bardzo proszę o pomoc w ostatecznym wyjaśnieniu sytuacji odnośnie pp gant-a ; cytuję za forum bankiera, autor 'adam 1983':
"Na następnej sesji giełdowej po ostatnim dniu uprawniającym do nabycia akcji z prawem poboru, kurs akcji podawany jest z oznaczeniem "bp" (bez prawa poboru).
Kursem odniesienia na pierwsza sesję giełdową po ostatnim dniu uprawniającym do nabycia akcji z prawem poboru (D) jest ostatni kurs zamknięcia pomniejszony o teoretyczną wartość prawa poboru (w przypadku, gdy kurs akcji z prawem poboru jest wyższy od ceny emisyjnej nowych akcji).
Teoretyczna wartość prawa poboru
Wartość prawa poboru (V) zależy od różnicy między ceną starych i nowych akcji oraz od liczby praw poboru potrzebnej do objęcia jednej nowej akcji.
V = (M-S) / (N+1)
gdzie:
V- teoretyczna wartość prawa poboru
M - cena rynkowa starych akcji
S - cena emisyjna nowych akcji
N - liczba praw niezbędnych do objęcia jednej nowej akcji
Przykład
Kapitał zakładowy spółki w wysokości 4.000.000 złotych dzieli się na 4.000.000 akcji. Cena rynkowa akcji wynosi 22 PLN. Spółka postanowiła wyemitować 800.000 akcji. Do objęcia jednej nowej akcji potrzebne będzie 5 praw poboru. Cenę emisyjną ustalono na 10 PLN.
a) V= (22-10) / (5+1) = 2 PLN
Teoretyczna wartość prawa poboru wynosi 2 PLN.
Ostatniego dnia uprawniającego do nabycia akcji z prawem poboru cena akcji Spółki na giełdzie wynosiła 22 PLN.
Na następnej sesji giełdowej kurs odniesienia dla akcji zostanie skorygowany o teoretyczną wartość prawa poboru i określony na poziomie 20zł ( 22zł - 2zł = 20zł ) "
i
"To był tylko przykład, bo ja nie pamiętam ile PP sie dostanie za ile akcji i jaka będzie ich wartość, ale skoro kurs odniesienia będzie niższy o wartość pp to juz rynek zdecyduje za ile te akcje później będą chodzić jak będą kupujący to cena odbije z tych 20zl na 22 wtedy wychodzisz pp na czysto do przodu, jeżeli np. będziesz chciał sprzedać akcje i pp to przy braku zmiany ceny za akcje + otrzymane pp dostaniesz tyle ile były warte akcje wcześniej a jak cena z 20zl zacznie spadać to rzecz jasna jesteś w plecy.
Jeżeli dostaniesz pp a ich nie będziesz chciał wykorzystać, czyli kupić nowych akcje z wykorzystaniem pp to po zakończeniu zapisów pp zostaną ci one usunięte z rachunku i nie doliczają sie powrotem do wartości akcji wiec jak nie nabywasz akcji nowej emisji z pp to bezwzględnie powinieneś je sprzedać, bo jak tego nie zrobisz poniesiesz stratę w wysokości 100% wartości pp i nadal zostaną ci stare akcje a to ile juz wtedy będą kosztować to zależy od rynku może być 30zl a może być 10zl różnie bywa "
moje pytanie brzmi - mając np. rachunek inwestycyjny na bossa.pl, co i kiedy w praktyce powinienem zrobić w sytuacji gdy:
a) chcę kupić nowe akcje
b) nie chcę ich kupić
dzięki...
Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe, a prawdziwe nie zawsze są piękne...