Temat:
TSGAMES
Ale fundamentalnie po wypłacie tak dużej dywidendy 15% skorygowały się znacząco wskaźniki. Środki z dywi. wpływają w piątek, część inwestorów może je refinansować. Free Float otrzyma 42 mln zł netto po podatku. Bez fundów ze stooq.
|
|
Temat:
RAFAKO
Co tam rafako, Eko-okna ma ponad 17 mln akcji, Rafako, a FUNDACJA NASZE DZIECI POSIADA 72,81% W EKO-OKNA S.A. czy to normalne żę fundacja to podmiot inwestycyjny? rejestr.io/krs/763937/fundacja...1. Działalność na rzecz rodziny, macierzyństwa, rodzicielstwa, upowszechniania i ochrony praw dziecka; 2. Pomoc społeczna, w tym m. In. Pomoc rodzinom i osobom w trudnej sytuacji życiowej oraz wyrównywanie szans tych rodzin i osób; 3. Wspieranie rodziny i systemu pieczy zastępczej; 4. Działanie na rzecz dzieci i młodzieży; 5. Działanie na rzecz osób niepełnosprawnych; 6. Organizowanie wypoczynku dzieci i młodzieży; 7. Dobroczynność i działalność charytatywna; 8. Nauka, szkolnictwo wyższe, edukacja, oświata i wychowanie, w tym m. In. Wspomaganie edukacji dzieci i ich rodzin; 9. Ochrona i promocja zdrowia, w tym m. In. Działalność hospicjalna; 10. Działalność na rzecz osób w wieku emerytalnym; 11. Przeciwdziałanie uzależnieniom i patologiom społecznym; 12. Działalność na rzecz integracji i reintegracji zawodowej i społecznej osób zagrożonych wykluczeniem społecznym; 13. Działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych; 14. Pomoc ofiarom katastrof i klęsk żywiołowych; 15. Ratownictwo i ochrona ludności; 16. Udzielanie nieodpłatnej pomocy prawnej oraz zwiększanie świadomości prawnej społeczeństwa; 17. Udzielanie poradnictwa obywatelskiego; 18. Działalność wspomagająca rozwój gospodarczy, w tym m. In. Rozwój przedsiębiorczości; 19. Działalność wspomagająca rozwój techniki, wynalazczości i innowacyjności oraz rozpowszechnianie i wdrażanie nowych rozwiązań technicznych w praktyce gospodarczej; 20. Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego; 21. Wpieranie i upowszechnianie kultury fizycznej; 22. Ekologia, ochrona środowiska, ochrona zwierząt oraz ochrona dziedzictwa przyrodniczego; 23. Działalność na rzecz organizacji pozarządowych oraz innych podmiotów realizujących zbieżne cele statutowe; 24. Promowanie, organizowanie i wspieranie wolontariatu; 25. Kult religijny, w szczególności wspieranie chrześcijaństwa; 26. Wspierania inicjatyw społecznych na rzecz budowy dróg i sieci telekomunikacyjnej m. In. Na wsi oraz zaopatrzenia wsi w wodę.
|
|
Temat:
PEPCO
Akcji we FF mamy za 2,266 mld zł (po 14 zł) skup to 200 mln euro, czyli 854 mln zł. Po 14 zł to jest uwaga 61 mln akcji. Czyli do 2027 nie są ws tanie skupić wszystkich akcji chyba że kurs będzie dużo niżej.
Dużo się czyta, że ibexowi zależy na sprzedaży spółki ale na pewno nie po 20 zł tylko wyższej. Ale mało kto pisze po jakiej cenie w konsultacji z zarządem zamierzają skup realizować bo według tej logiki powinni to robić, a espi nie ma.
Może jest zupełnie odwrotnie i tak naprawdę decydentom zależy aktualnie na jak najniższym kursie. Przynajmniej właśnie teraz póki pepco jest jeszcze na giełdzie....
|
|
Temat:
PEPCO
Na tle innych spółek wigu 20 to i tak nie jest źle ale technika oczywiście mówi jedno wyłamało.
Ja już inaczej podchodzę. Wsparcia i opory są po to aby kurs się od nich odbijał i je wyłamywał inaczej byłby trend boczny.
Kwestia strategii, na CDR też wyłamało 86 zł a tydzień później rozpoczął się trend rosnący tyle że mówiono o nim jak cena była 110-120 zł .
Kolejne 424 mln capu wyparowało. I mamy 8 mld, 8 mld to dino miało przy cenie 80 zł.
Ciekawe czy ta wojna celna to kaczka czy poważny problem. Jak zawsze czas pokaże.
|
|
Temat:
PEPCO
Wypadałoby aby pepco wyciągnęło chociaż do 14.60 wtedy już lepiej wyglądałby cień vs poprzednie trzy. Tyle że tu po 14.20 trzyma cały czas. Z plusów to to że akcje się kiedyś skończą a kapitał nie.
|
|
Kolejny sukces na tym bananie.
|
|
Temat:
XTB
Trend na wynikach ma większe znaczenie dla kursu niż same wyniki. (TXT) ((TXT też płaci dywidendę).
|
|
Temat:
WOODPCKR
Zarząd spółki Woodpecker.co S.A. z siedzibą we Wrocławiu [ Spółka , Emitent ] niniejszym podaje do publicznej wiadomości informacje dotyczące niezaudytowanych, szacunkowych wybranych danych finansowych Spółki za IV kwartał 2024 r.
W IV kwartale 2024 r. Spółka osiągnęła: 1. Przychody ze sprzedaży: 5 027,71 tys. zł, wobec 6 514,71 tys. zł w czwartym kwartale roku 2023 2. EBITDA: 747,58 tys. zł, wobec 998,99 tys. zł w czwartym kwartale roku 2023 3. Strata netto: 178,39 tys. zł, wobec zysku netto 144 tys. zł w czwartym kwartale roku 2023.
Aż jestem ciekaw dlaczego przy całkiem niezłej ebitda mają na poziomie zysku netto stratę.
Możliwe że chodzi po prostu o amortyzację ok 925k jednakże najpewniej przepływy operacyjne będą ok ale nadal pomimo spadku zatrudnienia i B2B będą duże koszty usług obcych - to dziwne (chyba że był to okres przejściowy) zaległe urlopy etc. Zatrudnienie ścięto w 3 kwartale. Może od obecnego kwartału będzie poprawa na tym poziomie. Nie widać wpływu na przychód zwiększonego zespołu sprzedaży
|
|
Temat:
PEPCO
Ała, ale fatalna sesja. Wychodzi na to że kolega od 4 oporów może mieć racje. W trakcie dnia wydawało sie że przebieg może być inny a tu lawina. Trzyma ostatni włosek.
|
|
Temat:
PEPCO
Niby tak ale jednak było zamknięcie powyżej 17 zł niedawno. I to na dużych obrotach, prawda też była tam tez na fixie dystrybucja dużego gracza (niestety).
Co jeśli cały handel poniżej 17 zł to budowanie pozycji wbrew standardowym regułom AT? Pod nowy trend.
Np. pod kątem rozwoju dalej sieci na wschodzie?
|
|
Temat:
PEPCO
Jak ktoś ma po 40 to nie ma co się dziwić, że się denerwuje.
Jazda tu jest spora nie ma co ukrywać, ale pomimo spadku o drobne 6% to trzeba szukać pozytywów. Np. możliwość wygenerowania przy dużych obrotach podwójnego dna. Czy to się właśnie dzieje zobaczymy. Fibo pokazywało nam spadek do 12 ale zawsze jest ale. Na plus temat dywidendy to na pewno. Mała ale zawsze jest i to może spowodować wrzucenie na analizy spółki do podmiotów które wcześniej nawet nie brały jej pod uwagę.
Jest niezwykle ciekawie i zobaczmy.
|
|
zgłaszam się spółka woodpecker WPR
uważam że za spółka najgorsze, spadki klientów się ustabilizują a nowy cennik poprawi wynik, będzie to za ok 6m, a że gpw wyprzedza to proszę o zakup za całość, Informacyjnie do końca toku nie sprzedaje
|
|
Jest szansa że to on, ale raczej mała, trochę akcji się przemieliło, a nie ma komunikatu o zejściu poniżej 10%.
Spółka pod kątem capu wróciła do poziomu startupa. Ma produkt który się kurczy, ale ma też bardziej doświadczony zespół. Na pokładzie jest facet, który stworzył fajny biznes i miałby sprzedawać akcie za 2.2 mln przy zainwestowanych prawie 9mln?
Biznesowo nie jest to dobry ruch bo na co mu te 2.2 mln jak sprzeda shopera i opływał będzie w kasie.
Przewrotnie ta jego strata może być zbawieniem dla wpr, bo gość się może zaangażować w biznes.
|
|
Myślę, że Marcin Kuśmierz na to nie pozwoli. Zresztą brał z tego co pamiętam akcje po 16 zł.
|
|
Widać było, oficjalny profil Woodpeckera dziś na forum, może jakieś informacje Państwo przedstawicie odnośnie, klimatu w spółce? Czy macie flow, czy wygasło? Czy jesteście zdeterminowani do rozwoju spółki i czy macie na to pomysł? Czy wprowadzicie nowe produkty? Czy istnieją jakieś zagrożenia prawne dla kontynuacji działalność? Czy planujecie nawiązać współprace z jakimś kluczowym graczem z branży IT na rynku?
|
|
Kiedy temu sypaczowi się wreszcie akcje skończą? Co nim kieruje, że przy takim mcap sypie tak bardzo? To jest zamykanie pozycji po każdej cenie i już optymalizacja podatkowa, no nie rozumiem trochę. Komunikatu o zejściu z progu nie ma
|
|
Temat:
TEXT
Nie wiem do czego zmierzasz za bardzo co z tego że to teoretycznie ich partnera.
Mój proces decyzyjny zakupu wtyczki jest prosty 1 google wpisuje livechat 2 pierwsze co nie idąc adwordsem wyswietla sie właśnie livechat.pl 3 zagaduje o zakup 4 i wyglada on tak jak wygląda
W samej Polsce istnieją tysiące przedsiębiorców którzy mogliby nabyć tą usługe gdyby nie taka zlewająca sprzedaż.
|
|
Temat:
TEXT
Rozmawiałem bezpośrednio na stronie https://www.livechat.pl/ I mamy wybicie potwierdzone wyrzuceniem z msci. Co ciekawe eurocash spotkało to samo, a tam kurs rośnie. Trend spadkowy trwa i chyba pierwsza możliwa obrotna to 50 zl. C/Z <9 od niepamiętnych czasów. Tak to już jest jak oczekiwanie wzrostu zysku c/z sie kręci na 35 a jak oczekiwanie spadku poniżej 10. In plus na pewno dywidenda. Jakie mamy perspektywy dla text jeśli chodzi o wzrost liczby klientów?
|
|
Temat:
ZABKA
Chyba wychodzi fundusz zaangażowany długoterminowo i wyjątkowo spekulacyjnie. Zmieńmy stare myślenie wreszcie i zrozummy naszą pozycję jesteśmy to po to aby akcjonariuszom zarejestrowanych nie wiadomo gdzie dawać kasę na kolejne pompki typu żabka i wakacje na Kiribati.
Wake up - jak dla mnie to taki wątek jak żabka która zaraz będzie po 2 mld capu powinien być zamknięty aby nie kusić drobnych do kupowana tego wirtualnego papierka.
Szkoda czasu.
|
|
Temat:
TEXT
Jak doradca livechat sprzedaje swoje usługi?
Krótkie pytanie z mojej strony, odpowiedź z strony lvc.
Po dłużej ciszy tekst: "Ze swojej strony mógłbym zaproponować założenie konta testowego na okres 21 dni - jest to okres wydłużony o 7 dni niż gdyby zrobił/zrobiła Pan/i to samodzielnie na stronie. Pozwoli to na zupełnie bezpłatne przetestowanie narzędzia i sprawdzenia jego najważniejszych funkcji. Czy jest Pan/i zainteresowany/na taką propozycją?"
Zamiast przed propozycją nawiązań kontakt z klientem, do czego Pan potrzebuje, na jaką stronę, jak dostosować okienko do branży czy cokolwiek, co to da itp itd to tekst ctrl C ctrl V.
Słabo...
|
|
Temat:
TEXT
addison napisał(a):7 czerwca 2023 ku pamięci: addison napisał(a):Papier praktycznie skasował całe wzrosty od AI i pachnie najniższym kursem zamknięcia od początku lutego i wybicia.
Kapitalizacja 3.3 mld, jak tutaj skończy się wzrost biznesu(AI jako zagrożenie) albo wypłaszczą się zyski(nie daj aby spadły) to jest sporo miejsca w dół. jak wtedy wycena w mojej opinii była wymagająca patrząca w przód jako szanse a nie jako ryzyka. AI szeroko pojęta to chyba niższe koszty, czyt większa konkurencja. Miałem S na tę spółkę od tamego czasu, ale niestety za szybko skasowane. Sam sobie nie zaufałem, klasyka. Pytanie, czy obecna wycena już uwzględniła ryzyka spadków wskaźników czy obecnie uwzględnia ich zahamowanie na względnie stałych poziomach. Bo jak to z kursem i z kapitalizacją od skrajności w skrajność jeśli 3,3 mld była to wycena z innej planety to w drugą stronę może być podobnie. Jednakże plusem mogą być dywidendy choć zacne to ich wartość spadająca nominalnie może redukować też kurs. Najważniejsze IMO na tej spółce jest to że płynie kapitan który może mieć pomysł na rozwój, przyszłość pokaże.
|
|
Temat:
TEXT
Zawsze znajdujemy powód spadków i wzrostów tak to już działa. Spółka jest w trendzie spadkowym i dochodzi o wskaźników atrakcyjnych dla aktualnego poziomu zysku. To czy to okazja czy nie to trochę kwestia strategii i akceptacji ryzyka. Dla mnie spółka dochodzi do poziomów gdzie może wyprowadzić korekcyjną fale wzrostową, ale nie zmianę trendu. Choć oczywiście nie jest to porada ;)
|
|
Temat:
TEXT
Spolka wypłaca 6 zł dywidendy przy obecnych wynikach co daje przy obecnym kursie ponad 9% brutto stopę zwrotu. Lepiej niż depo, szczególnie w długim terminie. Jednakże technicznie wygląda to slabo.
|
|
Temat:
DROZAPOL
Czyli co Rybka zwyciężył - nie ma mocnego akcjonariusza to mogą z mniejszościowymi zrobić co chcą. Wyjście z rynku po cenie poniżej WK. Brak wypłaty dywidendy pomógł ustalić cenę wezwania. Duży majątek w postaci działek. Tylko patrzeć jak zdejmie spółkę by zająć się deweloperką.
I jeszcze na stronie wklejka z tego artykułu. "Szef drozapolu:uchwała o wyjściu z giełdy zapadłą jednogłośnie.
Nie jestem obcykany w tych przepisach wezwaniowych ale co się stanie jeśli kupię przed zdjęciem 1 akcje - zmusi mnie do sprzedaży poza rynkiem regulowanym?
|
|
Temat:
11BIT
Taki Krakowski targ od 500 :) nie analizowałem po prostu z 250 do 300 można ugrać kilka % a tutaj trzeba sporo rynku podłączyć aby wymienić ludzi co kupowali po 320 i 350 no chyba że mam do czynienia z sytuacją że ta luka to taka akcja jak swego czasu XTB po wynikach na 12 zł. Otwarcie mega niskie gigantyczne obroty i atak w górę, wtedy domkniecie luki było możliwe. Jeśli te 120 baniek obrotu mają mocne ręce to i taki scenario jest możliwy.
|
|
Temat:
PEPCO
Jak to przebije tak z marszu i fibo i 200setkę to szacun.
|
|
Temat:
11BIT
UUUaaaa ale się potaniło.
W liczbach faktycznie słabo wygląda. Mcap nadal zacny, ale faktycznie jakby kurs się uspokoił i czeka na impuls w którą stronę ma iść. Czemu rynek się zastanawia od dwóch dni i nie kwotuje po 250 zł? Stamtąd byłoby miejsce gdzie odbić, a tu przez tą lukę to całość ubrana po 320-350 to chyba takiego pozytywnego info nie będzie żeby przebić 400-500k akcji. Dziwna sytuacja.
|
|
Temat:
PEPCO
I mamy intra kurs powyżej 18.5 pierwszy wyższy szczyt technicznie.
|
|
Temat:
SANWIL
Sanwil jutro 2024-09-26 jednostkowy - publikacja rozszerzonego raportu półrocznego
|
|
Temat:
PEPCO
MrBlue2 napisał(a):Cena emisyjna w 2021 - 40 zł. W 2023 sprzedane dodatkowo 6,6% akcji w trybie ABB po 38,95.
Obecny kurs 16,90 zł CWK 1,81 C/Z 20,54 ROE 8,84% Altman B
Czyli Pepco nie jest niedowartościowane.
Pepco wchodząc od razu do Wig20 "zmusiło" fundusze do kupowania akcji, bo musimy mieć wszystko co w Wig20 efekt -57% w trzy lata. No właśnie dobrze trafione, czyli tak zbiera się ekipa odpowiednich osób/firm robi DD, robi wyceny i ustala cenę emisyjną akcji na 40 zł. Skąd taka wycena? No chyba z kosmosu. Na Pepco redukcja wynosi 88% (indywidualni), a kurs rośnie 12,5% na pierwszym dniu notowań. Technicznie spółka zdobywa nowe poziomy na funkcji czasu i ceny. Po czasie spółka wchodzi do wig 20 bo z racji obrotów i wielkości nic innego wejść zamiast jej nie może. Kurs akcji spada dziś poniżej 17 zł z lepsza sytuacją, większa ilością sklepów i planem ograniczenia kosztów na przyszłość. Od maxa paruje 20 mld zl kapitalizacji oraz kilka mld zl czystego FF, czyli realnie zainwestowanych pieniędzy w "ofertę" z kosmosu. Wnioski: w przypadku każdej takiej oferty jesteśmy "nie napiszę bo bedzie ban". Cały czas te same historie via Pepco, PCF i inne. Ja nie mogę pojąc jak knf akceptuje ceny spółek wchodzących na giełdę i taką "ofertę". Królem tych przekrętów jest oczywiście petrolinwest. Może ktoś pamięta. Widać od razu, że cały ten schemat emisji dużych spółek jest skazany dla inwestora indywidualnego na porażkę - z powodu ceny zakupu. To nam ma sie opychać drogi towar, bo czy akcje, które teoretycznie ma główny warte są 16,90? A może 1,69 zł? Zgoła inna jest sytuacja na spółkach o mniejszej dużo kapitalizacji przy emisjach wobec potencjalnego sukcesu - tam cena może zrobić ruch via 11BIT. Takie wieczorne przemyślenia z inwestowania nawet pomimo niskiej wizualnie ceny w duże spółki niepłacące dywidendy.
|
|
Temat:
PEPCO
Pepco gniecie dno i to mocno. Dno które dnem zaraz może nie być. Niestety po obrotach nie widzę jakiejś szczególnej obrony. Jak to widzicie Wy?
Do dowiezienia mają 900 mln euro ebitda i pytanie jak zareaguje kurs na wynik lepszy i od jakiego poziomu, a jak na gorszy.
Mcap mamy poniżej 10 mld zł po raz trzeci. Historycznie wybronione ale jakoś wydaje się że sentyment nie sprzyja wrześniowy.
Przy założeniu 104 mln euro zysk netto z kontynuowanej działalności (1h) x 2 x kurs 4,3 = daj prawie 900 mln zł zysku nieuwzględniając Austrii co daje obecnie
cap 9844307274,78 / 894 400 000 = C/Z wychodzi mi aktualne 11
C/Z raczej obecnie nie zakłada poprawy zysku w 2025 roku.
Pytanie co będzie po wynikach za drugie półrocze, które kończy się w tym miesiącu. I za 1Q spółki czyli kalendarzowo 4Q 2024 najlepszy w handu zazwyczaj.
Niby jesteśmy przy denku, ale czy faktycznie fundamentalnie mamy gdzie spadać?
Krewa jak denko urwie wychodzi Ci fibo 161,18% na 11.96 zł? Z ostatniej korekty wzrostowej.
Zapraszam do rozmowy związanej z tą spółką gdyż forum śpi, a coś co kiedyś było drogie może po czasie okazać się okazją via CDR z shortami na pokładzie.
|
|
Temat:
DROZAPOL
5 zł! 5zł Drogi Panie
|
|
Temat:
PEPCO
A ja sobie tak strzelę, że to kolejne już ukryte kupno po 19 zł to jest od ibexa, w sumie zapowiedzieli, że jak cena będzie atrakcyjna do dokupią. Ciekawe czy jest - taka spekulacja ;)
|
|
Temat:
XTB
A po prostu nie jest tak, że przy okazji rynek powiedział dość - jesteśmy nasyceni? Inna perspektywa jest tych co brali na obrotach po 6-9 zł
|
|
Temat:
PEPCO
Codziennie to samo, poranny atak podaży obrona na niższym poziomie i jakieś małe wyciągnięcie. Generalnie klimat nie sprzyja.
Są jacyś chętni aby spekulować czy znajdzie się inwestor na Pepco i po jakiej cenie oraz kiedy? Ostatnie abb było prawie po obecny kurs x2.
|
|
Temat:
PEPCO
Tak posiadam, w sumie niewiele wyżek niż obecny kurs. Nie ma to jakiegokolwiek znaczenia.
Kurs jest często wypadkową kliknięć myszką i emocji, a nie efektem konkretne LFL.
Znalazłeś lepszą spółkę szacun. To porównanie do Sinasy trochę takie średnio branżowe. Wyjaśnienie czemu taki a nie inny LFL jest w raporcie.
Nie robiłem zakupów w pepco jako konsument - byłem ostatnio - ceny przystępne, cały czas kolejka klientów. Chciałem kupić deskę, wyszedłem z deską, majtkami, skarpetkami, tablicą do rzucania kulkami dla dziecka, wieszakami.
Uważam, że biznes jest przemyślany, asortyment spoko, jakość całkiem niezła, a w tej cenie to nawet można powiedzieć że świetna.
Przychody wzrosną w związku z naturalną inflacją i nowymi otwarciami sklepów, a obecny spadek przychodów zrekompensuje marża.
Każdy ma prawo do swoje zdania, ja mam takie.
|
|
Temat:
PEPCO
Wrażenia po raporcie są szokująco pozytywne. Wrażenia po reakcji rozgrywającego kurs szokująco negatywne. Bo jakie mają być jak siedzi na shortach i musi zbić tak mocno cenę aby był w stanie zamknąć pozycję. Tylko patrzeć w rejestr.
Jeśli spółka będzie poprawiać wyniki obecna korekta rzędu 25% będzie tylko małym dołkiem na wykresie. Jeśli spółka będzie pogarszać była to okazja do wyjścia - proste.
900 mln jak dowiozą bajka.
|
|
Temat:
PEPCO
Mam taką rozkminę aporpo pepco i wrzucania pkc na fixach,
siedzi sobie jakiś fund, oczywiście ma do tego prawo sprzedać sobie co tam chce i po ile chce, no ale czy wywalenie na fixie np. 30k / 50k akcji pkc jest prawidłowa z punktu widzenia uczestników tego funduszu jeśli godzinę wcześniej mógł fund ten opylić te same akcje intra po cenie wyżej? płynność pozwala,
To powinno być jakoś kontrolowane, np nie możesz złożyć zlecenia po innej cenie niż - 0.5% od ostatniej transakcji (tak jak po fixie się nie da) uważam że pkc powinny na fixach być wyłączone. Cały dzień cwaniaczki mają na sprzedaż, a nie potem ustawka świeczki pod kolejny dzień.
|
|
e tam lepiej być w związkach zawodowych istniejącej spółce niż, mówić że kiedyś byłem w zz ale niestety tak broniliśmy jak niepodległości wynagrodzeń że spółka upadła,
|
|
Temat:
TEXT
Nie uważasz, że przy takim podejściu możesz po prostu przepłacić i zmniejszyć rentowność z dywidend?
|
|
Wydaje się, że innej drogi nie ma i chyba dochodzi do świadomości również związków zawodowych w spółkach SP że zwolnienia grupowe, cięcia w celu ratowania biznesów "narodowych" stają się rzeczywistością. Cieple koty się kończą i długofalowo aby biznes się nie przewrócił trzeba wprowadzić plany naprawcze w tej czy innej formie. Oby na ATT nie było za późno.
|
|
WPR podał kolejne słabsze wyniki i stabilizuje bazę.
|
|
Temat:
TEXT
Bardziej porównanie dotyczyło zachowania kursu, spodziewasz się nadal grow i kursu 400 zł? Jest potencjał na tak szybki wzrost? Jak konkurencja dla texta na rynku - nawet globalnym? Wskaźnikowo fundamentalnie wiadomo c/z itp ale czy jest potencjał na taki wzrost jak np xtb
|
|
Temat:
TEXT
a ja myślę przewrotnie, że będzie im ciężko już podnosić wskaźniki i zastanawiam się czy spółka nie przejdzie w tryb takiego PZU, przynajmniej na dłuższy czas, do kolejnego produktu, lub grubszej zmiany cennika
|
|
Temat:
PEPCO
Bardzo pokręcone nazwy kwartałów w espi - generalnie kiedy się spodziewacie bieżących wyników za kwartał zakończony w czerwcu? Już teraz ok 15 stego lipca, czy w połowie sierpnia?
|
|
Temat:
TEXT
I mamy raport, istotne: 1.Na koniec czerwca 2024 r. ARPU (średni miesięczny przychód przypadający na jednego klienta) produktu LiveChat wyniosło 170,7 USD wobec 160,1 USD na koniec marca 2024 roku i 158,2 USD przed rokiem. 2. W czerwcu do oferty produktu LiveChat wprowadzono pakiet funkcjonalności One AI , odpłatnie dostępny dla nowych klientów. 3. W trakcie I kwartału roku obrotowego Spółka rozpoczęła też komercjalizację API w ramach Platformy Text (API as a Service) i zanotowała pierwsze przychody z tego tytułu.Dziś intra naszej sesji dolar up. www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
|
|
Temat:
TEXT
czy jutro mogą zostać opublikowane kluczowe wskaźniki operacyjne za I kw. 24/25 roku?
|
|
Temat:
TEXT
Play np. korzysta z livechata i wiele innych wielkich spółek, temat ing to najprawdopodobniej mitygacja ryzyka związanego z prawem bankowym, jaki jest sens inwestować grube siano w rozwijanie własnej aplikacji kiedy ta jest świetna i nadaje się do 99.9% biznesów. Bardzo często korzystam z tego typu aplikacji i nic mnie tak nie denerwuje jak rozmowa z botem. Jeśli ai będzie brało większy udział w rozmowie to nie kto inny, a właśnie text będzie tego beneficjentem.
Ponieważ większa obsługa przez AI to mniejsze koszty pracownicze klientów texta, a sam livechat z opcją ai może być na innym cenniku niż zwykły.
PS 2024-06-28 skonsolidowany - publikacja skonsolidowanego raportu rocznego
|
|
Temat:
PEPCO
Większe obroty to chyba były do 31.05 (mnie też tak źle IMO pokazuje notowania 5max) że ten obrót należy na tygodniach do czerwca w sumie dziwne. pepco po 31 maja wypadło z MSCI Poland.
|
|
Temat:
TEXT
Wg danych na SW spółka wypłaciła prawie 6 zł dywidendy co przy kursie 77 zł daje 7,7% aktualną stopę. Jest ktoś na forum oczytany jaka jest perspektywa dywidendy na ten rok?
|
|
Temat:
TEXT
Wygląda, jak obrona Częstochowy na tych widłach, i teraz wyobraźmy sobie że gospodarka zaczyna zwalniać i stopy procentowe są obniżone a zarazem że waluty rosną.
|
|
Temat:
JSW
akkilles napisał(a):hehe, bankierowcy wystawili kilka mln akcji powyzej 100+,
gdzies mozna policzyć ile tak naprawde jest wystawionych akcji w karnecie? to jest jakaś znowu grupa zamknięta?
|
|
Temat:
JSW
yellowshadow napisał(a):Rozumiem ze od wczoraj jestes na gieldzie? Nie, ale zawsze sie zastanawiam czy jak ktoś ma w jednym papierze 50k czyli teoretycznie umie zarabiać na gpw (jeśli to nie fundusz) to co on robi z taką pozycją jeszcze w akcjach, no chyba że termin inwestycji jest do jego setnych urodzin. Stąd pytanie choć może z pozoru wydawać się na głupie to jeśli z pożyczonej kasy walą takie zlecenia to raczej, żeby powiększyć pozycję (shorty). Choć akurat tutaj zlecenie zostało wycofane. Co raczej oznacza, że jest to ktoś uparty kto zbiera noże i się być może przejechał, zwieracze musi mieć zatem mocne.
|
|
Temat:
JSW
Jak ktoś wystawia po 25.5 liczbę 50k akcji to rozumiem, że chce powiększyć shorta...
|
|
Temat:
JSW
Jaka to jest tragikomedia "Związki zawodowe działające w JSW Koks podjęły decyzję o zawieszeniu strajku ostrzegawczego, który miał zostać przeprowadzony w czwartek 6 czerwca. - Dostaliśmy nową propozycję od zarządu, w geście dobrej woli zawieszamy protest - powiedział Piotr Górecki, przewodniczący Solidarności w spółce." www.wnp.pl/gornictwo/zawiesili...
|
|
Temat:
JSW
Możesz się śmiać, jednakże jakoś na GPW pełno jest takich czarnych owieczek - i przez takie traktowanie mniejszościowych taka spółka nie powinna mieć prawa znajdować się w żadnym indeksie.
|
|
Temat:
JSW
Tyle, że JSW lubi chodzić od bandy do bandy, jak się zapną na kierunek to już leci. W jedną i drugą Muszą być bardzo duże obroty aby wywieźć tych szorujących. Jest taki kapitał? - pewnie tak, ale czy jest triger który ma to spowodować? Chyba nie. A jak ma być to w jakiej perspektywie?
Bo przecież, że zarząd swoje, a skarb państwa na walnym swoje czyli za dywidendą to nie zakładam, pomimo zmiany władzy to uchwalenie dywidendy w czasie działania PFR to przyznanie zgody na pozew omawiany powyżej. Co innego jak nie będzie umowy na pożyczkę, czyli po wrześniu. Jak teraz byłaby dywidenda to cała linia obrony pada w sprawie z 2022 roku.
Pod co gra taka pozycja shortów, no raczej nie pod c/wk, pod zmiany cen acf 256 usd? kurs 28 zł hmmmm.... to chyba kiedyś było przy 256 usd było po 90 zł co takiego stało się od 2017 roku.
A to, że: JSW to pole dochodu dla wszystkich tylko nie dla mniejszościowych. I na dobicie mniejszościowych na tej spółce wyłaniają się jeszcze fundy z citi i innych miejsc. Zauważcie że tutaj zarabia każdy tylko nie my. Górnik za prace uczciwie, SP no podatek w sumie dał 200% stopa dywidendy (fajnie nie), shorty na algorytmach z śmiesznymi buziami azjatów z grubymi okularami od ystawiania tych algosów na zakładkach our team na stronach fundów.
I pomiędzy tym My mali fajni akcjonariusze często zarabiający na etatach by nadwyżkę jak już jest "zainwestować" (tak wiem flustracja).
Pamiętam sytuacje jak kurs był w okolicach 15 - 12 - 9 zł tak to szło do spodu na dużych obrotach, że wydawało się dla łapiących noże że to już koniec (15 zł) tyle spadło, ze 100 zł no kurde niżej nie zejdzie - to od tego miejsca jeszcze dołożyli tak naprawdę - 40% kto to wytrzymał? A kupowane było "tylko" po 15 zł.
Szczerze, żeby nie było tak źle są dwie opcje: 1. wychodzi zarząd i mówi zrobimy wreszcie coś dla Was drodzy mniejszościowi, jak tylko będzie koniec pożyczki damy wam zaliczkę na dywidendę, cokolwiek,
I SZCZERZE ŻE ICH NIE CIŚNIEMY TO JEST NASZA WINA - każdy w tej spółce dba o siebie - ile osób było na walnym? (ja nie).
2. Będzie jakaś katastrofa i coal pójdzie UP.
|
|
Temat:
JSW
W komentarzach napisane jest że chodzi nie o górników tylko o koksownie - oraz że źle sprawa jest opisana.
|
|
Temat:
JSW
Czy ktoś się orientuje do kiedy ma istnieć pożyczka preferencyjna z PFR?
|
|
Temat:
JSW
Czyli w espi napisali wprost, że z dywidendy nici, a kurs prawie nie drnął - przy takiej złej sesji. JSW Strong.
|
|
Temat:
Hilander
Cześć, jest ktoś bardziej zorientowany w spółce? Będzie upadłość czy uratują się, jakie perspektywy? Dziś kurs zalicza podwójne minimum, a cena jest poniżej ostatniej prywatnej emisyjnej.
|
|
Wybieram Starward.
Zagrywka pod odbicie, ratunek i umorzenie akcji,
Zgłaszałem się wcześniej w poprzednich postach.
|
|
Zgłaszam się do konkursu. Nad spółką się jeszcze zastanowię.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Grubszy temat tu się szykuje, żeby wybroniło Moderator:...Uprasza się o przestrzeganie regulaminu. Nie szafujemy poziomami docelowymi bez uzasadnienia fundamentalnego bądź technicznego Szkoda
|
|
Proszę o sprzedaż turbo inwestycji BEE beeIN SA i zakup turbo inwestycji 06N Magna Polonia
Powody: 1. raport w przyszłym tygodniu 2. raport koniec listopada w którym ma być 100 mln zł zysku / gotówki z ugody. Kapitalizacja to lekko ponad polowa tej wartości.
