NOL3 (np. w Alior Banku) ma taką funkcjonalność. Wada: musi być włączony podczas sesji.
|
|
michal_o napisał(a):A jakie to ma znaczenie?
Nasdaq na (-) / S&P na (-)...
A nasz bazar dziś ładnie na (+) ! Spore, wbrew pozorom. Nasz bazar drugi dzień z rzędu kończy na plusie, dzięki temu, że USA było na plusie w momencie fixingu u nas i w obu przypadkach wydawało się, że to koniec korekty i że byki w końcu zebrały się do ataku. Jednakże, koniec notowań USA ukazał po raz kolejny brutalną prawdę, że nie Stany nie przełamały kanału spadkowego - my też nie. Co oznacza, że wciąż obowiązuje nas trend spadkowy, a odchylenie od S&P i NASDAQ trzeba będzie wkrótce oddać - czy to w postaci jednego mocnego spadku, czy to w postaci słabszego niż w USA odreagowania.
|
|
michal_o napisał(a):Staram się być OBIEKTYWNY i podaję raz jedną raz drugą ! Nie no - wybacz, ale OBIEKTYWNIE byłoby podawać jedną I drugą razem. S&P500 - 1080.27 (-0.68%) 21:05
|
|
krzem78 napisał(a):No i niespodziewanie świeczka się poprawiła. Tak, znowu. Już kolejny raz sesja rozstrzyga się w końcówce. Co ogólnej diagnozy nie zmienia - kurs wrócił do krótkoterminowego kanału spadkowego i dopóki nie ma jego potwierdzonego przebicia górą - dopóty nie można mówić o końcu korekty.
|
|
michal_o napisał(a):Na tę chwilę mamy ciekawą sytuację:
1. Koperek => HG.F +3.65% / imponujący wzrost. 2. Ameryka: - BOVESPA => +2.74% / ładny wzrost. - S&P 500 => +0.42% / prawie jak BOVESPA.
Dzisiejsza walka na S&P 500 jest, moim zdaniem, walką o powrót do krótkoterminowego kanału spadkowego, który został wyłamany dołem wczoraj. Walka ta została, jak na razie przegrana (choć do końca sesji jeszcze 20 minut). Co więcej - widzimy długą świecę z górnym cieniem, co zapowiada raczej kontynuację spadków niż wzrosty. W dodatku nasz W20 wyskoczył przed szereg, kończąc całkiem obiecującą świecą wysokiej fali (ale na nieco za małym wolumenie). Niestety, wykres tygodniowy wygląda paskudnie, krótkoterminowy trend spadkowy nie został przełamany i nie sądzę, by poniedziałek był dobry dla posiadaczy pozycji L i akcji. Co więcej, wydaje mi się, że po kolejnym ataku niedźwiedzi padnie 1-6- na S&P, co dla nas oznacza test dołków lutowych. Reasumując - dopóki nie zostały przełamane krótkoterminowe trendy spadkowe, trudno wyrokować, ile jeszcze potrwa korekta.
|
|
nocnygracz napisał(a):A ja spore zagrożenie widzę w możliwym zniechęceniu indywidualnych graczy do GPW. Takie harce jak wczorajszy nie są zdrowe dla psychiki większości graczy. To jeszcze ja prospadkowe: ogromne straty, spowodowane powodzią, przełożą się na gorsze wyniki kwartalne spółek.
|
|
Kanoniers napisał(a):Niestety wydaje mi sie ze teraz bedzie jedynie przystanek przed dalsza jazda w dol ale moge nie miec racji bo juz sie pogubilem przez to bujanko ... Moim skromnym zdaniem to tylko odbicie. Dojedziemy do SMA200 w oparciu o 2288 punktów (górka lutowa), a następnie znów na południe, w stronę dołków lutowych. Ruch korekcyjny w górę jest normalny po przełamaniu istotnych wsparć (SMA200).
|
|
krewa napisał(a):limagraf napisał(a):Czy ktos moze potwierdzic ze jutro niemcy beda glosowac nad pomoca ... tak, ich parlament ma jutro przegłosować wydatek na ten cel w wysokości 123 mld €. Jeśli nie przegłosują to i dołek lutowy może nie pomóc... Czy ktoś wie, czy taki scenariusz jest realny?
|
|
serpico napisał(a):pełen szacun, za to, że wiesz czym różni się Warmia od Mazur. na pw organizujemy piwo w Olsztynie, analityczno-alkoholowe hehehe nie zaśmiecamy wątku Wiem. I moi znajomi też JUŻ wiedzą. ;D A żeby nie było, że spamuję to uprzejmie donoszę, że S&P chyba jednak zamknie się blisko dziennych minimów (a może i poniżej). W tej chwili wygląda to bardzo źle. Czyli szansa na W na kontraktach chyba właśnie poszła 3,14zdu --> cena docelowa ok. 2170.
|
|
serpico napisał(a):piwo w Olsztynie? z chęcią, jestem ZA Olsztyn leży na Warmii. :) Kiedy to piwo? ;P
|
|
buldi napisał(a):Jakieś 12 godzin. Młotek na S&P. Czyżby jednak naprawdę nieco koślawe W? :)
|
|
buldi napisał(a):Już raz odbiło od 666, teraz kolej na 1111. Szkoda, że nie 2222. ;D Ostatnie pięć minut handlu... Surowce wyszły na zielone, ale S&P chyba skończy na minimalnym minusie... Znowu jutro będzie nerwówka, ech.
|
|
lajkonik napisał(a):W skrócie: kolejni anale potwierdzają ważność 200 sesyjnej średniej, od której odbił się dziś S&P. Podobnie jak nasz WIG20. Jak to utrzymamy to będzie dobrze Na razie 1111 trzyma. :)
|
|
Kamil napisał(a):Czy zjawisko produkowania pieniądza przez bank centralny to prawda i czy system bankowy w Polsce też tak działa? Obejrzałem sobie taki filmik ( 47min. "Money as Debt") i jeśli to prawda to jestem zszokowany. Z tego co tam mówią to banki w Ameryce mają mniej niż 1/10 pokrycia kredytów w depozytach. Reszta jest sztucznie wyprodukowana we współpracy z FED-em. W związku z tym dlaczego inflacja utrzymuje się na relatywnie niskim poziomie. Ja też nie wierzyłem w ten filmik. Dopóki nie znalazłem prawie identycznego na stronie NBP. Link: www.nbportal.pl/pl/np/animacje...Tak więc - tak, ten film to prawda (przynajmniej w części dotyczącej kreacji pieniądza). I tak - w Polsce też to tak działa.
|
|
Ale co do rozliczania kontraktów dobrze mówię? :) nocnygracz napisał(a):Nie wiesz czy w czerwcu seria U będzie notowana z dyskontem. Może nawet baza znów będzie dodatnia (co w hossie zdaje się powinno być rzeczą naturalną). Zgadza się - nie wiem. Ale mogę się domyślać. Bo skoro seria M jest notowana z dyskontem, to U - też. A jeśli M zacznie być notowane z premią, to U podąży za nią. Chyba że takiej korelacji nie ma i możliwe jest np. dyskonto na M i premia na U? Poza tym, jeśli do czasu wygaśnięcia kontraktów baza stanie się dodatnia, to należy zamienić serie (S na M, L na U) i trzymać dalej. Nie wiem, trudno mi to jakoś ładnie napisać. Chodzi tylko o to, że przy notowaniu z dyskontem długie pozycje na wygasających kontraktach mają pewną "premię", a przy notowaniu z premią - pozycje krótkie.
|
|
Dzień dobry!
Ciąg dalszy pytań o kontrakty. Otóż - kurs kontraktów serii czerwcowej FW20M10 wynosi na tę chwilę 2396, natomiast kurs WIG20 - 2424,86. Różnica wynosi więc 28 punktów. Jeżeli dziś byłby dzień wygasania kontraktów to kontrakty te zostałyby przeliczone po kursie 2424, a więc posiadacze długich pozycji zarobiliby 280 zł na kontrakcie, zgadza się?
Czy to oznacza, że kontrakty te w tej faworyzują pozycje długie? To znaczy, że posiadacz długiej pozycji ma potencjalnie 28 punktów przewagi nad posiadaczem krótkiej pozycji? Czy w końcu - zajmując pozycję L i S na kontraktach różnych serii (w tej chwili ich cena jest taka sama) dokonuję arbitrażu (bo seria M zrówna się z kursem w dniu wygaśnięcia kontraktów, a seria U nadal będzie notowana z dyskontem)?
|
|
Wg NOL-a dzisiejsze obroty na WIG20 to 815 071 043,90. To nie jest błąd? Naprawdę były takie niskie obroty?
|
|
white_eagle napisał(a):[quote=Abraxas] przecież pierwotnie debiut miał sie odbyć 14 maja. w momencie pisania artykułu była to aktualna data Ok, wytłumaczę. Wpisałem w google: pzu w wig20 i to był bodajże drugi lub trzeci link. Jeśli ktoś na niego wejdzie, przeczyta i uwierzy to się zdziwi. Tym bardziej, że w artykule nie jest wyrażone przypuszczenie, ale pewność. :)
|
|
|
|
Vox napisał(a):NOL3 pokazywał ze jest połączony z serwerem, tylko że czas w nim podawany był czasem t-15 minut. i notowania także. pomijam fakt że cały system był w kolorze czarnym tak że nic nie było widać. Ja tak nie miałem. Choć faktem jest, że dziś Alior strasznie dał ciała. W pewnym momencie NOL padł (najpierw przed rozpoczęciem sesji, a później w trakcie), ale opóźnienia notować nie zauważyłem...
|
|
ami napisał(a):Podobno mbank cały dzień dziś nie działa, kłopoty sa też z Aliorem. Niezłe wały robią  dobrze ze BOS jakoś ciągnie NOL w Aliorze znowu leży. :/
|
|
daniel23651 napisał(a):Wiem że to nie jest miejsce( chodzi mi o wątek na forum) na takie pytanie, ale które dzisiaj BM. działają bez zarzutów, bo jak wiemy Alior i znowu mbank łapią zwiasy aż strach zlecenie wystawiać, bo nie wiadomo, co się z nim stanie Odwołuję marudzenie nt. złego kursu otwarcia. To tylko pani z infolinii okazała się niekompetenta, ale wujek google rozwiał wątpliwości. Natomiast zlecenie anulowane/modyfikowane nadal wisi - od 8:15... Może BOSSA chodzi dobrze? :)
|
|
mathu napisał(a):Wybaczcie że zadaję głupie pytanie - dziś jest ten debiut PZU???
Cały feed z GPW na stooqu leży... Debiut PZU jest 12. To, co jest teraz, to tylko preludium. :)
|
|
daniel23651 napisał(a):Się wystraszyłem, myślałem że zwias będzie trwał dłużej teraz na szczęcie wszystko w porządku z mbank A Alior odwala kaszanę. :/ Godzinę już czekam na anulowanie zlecenia (po telefonie do biura), naliczył mi cenę otwarcia z kosmosu, a teraz jeszcze mam 2x30 akcji PZU, chociaż brałem tylko 30... :)
|
|
Pitufo napisał(a):Nie da się ukryć, że dziś "zakryjemy czapkami" część zeszłotygodniowych spadków. Niestety dziś kolejny raz padł ALIOR, a przynajmniej NOL, więc ja dziś chyba sobie tylko popatrzę jak inni robią zakupy NOL padł na kilka minut, na szczęście. Bo już ładowałem strzelbę. :D
|
|
Temat:
KGHM
Vox napisał(a):wariant pewny - euforia na rynkach, wielka luka w górę na EURUSD. wg. przecieków mają rzucić 600 mld Euro - starczy na kolejny rok hossy. a potem się zobaczy. niewidzialna ręka rynku działa Oby, oby. Jutro L-ki od rana otwarte i zbieramy na wakacje. :D Swoją drogą - masz gdzieś w dużych rozmiarach swojego avatara? Szczególnie interesuje mnie data tej gazety... ;)
|
|
Temat:
KGHM
koszyk napisał(a):Ja osobiście, przestraszony jestem coraz bardziej. Finanse światowe brną pełną parą do destrukcji. Nerwowe ruchy widać gołym okiem.
To jasne, że to się nie może dobrze skończyć. Ale chwilowo, rynki powinny zareagować uspokojeniem. W końcu parkiety lubią takie "pakiety stabilizacyjne", bo nie uderzają bezpośrednio w nikogo, a już na pewno nie w giełdę (np. dzięki temu jakaś spółka nie ogłosi bankructwa i już jest pretekst do odbicia). A w długim terminie... Cóż - słusznie zauważyłeś, że najlepszy były Nostradamus. :)
|
|
Świetna robota. :)
|
|
Temat:
KGHM
koszyk napisał(a): Zobaczymy.
Jedyna pewna rzecz na giełdzie. ;) Myślę, że sporo zależy od przyjętej perspektywy - w długim terminie rzeczywiście trudno przewidzieć, co będzie dalej i jasne, że jedna świeczka niczego nie przesądza. I faktem jest, że miedź ma jeszcze z czego spadać tym bardziej, że niektórzy donoszą o zadyszce chińskiej gospodarki. Jednakże ja inwestuję (spekuluję :)) na krótko, w związku z tym liczę na dynamiczne odbicie w przyszłym tygodniu - jeśli tylko klimat ogólnorynkowy się nieco uspokoi to KGHM ma szansę odbić sobie część spadków. :)
|
|
Temat:
KGHM
koszyk napisał(a):Ciekawa sytuacja na miedzi. Rynki akcji spadają, natomiast miedź się trzyma, a w piątek nawet zieloną świeczkę udało się "wymęczyć" W ślad za nią KGHM na ostatniej sesji bywał zielony. Bo ja wiem, czy to było takie wymęczone? +2,44% z małymi cieniami to całkiem niezły wynik. Zwracam też uwagę, że akurat na fiksie (naszym) miedź zaliczyła lokalne dno - stąd KGHM -2% - by tuż po nim dość mocno wystrzelić w górę. Zwracam też uwagę na spory wolumen. Być może widzimy formację objęcia hossy, ale to wymaga potwierdzenia. Myślę, że w poniedziałek może być całkiem niezła sesja dla KGHM-u (dobry wynik miedzi + silne wsparcie na SMA 200 i górce lutowej/dołkach grudniowych), która powinna wskazać dalszy kierunek kursu.
|
|
Temat:
LOTOS
mkk napisał(a): Jeżeli zejdziemy wyraźniej w dół na najbliższej sesji, można spodziewać się dalszych, poważnych spadków. Co gorsza nie widzę jakiś mocnych, sensownych wsparć, które mogłyby szybko powstrzymać marsz na południe. Pierwsze to dopiero gdzieś pomiędzy 25 a 26 złotych. Wcześniejsze wydają się bardzo słabe.
SMA200 - 28 zł. Już raz się obroniła, myślę, że i tym razem ma szansę.
|
|
nocnygracz napisał(a):Mam przeczucie, że SP500 może jeszcze przebić w tej korekcie czwartkowy dołek na 1088. Tak o 1-2 punkty, oni to lubią. I dopiero po tym możemy ze spokojem powrócić do wzrostów. Ale może już przez weekend Wielcy przemyślą te spadki i wytrą krew z parkietów.
Nie wiem, na ile to istotne, ale wydaje mi się, że za zatrzymaniem spadków przemawia też wyraźny wzrost cen miedzi (to dość istotny czynnik - gwałtowny zjazd jej ceny poprzedził korektę) oraz umocnienie złotego (niewielkie wprawdzie, ale jednak umocnienie, a nie kolejne osłabienie). Wydaje mi się, że w poniedziałek nasza giełda zatrzeszczy na wsparciach i może być jeszcze krwawo (symbolicznie), ale Ameryka będzie już na zielono.
|
|
[quote=mkk]Linia trendu trzyma, nie górka lutowa... W każdym razie nie jest źle. Źle będzie dopiero, gdy w poniedziałek nie będzie ruchu do góry.
Chodziło mi o S&P 500. :)
|
|
Wsparcie na górce lutowej się broni. Oby tak dalej. :)
|
|
Daria napisał(a):Abraxas masz może wykres tpsa z oporami? Myślałam, że te spadki są spowodowane dzisiejszym dniem ...... Miałam nadzieję, że jutro wróci do 16 Wykresu nie mam, ale wsparcia to po kolei, od góry: - SMA30 - 16,48 (poległa dawno temu); - SMA15 - 16,39 (jak wyżej); - SMA45 - 16,31 (jak wyżej); - SMA200 - 16,24 (dziś padła); - SMA100 - 16,12 (dziś padła); - górka lutowa (23-24.02) - 15,75 (dziś padła); - dno listopadowe (27.11) - 15,70 (dziś padło); Ratować mogą jeszcze dwa historyczne wsparcia: - dołek z 19-20 września 2009 - 15,65-15,70; - dołek z 17-18 sierpnia 2009 - 15,43-15,51; Jeśli nie zadziała szczególnie wsparcie wrześniowe (czyli to 15,65-15,70) a później sierpniowe (moim zdaniem jest już tylko historyczne i nie odegra żadnej roli) to następne wsparcie (mocne) jest na 15 zł.
|
|
...w dodatku (przepraszam za flood) warto też spojrzeć na futy, w których rzeczywiście można zobaczyć kanał (dołki: 22 i 28.04) i które dziś właśnie ten kanał wyłamały dołem.
|
|
Bartosz napisał(a):@ Abraxas
dołek z 22 pogłebił ruch z 19.04 i odpowiednio dzisiejsza sesja odbiła się od linii poprowadzonej po szczytach, kanał to jest lub nie jak wspomniałeś, na szczescie lada dzień sie o tym przekonamy.
Jakie według Ciebie powinny być spełnione warunki aby taka linia zaczeła być linią kanalu trendowego? Z górą się zgadzam, jest bezdyskusyjna. Natomiast, żeby wyznaczyć dolną linię, trzeba mieć co najmniej dwa dołki. Pierwszy jest i z nim się - co do zasady - zgadzam. Natomiast o tym, czy dziś też był dołek, przekonamy się jutro. Jeśli kurs odbije to będzie można stwierdzić, że rzeczywiście jest to kanał spadkowy (a średnioterminowo - korekta). Natomiast jeśli spadek się pogłębi (po tym, co wyprawiają stany - możliwe) to ciężko mówić o kanale...
|
|
Bartosz napisał(a):za to notowania utrzymaly sie w kanale utoworzonym przez szczyt z 15.04, poprzez 27.04 i 30.04 i rownolegla linia na dole, jestesmy wlasnie na dolnym ograniczeniu tego kanalu Skąd myśl, że to kanał? Z linią trendu - co do zasady - się zgadzam, natomiast brak jest podstaw do wykreślenia dolnej linii kanału. Owszem - być może jest to kanał, ale być może nie. Wystarczy poprowadzić dolną linię po dołkach z 19 i 28.04 i okazuje się, że jesteśmy poniżej dolnego ograniczenia. Albo linię po dołkach z 19 i 22.04 i okazuje się, że to nie kanał, a do tak poprowadzonej linii jeszcze mamy kawałek spadków. Tak więc - skąd takie kategoryczne stwierdzenie, że to kanał?
|
|
Technicznie najbliższe wsparcie to coś koło 15 zł. Dzisiaj poległy ostatnie wsparcie na 15,75 zł.
|
|
Temat:
PZU
Pink_Floyd napisał(a):W swoim DM, mam zlecenie na akcje PZU jako oczekujące. Czy jeśli przez pomyłkę, zamiast innego zlecenia anulowałbym to z PZU, będą jakieś konsekwencje? Nie da się tego anulować. Ewentualne zlecenie anulaty zostanie odrzucone przez giełdę.
|
|
Temat:
PZU
GieKSa napisał(a):Jeżeli w Aliorze jest 0,29% promocyjnej promocji za zakup, ale 0,095% za obrót w miesiącu... Skąd ta myśl? Za kupno i sprzedaż na debiucie zapłacisz: 0,29% [zakup] +0,38% [sprzedaż]=0,67%.
|
|
Dziękuję za wyjaśnienia. Bardzo przydatna rzecz. :)
|
|
Rozumiem. Choć moim zdaniem nie zdyskontował w całości, skoro dzień dywidendy jest za 2 miesiące, czyli widełki mogą się jeszcze rozszerzyć.
|
|
W lutym nie płacono dywidendy, a decyzja co do tegorocznej zapadła dopiero dziś.
|
|
nocnygracz napisał(a):Czyli jakie rozwiązanie? Równoczesny zakup akcji i sprzedaż kontraktu? Tak. Dziękuję za odpowiedź, właśnie o to mi chodziło. :) Wystarczy dobrać kontrakt odpowiedniej serii. Poza tym - ogłoszenie o dywidendzie było dopiero dziś, więc na razie nie spodziewam się gwałtownej reakcji rynku na to info. :) nocnygracz napisał(a):W tym przypadku jest to "hedging doskonały", który nie tylko minimalizuje, ale całkowicie eliminuje ryzyko. Lubię robić coś, co ma w nazwie "doskonały". :) nocnygracz napisał(a):W swoich kalkulacjach zysku nie zapominaj pomniejszyć dywidendy o podatek. ...i prowizję. Tak, pamiętam. :) nocnygracz napisał(a):Nie rozumiem co przez to rozumiesz: Cytat:2. W długim terminie bardziej opłacalne są kontrakty S, ze względu na większe dyskonto względem kursów akcji. Chodzi mi o to, że rozbieżność pomiędzy ceną akcji a ceną kontraktu w miarę upływu czasu wzrasta i to na korzyść akcji. Gdybyś sprzedał kontrakt w lutym to byłby on wart ok. 0,20 zł mniej niż akcje. Gdybyś odkupił go dziś - różnica wynosiłaby ok. 1 zł. Czyli zarobiłbyś 0,80 zł na samym tylko spadku wartości kontraktu względem akcji, nie biorąc pod uwagi ruchu samego kontraktu. Czyli w długim terminie faworyzowana jest strona S.
|
|
Ale przecież dla mnie nie cena jest ważna, tylko zmiana.
Policzyłem różnice dla ostatniego tygodnia i wyszło mi, że rozbieżność między ceną kontraktu (serii M) a ceną akcji wynosi 0,96-1,16 zł, czyli 1,06 zł +/- 0,1 zł.
Policzyłem też różnice dla pierwszego tygodnia lutego i wyszło mi, że rozbieżność między ceną kontraktu a ceną akcji była mniejsza i wynosiła od -0,04 zł (kontrakt był droższy) do 0,42 zł, czyli 0,19 zł +/- 0,23 zł. Wnioski:
1. Kurs kontraktu jest dość mocno skorelowany z kursem akcji, a rozbieżności wynoszą ok. 0,5-3% wartości instrumentów. 2. W długim terminie bardziej opłacalne są kontrakty S, ze względu na większe dyskonto względem kursów akcji.
Tak więc przy dywidendzie wynoszącej 9%, wydaje mi się, że sugerowane przeze mnie rozwiązanie jest w porządku. Jeśli nie - to gdzie popełniam błąd?
|
|
nocnygracz napisał(a): Czyli nie warto.
Dlaczego? Kupuję akcje np. po 16 i sprzedaję futa po 16. Po odcięciu dywidendy kurs akcji spadnie do 14,50, fut (wcześniej) też. W sumie więc strata na akcjach i zysk na fucie się zrównoważą, a dywidenda zostanie. Gdzie jest błąd w tym rozumowaniu?
|
|
Dziękuję. :D
Czyli warto kupić akcje TPSA i S-kę na fucie? :)
|
|
Właśnie! Mam proste pytanie: co dzieje się z kontraktem po odcięciu dywidendy? Czy notowanie go jest zawieszane? Jak zmienia się jego wartość?
|
|
Pamiętaj, że teraz szef będzie z nadania PO - parcie do przystąpienia do strefy Euro i takie tam. Więc te nazwiska mogą być nieaktualne.
|
|
enforces napisał(a): a wy jak myślicie? Jak rynki mogą zareagować w poniedziałek na tego typu informacje? W końcu prezes NBP również zginął. Jestem prawie pewny że gdyby to było w środku tygodnia kurs złotówki przeżył by przynajmniej chwilowe tąpnięcie
Nie wiem, jak zareagują rynki. Moim zdaniem, sporo zależy od tego, kto zostanie wybrany na jego następcę. Z pewnością, gdyby info było w trakcie sesji, mielibyśmy mały (albo i duży) szok. Wiadomo - emocje, niepewne informacje. Na szczęście jest weekend, emocje trochę opadną, sytuacja się nieco wyklaruje, więc raczej reakcja nie będzie tak gwałtowna jakby to mogło być w trakcie sesji.
|
|
Temat:
KREZUS
wujek_staszek napisał(a):Ja bym nie nazywał tego że leci a raczej jest skutecznie spychany. Oczywiście skutek jest ten sam lecz z fundamentami nie ma to nic wspólnego. Wymęczy wszystkich. O jakich fundamentach może być mowa w przypadku spółki, która nie wypłaca dywidendy? Spółka, która nie dzieli się zyskami z akcjonariuszami jest - z punktu widzenia inwestora (a nie spekulanta) - bezwartościowa.
|
|
Vox napisał(a):bardzo ciekawe to co piszesz. jeśli rzeczywiście tak jest, to czy gdy TPS odrobi "wirtualny spadek" to też nie wpłynie na indeks? No jakże nie wpłynie? Jeśli jutro otworzy się mniej więcej na dzisiejszym poziomie (czyli ok. 15,2) to będzie na otwarciu ok. +7%... A to się wprost przełoży na otwarcie indeksów.
|
|
Kurs odniesienia akcji TP na sesję w piątek wynosi 14,28 zł PAP - Biznes 4 Lut 2010, 17:20 04.02. Warszawa (PAP/AP, Reuters) - Kurs odniesienia na piątkową sesję akcji Telekomunikacji Polskiej został ustalony na 14,28 zł - poinformowała PAP Anna Wiśniewska z biura prasowego GPW. "W fazie zamknięcia sesji na rynek trafiło duże zlecenie sprzedaży akcji TP SA, które nie zostało zrealizowane i doszło do równoważenia kursu. Teoretyczny kurs odniesienia akcji TP SA na piątkową sesję został ustalony na 14,28 zł" - powiedziała PAP Wiśniewska. (PAP) pr/ jtt/ http://stooq.pl/n/?f=305350
|
|
Temat:
TRION
emzeta76 napisał(a): Na moje skromne oko amatora, jezeli wkrotce cena zamkniecia bedzie ponizej 0,65 to nastepny poziom wsparcia to okolice 0,45. Niedobrze to wyglada, bo ja wszedlem po 1,17, a wiec strata potworna...:(
Wsparcie jest na 0,63. Reszta się zgadza.
|
|
Temat:
TRION
Prosiłbym o przeklejanie wpisów wraz z podpisem autora. ;) Analizę pisałem ja - Abraxas. :D
|
|
Hmm... Spodziewałem się komentarzy w stylu "no cóż, zdarza" się, a tu takie cenne uwagi. :)
Dziękuję, na pewno skorzystam. :)
|
|
Taurus80 napisał(a):Bo stopy trzeba umiec stawiac :) jezeli cena 1.38 byla dobra dla ciebie to dlaczego postawiles stopa 1.5% nizej ??? Agresywne stawianie stopow czesciej prowadzi do strat jak do zyskow. Miałem gorączkę. ;( Zresztą, nadal mam. ;( Bardziej serio - wsparcie było na 1,38. A teoria mówi, ze kurs poniżej wsparcia nie powinien spaść, nie? :/
|
|
Patrzyłem na Krezusa. Obserwowałem jak spada, spada, spada. Czekałem cierpliwie. Wyznaczyłem kolejne wsparcia. W końcu powiedziałem sobie - to już. Wszedłem po 1,38. Zamknięcie wypadło na 1,40. W środku nocy przypomniałem sobie, że nie ustawiłem stopa. Wstałem, ustawiłem na 1,36 i poszedłem spać.
Obudziłem się później niż zwykle (tekst jak z marnej powieści romantycznej). Gdy spałem, Krezus dojechał do 1,36 a następnie zawrócił. Zamknięcie - 1,46. Dzisiejszy max to jak na razie 1,52.
Morał: stop czasami może uratować d*pę, a czasami wywalić z niemal idealnie trafionej inwestycji. :(
To tyle, dziękuję za uwagę.
|
|
Temat:
KREZUS
Podatki? Zdaje się, że gdzieś czytałem, że dziś był ostatni dzień, żeby skorzystać z odpisu...
|
|
Temat:
TVN
owner napisał(a):czyli zrobiłeś to samo co z łapaniem noży tylko w drugą stronę Na to wygląda... Esh...
|
|
Temat:
TRION
owner napisał(a):jak jesteś w stanie postawić przy tak pikującym kursie jakiekolwiek pieniądze licząc na młotek to prosze bardzo Jeśli byłby to ładny młotek (z maleńkim, białym korpusem) to bym postawił. ;) Ale nie ma, więc nie ma o czym gadać. owner napisał(a):od sierpnia widze przynajmniej kilka młotków a jednego to nawet znam bo kupował dużo drożej niż dzisiaj LOL. :D
|
|
Temat:
TVN
Nie no, nie wierzę. Znowu cud-fix. A ja wywaliłem po 14,10. :/
|
|
Temat:
TRION
owner napisał(a):któryśtam z kolei młotek coś by zmienił? ten z dzisiaj jakby był to w czym by był lepszy od tych kilku co juz było wcześniej? czekać i obserwować i broń Boże nie ruszać Primo: na tym spadku Triona nie było jeszcze ani jednego młotka (który by wyznaczał dołek). Secundo: byłby lepszy o gigantyczny wolumen. Aczkolwiek z konkluzją się zgadzam (czekać i obserwować). ;)
|
|
Temat:
TRION
Patrząc po zleceniach na fiksie, S-ki się już niemal wystrzelały.
No ale młotka nie ma, więc czekamy. :)
|
|
Temat:
TRION
Jakby im się udało na takim obrocie zmajstrować młotek to myślę, że warto spróbować wejść. :)
|
|
Temat:
KREZUS
Ja wszedłem po 1,38. Na razie się broni, zobaczymy co dalej. Chociaż wolumen nadal wysoki, to nie wróży dobrze...
|
|
Temat:
KREZUS
Dziś obrona szczytu kwietniowego. Jeśli puści to następne wsparcia poniżej złotówki...
|
|
Temat:
JUPITER
estevar napisał(a):Mógłby ktoś powiedzieć dlaczego ten kurs tak leci? Apel do ekspertów od analizy technicznej - jakie są wasze prognozy? Nie wiem, czemu spada, ale technicznie jakieś wsparcia zaczynają się dopiero ok. 1,85-1,87.
|
|
Temat:
JUPITER
marcinkam napisał(a): Powoli tworzę prowizoryczne zestawienie możliwych przychodów Jupitera z handlu akcjami oraz z przesacowania wartości posiadanych akcji spółek z GPW ( bo chciałem zauważyć, że wiele osób pisało, że Jupiter powinin miec duży zysk na akcje w związku ze wzrostem wartości posiadanych akcji z GPW, ale jakoś sie wszystkim zapomniało, że najwieksze wzrosty były od lipca, a II kwartal skończył sie z końcem czerwca, więc przesacowanie warości tych walorów nastąpi w raporcie za III kwartał ).
Pozdrawiam serdecznie i czekam na Wasze opinie ( mam andzieje, że nikogo nie zanudziłem takim postem ).
Celna uwaga! Czyżby te wzrosty były związane właśnie z oczekiwanym raportem? :) Poza tym, z tego co piszesz wynika, że Jupiter może mieć jeszcze silniejsze fundamenty niż to wynika z AF na stockwatchu. Ja trzymam kciuki za jutro. :) Zauważam też niejaką korelację między Jupiterem a Krezusem, a ponieważ Krezus ostatnio szybko rośnie to może i Jupiter...? <marzy>
|
|
Temat:
JUPITER
Nieprawda, że pojawił się po 10. ;) Informację o tym czytałem już wczoraj. :)
|
|
Temat:
JUPITER
No, trochę. ;) Jutro się poprawię. ;)
|
|
Temat:
JUPITER
Koniec wzrostów na dziś. Luka bessy trzyma. Ja sprzedałem po 2,34 i jestem happy, bo zarobiłem, ile chciałem. ;)
|
|
Temat:
JUPITER
Zgadzam się z przedmówcą co do zasady jednakże z uwagą, że przebicie kanału od dołu oznacza też połamanie Bollingera i SMA 45 - ergo lepiej wtedy wychodzić. ;) I ewentualnie dokupić na wsparciu 1,98 (po czym wnosisz, że będzie mocne? Nie było testowane...) lub 1,80 (SMA 100). Aczkolwiek to bardzo czarny scenariusz i raczej już mnie wtedy na Jupiterze nie będzie. :)
|
|
Temat:
JUPITER
toimek napisał(a): masz jakies konkrety na podparcie swojej opinii? :)
No jaha. :) Moją amatorską analizę wykresu. ;D I profesjonalną AF na stokwatchu. ;) Od dołu: 1. Ważne wsparcie to SMA 45 - obecnie 2,16. 2. Później 2,12-2,13 - dołki z 2 i 14 września. 3. W końcu - pomocnica wyznaczona na podstawie dołków z lipca - 2,08 na dziś. Od góry: 1. Luka bessy z 31.08/1.09 - 2,40-2,47. 2. Linia trendu na podstawie górek z lipca - 2,34. 3. Ograniczenie trójkąta (na dziś 2,30). 4. SMA 10 - 2,28. W ogóle, na moje oko w tej chwili mamy trójkącik. Były już dwa odbicia od górnego ograniczenia i dwa od dolnego. Teraz powinno być trzecie odbicie ok. 2,15 od dolnej części, a później przebicie górą. Tak to widzę. :)
|
|
Temat:
JUPITER
W najbliższym czasie poniżej 2 zł nie spadnie, a dojechać może do 2,40. ;)
|
|
Temat:
JUPITER
Ja. ;) I planuję dokupić. :)
|
|
Zdecydowanie nie jestem fachowcem, ale kilka uwag mam. :)
1. Kurs nadal w trendzie spadkowym, wczoraj nastąpiła próba jego przebicia (ok. 45,20), ale się nie dało. Dziś to ok. 44,90.
2. W nawiązaniu do powyższego - po próbie przebicia oporu (nieudanej) kurs zjechał na sporych obrotach.
3. Dzisiejszym oporem była SMA 45, która wypadła na poziomie otwarcia. Nie udało się jej przebić.
4. SMA 20 (dziś ok. 46,69) też, jak na razie, poległa.
5. Najbliższy opór to wczorajsze zamknięcie (42,00), ale jest ono niezbyt pewne.
6. Silniejszy opór to 41,16 (połówka białej świecy). Zamknięcie poniżej prawdopodobnie pociągnie za sobą następne spadki. Obrona - to kolejny wzrost (aż to linii trendu).
Uwaga ogólna: niekorzystny układ średnich kroczących. SMA 45 ponad SMA 20, najniżej SMA 10 (dziś SMA 10 nawet poniżej 41,16).
Ciekawostka: MACD wygenerował sygnał kupna.
Ogółem - oglądałem ją wczoraj i nie wszedłem. Szczególnie niepokojący jest układ średnich.
|
|
Temat:
LOTOS
Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę, ale w ostatnim miesiącu zdaje się, że Lotos ukształtował RGR i właśnie czekamy na potwierdzenie?
|
|
Tia... A propos powyższych - system maklerski Aliora się wysypał i leży już prawie 40 minut.
PS. Już działa, leżał ponad 1,5 godziny.
|
|
WatchDog napisał(a):Jedyny jak dotąd bank, który: - nie prowadzi agresywnej i ściemnionej kampanii reklamowej, - płaci jedne z najwyższych odsetek, nie stawiając wysokich wymagań, - nie kiwa klientów zmieniając im po cichu warunki, to Volkswagen Bank. Tak mi się przynajmniej zdaje; jeśli ktoś ma negatywne odczucia albo doświadczenia to bardzo proszę o wpis. Ja mam. :) O ile warunki są w porządku, to obsługa klienta już mniej. Pierwszy zgrzyt to zakładanie konta. Od momentu wypełnienia wniosku do założenia konta minął ponad miesiąc (kurier zawalił). Druga sprawa była znacznie (dla mnie) ważniejsza. Potrzebowałem jednego papierka (jedna strona z podstawowymi danymi, dotyczącymi konta). Skontaktowałem się z infolinią, polecono mi przesłać wzór dokumentu w załączniku, oni podpiszą i mi odeślą. Napisałem krótkiego maila, dodałem załącznik, wysłałem. Dostałem prośbę o wydrukowanie i podpisanie tego wzoru i podesłanie skanu, co niezwłocznie uczyniłem. I nastała cisza. Cisza. I cisza. Minęło ok. 2 tygodni, termin zbliżał się nieubłaganie. Zadzwoniłem na infolinię. Podałem dokładną datę i godzinę wysłania maili. Pani stwierdziła, że mail rzeczywiście doszedł, ale próbowała mi wmówić, że nie miał załącznika (a miał, bo w archiwum wyraźnie był w dwóch postaciach: jako jpg i pdf). W końcu przełączyła mnie do jakiegoś pana, który poprosił o ponowne przesłanie dokumentu z rozbrajającą szczerością przyznając, że "czasami coś się może zawieruszyć". List w końcu doszedł (zwykły, nawet nie polecony mimo że wiedzieli, że zależy mi na czasie). 2 dni po terminie, o którym VW wyraźnie informowałem. Bez przeprosin. A ponieważ to konto dla osób prawnych, spóźnienie banku mogło mnie kosztować ładnych kilkanaście tysięcy złotych. Ogólnie - ten bank ma u mnie, jak na razie, opinię niesolidnego. Mimo że warunki rzeczywiście całkiem niezłe.
|
|
Manat36 napisał(a):Proszę o rozszyfrowanie " Umowa krajowa jednostki pośrednio zależnej" Jednostka pośrednio zależna to taka, w która jest kontrolowana przez inną spółkę zależną. Przykład: spółka B jest spółką zależną spółki A (tzn. spółka ma ponad 50% udziałów w spółce B). Spółka B ma >50% udziałów w spółce C. Spółka C jest spółką (bezpośrednio zależną od B) i pośrednio zależną od spółki A.
|
|