hnbfdcta
Advertisement
PARTNER SERWISU
oynjbklu
79 80 81 82 83

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 21 października 2024 15:46:14
szarlej81 napisał(a):
W Polsce poziom przestępczości regularnie spada pomimo, że w ostatnim dziesięcioleciu liczba migrantów przebywających w Polsce zwiększyła się około 10 razy. Co więcej według ostatnich danych o sprawcach przestępstw bodajże za 2023 rok imigranci w Polsce popełniają średnio około dwa razy mniej przestępstw niż rodowici Polacy w przeliczeniu na głowę. Co przeczy tezie prawicowych populistów, że migracja nieodłącznie musi wiązać się ze wzrostem przestępczości.

I dla wyjaśnienia - ja nie neguję, że z łatwością można znaleźć przykłady państw, które z przestępczością wśród migrantów mają ogromne problemy. Błędem jest jednak skupianie się wyłącznie na pochodzeniu etnicznym przy zupełnym ignorowaniu pozostałych przyczyn, które mogą wpływać na wzrost przestępczości wśród migrantów.

Rozumiem, skoro poziom przestępczości spada, to trzeba ten stan zmienić. Dlaczego? Najwyraźniej nie znasz danych jakie już cytowałem z Niemiec. Poziom przestępczości jest wśród emigrantów ponad 3 razy wyższy niż wśród Niemców. Poza tym emigrant emigrantowi nie jest równy.

Czym innym są emigranci z Europy, a czym innym z Afryki czy Azji (chodzi o kraje muzułmańskie). To zupełnie inny krąg kulturowy. Błędem jest brak skupienia się na pochodzeniu etnicznym, co pokazuje przykład Europy Zachodniej. Można oczywiście zamykać oczy i twierdzić, że jest inaczej. Dorosłych ludzi się nie zmieni.
Edytowany: 21 października 2024 15:46

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 21 października 2024 15:52:47
szarlej81 napisał(a):
Radiowozami? A czym niby mieli przywieść delikwenta złapanego na nielegalnym przekraczaniu granicy? Karetą? Niemcy tak jak każdy inny kraj mają prawo przywrócić kontrolę na granicy. To co nam zostaje to protestować, ewentualnie zablokować granicę po naszej stronie. Ale to wyłącznie pogbębiloby nasze problemy więc nie dziwię się że ani rząd PIS ani koalicyjny na to się nie zdecydował.

Natomiast jak ktoś brzydzi się hipokryzją to kariera polityka nie jest raczej dla niego.

Zdaje się, że w sprawie odsyłania powinna być współpraca między służbami granicznymi obydwu państwa. Najwyraźniej wymagam jednak od Niemców zbyt dużo. Widocznie uznali, że po wyborach parlamentarnych nie muszą się z nami liczyć. Dziwne tylko, że ty tego jako Polak nie rozumiesz.

Rząd PiS po wyborach miał blokować granice. Dobre. Już widzę te komentarze, że rząd nieposiadający mandatu społecznego podejmuje decyzje w polityce międzynarodowej. Gratuluje inwencji twórczej.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 21 października 2024 16:18:33
1kejtoW napisał(a):

Zdaje się, że w sprawie odsyłania powinna być współpraca między służbami granicznymi obydwu państwa. Najwyraźniej wymagam jednak od Niemców zbyt dużo. Widocznie uznali, że po wyborach parlamentarnych nie muszą się z nami liczyć. Dziwne tylko, że ty tego jako Polak nie rozumiesz.

Decyzja o tymczasowym przywróceniu kontroli na granicy z Polską i Czechami przez Niemcy została ogłoszona 4 października 2023 roku. Dziwne, że Ty jako Polak nie rozumiesz, że to są sprawy o większym zasięgu niż nawalanka PO z PISem.

Cytat:

Rozumiem, skoro poziom przestępczości spada, to trzeba ten stan zmienić. Dlaczego?

