej uważam że mamy na to sporą szansę w tym roku)

varciasz
22
Wysłane: 12 kwietnia 2022 00:40:13
Niestety, mamy pierwsze sygnały problemów które zaraz nas uderzą.

"Ministerstwo Finansów ma coraz większy problem z plasowaniem obligacji na rynku"

"W piątek 8 kwietnia rentowność dziesięcioletnich obligacji rządowych przekroczyła 6 proc., dochodząc do najwyższego poziomu od 11 lat"

źródło : link

Co to może oznaczać?
Spadek wartości złotówki i jeszcze szybszą inflację.

Trzeba pamiętać że na tą sytuację składa się wiele powodów. Na wiele z nich nie mamy wpływu.
Najprostszą do naprawienia kulą u nogi jest negatywny odbiór naszego rządu poza granicami. O ile postępują zadziwiająco sprawnie w kwestii wojny na Ukrainie (poza drobnymi potknięciami - wielkie brawa!) to negatywny odbiór jest budowany przez
* spór o sądownictwo i realne zagrożenie dla inwestorów że Polska nie spełnia Europejskich standardów sądownictwa
* otrzymane kary od Trybunału Sprawiedliwości UE których na dodatek nie płacimy
* walka z wolnymi mediami które również są gwarancją stabilności dla zagranicznych inwestorów

Nie pomagają nam również takie przekolorowane materiały na temat Polski: link

varciasz
22
Wysłane: 26 kwietnia 2022 23:36:23
No i dzisiaj mamy mocne osłabienie złotówki. Ponad 2% w ciągu jednego dnia to mocne uderzenie.
Ciekawe czy w najbliższym czasie zobaczymy $ = Euro = 5 PLN

Widać nerwowe ruchy na wszystkich rynkach. Mocne spadki w USA.

Czy to już początek mocniejszej korekty na światowych rynkach ? Przy jakich poziomach zaczną puszczać lewary dużym funduszom hedgingowym ? Tego oczywiście nikt nie wie.

varciasz
22
Wysłane: 26 kwietnia 2022 23:51:06
Pomimo tych zawirowań ja dzisiaj miałem dzień zakupów.

Zapowiadałem że nie będę dodawał nowych spółek do portfela ale wyszło inaczej.

Dzisiaj zakupiony Stalprofil. Średnia 12PLN

Obserwowałem spółkę od dawna. Wskaźnikowo świetna. Nie zamierzałem jednak w najbliższym czasie kupować a przekonał mnie dzisiejszy obrót. Jest szansa że odbiór papiera jest wystarczająco mocny aby w końcu wybić się na rozsądniejsze poziomy cenowe.

A jak wybicia nie będzie to chętnie zostanę z tą spółką na kilka lat

varciasz
22
Wysłane: 19 maja 2022 19:31:10
w zeszłym tygodniu dokupiony Stalprofil za 11 PLN

Ogólnie to bardzo dużo się na moich spółkach dzieje więc postaram się podsumować ich sytuację jak znajdę chwilę.

Co do szerszego rynku to jesteśmy na granicy globalnej recesji. Do tego wojna i inflacja.
Bardzo prawdopodobne są mocne spadki na wszystkich giełdach.
Oczywiście nic nie jest pewne ale już widać że 2022 będzie ciężkim rokiem aby zarobić na giełdzie.

varciasz
22
Wysłane: 24 października 2022 05:52:00
Duuużo czasu nic nie pisałem.

Bo właściwie nie ma o czym pisać.

Żadnych akcji nie sprzedawałem. Wszystko co mam w portfelu dalej wygląda OK do trzymania w tych trudnych czasach

Zasiliłem IKE/IKZE nową gotówką i wpadło trochę dywidend.
Część z tej gotówki już wykorzystana na:
1) powiększanie pozycji w już posiadanych papierach
2) zakupiłem trochę ENEA ze średnią 5.2

W tym roku giełda to straty - po dużych zyskach z lat poprzednich trzeba część z tego oddać. Naturalne to więc nie panikuję.

Największe moje zyski w tym roku to zakupione produkty "na zapas" takie jak nie psująca się spożywka, chemia domowa, paliwo. Na tym wszystkim mam kilkadziesiąt procent zysku bo ceny pną się znacznie szybciej niż oficjalna inflacja. Śmieszne? Może i śmieszne ale jednak zysk.

Dobrze wyszło że już dawno temu część oszczędności przeniosłem na dolary i inwestycje w dolarach.

No i świetną inwestycją jest aktualnie nadpłacanie kredytu hipotecznego. Też niby śmieszne ale jednak zysk gwarantowany 10% zamiast strat na akcjach.

Obiecuję że jak znajdę chwilę czasu to coś więcej napiszę na temat strategii inwestowania (trochę ją zmieniłem na ten rok) i podsumuję posiadane akcje.

Dla wszystkich młodszych inwestorów: Nie panikujcie. Nie inwestujcie pieniędzy których możecie potrzebować w okresie 2-3 lat. I najważniejsze: Nie starajcie się "odrabiać strat" wchodząc w ryzykowne papiery lub lewary.

Pozdrawiam

varciasz
22
Wysłane: 13 maja 2023 05:11:13
Chciałem się pochwalić: w całym 2022 dokonałem tylko jednej(!) operacji sprzedaży. Było to SEKO w marcu 2022.
W całym 2023 dokonałem wczoraj pierwszej operacji sprzedaży
Sprzedałem ENEA - zysk około 45% (ale był to mały pakiet około 3% portfela)

W 2022 oraz 2023 cały czas dokupowałem akcje

Aktualny portfel:

SANOK (średnia zakupu: 15.15 ; procent portfela: 21.4 %)
JWWINVEST (średnia zakupu: 1.99 ; procent portfela: 19.9 %)
RELPOL (średnia zakupu: 6.84 ; procent portfela: 14.4 %)
DELKO (średnia zakupu: 8.44 ; procent portfela: 11.9 %)
BETACOM (średnia zakupu: 8.07 ; procent portfela: 11.6 %)
STALPROFI (średnia zakupu: 10.83 ; procent portfela: 9.2 %)
APLISENS (średnia zakupu: 11.44 ; procent portfela: 5.6 %)
PKNORLEN (średnia zakupu: 72.83 ; procent portfela: 3.4 %)
KGHM (średnia zakupu: 172.27 ; procent portfela: 2.6 %)

Na wszystkich aktualnych akcjach jest teraz 9% zysku. Jak uwzględnić dywidendy to będzie to ponad 10%

Szukałem innych ciekawych spółek ale niestety nic nie znalazłem więc pewnie będę dokupował spółki które posiadam (głównie JWW oraz RELPOL).

varciasz
22
Wysłane: 16 maja 2023 02:25:09
dla formalności rozliczam rok 2022.

Ponieważ wg mojej zasady rozliczam tylko zrealizowane zyski a w 2022 była tylko 1 sprzedaż więc zysk portfela w całym roku wyniósł 2%

2022 był bardzo słabym rokiem na giełdzie. 2023 zapowiada się trochę lepiej ale też bez szaleństw.

varciasz napisał(a):
Przyszedł czas na rozliczenie 2021 roku

Jak zawsze rozpatruję tylko zrealizowane(sprzedane) inwestycje jako zysk/strata roczna.
W tym roku jest to znaczecznie trudniejsze bo część inwestycji była na IKE IKZE moje i żony.

Więc trochę zaokrąglając:

Rok 2021 zakończyłem zrealizowanym zyskiem z inwestycji na rekordowym poziomie ... PONAD 200% !!!

Liczyłem wiele razy aby się upewnić jak to możliwe że wyciągnąłem taki kosmiczny wynik ale faktycznie zawsze wychodzi ponad 200% ( pomnożyłem kasę 3x)

Niesamowite jest również to że prawie wszystkie moje inwestycje okazały się zyskowne.

W ciągu ostatnich kilku miesięcy miałem sporo nowych operacji których jeszcze nie ujawniałem i zbudowałem nowy portfel na najbliższe kilka lat. Jak znajdę chwilę to podsumuję to co aktualnie posiadam.

Mam nadzieję że dla Was rok 2021 był równie przyjemny :)

varciasz napisał(a):
Przyszedł PIT za 2020 więc jak zawsze dzielę się wynikami.

Rok 2020 zakończył się zrealizowanym zyskiem trochę powyżej 30%

Te zyski nie obejmują oczywiście AGL którą sprzedałem w styczniu ( i na której zarobiłem więcej niż łącznie w całym 2020 :) )

załączam posty z rozliczeniami za poprzednie lata:

varciasz napisał(a):
Przyszedł PIT więc pora na rozliczenie roku 2019

Rok zakończył się zrealizowanym zyskiem w wysokości 17% od którego trzeba będzie grzecznie zapłacić podatek w PIT.

Jestem zadowolony. Tym bardziej że w rok 2020 wszedłem z bardzo dobrymi spółkami i ten rok zapowiada się bardzo dobrze :)

varciasz napisał(a):
Z ciekawości sprawdziłem jak te zyski wyglądały w latach poprzednich

2008 (-4)%
2009 17%
2010 9%
2011 (-3)%
2012 (-1)%
2013 16%
2014 10%
2015 30%
2016 8%
2017 6%
2018 10%

niektóre mocno przybliżone ale przynajmniej widać że na tym hobby nie tracę :)

varciasz
22
Wysłane: 17 maja 2023 14:50:36
Dzisiaj ENEA -6% więc cieszę się że udało mi się sprzedać przed spadkiem :)

Do tego bardzo ładnie rośnie JWW, Relpol i Aplisens

varciasz
22
Wysłane: 22 maja 2023 14:15:27
JWW oraz Relpol w końcu odpaliły. Myślę że można się tam spodziewać +100% w tym roku.

Pozostałe akcje też ładnie idą do góry.

Czekam jeszcze na wystrzał na Betacom :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

10 11 12 13

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,329 sek.

metrtrjm
dovljqcl
gwytmdty
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bznxovzm
rgtmyggd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat