0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
24 grudnia 2009 11:36:04
Eurodolar wybił się z kanału spadkowego górą :) I to by było na tyle :) The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-25 Wpisów: 244
Wysłane:
24 grudnia 2009 13:24:43
Alfredzio napisał(a): Do czasu. Dom zbudowany na piasku runie w czasie burzy, a upadek jego będzie wielki... (vide Ponzi schemes).
Mówiłeś, że 10 grudnia runiemy w przepaść. Jaki jest nowy target? „Potrafię obliczyć ruch ciał niebieskich, ale nie ludzkie szaleństwo” - Isaak Newton
|
|
0 Dołączył: 2009-02-20 Wpisów: 364
Wysłane:
24 grudnia 2009 13:33:43
busz napisał(a):Alfredzio napisał(a): Do czasu. Dom zbudowany na piasku runie w czasie burzy, a upadek jego będzie wielki... (vide Ponzi schemes).
Mówiłeś, że 10 grudnia runiemy w przepaść. Jaki jest nowy target? Czyżby? Skoro tak uważasz, to przytocz moją wypowiedź, a zobaczymy czy potwierdzi Twoje słowa, czy też okaże się, że gdzieś Ci dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele.
|
|
|
|
Wysłane:
24 grudnia 2009 13:35:04
Alfredzio napisał(a):to czego nie podają, to domów, które banki sprzedają rekinom (kupują je tanio, żeby je wynajmować, tak że chodzi o niemałe ilości domów), kupują je od banków po cenach foreclosures, ale statystyki nie klasyfikują ich jako foreclusures, co wszystkim jest na rękę, bo chodzi o to, żeby statystyki prezentowały się jak najlepiej. Wiem to od agenta nieruchomości z USA z pierwszej ręki. Podaj źródło. Bo w taki sposób to ja mogę napisać, że w stanach jest wzrost PKB o 100% a nie podają tego, żeby Goldman się mógł obkupić. A wiem to od znajomego bankiera z Wall Street. Niedawno ktoś pisał, że znajomy z usa donosi że sklepy w stanach są wymarłe, a parę dni później odczyt że wydatki wzrosły. „Potrafię obliczyć ruch ciał niebieskich, ale nie ludzkie szaleństwo” - Isaak Newton
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
24 grudnia 2009 14:12:01
Alfredzio napisał(a):busz napisał(a):Alfredzio napisał(a): Do czasu. Dom zbudowany na piasku runie w czasie burzy, a upadek jego będzie wielki... (vide Ponzi schemes).
Mówiłeś, że 10 grudnia runiemy w przepaść. Jaki jest nowy target? Czyżby? Skoro tak uważasz, to przytocz moją wypowiedź, a zobaczymy czy potwierdzi Twoje słowa, czy też okaże się, że gdzieś Ci dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele. Nie kłóćcie się misie i byki. Wesołych Świąt. 4 dni przerwy od szulerni. Pzdr.
|
|
Wysłane:
24 grudnia 2009 14:21:38
no właśnie, rozejm Alfredzio Wesołych świąt! „Potrafię obliczyć ruch ciał niebieskich, ale nie ludzkie szaleństwo” - Isaak Newton
|
|
Wysłane:
24 grudnia 2009 16:25:31
busz napisał(a):Alfredzio napisał(a):to czego nie podają, to domów, które banki sprzedają rekinom (kupują je tanio, żeby je wynajmować, tak że chodzi o niemałe ilości domów), kupują je od banków po cenach foreclosures, ale statystyki nie klasyfikują ich jako foreclusures, co wszystkim jest na rękę, bo chodzi o to, żeby statystyki prezentowały się jak najlepiej. Wiem to od agenta nieruchomości z USA z pierwszej ręki. Podaj źródło. Bo w taki sposób to ja mogę napisać, że w stanach jest wzrost PKB o 100% a nie podają tego, żeby Goldman się mógł obkupić. A wiem to od znajomego bankiera z Wall Street. Niedawno ktoś pisał, że znajomy z usa donosi że sklepy w stanach są wymarłe, a parę dni później odczyt że wydatki wzrosły. Wydatki wzrosły w stosunku do poprzednich miesięcy, bo musiały ze względu na świąteczne zakupy. Dopiero w styczniu okaże się, jak tegoroczne świąteczne wydatki Amerykanów mają się do wydatków z poprzednich lat. Jeśli jest tak, jak słyszę z USA (a więc centra są pustawe w porównaniu z poprzednimi latami) to dane będą dużo gorsze, być może najgorsze od kilkudziesięciu lat. Ps. 1. No hard feelings Busz. Wesołych Świąt dla Ciebie i reszty forumowiczów! Ps. 2. IDM ostro w górę od poniedziałku
Edytowany: 24 grudnia 2009 16:41
|
|
Wysłane:
25 grudnia 2009 11:17:40
Dwie główne firmy transportowe, w tym Arrow Tracking, zamknęły się w USA w czasie świąt, pozostawiając swoich kierowców na drogach razem z towarem, który wiezli... Czeki z ostatniej wypłaty w firmie Arrow Tracking były bez pokrycia... W USA transport odbywa się głównie ciężarówkami, toteż może to mieć negatywny wpływ na indeksy giełdowe w najbliższych dniach. Bob Chapman (rzetelne i sprawdzone źródło przez wiele ostatnich lat) twierdzi, że faktyczne bezrobocie w USA wynosi 22%. Wg niego stopy procentowe pójdą w górę w USA na około 5% w ciągu najbliższego roku. Złoto na $1500. W Europie wg niego Litwa, Estonia, Rumunia, Grecja, Portugalia, Hiszpania, Irlandia są w pogarszającej się sytuacji ekonomicznej. Cały wczorajszy wywiad z nim tutaj (5 części, ale najciekawsze są cz. 2-5): www.youtube.com/watch?v=vIXh7....
|
|
6 Dołączył: 2008-09-16 Wpisów: 2 876
Wysłane:
25 grudnia 2009 12:07:19
kolejny guru? oglądanie czy czytanie wywiadów z nimi do niczego nie prowadzi. EEX
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
25 grudnia 2009 12:37:20
owner napisał(a):kolejny guru? oglądanie czy czytanie wywiadów z nimi do niczego nie prowadzi. Ja już też powoli zaczynam mieć dość przewidywań tych "guru inwestorów". Najlepiej jest odciąć się od tego pseudoanalitycznego bełkotu i podejmować decyzję w oparciu o własne przemyślenia. Wtedy przynajmniej wiadomo kogo trzeba winić za niepowodzenia lub komu być wdzięcznym za sukces.
|
|
|
|
Wysłane:
26 grudnia 2009 16:09:56
owner napisał(a):kolejny guru? oglądanie czy czytanie wywiadów z nimi do niczego nie prowadzi. Chowanie głowy w piasek tym bardziej :).
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
27 grudnia 2009 21:00:35
Alfredzio napisał(a):owner napisał(a):kolejny guru? oglądanie czy czytanie wywiadów z nimi do niczego nie prowadzi. Chowanie głowy w piasek tym bardziej :). Nikt nie wygral z rajdem :( nie bylo go ani na poludnie ani na polnoc mielismy najgorsze co moglo byc czyli boczniaka ciag dalszy :( ciekaw jestem czy po nowym roku cos sie wyjasni czy dalej boczniak. A co to anali ekonomistow i innych od nobla czytam i slucham ich z przymruzeniem oka :) srednio raz kazdemu sie udalo cos przewidziec :) a ci co zawsze ich puszczaja w tv czy daja wywiady w prasie mieli juz swoje 5 min i raz trafili :)
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
27 grudnia 2009 22:31:14
Cytat:Nikt nie wygral z rajdem :( nie bylo go ani na poludnie ani na polnoc mielismy najgorsze co moglo byc czyli boczniaka ciag dalszy :( ciekaw jestem czy po nowym roku cos sie wyjasni czy dalej boczniak. ja nie mam złudzeń, S&P500 wyszedł górą, DAX wyszedł górą, USD się osłabia... jutro może być piękna zielona sesja u nas.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
27 grudnia 2009 23:13:51
Vox napisał(a):Cytat:Nikt nie wygral z rajdem :( nie bylo go ani na poludnie ani na polnoc mielismy najgorsze co moglo byc czyli boczniaka ciag dalszy :( ciekaw jestem czy po nowym roku cos sie wyjasni czy dalej boczniak. ja nie mam złudzeń, S&P500 wyszedł górą, DAX wyszedł górą, USD się osłabia... jutro może być piękna zielona sesja u nas. Nie chodzi o jutrzejsza sesje tylko o ogolny kierunek u nas konsolidacja i to w tak waskim zakresie jak jest u nas jest strasznie meczaca i zniechecajaca :) Waznym jest przynajmniej dla mnie aby nastapilo rozstrzygniecie niezaleznie od kierunku :) lubie jak cos sie dzieje :) oczywiscie narazie wszystko wskazuje ze pojdziemy gora ale rzeczywistosc moze nas zaskoczyc :) podsumowujac jutro powinnismy rosnac ale mozemy tez spasc :) najwazniejsze aby obrac wyrazny kierunek w ktoras strone :)
|
|
0 Dołączył: 2008-07-27 Wpisów: 2 112
Wysłane:
27 grudnia 2009 23:57:47
Powiedzmy,że amerykanie stroją witryny.Po Nowym Roku zaś "Fortuna favet fortibus"
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
28 grudnia 2009 01:49:42
Nikkei 10587.8 +0.89% :) The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
28 grudnia 2009 10:19:17
-efekt stycznia -zielona wiosna
|
|
0 Dołączył: 2009-01-09 Wpisów: 878
Wysłane:
28 grudnia 2009 22:32:02
Finisz w USA byl dzis imponujacy! Suspense sie budowal przez cala sesje jak we thrillerze, a skonczylo sie jak w komedii romantycznej :D Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 28 grudnia 2009 22:36
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
28 grudnia 2009 22:46:39
SlawekW napisał(a):Finisz w USA byl dzis imponujacy! Suspense sie budowal przez cala sesje jak we thrillerze, a skonczylo sie jak w komedii romantycznej :D To pewnie znowu ten Goldman... :)
|
|
0 Dołączył: 2009-08-28 Wpisów: 1 035
Wysłane:
28 grudnia 2009 22:52:13
SlawekW napisał(a):Finisz w USA byl dzis imponujacy! To zależy co komu imponuje. W sumie to ruszek minimalny. O tej porze nikt poważny tam nie gra. Raczej narty w Aspen lub dziwki w Vegas - co kto lubi.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.