Blisko, ale jeszcze nie w domu.
Beta porównuje zakresy, ale mówi o korelacji. Jeśli danego dnia WIG spadł i TEX spadł to jest współbieżna (powiedzmy) korelacja. Jej stopień to porównanie wielkości ruchu danego dnia. Beta równa 1 mówi "ta spółka historycznie zawsze zmieniała się dokładnie tak jak rynek". A więc jej ryzyko jest takie, jak ryzyko rynkowe.
Stąd wycena CAPM = stopa wolna + 1 x premia za ryzyko.
Co cały czas nie jest odpowiedzią na Twój słuszny argument: Techmex poszedł w piach, a beta drwi z nas pokazując niskie ryzyko.
Odpowiedzieć mogę tylko tak: beta nie wyprzedza zdarzeń, tylko patrzy mocno w tył. Jej aplikacja jest również do wycen długofalowych. A zatem nie jest w ogóle przydatna do tradingu. Natomiast do budowania portfela jak najbardziej.
Gołym okiem widać, że korelacja Texa z rynkiem była przez ostatnie 5 lat przytłumiona:

kliknij, aby powiększyćRunęła dopiero w ostatnim czasie. Beta to za jakiś czas pokaże, a bardzo ciekawe będzie zobaczyć za rok czy dwa, jak to wygląda. Tylko, jak doskonale wiem, traderzy nie mają tyle czasu.
Dla Ciebie jeszcze policzyłem betę z ostatnich 40 sesji czyli od 1 października i otrzymałem -1,65.
PS Kurczę jak ja nie lubię rozmawiać na wątku Znalezione błędy