0 Dołączył: 2023-07-14 Wpisów: 1
Wysłane:
15 lipca 2023 22:26:14
Cześć,
Szukam drobnych wskazówek. Na wstępie kilka faktów:
Czy inwestowałem wcześniej? -> Nie. Czy mam wykształcenie ekonomiczne? -> Nie, aczkolwiek zawsze trochę tej wiedzy pozyskiwałem, kursy pozaszkolne, książki itd. Jakie rynki mnie interesują? -> USA, Polska (głównie USA)
Czy kojarzycie/uczestniczycie w jakichś innych forach o tej tematyce? Trafiam na prawie wymarłe albo zabocone i mało wiarygodne. Nie żeby to było złe ale...ekhm,dywersyfikacja źródeł wiedzy i dyskusji ;)
Możecie polecić/zrecenzować dobrych brokerów z dostępem do NASDAQ, NYSE, GPW i może jeszcze innych giełd? Long term investing, nie zamierzam day-tradować ani bawić się w instrumenty pochodne (przynajmniej na razie), najwyżej ETFy. Nie mam bariery językowej. Nie chciałbym korzystać z jakichś turboniszowych, raczej z takich z ugruntowaną pozycją, wiarygodnych. Plusy/minusy platform będą mile widziane!
Za wszelkie dodatkowe wskazówki, porady, przestrogi także będę wdzięczny :)
Pozdrawiam
|
7 Dołączył: 2015-12-28 Wpisów: 298
Wysłane:
16 lipca 2023 08:42:41
Chyba najprościej obecnie inwestować przez XTB, ma duży wybór etfów i akcji zagranicznych, brak prowizji do 100000€ obrotu, w8-ben (obniżenie podatku od spółek zagranicznych). Możliwość założenia konta walutowego w celu inwestycji bezpośrednio w potrzebnej walucie. Minusy to prowizja od nieaktywności konta, ale wystarczy raz w roku coś kupić i znika.
Obecnie każde większe biuro maklerskie posiada dostęp do instrumentów zagranicznych.
|
45 Dołączył: 2017-09-26 Wpisów: 333
Wysłane:
16 lipca 2023 13:07:28
Ja osobiście polecam IBKR, chyba w wielu rankingach jeden z najlepszych brokerów aktualnie. Do tego dochodzi dywersyfikacja geograficzna.
|