PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
3 grudnia 2024 12:42:09
przy kursie: 2,40 zł
To nie moja branża, więc zasięgnąłem opinii specjalisty i pokrótce zreferuję jego słowa.
Czipsy to branża wysokomarżowa. Duży odsetek ceny stanowi reklama, marketing i trade marketing. Koszty transportu są pomijalne, bo korzysta się z dedykowanego transportu kubaturowego. Bardzo wysoki indeks BLI - czyli klient kupuje nie kategorię, a produkt konkretnej marki. Cena nie jest pochodną TKW (teoretyczny koszt wytworzenia, który swoją droga jest niski) a benchmarkowania. Co do zakładów produkcyjnych - ma miejsce specjalizacja. Jeden specjalizuje się w ciętych, drugi w dmuchanych, trzeci w prasowanych. Z tego powodu kilka lat temu były problemy z dostępnością Lay's Z Pieca.
Zatem, zakup czipsów w Hiszpanii pod marką własną nie jest niczym nadzwyczajnym - zakłady specjalizujące się w produkcji Private Label uwzględniają głównie TKW, produkt nie jest obarczony kosztami marki.
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
3 grudnia 2024 17:39:44
grum napisał(a):bankrucik napisał(a):koszt energii koszt ludzi koszt zielonego ładu
jak widzę w marketach czipsy z hiszpanii. to już niewiele brakuje do czipsów i chrupek z maroka 1) abstrahując od kosztów energii, które w hiszpanii są niższe, przecież koszty osobowe w dalszym ciągu są niższe niż w Hiszpanii 2) koszt zielonego ładu... Hiszpanię to ominie??? 3) Jaki istotny związek mają chrupki, chipsy etc. z kosztami zielonego ładu? 4) Jaką wartość poznawczą ma twoje osobiste oględziny półek w marketach??? Nie lepiej rzucić tak spostrzegawczym okiem zamiast na półki w supermarkecie to do sprawozdania? widzę zaczynają się osobiste wycieczki widziałem wpis o tym, że w tej firmie to już tylko konfitury.. więc wskazałem co może być wkrótce problemem gdy widzę że opłaca się do Polski wozić już czipsy z Hiszpanii a koszty produkcji w całej EU dalej rosną (pracownicy, energia czy wymogi zielonego ładu) a Maroko np wypiera już Hiszpanów z produkcji świeżej żywności to zakładam że za chwilę czipsy czy chrupki mogą być produkowane w Maroko i to widzę jako zagrożenie świetlanej przyszłości tej firmy. sama możliwość pojawienia się takiej konkurencji już zostanie wykorzystana przez działy zakupowe marketów tym bardziej, że na rynku marketowym następuje konsolidacja a ta firma nie ma rentowności na poziomie właścicieli marek LAYS czy innych
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2024 17:53:38
krewa napisał(a):To nie moja branża, więc zasięgnąłem opinii specjalisty i pokrótce zreferuję jego słowa.
Czipsy to branża wysokomarżowa. Duży odsetek ceny stanowi reklama, marketing i trade marketing. Koszty transportu są pomijalne, bo korzysta się z dedykowanego transportu kubaturowego. Bardzo wysoki indeks BLI - czyli klient kupuje nie kategorię, a produkt konkretnej marki. Cena nie jest pochodną TKW (teoretyczny koszt wytworzenia, który swoją droga jest niski) a benchmarkowania. Co do zakładów produkcyjnych - ma miejsce specjalizacja. Jeden specjalizuje się w ciętych, drugi w dmuchanych, trzeci w prasowanych. Z tego powodu kilka lat temu były problemy z dostępnością Lay's Z Pieca.
Zatem, zakup czipsów w Hiszpanii pod marką własną nie jest niczym nadzwyczajnym - zakłady specjalizujące się w produkcji Private Label uwzględniają głównie TKW, produkt nie jest obarczony kosztami marki.
@krewa czipsy i wszelkie inne FMCG to produkty wysokomarżowe dla właścicieli mocnych dużych marek. niekoniecznie nawet dla producentów ( jeśli działają na zlecenie właścicieli marek) polecam porównać wyniki Coca cola Company czyli właściciela marek Coca Cola tj 43 mld dolarów przychodów i 9,6 mld zysku netto a firmy która produkuje dla nich produkt poland-baltics.coca-colahellen...choć i tak CC Company daje żyć  producentowi bo jest ich współwłaścicielem (23%) a Eurosnack to mamy producenta dla marketów pod ich markami i pod własnymi nieznanymi szerzej markami ostatni akapit od @krewa myślę że jest poparciem tezy, że skoro może być Hiszpania ( pomimo kosztów transportu do Polski) to tym bardziej może być Maroko a stamtąd to już mogą zabić taką niskomarżową firmę.. dla takich firm rynek globalny to ciągła walka o przetrwanie, czasami okoliczności im sprzyjają jak Polsce w ostatnich kilkunastu latach albo jeśli mają geniuszy biznesu to sobie radzą.
Edytowany: 3 grudnia 2024 17:55
|
|
|
|
PREMIUM
101 Dołączył: 2009-03-11 Wpisów: 916
Wysłane:
3 grudnia 2024 17:59:03
bankrucik napisał(a): widzę zaczynają się osobiste wycieczki
Troszkę przesadzasz. Odnosiłem się tylko do twojej "metodyki" analizy półkowej. Idąc twoim tropem (a jak się domyślasz - nie polecam) jedyną rzeczą, która w przyszłości w Polsce będzie opłacalne produkować to .... cement. Koszty transportu zrobią swoje. W ten sposób odkryliśmy świetlaną przyszłość polskich cementowni. Gdyby życie i analizy byłyby tak proste to już od dawna Maroko byłoby przemysłowym zapleczem Europy, w szczególności zapleczem Niemiec. Zakup działki i możliwa inwestycja Spółki, w świetle twojej półkowej analizy, wydaje się czystym samobójstwem na przekór jedynej logicznej inwestycji w .... Maroko, bo przecież chrupka nie cement, da się łatwo dostarczyć. Prosiłbym Ciebie o jeszcze jedną rzecz.... rozwinięcie tej kwestii: niskomarżowości Spółki.
Edytowany: 3 grudnia 2024 18:01
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2024 18:17:58
problem w tym, że z cementem też nie trafiłeś.. biznes.interia.pl/gospodarka/n...
Edytowany: 3 grudnia 2024 18:19
|
|
PREMIUM
Wysłane:
3 grudnia 2024 18:21:59
bankrucik napisał(a):ostatni akapit od @krewa myślę że jest poparciem tezy, że skoro może być Hiszpania ( pomimo kosztów transportu do Polski) to tym bardziej może być Maroko a stamtąd to już mogą zabić taką niskomarżową firmę.. Wątpię, by transport morski drogowy byłby odpowiednią opcją. Uwzględniając akceptowalne terminy dostaw, ten model biznesowy wymagałby ponadprzeciętnych zdolności prognostycznych i ponadprzeciętnych powierzchni magazynowych. Poza tym jak już wspomniałem - TKW jest b. niski i tutaj nie chodzi o kolejne obniżenie kosztu zakupu. Tutaj kluczową rolę odgrywa dystrybucja i trade marketing. Wygrywa się na półce a nie kosztem produkcji.
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2024 18:25:11
grum napisał(a):bankrucik napisał(a): widzę zaczynają się osobiste wycieczki
Prosiłbym Ciebie o jeszcze jedną rzecz.... rozwinięcie tej kwestii: niskomarżowości Spółki. czytasz sprawozdania Eurosnacku? a widziałeś sprawozdanie COCA COLA Company ? widzisz różnicę ? między wysokomarżową Spółką a niskomarżową Spółką ( oczywiście upraszczając nazewnictwo bo chodzi o produkt)
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2024 18:31:42
krewa napisał(a):bankrucik napisał(a):ostatni akapit od @krewa myślę że jest poparciem tezy, że skoro może być Hiszpania ( pomimo kosztów transportu do Polski) to tym bardziej może być Maroko a stamtąd to już mogą zabić taką niskomarżową firmę.. Wątpię, by transport morski drogowy byłby odpowiednią opcją. Uwzględniając akceptowalne terminy dostaw, ten model biznesowy wymagałby ponadprzeciętnych zdolności prognostycznych i ponadprzeciętnych powierzchni magazynowych. Poza tym jak już wspomniałem - TKW jest b. niski i tutaj nie chodzi o kolejne obniżenie kosztu zakupu. Tutaj kluczową rolę odgrywa dystrybucja i trade marketing. Wygrywa się na półce a nie kosztem produkcji. ciągle mam wrażenie, jakbyś się odnosił do LAYS np.. a nie do rynku privatelabel albo noname gdzie każdy 1% rentowności więcej to marzenie producenta... jeśli przy świeżych produktach to "symboliczne" Maroko coraz mocniej atakuje Hiszpanię na rynkach całej EU to chyba jednak się to zmienia, a zielony ład i inne szaleństwa Unii jeszcze tylko podroży produkcję w EU względem pozostałych krajów
|
|
PREMIUM
Wysłane:
3 grudnia 2024 19:17:20
"czytasz sprawozdania Eurosnacku? a widziałeś sprawozdanie COCA COLA Company ? widzisz różnicę ? między wysokomarżową Spółką a niskomarżową Spółką ( oczywiście upraszczając nazewnictwo bo chodzi o produkt)"
Widzę różnicę.... Liczyłem na sensowniejsze porównanie. Jak już wgłębisz się w sprawozdania spółek to rzuć okiem poza tą półkę sklepową w kierunku najprostszego wskaźnika c/z porównując mrówkę ze słoniem. Wszystko jest względne. Staraj się poszukać na przyszłość sensowniejsze odniesienie.
