PARTNER SERWISU
gbhzlupv
3 4 5 6 7
Bronek
0
Wpisów: 30
Wysłane: 24 listopada 2009 15:38:22 przy kursie: 7,30 zł

Odc. 2 pt. "Dabrowa z forum Bankiera o ATS"

ATS - obie kwoty sa dobre :-), ja podalem 4,45 mln USD,
co po kursie daje chyba te 13 mln PLN. Moim zdaniem
nie znajdzie sie kupiec za 4 mln PLN, za polowe tej kwoty
moze tak, o ile bedzie mial pomysl jak wykorzystac takiego ATS'a
(zdaje sie, ze O2O nie mialo/nie ma takiego pomyslu - co przy
ich 'madrych' gadkach/komunikatach o strategiach rozwoju
jest conajmniej 'dziwne', i pokazuje jednoczenie co te 'gadki' sa warte).
Sama sprawa ATSu jest moim zdaniem duzo bardziej skomplikowana
- tematem o ile mnie pamiec nie myli zajmowal sie chyba Pan Malec,
ktory zaslynal m.in. z komunikatow o buy-back (nic z tego nie wyszlo)
i planach dot. ATS'u, no a jego wspolpraca z O2O skonczyla sie
nieciekawie, sprawdz:
1) www.one-2-one.pl/wp-content/up...
i od razu typowa PR'owska sciema bo korekta
2) www.one-2-one.pl/wp-content/up...
jak na spolke gieldowa - to bardziej niz zenujace,
a wczesniej spolka informuje, ze odwoluje z Zarzadu Dyr Finansowego:
3)www.one-2-one.pl/wp-content/up...
Wiec cala sprawa ATSu wyglada mi tak, ze 'ktos' nie popisal sie swoimi
kompetencjami, a 'inny ktos z rady nadzorczej' mu na to pozwolil.
A plany w temacie ATSu byly szczytne, zobacz:
www.one-2-one.pl/wp-content/up...
Temat ATS'u w O2O to 'wtopa' - najlepiej na tym wyszedl ATS,
no i moze ktos powizany z MCI :-).
Co prawda w raporcie rocznym O2O
zakomunikowal 'oswiadcza, ze jest w procesie sprzedazy 20% udzia!ów
ATS do MCI.PrivateVentures FIZ. Wartosc transakcji bedzie wynosic
2 600 000 PLN' tylko co to znaczy - ze szukamy 'kolejnego frajera na
przewartosciowana spolke, ktora moze kiedys znowu kreatywnie
przewartosciujemy na 2 mln USD i znajdzemy kolejnego frajera
ktory ja kupi', o ile drugi taki frajer jak O2O sie znajdzie.
Oczywiscie niewykluczone ze 'wartosc' ATS znowu ulegnie korekcie
w dol, i transakcja wyjdzie na 2 mln PLN, ale najwazniejsze
zeby sie pozbyc tej nierentownej spolki jak najszybciej.

Bronek
0
Wysłane: 24 listopada 2009 15:39:47 przy kursie: 7,30 zł
Odc. 3 pt. "Dabrowa z forum Bankiera o Comtice"

Gratuluje kontaktu w Comtice :-) i mam nadzieje ze podzielisz
sie jakimis informacjami w zwiazku z tym :-). Jesli jest tam
jednak tak dobrze - to dlaczego jest tak zle?
Nie widac/slychac nic o sukcesach innych marek - w tym Comtica.
Zgadzam sie z opinia Twojego kolegi - O2O nie interesuje
sie Comtica. Dlaczego sie zgadzam? Bo widac to chociazby
po tematach jakie spolka robila i juz nie robi (pisalem juz o tym),
patrzac na ich portfolio:
1) TiVi.PL (dla A2 Multimedia - jest to spolka Agory) - robi Divante;
2) Zet.pl - robi IT Zetki;
3) tvscreen.pl - robi DigitalPartners;
4) dziennik.pl (Axel Springer) - robi Escenic;
5) WCG - robi inna firma przy wspolpracy z Netia;
6) webTV dla Netii - robi sama Netia z N-ka;
Problem w tym, ze jest to utrata projektow dla duzych partnerow
(sam prowadze firme i wiem co to znaczy - czesto robie projeky
po kosztach tylko dlatego ze klient jest perspektywiczny i wiem, ze
podczas hossy zarobie z nim, a wiec troszcze sie o takiego klienta
na wielu poziomach jak o 'jajko'), a zostaly utracone. Trudno sie
wiec nie zgodzic z teza 'stracilismy, no bo wlasciciel sie tym/nami
nie interesowal', natomiast mnie ciekawi dlaczego sie tak stalo,
mozliwe sa np. takie scenariusze:
a) zarzad Comtica jest glupi (raczej trudno w to uwierzyc ...
no bo kto nie chce zarabiac?);
b) wlasciciel ma do kitu kontroling (tez w to trudno uwierzyc,
bo grupa O2O nie jest duza ...);
c) ktos celowo 'ubija' biznes (trudno w to uwierzyc - chociaz historia
zna takie przypadki kiedy Heniek manager ubijal biznes
w spolce jakiej nie byl wlascicielem, a tuz obok jego kuzyn
Waldek rozwijal konkurencje);
d) inwestycje byly totalnie nietrafione i po prostu nie ma popytu
na uslugi/produkty Comtica (scenariusz moim zdaniem
najbardziej prawdopodobny);

Ale tak czy owak - to sytuacja tej spolki jest 'dziwna'.
Przenalizowalem wszystkie raporty O2O w odniesieniu
do Comtica i streemo.pl
Mialem okazje ogladac KRS Comtica, niestety w niektorych
miejscach wyglada bardzo slabo - np. ostatnie sprawozdanie
finansowe maja zrobione za 2006 rok (czemu nie ma za 2007,
2008 - tego mozna sie tylko domyslac).
Pozatym jak wynikaz KRS - Comtica miala nadzor prokurenta
przez jakis czas, a to juz bardzo slabo swiadczy o tej spolce
(spolka nie miala zarzadu, miala jedyne prokurenta,
ktory przeciez nie mial zadnej odpowiedzialnosci).
Historia jaka wyczytalem z raportow Comtica i O2O, wyglada
mnej wiecej tak:
1) MCI 'przenosi' streemo.pl do DigitalAvenue i idzie na NewConnect -
moim zdaniem klasyczna podpucha w wykonaniu MCI,
bo 'MCI pokazuje ze ma jakas wartosc w swoich inwestycjach,
bo poszedl ze spoleczkami na gielde' (tak na maginesie - naprawde
niezly ruch, MCI sie bogaci, frajerzy pompuja kase
w sztucznie wykreowane wartosci);
2) MCI inwestuje w Comtica i sprzedaje ja do O2O
MCI obejmuje jednoczesnie czesc akcji O2O w zwiazku z tym, zamiast kasy;
3) Jednoczesnei O2O przejmuje od Comtica czesc udzialow
w spolce Streemo:
patrz jednoczesnie pkt.1 - czesc udzialow streemo jest nadal w DA,
a tak naprawde w MCI, i tu O2O daje sie 'podejsc' MCI'owi bo kupuje
udzialy w 'spolce krzak' (podobne sztuczne zawyzenie wartosci
inwestycji, tak jak w przypadku ATSu);
4) W miedzyczasie streemo.pl wychodzi z DigitalAvenue:
O2O placi kase, MCI sie znowu wzbogaca;
jednoczesnie O2O przejmuje dlugi jakie wobec streemo.pl
maja udzialowcy streemo.pl (jednoczesnie - jak wynika z KRSu -
sa to osoby z zarzadu Comtica) Pan Laskowski i Pan Szostak;
w raportach finansowych widac te dlugi i ich wysokosc:
jest to prawie 370.000 PLN (!!) - jako inwestor wolalbym, aby
O2O odzyskalo ta kase w gotowce i poprawilo swoj wynik netto,
zamiast robic tym Panom takie prezenty ....

To ze Comtica robi jakies projekty nawet na marzy podobnej
do O2O z punktu widzenia inwestora ma male znaczenie - co
z tego, skoro ma negatywny wplyw na wynik, a strategicznie
nic nie wnosi.
Caly czas twierdze, ze O2O powinno odciac swoje nierentowne 'ogony' -
streemo.pl nie ma realnie zadnej rynkowej wartosci, Comtica jest strasznie
'pokrecona' od strony finansowo-prawnej, ifusion robi jakies nikomu
niepotrzebne projekty itd.

Bronek
0
Wysłane: 24 listopada 2009 17:49:56 przy kursie: 7,30 zł

Dla mnie jest to bardzo ciekawe info o Comtice. Poszedłeś daleko w swoich poszukiwaniach (KRS)! Zapraszam do wypowiedzi bezpośrednio na SW. thumbright

Nie chcę się czepiać, ale ja nie mogę tak na 100% zgodzić się z tym, iż w Comtice jest źle. Po prostu niczego właściwie nie można znaleźć w raportach. Chyba nie jest najlepiej, bo zarząd chyba by się tym chwalił. Z drugiej strony dlaczego miałby to robić? Może tak naprawdę są zapleczem technologicznym dla spółki matki i nigdy nie będą mieli zysków, bo one wszystkie będą w zawsze „transferowane” do spółki matki. Chodzić tu może o podreperowanie sprawozdań jednostkowych, czyli np. zysk jest tam, gdzie go widać, bo Comtiki nikt nie widzi (jak piszesz, nie ma nawet sprawozdań finansowych Comtiki w sądzie, choć pewnie tam są straty, bo zysk jest w O2O SA). To pewnie zarząd O2O robi ze wszystkimi spółkami i tą drogą zyski są tam, gdzie powinny być…

Widzę, że bardzo dobrze znasz branżę, w której Comtika działa. Ta lista pokazuje tylko klientów dla których wykonali projekty i już ich nie robią. Nie wiem z jakich przyczyn, ale może być ich cała gama. Przydałaby się lista wszystkich projektów i klientów. Po prostu nie jestem w stanie w jakikolwiek zmierzyć efektu utraty tych klientów, choć muszę przyznać, że utrata każdego klienta powinna boleć.

a) zarzad Comtica jest glupi (raczej trudno w to uwierzyc ...
no bo kto nie chce zarabiac?);

Może być i jedno i drugie, bo na świecie jest wielu głupców, którzy chcą zarabiać

b) wlasciciel ma do kitu kontroling (tez w to trudno uwierzyc,
bo grupa O2O nie jest duza ...);

O, dziwne, bo ja naliczyłem 9 spółek w tej grupie! I dlatego nie wierzę, że zarząd O2O daje radę to wszystko objąć (te wszystkie zarządy, rady nadzorcze, inni udziałowcy). Uważam, ze to może być słabość O2O.

c) ktos celowo 'ubija' biznes (trudno w to uwierzyc - chociaz historia
zna takie przypadki kiedy Heniek manager ubijal biznes
w spolce jakiej nie byl wlascicielem, a tuz obok jego kuzyn Waldek rozwijal konkurencje);

Nie, ale może być inna stara jak świat historia. Zarząd, który składa się z udziałowców mniejszościowych i przy braku kontroli właściwie rządzi taką firmą. To oni zazwyczaj odkupują udziały od właściciela głównego w takich spółkach. To jest bardzo częste.

d) inwestycje byly totalnie nietrafione i po prostu nie ma popytu
na uslugi/produkty Comtica (scenariusz moim zdaniem
najbardziej prawdopodobny);

Bardzo mnie kusi, aby zgodzić się z Tobą, ale właściwie nie ma nic na poparcie takiej tezy, żadnej obiektywnej informacji. Think

Jeśli tak jest to się zgadzam z Tobą, że Comtika też powinna zostać wystawiona na sprzedaż. Potrzebujemy jednak informacji od zarządu O2O, aby mieć się do czego odnieść.

karpecik
0
Wpisów: 16
Wysłane: 24 listopada 2009 18:29:15 przy kursie: 7,30 zł
Piszesz i piszesz już z kilka dni sam do siebie. Wszystko firma robi źle. Nic ci się nie podoba. Ale jakoś kupujący mają w nosie twoje teksty bo popyt cały czas jest, nawet po tak dynamicznych wzrostach w ostatnich miesiącach. Jeżeli ci się wydaje, że znajdziesz związek pomiędzy wiedzą o firmie a jej kursem na GPW to jesteś w błędzie. Na szmacianych spółkach zarabia się krocie, a stabilne i mocne fundamentalnie ale koszmarnie "nudne" gnioty z GPW pozostaną gniotami, na któtych zarabia się baaaardzo rzadko i niewiele.

Ja jestem zadowolony z kursu i mam nadzieję na więcej.

studentPL
0
Wpisów: 25
Wysłane: 25 listopada 2009 00:05:15 przy kursie: 7,30 zł
karpecik napisał(a):
Piszesz i piszesz już z kilka dni sam do siebie. Wszystko firma robi źle. Nic ci się nie podoba. Ale jakoś kupujący mają w nosie twoje teksty bo popyt cały czas jest, nawet po tak dynamicznych wzrostach w ostatnich miesiącach. Jeżeli ci się wydaje, że znajdziesz związek pomiędzy wiedzą o firmie a jej kursem na GPW to jesteś w błędzie. Na szmacianych spółkach zarabia się krocie, a stabilne i mocne fundamentalnie ale koszmarnie "nudne" gnioty z GPW pozostaną gniotami, na któtych zarabia się baaaardzo rzadko i niewiele.

Z tym popytem to raczej średnio... Największy przy spadkach... wave Dancing Angel

Bronek
0
Wysłane: 25 listopada 2009 13:37:11 przy kursie: 7,40 zł
karpecik napisał(a):

hmm...
Eh? Think Not talking Speak to the hand Angel

Bronek
0
Wysłane: 25 listopada 2009 13:40:22 przy kursie: 7,40 zł
Jeśli chodzi o zobowiązania zarządu Comtiki to proponuję inny link. Linkujesz do raportu za 2008 rok. Tam sprawy nie wyglądają tak źle jak po I półroczu 2009

W pierwszym półroczu sprawy się pogorszyły. Panu Laskowskiemu (prezes?) O2O dało dodatkowo 49 tys. zł pożyczki (razem 138 tys. zł) , a Panu Szostakowi dało 133 tys. zł (razem 264 tys. zł). Odsetki dla O2O od obu pożyczek to ok. 54 tys. zł. Bez odsetek to 402 tys. zł, a z odsetkami 456 tys. zł. Trochę kasy to jest. I te wzrosty w tym półroczu. angry3

Przy okazji znalazłem inną rzecz w raporcie półrocznym: O2O sprzedała spółce SkyShare jakieś produkty i usługi za 37 tys. zł, SkyShare (spółka Długiewicza i jego brata zajmująca się przewozami lotniczymi – łatwo znaleźć info na necie) ma do zapłacenia 27 tys. zł. No, coż młoda spółka potrzebuje kredytu gdzie tylko może, bo normalnie trzeba płacić pewnie od razu… salute

Bronek
0
Wysłane: 26 listopada 2009 13:17:12 przy kursie: 7,00 zł
Jeszcze jeden rodzynek z raportu rocznego:

17. Wskazanie postepowan toczacych sie przed sadem, organem własciwym dla postepowania
arbitraowego lub organem administracji publicznej.
Podmiot zależny od Emitenta jest strona pozwana w postepowaniu przed Sadem Rejonowym dla m.st. Warszawy, na łaczna kwote 280 tys. PLN.
angry3

Niestety spółki są zobligowane do takich oświadczeń tylko w raportach rocznych, więc szybko się nic nie dowiemy. Nie wygląda to dobrze, bo to nie mała kwota dla spółki. Czy ktoś wie, o który „podmiot zależny” chodzi? Think

ELEMEL
0
Wpisów: 10
Wysłane: 26 listopada 2009 13:50:46 przy kursie: 7,00 zł
Ty Bronek weź łopatę, jedź do siedziby spółki i z bożą pomocą może wykopiesz jakieś materiały, dalibóg kompromitujące. A pomnij o lupie, latarce, wytrychu i wykrywaczu .

PS. To Ty się tam na 7 poustawiałeś? I co? Nie chcą oddawać? Trzeba by kogoś z Faktu lub Superexpressu poszukać. Może mają albo zrobią jakieś fotki członkom zarządu lub ich żonom w niedwuznacznych sytuacjach? Może to cos pomoże !

ELEMEL
0
Wysłane: 28 listopada 2009 09:05:34 przy kursie: 6,70 zł
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 37 / 2009
Data sporządzenia: 2009-11-27
Skrócona nazwa emitenta
ONE-2-ONE S.A.
Temat
Informacja o zmianach w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu One-2-One S.A. przez MCI.PrivateVentures FIZ z wyodrębnionym subfunduszcm MCI.TechVenturcs 1.0
Podstawa prawna
Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji

Treść raportu:
Zarząd One-2-One S.A. w Poznaniu informuje, iż w dniu 27 listopada 2009 r. otrzymał następujące informacje od:

1. MCI.PrivateVentures FIZ z wyodrębnionym subfunduszem MCI.TechVentures 1.0 o następującej treści:
“Niniejszym, MCI.PrivateVentures FIZ z wyodrębnionym subfunduszem MCI.TechVentures 1.0 z siedzibą we Wrocławiu, ul. Bartoszowieka 3, 51-641 Wrocław, którego organem jest MCI Capital TFI SA, na podstawie przepisów art. 69 ust. l pkt 2) oraz ust. 2 pkt 1) lit. a) ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz. U. Nr 184, poz. 1539, ze zm., dalej "Ustawa"), zawiadamia, że w wyniku transakcji dokonanej w dniu 24 listopada 2009 roku, MCI.PrivateVentures FIZ (w ramach subfunduszu MCI.TechVentures 1.0.) stał się posiadaczem akcji zapewniających mniej niż 25% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy spółki One-2-One S.A. Jednocześnie MCI.PrivateVentures FIZ (w ramach subfunduszu MCI.TechVentures 1.0.) stał się posiadaczem akcji w liczbie powodującej spadek udziału w liczbie głosów na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy spółki One-2-One S.A. o więcej niż 2%.
Przed dniem 24 listopada 2009 r. MCI.PrivateVentures FIZ (w ramach subfunduszu MCI.TechVentures 1.0) posiadał 1.653.190 sztuk akcji One-2-One S.A., stanowiących 25,00% kapitału zakładowego Spółki i uprawniających do wykonywania 1.653.190 głosów na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy Spółki, co daje 25,00 % udziału w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu.
W wyniku przeprowadzonych rozliczeń na dzień 24 listopada 2009 r. MCI.PrivateVentures FIZ w ramach subfunduszu MCI.TechVentures 1.0 posiada 1.406.801 sztuk akcji One-2-One S.A., stanowiących 21,27% udziału w kapitale zakładowym Spółki i uprawniających do wykonywania 1.406.801 głosów na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy One-2-One S.A., co daje 21,27% udziału w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu.
Zgodnie z komunikowaną wcześniej strategią, w okresie najbliższych 12 miesięcy Zarząd zamierza przeprowadzić transakcję wyjścia ze spółki One-2-One, będącej jedną z najstarszych inwestycji w portfelu MCI, jednocześnie mając na celu wzmocnienie struktury akcjonariatu Spółki.
W ramach realizacji powyższej strategii, MCI dokonał sprzedaży pakietu 3,7% akcji One-2-One do inwestora instytucjonalnego, działającego w sektorze venture capital i private equity na rynku polskim. Poprzez pozyskanie kolejnego silnego inwestora finansowego, Spółka wzmacnia i jednocześnie dywersyfikuje obecną strukturę akcjonariuszy."

2. Tomasza Czechowicza o następującej treści:
"Niniejszym, Tomasz Czechowicz, w wykonaniu obowiązku nałożonego art. 160 ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o obrocie instrumentami finansowymi (Dz. U. z 2005, Nr 183, poz. 1538), podaje poniżej informację zawierającą dane o transakcji zgodnie z regulacją § 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie przekazania i udostępniania informacji o niektórych transakcjach instrumentami finansowymi oraz zasad sporządzania i prowadzenia listy osób posiadających dostęp do określonych informacji poufnych:
1.imię i nazwisko osoby obowiązanej: Tomasz Czechowicz
2.wskazanie więzi prawnej łączącej osobę obowiązaną z emitentem: Członek Rady Nadzorczej osoba posiadająca dostęp do informacji poufnych.
3.nazwa podmiotu dokonującego transakcji: MCI.PrivateVentures FIZ w ramach subfunduszu MCI.TechVentures 1.0.
4.wskazanie instrumentu finansowego oraz emitenta, których dotyczy informacja: akcje spółki One-2-One SA
5.rodzaj transakcji i tryb jej zawarcia: sprzedaż - transakcja pozasesyjna
6.data i miejsce: GPW SA w Warszawie, 24 listopada 2009 r.
7.cena i wolumen: 246.389 (słownie: dwieście czterdzieści cześć tysięcy trzysta osiemdziesiąt dziewięć) akcji po 7,20 PLN za jedną akcję"

3. Sylwestra Janika o następującej treści:
"Niniejszym, Sylwester Janik, w wykonaniu obowiązku nałożonego art. 160 ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o obrocie instrumentami finansowymi (Dz. U. z 2005, Nr 183, poz. 1538), podaje poniżej informację zawierającą dane o transakcjach zgodnie z regulacją § 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie przekazania i udostępniania informacji o niektórych transakcjach instrumentami finansowymi oraz zasad sporządzania i prowadzenia listy osób posiadających dostęp do określonych informacji poufnych:
1.imię i nazwisko osoby obowiązanej: Sylwester Janik
2.wskazanie więzi prawnej łączącej osobę obowiązaną z emitentem: Przewodniczący Rady Nadzorczej - osoba posiadająca dostęp do informacji poufnych.
3.nazwa podmiotu dokonującego transakcji: MCI.PrivateVentures FIZ w ramach subfunduszu MCI.TechVentures 1.0.
4.wskazanie instrumentu finansowego oraz emitenta, których dotyczy informacja:
akcje spółki One-2-One SA
5.rodzaj transakcji i tryb jej zawarcia: sprzedaż - transakcja pakietowa pozasesyjna
6.data i miejsce: GPW SA w Warszawie, 24 listopada 2009 r.
7.cena i wolumen: 246.389 (słownie: dwieście czterdzieści cześć tysięcy trzysta osiemdziesiąt dziewięć) akcji po 7,20 PLN za jedną akcję"

I co Wy na to ?

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 28 listopada 2009 10:18:25 przy kursie: 6,70 zł
Czasem się zastanawiam, czy autorzy tych komunikatów mają płacone od liczby znaków.
5,5 KB tekstu poszło żeby napisać, że "Ktoś kupił od spółek p. Czechowicza niecałe 250 tys. akcji O2O po 7,20 zł.".
Patrzę na kurs rynkowy i to jednak spora premia jak na taką niedużą ilość.
Patrzę na wyceny i zupełnie nie umiem sobie tej ceny uzasadnić wynikami historycznymi. Może to tanio jak na skalę pieniędzy, które przyniosą nowe deale.

(edytowane-poprawione)
Edytowany: 28 listopada 2009 12:10

karpecik
0
Wpisów: 16
Wysłane: 28 listopada 2009 11:01:23 przy kursie: 6,70 zł
Nawet w perspektywie zapowiedzi działań w kierunku sprzedaży ATS, skupu akcji (chyba mało realnego) oraz kontraktów z TVP i Zet?

WatchDog
50
Wysłane: 28 listopada 2009 11:20:15 przy kursie: 6,70 zł
Można tylko powiedzieć "Pewnie oni wiedząc to co wiedzą, a są bliżej i wiedzą więcej, i wkładając w to swoje pieniądze, lepiej przewidują wzrost wartości niż ktoś z zewnątrz."
Z gruba porównując do K2I:

O2O
Kapitalizacja 46,29 mln zł
Wartość księgowa 10,95 mln zł
Zysk operacyjny -2,03 mln zł
Przychody 37,74 mln zł
Zysk netto -2,62 mln zł

K2I
Kapitalizacja 18,27 mln zł
Wartość księgowa 14,06 mln zł
Zysk operacyjny 1,53 mln zł
Przychody 43,33 mln zł
Zysk netto 1,47 mln zł

Jeżeli te biznesy są podobne, to na poziomie przychodów K2I jest notowane za 42 gr na złotówkę przychodów. Gdyby przyjąć to za średni wskaźnik dla branży, to przychody O2O powinny wzrosnąć do 90 mln zł rocznie aby utrzymać obecną cenę (kapitalizację). Czyli 22 mln kwartalnie. Za III kwartał było 21,3 mln. Czyli z tego punktu widzenia jest nieźle.

swordfish
0
Wpisów: 3
Wysłane: 28 listopada 2009 12:00:51 przy kursie: 6,70 zł
WatchDog napisał(a):
Czasem się zastanawiam, czy autorzy tych komunikatów mają płacone od liczby znaków.
5,5 KB tekstu poszło żeby napisać, że "Pan Janik kupił od spółek p. Czechowicza niecałe 250 tys. akcji O2O po 7,20 zł.".
Patrzę na kurs rynkowy i to jednak spora premia jak na taką niedużą ilość.
Patrzę na wyceny i zupełnie nie umiem sobie tej ceny uzasadnić wynikami historycznymi. Może to tanio jak na skalę pieniędzy, które przyniosą nowe deale.

No widzę, że za dużo tekstu żeby czytać ze zrozumieniem :)
Z tego komunikatu wynika, że MCI sprzedało 3,7% akcji do jakiegoś funduszu finansowego/PE
A Pan Sylwester Janik jest jednym z manadżerów MCI który ma dostęp do informacji poufunych i przekazuje informacje o zawarciu takiej transakcji jako przewodniczący rady nadzorczej jednego z sub funduszy MCI.

Edytowany: 28 listopada 2009 12:10

ELEMEL
0
Wysłane: 28 listopada 2009 12:06:03 przy kursie: 6,70 zł
To może ja zapytam wprost. Jakim sygnałem jest ta transakcja?

WatchDog
50
Wysłane: 28 listopada 2009 12:09:25 przy kursie: 6,70 zł
swordfish napisał(a):
No widzę, że za dużo tekstu żeby czytać ze zrozumieniem :)

Grr, za wcześnie wstałem Silenced

swordfish
0
Wpisów: 3
Wysłane: 28 listopada 2009 12:11:58 przy kursie: 6,70 zł
ELEMEL napisał(a):
To może ja zapytam wprost. Jakim sygnałem jest ta transakcja?

Nie wyczuwam tu jakiegoś dużego sygnału. To, że MCI chce wyjść z One-2-One wiadomo już od dawna. Trafił się dobry kupiec na mała część pakietu po dobrej cenie to sprzedali. Myślę, że po prostu MCI potrzebowało troche gotówki na operacyjne działanie.
Edytowany: 28 listopada 2009 12:12

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 29 listopada 2009 21:19:07 przy kursie: 6,70 zł
Wsparcie na 6,80 pękło:

kliknij, aby powiększyć

Czy dolne ograniczenie krótkoterminowego kanału spadkowego powstrzyma dalsze spadki?

ELEMEL
0
Wysłane: 30 listopada 2009 08:52:39 przy kursie: 6,70 zł
Wnioski wyciagnięte przez Addi o pęknięciu wsparcia są nietrafione. Więcej nie powiem ! Ale przypomne się w piątek.hello1

Bronek
0
Wysłane: 30 listopada 2009 23:11:41 przy kursie: 6,85 zł
Jak masz problem z oceną informacji od zarządu O2O to posłuż się naczelną zasadą PR, która mówi: „Zła informacja w piątek, a dobra w poniedziałek / wtorek”. Zarząd O2O zawsze się nią posługuje (sprawdź komunikaty). Wychodzi więc, że nie była postrzegana jako pozytywna (publikacja w piątek). Gdyby chcieli, aby ludzie ją pamiętali i posłużyli się nią (impulsywnie) to ogłosiliby ją poniedziałek, wtorek czy środę.

Dla mnie z tej całej litanii najważniejszy jest jeden ustęp: „Komunikat z 27 listopada: „W ramach realizacji powyższej strategii, MCI dokonał sprzedaży pakietu 3,7% akcji One-2-One do inwestora instytucjonalnego, działającego w sektorze venture capital i private equity na rynku polskim. Poprzez pozyskanie kolejnego silnego inwestora finansowego, Spółka wzmacnia i jednocześnie dywersyfikuje obecną strukturę akcjonariuszy." Co oznacza, iż MCI sprzedało około 15% ze swojego pakietu.

W poniedziałek obrót skromny, wzrost raczej niski jak na dzisiejszy dzień na dzisiejszy dzień i na O2O. Nie oczekiwałem wzrostu na miarę Polrestu, ale przydałoby się co najmniej 7-8%. Nie było entuzjazmu z powodu nowego inwestora „działającego w sektorze venture capital i private equity na rynku polskim”. Niestety, nie wygląda to na powrót dużego funduszu.

Wygląda mi na to, że MCI aż tupie nogami, aby wyjść po dobrej cenie bez czekania na sprzedaż firmy do strategicznego. To nie wróży najlepiej, choć w długim terminie może to będzie dobre dla spółki, bo MCI nie popisało się jako aktywnie wspierający spółkę fundusz w ostatnich 2-3 latach.

Ze statutu wynika, że MCI schodząc poniżej 25% utraciło jedno miejsce w radzie nadzorczej spółki. Powinien zostać wybrany nowy, niezależny członek. Czy może czas na członka niezależnego, reprezentanta dwóch istotnych inwestorów indywidualnych? Może poprawi się jakość pracy zarządu i kontroli nad spółką?

ELEMEL – 7 to już było i nie wróci szybko na stałe, teraz czekamy na 6,6 i 6.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

3 4 5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,159 sek.

tkkxckjw
jgqmkhih
kcwwzhqp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ceftejnt
ssizlnfr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat