Temat:
TAURONPE
09.09. Krynica (PAP) - Tauron do końca tego roku może wejść do indeksu WIG 20 - powiedział dziennikarzom prezes GPW Ludwik Sobolewski. "W tym roku będzie kolejna rewizja WIG-u 20, która może spowodować, że w WIG-u 20 pojawi się Tauron. Do końca tego roku Tauron może wejść do indeksu WIG 20" - poinformował prezes GPW. (PAP)
Info pojawiło się o 16:46. Ciekawe jak rynek zareaguje na to w dniu jutrzejszym?
|
|
Albo pozostając w tematyce krwi: tucznikowi możesz uciąć łeb, krew będzie tryskać i tryskać, a prosiak dalej będzie wierzgał. Mam na myśli to, że kurs może spadać, a wolumen rosnąć jeszcze przez jakiś czas i do niczego nie będzie to prowadzić.
|
|
Pamiętam podobną sytuację na Gancie w styczniu lub lutym, kiedy deweloper notował ponad 10 sesji spadkowych z rzędu. Dyskusja wrzała po sesji: "jutro odbicie", "jutro to już na pewno". Sam brałem po części udział w tym życzeniowym koncercie. W perspektywie 2-3 miesięcy może pójdziemy nad 19pln, ale gwałtownego odbicia tutaj nie będzie, szeroki jest już wysoko, jutro USA nie pomoże pewnie więc koniec tygodnia będzie smutny i jeszcze trochę zjedziemy ;)
Sarkastycznie stwierdzam, że szybciej ruszy jak się zrobi cicho na wątku :P
|
|
Temat:
NETIA
Dzisiaj spory wolumen, już ponad 52mln. Kilka dużych pakietów. Może w końcu ruszy...
|
|
A czy ktoś poza mną dopatruje się orgr-a w notowaniach agory LR 14.06 / G 15.07 / PR 11.08 Opinie?
|
|
Temat:
KGHM
Gra pod wyniki jak dla mnie. Jestem zdania, że zarówno KGHM jak i szeroki rynek potrzebuje lekkiego schłodzenia. Sensowne wsparcie widzę w strefie +/- 1pln 96,70 na przestrzeni 2 tygodni. Przecież jednym ruchem nie dojdziemy do 117... Faktem jest, że wzrosty zostały osiągnięte przy dużych obrotach, ale mimo wszystko nie wydaje mi się, że KGH nie zejdzie poniżej 100pln w najbliższych dniach.
|
|
Pierwszego posta w temacie nie można edytować, więc muszę zamieścić drugi wpis. Poprawiony lekko model: URL
|
|
Stworzyłem ostatnio taki prosty, może głupi program do zarządzania ryzykiem. Kiedyś znajomy programista proponował mi za 30pln napisanie czegoś takiego w javie. Jeżeli komuś przypadnie do gustu, będę rad, że pomogłem Link. Pole bez koloru tła jest do uzupełnienia, podobnie jak pola zielona, ale chciałem skontrastować te które są raczej statyczne(rzadziej zmieniamy % kapitału narażony na transakcję oraz prowizję niż cenę akcji i limit stop). Pola błękitne generowane są automatycznie. Pole najniższe: "Dopuszczalne obsunięcie w %" funkcjonuje po uzupełnieniu wymaganych pół wyżej i jest to taki dodatek ciekawskich :)
|
|
v3nom chodziło mi o to, że gdybym pytał o wszystko, w każdym temacie poszczególnej spółki "co znaczy to" "dlaczego tamto" itd to pewnie ludzie mieli by tego dość ;)
Przeczytałem już kilka książek, artykułów i stron po polsku i angielsku, ale widząc wypowiedzi niektórych tu graczy/spekulantów/inwestorów zastanawiam się "skąd oni to wiedzą" i "ale jak to". Widząc jak niektórzy piszą w sposób wysoce profesjonalny jeszcze trudniej mi wtrącić się z zapytaniem tego typu.
|
|
Może jednak Zylq nie jesteś starszy ode mnie
|
|
Drogi Zylq, jako również początkujący fascynat giełdy(zapewne jeden z najmłodszych na tym forum) polecam Ci poczytać książek i artykułów o psychologi :) Jeżeli czytasz 2 książki równocześnie, pokazujesz swoją niestaranność i niecierpliwość. Irek napisał Ci, żebyś nie sugerował się opiniami innych i na początku nie próbował zarabiać. I tutaj pojawił się ciekawy psychologiczny aspekt o którym wielu forumowiczów zapewne czytało, mianowicie wyparcie ostrzeżeń i rad które sprowadzają na ziemie i ukierunkowanie na informacje poszukiwane - lewar. Nie chce się tutaj wynosić i mam nadzieję, że mnie tak nie odbierasz, bo szczerze powiem, że czytając książkę Eldera(moja pierwsza pozycja) również byłem podekscytowany na myśl o szybkim wejściu na giełde. Dopiero po przeczytaniu 5-6 pozycji i zawarciu pierwszej transakcji zrozumiałem, że w rzeczywistości modelowe formacje się nie zdarzają. Wszystko trzeba dostrzec samemu co również zakrzywia obraz. Pocieszę Cię jednak, mam portfel któremu trochę brakuje do 5 cyferek, ale w ciągu tych 3-4 miesięcy gry mogłem sobie pozwolić z zysków na zakup kilku przydatnych pozycji, więc nawet ślepej kurze trafić się może ziarno ;) Rozpisuję się tak chętnie, bo my świeżaki powinniśmy sobie pomagać, wyjadacze nas nie lubią, bo zadajemy banalne pytania. Sam chętnie spamował bym forum pytając o wszystko o co da się zapytać, ale nie znalazł bym pewnie akceptacji i dostałbym bana od DW ;) Także goooogluj, jak przez 6-8 miesięcy regularnej gry będziesz nadal na rynku i na dodatek Twój rachunek będzie na + (czego Ci życzę) zobaczysz Twoją ewolucję. Niesamowita sprawa. Wtedy to pomyśl o kredyciku.
Pozdrawiam i myślę, że miło by było gdyby wygi podpięły się pod temat, w końcu nikt nie rodzi się rekinem :)
|
|
Temat:
GANT
Strona 61mir_oslaw napisał(a):Pisałem wam wczesniej, ze moge podesłać na emaila. No cóż metodoloia jest ksziążkowa (lektura, która kupiłem) Z drugiej strony czy nie przemawia do was ponad 4 złoty na kacje w 3 kwartałach. To, że ruszy od marca to już też globzlna alaliza rynku.
Mi nie zależy, zeby reklamować, mam 5000 PP I mam sporo S na futures :-) Tak chciałbym Panom przypomnieć postać Pana Mirka. Przewidywał on też, że cena zejdzie w połowie lutego do 16pln/akcja, wiele się nie pomylił. A pamiętam, że niektórzy nie byli wyrozumiali dla tych opinii :) Chylę czoła
|
|
Temat:
GANT
discopolo napisał(a):Kamil napisał(a):Chłopaki trochę kultury, nie skaczcie tak na siebie. Podaży nie będzie. Nie macie co na to liczyć. Gant ma teraz bardzo silny akcjonariat. Składam oficjalną solenną przysięgę że swoich akcji nie sprzedam poniżej 40zł. Jakby co przepiszę akcje na wnuki (jeszcze ich nie mam). Kto podejmie wyzwanie i przyłączy się? Niżej 50 nie puszczę. Wnukom nie zostawię, przepiję. Oto prawdziwy mężczyzna! (przepraszam, za niemerytoryczny wpis)
|
|
Temat:
GANT
Jutro test pierwszego oporu. Jak przebije jest szansa na 23 z haczykiem.
|
|
Temat:
GANT
Byłoby niezmiernie miło gdyby to z czym mieliśmy dziś do czynienia było luką startu :)
|
|
Poruszę ten temat z zapytaniem, czy istnieje jakiś program poza ms który miałby w swoim arsenale średnie maksimów i minimów?
|
|
|
|
Temat:
GANT
Zarówno wczorajsze jak i dzisiejsze wzrosty połączone są z małym wolumenem niestety, więc jak dla mnie to tylko korekta.
|
|
Oglądałem wczoraj rano na TVN CNBC wywiad z nową panią prezes. Mówiła o możliwości umorzenia części odsetek przez banki, podpisanie nowych z nimi umów na terminy spłat oraz o tym, że możliwe jest objęcie spółki przez jakąś dużą markę której nazwy zdradzać nie chciała, ale zapewniała, że w ciągu 2-3 tygodni wszystko się wyjaśni(o kogo chodzi). Podkreślała też, że w planach jest wyjście z dołka na poziomie 3 kwartału, że teraz firma będzie szła już tylko w górę(wyniki finansowe nie akcje oczywiście). Spółka ryzykowna, ale zakładając spójny bp, pierwszym pozytywnym sygnałem byłoby to planowane przejęcie, jeżeli później banki przystałby na nowe warunki spłat to w horyzoncie od 2 do 4 kwartału można by było tutaj coś zarobić. Takie moje zdanie ;)
|
|
Temat:
GANT
Panowie jakieś ważne info? 7% już
|
|
Temat:
GANT
GANT: Zawarcie znaczącej umowy Spis treści: 1. RAPORT
2. MESSAGE (ENGLISH VERSION)
3. INFORMACJE O PODMIOCIE
4. PODPISY OSÓB REPREZENTUJĄCYCH SPÓŁKĘ
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO RAPORT UNI - PL nr 5 / 2010 Data sporządzenia: 2010-01-30 Skrócona nazwa emitenta GANT Temat Zawarcie znaczącej umowy Rynek oficjalnych notowań giełdowych - podstawa prawna Inny rynek regulowany - podstawa prawna § 5 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim Treść raportu: Na podstawie § 5 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim, Zarząd Spółki GANT DEVELOPMENT S.A. informuje, iż w dniu 29 stycznia 2010 r. GANT PM 99 Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością SOKOŁOWSKA S.K.A. z siedzibą we Wrocławiu, zależna od Emitenta, podpisała z bankiem Raiffeisen Bank Polska S.A. z siedzibą w Warszawie aneks do umowy kredytu z dnia 26 września 2007 r., na mocy, którego zwiększono kwotę udzielonego kredytu do kwoty 150.000.000 zł to jest o kwotę 45.000.000 zł i przedłużono termin ostatecznej spłaty kredytu do dnia 30 grudnia 2011 r. Dodatkowe środki zostaną przeznaczone na sfinansowanie kosztów budowy kompleksu mieszkalno – usługowego usytuowanego przy ul. Sokołowskiej w Warszawie. Warunki kredytu nie odbiegają od powszechnie stosowanych dla tego typu umów. Podanie niniejszej informacji do wiadomości publicznej uzasadnione jest faktem, iż wartość aneksu przekracza 10% kapitałów własnych Emitenta.
Płynie z tego jakaś wartość?
|
|
Temat:
GANT
Ale tak bardziej obiektywnie, chciałbym zwrócić uwagę na to, że wszystkie indeksy idą w dół więc co do wolumenu nie przyczepiałbym się puki co, potrzebnych jest kilka dni chociaż minimalnie zielonego WIGu i 4-6 zielonych % w skali tygodnia i tłum uwierzy, że najgorsze już za nami...
Moja opinia oczywiście
|
|
Temat:
GANT
I tak się skończy na minusie :P
|
|
Temat:
GANT
Wiadomości Źródło: Komunikaty spółek ESPI (dawny Emitent) 2010-01-28 17:02
GANT: Informacja o zatwierdzeniu przez KNF prospektu emisyjnego Spis treści: 1. RAPORT
2. MESSAGE (ENGLISH VERSION)
3. INFORMACJE O PODMIOCIE
4. PODPISY OSÓB REPREZENTUJĄCYCH SPÓŁKĘ
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO RAPORT UNI - PL nr 4 / 2010 Data sporządzenia: 2010-01-28 Skrócona nazwa emitenta GANT Temat Informacja o zatwierdzeniu przez KNF prospektu emisyjnego Rynek oficjalnych notowań giełdowych - podstawa prawna Inny rynek regulowany - podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 1) Ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych Treść raportu: Zarząd Spółki GANT DEVELOPMENT S.A. informuje, iż w dniu 28 stycznia 2010 roku Komisja Nadzoru Finansowego zatwierdziła prospekt emisyjny GANT DEVELOPMENT S.A. w związku z ofertą publiczną akcji serii N oraz zamiarem ubiegania się o dopuszczenie do obrotu na rynku regulowanym akcji serii I, N, M, P, praw do akcji serii N oraz praw poboru akcji serii N (oferującym jest Dom Maklerski Banku BPS). Załączniki Plik Opis
|
|
Temat:
GANT
To co tutaj się dzieje, to jakaś paranoja, dzisiejsze otwarcie powyżej wczorajszego zamknięcia dawało cień nadziei, a tu bach - już 2% w ciemność...
|
|
Temat:
GANT
Jakaś paranoja troszkę... aż nie chce mi się w to wierzyć, jeżeli to wejdzie w życie to podetnie to skrzydła banków i deweloperów, ale w konsekwencji wydźwięk może być jeszcze szerszy. Mam nadzieje, że lobby wolnomularstwa zrobi swoje i do tego nie dopuści Chociaż z drugiej strony, zapewne gdyby takie coś weszło, banki by to obeszły dając niezwykle korzystny kredyt konsumencki na te 20% i obróci to tak, żeby klient nie odczuł istnienia takiej regulacji.
|
|
Temat:
GANT
A powie mi Pan Mirosław po ile tego ganta zakupił? I dlaczego chcesz sprzedawać kiedy będzie korekta, skoro w długiej perspektywie czasu i tak nastąpi pokaźny(w Twojej ocenie, bo wnioskuje, że liczysz na jakieś 300%) wzrost?
|
|
Temat:
GANT
No i fiasko, lecimy dalej
|
|
Temat:
GANT
Będzie można tak powiedzieć po sesji, jeżeli zrobi się harami i najlepiej, żeby wolumen przekroczył 2 kółka, bo na chwile obecną raczej takich wniosków bym nie wyciągał ;)
|
|
Temat:
FW20H10
Drogi Koniku, jeżeli o mnie chodzi to tak jak napisałem, nie znam się na kontaktach, a mój wpis dotyczył jedynie sprawy technicznej jaką było wykreślenie odpowiedniej linii trendu :)
|
|
Temat:
FW20H10
Toby podjąć dyskusję zapytam, bo puki co kontrakty to jeszcze nie jest moja działka, ale według kilku mądrych książek jakie było mi dane przeczytać linia trendu wyznaczana byłą nieco inaczej - odnoszę się do: Z tego co wiem, linia trendu nie powinna przecinać żadnej ze świec co zmienia tutaj w pewien sposób spojrzenie, ale wszak AT subiektywna w ocenie jest ;)
|
|
Temat:
GANT
Cytat:Dobry powód do wywalania akcji po tych cenach masz na myśli sarkazm? No nieciekawie, mamy już 20,9
|
|
Temat:
DEVELIA
Myślę, że dziś już za późno na zakupy ;) Stwierdzenie: "...długoterminowego trednu spadkowego jest tylko kwestią czasu. Pytanie czy dzisiaj jest właściwy moment na zakup akcji LC Corp pozostaje jednak otwarte." po lekkim upiększeniu mogło by być sloganowym hasłem speców z tvn cnbc - ogólne i pozostawiające swobodę fantazji odbiorcy przekazu ;) Otóż technicznie sytuacja w mojej ocenie nie wygląda źle, gdyby jeszcze jutro akcje podtoczyły się do 1,51 to można by było z pewną dozą śmiałości skubnąć coś na kilka dni, jednak długoterminowo myślę, że trzeba czekać na zwiększony wolumen pokroju marca czy kwietnia. Ale jako podstawowe uważam pytanie, gdzie tutaj jest długoterminowy trend spadkowy?
|
|
Temat:
NOWAGALA
Na dziennym od 16.10 jest wyraźny kanał więc wybicie będzie można uznać za potwierdzenie.
|
|
Temat:
GANT
A czy jest któryś z Panów w posiadaniu świeżej wyceny fundamentalnej tejże spółki?
|
|
Na giełdzie stawiam dopiero pierwsze kroki, zaczynałem w aliorze, ale szybko przeniosłem się do KBC. Dodam, co istotne, że jestem studentem(I rok) i do 27 roku życia obowiązują mnie prowizje 0,25% więc to duży plusik. Poza tym platforma "notowania 3 MAX" jest w moim przekonaniu bardziej przejrzysta i myślę, że równie, lub nieco bardziej od NOL3 rozbudowana. Ponadto interface na stronie jest świetnie rozbudowany, analizy itd. Co do tego problemu z smsami w aliorze, tutaj dostałem klucz cyfrowy(urządzenie na którym wbijam pin i wyskakuje kod jednorazowy którym zatwierdzam każdą transakcje). Podsumowując dla studenta z portfelem 10k to chyba najlepsza oferta :) Pozdrawiam FM
|
|