Wracając do mojej wcześniejszej tezy. Podtrzymuję to że Spółka jest na właściwych torach. Dywidenda pokrywa koszt pieniądza a perspektywa efektów nadchodzącej inwestycji prawdopodobnie popchnie kurs. Jeżeli Spółka skorzysta z dofinansowania UE cały proces przyspieszy.
Edytowany: 3 grudnia 2024 19:17
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2024 19:45:24
grum napisał(a): "czytasz sprawozdania Eurosnacku? a widziałeś sprawozdanie COCA COLA Company ? widzisz różnicę ? między wysokomarżową Spółką a niskomarżową Spółką ( oczywiście upraszczając nazewnictwo bo chodzi o produkt)"
Widzę różnicę.... Liczyłem na sensowniejsze porównanie. Jak już wgłębisz się w sprawozdania spółek to rzuć okiem poza tą półkę sklepową w kierunku najprostszego wskaźnika c/z porównując mrówkę ze słoniem. Wszystko jest względne. Staraj się poszukać na przyszłość sensowniejsze odniesienie.
teraz to już nie wiem co chciałeś za odpowiedź ode mnie uzyskać.. bo najpierw piszesz, że mam wyjaśnić co rozumiem przez niskomarżową spółkę a teraz nawiązujesz do wskaźnika c/z kompletnie rozmawiamy o czymś innym chyba..
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
3 grudnia 2024 21:19:09
bankrucik napisał(a): ciągle mam wrażenie, jakbyś się odnosił do LAYS np.. a nie do rynku privatelabel albo noname gdzie każdy 1% rentowności więcej to marzenie producenta... Przejrzałem roczny raport, dość pobieżnie. Jest tam tylko podział geograficzny, nie ma podziału na swoje marki i marki własne klientów. Natomiast w swoim sprawozdaniu zarząd sygnalizuje, że dostrzega problem związany z byciem producentem Private Labels Cytat:Spółka jest w trakcie opracowania strategii brandowej w celu zwiększenia rozpoznawalności swoich marek. Cytat:Emitent nie zamierza jednak brać udziału w rywalizacji z konkurentami poprzez politykę cenową.
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
4 grudnia 2024 19:35:55
przy kursie: 2,33 zł
krewa napisał(a): ...że dostrzega problem związany z byciem producentem Private Labels
Jak każda spółka która chce wejść na rynek. Każdy zna marki Haribo, Lays, Coca - cola. A kto zliczy na palcach jednej ręki ich odpowiedniki? 5 marek czekolad (tu jeszcze się da)? 5 marek chrupków? 5 marek napojów gazowanych? A co do rozpoznawalności, to w Dino ją mają bo chrupki Eurosnacka mają tam ilościową przewagę nad innymi. *** W sklepach na półkach mamy w danej kategorii produktu masę firm. Nazwy firm na tych produktach są sprawą drugorzędną, już szybciej klient spamięta kolor i kształt opakowania i to gdzie produkt leży niż nazwę marki. Przy masie produktów z jednej kategorii w pierwszej kolejności bierze górę cena, a potem jakość np. gdy ktoś już się sparzył i więcej takiego produktu nie chce. Czy zwracacie uwagę na markę przy zakupie masła, pakowanych wędlin, paluszków, czy czego tam jeszcze? Już milczeniem pominę jak te tzw. "wielkie" marki zdziadziały na jakości. Kojarzę dwie marki czekolad które nie mają nic wspólnego z tym czym kiedyś były, z czego jedna firma to już żywy cukier a nie czekolada.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 grudnia 2024 08:17:51
przy kursie: 2,33 zł
Dziękuje za głosy w dyskusji. Niemniej czy owe półkowe analizy, pozycjonowanie na półkach, czy badanie organoleptyczne produktów (nic nie ujmując takiemu podejściu, bo sam to robię) nie powinno mieć swojego punktu odniesienia w przychodach, zwłaszcza dochodach, właściwie ich przyrostach? Widzę mnóstwo wad spółki, począwszy od rynku na którym jest notowana, płynności, FF etc. To są wszystkie czynniki obniżające w moich oczach ich wycenę, ale również pewnie innych. Ale pozostaje mi w głowie to ALE skąd te coroczne przyrosty pomimo tego że to nie LaySy, a marża - to nie produkty medyczne, czy militarne - ale przyrosty dochodu tworzy. Rynek musi być chłonny, bo przecież o modzie wyłącznie skierowanej do Eurosnacka mówić nie można. Ameryki nie odkryję, że skala produkcji w średnim okresie się zmieni, co widać w bilansie.
Z perspektywy czasu żałuje niejednego zaniechania inwestycyjnego ze względu na jakieś nieracjonalne uprzedzenia typu prosty produkt, brak barier technologicznych, chińczyk ich wygryzie kosztowo, produkt mi nie smakuje etc. Mają swoją skalę i ją wykorzystują, będą zwiększać skalę - nie widzę przesłanek to stwierdzenia, że przy większej skali się wykoleją albo zapomną jak się biznes robi.
Jak już pisałem dywidenda powinna opłacić mi koszt wartości pieniądza, chyba że inwestycja będzie bardziej kapitałochłonna. Z drugiej strony dlaczego nie założyć tego co już wcześniej Spółka przerabiała - fundusze unijne...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 kwietnia 2025 16:17:31
przy kursie: 2,52 zł
Wolumen obrotów wzrasta. W ciągu ostatnich 5 dni zwiększył się o 100% w stosunku do średniej z 20 dni. Dziś to już pięciokrotność średniej z 20 dni.
Edytowany: 4 kwietnia 2025 16:24
|
|
Wysłane:
6 kwietnia 2025 12:36:32
przy kursie: 2,52 zł
Trend boczny, ciąg dalszy. Trzeba cierpliwie czekać, na kolejne wzrosty zysków. Wzrosty cen spożywki cały czas wspierają przychody.
|
|
Wysłane:
7 kwietnia 2025 22:20:08
przy kursie: 2,49 zł
Pojawiło się zlecenie na kupnie: 2,3100 101 554sztuk 234 589,74zł
Niestety nie jest to detal i ktoś ewidentnie chce zebrać akcje. Pozostaje trzymać kciuki, że nie da rady skupić po tej cenie tylko dużo wyżej. 2,31zł to żart.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 kwietnia 2025 23:09:20
przy kursie: 2,49 zł
Abstrahując od ostatnich Trampowych zawirowań - wzrost obrotów na Spółce wiązałem z faktem nabycia gruntów pod inwestycje. Podejrzewałem i podejrzewam że te obroty mogą być wstępem do informacji o projekcie z dofinansowaniem UE albo bez dofinansowanie. Spółka ma doświadczeniu w projektach UE i środki na ich realizację.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
29 maja 2025 09:47:04
przy kursie: 2,55 zł
Ponad 25 % wzrost zysku r/r. 25% wzrost dywidendy r/r. Dzień ustalenia prawa do dywidendy 30.06 (zgodnie z projektem uchwały). Może pchnie to kurs do góry.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 czerwca 2025 16:58:21
przy kursie: 2,56 zł
Dywidenda uchwalona. 5,85%. Większość zysku w kapitał zapasowy, co zrozumiałe - budowa kolejnego zakładu. Cały czas łudzę się, że pojawi się jakieś unijne wsparcie dla tej inwestycji.
|
|
Wysłane:
8 lipca 2025 22:30:45
przy kursie: 2,58 zł
Na zleceniu kupna jest 100 000 po 2,41zł. Już parę miesięcy temu były dwa podobne zlecenia, nikt się nie skusił.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.