kxtwnafr
PARTNER SERWISU
mxauvqhi
21 22 23
krewa
PREMIUM
1 372
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 12 021
Wysłane: 26 września 2025 11:19:32 przy kursie: 26,00 zł
montanes2 napisał(a):
Ogólnie to ja mam teorie, że te kreski to wymyśliły biura maklerskie dla kasowania prowizji.

Analiza techniczna w nieco bardziej prymitywnej postaci była stosowana w Holandii i Japonii już w XVIII wieku. Ta współczesna pochodzi w końca XIX wieku.

javelin
34
Wpisów: 117
Wysłane: 26 września 2025 16:37:45 przy kursie: 26,00 zł
montanes2 napisał(a):
PS nie na tym polega inwestowanie w spółki.
A już na pewno nie na tym polega zarabianie pieniędzy.

Ogólnie to ja mam teorie, że te kreski to wymyśliły biura maklerskie dla kasowania prowizji.

Możecie prowadzić te dywagacje, a na koniec dnia i tak się będzie liczył raport.

inwestowanie może być długoterminowe albo krótkoterminowe. możesz kupić spółkę i trzymać ją przez lata. a możesz kupić rano i tego samego dnia po kilku godiznach sprzedać. efekt końcowy może być taki sam. zarabianie pieniędzy polega na tym, że masz więcej cyferek na koncie. a w jaki sposób kto to robi to już jego sprawa.

Raport OK, tylko on jest publikowany 4x w roku. W międzyczasie liczą się kreski to jakie pozycje na kontraktach mają fundy. a kreski są smarowane na bazie logarytmów komputerowych Morganów, Goldmanów, Rockefellerów, itd.. Jeśli one się sprawdzają to można zarabiać. Poza tym gdyby w przypadku Pepco liczył się tylko raport, do kurs od wierzchołka nie spadłby o 80%. Czy od czasu IPO coś fundamentalnie złego się wydarzyło w Pepco, poza tematem Steinhoffa, co by tłumaczyło tak duży spadek kursu ? Nie wydaje mi się. Malik robił analizę fundamentalną i kupował akcje po 45zł. Sprzedał w okolicy 30zł właśnie z powodu Steinhoffa i celowego ubijania kursu przez fundy.

montanes2
20
Wpisów: 290
Wysłane: 27 września 2025 22:41:11 przy kursie: 26,00 zł
javelin napisał(a):
montanes2 napisał(a):
PS nie na tym polega inwestowanie w spółki.
A już na pewno nie na tym polega zarabianie pieniędzy.

Możecie prowadzić te dywagacje, a na koniec dnia i tak się będzie liczył raport.

inwestowanie może być długoterminowe albo krótkoterminowe. możesz kupić spółkę i trzymać ją przez lata. a możesz kupić rano i tego samego dnia po kilku godiznach sprzedać. efekt końcowy może być taki sam. zarabianie pieniędzy polega na tym, że masz więcej cyferek na koncie. a w jaki sposób kto to robi to już jego sprawa.

Raport OK, tylko on jest publikowany 4x w roku. W międzyczasie liczą się kreski to jakie pozycje na kontraktach mają fundy. a kreski są smarowane na bazie logarytmów komputerowych Morganów, Goldmanów, Rockefellerów, itd.. Jeśli one się sprawdzają to można zarabiać. Poza tym gdyby w przypadku Pepco liczył się tylko raport, do kurs od wierzchołka nie spadłby o 80%. Czy od czasu IPO coś fundamentalnie złego się wydarzyło w Pepco, poza tematem Steinhoffa, co by tłumaczyło tak duży spadek kursu ? Nie wydaje mi się. Malik robił analizę fundamentalną i kupował akcje po 45zł. Sprzedał w okolicy 30zł właśnie z powodu Steinhoffa i celowego ubijania kursu przez fundy.

Fajna wypowiedź. Jednak dla mnie kreski to nie trend. Dla mnie trend wynika z wyników, a nie z kresek.
Trendu łyżką nie zawrócisz. To tak jakby wyjść na tory i chcieć zatrzymać 100 pociągów jedną ręką. W drugą stronę to samo.
A to, że rynek jest skrajnie niedowartościowany lub skrajnie przewartościowany IMO nie wynika z dwóch punktów na monitorze i poprowadzonej kreski. Przykładów nagłego załamania rynku są tysiące wtedy Seeeeellllll, a technicznie no kurczaczek tu to powinno odbić bo jest kreska wspierająca, a za 3 dni -50%.

Ammianus
53
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 690
Wysłane: 28 września 2025 11:00:51 przy kursie: 26,00 zł
@ Montanes, co Ci z tym trendem na Pepco nie gra ?

Dobrze idzie od początku lata jak po sznurku respektując wsparcia i opory.
To, że ktoś coś narysował wg własnego widzimisie pod spekulację, albo według uznania to nic nie zmienia.
Tak samo analitycy fundamentalni sobie różne rzeczy wyliczają.
A tu w wątku są tacy co od 5 lat się dziwią ze walor nie chodzi po 50zł :P
Dyskusja 100% jałowa.

Edytowany: 28 września 2025 11:16

bginvest
162
Wpisów: 383
Wysłane: 29 września 2025 12:01:04 przy kursie: 26,03 zł

100 lat temu Wyckoff narysował wykres Pepco (od 2023) , nie wiedząc, że taka spółka będzie w ogóle istniała.

Jestem bardzo ciekaw jak dalej będzie się rozwijać sytuacja, pomijając AT i AF.

Zapowiedziana druga runda skupu, krótka pozycja spora jak na FF, no i rosną szanse na powrót do MSCI Poland, a to popyt obligatoryjny.

KrzysztofK
31
Wpisów: 206
Wysłane: 29 września 2025 12:38:11 przy kursie: 26,03 zł
Moje obawy o RGR na szczęście okazały się płonne.
Kurs na potężnym wolumenie dnia 2025.09.25 nie tylko rozwiał ten scenariusz ale i przebił linię spadków poprowadzoną po cenach zamknięcia D1 (2021.08.13 - 2023.05.22).
Również wszystkie SMA (50, 100 i 200) są znacząco poniżej aktualnego ( na ten moment ) kursu.
Warto jednak zwrócić moim zdaniem uwagę na np. RSI na D1 (81 w tej chwili ).
Ciekawie to wygląda w kontekście wyników jak i zapowiedzi zarządu oraz kolejnej transzy skupu akcji.
Edytowany: 29 września 2025 12:43

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE pepco
  • WIG20 balansuje wokół 2.800 pkt., w grze LPP, Dino i Rainbow Tours
    WIG20 balansuje wokół 2.800 pkt., w grze LPP, Dino i Rainbow Tours

Okolice poziomu 2800 pkt. na indeksie WIG20 stały się ostatnio polem zażartej walki między giełdowymi bykami a niedźwiedziami. Wczorajszą potyczkę wygrały misie. Dziś rano kontratakują byki, posiłkując się wsparciem banków, Allegro i dobrych nastrojów w Europie. To jednak tylko przedsmak emocji. Prawdziwa bitwa rozegra się o 14:30, gdy zostaną opublikowane dane z USA.

• PEPCO – spojrzenie na wykres
    PEPCO – spojrzenie na wykres

21 22 23

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,478 sek.

kgaerxvx
qwagdaez
Prezentacja inwestorska Ultimate Games
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 660,66 zł +388,30% 97 660,66 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +59 005,04 zł 241,21% 123 923,42 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 188,45 zł 20,86% 24 309,19 zł
bknkvhar
pzthwvxs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat