Temat:
SERINUS
Pytanie dodatkowe do p. Korczaka Redface napisał(a):@asiemie W rachunku zysków i strat konsolidujemy 100% wyników KUB-Gaz, a dopiero na poziomie wyniku netto 'wyjmujemy' 30% zysków należnych partnerowi. Należy pamiętać, że pozostała część biznesu KOV póki co obciąża wyniki, zatem pozycja netto jest niska. Jak widać produkcja na Ukrainie będzie nadal rosnąć, więc można spodziewać się, że będzie, na poziomie wyniku grupy kapitałowej, pokrywać z nawiązką koszty działalności centrali i przypisane do pozostałych projektów. Zysk oczywiście w żaden sposób nie jest dzielony, zostajke w spółce i, zgodnie z wolą obu udziałowców, jest reinwestowany. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ Czy to oznacza (w dużym uproszczeniu), że jeżeli całkowity zysk przypadający na udziały niesprawujące kontroli wyniósł 1.909 mln USD to znaczy że zysk z samej Ukrainy dla KOV wyniósł ok. 4.454 mln USD? (1.909 = 30%, 4454 = 70%)? Jeżeli tak, to co tak znacząco obniżyło wynik (do 117 tys USD)? Czy akcjonariusze mogę dostać informację jak wyglądają RZiS KUB GAS i KOV bez Ukrainy? Pytanie jest o tyle istotne, że poza Ukrainą spółka na dzień dzisiejszy praktycznie nie prowadzi działalności operacyjnej.
|
|
Temat:
SERINUS
spóźnione pytanie do Redface odnośnie raportu kwartalnego:
Na stronie 5 (RZiS)spółka przedstawia skonsolidowane dane finansowe praktycznie dla KUB-GAS (np. przychody).
Pozycja "zysk/strata za okres" wynosi 2.026 mln USD z czego na "udziały niesprawujące kontroli" przypada 1.909 mln USD. Czy to oznacza że pomimo 70% udziału KOV w KUB-GAS większość zysku przypada akcjonariuszowi mniejszościowemu Gastek? Na jakiej zasadzie jest dzielony zysk między akcjonariuszy KUB-GAS?
|
|
Temat:
KGHM
w przejmowanej spolce na koniec III kw bylo 1 mld USD w gotówce. Może jakis polski analityk by w koncu zajrzał do kwitów i coś sensownego napisał. I potwierdził w zarządzie kghm że ten wiedział o zamknięciu w 2012 złoża Podolsky (10% wydobycia Quadry w 2011). Konkrety proszę.
|
|
Temat:
GANT
dolne ograniczenie 1,5 rocznego kanału spadkowego na 14 pln. Ugnie sie pod ciężarem śniegu.
|
|
Temat:
GANT
czy ktoś wie jak wygląda zagrożenie powodziowe inwestycji ganta? Wg mapy wrocławia jest ok. Chyba problem jest na gorlickiej ale to już sprzedane. Ma ktoś wiarygodne info odnośnie obecnych i planowanych inwestycji?
|
|
Temat:
GANT
:) właśnie zapomniałem dodać żeby nie pisać o diable
|
|
Temat:
GANT
ma ktoś pomysł kto i w którą stronę obraca dzisiaj pakietami po 666 szt? Dzis juz poszło 13 pakietów.
|
|
Temat:
GANT
|
|
Temat:
GANT
Nie wierzę, domknęli sokołowską :) I kredycik jest 45 baniek. Zdrowiśmy. Dla przypomnienia podam portfelik dla zainteresowanych do księgowania w 2011: Wrocław Strzeblowska - 232 szt Gdańsk Myśliwska - 237 szt Poznań Karpia II - 222 szt Kraków Meissnera - 70 szt Wrocław Legnicka - 80 szt (mogą sie nie wyrobić) Wrocław Przyjaźni - 24 szt
no i gwiazda Sokołowska 550 szt
co daje łącznie......1300-1400 szt.
To ja jestem zdrowy teraz. Do zobaczenia za rok!
|
|
Temat:
GANT
Warszawa, 08.02.2010 (ISB) - Firma deweloperska Gant Development liczy na pozyskanie łącznie nawet niemal 200 mln zł z emisji akcji i obligacji w 2010 roku na finansowanie inwestycji, poinformował członek zarządu spółki Andrzej Szornak.
"W lutym przeprowadzamy emisję akcji z prawem poboru z której chcemy pozyskać 45 mln zł. Jednocześnie przeprowadzamy emisję obligacji zabezpieczonych, z której łącznie liczymy na pozyskanie 50 mln zł. W tym roku możemy również podjąć decyzję o emisji obligacji niezabezpieczonych na łączną kwotę 100 mln zł. Opcjonalnie oczywiście możemy skorzystać z kredytu bankowego" - powiedział dziennikarzom w poniedziałek członek zarządu Ganta.
Z emisji akcji środki zostaną wykorzystane na realizację pierwszego etapu inwestycji przy ul. Sokołowskiej w Warszawie (17,2 mln zł), drugiego etapu gdańskiego "Myśliwska Park" (7,35 mln zł) oraz pierwszego etapu osiedla "Pastelowa Kraina" we Wrocławiu (7,3 mln zł). Pozostałe środki spółka wykorzysta na nabycie nieruchomości w Krakowie.
Emisje obligacji mają finansować kolejne projekty spółki. W 2010 roku spółka rozpoczyna łącznie osiem inwestycji mieszkaniowych o powierzchni 86,34 tys. m kw. W 2011 roku wprowadzone do oferty zostanie kolejne 93,46 tys. m. kw. w ramach dziewięciu kolejnych projektów mieszkaniowych. W ramach projektów komercyjnych spółka chce rozpocząć nowe inwestycje o łącznej powierzchni 59 tys. m. kw. Dodatkowo spółka planuje nabyć kolejne lokalizacje w czeskiej Pradze, Warszawie, Wrocławiu i Gdańsku o łącznej powierzchni 48 tys. m kw.
Gant szacuje, że w 2010 roku osiągnie 32 mln zł z tytułu najmu w nieruchomościach komercyjnych spółki i chce zwiększyć te przychody do 60 mln zł w 2012 roku.
"W 2009 roku z tego tytułu osiągnęliśmy przychody rzędu 28 mln zł z siedmiu nieruchomości. Nowe inwestycje o łącznej powierzchni 59 tys. m2 pozwolą nam zwiększyć te przychody do 50 mln zł w 2011 i 60 mln zł w 2012 roku" - dodaje członek zarządu Ganta.
Gant Development miał narastająco w I-III kw. 2009 roku 61,42 mln zł skonsolidowanego zysku netto wobec 2,57 mln zł zysku rok wcześniej, przy przychodach odpowiednio 318,01 mln zł wobec 31,80 mln zł. (ISB)
|
|
Temat:
GANT
może niech każdy sobie odpowie czy zamierza objąć nową emisję. Wtedy można dywagować o obronie kursu pp. Obecnie stara akcja kosztuje 17.10 a nowa 17.30. Ja właśnie konwertuję pp na stare akcje.
|
|
Temat:
GANT
to nie ta emisja. To dotyczy emisji dla Jutkiewicza.
|
|
Temat:
GANT
v3nom napisał(a):Na stronie www.stockwatch.pl/prawa-poboru... jest podane: Cytat:Cena emisyjna 15,00 zł A w komunikacie spółki: Cytat:2. Cena emisyjna nie będzie niższa niż 20,00 ( słownie dwadzieścia ) złotych i wyższa niż 22,00 ( słownie: dwadzieścia dwa ) zł za jedną akcję. Upoważnia się Zarząd Spółki do ostatecznego dookreślenia wysokości ceny emisyjnej akcji. Skąd ta różnica? Zapewne jest coś czego nie rozumiem. Z góry dzięki za oświecenie podaj proszę link do komunikatu
|
|
Temat:
GANT
Dla zainteresowanych portfel GNT: WROCŁAW Legnicka - 80 mieszkań - stan realizacji (?) Przyjaźni - 24 mieszkania - stan realizacji (?) Strzeblowska - ok 160 wolnych - wyszło z ziemi Rynek - 4 lokale - chyba gotowe Kamienna - 11 - gotowe Opolska i Pomorska sprzedane
OPOLE Przylesie - 9 w wyprzedaży - gotowe
KRAKÓW Meissnera - 73 - wyszło z ziemi Bartla - 5 w wyprzedaży - gotowe
POZNAŃ Karpia - 3 w wyprzedaży - gotowe
GDAŃSK Myśliwska - 9 w wyprzedaży
WARSZAWA Sokołowska - 800 - ?
POLANICA ?????
Czyli wg mnie: do sprzedaży jest Strzeblowska, Meissnera, Kamienna + resztówki - ok. 250-270 szt. Legnicka, Przyjaźni i Sokołowska pewnie ruszą lada chwila - 900 szt. Polanica - ??? + tereny inwestycyjne w Katowicach i Racławicach pod Wrocławiem, + Marino (na sprzedaż może) + mieszkania w Nowej Hucie (?) chyba 1500 szt, ale nie do ruszenia (może ktoś zna temat)
Krótko mówiąc przy dobrych wiatrach przez 3 miechy będą sprzedawać 270 mieszkań bo więcej nie mają a mooooże w IV kw zaczną księgować Sokołowską (raczej w 2011 albo i 2012. Więc 3 kwartały wyniki taaakie sobie a potem up. Chyba że Marino opchną. Trzymać trzeba ale fajerwerków do końca roku nie będzie. Jeśli ktoś ma bardzi szczegółowe dane - proszę o komentarz.
|
|
Temat:
GANT
A wracając do meritum, może ktoś widział na Sokołowskiej chociaż nawieziony piach albo doły pod fundamenty? Bo jak Gant zostanie z działką bez pozwolenia za 150 mln to nikt jej nie kupi za 20, nie wspominając o ciążącym kredycie.
|
|
Temat:
GANT
Teresa napisał(a):Asiemie, Sztuką jest grać tak by nie wypaść z rynku. I nie mów mi proszę o patałachach i o cudzej głupocie bo to nie świadczy zbyt dobrze o Tobie. Zauważ, że zazwyczaj głupi są ci inni. Może warto ocenić swoje działania. co do Immo po 1,5 Pamiętaj, że nigdy nie jest tak nisko by nie mogło bardziej spaść(wyjątek groszówki). Jeśli wziąłeś po 1,5 i wierzyłeś w spółkę to trzymaj.
Mogę pisać o głupocie, bo sam nie uważam się za mędrca. 2 razy zbankrutowałem na pewno nie dzięki doskonałym umiejętnościom. Pisząc o doskonałych graczach nie piszę o sobie. A immo brałem po 3,80 i oddałem po 4,30. Natomiast nigdy nie pisałem UP UP UP! i tym podobnych bzdur które absolutnie niczego nie wnoszą. Jeśli kogoś uraziłem, jeszcze raz przepraszam i zakończmy tę dyskusję bo nie po to jest to forum.
|
|
Temat:
GANT
gleb napisał(a):asiemie napisał(a):
Więc moi drodzy, czytać, szperać, dzwonić - pilnować własnej kasy.
im niższy poziom samodzielności i wiedzy prezentuje ogół grających, tym większe szanse na sukces ma gracz, który wyróżnia się z tłumu tymi cechami. WD jest idealistą, dlatego stworzył WS, ale ty na altruistę nie wyglądasz, więc dziwia mnie twoje nauczki Tylko że czasami zbyt duży poziom głupoty innych może wywalić z rynku bardzo doświadczonych graczy. Patrz Immo po 88gr, Lotos po 7,70 jako najbardziej jaskrawe przykłady. Dla każdego kto przejrzał raporty Immo wejście po 1,50 było jak zbieranie kasy leżącej na chodniku (3,50 to już było super tanio). Ale wystarczyłby 2-krotny lewar, absurdalna rekomendacja i panika kompletnych patałachów (właśnie tych z niskim poziomem wiedzy itd.) żeby potencjalna żyła złota zamieniła się w karton na dworcu. Podobna sytuacja z Lotkiem po 12. Tak samo tutaj. Co z tego że fundamentalnie spółka jest warta minimum 30 pln, z Sokołowską 40. Jak "fachowcy" zaczną sypać pp "bo coś za darmo dostali" to Ci hajsu na uśrednianie zabraknie po 2 dniach. 70% free float dużo waży, obniżyć kurs z 1,30 o 50% przy kilku milionach "nieświadomych" pp to pestka. Więc lepiej żeby moi "wspólnicy" objęli swoje akcje i to faktycznie trzeba im wytłumaczyć.
|
|
Temat:
GANT
dobrze już dobrze:
Za KDPW: Dzień ustalenia prawa poboru 07.01.2010 r. (czyli akcje kupione najpóźniej 4.01) Stosunek prawa poboru 5 JPP: 1 akcja NE (1pp za każdą akcję kupioną do 4.01 włącznie) Pierwszy dzień zapisów 08.01.2010 r. Ostatni dzień zapisów 21.01.2010 r. Data przydziału 02.02.2010 r. Zapisując się na akcje nowej emisji musisz mieć 5pp na każdą nową akcję i 15 pln na koncie.
Za bluzg przepraszam, ale niewiedza i brak wysiłku irytuje. Sam byłem w podobnej sytuacji przy emisji ponaru ale uznałem że wykonanie telefonu do biura maklerskiego to minimum które muszę wykonać żeby chronić własne realne pieniądze. Poziom dyskusji czasami sprawia że mam wrażenie że część z forumowiczów gra dolarami z monopoly. Ludzie to są wasze cięzko zarobione pieniądze i powinniście je szanować.
Gdy grałem na Ponarze, sprawdziłem w Google Earth jak duża jest hala kupiona w przez Zarząd w USA. Na pierwszy rzut oka było widać że to szwindel. Akcje zdążyłem sprzedać po 4,50. Gdy grałem na Immoeast uruchomiłem notowania w Austrii i wrzucałem na Stockwatch najswieższe dane ze spółki. Chodzi mi o to że warto interesować się w co inwestujemy pieniądze. Ktoś kiedyś powiedział że ludzie kupując telewizor za kilkaset dolarów przez kilka dni potrafią szukać najlepszej oferty a pakując kilka tys w akcje nierzadko robią to "bo kolega podpowiedział że urośnie"
Więc moi drodzy, czytać, szperać, dzwonić - pilnować własnej kasy.
|
|
Temat:
GANT
nie naganiam, w zasadzie zależy mi na jak najniższym kursie, bo akumuluje akcje. Też sprzedawałem po 26 ale pakiet spekulacyjny (15% pozycji). Uważam że gdy zaczną się notowania pp kurs spadnie, może nawet do 20 pln. Wtedy Gant będzie stanowił 100% mojego portfela.
|
|
Temat:
GANT
To nie jest spółka do day tradingu. Bawienie się po 5% skończy się tak jak moja inwestycja w Immo - K po 3,70 S po 4,20. W Gancie kluczowe dla fundamentów s-ki jest pozwolenie na budowę na Sokołowskiej. Jeśli przegapicie to po 28 bedziecie wsiadać. A po emisji po 35.
|
|
Temat:
GANT
piszcie merytorycznie, nie róbcie tu forum bankiera. Pozytywne info: zysk za III kw obniżony est o ok. 11 mln dzięki przeszacowaniu w dół mariny.
|
|
Temat:
GANT
Nie zaśmiecajcie forum. Zamieszczajcie tylko merytoryczne info bo sie robi jak na bankierze. Pierdoły same. Kto kupił to sprzedał i ile stoi w arkuszu.
PS. Nie da sie obecnie skupić z rynku 5% akcji w cenie do 22 pln.
|
|
Temat:
GANT
Nie ma to większego na jak długo. Jeżeli prywatna emisja dojdzie do skutku i obejmie ją ktoś znany na rynku - kurs wróci na 22 złote. Istotne jest to, że oferta jest ponad rynek a wejście długoterminowe z dokapitalizowaniem.
|
|
Temat:
GANT
Gant przerywa walne do 19 X; po wznowieniu będą głosowane dwie emisje (wywiad)
13.10.Warszawa (PAP) - Akcjonariusze Ganta zdecydowali o przerwie w obradach WZA do 19 października. Po wznowieniu obrad głosowana będzie zapowiadana emisja z prawem poboru oraz prawdopodobnie emisja prywatna 800 tys. akcji, po 22 zł - poinformował PAP, Dariusz Małaszkiewicz, prezes Ganta.
"Głosowanie nad emisją z prawem poboru przenieśliśmy na ostatni punkt walnego i przed głosowaniem została zarządzona przerwa w WZA do 19 października" - powiedział PAP Małaszkiewicz.
Gant planuje wyemitować 3.063.580 akcji z zachowaniem prawa poboru dla dotychczasowych akcjonariuszy. Cena emisyjna zostanie ustalona w przedziale 10-15 zł.
Po wznowieniu walnego w porządku obrad znajdzie się punkt dotyczący emisji dla inwestora indywidualnego.
"Trwają obecnie rozmowy z inwestorem indywidualnym na temat emisji prywatnej 800 tys. akcji, po 22 zł" - powiedział prezes.
"W tym tygodniu rozstrzygnie się, czy rozmowy z inwestorem zakończą się pozytywnie" - dodał.
Inwestor zainteresowany objęciem akcji nowej emisji, nie jest w tej chwili znaczącym akcjonariuszem Ganta.
|
|
Temat:
MISPOL
Marek Jutkiewicz ma 1,3 mln akcji Mispolu. To ten kolo co w październiku spuścił Hoopa po 43 zeta (przy kursie 22 :)
|
|
Temat:
IMMOEAST
i jeszcze jeden przegapiony z 29.12:
Immofinanz - CEO Kleibl: Bankzusagen verhindern Notverkäufe
Kreditlinien auf Basis des neuen Geschäftsmodells - Cash-flow vor Net Asset Value - Größter Halbjahresverlust an Wiener Börse bisher
Die Immofinanz-Gruppe geht davon aus, dass keine Liquidationsverkäufe notwendig sind. "Vorbehaltlich der Zustimmung" in deren Gremien hätten die Banken Kreditlinien zur Verfügung gestellt, um das Unternehmen auch dann über Wasser zu halten, wenn keine Immobilien verkauft werden können, sagte am Montag Thomas Kleibl, seit vergangenem Oktober Vorstandschef der Immofinanz, zur APA. "Die Banken haben zu erkennen gegeben, dass sie Interesse an der Werterhaltung im Unternehmen haben."
Die Immofinanz musste am Montag mit 2,6 Mrd. Euro den bei weitem größten Halbjahresverlust in der Geschichte der Wiener Börse berichten. Die Verluste sind vorwiegend aus sinkenden Verkehrswerten vor allem in Osteuropa (1,1 Mrd. Euro in der Gruppe), aus Abschreibungen auf Developments (600 Mio. Euro) und Verlusten im Finanzergebnis (740 Mio. Euro) entstanden.
Die Immofinanz habe in den vergangenen Wochen ein "massiv geändertes Geschäftsmodell" entwickeln und von der bisherigen Außenfinanzierung (Kapitalerhöhung, Kredit) auf Innenfinanzierung umstellen müssen, sagte Kleibl am Montag. Der so genannte Net Asset Value (NAV) sei "durch den Cash-flow als relevante Steuerungsgröße ergänzt worden." Die langfristigen Zusagen für die Projekte hätten gekappt werden müssen, um das Risiko für die Kreditgeber "überschaubar zu machen", sagte Kleibl zur APA.
Wie berichtet, hat die Gruppe Entwicklungsprojekte in Milliardenhöhe eingestellt. Der operative Cash-flow aus dem Mietgeschäft und kurzfristige Returns müssen nun "optimiert" werden, wie die neue Devise lautet. Verkäufe werde es nur geben, falls man sich mit Interessenten für die Liegenschaft "auf einen guten Preis einigt", sagte Kleibl.
Die kurzfristigen Verbindlichkeiten der Gruppe belaufen sich auf 977 Mio. Euro und tatsächlich "ist das Hauptthema aktuell nicht die Neu- sondern die Refinanzierung", räumte Kleibl ein. "Vertrauen kann nur peu a peu zurückgerwonnen werden, "auf Basis neuen Geschäftsmodells" habe man aber Bank-Zusagen zur Finanzierung der kurzfristigen Verbindlichkeiten.
Die Frage, ob und wann ein Ende der Verkehrswertanpassungen und Abschreibungen erkennbar sei, wollte Kleibl nicht direkt beantworten. (Forts. mögl.) mer/wyb
|
|
Temat:
IMMOEAST
cześć, poniżej info z IIA:
Immofinanz 2 - Immos zu 1,1 Mrd Euro abgewertet, teure Abschreiber
Langfristschulden auf 7 Mrd. Euro gestiegen - Cash-Zufluss: Bisher Verkäufe für 160,5 Mio. Euro - Aktie steigt
Das neue Immofinanz-Management unter Führung von Vorstandssprecher Thomas Kleibl und Finanzchef Eduard Zehetner zeigte sich im am Montag veröffentlichten Halbjahresbericht zuversichtlich, dass die Banken die notwendigen Finanzierungslinien gewähren, um das Restrukturierungsprogramm umsetzen zu können. Zur Bestandssicherung sei es nötig, die Vergangenheit der Immofinanz "umfassend aufzuarbeiten". Dazu gehöre, dass insbesondere wirtschaftlich nachteilige und möglicherweise rechtswidrige Finanztransaktionen bereinigt werden. Dabei unterstütze man alle Ermittlungen der Behörden.
Um kurzfristig Liquidität zu schaffen, wurden bereits Immobilien verkauft. Seit Beginn des zweiten Quartals wurden bis Mitte Dezember 2008 Immobilien um 160,5 Mio. Euro veräußert. Der Großteil davon entfiel auf Objekte der "Immoaustria". Für weitere Verkäufe befinde man sich in fortgeschrittenen Verhandlungen.
Der Blick in die Halbjahresbilanz per Ende Oktober 2008 ergibt ein dramatisch tiefrotes Bild. Und zwar bei allen wichtigen Börsenkennzahlen Net Asset Value (NAV), Buchwert und Ergebnis pro Aktie. Der NAV je Aktie fiel um 37,5 Prozent auf 7,07 Euro, der Buchwert je Aktie zum Halbjahresstichtag ebenfalls um gut ein Drittel auf 6,09 Euro. Das Ergebnis je Aktie belief sich auf minus 3,34 Euro.
Zum Stichtag Ende Oktober waren 459.050.894 Immofinanz-Aktien in Umlauf. Am Montag kurz nach 10 Uhr notierte die Immofinanz-Aktie bei 46 Cent, das war ein Plus von 12,20 Prozent. Im Verlauf lagen die Titel heute schon um mehr als 20 Prozent höher.
Das Grundkapital der Gesellschaft betrug 476,6 Mio. Euro. Das Eigenkapital fiel im Berichtszeitraum von 7,9 auf 5,7 Mrd. Euro.
Die Langfristschulden der Immofinanz sind im Verlauf des ersten Halbjahres von 6,7 Mrd. auf 7,07 Mrd. Euro angestiegen. Praktisch gleich blieben die kurzfristigen Verbindlichkeiten mit 977,3 (968,9) Mio. Euro.
Der größte Teil der Belastungen der Immofinanz-Bilanz fiel durch die Abwertungs-Lasten in der Immoeast an, an der die Immofinanz knapp 55 Prozent hält. Deshalb sind deren Ergebnisse vollkonsolidiert.
Wie am Montag berichtet wurde, schlug sich die Neubewertung von Liegenschaften im ersten Geschäftshalbjahr mit einem Minus von 1,11 Mrd. Euro (Vorjahr: plus 296,7 Mio. Euro) nieder.
Abschreibungen bei Entwicklungsprojekten und Immobilienvorräten hätten ein Minus von 364,3 Mio. Euro geliefert.
Besonders hart durch die Krise getroffen worden seien auch Immobilienentwickler und Immobilienfonds, an denen die Immofinanz beteiligt ist. Die hier erforderlichen Abwertungen seien Teil des Finanzergebnisses und hätten 736,6 Mio. Euro betragen. (Forts. mögl.) rf/wyh
|
|
Temat:
IMMOEAST
To immofinanz czy IEA?
|
|
Temat:
IMMOEAST
Panowie, co się dzieje z immofinanz? Fixing wygladał tak: Zeit Preis in EUR Umsatz in Stück 17:36:33 0,34 5.569.067 17:29:20 0,37 36.718
czyli 5 mln akcji i zwałka kursu o kolejne 10% do -33%
Jaki to może mieć wpływ na IEA? Co było przyczyną spadku?
|
|
Temat:
IMMOEAST
info odnośnie 520 EUR, będę wdzięczny za streszczenie.
Zweite Razzia-Runde im Immoeast-Affäre
Bei Wirtschaftsprüfern und Constantia Bank-Vorständen
Im Krimi um verschwundene Gelder in Höhe von mehreren hundert Millionen Euro ist es am vergangenen Freitag zu einer zweiten Runde von Hausdurchsuchungen gekommen. Auf Geheiß des ermittelnden Staatsanwalts Norbert Haslhofer haben Beamte in Wien die zwei Wirtschaftsprüfungskanzleien KPMG und Deloitte & Touche durchsucht. Dies berichtet das Nachrichtenmagazin "Format" in seiner am kommenden Freitag erscheinenden Ausgabe.
Auch die Wohnungen von Karl Arco, Vorstand der Constantia Privatbank (CPB) und Norbert Gertner, der Ende des Jahres aus dem CPB-Vorstand scheidet, wurden gefilzt. Laut einem Bericht der Tageszeitung "Der Standard" haben beide Kanzleien, die offenbar vorbereitet gewesen sind, große Aktienmengen ("fast eine LKW-Ladung") zur Verfügung gestellt. Die KPMG prüft Immofinanz und Immoeast, Deloitte und Touche die Constantia Privatbank.
In der Causa geht es um die Überweisung von bis zu 900 Mio. Euro aus einer Kapitalerhöhung der Immoeast an Tochterfirmen der CPB. Ein Teil der Gelder dürfte für den Kauf mittlerweile fast wertlos gewordener Immoeast-Aktien verwendet worden sein. 512 Mio. Euro sind heute noch ausständig.
Das neue Immofinanz-Managment versucht, die ausständige Summe von der Turnauer-Stiftung einzutreiben, die eine Haftungserklärung für die Außenstände abgegeben hat (deren Wirksamkeit freilich bestritten wird). Im Zentrum der Ermittlungen steht der frühere CPB- und Immofinanz-Chef Karl Petrikovics, für den die Unschuldsvermutung gilt.
Wenig zur Aufhellung der Affäre rund um CPB und Immofinanz-Gruppe kann der frühere CA-Generaldirektor Guido Schmidt-Chiari beitragen: "Wir leben halt in einer Zeit der abrupten Änderungen - schauen sie sich den Ölpreis an", zitiert der das morgen erscheinende "News" Schmidt-Chiari, der die Turnauer-Erbin Christine de Castelbajac lange Zeit beraten hat.
Die zum Imperium gehörende Constantia Privatbank, die vor einem Jahr noch auf bis zu eine Milliarde Euro taxiert worden war, musste von fünf österreichischen Banken aufgefangen werden, für die Turnauerstiftung blieb nichts mehr übrig. Petrikovics war für Schmidt-Chiari "erstklassig - solange er das Geschäft überblickt hat". (Schluss) mer/wyb
|
|
Temat:
IMMOEAST
Immofinanz 2 - Gute Chancen auf Überbrückungskredit
Anleger begrüßen Restrukturierungskonzept
Das Schweigen um das Sanierungskonzept und die Höhe der Überbrückungsfinanzierung dürfte auch auf die heikle Verhandlungsposition der Immofinanz-Gruppe beim Verkauf von Liegenschaften zurückzuführen sein, mutmaßen Beobachter. Interessenten für Liegenschaften könnten nämlich aus den Details Rückschlüsse darauf ziehen, wie dringend das Unternehmen auf den Deal angewiesen ist.
Wie berichtet versucht die Immofinanz-Gruppe, Immobilien im Wert von etwa 800 Mio. Euro zu verkaufen. Dies ist angesichts der aktuellen Verfassung der Immobilienmärkte nur schwer möglich. Der Immoaustria war freilich vor wenigen Tagen der Verkauf eines Wiener Immobilienpakets im Wert von 130 Mio. Euro ohne Abschläge geglückt.
Auf keinen Fall sollen Immobilien jedenfalls "um jeden Preis" verkauft werden, hatten Vorstandschef Thomas Kleibl und Finanzchef Eduard Zehetner Anfang Dezember betont. Die gesamte Gruppe hat mittlerweile etwa etwa drei Viertel ihrer Entwicklungsprojekte von ursprünglich 7 bis 8 Mrd. Euro gestoppt. Die meisten Entwicklungsprojekte gibt es bei der Osteuropa-Tochter Immoeast. Joint-Ventures sollen nach Möglichkeit an den Geschäftspartner verkauft werden, hieß es damals.
Nach wie vor offen sind u.a. Verhandlungen mit der Constantia Privatbank (CPB) um den Kaufpreis für das Management von Immofinanz und Immoeast sowie anderer Immobilienaktivitäten der CPB. Immofinanz und Immoeast wollen viel weniger zahlen als die 340 Mio. Euro, die das Paket nach dem letzten Verhandlungsstand kosten sollte.
Die Anleger an der Wiener Börse begrüßten am Dienstag Sanierungskonzept und positive Fortführungsprognose: Das Immofinanz-Papier stieg um 19 Prozent auf 0,69 Euro, die Immoeast legte bis gegen 13 Uhr um 16 Prozent auf 60 Euro-Cent zu. (Forts. mögl.) mer/wyf
|
|
Temat:
IMMOEAST
nowe info z godz. 12.57. BArdzo prosze o dokładne tłumaczenie. Szukam kruczków :)
Bank Austria, Erste Bank und Raiffeisen Zentralbank (RZB) haben am Dienstag in unterschiedlicher Stärke ihr Interesse an der Fortführung der börsenotierten Immofinanz AG bekundet. Sollten auch drei deutsche Großgläubiger grünes Licht geben, hätte die Immofinanz auf ihrer Suche nach Liquidität eine wesentliche Hürde genommen, das Risiko einer Insolvenz hätte sich minimiert.
Das Immofinanz-Mangement hatte am Dienstag den sechs "Kernbanken" ein Restrukturierungskonzept vorgelegt und auf Basis dieses Konzepts eine positive Fortführungsprognose gegeben.
"Die Fortführungsprognose sieht plausibel aus", hieß es zur APA aus der Bank Austria. Das Konzept habe mehrere hundert Seiten und müsse noch geprüft werden, man werde es aber "wohlwollend prüfen". Auch die RZB will "den Restrukturierungsplan wohlwollend prüfen und die weitere Restrukturierung - soweit wirtschaftlich und rechtlich möglich - unterstützen."
In der Tageszeitung "Die Presse" (Dienstagausgabe) wird eine Erste Bank-Sprecherin zitiert, wonach das Institut dem vorgelegten Restrukturierungsplan zugestimmt habe.
Details zu dem Konzept und zur Höhe und Aufteilung des Überbrückungskredits, der der Immofinanz eingeräumt wird, wurden vorerst nicht bekannt. Unbekannt blieb ferner, ob und in welcher Höhe die Banken Forderungsverzichten zugestimmt haben. Offiziell benötigt die Immofinanz-Gruppe bis zum Ende April 2009 rund 150 Mio. Euro Liquidität - tatsächlich dürfte der Überbrückungskredit um ein Vielfaches höher liegen.
Die drei österreichischen Banken gehören neben der Helaba, der Eurohypo und der WestLB zu den sechs sogenannten "Kernbanken", mit denen die Immofinanz Liquiditätsverhandlungen aufgenommen hat. Die Österreicher haben angeblich mehr als 2,1 Mrd. Euro an die Immofinanz verborgt, bei den drei deutschen Banken soll die Immofinanz mit rund 500 Mio. Euro in der Kreide stehen (die Obligos sind nicht offiziell bekannt). Einzelne deutsche Banken dürften das Konzept freilich zuerst ihren Aufsichtsgremien vorlegen müssen.
Insgesamt hat die Immofinanz etwa 6 Mrd. Euro an Finanzverbindlichkeiten gegenüber fast 100 Instituten.
|
|
Temat:
IMMOEAST
Witam,
obserwuje forum, ponieważ sam bawię się na Immo od kilku miesięcy. Alexey, konferencja w piątek była. Potwierdzono kontynuację prac nad nowym biznesplanem dla banków, zdementowano plotki o przejęciu (stąd moim zdaniem spadek w piatek po południu). Przeklejam tekst z jakiegoś portalu niemieckojęzycznego:
Die Aktien von Immofinanz und Immoeast sind mittlerweile der 1-Euro-Marke wieder näher als der Null-Linie (Immoeast 0,55 Euro; Immofinanz 0,54 Euro). Das hat wohl mit einem steigenden Optimismus der Anleger hinsichtlich der Fortführung der beiden Unternehmen zu tun. Wie berichtet arbeiten die beiden Immos an einem Business Plan, der den Banken in den kommenden Tagen vorgelegt werden soll. In der Zwischenzeit konnte Immofinanz auch Immobilienverkäufe im Ausmass von 130 Mio. Euro melden.
Nachdem die beiden CEOs Thomas Kleibl (Immofinanz, links im Bild) und Eduard Zehetner (Immoeast) bei einer Pressekonferenz Anfang Dezember auch von Interessenten für die beiden Unternehmen berichtet haben, kursiert am Markt zudem eine gewisse Übernahmefantasie. So berichtet "News" am Donnerstag ebenfalls von Kaufinteressenten und beruft sich dabei auf ungenannte Quellen.
Ohne Klärung der aktuellen Probleme - Intercompany Darlehen der Immoeast an Immofinanz, Forderung der Immoeast gegenüber der Immofinanz Beteiligungs AG, etc. - dürfte eine Übernahme aber eher ein Wunschszenario darstellen.
Może ktoś z Was dokładnie przetłumaczy, bo ja dostałem tylko kilka zdań od kumpla. Generalnie zastanawiam się czy cały wzrost nie był czysto spekulacyjny pod w/w konferencję. Powiem szczerze, że popuściłem troche wodze fantazji i zdziebko za dużo kasy mam w tym papierze bo na Immo gra jest zero-jedynkowa. Bentley albo karton na dworcu.
|
|