Temat:
PEPCO
januszw napisał(a):Każdy widzi to co chce ,a odnośnie 40 zł to dalej uważam że jest jak najbardziej realne ,bo w nie tak odległym czasie były rekomendacje z dużo wyższymi wycenami a w przypadku Pepco wydaje się że to co było przyczyną drastycznego spadku do 12,65 właśnie się skończyło.Na przyszłość bardzo proszę o odpowiedzi bez wycieczek personalnych pozdrawiam i życzę powodzenia w trafnych decyzjach inwestycyjnych. Tak, sorry za ton z mojej strony. Po prostu wątpię, czy jest sens komentować zmiany na poszczególnych sesjach bez większej argumentacji. Co do rekomendacji, to ostatnia jest na nie wiele wyższym poziomie niż obecny kurs. Więc zobaczymy czy walor złapie wiatr w żagle, czy będzie jak zawsze.
|
|
Temat:
PEPCO
januszw napisał(a):januszw napisał(a):Z analizy technicznej wygląda to na formacje flagi?z takich kresek wynika wybicie pytanie w którą stronę. Odpowiedź już jest,mocno w górę ,jaki potencjalny zasięg? Walor rośnie i wygląda optymistycznie, ale gdzie Ty tę flagę widziałeś to ja nie wiem ? Rozprawiasz sam ze sobą, tak jak i o kursie na poziomie 40 złotych przez ostatnie 2 lata. Nie wiele wnoszą te wpisy. Poproszę o rysunek następnym razem.
|
|
Temat:
CCC
1ketjoW napisał(a):
Od ilu już lat słuchać ten argument? Obecnie sporo banków narodowych trzyma rezerwy w USD i to grubo powyżej 50%. Sporo krajów kupuje amerykańskie obligacje w tym Chiny. Jak na walutę, która straci szybko status waluty światowej to nieźle.
Zgadzam się. Te "argumenty" to efekt oglądania bajek na youtubie, prelekcji Traderów21, Kiosakiego itp tuzów żyjących z opowiadania bajek.
|
|
Temat:
CCC
veve napisał(a): Dolar przestanie być walutą światową. Nie wiem czy tak będzie, ale to realny scenariusz. I co będzie wtedy walutą światową ? Inwestorzy odchodzący od dolara gdzie się skierują ? No chyba, że piszesz o perspektywie 2-3 dekad czy coś w tym stylu
|
|
@ Ketjow, nie jestem w stanie wejść w rozmowę.
Ilością zwrotów -haseł, uproszczeń, skakaniem po wątkach -dla mnie za dużo tego.
Co niby miała Niemiecka inicjatywna (haniebna) o wysłaniu hełmów do rozważań o możliwości szybkiego pokonania RUS ? Pomijam już jęki tej mendy - Mylnyka.
Śledzisz w ogóle analizy militarne praktyków jak płk Lewandowski, Korowaj, czy branżowe - Defence 24, cywilnych analityków. OSW ? Ten temat wałkowany od 3 lat łącznie ze szkoleniami w poszczególnych państwach i efektami na polu bitwy.
Ile czasu, ludzi, szkolenia na jakim sprzęcie potrzeba i co mogłoby dać/nie dać szans, co nie miało sensu, a co byłoby game-changerem ( nie żadne mpadsy i inne bzdury), jakie możliwości szkoleniowe ma RUS, a jakie UKR ? Przecież to jest wszystko przedyskutowane milion razy .... z mojej strony pas. Pozdrawiam.
|
|
Wypowiedzi o czym ? O znajomości ruskiej logistyki
|
|
1ketjoW napisał(a):Gdyby Ukrainia na dostała wsparcie militarne na początku konfliktu z Niemiec i Francji byłoby pozamiatane. Rosja logistycznie nie była przygotowana na długotrwały konflikt. co masz na myśli?
|
|
1ketjoW napisał(a): Droga do pokoju widzie przez reset z Rosją, nawet jeżeli mi się to nie podoba. To warunek sine qua non.
A to nie było wiadome jeszcze przed 2014  ? Pytanie nie jest rozejm sam w sobie, ale warunki na jakich ma być dokonany.
|
|
Adagio napisał(a):[quote=1ketjoW]Trumpa nie oceniam poprzez wypowiedzi, ale poprzez działania. Zresztą jak każdego polityka.
Inna sprawa... po ostatnich wydarzeniach ze wstrzymaniem pomocy dla Ukrainy, widze inny powazny problem... Nie powinno sie kupowac broni z USA... A skąd się powinno kupować ? Z Niemiec ? - jak oni swojej nie mają. Więcej z Korei? - a jak Kim ich zaatakuje? Himarsy z Chin ? I dlaczego przyrównujesz sytuację państwa spoza NATO do nas ? Argument nie jest do obrony na żadnym poziomie, ale nie udawajmy proszę, że też cokolwiek znamy się na zakupach broni/ skąd, jak dlaczego, co można od kogo/a czego nie można i czego nam potrzeba. To jest nasza silna cecha narodowa. Wszyscy znają się na wszystkim i mają wszechmocną potrzebę komentowania wszystkiego :) Robi wrażenie.
|
|
1ketjoW napisał(a): Czy nie potrafi powiedzieć czy może nie chce tego powiedzieć? Jeżeli nie chce to z jakiego powodu, nie mówi oczywistej prawdy? Twierdzenie, że jej nie zna, jest naciągane.
" Cały" cywilizowany świat kpi, ale rozumiem, że bawimy się w Monty Pythona.
|
|
1ketjoW napisał(a): Najwyraźniej Europa, która żyła lata wydając mniej niż 2% swojego PKB na zbrojenia musi zacząć wydawać więcej. Dziś wszyscy patrzą na USA i na to co robi Trump. Trzeba było więcej wydawać na obronność w przeszłości i nie byłoby tematu. Tusk jadąc na spotkanie europejskich krajów twierdził, że olbrzym się obudził. Potem stwierdził, że nic bez USA. Daje to do myślenia.
Ja o gruszkach Ty o jabłkach. Kwestia złej polityki UE to jedno, a kwestia opowiadania, że Zełenski to dyktator (skoro tak wielkie znaczenie mają dla Ciebie gesty dyplomatyczne) i cała otoczka konfrontacji ze wszystkimi dookoła to coś innego. Szef Pentagonu nie słyszał o Zimnej wojnie i nie wie kto jest agresorem w obecnej ? To jest nowy poziom administracji ? www.youtube.com/watch?v=4zwfuk...Takich filmów z ostatnich tygodni, na wiele tematów są dziesiątki. Od ceł, poprzez "roszczenia" w stos. do Kanady. Nie chcę mi się wklejać tych absurdów, który zdaje się poważna część Republikanów także nie broni. Ja mam tylko nadzieję, że większość tego wszystkiego to show i pewna taktyka negocjacyjna.
|
|
1ketjoW napisał(a):Nie chcę bić piany. Czym innym jest zawarcie umowy a czym innym mówienie że jest się wdzięcznym. Na dziś obstawiam, że Ukraina postawiła na UE, a nie na USA. Zobaczymy, co z tego wyniknie dla Ukrainy. ...... Z drugiej strony gdybym był Żełenskim powiedziałbym przepraszam nawet nie czując winy i podpisał umowę. Widzę, że jednak nic z tego nie będzie.
Czy Trump naprawdę zrobił coś, o czym by nie mówił wiele razy, że zrobi? Doprawdy uważasz, że postawa, osoba i mowa ciała Zelenskiego jest tu kluczowa? Łącznie z tym czy swoją wdzięczność oficjalnie wyraził 65 czy tylko 35 razy ? Robi wrażenie to psychologizowanie, czy też wypowiadanie się z perspektywy jakby samemu było się za kulisami. USA i UKR nie wiążą żadne militarne sojusze, ale to co wyprawia administracja Trumpa daje do myślenia sojusznikom USA na całym świecie. To nie jest nawet kwestia reorientacji polityki. To jest po prostu przerażająco nie-inteligentny człowiek, który wszystkie dane jakimi operuje ma postawione na głowie.
|
|
|
|
szarlej81 napisał(a):Chyba mówimy o tym samym. Popularność AFD rośnie nie poprzez ocenę rzeczywistego poziom zagrożenia a przez percepcję poziomu tego zagrożenia. A strach to towar, który politykom najłatwiej sprzedać. I siłą rzeczy będzie to łatwiejsze na wschodzie niż na zachodzie Niemiec. Nie wnikałem w szczegółowe dane, ale nie zdziwiłbym się, gdyby się okazało, że największe poparcie AFD ma w małych miejscowościach, które z migrantów to kojarzą co najwyżej słowiańskich pracowników sezonowych. Sugeruję kontynuować temat bo widać, że kolega mocno obeznany i dużo podróżuje po Niemczech, skoro do wyrobienia opinii potrzebuje jakichś ..."danych" ...
|
|
Temat:
PEPCO
januszw napisał(a):Ciekawe co tu będzie jak przyjdzie korekta tych raczej nieuzasadnionych wzrostów na naszej GPW Znaczy zostałeś na peronie i płacz :)
|
|
1ketjoW napisał(a):..W Polsce występuje brak kadry medycznej. Występują bariery psychologiczne, bariery związane z brakiem chęci do szkolenia w związku z krótką perspektywa zawodową w wieku przedemerytalnym. Wątpię aby ten stan rzeczy miał ulec szybkiej zmianie. Ale jaki sposób to ma się przekładać na outlook inwestora, zwłaszcza inwestora Kowalskiego ? Ja widzę, ze duzi gracze spod znaku TFI nie rzadko mają outlook z kwartału na kwartał, a tu poruszasz problemy tak holistycznie -teoretycznie jakbyś patrzył z pkt widzenia Norweskiego Funduszu Majątkowego, który może nie wie co sądzić o spółce w perspektywie następnych 5 lat bo może nie chciałby przeważyć się po ogromnych już wzrostach.
|
|
Dix22 napisał(a): I jeszcze coś, o czym na razie nikt nie mówi, ale jeśli ktoś zna dobrze historię gospodarczą ostatnich 100-150 lat, to polecam poczytać o polityce cłowej państw i wojnach handlowych.
I źródłem przemyśleń na ten temat jest dla Ciebie autor powieści kryminalnych, z którym od wyceny PKN do analogii "ad Hitlerum" dotarłeś ?
|
|
Trifolium napisał(a):Dzisiejsze spadki sponsoruje chińska aplikacja, o której na razie wiadomo tylko tyle, że jej producent ją chwali. To się nazywa hossa na solidnych fundamentach.
Napisz proszę jaka jest wg. Ciebie definicja hossy na zdrowych fundamentach ? Ze powinno rosnąć przez 8tyg. z rzędu bez korekty aby spadki 2% nie wprawiały Cię w niepokój ?
|
|
Temat:
PEPCO
montanes2 napisał(a): Np. możliwość wygenerowania przy dużych obrotach podwójnego dna. Czy to się właśnie dzieje zobaczymy.
Podwójne dno pod poczwórnymi oporami nad głową ? Doprawdy nie wiem, jak na to patrzysz.
|
|
Temat:
PEPCO
januszw napisał(a):Takiego przekrętu na Pepco to ja nie pamiętam.Po dobrych wynikach i zapowiedzianej dywidendzie kurs zachowuje się jak po informacji o bankructwie,ciekawe czy KNF się przygląda co się dzieje.To trochę przypomina zachowanie na jednej spółce z Ukrainy.Mozna mnożyć teorie spiskowe ,na dziś to jest jeden wielki walek. A ja zauważam, że od roku piszesz w tym wątku to samo, oczekując po drodze, ze kurs będzie po 50-60zł ? Czy można coś merytorycznie, np coś o sytuacji z Pudland zamiast o KNF ?
|
|
Temat:
SYNEKTIK
@ Janusz, nie dramatyzuj proszę. Może w Czechach, albo w Estonii mają dłuższe kołdry?
|
|
@ addison - na czym generalnie polega Twoje zdziwienie ? Bo ja pamiętam, że w pierwszym roku wojny nie brakło głosów zdziwienia, że "oni siedzą w Kijowie w barach, gdy wojna się toczy" Zwrócę uwagę, że UKR jest bardzo kulawą, skorumpowaną do szpiku kości, ale jednak chyba demokracją ? Czy nie? Równie dobrze można pytać jak to możliwe, że państwo, które toczy wojnę na śmierć i życie nie jest w stanie ściągnąć przymusowo na linię frontu prywatnych przedsiębiorców ze sprzętem aby Ci robili okopy. Mogą? - jak widać nie mogą. Ruscy mogą prawie wszystko, bo to inny świat. Poza tym, pytasz jakby już powstał jakiś Plan Marshala i były plany, gdzie, co i jak budować? Czy taka sytuacja ma miejsce, czy po prostu gdybasz abstrakcyjnie ? Są takie plany ?
|
|
Temat:
BACT
addison napisał(a):takie mam podejście. Domański zaora gospodarkę wydatkami na armię. już pieprzy, że mu mocny złoty przeszkadza. jaki on mocny ja się pytam? siedzi w średniej, ale on najchętniej by go spuścił w kanał. 3.8-3.7 to można powiedzieć, że mocny ale teraz? Domański- wielkie rozczarowanie. Nie chodzi o podejście, ale argumenty. A żeby zbudować dajmy na to obronę przeciw-powietrzną przez duże "O" to trzeba nam lekko 10 lat. Jaki będzie świat za 5-10 lat, jaki plan ma Kreml i jak powinniśmy się pod to ustawiać ...nie żartujmy, że będziemy spekulować. Generalnie to wszyscy zwariowali. Nawet Duńczycy widzą Chińczyków na Grenlandii. businessinsider.com.pl/wiadomo...Żyjemy w innym świecie. Opowieści, że jakaś konfrontacja może się nie wydarzyć, bo coś jest "bez sensu, nie opłaca się" to chyba powinno być zabawne dla każdego kto w stopniu podstawowym słyszał o I wojnie Światowej.
|
|
Temat:
BACT
addison napisał(a):Po prostu nie wierzę, że Rosja pójdzie dalej na wschód. Kompletnie tego nie widzę. Po co, na co, z czym? Skoro już teraz ciągnie z Korei stary sprzęt. Rosja lepiej niech pilnuje dalekiego wschodu bo dzisiaj przyjaciel chiński jutro moze przyjść zapytać o kawałek ziemi, skoro tam już masa Chińczyków żyje po rosyjskiej stronie. Tam mają czego pilnować.
Kompletnie nie wierzę, że takie są Twoje argumenty.
|
|
Temat:
BACT
A z programami socjalnymi w ostatnich latach nie powariowali ?
Co do armii to szkoda, że nie dostrzegasz, że nie jesteśmy Portugalią i tego, że w grę też wchodzą rzeczy niepoliczalne, a mogące być kartą przetargową w innej rzeczywistości, w kolejnej dekadzie.
Przeszarżować nie wolno, ale jak komuś wydaje się, że nas stać na powiedzmy .... przeciętne możliwości militarne to jest naiwny.
|
|
Temat:
CCC
daboo napisał(a): Na CCC technika jest mocno przeciwko temu walorowi, co chyba już widzicie na wykresie od czasu mojego pierwszego wpisu.. Operujesz na poziomie wielkich ogólników. Szkoda, że nie wkleiłeś rysunku, to może byłoby o czym debatować. Bo na ten moment można jedynie debatować o tym jak kto "bawi się" używając AT i jak odróżnia korekte od zmiany trendu.
|
|
Temat:
CCC
Daboo @
Rozumiem zatem, że mocno szortujesz ?
Rozważania które prezentujesz bardziej mi brzmią jak na meeting dla managerów od funduszy. O ile oni patrzą aż na lata do przodu bo mam wrażenie, że w przyp. wielu walorów nie brakuje im i horyzontów mierzonych ledwie w kwartałach.
"Co będzie na GPW jak będzie na SPX korekta 20%" .... hm , taki Trader21 już od dekady się nad tym zastanawia. Shortować zaczynał gdy SPX było daleko do 20tys. pkt
Sorry jeśli zbyt ironicznie odbierzesz mój wpis, ale tu jest też sporo z filozofii Rynkowej i jeszcze więcej zgadywania.
Wiara w spełnianie się prognoz makro-ekonomicznych to nie jest chyba coś bardzo istotnego w warsztacie wielu uznanych inwestorów.
|
|
Rufusinski napisał(a):Jesli ktos mysli, ze info o patchu do gry powinno byc w ESPI, to nie powinien inwestowac samodzielnie w ogole. A tylko spekulować mu wolno, panie "inwestorze" ? A jak ktoś tu siedzi i na każdej stronie analizuje, czy shortujący ma 0.2 czy 04. to też inwestor, czy tylko forumowy folklor ? Mogę takich kontr-argumentów jeszcze ze 20. Gratuluję rozkmin "do rzeczy" Jak widać moderator w pełni podziela zasadę o podawaniu źródła do informacji. Jako zasady. Z moje strony nie chciałem aby zabrzmiało to jako "czepianie się" do kolegi Sinner, lecz jako pytanie. Do usunięcią.
|
|
@ Sinner, ja mam tylko z Polski 67 spółek na radarze. Nie mówiąc o USA i Kongo. Jakbym wiedział gdzie wszystkiego do każdej szukać i co ma prawo wylądować w ESPI a co nie ....wybacz, nie każdy jest geekiem od gier, albo ma 80% portfela w CDR. To wy się tu emocjonujecie co może się ukazać a co nie na Awards.
Piszącemu wiadomość najłatwiej jest podać źródło. Proste jak budowa cepa, a nie czepianie się o doktoraty.
|
|
Można źródło skoro fatygujesz się na wpis ?? W ESPI brak.
|
|
Krewa ratuj !! gdzie jesteś !! :)
Może ja podpowiem: dopóki trzyma się około 155ł to wariant wzrostów ma szanse na kontynuacje, choć oczywiście dzisiejsza sesja niesmak budzi.
|
|
Temat:
ZABKA
@ Ryhol, zaproponuj może zatem jakąś konkretną teorię ?
|
|
Temat:
ZABKA
bginvest napisał(a):„bananowa giełda” to najmocniejszy fundament, budowany od lat:) Fundamenty zawsze wygrywają w długim terminie :):):)
Takie sesje są potrzebne, żeby nigdy nie zapominać z jakim rynkiem ma się do czynienia:) Miałeś chociaż w kredycie, czy gotówce za jakie 500 tys. przed redukcją, że tak Cię ta sytuacja zmartwiła i to odczułeś na kieszeni ? :)
|
|
Temat:
SYNEKTIK
@ grum, z całym szacunkiem, ale od dobrych dwóch stron wrzucasz co chwila komunikaty, które są dostępne i normalnie ukazują się na profilu spółki ... trochę klikanie w puste a tych umów trochę jeszcze będzie (miejmy nadzieję)
|
|
Temat:
PLAYWAY
Ricordare napisał(a):Wybacz ale jak nie pasuje to nie czytaj, forum jest do wymiany zdań, a nie do obrażania innych Gdzie są zatem Twoje argumenty, estymacje, próba oceny potencjału, zastanawianie się czego rynek nie widzi, pod co można grać za 1-2 kwartały? Bo jeśli czegoś nie widzi, to może jest to okazja życia? Rozumiem, że dokupujesz bo "wyniki petarda" ? Nie zauważyłem tego. Za to nie brak emocjonalnych komentarzy o "fenomenie GPW" i tym podobnych NIC nie wnoszących postów. Nie sądzę aby tu kogokolwiek interesowało w kategoriach jakich fenomenów Ty postrzegasz GPW Takie rzeczy wypisywałeś 2 miesiące temu: " CSC cały czas w top 10 global a kurs -2%, słaby coś ten akcjonariat, a gdzie tam do szczytów powyżej 600 " I będzie tak w kółko aż zobaczysz 600zł ? Pozdrawiam.
|
|
Temat:
PLAYWAY
Ricordare napisał(a):Niestety, fenomenalne wyniki i brak reakcji rynku, fenomen GPW... Wybacz czepialstwo, ale ilość Twoich postów bez jakiej-kolwiek treści, żeby nie powiedzieć trącających "bankierem" robi wrażenie. Może załóż swój wątek-pamiętnik? Bo pisząc publicznie w oficjalnym wątku spółki marnujemy czas i wzrok.
|
|
Temat:
11BIT
Ricordare napisał(a):
Rynek chciał coś ugrać pod ten wywiad, ale sypacz nie ustępuje działania dystrybucji, no chyba że ci co brali po 300 już zadowoleni z zysków i tak zasypali?
Serio takie analizy po 2 dniach handlu i takich obrotach ? Przewaliło się za 50mln złotych, a Ty zastanawiasz się czemu zamknęło się o 3% w jedną, a nie w drugą stronę i jakie to ma znaczenie ?
|
|
Temat:
11BIT
micmak napisał(a):Jak ma być analogia zakresu spadków i czas ich trwania do CD projekt to kurs powinien być dużo niżej. Na teraz to abstrakcja. Trudno coś tutaj prognozować. Jednak techniczne wykres jest bardzo podażowy. Odwrócone U? W 2014 była mocna luka popytowa. Czy uda się i w końcu ją zamknąć? Czas pokaże. Dywagujesz nad spadkiem z 350 na 10 zł ?
|
|
Temat:
PEPCO
Naprawdę "zdziwienia" innych to argument do jakiejś dyskusji?
Giełda dostarcza non stop więcej niż potrzeba przypadków aby dziwić się wiele razy i to każdego dnia.
Ciekawe czy Ci zdziwieni shortowali wtedy? To mnie bardziej interesuje, niż relacjonowanie wrażeń po kilku latach.
|
|
Temat:
PEPCO
ryhol2 napisał(a):Zamiast Petrolinvest , lepszym przykładem wałku na Rynku byłaby wycena Allegro przy debiucie i to jak to się później potoczyło. Ktoś zarobił i ktoś stracił patrząc z boku. Pepco to taka próba (udana) powielenia na mniejszą skalę tego co się tam odbyło. Napisz proszę gdzie byłeś i ile razy grzmiałeś o tym w 2021-2022r ? Z pewnością ładowałbym shorty pod sam kurek. Jeśli pisałeś o tym i uczulałeś - zwracam honor. Bo nie podejrzewam, że uprawiasz analizę wsteczną opowiadając nam bezproduktywnie po 5 latach o tym, co się wydarzyło ?
|
|
Temat:
BUDIMEX
[quote=addison]Wydajemy ogromne pieniądze na wojsko, trochę wszyscy się rzucili przeciwko Rosji. Karmią nas infami, że Rosja pójdzie dalej, ona jest słaba i bardzo słaba aby ruszyć dalej na zachód. Dla mnie to fanaberia, ale grunt to wydać kasę.
Nie wiem po co Rosja miałaby iść dalej, nie ma ani zasobów ani mniejszości u nas. Nic poza zwykłym podbiciem a na to ich nie stać i długo nie będzie.
Addison, z całym szacunkiem, ale to nie są żadne argumenty, ale hasła troche jak na wiecu Grzegorza Brauna, czy Sykulskiego.
Racjonalizacja tych gigantycznych wydatków to jedno i tu krytyka-kontrola j konieczna, ale dyskusja o Rosji i co ona "chce, może i co będzie mogła za 5-15 lat" to zupełnie co innego.
Świat się zmienił na naszych oczach o 180stopni i nie będzie taki sam w następnych dekadach, a to jest głos, który tego nie dostrzega.
Piszemy o państwie sąsiednim, gdzie rezerwistów jest ze 30 mln, broń atomowa i brak społeczeństwa obywatelskiego, za to istnieje myślenie kategoriami "imperium, wpływu" itp. To żadne moje interpretacje. Wystarczy słuchać co sami mówią i oglądać ich media.
|
|
@ addison
ale tu się jednak rynek próbuje pod coś ustawiać i od 2l. spadki nie są pogłębiane uważasz, że pod kątem fundamentalnej spekulacji nie ma tu paliwa dla odważnych ?
|
|
Temat:
PEPCO
januszw napisał(a):Sytuacja całkowicie nie zrozumiała, po rewelacyjnych wynikach kurs zareagował jak najbardziej racjonalnie solidnym wzrostem ,obecne spadki można tylko i wyłącznie tłumaczyć silną spekulacja funduszy grających na krótko A Ci wszyscy co widzą te rewelacyjne wyniki i super okazję to niby co teraz robią, że nie korzystają ? Przesiedli się na gaming?
|
|
Temat:
PEPCO
KrzysztofK napisał(a): Ale teraz - sam nie wiem. Czy to 3 czarne kruki? Kolejny tydzień wyjaśni... Trzy czarne kruki to bardzo ewidentna formacja. Nie wiem gdzie na tygodniowym ją widzisz. Gdyby nie te mocne obroty na 1-szej czarnej świecy tyg. z początku czerwca można by mówić, że korekta standardowa, jakich wiele. A tak z pewnością jest trochę niepewności.
|
|
Temat:
PEPCO
Prześledź zachowanie całego W20.
|
|
Temat:
TOYA
|
|
Można prosić o moderację bankierowych postów w celu ochrony czasu i oczu przeglądających forum ? Ostrzeżenie/ban dla kolegi aktywnego w niejednym wątku, jak najbardziej wskazany.
|
|
Temat:
JSW
Aticzek napisał(a):Marshall wczoraj lekko zaczął się skracać(0,1%), ale widząc że nie ma pompowania na JSW odpuścił, to moja teoria Żebyś jeszcze napisał jakie to ma znaczenie, to można by uznać, że informacja cokolwiek wnosi i nie robimy tu "bankiera" ... Widząc jednak, że wiesz z "jakiego powodu jednak ktoś odpuszcza, lub nie"  zakładam, że wisisz z nimi na słuchawce i stąd nie powinniśmy być obojętni wobec tego info ?
|
|
Skaczesz po 15 różnych poziomach zagadnienia, poważnie filozofując. Też nie znoszę populistów. Brzydzę się Konfą, ale Twój wpis jest bardzo specyficzny mentalnie.
|
|
1ketjoW napisał(a):Obecnie w Urzędach Pracy jest zarejestrowanych około 800 tys. osób. Gdyby Ukraińców nie było zwolniłoby się 1 mln miejsc pracy. Bezrobocie by zniknęło. Nie wiem o czym rozmawiacie, ale się wtrącę między wódkę. Skąd wiadomo, że ten 1mln wolnych miejsc pracy zostałby przejęty przez tych, co są w urzędach? Przecież w urzędach jest zarejestrowanych wielu ludzi, którzy pracują na czarno bo nie interesuje ich legal. Ew. nigdy nie będą zainteresowani pewnymi pracami, jakie świadczą (także) Ukraińcy i nie podejmą ich/za takie stawki bez wzgl. czy wakat w urzędzie jest, czy go nie ma.
|
|
decimus napisał(a):Czy w tym kraju już nie można nakręcić filmu, który jest subiektywnym spojrzeniem autora na pewne wydarzenia? Czy to miał być film dokumentalny? Jakie szkalowanie? Każde z tych zdarzeń miało miejsce więc można powiedzieć że jest oparty na faktach. Dobór jest subiektywny i może taki być bo to jest sztuka i mamy wolność słowa.
P.S. oglądałem i tak sobie mi się podobał. Film jest polityczny (między innymi) więc skąd Twoje zdziwienie, że atakują go politycy z innej watahy? Tak -widziałem tego prymitywnego gniota. Jest równie prymitywny jak niektóre produkcje pisowskie. A czy w tym kraju nie można se płotu na granicy postawić i nie wpuszczać nielegalnych, żeby niektóre środowiska nie porównywały cie do "strażników obozów koncentracyjnych", nie wyzywały od per "śmieci" itp ? Trzeba mieć wyobraźnie 12-letnch dzieci, aby sie spierać na takich poziomie jak we wszystkich mediach/portalach/telewizjach. Jeszcze trochę to o kolorze trawy nie pogadacie bez odniesień do nazizmu, demokracji i pisowców/kodowców. Dziękuje.
|
|
mihumor napisał(a):One nie weryfikują w żaden sposób skuteczności działania SG i sensu budowy tego ogrodzenia . Do oceny trzeba by mieć dane ilu ludzi przekracza tą granicę i wchodzi do UE i czy te podjęte działania wobec tej liczby mają jakikolwiek sens. Żeby zweryfikować sens płotu, ja bym poprosił o plik w excelu. Wtedy byśmy wiedzieli czy był sens to stawiać i czy nasi sąsiedzi w regionie też zgłupieli ? Dzieś czytałem, że wariaci z Finlandii chcą se 200km docelowo postawić, ale wiadomo to "pijacy" i pewnie też nie umią liczyć, czy się opłaca. Widzę, że bez konkutera i excea ciężko wnieść się na poziom zdrowego rozsądku. Moja hipoteza jest taka, ze jakby płot nie powstał, to wtedy liczba próbujących przekroczyć nie wynosiła by te 20-tys (?), tylko 50 bo byliby zniechęceni brakiem płotu. Tak - gdy jest płot, to wiedzą gdzie się kierować. Ma sens ? Niezłe macie rozkminy. I dziwić się, ze w polityce takie szambo jak na tak poważnym forum takie chryje.
|
|
Temat:
WITTCHEN
niedźwiedź napisał(a):Poprawa wyników solidna. Być może to z konsesnusami jest problem, a nie z wynikami spółki. solidna dywidendowa spółka to co się wyprawia dzisiaj na akcjach to kompletne oderwanie od realiów spółki
Skąd pewność jaka będzie dywidenda i że będzie taka solidna ? Co sądzisz o pozycji kosztowej w raporcie? Jakie będą potrzeby w związku z inwestycjami (budowa magazynu)?
|
|
Jarkoz napisał(a):Też słyszałem od znajomych będących na walnym, że nic złego się nie stało, a umowa z Apple już uzgodniona i wymaga tylko zatwierdzenia przez amerykańskiego prawnika. Więc też nie rozumiem sytuacji. No ale to jest ich subiektywna interpretacja. Najwyraźniej są inwestorzy, którzy liczyli na więcej konkretów vs obecna wycena.
|
|
d2fan napisał(a):...... aby w jak najmniejszym stopniu zaszkodzić trendowi wzrostowemu na kursie. To się chyba nie udało. Wczorajsza świeczka (spadająca gwiazda) wraz z dzisiejszą czerwoną na dużych obrotach budują formację gwiazdy wieczornej co wskazywałoby na nieuchronność korekty spadkowej. Bardzo niejasny opis. Ewentualnie korekta to jedno. Ewentualna zmiana trendu, to co innego. Na to ostatnie (na dziś) nic nie wskazuje. Ta "formacja gwiazdy" to Twoja interpretacja. Ponadto pojawia się w miejscu, gdzie ... handel trwa od miesiąca. Co będzie z kursem średnio-okresowo - na dwoje babka wróżyła.
|
|
............
" mówi w rozmowie z money.pl wysoko postawiony urzędnik Ministerstwa Finansów, który chce zachować anonimowość "
A co tu komentować, anonimowe zajawki ? Czy odkrycie, że ciężkie czasy mamy?
Zajawka dobra sam raz do grzania na portalach. Zwłaszcza, ze coś o daninie Sasina ostatnio nie słychać.
|
|
Napisz to jeszcze ze 40 razy bo ktoś może opacznie pomyśli, że jesteś bootem.
|
|
I razem z Łukaszenką pójdą znowu na Kijów, na złość Sikorskiemu.
|
|
szarlej81 napisał(a):gdyby nazistowskie Niemcy wygrały II wojnę światową powszechna wiedza o obozach niemieckich byłaby taka sama jak o tych brytyjskich. Czyli nikła. Trzymajcie mnie bo się ocielę przy płocie. @ Pan szarlej81, jeszcze chyba nie czytałem pana "expertyz" w kwestii "pigułek po" Z tego tematu też ma pan "chabilitację" ?
|
|
mihumor napisał(a): Od jesieni 2020 było wiadomym, że inflacja mocno wzrośnie więc stymulowanie niepożądanych efektów to na dłuższą metę i strategicznie raczej sabota Realny ? Wszystko wszyscy wiedzieli już 2 lata temu i sabotowali. Pewnie Rydzyk im kazał ? W USA pewnie Rydzyk też ma wpływy. Bo kto inny, jak nie on mógłby kazać opowiadać FED-owi jeszcze na jesieni ub.roku że inflacja jest tylko "transitory". Nie wiem, ale to była chyba jedna z większych gaf. Ale oni to pewnie też już w 2018 wiedzieli, tylko że był spisek razem z Traderem21
|
|
Przecież miesiąc temu wałkowało mu ten temat kilku userów, choć chyba w innym wątku. Za dwa tygodnie zrobi to samo.
|
|
Vox napisał(a):gadu gadu, a wig20 leci, przy mocno rosnacym USA. jesli to nie zakrecony gaz to co? Vox, w Wig20 podobno są banki. Można to sprawdzić.
|
|
krewa napisał(a):Nie, nie ma wewnętrznego ssania na waluty, bo nie ma komu i za co płacić - w tym tkwi siła rubla Równie dobrze można napisać, że rośnie bo sankcje działają. Oczywiście trzeba zdefiniować co to działanie ma oznaczać w momencie gdy się o nim mówi. Jestem krewa ciekaw, czy te oficjalne notowania mają coś wspólnego z rzeczywistością, jak to przecież bywało za Sovietów ? Może sprzedaż za BTC, a potem wymiana na kolejną walutę by tu coś podpowiedziało.
|
|
I niby co interesującego ma z tych "cudów" wynikać ?
|
|
@ Ketjow
Bez względu na to, kto jaką opcję polityczną popiera, dopowiedziałbym - szanujmy się panowie bo forum jest poważne. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby kolega, który tworzy tu "felietony polityczne" jak automat, założył swój własny wątek. Zamiast tego mamy co chwila jakiś festiwal politykierstwa na temat con. 40 dziedzin życia, w którym kolega próbuje sugerować, że jest nawet specjalistą od reform w strukturach Wojskowych Służb Informacyjnych. Szkoda tylko, że te często okrągłę hasła -zajawki, wyglądają jak nagłówki "Super Expresu" za ostatnich xx lat. Sory, ale nie po taki poziom dywagacji, przychodzę na takie forum. Czasem można, ale nie non-stop.
|
|
"Oczywiście nie zaszło to tak daleko jak w Rosji czy nawet na Węgrzech i wciąż jesteśmy państwem demokratycznym ale kierunek mniej więcej ten sam i nie wiadomo co będzie jeżeli zostanie on utrzymany "
BĘDZIE IV RZESZA Może dla odmiany zmień abonament z GW i TVN na SW - premium ?
|
|
szarlej81 napisał(a):Orban skutecznie sputinizował media. Przecież tam jakieś 80% wszystkich mediów jest pod kontrolą jego oraz jego kolesi. Więc sporej części społeczeństwa może wmówić co chce. Pozostaje się cieszyć, że (jak narazie) u nas nie ma tego obiecywanego "Budapesztu w Warszawie". Znaczy jakby był ten Budapeszt w Wawie, to Pisowcy zaczęliby trzymać stronę Putina ? Jak Orban ma pod kontrolą 80 % mediów to czy oznacza to, społeczeństwo węgierskie żyje w jakiejś bańce informacyjnej jak w Korei ? Masz jakieś choćby pobieżne kontakty, rodzinę, koneksje zawodowe ze statystycznym Węgrem, że takie rzeczy wypisujesz ? Czy znowu będą rozważania pt. "jak to w Polsce na prowincji tylko tvp - pis można odbierać " ? Węgry pod tą władzą starają się obrać/wybadać kompletnie inny paradygmat geo-polityczny i dają temu wyraz od dekady. W ocenie mądrych głów, teraz popełniły błąd, którego zwłaszcza USA im nie zapomni, biorąc pod uwagę choćby takie symboliczne detale kim jest Anthony Blinken. Przy całej mojej krytyce, nie mogę wyjść z podziwu jak wam się chce grzać te kotlety polityczne i snuć wątpliwe paralele.
|
|
Vox jedziesz z koksem !!!! Jak sądzisz, kiedy spotkanie Putina z Biedroniem ?
|
|
Mobilizacja jest i teoretycznie może być taka, że wojna może ciągnąć się latami, a nie jutro kończyć bo .... premierzy Polski i Słowacji są w Kijowie Na głowy poupadali Ci, którzy lekką ręką skreślają armię rosyjską, tylko dlatego, że jest armią wielkich paradoksów. Pytanie moim zdaniem jest o wyścig z czasem. Czy sankcje, inflacja, ostracyzm Rosji na arenie międzynarodowej, niezadowolenie społeczne, które ma szanse wybuchnąć, będą na tyle silne, że uniemożliwią im zaangażowanie się w konflikt długofalowy na jeszcze większą skalę. Ukraina z aspiracjami zachodnimi i swoim potencjałem, to nie Czeczenia. Stricte wojskowo - niesamowita jak zawsze i szczegółowa analiza Wolskiego, który pisze dla "Techniki wojskowej". Polecam przesłuchać zwłaszcza perspektyw dla Donbasu i Ługańska, zamiast bezrefleksyjnie słuchać, że ofensywa leży. Wyjaśnia też kwestię poboru. Wiele bardzo klarownych i ciekawych dygresji.
|
|
Koruptos napisał(a):Vox napisał(a): Na pewno uniemozliwi to Putinowi ostrzal miasta. To moglby byc dobry wybieg dyplomatyczny, gdyby grupa ministrow z UE na stale przebywala w tym miescie
Żartujesz sobie, prawda? Nie. On specjalnie każdego dnia wypisuje te brednie.
|
|
Vox napisał(a):patrząc na niemiecki DAX, dyskontują rychłe zniesienie sankcji. praktycznie poziom sprzed wybuchu wojny (14000 pkt) Rubel umacia sie o 12% do dolara ropa -5% rynek mówi: koniec wojny Przylepcie mi łatkę największego czepialskiego, ale Vox ... ile razy dziennie masz tu zamiar ogłaszać "koniec wojny, koniec sankcji, śmierć Putina" Ty to sam piszesz, czy jakiś boot za Ciebie pisze ?? W początku pandemii 2020r. stworzyłeś w tym wątku ze 4000 postów ogłaszając 3x dziennie hossę i bessę na zmianę, łącznie z zatopieniem Spx. Weź proszę głęboki oddech.
|
|
mihumor napisał(a):To tak jak czeczeńscy bandyci co byli skuteczni ale w prześladowaniu homoseksualistów i przeciwników politycznych ale ich wartość bojowa okazała się znikoma i propagandowa. Im pies głośniej szczeka tym słabsze ma kły. Nie popadajmy w skrajności. W przypadku tak wielkiego teatru wojny, ich sukcesy, albo braki należy oceniać w bardzo szerokim kontekście, całości funkcjonowania dowodzenia. Odnośnie takich grup od misji specjalnych jak Wagnerowcy, Czeczeńcy, czy nawet Specnaz, bardzo prosto wyjaśnia to gen. wywiadu Kowalski min. 22:30
|
|
@ szarlej
" Dlatego państwo nie może liczyć na wolontariuszy, samorządy oraz na to, że jak rzuci 1200 na miesiąc to Polacy sami się tymi ludźmi zaopiekują. Trzeba już teraz myśleć nad kompleksowym planem jak zagospodarować tych ludzi "
Widziałeś chociaż raz w życiu korek na zakopiance po weekendzie majowym ?
Jeśli nie, to zwrócę uwagę, że teraz sytuacja jest troszkę gorsza. Tzn, w ciągu 2tyg. mamy blisko 1.5mln ludzi, którzy przeszli granicę.
A to w sytuacji, gdy jeszcze 2 tyg. temu było wielu poważnych obserwatorów, którzy dali by się pokroić, o to, ze nawet jak dojdzie do pewnych działań zbrojnych, to nie na taką skalę.
Czytając te pseudo-polityczne utyskiwania, ciekawi mnie, na jakiej podstawie sądzisz, że nikt nad niczym nie myśli i nic nie robi, poza zgłaszaniem mniej lub, bardziej udanym/przemyślanymi/niedopracowanymi, także doraźnymi rozwiązaniami ? Może napisz, że świat też nic nie robi bo wiele sankcji jeszcze realnie nie zaczęło działać. Piszesz o odnajdywaniu się w takim kryzysie prawie jak o instrukcji obsługi pralki. Co, jak i którego dnia robić w kryzysie humanitarnym, o skali nie widzianej od 100 - lat, który dzieje się w tempie podobnym do czasu trwania przesyłki z OLX-a . Dziękujemy za te wszystkie merytoryczne porady w stylu: "należy, potrzeba" - bardzo wiele wnoszą na forum. Ciekawi mnie ile jeszcze razy zrobisz CtrlV + CtrlC na temat kształtu koła i będziesz po raz kolejny powielał te utyskiwania, a wątek będzie kwitł od lamentów.
|
|
Kolego szarlej - produkuj się dalej w bredniach porównujących obydwie sytuacje.
|
|
@ flesz ps. do tego dochodzi rzecz jasna mega -PR, który idzie w świat jak lawina, a jak wiadomo większość Polaków to ciągle ukryci faszyści, co w czasie II Wojny Światowej wytłukli więcej Żydów niż wszystkie Einsataz Gruppen razem wzięte. Chcę wierzyć, że przyjęta linia jest dobra. Na marginesie dodam, że ciężko wyobrazić sobie, co by się działo, gdyby jakaś inna opcja polityczna zaczęła przyjmować tysiącami tych "uchodźców" co to jesienią się pojawili. Przecież tam poważni politycy biegali nad granicę. "Poważni" dziennikarze odpytywali funkcjonariuszy SG co tam robią, jak się nazywają (sic!) Niejaki R. Sikorski postulował (o ile dobrze pamietam) utworzenie huba dla nich i ośrodka logistycznego, żeby ich weryfikować itp. Podsumowując: mielibyśmy najpewniej 2 monstrualne potoki z Wędrówkami Ludów, bo nie wierzę, że Łukaszenko przestałby ściągać swoich turystów, gdyby nie zostali potraktowani push-backami. Ochojska i cała reszta opłacanych, albo zwyczajnie pomylonych pożytecznych idiotów byłaby pewnie przeszczęśliwa. Tylko jakie byłoby to wyzwanie .... ps. bardzo ciekawy pogadanka z Groomenem ( często jest Macro Voices) "USA cant sanction Russian energy without risking collapsing system"
|
|
flesz napisał(a):A tak zmieniając nieco aktualny temat i przechodząc na nasze podwórko: Nie zastanawia Was, gdzie jest drugie dno tego ochoczego przyjmowania a wręcz zapraszania Ukraińców przez nasze władze? Nie chce mi się wierzyć, że to płynie tylko i wyłącznie z głębi serca polityków. Wiadomo, napływ tylu imigrantów to spore wsparcie dla naszej kulejącej demografii, ale mam też przeczucie graniczące niemal z pewnością, że spora rzesza Ukraińców otrzyma obywatelstwo albo jakiś inny status dający prawa wyborcze jesienią 2023. A jak zagłosuje większość nie trudno się domyślać.
Flesz, strasznie daleko z tymi przypuszczeniami. Przecież nikt nie wie ile ta wojna będzie trwała j jak miała (i będzie nadal) przebiegać. A co, jak skończy się za 2 tygodnie? Na zdrowy chłopski rozum. Fakt - ze taka rzesza matek z dziećmi jest bezpieczna daje extremalnie spokojną głowę walczącym mężom i ojcom. Znajdę Ci w minutę 10takich filmików, w którym sami walczący to mówią i za to dziękują. W naszym interesie (jak-kolwiek) to nie zabrzmi jest ulżyć walczącym, czy to przez taką, czy inną formę pomocy. Może jest tu też jakiś nacisk USA. Kto to wie ... Umieram ze śmiechu jak już teraz Brauny i inne wariaty wyją, jakie to będą koszta dla państwa. Tak, pewnie będą, choć mam nadzieję, że policzalne i pewnie też częściowo wspomagane z UE. Pytanie dla mnie brzmi, jakie były by koszta, gdyby Ukraińcy nie podjęli walki, Zeleński zwiał, a Rosjanie przystąpili do pacyfikowania i instalowania podległego sobie kolejnego kacyka za naszą wschodnią granicą.
|
|
@ 007 NATO jest na ile można formalnie i nieformalnie zaangażowane w ten konflikt i to chyba tak, że bardziej już nie można. Nie mówiąc o zaangażowaniu przed konfliktem. Przynajmniej tak tłumaczą ludzie mający coś do czynienia z wojskowością. Nie ujmując niczego Ukraińcom, ciężko jest inaczej wytłumaczyć ich sukcesy. Polecam serię nagrań z J. Wolskim www.youtube.com/watch?v=PD0GFV...
|
|
Przez wzgląd na wzrok i czas innych użytkowników forum, mam prośbę na przyszłość o dwa słowa komentarza czego dotyczą linkowane materiały.
|
|
Koruptos napisał(a): Rosja zgromadziła do 2021 roku najwyższe rezerwy walutowe i złota w swojej historii ( artykuł RP z 2021 roku ); ponadto Putin dogadał się w jakimś stopniu z Chinami. . Zgromadził te rezerwy, ale gdzie one są trzymane ? W skarbcu pod Kazaniem? Pytam serio bo ja "słyszałem", że mimo to, że zgromadził, to może mieć problem z użyciem? Nie wiem jak to działa, ale się nudzę, to popiszę. Czy się dogadał, czy nie dogadał i jak zareagują Chiny ....kto to może wiedzieć ???? Koruptos, ja na chłopski rozum powiem, że same Chiny do końca mogą "mogą nie wiedzieć" jak i co zrobią bo nie chodzi o żadne "dogadywanie" się, ale kierowanie zgodnie ze swoim interesem, w danej sytuacji, uwzględniając stan faktyczny na dany moment. A stan faktyczny jest taki, że mamy tsunami i sytuację jakiej nie było w naszej części świata od pół dekady i scenariusze, jakich być może sami rozgrywający nie brali pod uwagę. To, że się ktoś z kimś dogadał, nie znaczy, że nie może się na kogoś wypiąć. Jakby ktoś miał wątpliwości, to przypomnę, że Hitler ze Stalinem też się na początku dogadali, ale ostatecznie nie pykło. Drobny przykład - Kazachstan. Rzekomo murowany sojusznik. Tak przynajmniej pitolili znafcy.
|
|
pandorinium napisał(a):Sprzęt wysyłają, ale nie oszukujmy się ta broń nie trafi na wschodnią granicę. Zachodnia częśc może się zbroić, ewentualnie Kijów jeżeli się uda dostarczyć. Możesz podać jaką masz rangę w strukturach dowodzenia NATO, że znasz aż takie detale z 1szej linii frontu ? Od pierwszego dnia, non stop, w każdym poście wypisujesz podobne rewelacje. Nie chce się powtarzać i samemu jątrzyć, ale nie wiadomo czy się śmiać, czy płakać.
|
|
Proponuje posłuchać gen Skrzypczaka, garść ogólnych i prosto przedstawionych ocen strategicznych, sytuacyjnych, nagrane w 1-szej dobie ataku.
|
|
" ...więc na pierwszą linię puścili tych chłopaczków w których szkolenie najmniej zainwestowali - typowe mięso armatnie "I pewnie dlatego teraz niedowierzają, że Ukraińcy uzbrojeni w NLAWY dają radę dłużej niż 1 dzień
|
|
@ krewa
Byłoby rzeczą godną pokerzysty wszech-czasów, ażeby ryzykując tak wiele, podejść z tak wielką nonszalancją do uderzenia. Bo w zasadzie wnioski (póki co) można wyciągać takie, że postawili na to, że zadziała efekt szoku - zastraszenia, pod Kijowem zastaną taką armię jak w 2014, prezydent ucieknie gdzieś daleko, a ludność miejscowa będzie witać chlebem i solą ? Która by to już była kampania w historii, która miała trwać kilka dni ...
