PARTNER SERWISU
igavnnhy
24 25 26 27 28
Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 17 listopada 2009 18:05:13 przy kursie: 24,00 zł
Wielokrotnie juz przedstawiałem zdanie w tej sprawie, na nieszczęście nigdy jeszcze tutaj.

Bioton to była za przeproszeniem "gówniana" firma. Trafiło jej się to szczęście że poprzez instytut a pózniej zainteresowanie się tematem Krauzego wypłynęła na szerokie wody/temat insuliny/. Mam wrażenie że pod straszną presją nowego właściciela a cały zespół kompletnie do tego nie był i nie jest przygotowany.
Jak pamiętam to ok 40-60 procent przychodów to jest insulina {ostatnio nie sprawdzałem}. JEDEN PRODUKT. W przypadku rynku polskiego w zależności od gracza/y po przeciwnej stronie jest to ok 20-30% do wyrwania. I to jest KONIEC. Jedynym wyjściem biznesowym było wyjście na zewnątrz lub bardzo duże poszerzanie gamy produktów. Bioton rozwojowo to jest "cienki barszczyk" na tym rynku marketingowo był całkowitym "niedorajdom" i takim pozostał.
Nie sztuką jest dać pieniądze i sławny właściciel, sztuką są ludzie, ich mentalność i podejście. Nie sztuką jest zrobić ekstra zarząd, który nie ma zaplecza.

Żenująca jest sprzedaż na tym poziomie jeżeli rozmawiamy o graczu globalnym. Ale to jest tak jakby dać kopa w dupę ciamajdzie która jak wejdzie na głęboką wodę to nauczy się pływać. Sama... To jak biednemu dac górę forsy, na rozwój osobisty. Ale on kupi wille samochody bo sam nie wie co ma z tym zrobić.
To że Biton Trade generuje zyski to jest tylko odpowiedni sposób ustawienia tego bizesu. Tak miało być i tak jest zapewne. Za chwile może być inaczej ponieważ tak zostanie ustalone - gdzie będzie generowana kasa. Nie wiem dlaczego tak jest ale tutaj tak jest i myślę że jest to fakt ważny dla samej firmy a nie dla nas.

Bioton jest spółką która wzbudza bardzo duże emocje najcześciej negatywne. Krazue jest tutaj bogiem zła, a kolejni prezesi czarownikami rynku.
To nieprawda. Dopóki jest Krauze z jego kasa to niczym bym się nie martwił. On zawsze dla firmy kasę ma i krzywdy jej nie da zrobić. Złapał teraz za szyję towarzystwo aby uporządkowało te na slepo robione inwestycje.
Myślę że on też jest człowiekiem złapanym w sidła przez nieudolności ludzi którzy w Biotonie pracują. On jest od zatwierdzania kasy na inwestycje ale cały biznes plan wykonuje kto inny. Jak się ktoś nie zna na lekach i przyjdzie niby fachowiec że jest firma która ma 3 leki na raka a kosztuje tylko 20 mln to on się nnie miał nad czym zastanawiać. Fachowcy mówią bilans sie zgadza kupować.
Niestety to fachowcy są do dupy.
A tym co tak psioczą na wypowiedzi prezesów komunikaty itp radzę przestać zajmowac się giełdą ponieważ nie widzę szans aby w długim terminie mieli więcej niż 5% na lokacie. Dużo dużo mniej.
Jeżeli ktoś nie rozumie że kupno akcji spółki obarczone jest fachowością swoich analiz czy fundamentalnycvh czy innych to pomylił pomieszczenia - kasyna sa gdzie indziej.
Zamiast głupot na forum proponuję czas poświęcić na prace nad swoimi umiejętnościami.
Prezes jest od tego aby planować i realizować. To że 80% planu jest realizowane to jest normalność w dużych przedsięwzięciach biznesowych. Ogłasza sie wszystko, aby być rozliczanym za wszystko ale stanowisko zachowuje się za 80% realizacji.
Nie widziałem kłamstwa w żadenej wypowiedzi ze strony Biotonu. Widziałem braki w realizacji - a to co innego.
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

konris
0
Wpisów: 1 250
Wysłane: 17 listopada 2009 19:44:42 przy kursie: 24,00 zł
w uzupełnieniu poprzedniego postu:

BIOTON (BIO): Podpisanie listu intencyjnego z Polpharmą w sprawie nabycia przez Polpharmę antybiotykowej części przedsiębiorstwa BIOTON S.A. oraz włoskich spółek zależnych od BIOTON S.A. oraz potencjalnego połączenia obu podmiotów (raport nr 90/2009)
17.11.2009 19:30

Raport bieżący nr 90/2009
Podstawa prawna:

Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne

BIOTON S.A. ("Spółka") informuje, iż w dniu 17.11.2009 r. Spółka i Zakłady Farmaceutyczne POLPHARMA Spółka Akcyjna z siedzibą w Starogardzie Gdańskim ("Polpharma") podpisały list intencyjny ("List Intencyjny") dotyczący podjęcia współpracy w zakresie (i) rozważenia możliwości połączenia Spółki z Polpharmą, (ii) potencjalnego nabycia przez Polpharmę części przedsiębiorstwa Spółki zajmującego się produkcją antybiotyków oraz (iii) potencjalnego nabycia przez Polpharmę włoskich spółek zależnych Spółki zajmujących się produkcją leków.

W Liście Intencyjnym strony uzgodniły, że do 15.12.2009 r. opracowane zostanie studium połączenia Spółki z Polpharmą, do 28.02.2010 r. strony ustalą możliwości ewentualnego połączenia i jego podstawowe parametry, a w razie pozytywnego rezultatu przeprowadzonych prac - podpisanie do 30.08.2010 r. planu połączenia.

Jednocześnie strony będą dążyły do podpisania umowy dotyczącej nabycia przez Polpharma części przedsiębiorstwa Spółki zajmującej się produkcją antybiotyków oraz opcjonalnie nabycia udziałów we włoskich spółkach zależnych Spółki zajmujących się produkcją leków do 28.02.2010 r.
Sławomir Ziegert - Prezes Zarządu
Adam Wilczęga - Wiceprezes Zarządu

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 17 listopada 2009 20:13:07 przy kursie: 24,00 zł
Jest powód rezygnacji/wyrzucenia Guya. Wizje się rozeszły.

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 17 listopada 2009 20:27:49 przy kursie: 24,00 zł
Wyrzucili Guya? Kurczę dopiero co pamiętam jak go przyjmowali i głośne larum, że teraz będzie tylko lepiej...
Ale swoje zarobić dał tego pamiętnego dnia.
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 18 listopada 2009 21:15:18 przy kursie: 24,00 zł
Ogólnie niesamowita sytuacja...
Połączenie jest tak naturalne, że az niemozliwe aby się nie zrealizowało.
Polpharma tego chce i potrzebuje aby się rozwijać, w taki sam sposób jak dotychczas czyli brak własnego rozwoju tylko akwizycje /pomimo największego w Polsce działu R@D - na pewno pod względem powierzchni - co do reszty to zapewne już dużo gorzej/.
Bioton będzie miał dostęp do kasy i złapie luz finansowy w każdym przypadku - sprzedaży Włochów, czy sprzedaży antybiotyków, czy połączenia.
Wszyscy sa zainteresowani, kwestia dogadania się Krauzego i Staraka co do kosztów.
Polpharma lubi przepłacać, kasę ma - jeżeli nie będzie osobistych drzazg wydaje się że jest to do zrealizowania.
Będzie podmiot jak rozumiem na giełdzie z obrotem zapewne oscylującym ok. 0.9-1 mld złotych.
Polpharma jest dość silna na wschodzie i ma własne biura.
Tutaj nie ma żadnych negatywów i szansa jest dla obydwu stron ogromna. A taki czas do decyzji to czas na zminiejszenie zadłużenia i dalsze porządki w BIO - i to jest karta przetargowa obydwu stron.
Polpharma dostanie produkty których nie ma z rejestrami na wielu rynkach na których już jest, rozwój w kierunku bio i wejście w nowoczesne produkty, których nie i szans na to nie ma w tym układzie, który jest teraz. Bioton sponsora z dużą kasą.

Krazue osobiście będzie miał to co chciał czyli udziały w farmacji i u boku kompana zapewne od kieliszka.

To nie może się nie udać ! To jest skazane na sukces

Edytowany: 18 listopada 2009 21:17

kraul
0
Wpisów: 127
Wysłane: 19 listopada 2009 01:29:20 przy kursie: 24,00 zł
hhhhhmmmmmmmmmm. Czemu akcje Biotonu nie rosną. Normalnie to taka wiadomość to dopalacz i powoduje wzrost o 10 czy więcej procent. A tu nic. Dziwne. Zawsze myślałem, że jak jakaś spółka jest przjmowana albo się z jakoś łączy to kurs skacze jak szalony na taką nowinę.

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 19 listopada 2009 01:41:13 przy kursie: 24,00 zł

dutesxx
0
Wpisów: 46
Wysłane: 19 listopada 2009 02:00:40 przy kursie: 24,00 zł
A ja się z Dapim zgadzam.A dlaczego kurs nie rośnie?
W czasie sesji wystrzelił te 12% a pytanie jest - dlaczego tak szybko zdechł. Myślę, że zachował się podobnie jak Wig20 tego samego dnia. Może poważni inwestorzy nie włączyli się w zakupy a grali tylko jak zwykle na Biotonie daytraderzy kasując ten przysłowiowy grosz. Nieufność jest zbyt wielka a komentarze analityków chłodne /wskazują na utrzymujące się trudności finansowe skutkujące rozwadnianiem wartości akcji/.Tak to sobie tłumaczę.

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 19 listopada 2009 08:30:40 przy kursie: 24,00 zł
anty_teresa napisał(a):
Dapi Ty naganiaczu... angel4

Nie mam akcji. Uważam tą sytuację za jedną z najciekawszych na gpw. Rozpatrując także jej poziom finansowy oraz merytoryczny jest to sytuacja która wzbudza moją ciekawość.
A do zakupu akcji droga jest dłuższa. Not talking

Co do kursu to nie jest to pochodna tylko i oceny i ciekawości Dapiego a układ wielu zmiennych.
Zmiany o tik to jest wiele mln. w kapitalizacji spółki. Teraz jest chyba około miliarda. Więc czego się spodziewać, że będą za dwa dni dwa miliardy ?
Emocje na bok, do spekulacji to są Drągowskie Atlantisy itp.

Edytowany: 19 listopada 2009 08:36

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 19 listopada 2009 09:19:48 przy kursie: 24,00 zł
Dapi napisał(a):
anty_teresa napisał(a):

Co do kursu to nie jest to pochodna tylko i oceny i ciekawości Dapiego a układ wielu zmiennych.
Zmiany o tik to jest wiele mln. w kapitalizacji spółki. Teraz jest chyba około miliarda. Więc czego się spodziewać, że będą za dwa dni dwa miliardy ?

Dokładnie tak. To strasznie "ciężka" spółka - ale to dobrze. Dużo akcji, cena groszowa - spadło, leży i czasem sapnie - jak lokomotywa na bocznicy. Spory potencjał - ale gdy już sobie ruszy, to będzie to tak samo jak lokomotywę ciężko zatrzymać.
Tylko przestać się jarać każdym grosikiem i +/- 5%, zaczekać spokojnie i obserwować.

pabla69
0
Wpisów: 104
Wysłane: 19 listopada 2009 09:31:58 przy kursie: 24,00 zł
dutesxx napisał(a):
...A dlaczego kurs nie rośnie? ...Tak to sobie tłumaczę.

Weź pod uwagę ile emisji poszło po 0,20 pln. dobra informacja to okazja upłynnienia dużej ilości akcji z godziwym zyskiem.

dutesxx
0
Wysłane: 19 listopada 2009 15:24:02 przy kursie: 24,00 zł
Kilka dni temu była informacja o pożyczeniu akcji Biotonu. A jeśli otrzymał je GEM i teraz sprzedaje w przedziale 0.23 - 0.27 aby oddać je potem otrzymane po niższej cenie? Czy to możliwe?

gladi
0
Wpisów: 1
Wysłane: 19 listopada 2009 20:13:25 przy kursie: 24,00 zł
tak sie wlasnie stało... sprzedawał GEM i jak tu nie powiedziec ze RK i spółka to qrwy

adam1983
0
Wpisów: 7
Wysłane: 19 listopada 2009 21:19:25 przy kursie: 24,00 zł
Ja z jednym pakietem stalem tydzien zeby kupic za 0,24 i ledwo sie udalo niestety nie wykorzystalem odpalu na 0,26 a szkoda bo 2 pakiet po 0,24 wpadl strasznie latwo prawie jednym zleceniem ktos dojachal cala pule teraz tylko kwestia w ktora to wszytko pojdzie strone bo w moim przypadku 1grosz to kilka tysiakow :/

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 19 listopada 2009 21:22:55 przy kursie: 24,00 zł
Dapi napisał(a):
anty_teresa napisał(a):

Nie mam akcji. Uważam tą sytuację za jedną z najciekawszych na gpw. Rozpatrując także jej poziom finansowy oraz merytoryczny jest to sytuacja która wzbudza moją ciekawość.

Nie miałem zamiaru zaglądać do Twojego portfela, w zamierzeniu miała być to wysublimowana prowokacja, bo zaskoczyła mnie analiza sytuacji pojedynczej spółki. Do tej pory poznałem Cię jako raczej uczestnika gry systemowej, analizującego ogół rynku, a nie poszczególne walory. Oczywiście odczytuje pewien głębszy sens Twojej wypowiedzi, ale i tak byłem zaskoczony...

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 19 listopada 2009 21:46:39 przy kursie: 24,00 zł
anty_teresa napisał(a):
Dapi napisał(a):
anty_teresa napisał(a):

Nie miałem zamiaru zaglądać do Twojego portfela, w zamierzeniu miała być to wysublimowana prowokacja, bo zaskoczyła mnie analiza sytuacji pojedynczej spółki. Do tej pory poznałem Cię jako raczej uczestnika gry systemowej, analizującego ogół rynku, a nie poszczególne walory. Oczywiście odczytuje pewien głębszy sens Twojej wypowiedzi, ale i tak byłem zaskoczony...

Moja wypowiedź była tożsama Whistle

ps. to jedna z najciekawszych osobliwości gpw. Spółka nadmuchana emocjami jak żadna inna - tutaj do analizy potrzebny jest psychoanalityk.

Edytowany: 19 listopada 2009 21:51

Phenomen79
0
Wpisów: 166
Wysłane: 19 listopada 2009 23:03:12 przy kursie: 24,00 zł
adam1983 napisał(a):
Ja z jednym pakietem stalem tydzien zeby kupic za 0,24 i ledwo sie udalo niestety nie wykorzystalem odpalu na 0,26 a szkoda bo 2 pakiet po 0,24 wpadl strasznie latwo prawie jednym zleceniem ktos dojachal cala pule teraz tylko kwestia w ktora to wszytko pojdzie strone bo w moim przypadku 1grosz to kilka tysiakow :/
no to jak zredukujesz po 0.24 to najwyzej prowizje stracisz nie sadze zebys gral az taka kwota zeby to ta prowizja byla kilka tysiakow :P

dutesxx
0
Wysłane: 19 listopada 2009 23:18:45 przy kursie: 24,00 zł
Jeśli to faktycznie GEM "miesza" na Biotonie a oficjalnie przyznano się do pożyczenia komuś tylko 25 milionów akcji to moim zdaniem musiano ich pożyczyć po cichu więcej, a jeśli tak, to niedługo będzie info o finansowaniu się z tego źródła, co też prawdopodobnie dobije zaufanie inwestorów i nie pchnie kursu do góry. A co do psychoanalityka to może tak od razu po psychiatrę posłać? Tylko nie wiem dla kogo. bandhead
Edytowany: 19 listopada 2009 23:30

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 19 listopada 2009 23:32:54 przy kursie: 24,00 zł
Przy takiej kondycji spółki jak teraz, przy nie do końca sprecyzowanych warunkach dilu z Polpharmą pozostaje tylko krótko i średnioterminowa spekulacja. I do tego obarczona sporym ryzykiem.

Moim zdaniem kurs wciska się w klin, gdzie z jednej strony jest wsparcie na poziomie 23 groszy, a z drugiej linia długoterminowego trendu spadkowego dzisiaj wisząca nad kursem na poziomie jakiś 26-27 groszy. Robi się więc ciekawie, tym bardziej, źe na upartego można by powiedzieć, źe spółka od początku roku idzie w anemicznym trendzie wzrostowym.

Więc... Ja tego nie kupię, za duże ryzyko, za mała ostatnio dynamika ruchów tutaj. Ale jak ktoś jest odważny i wybije do góry, to kilka złociszy do portfela wpadnie. Jak nic :)

kraul
0
Wpisów: 127
Wysłane: 19 listopada 2009 23:49:47 przy kursie: 24,00 zł
Witam,

robi się ciekawie. Zgodze się, że Bioton to głównie emocje. Z analitycznego punktu widzenia sprawa jest rozstrzygnięta - Bioton jest spółką nierentowną. Dość dziwnie zarządzaną, nieprzejrzystą, raz na jakiś czas rzucane są jakieś super news, nigdy to jednak nie ma przełożenia na fundamenty spółki.

Teraz te połączenie z polparmą. Taka wiadomość w normalnych warunkach przy noramlnej spółce powoduje wybicie kursu akcji w powietrze. Na Biotonie nie zrobiło to wrażenia. Moim zdaniem to świadczy o słabości tej spółki, skoro takie informacje nie działają. Zgodzę się, że być może będzie można tutaj coś ugrać na spekulacji.

Nasz Rysiu żyje z tego, że karmi ludzi złudzeniami i marzeniami. Klasykiem jest Petroinvest. Gdzie właściwie trudno mówić o jakiejś działalnośći. Kiedyś akcje tej spóki fruwały po 700 zł dziś poniżej 30. To ulubiony typ Rycha, spółka, która kiedyś będzie świetna. Z biotonem jest identycznie, kiedyś będzie wielki, tylko nigdy nie w tym kwartale.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE bioton
  • 3 ciekawe spółki z obszaru technologii medycznych pod lupą analityków
    3 ciekawe spółki z obszaru technologii medycznych pod lupą analityków

Zdaniem Katarzyny Kosiorek z Trigon DM warto obserwować akcje Pure Biologics, prezes Genomtecu natchnął akcjonariuszy swojej spółki optymizmem, a zdaniem Krzysztofa Radojewskiego z Noble Securities Bioton może skorzystać na niedoborach insuliny wywołanych przez popularny Ozempic.

• Prognozy wyników za III kwartał dla pięciu giełdowych maluchów
    Prognozy wyników za III kwartał dla pięciu giełdowych maluchów

Sezon wyników za III kwartał nabiera tempa, a listopad pod względem liczby publikacji zapowiada się niezwykle gorąco. W przyszłym miesiącu kilkaset spółek z GPW podsumuje wyniki osiągnięte tego lata. Analitycy Noble Securities i DM BOŚ w ramach Giełdowego Programu Wsparcia Pokrycia Analitycznego 4.0 przygotowali prognozy dla pięciu parkietowych maluchów.

24 25 26 27 28

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,472 sek.

eafofinv
inztotqr
wbkybulx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 403,86 zł +387,02% 97 403,86 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hucaqtxc
nzyymsih
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat