Bergman napisał(a):
Ty widzę co miesiąc pokazujesz inne fakty i inne wyliczenia.
Napisałęm "liczę na sprzedaż taką jak Contraband". Co w tym złego, że miałem nadzieję, że bazując na tym co widzę liczyłem na taką sprzedaż w pozytywnym scenariuszu? Ok, nie wyszło. Według mnie było tak pewnie z 75% tego (około 200k, 180k za grudzień + 5 dni stycznia - szczegóły poniżej). Przyznaję, że tutaj miałem zbyt optymistyczne nadzieje.
Bergman napisał(a):
Komunikat był o 250 tys. kopiach za 4 kwartał i to są fakty. Spółka nie komunikowała niczego o 200k kopiach. Podobnie jak nie było komunikatu o sprzedaży 300k między styczniem, a wrześniem. Podajesz jako fakty liczby, które sam wymyśliłeś, a których nigdy spółka nie raportowała.
200k wyliczyłem bazując na moich wyliczeniach Steam + wyliczeniach Zośki z Twittera co do konsol. Tłumaczyłem we wcześniejszych postach więc tam odsyłam. Natomiast 300k między styczniem a wrześniem zostało podane przez spółkę. Nie było tego bezpośrednio w ESPI, ale w raporcie za 2022 rok podali, że na dzień 31 grudnia 2022 sprzedali 1,2 miliona kopii. Stąd te 300 tysięcy.
Co do reszty wyliczeń:
Przyznaje bez bicia, że zakładając, że na konsole sprzedało się 100k egzemplarzy bazowałem na wpisach Zoffi z Twittera, które nie były poparte obliczeniami. Poprosiłem ją niedawno o dokładniejsze dane co do tych wyliczeń, i dostałem odpowiedź odmowną. Cóż, nauczka na przyszłość, trzeba będzie bardziej bazować na swoich wyliczeniach niż na ufaniu obcym z Twittera.
Niestety nie mam czasu studiować Exophase itp. i jak wyliczać sprzedaż na konsolach. Ale według mnie nie możesz liczyć przeliczników na Steam w ten sposób. Na początku przeliczniki były niższe i faktycznie mogły być w zakresie x45. Ale licząc przelicznik między 865k a 1 mln sprzedaży, wychodzi x60, czyli mamy mocną tendencję rosnącą. Zakładam, że w okresie między 1 mln a 1,5 mln ten współczynnik dalej trochę urósł i kształtował się w zakresie x60-65. Z tych wyliczeń wyszlo mi, że do 30.09.2023 faktycznie sprzedało się na konsole nie 100k, a około 165k (w tym w 2023 ok. 110k, czyli mamy 12k/miesiąc). Że sprzedaż na konsole jest zdecydowanie słabsza niż w okresie premier, założyłem, że obecnie sprzedawało się 7k/miesiąc. Wyliczam z w tym Epic i GOG, bo, nie oszukujmy się, sprzedaż tam to jakieś małe procenty.
Zakładając że w październiku, listopadzie i 1/6 grudnia (5 dni) sprzedawało się 30k/miesiąc (łącznie, z konsol, Steam itd.), mamy 65k do 5 grudnia. Dodajemy 6k z konsol do końca grudnia, i daje nam to 71k. Wynika z tego, że faktycznie na Steam mogło sprzedac się od 5 grudnia nie 200k, a 180k. Jest to jakieś 85-90 kopii na jeden komentarz. Ty pisałeś o x75-80, ja liczyłem na ponad x100, nie ukrywam. Myślę, że racja jest gdzieś po środku, i na tym zakończyłbym temat. Zobaczymy kiedy podadzą informację o przekroczeniu 2 mln kopii, wtedy będzie można wrócić do dalszej analizy.
Co do merytoryki - generalnie stoi za tobą jakaś merytoryka, i ok. Irytujące jest to, że wbijasz na forum spółki której nie masz i zaczynasz wyzywać ludzi od pyszałków. Po co? Natomiast u Voxa nie widać za bardzo merytoryki - przez pare stron forum mylił się podając złe dane, cały czas gadał o przeliczniku x50 po premierze coopa, i dalej tworzy bezsensowne posty, i to o dziwo w negatywnym i pozytywnym dla Render sensie - ostatnio podniecal się, że MD zaszedł na 44. miejsce kiedy gołym okiem widać było, że wystartowali jako pierwsi z promocją po Winter Sale, i stąd te wysokie miejsca. Z drugiej strony już męczy o wypadnięciu poza 100 (razem z chórkiem trolli na Bankierze), nie biorac pod uwagę, że jest bardzo dużo przecen i liczba komentarzy obecnie vs. liczba komentarzy podczas promocji w 2023 r. przed coopem to około x2,3-2,4 na korzyść obecnego okresu (tj. obecnie mamy 2,2-2,4 razy więcej komentarzy niż w 2023 r. na promocjach). Dalej uważam, że w rok spółka jest w stanie sprzedać ponad 800k kopii na Steam (szczególnie, że jeszcze mają wprowadzić bardziej rozwinięty tryb walki i bandytów, czego domagają się gracze w komentarzach) , i pewnie 150k na konsole po wprowadzneniu coopa (szczególnie jeżeli byliby w stanie zrobić crossplay między konsolami a PC). Dodając parę milionów z wersji VR jest według mnie szansa na 22-25 milionów zysku netto w rok. Przy takich zyskach wycena 160 mln zł jest niska, a na pewno nie wysoka.
Nawiasem, pomimo nawału promocji i sporej ilości ostatnio wydanych nowych gier, przyszedł weekend i Medieval obecnie znowu w Top 100 na Steam.