@ pandoriunium, nie siej paniki i pisz proszę na temat
|
|
Ciekawsze byłoby, gdyby ten profesor pokazał swoje "shorty" skoro tak precyzyjnie wyznacza zakresy spadków. Gdybać wszyscy potrafią, a z prognozami trafia jak zawsze znikoma mniejszość. Jak zachowywały się rynki w obliczu różnych konfliktów, też można sprawdzić i rożne wnioski wyciągać.
|
|
@ Ketjow szkoda zdrowia z polemikami. Osoba pisząca brednie o SWIF-cie itp detalach widzi naskórek, a nie widzi tego, kto karmił przez kilkanaście lat. ps. przed chwila widziałem w TV jakiegoś pacyfistę z lewicy, który grzmiał dlaczego Polska nie wydaje 10% PKB na obronność  Festiwal głupoty i obłudy dopiero się rozkręca :)
|
|
"Atak małymi siłami na lotnisko wystarczył" ----- żeby co się stało ? Możesz napisać coś do rzeczy, zamiast zagadkami i zastanawiać się, że na jakichś filmikach nie widzisz żołnierzy ?
Dlatego prosiłem o pisanie na temat bo ja już sam proszę modów o usunięcie tej "dyskusji" której blisko do dyskusji bootów.
|
|
pandorinium napisał(a):Nie no spoko, ale nie widzę jakiejś obrony Kijowa. Przecież mieli czas, Dobrze byłoby wyrażać się precyzyjnie. Możesz podać jakieś źródło, ew. doprecyzować co masz na myśli. o "jakiejś obronie, albo braku, której sam nie widzisz" ? Rosjanie zajęli Kijów ?
|
|
Szutnik,
skąd wiadomo, że to czas na okazyjne zakupy, a nie początek innego postrzegania rynków/ryzyk, w którym miejsce na odbicie jest, ale Ty stawiasz dosyć zdecydowane predykcje pt. ze zacznie się prawie zaraz i potrwa tyle, a tyle ...
ps. tak na marginesie, czemu aż tak mocna kara na bankach > ?
|
|
Temat:
BOGDANKA
micmak napisał(a):Na węglu można zarobić na ruchach, ale na długi termin to strach tutaj zostać. Patrz jak JSW buja, ale długoterminowo to trend spadkowy Z całą pewnością dla kogoś, kto kupił 2 -lata temu i był/jest + 500% jest tu trend spadkowy, hmm Chyba zależy, jaką przyjmiesz miarę i horyzont. Spółka jest ultra cykliczna, więc chyba jesteśmy w średnio-okresowym silnym trendzie wzrostowym, poprzedzonym trendem spadkowym, który wcześniej był poprzedzony 2x silniejszym trendem wzrostowym ... :)
|
|
Temat:
STALPROD
Zwracam uwagę, że opinia krewy jest powyżej
|
|
@ absmak,
Jeżeli uważasz, że sprawa jest w sporym stopniu subiektywna (od tego zdania zacząłeś wypowiedź) to nie ubieraj swoich przekonań w formę aksjomatu. Nie wiem, jak silne jest zagrożenie bańką, ale Ty nic konkretnego w tym zakresie tu nie napisałeś. Poza jakimiś wycieczkami do agencji towarzyskich.
|
|
absmak napisał(a):A więc spokojnie, nie bardzo widzę możliwość scenariusza, że nieruchomości dalej puchną (choć po prawdzie, to mamy już powoli do czynienia z bańką), Jakiś konkret ? Równie dobrze można napisać, że mamy powoli do czynienia z bańką wynagrodzeń w niektórych branżach.
|
|
Temat:
KERNEL
LuckyTony napisał(a): Technicznie będzie to wyglądało na nowy impuls wzrostowy, a to z kolei znaczy, że nawet przed klepnięciem oficjalnie skupu będziemy już powyżej 65. Skup będzie wtedy niejako opcją stabilizacyjną dla akcjonariuszy. Fajne zagranie! I jeszcze fajniejsza interpretacja. Sory za sarkazm, ale jak to takie proste, oczywiste i pewne jest, to nie rozumiem, czemu ja jeszcze nie miliarder .... Zabrakło tylko daty i godziny, kiedy będziemy powyżej tych 65zł.
|
|
Temat:
KERNEL
Jak by wyglądały ? A może nie byłoby handlu, jakby wszyscy tak samo myśleli :))
|
|
Temat:
IPOPEMA
Zwróciłbym Janusz Tobie uwagę, że te akcje urosły kilkaset % w ciągu zaledwie roku ...
|
|
Kakarotto, niestety nic poza emocjami nie ma w Twoich wpisach.
|
|
Kakarotto napisał(a): Jakbym szedł do kasyna to wszedłbym w zakład, że obecny rząd nie dotrwa do końca swojej kadencji.
A niby dlaczego i kto miałby z nim wygrać? Koalicja Partii Razem i PSL ? A może ta nowa gwiazda TVN co się w internecie na zawołanie umi nawet pobecyć :) ?? Kakarotto, nie tak, ze ja się nie zgadzam, ale emeryci to podobno nie tylko 13, ale i 14 będą mieć. Pensje w miejscu też nie stoją, a w niektórych branżach w skali ostatnich lat i + kilkadziesiąt % urosły. Inflacje każdy widzi, ale są też tacy co juz o Republice Weimarskiej opowiadają. Za bardzo wczuwasz się moim zdaniem w ten WIG20. Ustaw na miesieczny/kwartalny ... ja nic niezwykłego/strasznego póki co nie widze. Jak ma być historyczne odwrócenie i run na surowcach, słaby dolar i kontynuacja na EM, to byłoby rzeczą dziwną aby nasz banan nie skorzystał. A korekty, zejścia w dół ...nikt chyba nie powiedział, ze w hossie to sie tylko pasy zakłada i jedzie.
|
|
Temat:
TORPOL
|
|
Temat:
TORPOL
|
|
Może część inwestorów nie wie czym i czy te wysokie koszty są uzasadnione i tym samym nie wie jak je ocenić bo spółka sama tego nie precyzuje ? Pole do domysłów spore, a walor charakteryzuje się sporą zmiennością notowań.
|
|