montanes2 napisał(a):PS nie na tym polega inwestowanie w spółki.
A już na pewno nie na tym polega zarabianie pieniędzy.
Ogólnie to ja mam teorie, że te kreski to wymyśliły biura maklerskie dla kasowania prowizji.
Możecie prowadzić te dywagacje, a na koniec dnia i tak się będzie liczył raport.
inwestowanie może być długoterminowe albo krótkoterminowe. możesz kupić spółkę i trzymać ją przez lata. a możesz kupić rano i tego samego dnia po kilku godiznach sprzedać. efekt końcowy może być taki sam. zarabianie pieniędzy polega na tym, że masz więcej cyferek na koncie. a w jaki sposób kto to robi to już jego sprawa.
Raport OK, tylko on jest publikowany 4x w roku. W międzyczasie liczą się kreski to jakie pozycje na kontraktach mają fundy. a kreski są smarowane na bazie logarytmów komputerowych Morganów, Goldmanów, Rockefellerów, itd.. Jeśli one się sprawdzają to można zarabiać. Poza tym gdyby w przypadku Pepco liczył się tylko raport, do kurs od wierzchołka nie spadłby o 80%. Czy od czasu IPO coś fundamentalnie złego się wydarzyło w Pepco, poza tematem Steinhoffa, co by tłumaczyło tak duży spadek kursu ? Nie wydaje mi się. Malik robił analizę fundamentalną i kupował akcje po 45zł. Sprzedał w okolicy 30zł właśnie z powodu Steinhoffa i celowego ubijania kursu przez fundy.