Vox napisał(a):Niech kurs wystarczy za komentarz.
i fakt że promocja nie skończyła się a jest już 32 miejsce.
przykro mi że moje obawy się sprawdziły.
różowe okulary znów zrobiły straty w portfelach.
Różowe/czarne okulary to jedno, nikt nikomu nie broni być bardziej negatywnie nastawionym do premiery. Ale jest różnica między obiektywnym sceptycyzmem, a tym co ty robisz. Mylisz się wiele razy w liczbach tak by wyszło na niekorzyść Render, podniecasz po paru godzinach bo jednego dnia był jakiś błąd i pozytywy spadły do 72%, gierka spadła o jedno miejsce 2. i 3. dnia i gadałeś o tym jak leci... Generalnie siedzisz tutaj i komentujesz co godzinę. Teraz walisz typowo bankierowym tekstami nt. raportu sprzedażowego "Poza tym skoro jest tak dobrze, gdzie jest raport sprzedażowy 72h? Spółki zwykle lubią się chwalić sukcesem a tu minął tydzień i cisza. Co im szkodzi podać? To nic nie kosztuje."
Prezes od początku twierdził, że nie mają zamiaru podawać raportu od razu, więc o co ci chodzi. No Bankier jak nic. Jak mam cię traktować poważnie?
Nie wiem jaka jest obecnie sprzedaż, ale daję liczę na coś w okolicach Contraband (267k kopii w miesiąc). To by był super wynik biorąc pod uwagę obecny cap. I szansę na to, że dla obecnej wyceny c/z będzie w granicach 7-8. Zobaczymy jak będzie
No spadek jest w rankingu jest, to oczywiste że musiał być. Green Hell tez wylądował na miejscach 18-30. po zakończeniu promocji. Tylko weź pod uwagę, że nad Medieval w tym momencie jest 13 gier free-to-play oraz 8 nowości które wyszły w ostatnich dniach. Plus dużo przecen i gorący okres w roku. Nie twierdzę, że MD sprzedaje się tak jak GH ale jakby wziąć wszystkie rzeczy pod uwagę to pewnie MD byłby w okolicach 30-35 miejsca w czasie gdy GH wychodził. Co, zakładam, zapewniłoby ok. 50% sprzedaży GH, w co mniej więcej celujemy (750k kopii w rok) i co by dało obecnie c/z=8-9. Gaming analytics za wczoraj pokazuje 106 ocen dla MD, GH w porównywalnym dniu miał 200. Czyli właśnie około 50%.
Ja próbuję być obiektywny i pisać merytorycznie. Jasne, ze chciałbym więcej od premiery i żeby był efekt "wow". Nie było, jednak reakcja kursu jest przesadzona. Głównie wg mnie ze względu na małą płynność.
Najlepsze jest to, że wszyscy trąbią o sukcesie Playwaya a może być tak, że c/z za najbliższy rok i tak wyniesie około 15. (zakładając nawet dodatkowe 80-90 milionów zysku z HF2 minus kanibalizacja HF1), a c/z dla Rendera będzie sporo lepsze. (i nie mów mi że to dlatego że Playway ma dużo gier, bo oprócz CMS i HF od 5 lat nie udało im się wypuścić żadnego większego hita, co najwyżej parę w miare fajnych premier typu Contraband).
Co do wywiadu prezesa, to tu akurat bym brał to na chłodno. Według prezesów w wywiadach premiera zawsze była sukcesem. Tymiński po premierze Lordsów też tak opowiadał.