PARTNER SERWISU
qdgdwtnt
331 332 333 334 335

Kiedy dno bessy?

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 22 stycznia 2010 21:57:19
"Tato, tato, sprawa się rypła." :D
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 22 stycznia 2010 22:10:34
no i Tatulo dał zarobić.

Buldi, ogromne thx, utrzymywałeś mnie w przekonaniu, jako jedyny, że eski po 2486 to słuszna decyzja. już dzisiaj chciałem zamykać, ale sumienie szeptało co innego: "im dłuższa konsola, tym ruch mocniejszy". po tak długiej konsoli 80 pkt było za mało. tylko jak daleko i kiedy zamykać eski? to, że przebijemy 2390 raczej pewne, a to jest wsparcie trendu wzrostowego. zagadka na weekend nie lada.

w tym roku Mikołaj przyjechał w styczniu :) i to jaki bogaty :)

wreszcie i Miśkom coś się należy po 9-cio miesięcznych dożynkach. pazdrawlaju Niedźwiadki
Edytowany: 22 stycznia 2010 22:12

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 22 stycznia 2010 22:18:05
ja dziękuję buldiemu za sygnał - idealnie wychwycił górkę
(wyniki GS),choć pewnie żartował wtedy z pozycją.

ja podjąłem decyzję zaraz po danych o bezrobociu,
choć to nie one spowodowały spadki, lecz Obama.
więc to przypadek że udało się tym razem. i przypadek że nie spasowałem
przy 2480 wczoraj. za dużo tej przypadkowości u mnie. niby liczy się efekt,
ale następnym razem rynek może zaskoczyć w druga stronę. Think

za pb.pl

Cytat:

Tym razem balastem okazały się deklaracje prezydenta Obamy odnośnie banków i związane z tym obawy o spadek zysków czołowych instytucji finansowych. Z kolei na rynku technologicznym siłę niedźwiedzi wzmocnił raport Citigroup obniżający rekomendacje dla sektora wytwórców urządzeń i maszyn do produkcji układów scalonych. Swoje trzy grosze dołożyła słaba ocena sektora górniczego i hutniczego jaką wydał Goldman Sachs.

czy GS siedzi na krótkich? bo naganiają na spadki.

Edytowany: 22 stycznia 2010 22:23

mathu
0
Wysłane: 22 stycznia 2010 22:28:56
Na wykresie tygodniowym MACD i EMV po raz pierwszy w tej hossie dały sygnał sprzedaży.

Ale z drugiej strony ostatnie dwie świeczki wyglądają identycznie jak pod koniec października. Czyli w przyszłym tygodniu UP :)
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Vox
Vox
297
Wysłane: 22 stycznia 2010 22:30:44
Cytat:
Ale z drugiej strony ostatnie dwie świeczki wyglądają identycznie jak pod koniec października.

nie zgodzę się.

świece japońskie wyrysowały formację "3 czarne kruki" na S&P500

kliknij, aby powiększyć

Cytat:
Trzy czarne kruki (Three Black Crows) - Formacja odwrócenia trendu wzrostowego

to wygląda raczej jak korekta czerwiec/lipiec 09

Edytowany: 22 stycznia 2010 22:35

mathu
0
Wysłane: 22 stycznia 2010 22:34:40
Cytat:
nie zgodzę się.

Ale ja pisałem o tygodniowym.

Z czwartej BOVESPA dziś wyhamowała.
Edytowany: 22 stycznia 2010 22:35

Vox
Vox
297
Wysłane: 22 stycznia 2010 22:36:42
jedyny pozytyw jaki widzę to drożejąca miedź (HG.F)
dzisiaj prawie +2%. Może KGHM zredukuje siłę spadków.

serpico
0
Wysłane: 22 stycznia 2010 22:38:55

eski łyknąłem 07.01 i myślałem, że jajko zniosę. konsola mnie wykańczała. a ile piwa poszło :) myślę, że chłopaki z GS siedzą na esach floresach i jeszcze dobierają. poczekajcie jak w poniedziałek drugi gruby zacznie zamykać swoje elki, bo jak spojrzeć na dzisiejszą:

www.gpw.pl/zrodla/gpw/spws/spw...

to jeden gruby więdnie lub dogorywa jak kto woli

reasumując: jeśli ktoś w przedziale 2450-2500 zbiera esy-floresy przez dwa tygodnie, to nie na dwa dni, nie na tydzień, a przynajmniej do końca rozliczenia, czyli marzec. reszta sama ciśnie się na usta
Edytowany: 22 stycznia 2010 22:41

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 22 stycznia 2010 22:40:13
Z piątej strony w USA to najgorszy tydzień od lutego 2009.

A wiemy, co było po lutym 2009.

mathu
0
Wysłane: 22 stycznia 2010 22:45:53
Znacie może wolumen dzisiejszej sesji na SP500 (indeks, nie f.)?

serpico
0
Wysłane: 22 stycznia 2010 22:57:40
owner napisał(a):
serpico napisał(a):
jeszcze na koniec dnia proponuje rzut okiem na ropkę. nurkuje i to w sposób iście dramatyczny

to rzuć jeszcze okiem w ile dni poszła z 69 na 84$. korekci się

mam pytanie kiedy czarne złoto zakończy "korekcić się"? :)

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 22 stycznia 2010 23:00:02
serpico napisał(a):
no i Tatulo dał zarobić.

Buldi, ogromne thx, utrzymywałeś mnie w przekonaniu, jako jedyny, że eski po 2486 to słuszna decyzja. już dzisiaj chciałem zamykać, ale sumienie szeptało co innego: "im dłuższa konsola, tym ruch mocniejszy". po tak długiej konsoli 80 pkt było za mało. tylko jak daleko i kiedy zamykać eski? to, że przebijemy 2390 raczej pewne, a to jest wsparcie trendu wzrostowego. zagadka na weekend nie lada.

w tym roku Mikołaj przyjechał w styczniu :) i to jaki bogaty :)

wreszcie i Miśkom coś się należy po 9-cio miesięcznych dożynkach. pazdrawlaju Niedźwiadki

a moze tak trailing stop. tak ze 35 pkt

Vox
Vox
297
Wysłane: 22 stycznia 2010 23:17:49
Cytat:

z tym zawsze jest problem. ile razy tak miałem, że mój stop PKC,
był szczytem odbicia. wiecie jaka to frustracja? zajałes dobrą pozycję,
rynek poszedł tam gdzie oczekiwałeś, ale stop zabrał większość zysku.

stopa wyznaczyć można tylko na podstawie wsparć/oporów, lub linii trendów.
a najlepiej śledzić notowania na bieżąco. tyle że nie każdy ma czas.
Edytowany: 22 stycznia 2010 23:19

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 22 stycznia 2010 23:25:14
Za kryzys suprime odpowiadają kolorowe elementy społeczności określane zbiorczo (od kredytu )NINJA.Za spadki w ostatnich dniach odpowiedzialny jest czarny prezydent.A najjaśniejsze Morgany,Goldmany,Prometeusze nasze nieśli nam ogień nadzieji,dźwigali ostatnio indeksy jak krzyż pański.Mówią,nie uznajemy krótkiej sprzedaży.I nie uznają.U konkurencji.
"Fortuna favet fortibus"

bulluk
0
Wpisów: 89
Wysłane: 22 stycznia 2010 23:27:21
serpico napisał(a):

mam pytanie kiedy czarne złoto zakończy "korekcić się"? :)

a kolega znow wrocil polechtac swoje ego ;) szlo przeciw teoriom bylo cichutko, zaczelo sie spelniac nagle powrocila aktywnosc i przypominanie swoich teorii...

Co do sytuacji na rynku to po dzisiejszym zakonczeniu w USA ciezko sie spodziewac pozytywnego otwarcia u nas w nastepnym tygodniu i wogole jakies pozytywniejszej atmosfery. Zwlaszcza ze to co sie zmienilo, jak zauwazyl wczoraj Vox, to ze juz w koncowkach nie wyciagaja Usiakow tylko dociagaja w dol. Az profilaktycznie w poniedzialek wezme sobie jakas eSke, w ramach zabezpieczenia czesci akcyjek, ktore leza i czekaja na dobre czasy ;) A znajac moje szczescie to jak ja(e) kupie to zaraz sie odwroci i okaze sie jeszcze ze zrobie przysluge byczkom ;)

Pozdr

limagraf
0
Wpisów: 412
Wysłane: 22 stycznia 2010 23:47:57
Mam nadzieje ze nam az tak mocno sie nie oberwie w przyszlym tygodniu. Na tle gospodarek swiatowych nasza prezentuje sie dobrze, i gdyby nie opcje walutowe w jakie wkrecily nas banki bylibysmy zdecydowanymi liderami.
Ostatnio pojawiajace sie dane z naszej gosp. w tym rosnace rezerwy pieniezne firm pozwalaja patrzec z nadzieja w przyszlosc.
Zastanawia mnie tylko tak mocna zlotowka w dniu dzisiejszym?????d'oh!
Płyń za rekinem trafisz do ludzi.

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 23 stycznia 2010 00:07:08
Vox napisał(a):
Cytat:

z tym zawsze jest problem. ile razy tak miałem, że mój stop PKC,
był szczytem odbicia. wiecie jaka to frustracja? zajałes dobrą pozycję,
rynek poszedł tam gdzie oczekiwałeś, ale stop zabrał większość zysku.

wybacz Vox, troche sie pomadrze (nieraz niezle oberwalem, wiec przyznaje sobie prawo do wymadrzania sie :)). Znam te rozterki z autopsji, ile to niepotrzebnio odwroconych pozycji bylo, ile prowizji od glupich zlecen zaplacilem, ile razy mnie wywalilo w najglupszym mozliwym miejscu, ile sie owsciekalem na samego siebie, pewnie wszyscy to znaja.

moje rady to:
-umiarkowanie w wielkosci pozycji= mniej nakrecenia i nerwow = mniej glupich ruchow=mniej bolu (moze nie zarobie wszystkich pieniedzy tego swiata, ale przynajmniej nie strace wszystkich moich
-filtr czasu lub filtr zakresu badz oba jednoczesnie, ewentualnie dzialanie jedynie na koncu sesji
-jezeli w trakcie sesji wpadnie komus do glowy pomysl na otwarcie pozycji to z realizacja lepiej sie wstrzymac 1 dzien.

to tak z moich doswiadczen, oczywiscie obserwacje i wnioski mozna mnozyc ale w moim przypadu to te sa najwazniejsze

edit: stopa mozna wyznaczac wedle uznania, max straty, min zysku, wedle tego co ci baba nad uchem gada :) itd
edit2: trailing stop podalem jako chyba niezle rozwiazanie gdy jestesmy juz zadowoleni a ciagle czujemy niedosyt
Edytowany: 23 stycznia 2010 00:11

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 23 stycznia 2010 12:20:05
Vox napisał(a):

Jeżeli chodzi o kontrakty : moje podejście jest inne.
Podobnie ja Konik uważam że impulsywne podejmowanie decyzji w trakcie sesji przynosi więcej szkód niż pożytku i osobiście staram się wstrzymać z decyzją do fixu, choć nagłe zwroty akcji zdarzają się często w trakcie.
Bardzo istona jest też wielkość utrzymywanych pozycji - o której wspomniał. Zbyt duża chciwość może doprowadzić do straty która nie jest akceptowalna. Łatwo wtedy wpaść w delikatnie mówiąc nastrój melancholijny, a jak wiemy najgłupsze ruchy są owocem nadmiaru emocji.
Ja stopów nie ustawiam na koniach, bo mam również za sobą bardzo złe doświadczenia z nimi związane. Też nie raz zdażyło mi się że wybrali mi stopa co do pkt. angry5
Zamiast tego odwracam pozycję w punktach wskazanych przez sztywne zasady na jakich zbudowałem swój system.
Taki system to żadna nowość ani nic nadzwyczajnego. W moim przypadku to siedem wskażników AT, niektóre ze zmodyfikowanym parametrem w czterech interwałach czasowych - dobranych tak by mechanicznie wskazywały obecne krótkoterminowe trendy. Nawet zajmowanie pozycji jedynie wg najzwyklejszego MACD w interwale 60min w dłuższym czasie przynosi efekty - można sprawdzić. To ich wskazania zastępują mi zlecenia SL, jednocześnie są zgodne z dopuszczalnym przeze mnie ryzykiem.
Takie podejście bardzo odciąża psychikę nawet w trakcie wpadek. Daje natomiast satysfakcję, gdy na wyniki spojrzy się w dłuższym czasie.
Można w to wpleść (tylko dla niedźwiedzi) zasadę gry na krótko po przekroczeniu poprzedniego szczytu. Wtedy stopniowo buduję pozycję faktycznie ustawiając się na kolejnych oporach. Choć to nie zgodne z zasadą gry z trendem, też ma swoje logiczne uzasadnienia. Zazwyczaj kiedy dochodzi do przełamania silnego oporu jakim jest poprzedni szczyt z powodu wysiłku jaki byki muszą włożyć wskaźniki się "przegrzewają" i niewielki mają potencjał do dalszych wzrostów (to nie dotyczy spółek -szczególnie tych o małej płynności). Ruch zwrotny jest wtedy przeważnie dynamiczny.
Pomijając słuszność moich teori - najistotniejszym jest więc zbiór sztywno określonych (najlepiej indywidualnie) zasad dopasowanych do swoich możliwości i konsekwentne się ich trzymanie.
Edytowany: 23 stycznia 2010 12:22

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 23 stycznia 2010 13:06:23
buldi napisał(a):

Ja stopów nie ustawiam na koniach, bo mam również za sobą bardzo złe doświadczenia z nimi związane. Też nie raz zdażyło mi się że wybrali mi stopa co do pkt. angry5

To samo,tylko z akcjami.d'oh!
Ileż to razy wywalało się spółkę na raz,i robiło minimum dzienne,bo coś ciekawszego było na oku,i rosło,rosło.love4
Potwór o zielonych oczach kazał brać pkc-em.Ech,nie ma jak nauka na własnym grzbiecie.blackeye .Bezcenne.
Systemów,metod jest całe mnóstwo.Najlepszy autorski,wypadkowa naszych potrzeb i doświadczeń thumbright
"Fortuna favet fortibus"

Vox
Vox
297
Wysłane: 23 stycznia 2010 13:49:03
co do kontraktów buldi, stopy mam, ale w zeszycie.
nie wklepuje ich w arkusz, chyba że nie mogę pilnować notowań.
gram intuicyjnie, wspierając się AT, i analizą parkietów zagranicznych.
a emocje to największy wróg. ale z czasem człowiek się wyrabia i nie reaguje
tak głupio jak na początku.

na akcjach jest łatwiej grać, bo gramy bez lewara, z mniejszym ryzykiem.
mniejszy stres = trafniejsze decyzje.
Edytowany: 23 stycznia 2010 13:50

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

331 332 333 334 335

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,594 sek.

qzzxsdzg
xxbtyfvg
zstrvxqt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jqojdbki
zlpmvmpk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat