PARTNER SERWISU
hrsineha
busz

busz

Ostatnie 10 wpisów
mathu napisał(a):
Ja się dziś zredukowałem o połowę bo NC wygląda bardzo słabo i trochę się boję o płynność.

to by wyjaśniało czemu ato był chwilowo -7%
„Potrafię obliczyć ruch ciał niebieskich, ale nie ludzkie szaleństwo” - Isaak Newton

limagraf napisał(a):
Vice Pr w Adecco (HR), powiedzial ze ciagle obserwuja duze zapotrzebowanie na pracownikow okresowych gdyz pracodawcy pozostaja ostrozni co do sytuacji ekonomicznej.

Przyjmuje się tymczasowych bo rosną zamówienia, a jak przedsiębiorcy przekonają się, że to trwały trend to zaczną przyjmować etatowców. Z tymi tymczasowymi to już dłuższy czas jest zwiększony popyt, do tego idzie wiosna, idealny momentu żeby bezrobocie zaczęło spadaćThink
„Potrafię obliczyć ruch ciał niebieskich, ale nie ludzkie szaleństwo” - Isaak Newton

jak to będzie z tą nową emisją - będą nowe prawa poboru, czy dostaną ci którzy mieli te stare PP?

style napisał(a):
Ciekawi mnie jaka bedzie na rachunku cena zakupu akcji zamienionej z PP

Podatkowo cena akcji wykupionej z "podarowanego" PP będzie 0,10. Zaś tej wykupionej z kupionego PP będzie (cena zakupu PP + 0,50)/5. I tak też powinieneś mieć na rachunku.

mogą zrobić pożyczkę gdyby chcieli, już chyba kiedyś Barczyk pożyczał spółce

style napisał(a):

Miałem akcje 10 akcji po 6.20 odcieli mi prawo poboru zostało mi:

10 akcji po 6.20
10 PP po 7.14

Dokupiłem 5 akcji po splicie po 1.X i średnia cena akcji borka to 2.78

z matematycznego punktu widzenia w powyższym przypadku średnia 2,78 jest niemożliwa Sick

zaś co do Twojego pytania - jeśli nie handlowałeś PP i wykupiłeś przysługujące akcje to kosztem zakupu dla akcji po 6,20 będzie 6,20 (mimo odcięcia), dla tych 1,xx będzie 1,xx a dla tych opłaconych z PP będzie to 0,10 za sztukę nowej akcji.

TG napisał(a):
Mam pytanie ?
Jak dlugo Wlosi budowali ta ubojnie w Polsce i czy Duda o tym nie wiedzial?

wszyscy o tym wiedzieli, były nawet artykuły w gazetach

...a potem od nowa; wróżby kiedy dno bessy, odbicie, zaprzeczanie niedowiarków, krakanie o wielkim supercyklu Kondratiewa, czekanie na "TĄ" korektę i 3 falę, hossa...

buldi napisał(a):
A tu mnie teraz mogą trzy wiedźmy pocałowaćbootyshake

thumbright Podobny przekaz miałem dla pana z domu maklerskiego, który pytał mnie czy nie chciałbym mieć możliwości handlu kontraktami.

to wszystko nic, moja kobita zarejestrowała się w czwartek, a w piątek awansowała o 1710 miejsc salute

amik napisał(a):
Kubel zimnej wody na rzad Tuska i jego ekspertów, oto jak nas widzi zagraniczna prasa, bankrut 2x wiekszy od Grecji

Jak widzę jak ewoluuje to forum ta naprawdę się odechciewa.

pacher napisał(a):
Boo hoo! W ostatniej chwili zmina decyzji ,lapanie Polrestu 0.59 dobra cena

po co Ci akcje spółki która zaprzestała działalności?

Alfredzio napisał(a):
Co do danych na temat inflacji (CPI) w USA podanych w piątek, to są nie tylko przekłamane, ale tym razem zrobili to na tyle nieudolnie, że każdy może to wyłapać Liar :
market-ticker.denninger.net/ar...

Alfredziu, statystyka to trudna nauka. I jak za analizę danych statystycznych bierze się amator to w ciągach liczb wynajduje albo teorie spiskowe (jak w tym przypadku) albo wizje katastroficzne (jak w przypadku bloga który poprzednio wklejałeś; "... w grudniu wystąpił zdumiewający i bezprecedensowy wzrost wydatków na opiekę socjalną...").

amik napisał(a):
inne, płatne analizy! są podobne

To że czyjeś analizy są płatne nie znaczy, że są choć trochę bardziej wiarygodne od innych. Znaczy to tylko tyle, że ich autor żyje z pisania analiz. Jeśli by naprawdę miał zdolność przepowiadania przyszłości to prawdopodobnie byłby bardzo majętnym inwestorem giełdowym.

MaciasWronki napisał(a):
Pan Jaworski sprzedał swoje udziały (powyżej 5%) w NGS i zwiększył udział w Indexcop.

Czy to oznacza, że jest jakiś pomysł na wzrost wartości Indexcop'u?
Co sądzicie?

Nie wiem kim jest pan Wiesiu Jaworski, ale przemawia do mnie to, że spółka pokazała pierwszy raz zysk, C/WK jest bardzo rozsądne a kapitalizacja niewielka. No i te zlecenia kupna - niedawno 700 tys, a dziś stało na 500 tys.

mathu napisał(a):
ROTFL

http://stooq.pl/n/?f=308637

Cytat:
Wzrosty na wczorajszej sesji zaszły za daleko......Dlatego trzeba zmienić scenariusz na bardziej spadkowy.

d'oh! puke_l

Zanim zaglądnąłem do linka już byłem pewien, że to napisał Globtrex Anxious
30 stycznia napisali
Cytat:
Nowego szczytu w tym roku już nie zobaczymy.
Pożyjemy, zobaczymy salute

podwyżki stóp procentowych są mocno dodatnio skorelowane ze wzrostem S&P, z tego co pamiętam to współczynnik wynosi 0,8-0,9. Gospodarka rośnie- rosną stopy i rosną indeksy. Na początku może być jakieś zaburzenie, ale na dłuższą metę będzie jak w ostatnich hossach.

wykorzystanie mocy produkcyjnych 72.6% - wzrost z 71.9%. To najwyższy poziom od grudnia 2008. Czas chyba oswajać się z wyższymi stopami procentowymi. Think

owner napisał(a):
przyznam że eliot mnie troche przekonał i czekam na 0pkt na wigu20

Najpierw target który Robert Prechter ujrzał w falach Elliotta - 400 punktów na DJ d'oh!

Maniek napisał(a):
puke_l zbyt mocne moderowanie nie będzie służyć temu portalowi

klienci pouciekają i portal stanie się że tak powiem rachityczny silent

Miwik napisał(a):
Teraz podpis Prezydenta

zbytnio się mu nie spieszy, ale kto by się takimi głupotami przejmował w obliczu kampanii...

eee, jaki tam grubas... przecież nasi grają za swoje więc rozważniej oceniają sytuację, stąd nasze wzrosty thumbright

bardzo dobre dane, sprzedaż najwyższa od kilkunastu miesięcy

Rachityczny wzrost PKB oznacza przedłużenie stymulusów i niskich stóp procentowych a więc hossa na giełdzie napędzana tanim pieniądzem, nieprawdaż?

Vox napisał(a):
a gracze indywidualni mają z pewnością więcej niż 1% udziałów w kapitalizacji wig20.myślę że mogą mieć nawet 1/3 (wliczam tych co mają udziały przez TFI)

Nie można tak liczyć indywidualnych, bo trzeba by przyjąć, że goldman to nie goldman tylko indywidualni którzy mają udziały amerykańskich funduszy (np. Berkshire) które z kolei mają akcje goldmana.

rafalania napisał(a):
Nie lepiej poczekać aż przestanie spadać i wtedy poprostu kupować.

A potem poczekać aż urośnie, przestanie rosnąć i wtedy sprzedać. thumbright Tu tak nie da rady, już chyba łatwiej przewidzieć punkty zwrotne w zabawach grubasów na FW20 niż punkt zwrotny (jeśli nastąpi) na petrolu.

ale się porobiło, dzisiaj baty dostają równo i byki (Serpico na elkach) i niedźwiedzie (Vox na koperkowych eskach) blackeye

mathu napisał(a):
FED raczej nie wpłynie na usuwanie azbestu w Polsce :)

a Ty czemu nie na walnym?

bezrobocie w Australii 3 miesiąc z rzędu w dół z 5,5% na 5,3%

miśki pracują według schematu analityków - jak dolar spada, to mówią że leci w przepaść "...dolar will fall like a stone..." (co oczywiście pociągnie giełdy w przepaść), a jak rośnie to mówią że będzie rósł nawet do poziomu 1:1 (co oczywiście również pociągnie giełdy w przepaść). Angel

no i mamy rozwiązanie zagadki;

Cytat:
LONDON (MarketWatch) -- Germany is planning an aid package for Greece, FT Deutschland reported Tuesday, citing ruling coalition parties. The proposed package includes both bilateral aid as well as European Union-coordinated measures, the newspaper said.

jak to mówił stary niedźwiedź Vox - "koperek prawdę ci powie" salute

serpico napisał(a):
dane, wskaźniki itp można wsadzić murzynowi w.............

samozadowolenie, euforia, lekceważenie ekonomiiShame on you

taki zawsze jest początek końca grających na kontraktach

Swierszczu napisał(a):
To odkupie dopiero wtedy gdy linia ciagnieta ze szczytu z 2007 i tego styczniowego bedzie przebita na wysokim obrocie.

Myślałem, że będziesz czekać do kolejnego cyklu gdyby nie spadło tak nisko, stąd pytanie.

Swierszczu napisał(a):
Niedzwiedzie dobrze wiedza co robia.. gratuluje lapania dołkow tak wysoko.. ja zaczekam na 1400

Co zrobisz gdy nie dojdzie do Twojego targetu?

Cytat:
Warszawa, 05.02.2010 (ISB) - Aktywa zgromadzone w funduszach otwartych i funduszach zamkniętych Idea TFI przekroczyły wartość 1 129 mln zł w styczniu tego roku, co oznacza wzrost o ok. 448 mln zł w porównaniem z grudniem 2009 r., podała spółka w komunikacie.

ci którzy zrobili dziś deal przy 1,80 są już 10% do tyłu

w fabrykach to pierwszy wzrost etatów od 2007 roku

zmiany etatów:

-75 tys - budownictwo (ostra zima)
-16 tys - firmy finansowe
- 8 tys - rząd (to chyba dobrza wiadomość)

+11 tys - fabryki
+40 tys - usługi
+42 tys - handel detaliczny

i po strachu, bezrobocie 9,7%

katastrofy nie powinno być, środowy odczyt pokazał -22 tys etatów, więc unemployment będzie w okolicach grudniowych 10% ewentualna różnica to ułamek procenta

Ja wiem mathu, zgadzam się, że to jest ważne dla kraju, ale zakładając scenariusz, że platforma i tak bierze wszystko po następnych wyborach - może pójść vabank i opóźnić. Ale z drugiej strony palikot zaraz by wyciągnął to jako aferę spalarniową z udziałem prezydenta, więc chyba nie ma wyboru i podpisze.

No i najważniejszy powód dla którego musi podpisać - aton ma największy udział w moim portfelu Angel .

siekoo napisał(a):
takiej rzezni dawno nie widzialem - 11 spolek (i to jakie blackeye ) na zielono, 14 na zero, a reszta... Whistle

inwestorzy po trzeźwej i dogłębnej analizie uznali, że tylko te 11 przetrwa Sick

na podpisanie jest termin do przyszłego czwartku

tak sobie myślę, oby nie było numeru z trybunałem Pray

discopolo napisał(a):
Leszczyński oczywiście nie kombinuje z AT na własnej spółce, gdzie sam może wykreować trend skupem lub informacjami.

mając wór pieniędzy sam sobie zrobi AT jakie mu pasuje, formację gwiazdy, trójkąta, kwadratu a nawet sikającego indianina Angel

a jak nie będą chcieli oddawać to posypie poprzez ideę i zaraz się będą zabijać kto pierwszy odda

serpico napisał(a):

to bardzo proste. śledzę czwartkowe dane z usa :) :) :) Tobie też to radzę jak bawisz się gotówką na rynkach

śledzę z uwagą czwartkowe dane, ale nie oznaczają one wzrostu bezrobotnych ale wnioski o bezrobocie. Angel

Popatrz, w okresie hossy co miesiąc jest ok 1,4 miliona wniosków o bezrobocie (tych czwartkowych), a bezrobocie spada. Albo inaczej - od marca ilość wniosków o bezrobocie systematycznie spada (pomińmy odchyłki) a bezrobocie rośnie.

serpico napisał(a):
w stanach od trzech tygodni, co tydzień przybywa 0,5 mln bezrobotnych. sporo.

Skąd wiesz, ile przybyło bezrobotnych w trzy tygodnie?

Jeśli wskaźnik jobless claims oznaczałby przybywanie bezrobotnych, to po kilku latach nie zostałby ani jeden etat.

wujek_staszek napisał(a):
Spadamy więcej niż Grecja, Hiszpania i Portugalia.... trochę to dziwne.

pewnie powodem jest większy odsetek drobnych i mniejsza średnia portfela

serpico napisał(a):
największe słowa uznania dla Alfredzia, który niestety ucichł

Źle mu nie życzę, ale kilka dni temu mówił, że to dobry czas na odwrócenie S na L

w międzyczasie na osłodę dobre dane z usa;

- wzrost zamówień w przemyśle 1% (prognoza 0,5%)
- wzrost zamówień na dobra trwałe 1% (prognoza 0,3%)

wig20 tradycyjnie już najgorszy wynik na świecie..

panika jak po upadku Lehmana, w takim tempie 22xx jeszcze dzisiaj

serpico, proszę Cię... już piąty raz gratulujesz Voxowi

pop napisał(a):

-Z rynkiem się nie dyskutuje i nie gra przeciw niemu,to on ma rację,jedynie my nie rozumiemy w danym momencie dlaczego...

Pozwolę się nie zgodzić, rynek się często myli. Jeśli by się nie mylił to kursy by były stałe przez większość czasu.

ale zanim zaczną skupować musi się odbyć grillowanie akcjonariatu, żeby ochoczo oddawał akcje w dolnym poziomie widełek

red555 napisał(a):
wiele osób z nadzieją czeka na rozpoczęcie skupu przez IDM ale jeśli cena spadnie poniżej 2 zł to skup zostanie na jakiś czas "zablokowany" a wtedy droga do jeszcze niższych poziomów otwarta Whistle

Ale jak to w praktyce widzisz - idm składa zlecenie kupna pierdyliarda akcji po 2 złote, a sprzedający powiedzą "nie, to zła cena, sprzedamy wam ale za 1,5 zł"? d'oh!

gospodarka działa w cyklach, a 10 zł to średnia z lat kiedy jesteśmy w UE

Vox napisał(a):
Cytat:
Podsumowanie: Wartość jednej akcji spółki mieści się w przedziale od 26,39 zł do 43,98 zł. Aktualna cena jednej akcji wynosząca 100,00 zł wskazuje na przewartościowanie.

Potencjał zmiany kursu: -65%

Trudno sobie dzisiaj wyobrazić taką cenę, dawałoby by to stopę dywidendy 20-40% i biło na głowę wszystkie możliwości inwestycyjne.

mathu - to PO chciało dołożyć autoklawy w senacie, bo nie udało im się w sejmie ale odpuścili bojąc się kompromitacji jaką by było odrzucenie poprawek senatu przez sejm głosami pisu i pslu

Miwik - masz rację, że może nie podpisać, jednak dotychczas nie zawetował ustawy przeciw swojej partii

w ustawie przeszły zmiany pisu, przeciwko którym głosowała po, jakim cudem miałby tego prezydent nie podpisać?

pluto85 napisał(a):
Cena 2 zl bedzie atrakcyjna przy cenie 1,7 zl.

0,6 wartości księgowej - to raczej mało atrakcyjne dla sprzedających

raport ADP (dużo ważniejszy niż challengera) - ilość etatów jaka ubyła w gospodarce -22 tysiące (poprzednio -84 tysiące)

limagraf - ja nic nie sugeruję, każdy ma swój rozum, uważam jednak, że Maciej jako manager nie jest zły jeśli udało mu się zbudować trzecią firmę w Polsce w bardzo konkurencyjnej branży

a że łgarz i krętacz to już inna sprawa, dzięki temu mogłem tanio kupić akcje kiedy cała firma była wyceniana na równowartość dwutygodniowych przychodów

harley - akurat decyzje TFI czasami są naprawdę zaskakujące (chociaż w tym przypadku chyba musieli wyrzucać ze względu na wniosek o upadłość)

Maciej chociaż łgarz, to jednak trzeba mu przyznać, że to on zbudował silną grupę z dudy.

nawet jak spadnie to przecież wróci powyżej, mając 109 milionów można robić cuda

pop napisał(a):
Dopiero strefa 1,43-1,55 wydaje sie w miarę bezpieczna do akumulacji

Nie sądzisz, że fakt skupu z widełkami nie pozwoli na taką cenę?

mathu napisał(a):
Dlaczego zakładasz że to dyskontowanie przez rynek jakichś problemów w przyszłości?

mathu - wręcz przeciwnie. problemy w przyszłości powinny być dyskontowane dużym spadkiem indeksów ale też powinno je być widać we wskaźnikach wyprzedzających. jeśli wskaźniki rosną a indeksy spadają to taki spadek jest bardziej związany z psychologią tłumu niż z fundamentami i nie może być długotrwały, więc go ignoruję.

Trochę to może zagmatwałem, chodzi mi o to, że jak dla mnie jest to taka sama nic nie zmieniająca korekta jak te dziewięc czy dziesięć które było od kwietnia. Nie prognozuję jej głębokości ale twierdzę że główny trend się nie zmieni, dopóki wskaźniki nie zaczną jednoznacznie się psuć.

Tak się zastanawiam, jeśli giełda wyprzedza gospodarkę to co miałby obecny spadek wyprzedzać (jeśli miałby być duży) - wzrost który zapowiadają wskaźniki wyprzedzające?

Moim zdaniem strasznie naciągany jest ten spadek - mało wiarygodny.

kolejne dobre dane

Cytat:
29.01. Milwaukee (PAP/Bloomberg) - Indeks aktywności przemysłowej w okręgu Milwaukee wzrósł w styczniu do 56 pkt, podczas gdy w poprzednim miesiącu wyniósł 52 pkt - napisano w raporcie NAPM.

nie taki nędzny - DAX, CAC, FTSE na plusie 1,3 do 1,6%, a nasi... nasi wiedzą lepiej, że to podpucha pod dystrybucję a dane są sfałszowane Anxious

PKB USA +5,7%

mathu napisał(a):
Wiecie może o której będzie głosowanie Baranka?

3:20 pm

serpico, chyba dla amerykanów lepszy byłby teraz słabszy dolar - większy eksport tańszych produktów, mniejsze bezrobocie. Na skupowanie długów zawsze będzie czas.

Taurus80 napisał(a):
Rosyjski minister finansow KUDRIN ocenia ze zachodnie banki moga jeszcze odpisac 1.5bln strat :)

Rosyjski minister ma inny problem u więc odwraca uwagę od siebie;

www.tvn24.pl/12692,1640075,,,g...

wyborcza.pl/1,76842,7381812,Cz...

lajkonik napisał(a):
Co do oświadczenia FED: jest tak żle, jak rok temu.

Jednak trochę polepszają wymowę, pierwszy raz mówią o ożywieniu;

Cytat:
Jan. 28 (Bloomberg) -- The Federal Reserve panel in charge of interest rates declared for the first time the U.S. economy is in “recovery”

Alfredziu, w imieniu wszystkich proszę abyś został z nami i produkował się jak najczęściej. Odrobina darmowej rozrywki w tych trudnych czasach jest trudna do przecenienia. salute

Bo my Polacy najlepiej się na wszystkim znamy, a zwłaszcza na tym, na czym się nie znamy.

To mój ulubiony cytat z mojego "ulubionego" globtrexu:
Cytat:
Wydaje się, że reakcja naszego rynku na oba zestawy danych z USA (PKB i rynek nieruchomości) jest bardziej racjonalna niż na rynku w USA, gdzie gorące bycze głowy chyba za bardzo bujają w obłokach..

Czyli wierzymy, że mimo że mamy giełdę od paręnastu lat racjonalniej reagujemy niż inwestorzy, którzy mają giełdę od osiemnastego wieku.

Alfredzio napisał(a):
mamy 4 falkę (w 1 spadkowej), która się tym charakteryzuje, że daje dużo dymu, ale mało ognia. Trochę się pokręci wokół samej siebie, po czym ustąpi falce 5w1, która może potrwać do piątku, a w każdym razie ściągnie indeksy w dół.

Trochę się pogubiłem w tym. d'oh!

Ale czy dzisiaj zamiast czwartej podfalki nie miała być piąta podfalka fali trzeciej w pierwszej spadkowej?

na razie to tylko perspektywę obniżyli, nie rating

Ktoś wystawił zlecenie kupna 10% całej spółki, po dobrej cenie i nie chowa go. Macie jakieś przecieki albo domysły?

mroman napisał(a):
Ja na jakis czas wsiadam na Lki i niektore akcje. Ktos dołączy?

ja mam cały czas 100% w akcjach

Taurus80 napisał(a):
Przy pierwszej probie rozbicia bankow te beda probowaly wywolywac naciski poprzez rynki finansowe spadki na surowcach na gieldach itd a jak wiemy wszystkie pieniadze przyszlych emerytow sa z nimi scisle powiazane.

Chociaż nie jestem zwolennikiem spiskowych teorii to też tak to odbieram. Banki trochę obetną pensje, ale też skorekcą rynek, a przerażeni ludzie na setkach giełd i tysiącach spółek mozolnie dokończą robotę. Jak zwykle gdy kurz opadnie okaże się, że najwięcej wyprzedało się w dołku, politycy zmodyfikują plany a wygranymi jak zwykle są banki.

harleyangel napisał(a):
Jakby siąść do pokera z tym, że tylko jeden z graczy widzi karty pozostałych...

Jest jedna strategia wygranej - wziąść przeciwnika na przeczekanie.

Vox, czyżby Twoje postrzeganie stanu gospodarki i nadziei na przyszłość zmieniło się o 180 stopni w ciągu zaledwie paru dni Think

Vox napisał(a):
coż ja jestem przeciwnikiem subwencji dla prywatnych banków
i uważam to za bzdurny pomysł, który przyniósł korzyści doraźne,
ale niekoniecznie długofalowe.

Przy takiej sieci powiązań między współczesnymi bankami zgoda na upadek kilku największych rozwaliłaby cały system bankowy na świecie. Wielka Depresja to przy tym byłby pikuś (Pan Pikuś).

mathu napisał(a):
To nie wiesz że w 2012 nastąpi koniec świata? Majowie dokładnie przepowiedzieli datę, a oni się nie mylą! Jest o tym nawet film na YT, to musi być prawda!

Może Majowie również używali fal Elliotta, stąd zbieżność dat? Think
Angel

Taurus80 napisał(a):
Byki zarobia niedzwiadki beda czekaly na korekte i w koncu sie zisci :) wtedy bedzie wielu ojcow bessy :) wszyscy beda pisali ze mowili o spadkach itd tak jest przy kazdym cyklu koniunkturalnym :)

To jest sposób "na Noriela Roubiniego" blackeye , mówił że będzie krach w 2004, mówił w 2005, to samo w 2006 i 2007. W 2008 trafił i od razu został "tym który przewidział recesję".

Cieszmy się, bo to właśnie jeden z naszych forumowych kolegów jest na najlepszej drodze, żeby za parę - paręnaście lat zostać tym, który przewidział krach. Angel

lajkonik napisał(a):
I wtedy byłaby to dla mnie TA KOREKTA.

A co będzie, jeśli TA KOREKTA nie przyjdzie? Jeśli np. będziemy rosnąć spokojnie przez parę lat, z przerwami na kilkuprocentowe wyskoki?

Nie wierzę w fale Elliotta, bo sam Elliott umarł w biedzie. Jeśli wynalazca nie umie zastosować swojej teorii, to jak jego uczniowie mogą się wzbogacić?

Najgłośniejszy współczesny wyznawca Elliotta - Prechter już ileś tam lat ogłasza, że wielki supercykl osiągnął szczyt i wielka fala zniesie Dow Jones w okolice zera. Jego uczniowie większość z 300 procentowej hossy lat 90-tych spędzili bez akcji czekając na coś, co nie przyszło.

i pamiętajcie, zwała indeksów na świecie nie tyka najlepszych spółek. nawet w bessie nie wszystko spada.

kto oddał "bo idzie TA korekta" będzie jeszcze płakał

Cytat:
ATON-HT S.A. podpisał umowę na sprzedaż urządzenia do unieszkodliwiania odpadów medycznych i poszpitalnych - ATON BWW. Wartość kontraktu to 230.000 euro. Nabywcą urządzenia jest polska firma, która chce świadczyć usługi w zakresie unieszkodliwiania odpadów medycznych za pomocą urządzenia ATON BWW.

Podpisanie umowy zbiegło się w czasie z zakończeniem prac Parlamentu nad ustawą o odpadach, która zezwala na stosowanie urządzeń i technologii ATON-HT do unieszkodliwia odpadów medycznych oraz odpadów zawierających azbest. Ustawa w dniu dzisiejszym została skierowana do podpisu prezydenta. W związku z tym Zarząd ATON -HT S.A. spodziewa się, że będzie to pozytywny sygnał dla firm, które są zainteresowane urządzeniami i technologią Spółki, ale dotychczas wstrzymywały się z decyzją o ich zakupie do czasu wejścia w życie przepisów dopuszczających ich stosowanie

Pozdrawiam tych, którzy ostatnio sprzedawali. wave

Vox napisał(a):
opcja nr 1.
"nie ma złych długów, jest tylko nieskuteczna windykacja" blah5

A tak na poważnie, wychodzimy z kryzysu jako pierwsi, więc duża
część złych długów przejdzie na jasną stronę mocy.

i za parę lat znowu się zacznie "rozkradli Polskę, przejęli za bezcen, Balcerowicz musi odejść" blackeye

Alfredzio napisał(a):
Rok 1999 przypominał obecny pod względem zagrożenia dużymi spadkami z powodu dotcom bubble oraz obaw związanych Y2K, stąd wtedy takie niezwykłe zabezpieczenia, jak w 2010.

bandhead
Alfredzio, wytłumaczę Ci jeszcze raz. Te zabezpieczenia są cały czas od 22 lat, a nie jak sugerujesz tylko wtedy, kiedy przewidujesz spadki.

Przerwy po spadkach zostały wprowadzone w reakcji na czarny poniedziałek 1987 na stałe. Podano je punktowo i wynosiły mniej więcej 15 i 25 %. Przez następne 10 lat, do roku 1998 DJ urósł o 300%, więc żeby nie zmieniać ustawowo progów w punktach, zamieniono je na trzy progi procentowe - 10, 20 i 30%.

Alfredzio napisał(a):
Tak, to pokaż nam ją. Obawiam się, że jest to pierwszy przypadek, kiedy zakłada się aż tak głębokie spadki w ciągu jednego dnia... bo w tym roku prawdopodobnie BĘDĄ TAKIE DNI.

Dla Ciebie wszystko Angel

Cytat:
Rule 80B
Effective April 15, 1998 the SEC approved amendments to Rule 80B (Trading Halts Due to Extraordinary Market Volatility) which revised the halt provisions and the circuit-breaker levels. The trigger levels for a market-wide trading halt were set at 10%, 20% and 30% of the DJIA, calculated at the beginning of each calendar quarter, using the average closing value of the DJIA for the prior month, thereby establishing specific point values for the quarter. Each trigger value is rounded to the nearest 50 points.

The halt for a 10% decline would be one hour if it occurred before 2 p.m., and for 30 minutes if it occurred between 2 and 2:30, but would not halt trading at all after 2:30. The halt for a 20% decline would be two hours if it occurred before 1 p.m., and between 1 p.m. and 2 p.m. for one hour, and close the market for the rest of the day after 2 p.m. If the market declined by 30%, at any time, trading would be halted for the remainder of the day.

www.nyse.com/press/circuit_bre...

Alfredzio napisał(a):
Oto przygotowania, jakie NYSE poczyniła na I kwartał 2010. Mogą się bardzo przydać przy P3 (C). Nie jest to żart. Cytuje je respektowany dziennikarz John Kell, pracujący dla MarketWatch:

NYSE Sets Circuit-Breaker Thresholds for 2010's First Quarter:

“A level-1 halt will stop trading for an hour if the Dow falls 1,050 points before 2 p.m. ET, or for 30 minutes if triggered between 2 p.m. and 2:30 p.m. A second-level halt--in the event of a 2,100-point drop--will last for two hours if it happens before 1 p.m., one hour if in the next hour, or for the rest of the day if after 2 p.m. Finally, trading will end for the rest of the day, regardless of timing, if the DJIA falls 3,150 points.”

Ps. To są spadki, jakie miał Puetz na myśli, kiedy pisał o fazie paniki.

Oj Alfredzio, Alfredzio Shame on you

Podałeś tą informację (zapewne niezamierzenie) tak, że przeciętny człowiek zrozumie "o rety, amerykanie w I kwartale przygotowali się na gigantyczne spadki. Nie żartuję. Zakładają trzy scenariusze; spadek o 1050, albo o 2100, albo o 3150 punktów. Będą zamykać giełdę aby opanować panikę. Potwierdza to znany dziennikarz ze znanego portalu."

Tymczasem prawda jest prozaiczna, od kilkunastu lat obowiązuje dyrektywa, że spadek Dow Jonesa o 10, 20 lub 30% wartości z końca poprzedniego kwartału zawiesza notowania o odpowiedni czas.

Vox z Alfredziem co za egzotyczna koalicja d'oh! - to się nie ma prawa udać.

Ale strategię macie pierwsza klasa, to stopniowanie strachu w kolejnych postach jak u Hitchcocka thumbright

lajkonik napisał(a):
Banki wykazują zyski na działalności inwestycjnej, nie na kredytowej. I tylko o to chodzi. Jak się bank nazywa: inwestycyjny czy kasa budowlana nie ma znaczenia.

Racja, nie ma popytu na kredyty. I to jest złe zjawisko. Pozytyw jest taki, że banki przeżyły, oddają tarp i mimo sytuacji umieją zarobić.

Ale korekta naprawdę zdrowo wygląda. Obama pokazał kto tu rządzi.

Bank inwestycyjny z definicji zarabia na inwestycjach, ruchach na akcjach, ipo i innych machlojkach. Trudno, żeby zarabiał na dawaniu kredytów na pralki. Angel

A co do Kolastyny, to tam może być drugie, albo i trzecie dno nawet.

Buldi, zgadzam się, że duże spółki nie są tanie. Ale pełno jest jeszcze maluchów, które co jakiś czas wyskoczą ostro w górę. I to się właśnie dzieje - wig20 drepta w miejscu a te maluchy które są mocno niedoszacowane rosną sobie do właściwych poziomów (najwięcej w styczniu miałem +55% na jednej spółce w jeden dzień).

Po tym boczniaku albo nawet ostrej korekcie przyjdzie właściwa hossa. Ale już nie będzie fajerwerków tylko nuda i powoli w górę. Czyli - będzie bezpieczniej, ale mniej zyskownie.

buldi napisał(a):
Oto szczyty hossy właśnie.

Właściwa hossa jeszcze się nawet nie zaczęła. Teraz jesteśmy jeszcze na etapie negowania. Te 10 miesięcy to jest jak już Frog zauważył dopiero ostre odreagowanie po przesadzonych spadkach. Pamiętasz artykuły sprzed zaledwie roku? Przecież miała się skończyć cywilizacja i era białego człowieka. Maklerzy mieli zostać rolnikami a dzikie bandy grasować po ulicach.

Wtedy właścicwie wszystkie wskaźniki leciały w dół. Teraz większość zaczyna rosnąć lub waha się przy poziomie - gospodarka osiągnęła twarde dno.

Zanim jednak ta prawdziwa, iluśtamletnia hossa rozpocznie się na dobre, może jeszcze ostro pobujać (choć nie musi). Jak dla mnie jednak ryzyko wtopy jest mniejsze niż ryzyko bycia chociaż jeden dzień bez akcji dlatego, że to teraz zdarzają się jeszcze kilkudziesięcioprocentowe wzrosty spółek w jeden dzień.

harleyangel napisał(a):
najlepsze??? żartujesz chyba.... w TFI akcje są słabi... bardzo słabi

najlepszą stopę w zwrotu mają w obligacjach ale wiekszość wie dlaczego.... obligacje korporacyjne na 12% minimum itd

Ludzie czytają rankingi, jak choćby ten:

rzeczpospolita.pl/pieniadze/ra...

i tam niosą pieniądze gdzie ranking każe, a jak rosną aktywa, to rosną przychody za zarządzanie

Informacje
Stopień: Elokwentny
Ostatnia wizyta: 3 lipca 2011 09:06:42
Liczba wpisów: 244
[0,06% wszystkich postów / 0,04 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,171 sek.

vubnbdsg
viomsnxn
wtztxolk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
somkcfqg
usjdsoyu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat