PARTNER SERWISU
vuyjmiix

HSBC bank

Emil
2
Wpisów: 112
Wysłane: 26 marca 2010 18:36:31
Zauważyłem reklamy Hsbc banku na forum i z rozbawieniem przypomniałem sobie moją wizytę w tym banku w Wielkiej Brytanii gdzie chciałem założyć konto oszczędnościowo inwestycyjne chcąc wpłacić na konto znaczną kwotę kilkadziesiąt tysięcy funtów. Pracownik HSBC od razu na początku naszej rozmowy spytał o moje obecne zarobki obejrzeżał wszystkie wymagane dokumenty . Stwierdził następnie, że owszem może założyć takie konto, ale on musi poczekać na formularz, który przyślą mu z innego banku HSBC z Manchesteru (?).Zaznaczam, że nie posiadam żadnych kredytów. Pół roku minęło i nie doczekałem się nawet kontaktu telefonicznego. Rozmawiając z pracownikiem HSBC w pomieszczeniu musiałem słuchać głośnej, zbyt krzykliwej muzyki a pracownicy oddziału stwarzali wrażenie jakby byli na haju. Takie podejście do klienta skutecznie zniechęca mnie do potencjalnego korzystania z usług HSBC, np.: w Polsce. Myślę, że w U.K. są ogromne możliwości zrobienia kariery przez polskich bankowców. Życzę powodzenia king

Emil
2
Wpisów: 112
Wysłane: 26 marca 2010 19:20:20
Aby nie obrażać pracowników innych odziałów zaznaczam, że chodzi o bank w hrabstwie Dorset w Bournemouth przy High Streetsex

erfanus
0
Wpisów: 69
Wysłane: 26 marca 2010 21:45:14
Banki na Wyspie to generalnie temat na dluga dyskusje...

Maja obsesje na punkcie sprawdzania przelewow i podejrzen o praniu pieniedzySick

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 27 marca 2010 00:01:04
erfanus napisał(a):
Banki na Wyspie to generalnie temat na dluga dyskusje...

W Irlandii podobnie. Ja z niedowierzaniem i nie ukrywam - irytacją - przebijałem się przez te biurokratyczne procedury otworzenia konta bankowego. To było około trzech lat temu. Trochę się sytuacja poprawiła od tamtego czasu. Najnormalniejszym dla mnie bankiem jest NIB, który jest córką Danske Bank. Zapewne dlatego jest w miarę normalny z bardzo dobrym interfacem internetowym thumbright

System bankowy w Polsce wspominam z łezką w oku. Szczególnie mój ulubiony mBank thumbright To niebo a ziemia. Wystarczy, że wspomnę o koszmarnych rozwiązaniach internetowych BOI (Bank of Ireland):

- niewygodne i nieprzemyślane,
- przedziwne sposoby logowania,
- konieczność potwierdzania dodawanie nowego beneficjenta telefonicznie - w godzinach pracy biura :D czy też konieczność czekania na list potwierdzający z Dublina 2 dni :D

Jak w filmach Barei....
Klika się i sprzedaje ;-)

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 3 maja 2010 15:51:55
Tez mam kiepskie doswiadczenia z HSBC w GB, u mnie byl to oddzial w West Sussex – jak z polska skarbowka, musialem udowodnic, ze nie jestem wielbladem. Prawdopodobnie bylo to tak skomplikowane, bo musialem to zrobic na cito, a nie mialem jeszcze zadnych rachunkow za prad, wode, etc – jedyne co mialem to kontrakt. W koncu przekonalem urzednika I mojego szefa, by wystawili mi ‘referencje’ I dopiero wtedy zaskoczylo. Potem bylo juz tylko gorzej – obsluga on-line to porazka, przelewy, wylacznie na zdefiniowane wczesniej konta (w placowce), przelewy na sume wieksza od 1000GBP tylko w placowce, a przelewy na konto poza UK – niemozliwe. Tj. mozliwe, ale tylko za slona oplata i… w placowce. Ale token do e-konta daja od reki blackeye
Podstawowa karta to wyplata z limitem dziennym 300GBP (nie mozna go podniesc, nie mozna nia placic w sklepie), karta rozszerzona to znowu limit dzienny 1000GBP (tez zdaje sie nierozszerzalny, ale juz mozna placic w sklepie), cokolwiek bardziej skomplikowanego niz platnosc karta – tylko wplacowce.
Najlepsze jest to, ze reklamuja sie jako miedzynarodowy bank – zapytalem, czy przeniosa moje konto do Niemiec. Yyy-yyy - nie ma takiej mozliwosci.
Ostatnia rzecz – konto firmowe mialem darmowe przez pierwsze 2 lata prowadzenia, ale normalne konto bylo platne I to wcale nie mniej niz u konkurencji – no ba! Za jakosc sie placi blackeye
Jedyne na co nie moglem narzekac, to obsluga – spokojna, rzeczowa i grzeczna (w angielskich tych slow znaczeniu).
Szczerze odradzam.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 3 maja 2010 17:28:07
Ja otwierałem w Lloyds w Glasgow. Do otworzenia zwykłego konta potrzebne były: list od pracodawcy z potwierdzeniem ze mnie zatrudnia, gdy przyniosłem odmowa bo nie ma daty od kiedy pracuje. Potem jeszcze raz bo musi byc na papierze firmowym. Myślałem że mnie szlag trafi. Dyskusje, tłumaczenia nic nie dawały. List od Landlorda ze mi wynajmuje mieszkanie, na ile, za ile, od kiedy, do kiedy. Potwierdzenie choc jednego zapłaconego rachunku (gaz, prąd lub telefon.). I weź to wszystko załatw jak dopiero co zacząłeś pracować a np rachunek za gaz przychodzi co 3 mce a konto i karta jest niezbędna do normalnego funkcjonowania. W końcu wkurzył się mój boss i załatwił wszytko jednym telefonem. Dzwonił przy mnie... ale ich tam rugał. Karta, konto online od ręki. Żadnych limitów wypłat i kosztów.
Aha... z każda wizyta z banku trzeb było wcześniej sie umawiać na spotkanie. Telefonicznie lub osobiście. Szok i zdziwienie dla kogoś kto konto mógł założyć od reki w każdym banku w Polsce. Z dalszej użytkowania już byłem zadowolony.
Albo my ich, albo oni Was.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 3 maja 2010 17:33:14
może bierze się tą stąd że w UK nie ma dowodów osobistych?

zased
0
Wpisów: 6
Wysłane: 3 maja 2010 20:17:09
Ja tam mam konto w HSBC od 4 lat i nie moge sie skarzyc. Fakt na poczatku moglem otworzyc tylko konto okrojone (karta tylko do wyplat z bankomatu itp.) ale po bodajze 3 miesiacach przeistoczylo sie w normalne. Nie place ani zlotowki, mam karte visa, ktora poslugiwalem sie w kilku krajach i dziala... Od czasu do czasu dzwonia mi i zapraszaja na spotkanie, zeby mi wcisnac jakes konto z calym pakietem zbednych dla mnie uslug, ale robia to z taktem.... Co do przelewow to przynajmniej w UK mam darmowe (zagranicznych jeszcze nie mialem potrzeby robic wiec nie wiem).... Dostep przez internet wystarczajacy... Do placowek nie chodze bo nie ma potrzeby - wszystko idzie zalatwic przez internet... Zadnych prowizji za wznowianie kart itp... Slowem nie sciagneli ze mnie ani jednego pensa przez te cztery lata, a zarabiaja chyba jeynie na prowizjach ze sklepow, gdy posluguje sie karta i tak powinno byc.... Acha oprocz kata biezacego mam tez konto biezaco-oszczednosciowe (mix konta zwyklego i oszczednosciowego) i kato oszczednosciowe oczywiscie oba o wyzszym oporocentowaniu i wszystkie obslugiwane sa przez neta...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,186 sek.

cjyzzmag
ikmzwehi
celjuxft
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hnootdev
revavnfm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat