PARTNER SERWISU
ljcnooke
GreGaz

GreGaz

Ostatnie 10 wpisów
Riddick napisał(a):
cos cicho..ktos co wie?Eh?

A co niby ma sie dziac? Obroty na tym papierze znaczaco zmalaly, po tym jak wczesniej kurs byl pompowany pod przenosiny na rynek glowny.

W miedzyczasie jeden z czlonkow rady nadzorczej sprzedal 40 tys akcji, troche na tym sobie zarabiajac. Gdyby ta osoba miala wieksza wiare w mozliwosci spolki to akcji tych by pewnie nie sprzedala tak szybko.

eszton napisał(a):
Sądzę, że będzie to krok wykonany we właściwym kierunku. Poprawi to zapewne pozycję do negocjacji z ewentualnymi sponsorami. Najważniejsze, że z sezonu na sezon widać pewien progres wyników.

Do konca sezonu jeszcze pozostalo troche kolejek sytuacja moze sie jeszcze zmienic. Poza tym nie liczylbym na zaden sukces w LE. ZUS ciagle spiera sie z Ruchem o kilka mln zl. Moga wiec miec pewne problemy z licencja.

Poza tym aby byly korzysci dla akcjonariuszy to klub musi zaczac zarabiac jakies pieniadze. Dlugoterminowego powaznego sponsora nie maja, a nie wierze by 7-9 tys ludzi na meczu moglo powaznie wzmacniac budzet klubowy.

sebaseba9 napisał(a):
Nie kumam o co?
Potężnie sypał ktoś z poważnym pakietem, ewidentnie nie zależało grubasowi na sprzedaży tylko na zbitce.Gdyby chciał się po prostu wysypać miał na to ostatnio dużo okazji przy dużo wyższych poziomach.
Patrzyłem z niedowierzaniem cały dzień na arkusz, zasypywał każdą próbę ratowania kursu + sprzedaż z ukrytego.
15.10.2009 - bardzo podobny manewr był grany na Faście a 19.10 odrobił z nawiązką. Mam głęboką nadzieję że to podobne zagranie.

Po prostu ktos chcial pozbierac troche od osob ktore ustawily sobie SL.

TG napisał(a):
Syndyk masy upadłości spółki Jasan z Jasła wystawił zakład na sprzedaż. Cena wywoławcza to 7,89 mln zł.

Specjalizująca się w uboju i przetwórstwie mięsa końskiego i wołowego spółka Jasan popadła w kłopoty finansowe trzy lata temu. Od tamtej chwili zakład jest dzierżawiony i cały czas prowadzi produkcję, a mięso oraz przetwory trafiają głównie za granicę.

Ato kasek dla DUDY ciekawe czy lykna niedlugo sie dowiemy
pozdro

Konskie mieso raczej bardziej jet popularne wlasnie we Wloszech. Duda nie ma zbyt wiele doswiadczenia chyba w tym segmencie rynku.

Nie sadze tez by cokolwiek chcieli teraz przejmowac. Najpierw musza skonczyc restrukturyzacje a pozniej myslec nad nowymi inwestycjami.

Teresa napisał(a):
Wydaje się, że jeszcze dwa kwartały. Potrzebne są dane z kolejnych ośmiu kwartałów by wyliczyć wskaźniki.

Do obliczenia wiekszosci wskaznikow potrzebne sa tylko 4 kwartaly. Dlugofalowe tempo wzrostu wymaga danych z 8 kwartalow.

Gdyby zrobili emisje aby wykupic akcje od bankow a pozniej by je umozyli to nie byloby jeszcze tak zle, natomiast jak by wykupili akcje i rozdali sobie jako premie motywacyjna to bylby to sygnal, zeby opuscic Macka raz na zawsze.

rezun napisał(a):
Dzięki za zamieszczenie bartek.
W tak sięgając pamięciom wstecz to od początku kryzysu Maciej wspomina ze pomimo trudnosci nie będzie żadnych zwolnień. Nowoczesny menadżer na pewno się nie przejmuje ludźmi, widząc w ich zwolnieniach oszczędności. Z jednej strony powinno nasto smucić bo Maciek ma sentymenty ale z drugiej strony oznacza to, ze nie jest takim strasznym sku*wysynem za jakiego go wszyscy uważają.Shhh

widocznie nie ma potrzeby zwalniania. Jak by bylo tak, ze ci ludzie nic nie robia i nie mozna dla nich znalesc innego zajecia to by dawno juz nie pobierali pieniedzy z kasy firmy. Poza tym teraz Maciejowi patrza na rece banki i proces restrukturyzacji odbywa sie pewnie pod ich dyktando.

sebaseba9 napisał(a):
Polecam te spółkę uwadze.
Rozwijają się w bardzo mocnym tempie, zwiększają zarówno przychody jak i zyski, przechodzą w 2010 na rynek główny bez dodatkowej emisji(zapewnienie prezesa),branża idealnie na czasie.
pozdro

Chyba kupiles drogo i teraz chcesz sprzedac. A co do rynku glownego to te zapowiedzi juz slyszalem jakis czas temu. Niby mieli sie pojawic w tym roku, a my tu mamy polowe grudnia a FFI dalej na NewConnect.

WatchDog napisał(a):
Na forum jest to wyszarzane - nawet jeśli nie ma bieżących transakcji, cały czas obowiązuje ostatnie notowanie. To szerszy problem na niepłynnych spółkach, dlatego na forum takie "nieświeże" notowania są na szaro. I na stronie spółki, sam zobacz:
www.stockwatch.pl/gpw/inteliwi...
tam jest dodatkowo data notowania.
Dodamy wyszarzanie we wszystkich pozostałych miejscach serwisu gdzie jest intraday.

Dzisiaj na tej spolce juz jest pewien ruch i kurs zanurkowal ponad 7%, natomiast na stronie ciagle mamy +12,5.

Wartosc zmiany kursu od ostatniego notowania jest wysietlana niepoprawnie jezeli na poprzedniej sesji nie wystapil zaden obrot na papierach danej spolki.

kliknij, aby powiększyć

Ta zmiana 12,5% (9 PLN) na Inteliwise nastapila w czwartek. W piatek i dzisiaj powinno byc wiec 0%. W piatek nie bylo zadnej traksakcji.

Blad ten wystepuje we wszystkich miejscach w serwisie, gdzie wyswietlana jest zmiana kursu.

siekoo napisał(a):
ja specjalnie skonczylem z wegetarianizmem, a tu taki cios nozem w schab...

a tak na powaznie - bardziej interesujaca jest chyba ta wiadomosc:
PKM Duda uzyskał certyfikat PQS, który ma pomóc firmie w konkurowaniu z zagranicznymi firmami
www.portalspozywczy.pl/mieso/w...

moze nie zwala z nog, ale to znak, ze proces naprawczy i wizja rozwoju sa wlasciwe.

Mysle ze to kolejny nie wiele znaczacy znak.

Cytat:
Idea programu bardzo nam się podoba, dzięki jego wsparciu będziemy mogli skuteczniej konkurować z konkurentami z zagranicy - mówi Maciej Duda, Prezes Zarzadu PKM DUDA SA.

Nie wiem co prezes mial na mysli poprzez lepsza konkurencje z firmami z zagranicy. Ten PQS jest standardem opracowanym w Polsce i zagraniczne firmy raczej go nie posiadaja. Gdyby pochwalili sie posiadaniem jakiegos certyfikatu uznawanego za granica to moze zrobiliby wieksze wrazenie.

pluto napisał(a):
Witam.

Prawdopodobnie część z Was już widziała te informacje:
Cytat:
Wg prognoz firmy AMI (za Livestock and Meat Monthly) światowy handel wieprzowiną skurczy się w całym 2009 r. o ponad 10 proc., po raz pierwszy od dekady. Mimo to powolne ożywienie gospodarcze oczekiwane w 2010 r. powinno przynieść wzrost popytu i dodatnią dynamikę handlu wieprzowiną - informują analitycy BGŻ.

Cały artykuł do przeczytania tutaj.

W związku z powyższym mam pytanie - na ile informacje (albo raczej spekulacje) w serwisach branżowych przekładają się na kurs danego papieru?

Parę razy PB wpływał ewidentnie na kurs spółek, które brał/wyrzucał do/z portfela. Obserwując jednak od czasu do czasu doniesienia jak podane powyżej nie zauważyłem ich wpływu na świniaka (co innego oświadczenia grubego Maćka, przynajmniej jakiś czas temu, ale to akurat osobna kategoria).

Pytanie zadaję, bo oczywiście mam świniaka w portfelu.

P.S. - pierwszy post na SW, bądźcie wyrozumiali.

Mysle ze nie bedzie to mialo zadnego wplywu na kurs. To juz zostalo dawno uwzglednione w poziomach sprzedazy jaki spolka osiaga. Jest poczatek grudnia, wiec trudno by nagle jakies wielkie zmiany na tym rynku nastapily jeszcze w tym roku.

WatchDog napisał(a):
No dobra, ale co autor miał tym razem na myśli - bo kursy zmieniają się jedne co sekunda, inne co kilka, w zależności jak są transakcje. Do nas to dociera paczkami i jest od razu wrzucane do bazy, a IIS to wyświetla cachując (hehe ale słowo) po drodze. Do synchronizacji jest cache na tych dwóch ramkach, żeby identycznie pokazywało, bo teraz jedno trzyma dłużej, a drugie krócej.

Duda w ostatnio odwiedzonych w obu przypadkach mial kurs 1.41, natomiast w Najpopularniejszych najpierw bylo to 1.39 a pozniej 1.40. tak wiec jakies tam "odswierzenie" bylo, bo kurs sie zmienil jednakze rozbieznosc pozostala.

Nie chce sie za bardzo wglebiac w szczegoly techniczne, ale wyglada to tak jak by ramki korzystaly z dwoch roznych zrodel danych. Moze SqlDependency rozwiazalby ten problem?

WatchDog napisał(a):
Óps, to widać różny okres odświeżania cache - zgłaszam do naprawy.

I jeszcze 2 screeny:

kliknij, aby powiększyć

i kolejny wykonany doslownie 5 sekund pozniej

kliknij, aby powiększyć

gromryszard napisał(a):
widzę, że rynek zareagował negatywnie i mamy powolne nurkowanie; nie wygląda to najlepiej

Dzisiaj caly rynek idzie w dol i spadek na Dudzie raczej nie ma zwiazku z ogloszeniem planow nowej emisji.

Dzisiejsze spadki wynikaja z problemow finansowych Dubaju.

Kursy spolek w "Ostatnio odwiedziles" i "Najpopularniesze" sie roznia. Wyglada na to, ze sa one odwiezane niezaleznie.

Ponizej screenshot z rozbieznosciami na Dudzie.

kliknij, aby powiększyć

krewa napisał(a):
powraca temat emisji 93,7 mln akcji serii H z PP. jak w tej sytuacji zachowają się banki? są w posiadaniu prawie 57% akcji. nie sądzę, by były zainteresowane korzystaniem z PP.
poczekajmy na szczegóły emisji - wtedy można będzie przeprowadzić symulację wyceny z uwzględnieniem dodatkowych akcji.

To jest emisja dla prezesa i drobnych akcjonariuszy. Zgodnie z postanowieniami ukladu Maciej nabedzie ok 18 mln akcji. Nie wiem kto ta reszte kupi, biorac pod uwage fakt, ze skarb panstwa planuje posprzeawac troche (PZU, KGHM, nowa emisja PKO BP).

WatchDog napisał(a):
SMSy jeszcze trochę. Rozsądny termin, w tym roku.
Eksport danych: czy CSV jest wystarczająco rozsądny? Jaki format uważasz za właściwy?

CSV mógłby być, choć wolałbym XML, bardziej czytelny i jasna struktura. Wszystko lepsze od HTML.

Mógłbyś nawet wyjść przed orkierstę i zaserować dane w XBRL:) Żartuje.

W chwili obecnej jednak najbardziej czekam na mikropłatności.

toimek napisał(a):
witam,

nie wiem czy temat był poruszany, ale szukając nic nie znalazlem więc pytam. Czy koszt abonamentu SW można uznać jako koszt uzyskania dochodu w zeznaniu podatkowym? Mam zamiar dorzucić się do rozwoju tego portalu i zastanawiam się czy rządać fakturę, czy nie;)

dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam
T.

Gdzies na ten temat czytalem jakas publikacje i tam podnosili sprawe ksiazek jakie sie kupuje by doskonalic wiedze. Powiedzmy, ze jest to podobna sprawa jak subskrypcja w serwisie. Konkluzja byla taka, ze urzad skarbowy moze to zakwestionowac, a moze nie.

Chyba zadnej wykladni MF, czy tez wyroku sadu, na ten temat nie bylo.

WD, tak off topic. Kiedy beda dostepne mikroplatnosci (SMS) i mozliwosc eksportu danych spolek do jakiegos rozsadnego formatu?

WatchDog napisał(a):
Podaj proszę szczegóły, z marszu to sprawdzę. Będzie albo poprawka, albo (kolejne) zwycięstwo nad Bankierem - więc warto się przyjrzeć.

Naprawdę chciałbyś dymek do każdego wskaźnika? Tylko żeby to się dawało wyłączyć, bo po kilku razach utrwala się już co to jest i tooltip tylko mryga przed oczami, gdzie tylko nie ruszysz kursorem.

Mialem na mysli wskaznik ROA dla Jupitera. Policzylem wszystko na kalkulatorze i rozbieznosci wynikaja z tego jaki zysk netto przyjmowany jest do obliczenia wskaznika. Na bankier maja ROA dla 3 kwartalu, natomiast tutaj ROA jest policzone dla zyskow netto z 3 kwartalow narastajaco.

Mimo wszystko fajnie byloby miec mozliwosc zobaczenia z jakich danych powstaje wskaznik. Moze tooltip nie jest najlepszym rozwiazaniem, gdyz po pewnym czasie rzeczywiscie moze to denerwowac. Moze taki help moglby byc otwierany po kliknieciu na wskaznik.

pio355 napisał(a):
mam postulat - może przydałby się przycisk "help", taki prosty samouczek, ew. bezpośredni kontakt z gospodarzem;
mam pytanie - w jaki sposób dodać stałą linijkę opisu do własnych komentarzy?Eh?

Jeszcze jeden postulat. Czy bylaby mozliwosc dodania ToolTipa do wskaźników, tak by po najechaniu na wskaznik pokazwałby się dane wejściowe oraz formula zastosowana do obliczen. Otoz porownalem wskazniki pewnej spolki na Stockwatch i na Bankier, i niby powinny byc te same dane wejsciowe, ta sama formula do obliczenia wskaznika, a jednak wartosci roznia sie o 500%.

Nie wiem czy opisywanie cyklicznie spolki x,y,z jest dobrym pomyslem. Juz kiedys byl na stronie artykul poswiecony pewnej spolce i pozniej jej kurs polecial w gore o kilkaset procent. Czy mial na to wplyw wspomniany artykul? ciazko powiedziec, jednakze kurs zaczal szybowac zaraz po nim.

Jak idzie w gore to pewnie wiele osob moze byc zadowolonych, ale co jezeli bedzie pikowanie?

Jezeli chodzi o propozycje odnosnie zawartosci strony to fajnie by bylo gdyby w wynikach historycznych spolek bylo troche wiecej danych (np. zadluzenie, zysk netto, zysk operacyjny, aktywa). Podejrzewam, ze dane sa i tak gdzies zapisane w systemie, chocby tylko dlatego by wyliczyc wskazniki, wiec fajnie byloby mozna je takze zobaczyc i porownac zmiany miedzy kwartalami.

szkieletor11111 napisał(a):
czesc wszystkim, pytanie o opcje, gdzie mozna zdobyc info na ten temat. interesuje mnie do kiedy sa aktywne te opcje. pozdrawiam.

temat opcji chyba juz zostal ostatecznie zamkniety przez Dude

WatchDog napisał(a):
Wkrótce będzie dostęp jednodniowy / jednorazowy na SMSy.

PS Kolego Malwin, serdecznie zapraszam Cię do zespołu - zakładam, że chcesz pracować za darmo - powitamy Cię z otwartymi rękami. Pracy jest 24h na dobę, 7 dni w tygodniu.

Ja tam bym chétnie pomóg, nawet za darmo. Moze nie od strony merytorycznej bo ciagle sie tego ucze, ale od strony technicznej (Bazy danych, .NET)

gromryszard napisał(a):
ciekawe w jakim kierunku pójdzie kurs po wynikach; wydaje mi się że po chwilowej panice i wyjściu wielu zniecierpliwionych posiadaczy kurs wróci do trendu wzrostowego sprzed ogłoszenia wyników

Nie jestem specem od AT, ale cos mi sie wydaje ze bedziemy szli w bok przez miesiac, a na mikolaja przyjda wzrosty. Mysle ze wykres bedzie podobny do tego wyrysowanego po spadkach 11-15.05 oraz 29.09-02.10.

A wracając do raportu, to w porównaniu z raportem półrocznym wzrosła trochę rentowność operacyjna i spadło nieznacznie zadłużenie.

Tak jak rmz napisał, myśle ze wejście w spółke po kursie 1,1 - 1,3 na krótki termin może być opłacalne. Pozniej sprzedac i ponownie ten sam manewr. Nie sadze by Dudzie udalo sie dojsc w okolice 1,8- 2 w najblizszym czasie. To potrwa troche dluzej.

rezun napisał(a):
rmz napisał(a):
wyszedłem po 1,60, ale jeszcze wrócę - nie wiem tylko czy się uda po 1,3 po 1,1 czy 0,4 :)

rzeczowy post Shame on you

wracając do meritum

GreGaz napisał(a):
Mimo wszystko mysle ze na dlugi termin to DUD nie powinien byc zla inwestycja. Banki sa przeciez od zarabiania a nie od tracenia kasy, tak wiec jak sie restrukturyzacja skonczy oni beda mogli sprzedawac papier, a wiadomo ze bedzie zalezalo im by kurs byl wysoki.

Ja jednak nie ufam tak do końca bankowym specjalistom, jeśli by na prawdę wiedzieli co robią to nie doprowadzili by do kryzysu. W przypadku wspolpracy banku z DUDA to banki mają zarobić duda niekoniecznie.

Ależ ci bankowi specjaliści doskonale wiedzieli co robią. Najpierw wcisnęli Maciusiowi opcje, gdy złotówka sie umacniała, a później grali na osłabienie złotego i zaczęli realizowac swój zysk z wystawionych opcji. A że nie było z czego płacic to przejeli firme.

Teraz zrestrukturyzują firmę i ja sprzedadzą w 2012. No chyba, że wcześniej wyprzedadzą cały majątek i w jakiś sposób przetransferują ta kasę do siebie. Jest to jakas opcja i niekoniecznie nieprawdopodobna. W końcu sami mówią, ze w procesie restrukturyzacji chcą srzedać część majątku.

ANUSZA777 napisał(a):
PKM Duda liczy na pierwsze oszczędności z realizacji programu restrukturyzacji w I poł. 2010...
Pozdrawiam i co wy na to?? Bedzie dobrze

Zrestrukturyzowany to powinien zostac prezes. Prawde mowiac to dziwie sie troche bankom, ze pozostawily Macieja na stolku. No chyba, ze maja oni jakis interes w tym ze pan prezes robi w konia wszystkich akcjonariuszy i co jakis czas podrzuca jakas swinie.

Moze to banki wespol z rodzina D. skubia malych akcjonariuszy. Ostatnio zmienili termin publikacji wynikow, robiac pewnie nadzieje niektorym akcjonariuszom, ze wyniki moga byc dobre (jakiz by byl inny cel tego by nie publikowac raportu w dniu kiedy debiutowala PGE) i pompujac odpowiednio kurs, a pozniej jak zwykle klops.

Mimo wszystko mysle ze na dlugi termin to DUD nie powinien byc zla inwestycja. Banki sa przeciez od zarabiania a nie od tracenia kasy, tak wiec jak sie restrukturyzacja skonczy oni beda mogli sprzedawac papier, a wiadomo ze bedzie zalezalo im by kurs byl wysoki.

locke22 napisał(a):
www.stockwatch.pl/gpw/duda,wyk...

Jest tam jedna z opcji potencjał zmiany kursu + 250 %
Wszystkie wskaźniki niedowartościowane
Nie rozumiem czemu wszyscy tak opluwają DUDA
Czy może mi ktoś kompetentny na to pytanie odpowiedzieć
Pozdrawiam

Wszyscy opluwaja spolke gdyz zarzad i jej prezes sa malo wiarygodni i ciagle cos kombinuja.

addi napisał(a):
Czując wywołanym się do tablicy napiszę tak ... warto (w trendzie wzrostowym!) policzyć różnicę od ostatniego H do wsparcia love4

W jakim okresie te ostatnie H powinno byc szkane? miesiac, dwa miesiace?

Jak obliczyc poziom wsparcia? Nie spogladajac na wykres a tylko majac do dyspozycji liczby? Masz moze jakas formule do tego?

WD czy mógłbyś dodać do eksportu dodatkową kolumnę, a mianowicie rating? Wiem, że to idzie sprawdzić w sreenerze fundamentalnym, ale jest to mało wygodne.

Byłbym bardzo wdzieczny za takie ulatwienie, Przyłączyłbym, się w tedy może do testu, sprawdzając wszystkie wyceny.

A w TVN CNBC zarzadzajacy Union Investment niedoslownie wskazal Dude jako spolke na ktorej bedzie mozna zarobic.

Zapytany o spolki powiedzial ze spolki ktore moga wzrosnac to:
- te ktore mialy problemy finansowe w niedalekiej przeszlosci
- zapomniane lub ignorowane przez inwestorow (W Dudzie od jakiegos czasu juz nie bylo funduszy)
- uzaleznione od cen surowcow

Czyzby to dzieki nim takie wzrosty? jestem ciekaw czy w niedalekiej przyszlosci bedziemy mieli jakies komunikaty w sprawie znaczacych zmian w akcjonariacie.

Versace napisał(a):
akcje wyglądają już na mocno wyprzedane, rozważam poważnie nad tym pakietem jutro i liczę na szybki wzrost do 1.5 hello1

No i sie nie przeliczyles hello1

A mi się wydaje, że Duda po raz kolejny wszystkich w bambuko robi. Mieli akcje skupowac, a tu co? Sprzedaja.

A moze sprzedają po to by kupic za 20 baniek akcje nowej emisji, żeby było, że wywiązali się z umowy z bankami.

ciolo_29 napisał(a):
Dlatego go wklejiłem bo równiez z tego nic niewiem, może ktoś mądry powie mi coś o tych wynikach?

Tylko ze to co wkleiles wyglada kiepsko. Nie wiem czy komus sie chce meczyc, starajac sie odczyca te dane. Juz bylo lepiej pozostawic tylko link do raportu gdzie jest on w bardziej przejrzystej formie

mtrader napisał(a):

WatchDog, poprzedni wpis miał nieco żartobliwy charakter. Z całym szacunkiem, ale wątpię czy ten tekst miał wpływ na kurs spółki.

A ja tam mysle, ze ten tekst mial bardzo duzy wplyw na notowania. Zmiany kursu nastapily bezposrednio po tym kiedy ten tekst sie pojawil na stronie.

Jak widac jednym tekstem mozna bardzo latwo manipulowac cenami akcji.

bartekbb napisał(a):
GreGaz napisał(a):
Wszyscy jakos pomijają fakt nowej emisji akcji. Kasa z tej emisji ma być częściowo przezaczona na buyback. Tak więc teoretycznie Duda wynegocjował dobre warunki, niby banki nie mogą pozbywać się akcji przed 2012, a jednak wynegocjowali, że kasa z nowej emisji pójdzie na buyback i tym sposobem banki beda juz mialy jakis tam zysk.

ale to nie on wynegocjował, on nie ma obowiązku buyback, tylko ma taką możliwość.
i chcę tą możliwość wykorzystać jak najszybciej... swoją droga nie rozumiem troche tej strategii, dałby sobie spopók chociaż na rok. Ale z drugiej strony, teraz za te akcje zapłaci mniej...

I jeszcze wypowiedź Dudy:
Cytat:

Czy prawo do skorzystania z opcji buy — backu to propozycja zarządu?
Tak. Banki dążyły do jak najszybszego wprowadzania akcji do obrotu, co mogłoby grozić przyjęciem spółki przez inwestora strategicznego lub ogromną jednorazową podażą akcji na rynku giełdowym. Nie byłoby to dobre ani dla obecnego zarządu ani dla akcjonariuszy. Mamy 3,5 roku na zdobycie środków na odkupienie akcji. Część kwoty możemy pozyskać ze sprzedaży akcji spółki Makton, którą zamierzamy wprowadzić na giełdę.

www.rp.pl/artykul/5,340923_Dud...

Tak więc ten buy-back to taka propozycja nie do odrzucenia. Powiedzieli mu pewnie, że ma zmontować jak najszybciej kase na wykup. Pewnie wiekszosc wygenerowanych zyskow pojdzie teraz na wykup akcji i na inwestycje nie ma co liczyc.

bartekbb napisał(a):
GreGaz napisał(a):
Wszyscy jakos pomijają fakt nowej emisji akcji. Kasa z tej emisji ma być częściowo przezaczona na buyback. Tak więc teoretycznie Duda wynegocjował dobre warunki, niby banki nie mogą pozbywać się akcji przed 2012, a jednak wynegocjowali, że kasa z nowej emisji pójdzie na buyback i tym sposobem banki beda juz mialy jakis tam zysk.

ale to nie on wynegocjował, on nie ma obowiązku buyback, tylko ma taką możliwość.
i chcę tą możliwość wykorzystać jak najszybciej... swoją droga nie rozumiem troche tej strategii, dałby sobie spopók chociaż na rok. Ale z drugiej strony, teraz za te akcje zapłaci mniej...

Ale tam sa dwie opcje wynegocjowane buyback i call.

Opcja buyback bedzie realizowana z pieniedzy pozyskanych z nowej emisji:
gielda.wp.pl/POD,6,a,1,b,1,c,1...

W przypadku opcji buyback, akcje zostana odkupione po cenie emisyjnej + kosz pieniadza (WIBOR 3M + 7%). Tak wiec w tym przypadku cena została z góry ustalona.

Naturalnie Duda ma takze opcje call, i tutaj im cena nizsza tym lepiej dla niego.

Wyglada na to ze banki sie zgodzily sie na korzystne dla Dudy warunki, ale pod warunkiem nowej emisji akcji, z ktorej srodki przeznaczone czesciowo zostana na wykup akcji od bankow.

Innymi slowy nowa emisja pojdzie na splate zoobowiazan w stosunku do bankow.

przemcio79 napisał(a):
wav Pociąg powoli ruszył, jak będzie coś wiadomo to czuję że nie będzie to powolna lokomotywa, tylko intercity headbang

Wydaje mi sie ze nie bedzie zbyt duzych wzrostow. Mam jakies dziwne przeczucie ze do porozumienia doszli juz 3 tygodnie temu i rynek juz uwzglednil te informacje w notowania spolki. Pewnie dlatego mielismy takie duze wzrosty trzy tygodnie temu i dwa tygodnie wstecz.

Irek_2 napisał(a):
Tylko ja wypełniam ten wątek, czyżby nikt inny się nie interesował ??? A powiem, że moim zdaniem spółeczka bardzo dobrze nadaje się jako sposób na dywersyfikację portfela pod kątem branży (finanse ale nie bank) oraz pod kątem rynku. Ja mam 10% swojego niewielkiego (jeszcze binky ) portfela. Dzisiaj rekordowe obroty, a nie było żadnego info (ja nie znalazłem). Po informacji o dokupieniu akcji przez członka RN też był dwucyfrowy wzrost, ale obroty z tego co pamiętam to mniejsze.

A ja dzisiaj sprzedalem wszystko co mialem. Udalo mi sie to sprzedac po 0,41, kupowalem po 0,36 kilka miesiacy temu.

Moze jak przejda z NewConnect na rynek glowny to znowu sie zainteresuje ta spolka. Poki co wole tzrmac sie z daleka i cieszyc sie 12% zyskiem. Spolka wyraznie znajduje sie w trendzie bocznym.

WatchDog napisał(a):
Myślę, że Twój sarkazm - o ile go dobrze wyczuwam - jest zbędny i nie na miejscu.
Utrzymanie i rozwój serwisu kosztuje pieniądze, a efekt tej pracy i wydatków widzisz przed sobą.
Dobrowolny odruch "chcę płacić" odbieram jako wysoką ocenę jakości serwisu, fakt przynoszenia użytkownikom autentycznych korzyści (choćby informacyjnych) oraz wzajemność - bo każdy rozumie, że nie ma nic darmo.
Ja nie tyle chcę, co muszę zacząć sprzedawać jakieś usługi, bo mi się najzwyczajniej w świecie kasa skończy.

Moze powinienes sciagnac jakis reklamodawcow na strone.

Co do samej strony to fajnie by bylo miec mozliwosc sciagniecia danych dotyczacych spolek (wskazniki itp) w formacie CSv czy xml czy jeszcze jakims innym

Jarbas napisał(a):
Hipokryzja...

Zawsze lubie takie tematy bo na koniec okazuje się że najwięcej mają do powiedzenia Ci co powinni mówić najmniej ;)

Bez osobistych wycieczek, ale widziałem wiele "prześwietlonych" komputerów i nie było ani jednego ze 100% legalnym oprogramowaniem...
taka mała uwaga "zawodowa" :)
no ale są wyjątki ;)

Jarbas, jak kazdy kto probuje cos kupowac na gieldzie takze i ja jestem w potrzebie posiadania tego typu softu, tylko ze nawet... i wiesz co? Sam sobie go pisze. Jak potrzebuje cos zautomatyzowac to po prostu sobie to pisze.

karolhot napisał(a):
Na początek starcza arkusz bez problemu.

Z rzeczy, które (przynajmniej w moim przypadku) się przydają:
- automatyczne odświeżanie notowań (aktualizacja cen dla poszczególnych pozycji portfela)
- zmiany w danej pozycji, wartość otwarcia/bieżąca
- wynik na pozycji absolutny, procentowy + "zero change" (coraz bardziej przydatny ;-)), czyli ile trzeba odrobić, żeby wyjść na zero
- alerty graficzne zbliżania się do stop-lossów/take-profit mentalnych
- graficzna analiza portfela (wielkość procentowa pozycji, "ciążenie" wyników poszczególnych papierów w wyniku globalnyn)
- rebalancing (taki automat do ustalania średniej ceny przy przetasowaniach w portfelu)
- przy otwieraniu nowych pozycji wyliczanie wielkości/wolumenu na podstawie absolutnych wielkości transakcji/pożądanego relatywnego udziału w portfelu + automatyczne sugerowanie SL/TP

Ale w sumie to wszystko z lenistwa, bo równie dobrze można to zrobić na papierze. Przy pochodnych dochodzi jeszcze obliczanie depozytów i graficzne kreślenie strategii.

Najważniejszy chyba jest jednak dziennik/wyciągi - z tego da się wszystko odtworzyć i przeanalizować na każdy wybrany moment.

Jedyną funkcjonalnością, której na razie nie udało mi się zaimplementować w arkuszu, jest wyliczanie wyniku metodą zwrotu ważonego czasem (time weighted rate of return) automatycznie dla interwałów dziennych. Nie miałem okazji do tego siąść na razie, choć prościej byłoby to załatwić małym zewnętrznym parserem dziennika/bazy Metastocka.

Dla "zastosowań domowych" arkuszem można zaspokoić większość potrzeb.

Dzieki za podpowiedzi. Ja tez tworze sobie takie narzedzie. Poki co wykonalem mam wykonane pobieranie danych, takze historycznych, GPW rowne instrumenty, NewConnect a takze troche podstawocyh danych na temat spolek. Do tego dochodza jeszcze kursy walut oraz fundusze inwestycyjne z SFI - mBank. Jako ze wolumen danych jest dosc duzy do ich przechowywania wykorzystuje baze danych, darmowe SQL Server 2008 Express.

Aplikacja sama w sobie to jak na arzie VB.NET i WPF. Z tym, ze potrafie sam programowac. Kiedys mialem arkusz w Excelu dla funduszy, ale przy duzej ilosci danych odwierzenie wszystkiego zajmowalo ok 30 minut (bardzo duza liczba lookupow).

afro87 napisał(a):
a moze niech ktos placi ile moze ? bo mnie na ten program nie stac.

Jak ciebie nie stac to nie uzywaj. Mozesz sie bawic w Excelu, jak na niego tez ciebie nie stac to OpenOffice, ktory jest za darmo. Jest bardzo wiele mozliwosci analizowania danych, bez potrzeby okradania innych.

afro87 napisał(a):
ma ktos serial do metastocka 10 ? potrzebuje bardzo ;/

Heh to chyba nie do konca legalne:) Ktos inwestuje i oczekuje na zyski, ale jakos zyskow nie ma bo ktos inny sobie piraci produkt.

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 8 grudnia 2014 22:08:51
Liczba wpisów: 49
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,656 sek.

fvyxakmx
qmtxrjmt
pgcwfcye
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dddldpvx
regdyuyw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat