0 Dołączył: 2008-08-27 Wpisów: 99
Wysłane:
18 grudnia 2008 15:21:50
przy kursie: 2,52 zł
Kolejny dzisiejszy artykuł: 18.12.2008 Drucken Canon Logo | Mailen | Bookmarken Immoeast stellt sich auf längere Durststrecke ein Zehetner sieht Zufuhr von Liquidität durch Banken gesichert - "Keine Firesales" (c) Die Immoeast stellt sich auf eine Durststrecke von 18 bis 24 Monaten ein. Frühestens ab der zweiten Jahreshälfte 2010, wird "das Wellental überwunden sein", glaubt der neue Immoeast-Chef Eduard Zehetner. Ob mit den soeben erfolgten Abwertungen "der Boden gefunden ist, wissen wir nicht. Wir rechnen jedenfalls nicht damit, dass es im nächsten Quartal gleich wieder hinaufgeht", sagte Zehetner (im Bild) Donnerstagmittag zur APA. Allein seit Beginn des Geschäftsjahres (1. Mai) hat die Ost-Tochter der Immofinanz die Verkehrswerte ihrer Immobilien um 759 Mio. Euro oder etwa 20 Prozent reduzieren müssen, wobei der Höhepunkt im nun veröffentlichten zweiten Quartal lag. Die Milliarde, die das Unternehmen nach dem zweiten Halbjahr abschreiben musste, geht knapp zur Hälfte auf sinkende Immobilienwerte zurück. Dass er jetzt bewusst "reinen Tisch" gemacht hat, um von einem niedrigeren Niveau starten zu können, weist der neu im Amt befindliche CFO zurück: "Es ist nicht so, dass sich ein neues Management ein besonders tiefes Startloch gegraben hätte." Externe Immobilienbewerter und IFRS liessen wenig Spielraum. Die Immoeast musste allein ihren Anteil am ungarischen Entwickler Trigranit mit 233 Mio. Euro wertberichtigen. Weil die Preise schlecht waren, hat der Konzern weniger verkaufen können als geplant und es soll auch in Zukunft "keine fire sales und keine stille Liquidation geben, verspricht Zehetner. "Wir werden nicht Liquidität durch Wertvernichtung schaffen, weil das nicht notwendig ist. Wir wollen intelligenter vorgehen." Er persönlich sei überzeugt, dass die Erreichung des Ziels, bis nächsten Mai 300 Mio. Euro durch Verkäufe zu lukrieren, gar nicht notwendig sei, so Zehetner, der auch Finanzvorstand des gesamten Immofinanz-Konzerns ist. Bei den Liquiditätsverhandlungen der Immofinanz mit den Banken ist für Zehetner bereits "weisser Rauch" aufgestiegen: Nicht nur die österreichischen Gläubiger, sondern auch die deutschen hätten signalisiert, wenigstens Teile des vorgelegten Konzepts mitzutragen. "Wir haben ein Bündel von Massnahmen drinnen und es genügt eine Teilmenge davon, dass die Liquidität für die Zukunft gesichert wird." Die Höhe des Überbrückungskredits will Zehetner nicht beziffern, es handle sich um einen "niedrigen dreistelligen Millionenbetrag", der im Vergleich zum Unternehmenswert relativ gering sei. Nicht nur die Immofinanz, praktisch alle Immobilienunternehmen befänden sich derzeit in derlei Verhandlungen. Bei der zur Turnauer-Stiftung gehörenden Constantia BV, von der die Immoeast 512 Mio. Euro will, setzt man derzeit auf Verhandlungen, sagte Zehetner: Es habe dort einen Anwaltswechsel gegeben, und man wolle bevor man eine abgegebene Haftungserklärung einklage, erst ein oder zwei Monate verhandeln: "Das ist sinnvoll, bevor man mit enormen Kosten vor Gericht geht. Das ändert aber nichts an unserer Entschlossenheit, unser Geld zu bekommen." (APA/red) www.boerse-express.com/pages/7...Gdybyś WD w wolnej chwili mogł strescic to bede wdzieczny
|
|
0 Dołączył: 2008-08-01 Wpisów: 489
Wysłane:
18 grudnia 2008 23:01:44
wyrecze gospodarza: - nowy CEO widzi koniec problemow za 18-24 miesiace (odwrocenie trendu; nie w kursie akcji, tylko w ich biznesie) - zaprzecza jakoby przesadnie zanizyli wyniki na starcie urzedowania, dodam ze czytalem ze w porzedniej firmie byl z tego znany ;) ze zakladal raczej najgorsze scenariusze w wynikach - wyglada na to, ze tymi odpisami wartosci nieruchomosci "zlapali grunt pod nogami" jesli chodzi o WK, choc oczywiscie nie sa pewni co moze byc w nastepnym kwartalie - banki wlasciwie wstepnie zaakceptowaly plan restrukturyzacji, potrzeby plynnosciowe IEA sa mniejsze niz IIA (spolki matki), male setki milionow EUR - nie bedzie "cichej likwidacji" spolki, ani panicznej wyprzedazy nieruchomosci - w sprawie 520 mEUR cos slabszego: zmiana prawnika, wydluzenie negocjacji... ogolnie przewleka sie to In the name of all that which does not suck!
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 grudnia 2008 23:07:01
dzięki, cholercia, nie miałem jak do tego siąść wcześniej. były jeszcze dzisiaj takie newsy: - Wynik netto jest -1,4 mln. Sporo ale nie tragicznie ;( - Wstrzymali 60 czy ileś budów. To znaczy że nie ma klientów. Dobrze że mogli wstrzymać i zamrozić działalność. Pytanie, ile będzie kosztował miesięcznie przetrwalnik i na ile czasu pauzy mogą sobie pozwolić.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-07-30 Wpisów: 1 169
Wysłane:
19 grudnia 2008 12:44:01
przy kursie: 2,26 zł
Dokarmili mnie po 2.20 :) Niżej jestem na 2.00 :)
|
|
Wysłane:
19 grudnia 2008 16:33:49
mnie po 2,29 ;) nerwy nie pozwolily dluzej czekac. zamkniecie jakby ladne. obroty mniejsze, w Wiedniu znikome. jesli Wieden nie poszaleje w ostatniej godzinie, to bylbym dobrej mysli. -10% na tym papierze to tyle co nic ;) In the name of all that which does not suck!
|
|
0 Dołączył: 2008-12-14 Wpisów: 38
Wysłane:
19 grudnia 2008 23:27:44
Panowie, co się dzieje z immofinanz? Fixing wygladał tak: Zeit Preis in EUR Umsatz in Stück 17:36:33 0,34 5.569.067 17:29:20 0,37 36.718
czyli 5 mln akcji i zwałka kursu o kolejne 10% do -33%
Jaki to może mieć wpływ na IEA? Co było przyczyną spadku?
|
|
Wysłane:
20 grudnia 2008 00:10:04
asiemie napisał(a):Panowie, co się dzieje z immofinanz? Fixing wygladał tak: Zeit Preis in EUR Umsatz in Stück 17:36:33 0,34 5.569.067 17:29:20 0,37 36.718
Jaki to może mieć wpływ na IEA? Co było przyczyną spadku? IEA leciał bo leciał finanz...skala spadku duza...moze byc tak ze finanz zbankrutuje a IEA "przetrwa jego kosztem" Ja dzisiaj wyszedłem z IEA i bacznie obserwuje,ale według mnie w tym roku raczej juz nic spektakularnego sie nie wydarzy:-"
|
|
0 Dołączył: 2008-12-16 Wpisów: 6
Wysłane:
20 grudnia 2008 00:14:51
asiemie napisał(a):Panowie, co się dzieje z immofinanz? Fixing wygladał tak: Zeit Preis in EUR Umsatz in Stück 17:36:33 0,34 5.569.067 17:29:20 0,37 36.718
Jaki to może mieć wpływ na IEA? Co było przyczyną spadku? a jak wyglądał arkusz zleceń na samym zamknięciu? jeszcze jedna sprawa. pewnie sledzisz przebieg sesji immoeast na gpw. zauważyłeś może jak kurs był spychany przez grubasów? ustawiali zlecenie sprzedaży (przez dwa dni to było 40000 szt) jako najlepszą ofertę sprzedaży, A jak ktoś od nich kupił trochę to uzupełniali do 40000. jeżeli popyt ruszał to kasowali zlecenie żeby broń boże nie sprzedać. to zagrywaka na zwalenie kursu i dokupieniu papierów za bezcen. oczywiście to jest moje zdanie, ale najprawdopodobniej tak było. czekali aż drobni oddadzą paper ze stratą. to zlecenie na immofinanz też pewnie zbiło kurs a po chwili zwinęli zlecenie a leszcze dostosowały się do kursu. w poniedziałek odbije z nawiązką
Edytowany: 20 grudnia 2008 00:17
|
|
Wysłane:
20 grudnia 2008 00:46:02
PODSUMOWANIE WYNIKÓW na dzień 31-10-2008
Przychody kwartalne: 279 mln zł, spadek o 6,5% Przychody z 12 miesięcy: 2 087 mln zł, spadek o 0,9% Zysk netto kwartalny: -5109,29 mln zł, spadek o 1195,7% Zysk netto z 12 miesięcy: -4 903 mln zł, spadek o 828,7% Stan gotówki w kasie: 1 451 mln zł, wzrost o 5,7% Zaciągnięte kredyty długoterminowe: 8 051 mln zł, wzrost o 18,9% Stopień zadłużenia: 31% , wzrost o 6,29 pkt.
Rating spadł z AA+ na BBB. Za kapitałów własnych odpisal 1,7 mld Euro. Przyjęli "na klatę" wszystkie znane problemy i wpisali je w sprawozdania. To czego nie widać: że branża siadła. Budowy stanęły, firmy zwalniają, redukują koszty, biurowce mogą świecić pustkami.
Zwracam uwagę na wskaźnik C/P, który jest prosty i nie do zdarcia: wartość 0,9 wskazuje, że kapitalizacja spółki jest rozsądna.
Edytowany: 20 grudnia 2008 01:18
|
|
0 Dołączył: 2008-12-14 Wpisów: 38
Wysłane:
20 grudnia 2008 02:01:18
To immofinanz czy IEA?
|
|
|
|
Wysłane:
20 grudnia 2008 08:25:33
IEA
|
|
0 Dołączył: 2008-12-16 Wpisów: 6
Wysłane:
20 grudnia 2008 11:50:23
"całkiem możliwe że nici z pomysłu fuzji banki się na to nie zgodziły przecież to on ma głównie kłopoty (immofinanz) , a więc scenariusz nie brany dotąd pod uwage upadek immofin wtedy immoest przejmuje swoje akcje które są zastawem pod wierzytelności immofin wobec immmoest ,pozostałe aktywa immofi idą na sprzedaż celem zaspokojenia roszczeń . Co wtedy immofin może zrobić ze swoim pakietem może on być zastawem dla banków w celu dalszego finansowania , może być też umożony wtedy drastycznie wzrosła by wartość księgowa na akcje ,o sprzedaży akcji to raczej nie ma co mówić chyba że dla innego inwestora a na to banki raczej nie pujdą bo ktoś nowy zarobił by krocie no zależy po ile by przejoł ten pakiet, chyba że są inne przesłanki takiej zwały na immofin wczoraj ale tak czy siak myśle że immofin wyjdzie z zawieruchy wzmocniony "
to teraz nie ma innego wyjścia jak podbić kurs immoeast, oddać w rozliczeniu długu. otrzymane akcje immoeast powinno umożyć co dodatkowo podbija cenę bo rośnie wk/akcję. kolejny krok immoeast to niewielka emisja z pp (będzie w wyniku wsześniejszych operacji trend wzrostowy chyba że w czasie się nie wyrobią) obecni akcjonariusze wchłoną tą niewielką emisje. w wyniku tego nastąpi dopływ kapitału i oderwanie się od trupa immofinanz. co o tym myślicie?
|
|
Wysłane:
20 grudnia 2008 13:15:01
pazdzioh napisał(a):asiemie napisał(a):Panowie, co się dzieje z immofinanz? Fixing wygladał tak: Zeit Preis in EUR Umsatz in Stück 17:36:33 0,34 5.569.067 17:29:20 0,37 36.718
Jaki to może mieć wpływ na IEA? Co było przyczyną spadku? a jak wyglądał arkusz zleceń na samym zamknięciu? jeszcze jedna sprawa. pewnie sledzisz przebieg sesji immoeast na gpw. zauważyłeś może jak kurs był spychany przez grubasów? ustawiali zlecenie sprzedaży (przez dwa dni to było 40000 szt) jako najlepszą ofertę sprzedaży, A jak ktoś od nich kupił trochę to uzupełniali do 40000. jeżeli popyt ruszał to kasowali zlecenie żeby broń boże nie sprzedać. to zagrywaka na zwalenie kursu i dokupieniu papierów za bezcen. oczywiście to jest moje zdanie, ale najprawdopodobniej tak było. czekali aż drobni oddadzą paper ze stratą. to zlecenie na immofinanz też pewnie zbiło kurs a po chwili zwinęli zlecenie a leszcze dostosowały się do kursu. w poniedziałek odbije z nawiązką Kolego pazdzioch cóż to za nowe teorie z tym mitycznym grubasem i kupowaniem za bezcen:albino: Ten gosc z 40k to nie zaden grubas tylko arbitrażysta z Wiednia,który wyrównuje kurs bo my idziemy tak jak IEA w Austrii:binky: I właśnie ten arbitrazysta jest albo z lewej albo z prawej strony a wszystko po to zeby nie było znaczacych róznic w cenie IEA w Austrii i w Polsce.Oczywiscie cały czas przeliczajac aktualny kurs euro/pln.I to nie sa zadne zagrywki na zwalanie kursu i kupowanie za bezcen:blackeye: Co do twojej drugiej wypowiedzi to jak dla mnie to jest bardzo chaotyczna :^o
Edytowany: 20 grudnia 2008 18:47
|
|
Wysłane:
20 grudnia 2008 14:46:44
Pazdzioh: to nie "grubasy" wstawiaja 40k, to arbitraz. Taki, powiedzmy, robot, ktory pilnuje zeby kurs we Wiedniu nie rozjechal sie z naszym. Czyli kiedy u nas jest drozej (zazwyczaj Wawa bardziej wyrywa do przodu), to on kupuje te akcje we Wiedniu (taniej), a sprzedaje nam. I na odwrot. Zazwyczaj to Austria studzi nastroje, oceniam ze to dobrze - lepiej wiedza co robia, bo sa blizej zrodel informacji niz my. Jesli chodzi o IIA (Immofinanz) i IEA: to bylo przedziwne zupelnie, ze IIA przez ostatnie 2 miesiace bylo notowane na zupelnie zblizonych poziomach, niekiedy wrecz drozej. Tymczasem ta spolka ma zadluzenie wieksze od aktywow i jej jedynym sensem istnienia jest bycie wiekszosciowym udzialowcem IEA, ktoremu zreszta winne jest skromne 1,8 mld eur, czyli wiecej niz obecna kapitalizacja obu spolek lacznie. IIA ma publikowac wyniki jakos miedzy swietami na nowym rokiem, i zdaje sie juz ktos wie, co w nich bedzie... jak uprosimy WatchDoga, to nam zrobi z nich prosty rating, i zakladam sie w ciemno, ze wyjda warosci ostrzegawcze... jak bedzie rozszywane IIA i IEA - nie wiem. wiem ze wiesc o tym ze ta zaleznosc sie skonczy automatycznie wystrzeli kurs IEA; spolka jest dosc_zdrowa jak na obecna wycene, to co ja sciaga w dol, to wlasnie niejasny lancuch polaczen: IIA, Constantia, Petrykowicz. oraz perspektywa fuzji z IIA, wyglada na to ze oddalajaca sie. In the name of all that which does not suck!
|
|
Wysłane:
20 grudnia 2008 17:37:09
news update, moim zdaniem wazny (wyszukal madry czlowiek na innym forum, wszyscy gadaja o IEA jak porabani, zwlaszcza na zaleszczonych forach typu bankier, a nikt nie znalazl tego co bylo naprawde wazne): w piatek IIA i IEA byly po raz ostatni notowane w indeksie DJ EURO STOXX 600. ogromna podaz, zwlaszcza na fixie, moze byc zwiazana z dzialaniami funduszy budujacych portfel w oparciu o ten indeks. podanie wiadomosci o zmianach w indeksie, jakos pod koniec listopada, mialo podobny skutek (gigantyczne obroty). In the name of all that which does not suck!
Edytowany: 20 grudnia 2008 17:38
|
|
Wysłane:
22 grudnia 2008 23:54:14
przy kursie: 2,27 zł
news update (znow z innego forum), jakby malo wazny, ale pikantny Pani Ludmila Popova, analityczka z Kempen wslawiona listopadowa wycena IEA na 0 EUR JUZ_NIE_PRACUJE w tej firmie. ciekawe... In the name of all that which does not suck!
|
|
0 Dołączył: 2008-12-23 Wpisów: 1
Wysłane:
23 grudnia 2008 04:22:20
przy kursie: 2,27 zł
Za tą analizę, to przytuliła tyle gotówki, że przez najbliższe lata może wcale nie pracowac. Tak głupiej i beznadziejnej analizy, niepopartej żadnymi wskaźnikami jaką pani Popowa wypociła, to jeszcze mi się nie zdarzyło widziec. Dziw bierze, że inwestorzy dali się na to nabrac i sypali akcjami jak opętani, chociaż powodów do narzekań nie mam, gdyż kupiłem akcje w cenie o której nawet nie marzyłem, że zobaczę.
|
|
0 Dołączył: 2008-07-27 Wpisów: 2 112
Wysłane:
25 grudnia 2008 18:55:39
Na GPW jest tylko jedna tańsza spółka jeśli idzie o wartość księgową .Groclin. Za każdą złotówkę majątku GCN trzeba zapłacić tylko 6 groszy.W przypadku Immoeast jest to tylko 8 groszy.:binky: Bardzo mało.Ale mnie nie przekonuje do zakupu. Immoeast to obecnie ulubieniec spekuły,i tyle.A perspektywy jakie?A branża ma lepsze?Można zapomnieć o inwestowaniu,bo zostawią was z tymi akcjami i będzie płacz... Duże ryzyko,duży (spekulacyjny) zysk..........albo strata.:binky: edit.Akcji ponad 800 mln.A pokażcie mi choć jednego poważnego( z ponad 5-cio% zaangażowaniem) akcjonariusza..... "Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 25 grudnia 2008 20:26
|
|
Wysłane:
25 grudnia 2008 21:51:14
szooler napisał(a):Na GPW jest tylko jedna tańsza spółka jeśli idzie o wartość księgową .Groclin. Za każdą złotówkę majątku GCN trzeba zapłacić tylko 6 groszy.W przypadku Immoeast jest to tylko 8 groszy.:binky: Bardzo mało.Ale mnie nie przekonuje do zakupu. Immoeast to obecnie ulubieniec spekuły,i tyle.A perspektywy jakie?A branża ma lepsze?Można zapomnieć o inwestowaniu,bo zostawią was z tymi akcjami i będzie płacz... Duże ryzyko,duży (spekulacyjny) zysk..........albo strata.:binky: edit.Akcji ponad 800 mln.A pokażcie mi choć jednego poważnego( z ponad 5-cio% zaangażowaniem) akcjonariusza..... to wszystko prawda; i to jest powod dla ktorego wycena jest taka jaka jest; to znaczy te zastrzezenia sa w niej zdyskontowane. brak powaznego akcjonariusza wczesniej (oczywiscie poza wiekszosciowym akcjonariuszem IIA) byl czerwona lampka ostrzegawcza. brak teraz jest zrozumialy: spolka z zachwiana plynnoscia, z podwazonym audytem (no wlasnie, ta sprawa miala sie wyklarowac przed swietami, i sie nie wyklarowala...), z brudem w papierach jakkolwiek ja wciaz nie wykluczam scenariusza przejecia, i tego ze ktos oglosi wezwanie (oczywiscie na IIA i IEA razem). In the name of all that which does not suck!
|
|
0 Dołączył: 2008-07-27 Wpisów: 2 112
Wysłane:
28 grudnia 2008 15:55:11
Alexey napisał(a): jakkolwiek ja wciaz nie wykluczam scenariusza przejecia, i tego ze ktos oglosi wezwanie (oczywiscie na IIA i IEA razem).
Taki news dałby 100% wzrostu chyba...:-k Ale ryzyko tu większe niż na Groclinie "Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 28 grudnia 2008 15:55
|
|