Również jestem jedym z wielu osob przegladajacych to forum. Mam pytania odnośnie tego co napisales o swoim ruchomym SL:
morfeusz napisał(a):
Tak jak pisałem kupiłem po 116 zł. Tak więc najpierw patrzę na wykres i szukam 5 dniowego minimum(nie jest to zasada, wszystko zależy od instrumentu - na walutach może być to minimum z 3 godzin). Wybieram poziom 114,85 zł.
5-dniowe minimum na KGHM od 13 kwietnia to nie bedzie poziom 107,20 ? 114,85 to chyba 1-dniowe minimum (bynajmniej jedynie z tym udalo sie mi powiazac sie ten poziom)
morfeusz napisał(a):
Jeżeli kurs od tego momentu wyznaczy nowe maksimum w cenach zamknięcia to wtedy automatycznie przesuwam stop lossa o różnicę między nowym szczytem a poprzednim szczytem intraday. Czyli jeżeli KGHM wybije się na 118 zł w cenie zamknięcia to ja przesunę stop lossa o różnicę 118 - 117.80 czyli o 20 gr.
Oczywiście może przyjść moment kiedy zdecyduję się zamknąć całą pozycję. Ale myślę że ten system pozwala zyskom rosnąć a straty są cięte na bieżąco.
Czyli nowe maksima intraday zupelnie Cie nie interesuja? Jedynie close ?
I pytanie z ciekawości
Jest to Twoja autorska metoda wypracowana na podstawie doświadczeń czy też posiłkowaleś sie jakoś literatura czy też publikacjami ?