Temat:
CCC
eMPe napisał(a):Oczywiscie, że mogą ponieważ: 1. Tylko 27% akcji jest we Free Float 2. W RKS widzisz jedynie pozycje powyżej 0,5%. Podprogowych pozycji bywa wiecej niż tych powyżej 0,5%. 3. Wg Ortex pożyczonych na krótko akcji jest 8,15 mln vs 2,43mln widoczne w RKS. Znaczyłoby to, że fundusze szortujące zarządzają obecnie 33% akcjami CCC będącymi we Free Float. Może i są to jakieś argumenty, które w krótkim terminie mogą jakoś blokować kurs, jednak w długim terminie, jeżeli spółka dalej będzie się rozwijać i dowozić wyniki to żadne szorty nie powstrzymają wzrostów. Na koniec zawsze fundamenty się bronią, inwestorzy chcą po prostu mieć dobre i tanie spółki, a taką będzie CCC, jeżeli będzie dalej się rozwijać, a kurs stać w miejscu, bądź nawet maleć.
|
|
Temat:
CCC
CCC to raczej zbyt duża spółka, żeby fundy z 3.15% akcji na short mogli uwalać kurs... na CDR swego czasu było ich dużo więcej i po kolei każdego przewożą tam. Na koniec fundamenty same się obronią.
|
|
Temat:
CCC
Dopiero sobie uświadomiłem, że CCC ma aktualnie wartość C/Z równą 13.20. Od początku jej notowań, czyli 2013 roku tylko przez chwilę w 2016 miała porównywalną wartość tego wskaźnika, a w 90% pozostałych momentach C/Z było znacznie większe, a mianowicie ~40. Jak to możliwe, że spółka, która dalej się rozwija, kolejne lata przychody/zyski będą wzrastać jest wyceniana tak nisko? Ma ktoś jakieś pomysły, jakie ryzyka/zagrożenia są tutaj wyceniane, bo ciężko jest mi znaleźć powody tak niskich wskaźników, tym bardziej widząc inne spółki z podobnych branż nawet LPP wyceniane znacznie powyżej.
|
|
Temat:
PEPCO
Ciekawy wpis, nigdy nie zwróciłem uwagi na ten wskaźnik/wykres - zwał jak zwał. Z ciekawości bo zapewne monitorowałeś go na wielu innych spółkach czy jeżeli kurs dał radę pokonać bardziej "zatowarowane" poziomy to przy poziomach bez naturalnej podaży przyspieszał? Przykładowo na wrzuconym przez Ciebie Pepco, gdyby kurs poradziłby sobie z 25.80 to by realnie mógłby szybko podskoczyć na te 35-36 czy raczej analizując go w kontekście innych spółek raczej to tak nie wygląda?
|
|
Temat:
XTB
Od kiedy poszło info, że Robinhood zaczyna na poważnie walczyć o Europę, to dziwnym trafem praktycznie co tydzień czytam o jakieś aferze u XTB. Niby zbieg okoliczności, ale dość szczęśliwy dla rywala naszego rodzimego brokera.
|
|
Temat:
PEPCO
Ładnie wygląda twój post, sprzedane za poniżej £1 i koniec tematu. Jednak jak się poczyta o pożyczkach itp. itd. to wcale tak ładnie już to nie wygląda.
|
|
Temat:
PEPCO
Są 2 opcje jak to na rynku z reguły bywa, albo czegoś nie wiemy co inni wiedzą, albo rynek źle interpretuje sytuacje i prędzej czy później przyjdzie weryfikacja.
|
|
Demo ładnie zmontowane, ale brać inwestorska trochę odpłynęła, jeżeli myśli, że tak będzie wyglądać W4 na PS5 i mieć stałe 60 fps... w co niektórych miejscach już widziałem posty, że po demie widać, że gra praktycznie skończona i premiera na początku 2026... Dla mnie to czasami abstrakcja z jaką gawędzią w akcjonariacie jesteśmy, którzy nawet nie potrafią poświęcić kilkunastu minut by poczytać czym jest techniczne demo.
|
|
GTA6 przeniesione na Maj 2026. Robi się coraz mniej ciekawie, jeżeli zakładamy W4 na początku 2027.
|
|
Temat:
PEPCO
Zobaczymy gdzie kurs będzie na koniec przyszłego tygodnia, bo patrząc po obrocie niemały kapitał wszedł pod tą informację. Póki co wesołych świąt!
|
|
Temat:
PEPCO
Cytat:17 kwietnia 2025 15:55:47 przez januszw Więcej wiary ,pesymizm jest przyczyną wielu nie potrzebnych problemów.Tak pisałem otoczenie dla tego typu firm jak Pepco jest bardzo dobre. Wiary akurat u mnie dużo, sam przecież 2 dni temu rozpocząłem tutaj dyskusje, ze widzę pozytywy w makro dla spółki ;D. Po prostu nie do końca rozumiem euforie po informacji, ze ktoś jest zainteresowany i przygotowuje ofertę. Na każdą rzecz w sprzedaży zawsze będą zainteresowani, kwestia uzgodnienia ceny - i to po niej zrozumiałbym ofertę, gdyby cena była dobra dla spółki. Co z tego, że jest ktoś zainteresowany, jeżeli może zaoferować 20% wartości? Może brakuje mi doświadczenia w dużym biznesie, i tutaj po prostu jak ktoś jest zainteresowany to już wiadomo, że oferta będzie dobra? ;D
|
|
Temat:
PEPCO
Jakoś nie czuję tego newsa, jest ktoś zainteresowany na kupno - no fajnie, ale czemu miałoby nie być zainteresowanego? Ja też nie potrzebuje wielu rzeczy i bym nie kupił, ale za jakąś małą cenę to mogę wiele rzeczy kupić na których mogę zarobić. A w artykule tam nic nie ma o cenie, jedynie, że jest ktoś zainteresowany - dziwne gdyby nie było. Euforia przesadzona? Zbyt szybka? Okaże się, że chętni są, ale ich oferta to 20% wartości marki i co wtedy?
|
|
Temat:
PEPCO
grum napisał(a):CSharpBeginner napisał(a):Pepco wg. mnie mocno skorzysta na aktualnej wojnie taryfowej USA-Chiny. Żeby pozbyć się nadmiaru towaru ceny będą musiały Chiny opuścić za towar, a to dla Pepco i innych spółek handlowych super informacja. Do tego niższa inflacja = niższe stopy = większe możliwości ludzi do zakupów. Także dla mnie złote czasu dla handlu nadchodzą. Rozumiem, że im bardziej społeczeństwo zamożne tym chętniej kupuje chińszczyznę.... Teza godna nazwania przewrotem kopernikańskim. Dziwną tezę wyciągnąłeś z tego co napisałem. Czyli albo jest się biedakiem i nie kupuje nic, albo po obniżeniu stóp zamożnym i kupuje tylko w Pradze/Gucci. Ma sens co piszesz, zdecydowanie takich fachowców tutaj potrzebujemy;D.
|
|
Temat:
PEPCO
Pepco wg. mnie mocno skorzysta na aktualnej wojnie taryfowej USA-Chiny. Żeby pozbyć się nadmiaru towaru ceny będą musiały Chiny opuścić za towar, a to dla Pepco i innych spółek handlowych super informacja. Do tego niższa inflacja = niższe stopy = większe możliwości ludzi do zakupów. Także dla mnie złote czasu dla handlu nadchodzą.
|
|
NS2 będzie uruchamiać gry z NS1 także gier będzie mnóstwo do ogrania. A nikt kto ma NS1 nie będzie kupować NS2 tylko po to żeby CP ograć, skoro może to zrobić w dużo lepszej jakości na PC/XSX/PS albo nawet GeforceNow czy innym providerze cloudowym. Doceniam za wiarę oczywiście, ale wolę być realistą, ważne by jakieś drobniaki zarobił i też spoko na utrzymanie zainteresowanie marką na platformie.
|
|
Rufusinski napisał(a):aircanada15 napisał(a):Na dzisiejszych imprezach organizowanych przez Nintendo, można było zagrać w wiele z zapowiedzianych gier, m.in. Cyberpunka. Oglądałem jedną z relacji i jej autorzy wspomnieli o rozmowie z obecnym tam przedstawicielem Redów. Dowiedzieli sie od niego, że build, który ogrywali powstał po zaledwie 7 tygodniach prac, a cały port jest tworzony ''in house''. Bardzo dobra wiadomosc. Czyli koszt produkcji jest praktycznie niezauwazalny. Bylem pewien, ze nie uda im sie zrealizowac programu motywacyjnego, a tu moze sie okazac, ze nie mam racji. Jakoś tego nie widzę, jeżeli komuś zależało na CP to już dawno je ograł na XSX/PS/PC, nie będzie żadnej ogromnej sprzedaży na NS2. Jak wpadnie kilkanaście milionów to będzie dobrze, wystarczy spojrzeć ile udało się ugrać na W3 na NS i wyniki będą porównywalne z CP.
|
|
Aż dziwne, że tak kurs nagle wystrzelił 4%, dla mnie to było oczywiste od dawna, że skoro W3 wypuścili na NS to tak samo CP wyjdzie na NS2 - widocznie nie dla wszystkich. Kokosów z tego jakoś nie widzę, ale jeżeli niskim kosztem da się jakiś port wypuścić i parę monet od graczy Nintendo wyciągnąć to zawsze jestem za ;D.
|
|
Słaba informacja, z drugiej strony pół żartem - będzie więcej czasu na pompowanie kursu  .
|
|
Temat:
XTB
Ale tutaj pudrowanie na siłę wyników. Co z tego, że tyle nowych klientów skoro w ogóle nie przekłada się to na zyskowność? I skąd gwarancje, że kiedykolwiek się przełoży? Myślenie życzeniowe, a fakty są takie, że wygląda, że większość tych nowych userów przyszło raz na rok uzupełnić za darmo limit IKE i nic więcej.
|
|
Z ciekawości pytanie do osób z akcjami, jeżeli wszyscy twierdzicie, że 50 mln to tylko grosze dla kapitalizacji spółki, bądź wszystkich akcji Iwańskiego to ile takich paczek po 50 mln musiałoby zostać sprzedanych byście stwierdzili, że może coś być na rzeczy i zapaliła by się wam lampka ostrzegawcza, że może nie jest tak kolorowo jak wszyscy przekonują?
|
|
Niedługo wisielci na 350-400 uwierzą, że coś może z tego jeszcze być:D
|
|
tgolik napisał(a):Dix22 napisał(a): Policz sobie uśrednione wskaźniki na podstawie prognozowanego zysku. Rozłóż ten zysk na lata, kiedy nie ma premier i zobaczysz o czym mówię. Moim zdaniem w obecnej sytuacji przyjmowanie wskaźnika C/Z = 30, jeśli nie mamy powtarzalnych zysków.
Zaraz, Ty chyba nie wiesz, że Wiedźmin 4 to tylko jedna z premier jakie CDR będzie miał w ciągu 5 lat? Jeśli tak, to nie dziwi mnie Twój sceptycyzm co do wyceny spółki. Obecnie 4 studia pracują równolegle nad grami: - Wiedźmin 4 (2026*) - 400 osób wewnętrzny zespół, Polska - Wiedźmin Remake (2027*) - zewnętrzna firma Fools Theory, Polska - projekt Sirius - wewnętrzne studio The Molasses Flood, Bostonn USA, - Cyberpunk 2 (2028*) - wewnętrzne studio CD Projekt North America, Boston USA. - w następnej kolejności powstanie Wiedźmin 5 (2029*) i Wiedźmin 6 (2032*) * szacunkowe daty Premiera W4 w 2026? CP2 w 2028? Jeżeli miałbym obstawiać, ani jedno ani drugie się nie wydarzy w tym terminie.. zwłaszcza CP2, nie widzę tego szybciej niż 2030. O projekcie Sirius nic nie wiadomo, już raz był resetowany, oby nie skończyło się to jak z P9 od 11bit... Ogólnie ramy które przedstawiłeś bardzo ambitne, wręcz naiwne w moim mniemaniu.
|
|
asganis napisał(a):CSharpBeginner napisał(a):Kurz po trailerze opadł, osobiście raczej zaliczam się do grupy zawiedzionych. Może nawet nie dlatego, że Ciri jest główną postacią w grze, ale jakoś tak zabrakło w tym trailerze ciemności/zła czy jak to opisać. Po prostu 0 emocji po nim, obejrzałem dla porównania jeszcze raz trailer z W3:WildHunt i gęsia skórka. To chyba największy problem W4.. genialny W3 i nie obejdzie się bez porównań, a póki co trailer jeden, a drugi to jak niebo i ziemia. Taka ciekawostka, za ten trailer z W3 odpowiadał Sebastian Kalemba, który teraz jest reżyserem W4 :) Prawda jest taka, że trailer W4 bardzo dobrze rozchodzi się po sieci, na głównym kanale ponad 3mln wyświetleń, na kanale IGN prawie 7mln gdzie inne materiały z TGA nawet nie mają podjazdu do takiego wyniku, na x.com 9mln :) także jest głód wiedźmina, a cdp ma ze 2 lata na przekonanie do swojej nowej wizji jeszcze niezdecydowanych. A czy ktoś pisał, że słabe wyniki oglądalności ma trailer? Przecież to było oczywiste, że będą mocne wyniki, Witcher/CP/GTA/RDR to są najbardziej znane uniwersa gier na świecie, także jaki trailer by nie wydali wyświetlenia zawsze będą bo każdy będzie chciał to zobaczyć. Fakty natomiast są takie (wystarczy poczytać posty na X.com), że opinie są bardzo mieszane (lekko mówiąc). Spółka wypuściła trailer, zebrała feedback ma teraz czas by rozwiać wątpliwości niektórych, bądź może podejść jakoś inaczej do W4. Zobaczymy co nam ugotują redzi, trzymam kciuki by był sztosik.
|
|
Kurz po trailerze opadł, osobiście raczej zaliczam się do grupy zawiedzionych. Może nawet nie dlatego, że Ciri jest główną postacią w grze, ale jakoś tak zabrakło w tym trailerze ciemności/zła czy jak to opisać. Po prostu 0 emocji po nim, obejrzałem dla porównania jeszcze raz trailer z W3:WildHunt i gęsia skórka. To chyba największy problem W4.. genialny W3 i nie obejdzie się bez porównań, a póki co trailer jeden, a drugi to jak niebo i ziemia.
|
|
Temat:
PKNORLEN
Ricordare napisał(a):@gum chyba jednak się mylisz, zobacz co dzieje się z kursem Orlenu, zobacz jakie Orlen ma zyski, oby nie okazało się za jakiś czas że Orlen jest nierentowny i idzie pod młotek Chłopaku wróć Ty już proszę na to forum na b..., bo czasami jak czyta się takie debilne komentarze to ręce opadają...
|
|
Temat:
PKNORLEN
Osobiście od lat nie rozumiem jakiś analiz odnośnie Orlenu. Spółka od lat jest upolityczniona, od lat niezależnie od wyceny porusza się w kanale 40-80 i od lat ma ten sam profil inwestora - osoby, które chcą regularną dywidendę przy ograniczonym ryzyku. Od lat to dostają i słysząc jeszcze nieoficjalne, ale póki co potwierdzone na konferencji przez prezesa utrzymanie polityki dywidendowej, więc n ten moment prawie 8.5% i wzrost z każdym rokiem. Kurs to w mojej skromnej opinii rzecz wtórna na tej spółce.
|
|
Temat:
PKNORLEN
Osobiście odbieram komunikat jako pozytywny - zakończenie przepalania pieniędzy na nierentowny projekt. Patrząc na kurs, rynek to widzi inaczej.
|
|
Temat:
11BIT
11bit to idealny przykład jak na giełdzie wszystko w sekundę może się zmienić, ze spółki ukochanej przez inwestorów, przykład jakości, która ominęła praktycznie całą besse na gamedevie by po 1 premierze wszystko się posypało. Czekamy na więcej szczegółów bo nie chce mi się wierzyć, że tyle lat pracy i pieniędzy zostanie po prostu wywalone w błoto. Jeżeli tak to jaka przyszłość nad 11bit? Najbliższe The Alters i potem długo długo nic sensownego?
|
|
Temat:
PEPCO
Drukarka kasy, a P/E widzę 28 - drogo na 1 rzut oka, ale nie analizowałem spółki.
|
|
Na spółce od wielu kwartałów powtarza się ten sam schemat po wynikach, pierw zwała do 10%, a w kolejnych 2-3 tyg. kurs już wyżej niż dzień przed wynikami. Zadziwiające jak konsekwentnie jest to powtarzane, bo widząc drugą część sesji wygląda, że tym razem będzie podobnie i kwestia dni kiedy kurs znowu wróci na miejsce sprzed wyników.
|
|
Zapewne chodzi po prostu o premierę CP na komputery Apple'a (Mac).
|
|
Fajnie, że dowieźli temat startu produkcji do końca roku tak jak prognozowali - znak, że wszystko idzie zgodnie z planem. Natomiast ciekawy jestem jak będą wyglądać koszty w 2025, zakładając malejące zyski z aktualnego portfolio plus dwukrotne zwiększenie zespołu za oceanem. Głównie ciekawi mnie czy uda się utrzymać piękną passę i aż do premiery W4 dojechać bez straty w żadnym kwartale.
|
|
Wyniki realnie już nie mają żadnego znaczenia. Istotne będą informacje na konferencji czy udało się dotrzymać założeń i faza produkcji W4 w końcu ruszyła, bądź ruszy w najbliższych dniach. Szczerze jestem bardzo ciekawy co usłyszymy mając na uwadze te plotki, które swego czasu się pojawiły o niby wielkiej zawierusze w studiu, którą sam CEO potem na swoim twitterze negował. Liczę, że będą tylko pozytywne, a informacja o pełnym starcie produkcji raz na zawsze zakończy spekulacje o jakiś problemach wewnęrznych.
|
|
Temat:
XTB
mboro55 napisał(a): Co do Ameryki, spójrz co robią tam odpowiedniki XTB np. IBKR czy RobinHood. Te spółki brokerów, będących na giełdzie w Ameryce są na historycznych ATH i niemal dzień za dniem interday podsuwają ten punkt ATH do góry, I tak wyglądają ich kursy, już od dłuższego czasu.
Czy pora na spadki? Nie wiesz tego ani Ty, ani ja, ani zapewne nikt nie da gwarancji zachowania kursów w przyszłości bliższej lub dalszej z tego, ani innego forum.
Niech każdy więc robi, co uważa za słuszne.
IBKR nie jest odpowiednikiem XTB, radzę pierw się doinformować niż pisać takie głupoty.
|
|
Temat:
PKNORLEN
Realnie to o żadnej spółce nie możemy powiedzieć, że dywidenda będzie na 100%. Każda gwarancja dowolnego prezesa czy zapisek w jakiś gwaranacjach/dokumentach, gdy zarząd się zmobilizuje można zmienić/odwołać. Wszystko zatem ogranicza się do naszej wiary w dowolną spółkę i słowa prezesa.
Co do wielkości dywidendy pamiętaj o kapitale zapasowym, swego czasu już w 2021 pełna dywidenda i pokrycie 2 mld strat za rok bieżący była finansowana właśnie z niego.
|
|
Temat:
XTB
dojt napisał(a):Dolacze sie do dyskusji. Jestem akcjonariuszem XTB i raczej bede chcial zostac z ta spolka na dluzej ale... takze uwazam, ze ta spora ilosc pozyskanych klientow przez wprowadzenie IKE, nie przyczyni sie do zwiekszenia zyskow. Niektore wskazniki, takie jak zysk na klienta wrecz spadna. Fajnie, ze dywersyfikuja zrodla przychodu ale przeciez to wciaz jest glownie zarabianie na CFD i ja patrze glownie na zmiennosc na rynkach jesli chodzi o przyszle wyniki XTB. Te wszystkie karty walutowe, obligacje w przyszlosci itp to wciaz tylko male dodatki. To wejscie na nowe rynki moze byc katalizatorem do jeszcze wiekszych wzrostow a nie konta emerytalne ;)
W 100% się zgadzam, nowe rynki to najpewniejsza inwestycja w rozwój i zwiększenie zysków spółki, a cała reszta to ładny dodatek do reklam. Natomiast uważaj na takie posty bo zaraz kolega Rif z mboro55 będą pytać jaki masz interes w dodawaniu tak negatywnych wpisów
|
|
Temat:
XTB
Rif napisał(a):Cieszymy się, że szanowny kolega widzi wielkie ryzyko. Czujemy się ostrzeżeni, ale nie wystarczy raz? Temat przerabiany i nikt go nie neguje, podobnie jak tego, że na każdej spółce można wskazać wielkie ryzyko. Tymczasem nie widziałem, by kolega biegał po innych wątkach przestrzegając. Wracając do meritum, to chyba trzeba mieć coś nie tak z głową, by zakładać, że klienci złapani na IKE będą generować te same przychody, co osoby wchodzący w kontrakty. To jak z grami rozdawanymi za darmo. Liczy się, żeby tylko odsetek płacił, reszta robi za naganiaczy. Jak widać z kwartału na kwartał, technika ta przynosi wymierne korzyści. I to są fakty, a nie dwóch kolegów, których dając za przykład robisz zwykłą wiochę. Wielcy inwestorzy, co zakładają konto, by zaoszczędzić parę groszy. Napisz jeszcze, że używają razem jednej nitki dentystycznej.
Oj kolejnego zabolał nieprzychylny wpis o XTB  . Przypomnę, że forumowicz zapytał o opinię na temat IKE/IKZE, więc napisałem tylko, że nie widzę zbytnio potencjału na jakiś skokowy wzrost zysków z klientów sprowadzonych na IKE/IKZE, a tutaj już piszesz o jakimś ostrzeganiu, powtarzaniu się, obrażaniu kolegów itp. Może zmniejsz pozycję skoro na każdy post inny niż "to the moon!!" reagujesz taką agresją. Nikogo tutaj przed niczym nie ostrzegam bo to nie moja rola, tak samo jak się nie powtarzam, gdyż to mój pierwszy post na temat IKE/IKZE. Wspomnieni przeze mnie koledzy to po prostu ciekawostka, a nie gwarantowana tendecja zachowania pozyskanych klientów. Czekam na kolejną porcję kłamst, głupst i pomówień, dasz radę Rif bo dobrze Ci to wychodzi
|
|
Temat:
XTB
mboro55 napisał(a):Dokładnie jest, tak jak piszesz. Nie chcę się czepiać jakoś personalnie, ale zobacz na jego poprzednie wpisy na XTB odnośnie spółki, wiecznie coś mu nie pasuje, niby spółka "be", ale wraca na wątek spółki, żeby zrobić wpis i koniecznie w stylu czarnego PR.
Skoro jego znajomi wola innych brokerów, to nic komu do tego, bo o "gustach się nie dyskutuje", tylko po co komu ta wiedza? Poza tym IBKR to amerykański broker, gdzie jak sam zauważyłeś próg wejścia jest dużo wyższych niż na XTB a skomplikowanie obsługi platformy i pomocy technicznej również potrafi zniechęcić nawet wytrwałych, więc ciekawe po co założyli IKE w XTB, skoro również mogli a zapewne juz i mieli konta pod te instrumenty w innych polskich domach maklerskich? Czyli nie chcesz, ale jednak się czepiasz mnie personalnie? Brzmi sensownie. W jakim momencie robię czarny PR? Rozumiem, że kolega nakupowałeś akcji pod korek i pewnie chciałbyś żeby w wątku wypowiadali się wszyscy na zmianę, gdzie kto widzi kurs za rok - czy 200 czy 300 zł, oraz publikowali same pochlebne opinie na temat spółki. Niestety życie to nie koncert życzeń. W odróżnieniu od Ciebie poza niewątpliwym sukcesem XTB oraz ich potencjale widzę też dużo ryzyk, bądź nie widzę potencjału zysku w ruchach jak IKE/IKZE na "TEN" moment - więc o nich piszę - chyba pod to jest forum i dyskusja? Jeżeli Tobie to nie odpowiada, może powinieneś przestać przeglądać te forum, bądź poszukać na facebooku jakieś grupy akcjonariuszy XTB, tam zapewne będą same pozytywne wpisy ;).
|
|
Temat:
XTB
Rekomendacja rekomendacją. Odnośnie samego IKE/IKZE to przyznam chyba jestem w mniejszości, i ja nie widzę na tym jakiegoś wielkiego uzysku. Strzelam, że ludzie, którzy zakładają konta by w XTB prowadzić IKE/IKZE robią to tylko dla zerowej prowizji. Sam znam 2 osoby, które założyły konta dla IKE, ale nie zamierzają tutaj aktywnie inwestować, bo z różnych powodów wolą to robić na innych brokerach jak np. IBKR. Także może wyniki nowych klientów są imponujące z ostatnich miesięcy, ale czy to realnie przełoży się na jakieś większe zyski - szczerze wątpię, natomiast chciałbym się mylić, gdyż kibicuję każdemu polskiemu biznesowi.
|
|
Temat:
PKNORLEN
Na konferencji prezes zapowiedział utrzymanie dywidendy, skoro została obiecana akcjonariuszom - dla mnie to klarowna informacja, że będzie obiecane 4.30 zł. Nie widzę tutaj niegospodarności, należy mieć na uwadze z jakich powodów ten zysk jest istotnie mniejszy w tym roku, zainteresowanych zachęcam do raportu. Natomiast w 2025 roku spodziewam się powrót do bardzo solidnych wyników.
Żeby była jasność nie mam akcji PKN, ani innych spółek z SP na pokładzie.
|
|
Temat:
PKNORLEN
Ricordare napisał(a):Orlen 222mln zysku vs 4561mld rok temu Szok! 4561mld to całe GPW nie zarabia, ale rozumiem, że trole starają się jak mogą. Polecam jednak pozostać przy wypisywaniu głupot w temacie CDR koledze i nie zaglądać na inne ;)
|
|
Temat:
XTB
Całe zyski spółki są praktycznie oparte o CFD, które w niektórych krajach są zabronione. Ciężko się dziwić głównym akcjonariuszom, że regularnie wychodzą ze spółki pakietami, gdyż jedna plotka o jakimś pomyśle zablokowania CFD w Unii i chyba każdy wie co zadzieje się z kursem.
|
|
Temat:
PKNORLEN
Typowa inwestycja popisów.
Lepiej teraz to zamknąć niż brnąć bezsensu i przepalać pieniądze. Pomyślcie ile Orlen jeszcze by pieniędzy przepalił na tego typu projektach, gdyby nie doszło do zmiany...
|
|
Temat:
PKNORLEN
Kurs spółki przez ostatnie 10 lat praktycznie cały czas poruszał się w granicach ~~45-75 i zawsze był na niskich wskaźnikach. Skąd w takim razie takie zdziwienie, że tak to dalej wygląda? Orlen nie jest spółką wzrostową, od zawsze inwestorzy, którzy tutaj przychodzili wybierali ją z dwóch powodów, stabilność firmy i jej zysków (pomimo SP) oraz regularna na dobrym poziomie dywidenda. Wg. mnie oba warunki są dalej spełniane i tak pozostanie. Jeżeli ktoś inwestuje w PKN i co chwile wrzuca informacje o niskich C/Z czy C/WK nie do końca rozumie, że ta spółka zawsze była nisko wyceniana i nie widzę powodów by nagle miało się to zmienić. Jeżeli kogoś nie satysfakcjonuje dywidenda na poziomie ~8%, to raczej nie jest to papier dla niego.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Powątpiewam, że dzisiejsze zachowanie kursu i duży obrót to wynik posta anonimowego usera twittera powołującego się na anonimowego insidera ;). Nie zmienia to jednak faktu, że bez większego trudu można było się wysypać z jakiegoś powodu, a rynek i tak już sobie to wytłumaczył wpisem w serwisie społecznościowym. Zobaczymy co pokażą kolejne tygodnie, ale na mój nos to nie przypadek.
|
|
Temat:
XTB
Na X już wszyscy ustawiają się z workami po akcje. Zawsze kurs po ABB wracał, ale zaczynam powoli wyczuwać atmosferę podobną do Bitcoina i "po halvingu zawsze kurs rośnie". Nie twierdze, że tak będzie jutro, ale przyjdzie takie ABB, że kurs długo nie wróci do poziomu z poprzedniej sesji.
|
|
Cytat:– Jesteśmy zadowoleni z postępów – zgodnie z zapowiedziami Polaris wkrótce wejdzie w fazę produkcji. Prace [nad projektem Syriusz – dop.red.] postępują, ale wciąż jesteśmy na bardzo wczesnym etapie. Ten projekt jest częściowo zależny od rozwiązań, które są opracowywane i testowane dla Polarisa – powiedzieli przedstawiciele CD Projektu na czacie inwestorskim w StockWatch.pl. To jest ciekawe, prace nad Syriuszem kiedy się zaczęły? 3 lata temu wystartowały? A projekt dalej na wczesnym etapie. Nawet zakładając całkowity restart na początku 2023 po odpisach, to prawie 2 lata by minęły i ciągle wczesny etap? Albo goście z Molasses Studio nie ogarniają albo nie wiem co tam się dzieje.
|
|
dejw napisał(a):Jak na razie to chyba najśmieszniejszy czat jaki czytałem. "Nic na żaden temat nie możemy powiedzieć" :) Co niby zrozumiałe, ale po co go organizować, skoro wszystko co było do powiedzenia już zostało powiedziane? Dokładnie, też nie rozumiem po co ten czat, skoro na 99% pytań odpowiedź to "nie możemy więcej powiedzieć" albo "jesteśmy na wczesnym etapie prac".
|
|
Jak najbardziej, to po prostu luźna myśl, która trzeba brać pod uwagę. Możliwe, że jest jak mówisz, że zespół już w większości jest porządnie wyedukowany w UE i nie będzie to spowalniać prac, natomiast od samej spółki takiej informacji nigdy nie dostaliśmy, były tylko komunikaty, że zespół musi zostać przeszkolony w nowym silniku, stąd ciągle pozostaje pole do polemiki. Cytat:Odnośnie UE5 kilka dni temu gość z DigitalFoundry na X napisał, że CDPR zrobił im niezłe szkolenie z UE5. Także tezy odnośnie niedostatecznej znajomości UE5 przy od 6 miesięcy 400 osobowej ekipie nie trafiają do mnie. To, że jedna bądź pare osób przeprowadziła jakieś szkolenie z UE innej firmie nie jest argumentem tożsamym, że cały zespół jest biegły w technologii.
|
|
tgolik napisał(a):Prace nad Nową Sagą Wiedźmińską trwają od 2021 roku - czyli mamy już 3 lata za sobą. Optymistycznie ciągle zakładam premierę na koniec 2026 czyli po 5,5 roku od rozpoczęcia prac nad grą. Poważnie wiedząc, że jeszcze nie zaczęli produkcji obstawiasz premiere w 2026? Patrząc, że już wrzesień i mówią, że niedługo zaczną produkcje, dodatkowo praca w grudniu wiadomo jak wygląda to pewnie produkcja w pełnej mocy ruszy gdzieś styczeń/luty 2025. Wg. mnie spokojnie trzeba 2.5 - 3 lata liczyć i optymistycznie premiera Q4 2027 albo 2028 przy założeniu, że wszystko pójdzie gładko i nie będzie po drodze jakiś niespodziewanych problemów. Z szacunkiem do Ciebie tgolik, ale zakładanie półtora roku na produkcje brzmi komicznie, a jak się doliczy, że pewnie nie każdy tam jest jeszcze zaznajomiony z UE to tymbardziej.
|
|
Wiadomo coś swoją drogą co się dzieje z Siriusem? Przecież zaraz 3 lata stukną od kiedy przejęte studio Molasses zaczęli z tym działać, a tu 0 efektów póki co. Na początku 2023 były wspomniane odpisy na 40mln przy zmianie kierunku produkcji, zaraz 2 lata miną tu dalej nic nie wiadomo.
|
|
Wyniki CD Projektu w II kw. 2024 roku.Wyniki 2Q zgodne z konsensusem, zysk blisko 70 mln, przychody blisko 200mln. Cytat:"Prace nad 'Polarisem' postępują - zespół odpowiedzialny za rozwój gry jest coraz bliżej osiągnięcia ważnego milestone'a, który zakończy etap preprodukcji. I półrocze było również intensywnym okresem dla naszego studia w Bostonie, gdzie kładziemy fundamenty pod 'Oriona', kolejną grę w świecie 'Cyberpunka' - powiedział joint CEO Michał Nowakowski, cytowany w komunikacie.
Czyli mamy praktycznie wrzesień, a produkcja dalej się nie rozpoczęła. Szczerze? Zaczynam powątpiewać czy wyrobią się z tym W4 na 2027.
|
|
Temat:
TSGAMES
Wyniki dobre, natomiast osobiście dalej nie widzę triggerów długoterminowych na spółce innych niż spekulacja pod odbicie.
|
|
Temat:
11BIT
Straszna posucha ostatnio u bitów. Coraz bliżej premier, a obroty czy też ruchy na kursie mizerne. Patrząc na cały gamedev na GPW to można stwierdzić, że wszyscy zapatrzyli się w CDR i tylko tam handlują. Ciekawe czy przez te jeszcze niecałe 2 miesiące do FP2 rynek zda sobie sprawę, że za chwile jedna z ważniejszych premier na studia.
|
|
Temat:
XTB
d2fan napisał(a):Wy tu gadu gadu, a tymczasem opór na 63 zł pokonany z przytupem. Otwiera się droga do 68. Na poziomie 63 nie było żadnego oporu.
|
|
Cashmere napisał(a):Bardzo to ciekawe, że DM BDM wydał negatywną rekomendację a Goldman i NN przekraczają próg... Dziś kolejny komunikat o powiększeniu pakietu przez Nationale. A jaką masz pewność, że Goldman nie zwiększa zaangażowania by wykorzystać je do krótkiej sprzedaży?
|
|
Temat:
XTB
Rif napisał(a):CSharpBeginner napisał(a): Rozumiem, że chciałeś to przedstawić jako negatywne info, ale po przyjęciu przez rynek wychodzi, że obligacje nie miały znaczenia. Za to dwa kolejne produkcje mają strategiczne znaczenie. Najpewniej powiązane z krypto. Jeżeli reakcje na 1 sesji oceniasz o tym jak dany komunikat zostaje przyjęty przez rynek to albo dopiero zaczynasz albo kończysz.
|
|
Temat:
XTB
Cytat:13.08.2024, Warszawa (PAP) - XTB zamraża projekt wdrożenia obligacji do swojej oferty, ale zostawia sobie otwartą ścieżkę do dodania tego produktu w przyszłości, w przypadku ewentualnej rewizji celów biznesowych - poinformowała spółka w komunikacie. Jak podano, w ramach rewizji priorytetów produktowych w kontekście przyjętych celów strategicznych, XTB rozpoczyna prace przygotowawcze nad dwoma nowymi produktami, które z punktu widzenia spółki są strategiczne w ujęciu długoterminowym. XTB podtrzymało plan produktowy na 2024 rok w pozostałym zakresie, czyli wdrożenia produktów emerytalnych (IKE w Polsce, ISA w Wielkiej Brytanii) oraz wirtualnego portfela z multiwalutową kartą.(PAP Biznes)
XTB zamraża plan wdrożenia obligacji do swojej ofertyI tyle z obligacji.
|
|
Bartas_Gda napisał(a):baks napisał(a):asganis napisał(a):Spodziewacie się jakiegoś teasera W4 na gamesconie? biorąc pod uwagę, że na koniec czerwca prace cały czas znajdowały się w preprodukcji? jakoś nad wyraz dobrze CDP się ostatnio zachowuje na tle rynku. Nigdy nie byłem zwolennikiem teorii spiskowych ale wygląda jakby jakiś podmiot/podmioty zabierał/y się do wyciskania shortów a to by mógł być dobry event. Teaser najwcześniej wersja Alfa gdy będą grywalne fragmenty Po zmianie zarządzania projektami przy okazji omawiania korzyści z agile mówili już wtedy że mają grywalne fragmenty gry - więc jakby bardzo chcieli coś mogliby pokazać - ale w mojej ocenie podobnie jak w Twojej to za wcześnie. Pokaż mi te wypowiedzi, gdzie wspominali, że mają grywalne elementy? Coś mi pachnie nadinterpretacją... W4 jeszcze nie jest w produkcji - plan spółki jest wystartowanie jej do końca roku, zatem skąd te niby grywalne elementy. Poproszę o link do tej wypowiedzi.
|
|
Temat:
XTB
Cóż jak to na każdej spółce, są fanatycy jak i wrogowie. Zapytałem jedynie z ciekawości czy jest jakieś ryzyko, że w Polsce pójdą w kierunku USA i zabronią CFD. W odpowiedzi dostałem elaborat na 500 linii odnośnie mojej niewiedzy oraz sytuacji na rynku hiszpańskim i zakazu tam reklam - jaki to ma związek z moim pytaniem nie mam pojęcia sam.
|
|
Cytat:7 sierpnia 2024 10:17:32 przez Ricordare Niektóre DM nadal robią sobie żarty
2024-08-07 Warszawa (PAP) - Analitycy DM BDM, w raporcie z 5 sierpnia, obniżyli rekomendację dla CD Projektu do "sprzedaj" z "redukuj", a cenę docelową wyznaczyli na 130 zł wobec 102 zł wcześniej. Ty kolego jesteś w gorącej wodzie kąpany. CDR z rana zrobił 4% to już widziałem post, że wybicie na kolejne piętro - oczywiście już usunąłeś, gdy z 4% zrobiło się 2.5%. Teraz piszesz o rekomendacji 130 zł żart, wytłumacz dlaczego? I jaka wg. Ciebie jest rzeczywista wartość spółki na ten moment? Wielu analityków zakłada premierę nowej gry w 2028, także za 2025, 2026, 2027 spodziewane zyski to 300/200/100 mln, stąd wycena niewygórowana.
|
|
Temat:
XTB
W sumie dość ciekawa sprawa o której nigdy nie byłem świadom, że w USA zabronione jest CFD i wielu innych krajach jak Belgia itp. Ciekawe jak duże jest ryzyko, że podobny zakaz może zostać wprowadzony w Polsce, który praktycznie zaorał by większa część biznesu. Może stąd tak niskie wyceny wskaźnikowe jak P/E itp. dla XTB, bo takie ryzyko jest właśnie dyskontowane w wycenie?
|
|
Temat:
XTB
|
|
@Sinner
Cytujesz mój ostatni wpis, a wystarczy przewinąć do tyłu i będziesz widział, że korespondowałem z tgolikiem na temat aktualnej siły papieru i tyle.
Żeby nie wrzucać pustego postu mała ciekawostka za ostatnie 5 miesięcy:
- #CDR urósł 46.14% (aktualna sytuacja: przed startem produkcji W4) - #TTWO spadł -3.39% (aktualna sytuacja: rok przed premierą GTA6)
Ciekawie to wygląda, jakby nie patrzeć:D
|
|
tgolik napisał(a):Tyle, że gra Mollasses Flood była właśnie w trakcie preprodukcji. Prawdziwa preprodukcja z definicji wyklucza już późniejsze zmiany koncepcji. Redzi od ponad roku w 200-300 osobowym zespole robili preprodukcję - może zrobili to fachowo? Liczę na to. Oczywiście, że każdy akcjonariusz i ja sam liczę, że przepracowana koncepcja będzie finalna bez potrzeby większych zmian. Natomiast ryzyko jak każde inne, mniejsze czy większe - trzeba też mieć jego świadomość, jak i wielu innych, które dopiero przed spółką.
|
|
tgolik napisał(a):W4 obecnie jest w trakcie przechodzenia z preprodukcji do etapu produkcji. A to oznacza, że ewentualne zmiany koncepcji Redzi mają już za sobą gdyż definicja preprodukcji obejmuje takie działania a produkcja wymaga już ustalenia wszelkich zasad.
Co do premiery za 2,5-3 lata 4Q2026/1H2027 - jest to mniej istotne niż początek, najpierw kampanii informacyjnej (teazer, Trailery, pokazy na Gamesconie czy Game Awards) a potem marketingowej (preordery). W czasie preprodukcji oczywiście ustalasz koncepcje, natomiast nie jest to nic zabetonowane. W trakcie developmentu może się okazać, że z jakiś powodów trzeba jednak pójść w innym kierunku niż pierwotnie planowano (powodów może być multum np. od jakiś problemów technicznych, lepszego pomysłu czy zmiany jakiś trendów na rynku gamedev i trzeba się do nich lepiej dopasować itp. itd.). Myślę nie muszę podawać przykładów gier innych studiów, który taki problem napotkali, bo gra robiona przez Molasses Studio stanęła przed takim problemem. Także takie ryzyko oczywiście również istnieje w przypadku W4, które trzeba brać pod uwagę.
|
|
Zaskakująca jest ta moc papieru, patrząc, że W4 nie jest nawet jeszcze w produkcji, więc premiera za 3 lata. Ryzyk natomiast multum począwszy od przesunięcia premiery (co aktualnie dzieje się w przypadku każdej praktycznie większej produkcji), problemy z wdrożeniem/użyciem nowego silnika, zmiana koncepcji w trakcie prac czy jakieś problemy finansowe patrząc na presję zarobkową w IT i zapewne niemałych inwestycji jakie pochłania tworzenie nowego studia w Ameryce i angaż talentów na tamtym rynku. Zakładałem jakieś poważniejsze wzrosty dopiero, gdy zaczną się pokazywać jakieś pierwsze pozytywne efekty prac itp., natomiast nie żebym narzekał :D, aczkolwiek jestem miło zaskoczony. Oby to nie był tylko jakiś falstart przed lawiną <100.
|
|
Temat:
DINOPL
Ogromne spadki pokłosiem sytuacji w Biedronce. Natomiast co wiele razy już Dino pokazywało w wynikach, mają dużo lepsze wyczucie rynku i operowania na nim. Myślę, że wyniki Dino mogą mocno zaskoczyć na tle konkurencji uwikłanej w "wojenki".
|
|
Temat:
XTB
Chyba już powoli emocje opadły, kto miał wymienić papier to wymienił. Denko uklepane i powoli kurs chce się wyrywać do góry. Dobre wyniki powinni pomóc papierowi.
|
|
Temat:
XTB
Avocado napisał(a):...merytorycznie nic sie nie zmienilo - spolka dywidendowa, ktora ostatnio zaplacila 5 PLN/akcje, z silna perspektywa wzrostowa w przyszlosci. wielu inwestorow ma te akcje juz splacone w 100% . wiec jakie znaczenie moze miec biezacy kurs?
Taki właśnie akcjonariat na tym XTB siedzi. Większej głupoty dawno nie przeczytałem
|
|
Temat:
XTB
Naiwne jest myślenie, że tak duży obrót i spadek jest spowodowany tylko brakiem reklam w Hiszpanii o którym wiadomo było od dawna. Myślę, że większy kapitał wycenia tutaj też inne perturbacje jakie to może spowodować, może właśnie to co ktoś wyżej pisał, strach, że inne kraje w Europie pójdą w podobnym kierunku, a może coś innego - ciężko mi ocenić. Zadziwia mnie jednak pozytywne nastawienie do spółki, na Twitterze (X) wszyscy praktycznie łapią tzw. noże bo okazja, na forum nastawienie podobne. Ciekawe jak to się rozwinie, ale od zawsze się słyszy, że takie hura optymistyczne nastawienie praktycznie wszystkich to często górka.
|
|
Każdy dopasowuje story pod siebie. Większość tutaj posiada akcje, więc będą dorabiać do wszystkiego story pozytywne. Argumentów, że jeden fundusz mógł kupować od innego na pewno nikt tutaj nie przyjmie do siebie. Podobnie, gdybym napisał, że przez ostatnie dni wolumen, gdy kupował fundusz w ogóle się nie wyróżnia w porównaniu do innych dni, zatem może to świadczyć, że wzrosty zostały wygenerowane tylko przez niego, co więc się stanie, jeżeli już skończył zakupy?
|
|
Po co spamujecie komunikatami z ESPI? Jeszcze gdyby to były jakieś znaczące to rozumiem, ale jaki sens wrzucać informacje, że fundusze emerytalne zwiększyły z 4,991 na 5,031? Przecież to nie ma żadnego przełożenia na spółkę czy kurs akcji.
|
|
Temat:
PEPCO
Szokująco pozytywne? Patrzę na LFL, następnie patrzę na LFL chociażby Sinsay i wnioski nasuwają się same. Aczkolwiek rozumiem, że kolega wyżej posiada po prostu akcje i stąd te wrażenia. Polecam jednak trzeźwe patrzenie na sytuacje.
|
|
Temat:
MIRBUD
Spółka rozwija się fajnie, do tego daje fajny zwrot. Jednak sentyment jaki panuje od miesiąca na różnego rodzaju mediach na temat spółki, a zwłaszcza Twitterze zaczynam się powoli obawiać czy nie jesteśmy blisko jakiegoś szczytu. Brakuje już chyba tylko by jadąc Uberem usłyszeć od kierowcy, że #MRB to the moon.
|
|
Temat:
11BIT
Odbije się na pewno na finansach, skoro dochodzą kolejne miesiące pracy bez premiery. Natomiast, na przykładzie Cyberpunka widać nie tylko CDR wynosi lekcje, ale i inni deweloperzy. Lepiej premierę przełożyć i pokazać ukończony produkt, niż zrazić na premiere graczy do tytułu i stracić grę, bo nie oszukujmy sie na polskim rynku poza CDR'em nie ma spółki, która może sobie pozwolić by 2 lata grę łatać.
|
|
Temat:
XTB
owner napisał(a):CSharpBeginner napisał(a):Osobiście od dawna jestem zaskoczony ile ludzi zakłada u nich konta, co chwile czytam, że są tam jakieś problemy jak ostatnio. Nigdy nie powierzyłbym tak awaryjnej firmie swoich ciężko zarobionych pieniędzy. A jak czytam wyżej komentarze, że 30 min przerwa w działaniu brokera to żadne problem to łapie się za głowę i proponuję oddzielić 2 sprawy, mając akcje, które dały Ci duży zwrot niekoniecznie znaczy, że musisz zawsze tej firmy bronić. Jestem tego idealnym przykladem, zwrot z akcji XTB mam super, natomiast nigdy nie założyłem tam konta. ja mam tam konto z 7 lat, właśnie przenosze do nich pieniądze z banku bo za zakup akcji nie ma prowizji, nie mam konta ale napiszę "tak awaryjnej firmie" to ma sens Nie rozumiem do czego bijesz, "nie mam konta ale ma sens" - czyli wg. Ciebie tylko osoba, która ma u danego brokera konto może wyrażać opinie? Wystarczy otworzyć internet i przeczytać dowolny artykuł nawet na Sii o kolejnych awariach: www.sii.org.pl/17382/analizy/n...Dla mnie tak częste problemy to czerwona flaga po prostu, ale patrząc ile nowych kont przybywa XTB to większość nie ma chyba z tym problemu, bądź inne aspekty brokera przemawiają przeważają, jak wspomnianie prowizje o których piszesz w twoim przypadku.
|
|
Temat:
XTB
Osobiście od dawna jestem zaskoczony ile ludzi zakłada u nich konta, co chwile czytam, że są tam jakieś problemy jak ostatnio. Nigdy nie powierzyłbym tak awaryjnej firmie swoich ciężko zarobionych pieniędzy. A jak czytam wyżej komentarze, że 30 min przerwa w działaniu brokera to żadne problem to łapie się za głowę i proponuję oddzielić 2 sprawy, mając akcje, które dały Ci duży zwrot niekoniecznie znaczy, że musisz zawsze tej firmy bronić. Jestem tego idealnym przykladem, zwrot z akcji XTB mam super, natomiast nigdy nie założyłem tam konta.
|
|
Raczej nie zapowiada się na żadne seriale/filmy w ciągu najbliższych 2-3 lat. Ale kurs ładnie się zachowuje, po sesji wynikowej wyznaczył minimum i nie ma sił by zejść niżej. Jak to mówią, jeżeli nie ma sił by spadało to musi rosnąć ;)
|
|
Aticzek- napisał(a):CSharpBeginner napisał(a):Aticzek- napisał(a):Kurs jest nisko nie wysoko, gdyby 10% S było przy 300zł to bym mógł zrozumieć, ale co oni chcą uwalać z tych 132zł Pod jakim względem jest nisko? Historycznym? Polecam nie patrzeć na historię, bo to już było i nic nie mówi, gdzie kurs może być w przyszłości. Aktualnie fakty są takie, że do premier zostały grube lata - minimum 3 - przy założeniu, że wszystko pójdzie zgodnie z planem. Za 1Q 2024 spółka pokazała 100mln zysku, realnie praktycznie w każdym kwartale aż do premier ten zysk będzie maleć bo nie widzę żadnych triggerów na zwiększoną sprzedaż. Suma sumarum, każdy musi sobie sam wycenić, ale wg. mnie aktualna kapitalizacja nie jest wcale niska patrząc na najbliższe 2-3 lata i to czego możemy się spodziewać w wynikach. Nie historycznym, a fundamentalnym, zobacz gdzie jest TTWO od kilku lat mimo że ma straty, 105mld kapitalizacji CDR jest przed trzema potężnymi premierami, kurs powinien być na poziomie znacznie wyższym a nie wycenianym na 13mld CDR robi super gry, ale to jeszcze nie ta skala co TTWO, wystarczy porównać ich IP, CDR poza Witcherem i jedną grą w świecie Cyberpunka nie ma nic, TTWO to aktualnie m.in. 2K Sports, BioShock, Borderlands, Mafia, Sid Meier's Civilization, XCOM Grand Theft Auto, L.A. Noire, Max Payne and Red Dead.
|
|
Aticzek- napisał(a):Kurs jest nisko nie wysoko, gdyby 10% S było przy 300zł to bym mógł zrozumieć, ale co oni chcą uwalać z tych 132zł Pod jakim względem jest nisko? Historycznym? Polecam nie patrzeć na historię, bo to już było i nic nie mówi, gdzie kurs może być w przyszłości. Aktualnie fakty są takie, że do premier zostały grube lata - minimum 3 - przy założeniu, że wszystko pójdzie zgodnie z planem. Za 1Q 2024 spółka pokazała 100mln zysku, realnie praktycznie w każdym kwartale aż do premier ten zysk będzie maleć bo nie widzę żadnych triggerów na zwiększoną sprzedaż. Suma sumarum, każdy musi sobie sam wycenić, ale wg. mnie aktualna kapitalizacja nie jest wcale niska patrząc na najbliższe 2-3 lata i to czego możemy się spodziewać w wynikach.
|
|
stooq.pl/n/?f=1616791&sear...""Zbliżamy się do końca fazy przedprodukcyjnej i planujemy wejść w fazę produkcyjną jeszcze w tym roku" - powiedział Nowakowski podczas wideokonferencji." Może mylnie, ale po takich słowach nie czuję by to miało nastąpić w lipcu/sierpniu, a raczej końcówka roku.
|
|
Mnie osobiście zaniepokoiło stwierdzenie, że podtrzymują start produkcji do końca roku. W poprzednich wynikach bodaj padło stwierdzenie (jeżeli się nie mylę), że rozpoczną w drugim półroczu - liczyłem, że to jednak bliżej lipca będzie. Aktualne stwierdzenie mnie osobiście nastawia, że celem jest raczej końcówka roku, a i nie zdziwiłby mnie w takim razie poślizg i rozpoczęcie dopiero w 2025. Zespół do CP2 też jakoś tak wolno budowany. Jakoś nie jestem pozytywnie nastawiony po tych wynikach.
|
|
Polecam zapoznać się jak aktualnie wygląda branża IT, a w szczególności gamedev. Przez ostatni rok wszystko się zmieniło i żadnej tutaj walki o programistów nie ma. Sam wystawiając ofertę na Mid/Senior Jave Developera w 2 dni potrafię dostać 200-300 CV. Skończył się rynek pracownika z hukiem.
|
|
Temat:
XTB
Czy jest w tym coś o czym nie było wiadomo? Bez sensu przeklejać każdą depesze.
|
|
Temat:
11BIT
Z czego wynikają dzisiejsze niemałe spadki wg. Was? Niby beta wygląda nieźle, na liście steam też wysoko, a jednak kurs nie odzwierciedla tego zupełnie.
|
|
Temat:
11BIT
No i ruszyła rakieta na kursie. Czas najwyższy bo za chwile beta FP2, coraz bliżej do premier itp., a zachowanie kursu jakoś niewspółmierne było do zbliżających się wydarzeń. Zobaczymy jak kolejne dni/tygodnie, ale zakładam, że to nie jest jednorazowy wyskok.
|
|
Temat:
11BIT
Wygląda, że "takie sobie" premiery z wydawnictwa nieco ugasiły sentyment na spółce. Główne premiery już za rogiem, a na spółce nie widać zbytnio optymizmu. Nawet porównując z innymi głównymi spółkami gamedev na GPW - 11bit wypada jako jedna z gorszych za ostatnie pół roku, a tylko tutaj jesteśmy przed 2 głównymi premierami. Ciekawe jak to ostatecznie będzie rozegrane.
|
|
Aticzek sprzedaj walor i zapomnij, bo widzę zbyt emocjonalnie podchodzisz do CDR, a wg. mnie najbliższe 2 lata nie ma szans by spółka trwale przebiła poziom 150. Szkoda zdrowia, jest wiele innych spółek, przy których nie stracisz włosów.
|
|
Aticzek to idealny przykład, jaki akcjonariat jest aktualnie na spółce i dlaczego do wzrostów jeszcze daleko.
|
|
Temat:
11BIT
Taka ciekawostka, dużo ludzi liczy na wzrosty pod premierę tytułów - warto też nie stawiać tego za pewnik. Spójrzmy na przykład na giganta Take Two. Premiera GTA6 coraz bliżej, a kurs tak jak w Q4 2023 urósł z 130->170, tak do dzisiaj praktycznie cały ten wzrost oddał. A mówimy tutaj o grze na którą czeka cały świat. Wg. mnie to ewidentny przykład słabości gamdev ostatnich lat, nie tylko na naszym rynku, ale globalnie widać spółki z tego sektora są spychane na bok.
|
|
Temat:
11BIT
Wg. mnie sprawdza się to co pisałem już przed premierą The Invincible. Ani tamten projekt, ani ten nie ma większego wpływu dla kursu/finansów 11bit. Tutaj weryfikacją będą Alters i FP. Ważne by z tych nieudanych nieistotnych premier coś wynieść i myślę, że moża zrobić więcej w sferze marketingu do FP.
|
|
Temat:
11BIT
The Thaumaturge w pełnej okazałości.
Bardzo słaba premiera w moim odczuciu, ale mówie tutaj tylko o liczbach, bo od strony technicznej/ocen wygląda to wszystko bardzo dobrze. Niestety gra z budżetem 20 mln, która robi peak 1600 z groszami na premierę...
Nie chce tutaj się pastwić i pokazywać przelicznik koszt/peak jakie miał Techland, CDR czy inne udane premiery, ale trzeba sobie to powiedzieć otwarcie - premiera zawiodła. Należy szybko wyciągnąć wnioski bo zbliżają się najważniejsze premiery studia i spróbować wyciągnać jakąś lekcję. Nieśmiało patrzyłbym w kierunku marketingu, czy nie był on zbyt mały przy takiej produkcji.
|
|
Temat:
PLAYWAY
Przegapiłem dziś jakiś news odnośnie gamedev? PLW -5%, TEN -4%, CDR -4%, 11bit łagodniej tylko -1.5% (może licza na udaną premierę dzisiaj). Mocne i dość równe spadki na całym sektorze, jakbym coś przegapił. Chyba, że słabość gamedev po prostu kontynuowana będzie i w 2024.
|
|
aircanada15 napisał(a): A Take Two ma jeszcze co najmniej dwie franczyzy warte więcej od marek CDR. Nie wspominam już o kilkunastu innych, bardzo wartościowych IP. Pokaż mi te dwie marki, które posiada TTWO poza GTA i są warte więcej niż Witcher i Cyberpunk. Bo albo jestem nieświadomy, albo piszesz głupoty. Poza GTA sensowną marką jaką maja to RDR i wg. mnie i liczby sprzedanych gier jest to marka porównywalna z Witcherem. Natomiast nie znam żadnej innej marki w ich portfelu, która była by zbliżona do Witchera/Cyberpunk.
|
|
Może to nie dla Ciebie spółka Aticzek. Premiery dopiero za 2-3 lata, w tym czasie ja osobiście obstawiam, że jeszcze będą poprawione dołki na kursie. Zadaj sobie pytanie, jak się będziesz czuł ze swoją pozycją, gdy kurs spadnie na 50 zł? Czy wytrzymasz to psychicznie, czy sprzedasz po drodze? Jeżeli nie jesteś pewny, że pomimo spadku do 50 zł dalej będziesz wierzyć w spółkę to może znak, że wybrałeś zły walor, który słynie z największych wahań na WIG20 i lepiej zamknąć ci tą pozycję i kupić spokojniejszą spółke. Szkoda zdrowia, jeżeli masz przy każdym codziennym spadku mieć dni w złym humorze czy nieprzespane noce, bo nawet jeżeli ostatecznie po paru latach zarobisz, to wydasz to wszystko na lekarzy.
|
|
Temat:
JSW
Bez przesady, od roku na GPW są grane praktycznie tylko banki i detal także ciężko mówić o mocy na rynku. Spójrz na paliwówki jak Orlen, inne surowce jak KGHM, telekomy, gamedev i tak dalej... Finansówka ciągnie indeksy w góre i z boku może to się wydawać na mocny rynek.
|
|
Jest jakaś minimalna liczba akcji ile trzeba mieć by na takie walne się dostać? Czy liczba miejsc jest nieograniczona i nawet z 1 akcją można się zarejestrować i bez problemu znajdzie się miejsce?
|
|
Przyjęte 3 mld skumulowanego zysku do lat 2027. Czy dobrze rozumiem, że spółka w takim razie zakłada debiut Siriusa (gra tworzona przez Molasses Studio) w 2026 i Polaris (roboczo nazywany Wiedźmin 4) w 2027?
|
|
Temat:
ALLEGRO
Sam przyznam, że pierwszy raz spotkałem się z tym portalem dzisiaj, a dość często szukam różnych rzeczy w sklepach online i różnych platformach. Pytanie zatem, czy marketing nie był zbyt słaby by to miało odnieść sukces, skoro nawet ja na to nie natrafiłem.
|
|