|
|
Temat:
DROZAPOL
Dziś, trochę większa wymiana przy kursie 3,85. Faktycznie spółka słabo zarabiająca w okresie stabilności rynkowej, jednak z dużymi aktywami. Kredyt 2% na pewno napędzi trochę popyt na stal w związku z rozpoczęciem nowych budów.
|
|
Temat:
NOVINA
Magiel, byłbyś tak miły opisać ta sytuację z robieniem akcjonariuszy w konia bardziej szczegółowo?
|
|
Temat:
06MAGNA
Krewa, czy można prosić o aktualizację bo jest "gorąco"
Widać, że spółka robi pum and dump po prostu. Krótko mówiąc sprzedają fakty. Podbitka na 5.5 po informacji o środkach na rachunku nie spowodowała wzrostów na 6 zł. Fundamentalnie mcap mniejszy niż gotówka na koncie. Jednak czy jest w krótkim terminie pod co tutaj grać? Gorący spekulacyjny kapitał szuka nowych zagrywek. Choć analiza wolumenu dziś wskazuje próby wybronienia ostatniego minimum 4,44. Wszyscy powyżej 5 zł trzeba przyznać, że są powieszeni poważnie.
|
|
Temat:
JSW
VOX a zagrywka pod dywidendę w przyszłym roku?
|
|
Temat:
TSGAMES
Dywidenda uchwalona - jest ok. Fame na gaming - jest ok. Nowy prezes - jest ok.
|
|
Temat:
MPAY
Temat jest taki - wszystko tutaj zależy od głównego.
Jeśli będzie widział w spółce możliwość generowania gotówki to może przyjąć założenie jak akcjonariat główny LVC - generator gotówki plus dywidendy.
Jeśli będzie cały czas chciał kręcić gotówką gdzie przychody będą równe kosztom pod pretekstem rozwijania aplikacji to nie widzę sensu tego trzymać na długi termin.
Generalnie mcap do potencjału samej branży wydaje się atrakcyjny, ale charakter spółki raczej jest taki że możliwe są wielkie pompy po 400% i zwroty do bazy pod byle pretekstem.
Choć myślę, że aktualny mniejszościowy akcjonariat jest dużo bardziej stabilniejszy niż w trakcie ostatnich dużych podbitek.
PS ja akurat mam.
|
|
Temat:
VOTUM
A co to znaczy, "że bank jednostronnie ustalał oprocentowanie kredytu zgodnie z umową"? I dlaczego jest to niezgodne z prawem? Trochę, nie rozumiem - to kupując paliwo jak mam cenę na dystrybutorze jednego dnia tankuję za 6,5 a drugiego za 6,6 to też jest to niezgodne z prawem bo została podniesiona jednostronnie bez negocjacji ze mną?
To jest chyba takie wymyślanie koła na nowo i otwarcie kończącego się rynku kredytów frankowych dla prawników.
|
|
Temat:
COGNOR
Zapoznajcie się z komunikatem obligacji zamiennych na akcje po 5 zł. W kontekście wykupu z gpw.
|
|
Temat:
COGNOR
veve napisał(a):Nie mam z tym problemu że kurs zayebiście rośnie, ale to prawda że prezes popełnił świństwo kupując akcje tuż przed ważnym komunikatem. Przecież prezes skupuje sukcesywnie akcje od długiego czasu. Rozumiem takie zdanie gdyby zagrał intra, kupił przed sprzedał przy informacji, a on przecież kupuje po to by zdjąć spółkę z GPW. Dodatkowo on sam i cały rynek widzieli jakie będą wyniki więc nie wiem co za tajemnice. Ja to się zastanawiam czemu nie brał po 3,5-4,5 tylko teraz odbiera tak drogo.
|
|
Temat:
COGNOR
Słuchajcie, ludzie w cognorze pracują na 200%, korzystają z cen stali na rynku, prezes skupuje akcje i pompuje kurs +100% od dołka. Nie rozumiem za bardzo o czym są te rozmowy. Chcielibyście niedowożenie wyniku i emisje akcji? Co tu się wyrabia.
|
|
Cześć, proszę w poniedziałek o sprzedaż COGNOR i zakup BeeIn SA (BEE).
Cognor Sell już po zakupach prezesa. Mam 2zł na akcji enough is enough.
BeeIn SA (BEE) buy, rozwijająca się mała spółka, nadal jest rynek na pompy ciepła, mają dobre produkty, oraz własne pompy ciepła. Wzrosty planuję pod 2Q i 3Q 2023.
|
|
Temat:
COGNOR
Ciekawie wygląda wykres, jeśli jutro cały rynek nie będzie robił korekty to możliwe wybicie z 4,80 ala dziś STP.
|
|
Cześć,
startuję z typem:
Spółka COGNOR
Dlaczego: 1. możliwa wyższa dywidenda rok do roku, 2. możliwe niższe koszty w związku z przejętym niedawno dostawcą, (przeniesienie zysków) 3. mądra polityka surowcowa spółki, 4. mądra polityka związana z zakupami energii, 5. możliwe wzrosty kursu pod uruchomienie nowej walcowni wyprzedzające ten fakt, 6. niska wycena wskaźnikowa, 7. możliwy popyt na akcje od strony Prezesa, 8. utrzymujące się ceny stali, 9. większa konkurencyjność na rynku w związku z tańszą metodą produkcji wyrobów, 10. stal do odbudowy Ukrainy, 11. możliwy start programu niski kredyt 2% na domy jednorodzinne i mieszkania w 3Q 2023
|
|
Temat:
COGNOR
Wydaje się, że po dzisiejszej sesji i walnym 3,70 uklepane.
|
|
Temat:
ODLEWNIE
|
|
Temat:
COGNOR
Też bym się nie podzielił mając z tyłu głowy wojnę, ceny gazu i budowę walcowni za 250mln oraz inne w części wykonane już remonty.
Zwróć uwagę, że dywidenda za 2022 może być solidna (do obecnego kursu), gdyż finansowanie na budowę walcowni jest zabezpieczone. Zresztą efekt FIFO za 4Q + jednorazowe zyski na dalszej sprzedaży energii mogą zrobić ekstra robotę.
Szczerze liczę, minimum na 0,4 groszy na akcję. Duża dywidenda to też wpływ do prezesa, który skupuje akcje.
Jeśli Prezes zrealizuje emisję po 5 zł to już będzie miał 87% w spółce, dokupi resztę z dywidend i mamy squeeze out.
Ta spółka może zarabiać krocie po zejściu z GPW dzięki zmodernizowanym zakładom oraz potencjalnemu popytowi na stal w związku z odbudową Ukrainy. Przydałoby się tutaj porozumienie akcjonariuszy innych niż główny co do niezbywania akcji w wysokości 5% + 1 sztuka.
|
|
Temat:
COGNOR
ESPI mamy zakupy insiderskie.
Huta US Steel w Koszycach gasi wielki piec
ArcelorMittal zatrzymuje wielki piec w Dąbrowie - gdzie solidarność obawia się trwałej likwidacji części surowcowej zakładu.
COGNOR - dwa nowe pozwolenia na budowę - rozwija segment deweloperski (4 bloki)
LME Steel Rebar wzrosła 672 z 650 we wrześniu. Spread LME Steel Scrap - LME Steel Rebar wzrasta.
Ryzyko wyłączenia walcowni pod reglamentację gazu - IMO pewniak.
|
|
Temat:
COGNOR
Czy jeśli Prezes teraz kupi choć 1 akcję, to musi ogłosić wezwanie?
Jego przedział przed ustawą był >66%. Jaka jest prawidłowa interpretacja?
|
|
Temat:
ODLEWNIE
Spółka zapomniana na forum, a tu dzień wypłaty dywidendy 2022-06-14 0,40 zł 5,56%.
|
|
Temat:
COGNOR
Czy jedzie ktoś na walne COGNOR?
|
|
Temat:
COGNOR
Bankrucik, sugerujesz wezwanie?
|
|
Temat:
COGNOR
do spółki z kghm? nie wydaje mi się aby sami mieli coś w tym temacie robić,
|
|
Temat:
COGNOR
Decyzja o zachowaniu kasy w spółce kosztowała już 171 420 663 zł kapitalizacji. Nie mówiąc już o potencjalnym wzroście.
To chyba wystarczy ;)
Po co im taka kasa to nie wiem, ale mamy brak kupujących ewidentnie.
|
|
Temat:
COGNOR
Cześć, dawno mnie tu nie było, ale sytuacja robi się co najmniej dziwna, były wielkie oczekiwania ws dywidendy i mamy kaszankę. Ktoś ma pomysł, na co im zatrzymanie takiej kasy?
|
|
Umowy pożyczki akcji spółek notowanych co do ilości powinny być jawne (w tym zakresie). Tak tylko zostawię.
|
|
Siemandero!
Oczywiście, pierwszy raz biorę udział.
Do portfela zaklepuje:
Greenx metal Limited
Ponieważ: w 2022 wypłynie sprawa odszkodowania 4 mld zł, uważam że będzie to temat wałkowany łącznie z sprawą turowa, polityka wyniesie spółkę. Druga sprawa to miedź w Grenlandii, temat w zasadzie nie do odpalenia IMO, a aktualna emisja to po prostu przetrwanie spółki do wyroku.
|
|
Temat:
P2CHILL
W ciągu ostatnich 30 dni powstało 171 nowych recenzji w skali "bardzo pozytywne" w stosunku do wszystkich 290 sztuk.
źródło steam
|
|
Temat:
CHERRY
Widzę światło w tym ciemnym lesie pełnym pułapek.
Cherry wstanie z kolan, jednak już czuję emisję.
Obawiam się tylko do kogo będzie ona skierowana i kogo pominie....
Im więcej razy prezes dostał wpr tym paradoksalnie może wyjść z tego mocniejszy, a spółka razem z nim.
|
|
Temat:
06MAGNA
Czy ktoś się orientuje jak wygląda w praktyce uprawomocnienie się takiego wyroku? Jak długo może trwać jeszcze takie postępowanie?
|
|
Temat:
GREENX
Idąc za akcjonariat ltdczy tutaj głównym akcjonariuszem nie jest czasem: BNP PARIBAS NOMINEES PTY LTD ACF CLEARSTREAM 47.90% ?
|
|
Temat:
GREENX
Cóż to była za sesja, emocje pełną parą i rozegrany stały już na PRE schemat. Zbieranko + info + wywalanko. Jednak w efekcie mamy również dogranie do wsparcia.
|
|
Temat:
SERINUS
Jeśli 78.629.941 dopuszczonych jest do obrotu na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie to dziś właściciela zmieniło 18 000 000 sztuk. 23% FF notowanego na GPW. Cóż to była za sesja sprowadzająca kurs do połowy parteru.
Technicznie wygląda to interesująco, wybicie (bez infa) plus powrót prawie do podstawy wybicia.
|
|
Temat:
STALPROD
Niestety fatalnie to wygląda, wywalają pewnie z powodu, że walor wyleciał z indeksu. Ja nie wiem zupełnie dlaczego ktoś podął taką decyzję. Szczególnie jak się spojrzy na obecny skład. Wyniki były kapitalne i złe nie będą w przyszłości, c/z mały a value trap w mojej opinij przesadzony. Jednak z trendem w tym przypadku spadkowym się nie wygra. Ale żeby nawet odbicia nie było...
|
|
Temat:
STALPROD
Zasięg z AT Krewy się wypełnił, zobaczymy co dalej
|
|
Temat:
MONNARI
Jak na tą spółkę i na taki obrót to jest dość duża podaż.
|
|