0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
24 czerwca 2010 13:38:06
przy kursie: 3,79 zł
broker_ns napisał(a):Panowie obserwuje spółkę przez ostatni czas i widzę, że ta informacja o ewentualnym przejęciu jej kompletnie nie służy. Skłaniam się do opinii dolarmana gdyż fundamentalnie spółka jawi się całkiem ciekawie (zdrowe finanse, solidny zysk ostatnio) a kurs ani drgnie w ostatnich tygodniach jakby miał jakąś kotwice w okolicach 4 zł. Teraz jeszcze przekroczył dolny opór i robi się mało ciekawie. Ja na szczęście nie zainwestowałem jeszcze (choć była pokusa) czekając na rozstrzygnięcie z Wedlem. Ale jak będzie negatywne info - co zakładam - to kurs jeszcze może być poturbowany i spaść nawet w okolice o których mówił taurus tj. 3,2 - 3,3 zł oczywiście jeśli jednocześnie szeroki rynek będzie testował lutowe dołki. Zbyt duży balon chyba już napompowano z tego przejęcia. Inwestorzy branżowi tacy jak Nestle czy Hershey mogą nawet "lekko" przepłacić a Jutrzenka ma jednak spore ograniczenia finansowe. Zatem szanse Jutrzenki od początku uważałem za bardzo małe. Poczekam jak cena będzie się kształtować i jeśli zejdzie gdzieś w pobliże 3,5 zł to pewnie wejdę Fundamenty sie nie licza jak w gre wchodzi emisja z wylaczeniem prawa poboru :( wytarczy popatrzec jak inne spolki sie w takiej sytuacji zachowywaly :) Niby ma byc emisja pod przejecie a nie wiadomo do kogo jest kierowana to nigdy dobrze nie wrozylo :( jezeli nie przejma Wedla widmo emisji odpadnie jednak krotkoterminowo wywala ci co liczyli na przejecie, jezeli natomiast przejecie sie powiedzie kurs wystrzeli jednak tylko spekulacyjnie bo od gory bedzie trzymany aby emisja byla po jak najnizszej cenie :) Normalka dopiero po zakonczeniu calych ceregieli z emisja i ewentualnym sfinalizowaniu przejecia mozemy liczyc na stabilne wzrosty. Tak ja to wiedze.
|
|
0 Dołączył: 2010-01-04 Wpisów: 594
Wysłane:
24 czerwca 2010 17:19:04
Mimo że byłem sceptycznie nastawiony do tego typu informacji, udało mi się jednak ją potwierdzić ( z zaufanego źródła ) - dzisiaj zarząd Wedla udał się do Londynu, w ich obecności ma nastąpić podpisanie umowy z nowym właścicielem. Informacja prawdopodobnie ukaże się jutro pod koniec sesji.
|
|
Wysłane:
24 czerwca 2010 18:18:37
dolarman napisał(a):Mimo że byłem sceptycznie nastawiony do tego typu informacji, udało mi się jednak ją potwierdzić ( z zaufanego źródła ) - dzisiaj zarząd Wedla udał się do Londynu, w ich obecności ma nastąpić podpisanie umowy z nowym właścicielem. Informacja prawdopodobnie ukaże się jutro pod koniec sesji. Pan Kolanski dzisiaj mial spotkanie w polsce ze zwiazkami zawodowymi wiec niesadze aby lecial podpisywac jakas umowe.
|
|
|
|
Wysłane:
24 czerwca 2010 18:40:02
Taurus80 napisał(a):dolarman napisał(a):Mimo że byłem sceptycznie nastawiony do tego typu informacji, udało mi się jednak ją potwierdzić ( z zaufanego źródła ) - dzisiaj zarząd Wedla udał się do Londynu, w ich obecności ma nastąpić podpisanie umowy z nowym właścicielem. Informacja prawdopodobnie ukaże się jutro pod koniec sesji. Pan Kolanski dzisiaj mial spotkanie w polsce ze zwiazkami zawodowymi wiec niesadze aby lecial podpisywac jakas umowe. To nie wróży nic dobrego, chyba że ktoś go reprezentuje..
|
|
0 Dołączył: 2009-01-19 Wpisów: 1 506
Wysłane:
25 czerwca 2010 08:21:07
dolarman napisał(a):Taurus80 napisał(a):dolarman napisał(a):Mimo że byłem sceptycznie nastawiony do tego typu informacji, udało mi się jednak ją potwierdzić ( z zaufanego źródła ) - dzisiaj zarząd Wedla udał się do Londynu, w ich obecności ma nastąpić podpisanie umowy z nowym właścicielem. Informacja prawdopodobnie ukaże się jutro pod koniec sesji. Pan Kolanski dzisiaj mial spotkanie w polsce ze zwiazkami zawodowymi wiec niesadze aby lecial podpisywac jakas umowe. To nie wróży nic dobrego, chyba że ktoś go reprezentuje.. ja do tego podchodzę tak że nikt o zdrowych zmysłach nie liczył na przejęcie wedla. rynek od razu dyskryminował jutrzenke. dlatego też wielu nie grało pod przejęcie a też i kurs dlatego nie spadnie po tym info, wręcz przeciwnie. nieprzejęcie wedla może się okazać dobrą informacją, w końcu kapitał nie będzie się rozwadniał jeśli chodzi o akcjonariat. dla mnie by styknęło 1 przejęcie rocznie jeśli chodzi o średnie firmy np. kotlin - dania gotowe, jakiś producent przekąsek tzn. chipsów, paluszków itd. gdzieś ostatnio trafiłem też na wypowiedź Kolańskiego nt. inwestycji na wschodzie. Twierdził że najlepiej na rynku rosyjskim występować jako producent rosyjski niż obcy, gdyż to wiele ułatwia. jest prościej. Może trzeba szukać możliwości rozwoju właśnie na wschód? fakt że bodaj 1 firma została przez colian zamknięta na wschodzie, co nie koniecznie może oznaczać wycofanie się z rynku.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-20 Wpisów: 708
Wysłane:
25 czerwca 2010 08:42:20
jest rozczarowanie i kurs już to dyskontuje, a ile jeszcze będzie spadać to moim zadaniem zależy od szerokiego rynku.
|
|
Wysłane:
25 czerwca 2010 09:08:09
przy kursie: 3,75 zł
SirHoe napisał(a):jest rozczarowanie i kurs już to dyskontuje, a ile jeszcze będzie spadać to moim zadaniem zależy od szerokiego rynku. popatrz na oscylatory rsi i sts oraz dolne ograniczenie kanału które co prawda jest spadkowe ale idealnie pokrywa się z dołem wczrajszej świeczki [dołki początek 2010, 3 luty 2010, 20 maj 2010 i 24 czerwca] i pełni rolę wsparcia no chyba że dziś to zanegujemy mogę się mylić: w końcu wczoraj i przedwczoraj kupowałem i nie jestem obiektywny. ale mniej więcej tym się sugerowałem.
Edytowany: 25 czerwca 2010 09:12
|
|
Wysłane:
25 czerwca 2010 09:15:27
Ja nadal licze na szybki spekulacyjny zjazd po stopy w chwili kiedy okaze sie ze Wedel poszedl kolo nosa :) wydaje sie to nierealne ale mam ogromna chec usrednienia po dobrej cenie :)
|
|
Wysłane:
25 czerwca 2010 09:20:58
Taurus80 napisał(a):Ja nadal licze na szybki spekulacyjny zjazd po stopy w chwili kiedy okaze sie ze Wedel poszedl kolo nosa :) wydaje sie to nierealne ale mam ogromna chec usrednienia po dobrej cenie :)  hehe to fakt. sam jeszcze sobie zostawiłem trochę gotówki na szybki strzał, zrobienie młotka na wykresie z szybkim dobraniem i powrót. jak będzie to będzie. jak nie to nie będę płakał. zawsze są 2 strony medalu.
Edytowany: 25 czerwca 2010 09:21
|
|
Wysłane:
25 czerwca 2010 09:31:39
Musimy jeszcze pamiętać, że zanim pojawił się temat Wedla, prezes Kolański zapowiadał przejęcie jakieś spółki jeszcze w I półroczu 2010, więc może to poprawiłoby nastroje
|
|
|
|
Wysłane:
25 czerwca 2010 09:37:32
dolarman napisał(a):Musimy jeszcze pamiętać, że zanim pojawił się temat Wedla, prezes Kolański zapowiadał przejęcie jakieś spółki jeszcze w I półroczu 2010, więc może to poprawiłoby nastroje Ostatnio troche popytalem i o zadnym innym przejeciu nic nie slychac :) caly czas prezes podobno na wedla liczy. Gdzieniegdzie widac ze ludzie pisza o kotlinie ale on juz dawno odpadl przez lokalnych politykow wiec tego badziewia nie bralbym pod uwage.
|
|
Wysłane:
25 czerwca 2010 15:33:27
mamy pierwsze przecieki Cytat:Kraft chce sprzedać Wedla inwestorowi branżowemu, najbardziej preferowani są amerykański producent czekolady Hershey i szwajcarski koncern Nestle - podała agencja Dow Jones powołując się na anonimowe źródła - informuje PAP. źródło PAP 25-06-2010, 09:08 i chu...j zjechali na 3,7... nienormalny ktoś? kończenie czyszczenia stop lossów czy jeszcze ktoś będzie próbował ?
Edytowany: 25 czerwca 2010 15:39
|
|
Wysłane:
25 czerwca 2010 15:39:08
enforces napisał(a):mamy pierwsze przecieki Cytat:Kraft chce sprzedać Wedla inwestorowi branżowemu, najbardziej preferowani są amerykański producent czekolady Hershey i szwajcarski koncern Nestle - podała agencja Dow Jones powołując się na anonimowe źródła - informuje PAP. i chu...j zjechali na 3,7... nienormalny ktoś? Jak nie przejma Wedla mysle ze 3.50 murowane :( a kto wie czy nizej nie zejda w czasie sesji.
|
|
Wysłane:
25 czerwca 2010 15:40:21
Taurus80 napisał(a):enforces napisał(a):mamy pierwsze przecieki Cytat:Kraft chce sprzedać Wedla inwestorowi branżowemu, najbardziej preferowani są amerykański producent czekolady Hershey i szwajcarski koncern Nestle - podała agencja Dow Jones powołując się na anonimowe źródła - informuje PAP. i chu...j zjechali na 3,7... nienormalny ktoś? Jak nie przejma Wedla mysle ze 3.50 murowane :( a kto wie czy nizej nie zejda w czasie sesji. nie siejmy paniki. przecież to nie techmex... jutrzence nie grozi upadłość. prędzej po wydaniu 700mln zł na wedla były by większe szanse na zachwianie płynności
Edytowany: 25 czerwca 2010 15:40
|
|
Wysłane:
25 czerwca 2010 15:44:38
enforces napisał(a):Taurus80 napisał(a):enforces napisał(a):mamy pierwsze przecieki Cytat:Kraft chce sprzedać Wedla inwestorowi branżowemu, najbardziej preferowani są amerykański producent czekolady Hershey i szwajcarski koncern Nestle - podała agencja Dow Jones powołując się na anonimowe źródła - informuje PAP. i chu...j zjechali na 3,7... nienormalny ktoś? Jak nie przejma Wedla mysle ze 3.50 murowane :( a kto wie czy nizej nie zejda w czasie sesji. nie siejmy paniki. przecież to nie techmex... jutrzence nie grozi upadłość. prędzej po wydaniu 700mln zł na wedla były by większe szanse na zachwianie płynności Jaka panika :) zwykla psychologia tlumu :) na long term cena 3.20-3.50 mysle ze bedzie fantastyczna inwestycja :) Jak dla mnie obecny poziom za wysoki do usrednienia
|
|
0 Dołączył: 2009-10-15 Wpisów: 37
Wysłane:
25 czerwca 2010 15:45:52
...właśnie siedze przed kompem i się zastanawiać czy dobierać jeszcze czy czekać na lepszą cenę? no ale ile to może jeszcze spaść?
|
|
Wysłane:
25 czerwca 2010 15:51:59
a czytając między wierszami to Cytat:24.06. Warszawa (PAP) - Kraft chce sprzedać Wedla inwestorowi branżowemu... to wynika z tego że fundusze private equity odpadly btw. mamy dziurę w arkuszu zleceń. jeden strzał za 10-20k akcji i jesteśmy na 3,9 edit. poszło teraz 20k ale na ukrytym 3,76 ktoś siedzi. może mu jeszcze to zdejmą dziś. ładnie ktoś dziś podbiera. pojawiła się rybka z większą kasą a teraz ciekawostka stooq.pl/q/?s=hsy.us&c=1d&...Kurs hersheya pikuje z lekka.
Edytowany: 25 czerwca 2010 16:06
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
25 czerwca 2010 18:47:35
Taurus80 napisał(a):enforces napisał(a):Taurus80 napisał(a):enforces napisał(a):mamy pierwsze przecieki Cytat:Kraft chce sprzedać Wedla inwestorowi branżowemu, najbardziej preferowani są amerykański producent czekolady Hershey i szwajcarski koncern Nestle - podała agencja Dow Jones powołując się na anonimowe źródła - informuje PAP. i chu...j zjechali na 3,7... nienormalny ktoś? Jak nie przejma Wedla mysle ze 3.50 murowane :( a kto wie czy nizej nie zejda w czasie sesji. nie siejmy paniki. przecież to nie techmex... jutrzence nie grozi upadłość. prędzej po wydaniu 700mln zł na wedla były by większe szanse na zachwianie płynności Jaka panika :) zwykla psychologia tlumu :) na long term cena 3.20-3.50 mysle ze bedzie fantastyczna inwestycja :) Jak dla mnie obecny poziom za wysoki do usrednienia Mam wielką pokusę aby już wejść w spółkę ale jeszcze jednak poczekam. Jeśli wierzyć taurusowi to ma być jeszcze niżej  Notabene dziś był mały obrót. Czy aby wszyscy już wyglądaja info o przejęciu? Ustawię się może gdzieś powyżej 3,50. Do końca czerwca miał Kraft podjęć decyzję o sprzedaży Wedla prawda?
|
|
Wysłane:
25 czerwca 2010 21:00:32
Nie ma byc a moze byc a to jest roznica :) Pewnie bardzo zyczeniowe poziomy wyznaczam ale jak juz pisalem jezeli mam usredniac w GORE to po rozsadnej cenie :) Wiec czekam sobie jak kupia wedla bede sie bardzo cieszyl bo zarobie jak nie tez bede sie cieszyl bo dokupie akcji :) i zarobie pozniej, ja osobiscie mam piekna pozycje na Jutrzence bo dosc pokazny zysk i mozliwosc dalszego zakupu a horyzont na poczatku zakladalem 3-5 lat wiec zostalo jeszcze od 1.5 do 3.5 roku :)
|
|
Wysłane:
25 czerwca 2010 21:41:18
Cytat:horyzont na poczatku zakladalem 3-5 lat wiec zostalo jeszcze od 1.5 do 3.5 roku tylko pogratulować cierpliwości no czekam i czekam na to info w spr wedla i coś w Londynie się nie kwapią
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.