Źle rozumiesz, zatem pytanie "dlaczego" jest bezzasadne.
Edytowany: 21 października 2024 16:22

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 21 października 2024 17:11:42
Twój wpis szarlej:

Cytat:
W Polsce poziom przestępczości regularnie spada pomimo, że w ostatnim dziesięcioleciu liczba migrantów przebywających w Polsce zwiększyła się około 10 razy.

Skoro uważasz, że mimo wzrostu migrantów liczba przestępstw regularnie spada, to znaczy, że widzisz pozytywny związek między liczbą migrantów, a przestępczością w Polsce. Problem w tym, że takiego pozytywnego związku nie ma, co jasno wynika z danych np. z Niemiec. Świadomie nie chcesz wziąć pod uwagę, że struktura migrantów w Polsce i np. Niemczech, jest zupełnie inna, na co jednoznacznie wskazują dane dotyczące struktury i przestępczości wśród migrantów w Niemczech i Polsce. Z tego powodu moje pytanie: Dlaczego? jest jak najbardziej zasadne.

Co do terminu wprowadzenia kontroli.

Cytat:
Niemcy wprowadzili kontrole na wszystkich granicach. "Godzina stania"

Kontrole na granicy polsko-niemieckiej wprowadzone zostały 16 października 2023 r.

finanse.wp.pl/niemcy-zaostrzyl...

Powyższą datę potwierdza strona niemiecka (dwa źródła - mam nadzieję, że wystarczy):

Cytat:
Mitte Oktober 2023 hatte Bundesinnenministerin Faeser stationäre Kontrollen an den Grenzen zu Polen, Tschechien und der Schweiz angeordnet.

W połowie października 2023 roku minister spraw wewnętrznych Niemiec, Nancy Faeser, zarządziła stacjonarne kontrole na granicach z Polską, Czechami i Szwajcarią.

www.rbb24.de/politik/beitrag/2...

Cytat:
Seit Einführung der Grenzkontrollen am 16. Oktober 2023 versuchten Personen aus insgesamt 57 Staaten illegal über den nordostdeutschen Grenzabschnitt einzureisen.

Od wprowadzenia kontroli granicznych 16 października 2023 roku osoby z łącznej liczby 57 państw próbowały nielegalnie przekroczyć granicę w północno-wschodniej części Niemiec.

www.ndr.de/nachrichten/mecklen...

Edytowany: 21 października 2024 17:14

szarlej81
178
Wysłane: 21 października 2024 20:13:35
1ketjoW napisał(a):

Skoro uważasz, że mimo wzrostu migrantów liczba przestępstw regularnie spada, to znaczy, że widzisz pozytywny związek między liczbą migrantów, a przestępczością w Polsce. Problem w tym, że takiego pozytywnego związku nie ma, co jasno wynika z danych np. z Niemiec. Świadomie nie chcesz wziąć pod uwagę, że struktura migrantów w Polsce i np. Niemczech, jest zupełnie inna, na co jednoznacznie wskazują dane dotyczące struktury i przestępczości wśród migrantów w Niemczech i Polsce. Z tego powodu moje pytanie: Dlaczego? jest jak najbardziej zasadne.

Nie. Nie znaczy. Wolałbym dyskutować o tym co ja faktycznie widzę a nie co Tobie wydaje się, że widzę. Moja wypowiedź wciąż wisi poniżej, wybacz, ale prościej niż tam ująć tego nie potrafię.
Cytat:

Co do terminu wprowadzenia kontroli.

To znalazłem wcześniejsze informacje o wprowadzeniu tych kontroli z 4 października właśnie.
www.welt.de/politik/deutschlan...
polskiobserwator.de/niemcy-wpr...

A zapowiadano je jeszcze wcześniej:
www.rp.pl/polityka/art39173751...
Cytat:
Niemcy wprowadzają zaostrzone kontrole na granicy z Polską i z Czechami - oświadczyła szefowa niemieckiego MSW Nancy Faeser.
Publikacja: 27.09.2023 14:13

Nie wiem skąd rozbieżność w datach ale tak czy siak nie ma wątpliwości, że decyzja o wprowadzeniu kontroli zapadła jeszcze przed wyborami. Łączenie ich ze zmianą władzy w Polsce ma tyle sensu co wnioskowanie o braku współpracy ze stroną polską niemieckich służb granicznych, na podstawie jednego incydentu, za który strona niemiecka oficjalnie przeprosiła i przedstawiła jego wyjaśnienie.
polskieradio24.pl/artykul/3392...

Edytowany: 21 października 2024 20:14

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 21 października 2024 21:26:30
Cytat:
W Polsce poziom przestępczości regularnie spada pomimo, że w ostatnim dziesięcioleciu liczba migrantów przebywających w Polsce zwiększyła się około 10 razy.

Podałeś pewna korelację.

Wpis sugeruje, że mimo wzrostu liczby migrantów, przestępczość spada, co sugeruje z koleji, że migranci nie mają negatywnego wpływu na poziom przestępczości. Co nie jest prawdą. Tyle ode mnie.

Chodzi o daty ogłoszenia i wprowadzenia. Nie będę w tym wypadku gdybać co by było gdyby wynik wyborów był inny. Póki co realnej reakcji po polskiej stronie brak.
Edytowany: 21 października 2024 21:27

szarlej81
178
Wysłane: 22 października 2024 07:17:32
1ketjoW napisał(a):

Wpis sugeruje, że mimo wzrostu liczby migrantów, przestępczość spada, co sugeruje z koleji, że migranci nie mają negatywnego wpływu na poziom przestępczości. Co nie jest prawdą. Tyle ode mnie.

Ok. Spróbuję jeszcze prościej - wpis sugeruje, że napływ imigrantów może ale niekoniecznie musi wiązać się ze wzrostem przestępczości. Ogólnie problem jest znacznie bardziej złożony, niż się to przedstawia. Ale ponieważ nie chce mi się o tym dyskutować przez trzy następne strony zostawię tu tylko to:
https://tiny.pl/tjfx_qtz
Edytowany: 22 października 2024 07:18

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 22 października 2024 07:50:32
Dokładnie to napisałem. Podałeś korelację tyle że nieprawdziwą. Napisałem z czego to wynika wczesniej. Z innej struktury migrantów w Polsce i Niemczech. Nie ma tu sporu.

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 22 października 2024 21:42:39
szarlej81 napisał(a):
Z innej beczki. Ledwo udało się ugasić pożar wokół IDEAs NCBR - będzie powołany instytut badawczy, którego liderem będzie profesor Sankowski (w zasadzie od początku powinno tak to wyglądać) a już mamy kolejną aferę z "Oceanią" - za sprawę odpowiada - a jakże resort nadzorowany przez Gdulę. Co ten gość robi na tym stanowisku?

Oceania zatopiona, a następny w kolejce jest reaktor jądrowy MARIA

niezalezna.pl/polska/dramat-in...
Cytat:

W 2024 roku Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego zdecydowało o zmniejszeniu subwencji na utrzymanie i rozwój potencjału badawczego i dydaktycznego dla Narodowego Centrum Badań Jądrowych „Świerk” z 47,7 mln do 45,3 mln zł. Ośrodek od lat prosił o zwiększenie nakładów.

Środowisko naukowe strasznie psioczyło na Czarnka, zdaje się z racji tego, że przyznał większą ilość punktów czasopismom związanym z KUL’em. W nagrodę za zasługi zamiast Czarnka mają teraz Gdulę. Co prawda może brakować kasy, ale przynajmniej punkty za publikacje będą „prawidłowo” poprzydzielane. Ciekawe czy są zadowoleni.

szarlej81
178
Wysłane: 23 października 2024 06:18:57
Jeszcze zanim rozwiązali problem z IDEAs NCBR słuchałem wywiadu z jakimś tam przedstawicielem PAN i wyłonił się z tego obraz narastającej frustracji, bo jednak oczekiwania na poprawę były spore. Ogólnie jest nieco inaczej niż było ale prawie tak samo źle jak było. Czarnek był nawiedzonym ideologiem o ogładzie pitekantropa, Gdula jest po prostu pospolitym idiotą, obaj szkodzą podobnie. Z tego co gość powiedział, wynika, że główny problem z Gdulą jest taki sam jak z poprzednikiem. Nie jest możliwy z nim jakikolwiek dialog po prostu ma jakieś swoje wizje i je realizuje nie słuchając nikogo. Jedyne pocieszenie, że nie ma aż tak dużego zakresu władzy jak poprzednik. Ale podstawowe bolączki polskiej nauki - takiej jak skandalicznie niskie finansowanie (na badania podstawowe wydajemy 0,4% PKB na naukę i rozwój w całości 0,9%PKB) podczas gdy taka Korea Płd wydaje 4% jak były tak dalej są. Inna sprawa, że organizacje takie jak PAN wymagają głębokich reform bo w kwestii mentalności i ogólnego podejścia od czasów PRL niewiele się zmieniło.

A co do Gduli kiepsko to wygląda, to trochę poczta pantoflowa więc weź na to poprawkę, ale ponoć gość ma na prawdę cholerne mocne plecy jeszcze w starym SLD a zatem we frakcji Czarzastego więc będą go bronić do upadłego pomimo, że cholernie szkodzi całej koalicji i polskiej nauce. "Oceanię" pewnie też ostatecznie uratują, ale coś takiego w ogóle nie powinno mieć miejsca. Gościa nawet w samej lewicy szczerze nie znoszą - ale to jedna ze świętych krów z mocnymi protekcjami. Taki lewicowy Nikodem Dyzma.

Natomiast nie bagatelizowałbym tych punktów za publikację - bo wbrew pozorom to bardzo istotna kwestia była. Jeden z wielu powodów, że najzdolniejsi uciekali na zachód. To patologia, że artykuł w Nature czy Science - czyli najwyższa światowa jakość, był nagradzany tak samo jak artykuł w niszowej i nikomu szerzej nie znanej "Pedagogice Katolickiej". Przypomnij sobie aferę z pracą "naukową" o tytule "Filumenistyczne hobby Karola Wojtyły”" :)

Edytowany: 23 października 2024 06:36

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 23 października 2024 07:31:54
To jest niestety problem tej koalicji. Zapowiedziały były takie. Po ostatnich wyborach parlamentarnych, koalicja rządząca zapowiedziała szerokie zmiany kadrowe w spółkach Skarbu Państwa (SP), mając na celu m.in. „odpartyjnienie” tych instytucji. SP miały być zarządzane przez kompetentnych menedżerów z doświadczeniem w danym sektorze wybranych w transparentny sposób, a nie osoby z nominacji politycznej.

Widać nie wiele z tego wyszło. Zmiany są inne od zapowiedzi.

Zmiany owszem są ale głównie ideologiczne jeżeli chodzi o np. edukację. Brak pracy domowych świadczy o jednym. Obecna Pani minister nie wie nic o krzywej nauczania ale odpowiada za edukację.

W Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego zlikwidowano Departament Restytucji Dóbr Kultury. To instytucja, która zajmowała się odzyskiwaniem m.in. zrabowanych przez Niemców i Rosjan podczas II wojny światowej polskich dzieł sztuki i innych dóbr kultury.

To tylko przykłady.

O ile mnie pamięć nie myli to Ty twierdziłeś, że żeby wygrać wybory trzeba kłamać. W sumie więc to co się dzieje nie może być zaskoczeniem.
Edytowany: 23 października 2024 07:47

szarlej81
178
Wysłane: 23 października 2024 08:24:39
Akurat zmiany w edukacji oceniam pozytywnie, ale mniejsza z tym. Tak. W polityce aby wygrać trzeba kłamać. I absolutnie wszyscy kłamią. Czy jestem zaskoczony? To zależy. Jeżeli chodzi o realizację 100 konkretów to nie bardzo - z braku realizacji niektórych jak na przykład Kredyt 0% jestem wręcz zadowolony gdyż liczyłem na to, że ich nie zrealizują. W przypadku kwestii takich jak podejście do prawnego umocowania ich działań, czy też polityka kadrowa w niektórych obszarach nie ukrywam, że liczyłem, że zaprezentują wyższe standardy niż poprzednicy. Może to nie jest totalne zaskoczenie ale jakieś rozczarowanie na pewno.

Najbardziej wk.,...ny jestem na PSL, na który ostatecznie zagłosowałem. W głupocie swojej dałem się nabrać, że Kosiniak zamierza faktycznie zbudować nowoczesną partię ludową, tymczasem okazało się, że nie chce lub nie potrafi wziąć za mordę "starych PSLowych dziadów" dla których liczą się tylko stołki i posadki. PSL zaczyna w koalicji pełnić rolę podobną jak u poprzedników Solidarna Polska. Brużdżą, przeszkadzają, realizują wyłącznie swój interes więc ciągną tam gdzie można wydoić najwięcej - ale nic im nie można zrobić bo mają na tyle szabel, że są potrzebni.
Edytowany: 23 października 2024 08:25

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 23 października 2024 08:43:43
PSL zawsze się sprzedawał. Oni zawsze robili z kim koalicję. Z racji ideologicznych najprawdopodobniej się rozpadną.

Co do edukacji. Zobaczymy efekty tego eksperymentu za kilkanaście lat. Na pewno patrząc na zasób materiału i brak czasu na jego utrwalenie obawa że zasada "zakuć zapomnieć" jest w grze.

szarlej81
178
Wysłane: 23 października 2024 17:20:16
radioszczecin.pl/6,478717,doda...
Cytat:

"Minister nauki i szkolnictwa wyższego przyznał dodatkowe finansowanie dla statku badawczego "Oceania".
To osiem milionów złotych rocznie przez najbliższe trzy lata - powiedział Dariusz Wieczorek. Jest to o 25 procent więcej niż dotychczas.
"Oceania" to jedyny polski statek badawczy zdolny do prowadzenia działań poza Bałtykiem."

Drugi raz po Gduli udało się posprzątać. Ciekawe ile razy jeszcze będzie trzeba to robić.

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 23 października 2024 23:01:38
szarlej81 napisał(a):
Akurat zmiany w edukacji oceniam pozytywnie, ale mniejsza z tym.

Osoba dla której Pan Tadeusz to książka za gruba, za ciężka , za trudna nie powinna w ogóle zbliżać się do jakiegokolwiek stanowiska w administracji publicznej, a w tym rządzie takie indywiduum zajmuje pozycję szefa MEN. Co się zaś tyczy samych zmian w edukacji to powiedziałbym, że ogólnie w życiu żeby do czegoś dojść to trzeba się najpierw trochę wysilić. Mózg zaś jest jak mięsień, im więcej ćwiczysz tym lepsze masz osiągi. Można obniżyć wymagania względem uczniów, ale nie spodziewajmy się potem cudów po zakończeniu edukacji.

To nie jest dobry miesiąc dla Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Właśnie pojawiły się nagrania z Wieczorkiem szantażującym rektora uczelni w Grudziądzu. Dymisja rektora albo likwidacja uczelni.

niezalezna.pl/polityka/ujawnia...

Cytat:
Wieczorek:
Panu zależy na tym, żeby ta szkoła była czy nie?
Kopka:
Tak, tak.
Wieczorek:
Jeżeli zależy, to niech pan dzisiaj to zrobi.
Kopka:
No to ja wolałbym jutro.
Wieczorek:
Panie Ministrze, to znaczy, że nie do końca panu na tym zależy.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 24 października 2024 07:32:20
Dlaczego pisałem o zmianach ideologicznych i nastawieniu ideologicznym przynajmniej części obecnego rządu. Ostatnia wypowiedź Pani minister

Cytat:

Z tego co widziałam, to spadają głównie nie rzeczy pierwszej potrzeby, tylko raczej takie, bez których czasami możemy się obyć. Tekstylia z punktu widzenia klimatu to nawet dobrze, jak będziemy mniej tego typu rzeczy kupować, bo to jednak powoduje właśnie emisję - powiedziała minister Paulina Hennig-Kloska w Polsat News.

www.money.pl/gospodarka/polacy...

Pomijam wiedzę ekonomiczną tej Pani minister. Nie zna pojęcia efektu dochodowego. Jeżeli ludzie kupują mniej dóbr wyższego rzędu to znaczy, że ubożeją i że idzie spowolnienie gospodarcze. Jeżeli dla niej to dobry prognostyk to współczuję. Deficyt będzie prawdopodobnie rósł.
Edytowany: 24 października 2024 07:32

szarlej81
178
Wysłane: 24 października 2024 07:51:08
Cytat:
Osoba dla której Pan Tadeusz to książka za gruba, za ciężka , za trudna

Nie powiesz mi chyba, że w wolnych chwilach wracasz do tej lektury i zachwycasz się rogiem Wojskiego "długim, centkowanym, krętym" ;)

Mam nauczyciela w rodzinie i on (z rozgoryczeniem) twierdzi dokładnie to samo. To nie ta młodzież co 20-30 lat temu. Sam jestem jeszcze z pokolenia starej matury wówczas "Pana Tadeusza" przerabiało się dogłębnie, z wkuwaniem jego fragmentów na pamięć, ale nie przeczytał go praktycznie nikt. Możemy utrzymywać fikcje - uczniowie udają, że przeczytali a nauczyciele udają, że im wierzą - ale jaki to ma sens. Obecnie uczniowie nie czytają nawet bryków ze streszczeniami lektur popularnych za moich czasów. Ci ambitniejsi oglądną jakiś filmik na youtube omawiający lekturę, mniej ambitni spytają chataGPT o czym była ta książka, który to potem jeszcze napisze im wypracowanie. Część nauczyciel wprost przyznaje, że przestała zadawać wypracowania do domu, bo szkoda im czasu na ocenianie prac pisanych przez AI.

Stawiam tezę, że dla zdecydowana większość dzisiejszej młodzieży z czytania całości czy też fragmentów "Pana Tadeusza" nie wyniesie absolutnie nic oprócz pogłębienia awersji do czytania. Jedyny powód przemawiający za tą lekturą jest taki, że "wypada wiedzieć o czym był". Ja bym to rozwiązał tak, że ten kanon lektur polskiej literatury byłby po prostu wykładany przez nauczyciela uczniom, czas na lekcjach polskiego można by wykorzystać bardziej efektywnie - można by na przykład nauczyć czytać ze zrozumieniem bo wg badań więcej niż połowa dorosłych Polaków ma z tym problemy.
Edytowany: 24 października 2024 08:04

grum
PREMIUM
101
Wpisów: 916
Wysłane: 24 października 2024 08:04:21
1ketjoW napisał(a):

Pomijam wiedzę ekonomiczną tej Pani minister. Nie zna pojęcia efektu dochodowego. Jeżeli ludzie kupują mniej dóbr wyższego rzędu to znaczy, że ubożeją i że idzie spowolnienie gospodarcze. Jeżeli dla niej to dobry prognostyk to współczuję. Deficyt będzie prawdopodobnie rósł.
.

Też kolego nie masz pojęcia. Mylisz w zdaniu zmienną egzogeniczną z endogeniczną. Twoja implikacja jest od tyłka strony.

Na marginesie to czy ubożeje społeczeństwo czy nie - to powodem nie jest to, że generalnie dysponują mniejszą siłą nabywczą - to jest de facto skutek.

Powodem tego są np. absurdalne inwestycje bez właściwego wieloletniego efektu mnożnikowego w dochodzie.
Jedni kopią kanał, który zwróci się za 300 lat (bo przecież wstajemy z kolan), a inni (historia też uczy) - jak to robiono we Francji aby ludzie mieli pracę - kopali dołki i je zasypywali. Efekt ten sam.

Zamiast rozkładać zdania pani minister na czynniki pierwsze - może lepiej zastanowić się, w oparciu o model kolegi 1ketjoW nad efektami mnożnikowymi inwestycji PIS-u??? albo porozmawiajmy o innych przykładach i powodach???

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 24 października 2024 09:43:50
Wypowiadanie się za wszystkich uczniów block jest nadużyciem. Czytanie Pana Tadeusza buduje świadomość narodową. Może gdy jesteś nastolatkiem to mordęgą ale gdy jesteś dorosły możesz pokazać swoim dzieciom jaka jest piękna polska literatura. Bez tej wiedzy co im pokażesz. Czytanie tekstu ze zrozumieniem? Nie o to chodzi.

szarlej81
178
Wysłane: 24 października 2024 10:04:36
Co do pani Kloski to nie będę jej bronić, bo to jedna z najgorszych ministrów w nowym rządzie ale jako osoba odpowiedzialna za resort środowiska ma prawo patrzeć na niektóre sprawy inaczej niż przez paradygmat wzrostu PKB za wszelką cenę (który też ostatecznie jest ideologią)

Przemysł tekstylny obecnie zdominowany jest przez zjawisko fast-fashion. Towary produkowane za miskę ryżu w krajach trzeciego świata, często bez zachowania jakichkolwiek standardów etycznych (a potem zdziwienie, że do Europy dobijają się migranci) z złożenia mają być ubrane kilka razy a potem klient ma sięgnąć po nową, lepszą i modniejszą jesienną kolekcję. Nikt tu nie przejmuje się czymś takim jak jakość.

W tamtym tygodniu wyjąłem kurtkę kupioną za kilkaset złotych gdzieś w styczniu 2023. I ta kurtka noszona przez półtora sezonu jest już właściwie do wymiany bo się "znosiła" . W sobotę pewnie pojadę do galerii wydam kilkaset złotych na kolejną kurtkę, będzie wzrost gospodarczy, państwo zarobi w podatkach, akcjonariuszom LPP pewnie też z tego skapnie jakaś drobinka tylko, że ja ani trochę nie będę po tym bogatszy. Wręcz przeciwnie.

A obok fast-fashion mamy dziesiątki innych przykładów takich jak kolejne produkty appla różniące się od poprzedników pierdołami, celowe postarzanie produktów itp. PKB pięknie rośnie, rządy mają wpływy podatkowe i możliwość zaciągania kolejnych długów. Tylko problem taki, że jest to osiągnięte kosztem społeczeństwa, które zamiast nabywać aktywa będące realnym źródłem bogactwa wydają swoją kasę na pasywa. A potem politycy zastanawiają się jak przeciwdziałać kurczeniu się klasy średniej i nieodłącznie wychodzi im jakiś kolejny program wspierający konsumpcję.

Co do Pana Tadeusza to sam pomyśl 1Ketjow kiedy ostatnio sam sięgnąłeś po tą książkę aby obcować z tym pięknem polskiej literatury. :D Jeżeli o mnie chodzi to Pan Tadeusz, podobnie jak większość lektur którymi katowano mnie w szkole byłby ostatnią książką jaką pokazałbym moim dzieciom. ;)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

79 80 81 82 83

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,289 sek.

metrtrjm
dovljqcl
gwytmdty
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bznxovzm
rgtmyggd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat