ami napisał(a):
A tak poza tym mam pytakno, czy od jutra PZU będzie w indeksie W20 i czy będzie możliwa jego krótka sprzedaż? Czy ktos cos wie?
I jeśli tak to jaka spółka wyleci z W20 w miejsce PZU?
Bioton ma mniejszą kapitalizację od Cersanitu, za to ponaddwukrotnie większe obroty. Ja tam wolę Bioton w W20, bo bardziej zależy mi na wzrostach mWigu40. Uważam że wpływ obrotów na ustalenie przynależności do indeksu powinien być znacznie mniejszy. Twórcy tego systemu nie uwzględnili faktu, że przynależność do blue chipów automatycznie zwiększa płynność papieru, co pozwala syfom pokroju biotonu, skotanu czy centrozapa utrzymywać się w wyższych indeksach. Co myślicie o WIG30?
A co do PZU:
Cytat:Zakwalifikowanie akcji spółki do indeksu WIG20 nastąpi od sesji w dniu 17 maja, w trybie nadzwyczajnym, po trzech sesjach od dnia pierwszego notowania, o ile wartość akcji w wolnym obrocie w dniu ich pierwszego notowania stanowić będzie co najmniej 5 procent wartości kapitalizacji portfela indeksu WIG20 w tym dniu - głosi komunikat GPW.
Jeśli te warunki nie zostaną spełnione, akcje PZU wejdą do indeksu WIG20 od sesji w dniu 20 września.
Aktualnie: MRB(100%)