PREMIUM
45 Dołączył: 2009-04-01 Wpisów: 381
Wysłane:
8 lipca 2010 17:39:27
przy kursie: 3,68 zł
w dodatku, za bagatela 11 mln zł tyle że to pakiet 30% akcji, reszte ma Skawa Bis więc i tak nawet kupując ten pakiet nie posiadałoby się pakietu większościowego. Cytat:Wszyscy wiedzą, że dopóki Skawa Bis nie przejmie całości to będzie zarabiac na skawie ile się da. Jak nie wiesz, to wszystkie ważniejsze operacje dla skawy ida przez właśnie spółkę skawa bis. I tak skawa bis kupuje np. cukier po 2 zł a sprzedaje skawie po 2,50. Rzeźbi z kasy społkę, bo to państwowe pieniądze. jak już do końca firma się sprywatyzuje wtedy nie będzie miało to sensu. Jak najbardziej jestem za prywatyzacją Skawy i w końcu zmianą związkowców bo sa dokładnie ustawieni z dyrektorami. to już wiadomo dlaczego Skawa ma zysk bliski 0. przejmowanie 30% akcji chyba jest bez sensu, a o skawie bis nic nie ma w @[/quote] Orajt, to wiele wyjasnia, dzieki. Nie wiedzialem jakie tam sa uklady i ukladziki.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-19 Wpisów: 1 506
Wysłane:
11 lipca 2010 23:51:47
przy kursie: 3,66 zł
Cytat:Oprócz rozwoju organicznego chcemy również rozwijać się przez akwizycje. Nic się nie zmieniło w naszej strategii. Oczywiście nie będą to przejęcia przypadkowe czy za każdą cenę, dlatego spokojnie szukamy odpowiednich firm i prowadzimy rozmowy – mówi Jan Kolański, prezes Jutrzenki. Dodaje, że w tym roku raczej już nie dojdzie do transakcji.
Przygotowując się do sfinansowania zakupu Wedla, majowe walne zgromadzenie akcjonariuszy Jutrzenki dało jej zielone światło na dwie emisje akcji – warunkową i w ramach kapitału docelowego.
– Pracujemy nad nową koncepcją, w jaki sposób wykorzystać tę możliwość. Z założenia ma to być zabezpieczenie na wypadek większej akwizycji, zatem kiedy pojawi się taka okazja, wrócimy do tematu emisji – mówi Kolański. więcej na www.parkiet.com/artykul/948205...
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
12 lipca 2010 14:01:01
przy kursie: 3,69 zł
Pytanie tylko jakie akwizycje. Rynek słodyczy się powoli konsoliduje i już w wkrótce nie będzie czego przejmować. Dla mnie bardziej ważna była 2 część artykułu mówiąca o wynikach za II Q. Z jednej strony przychody porównywalne do zeszłorocznych lub nieco lepsze a z drugiej strony obniżka rentowności. Jak również ujemny wpływ na wynik starań na zakup Wedla. Ale mam coś przeczucie że za chwilę nam kurs troszkę wystrzeli po 4 zł.Ale Oczywiście mogę się mylić
Edytowany: 12 lipca 2010 14:21
|
|
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2008-10-07 Wpisów: 993
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2008-10-07 Wpisów: 993
Wysłane:
12 lipca 2010 22:48:26
przy kursie: 3,69 zł
Sproo słabsza od indeksów...widac dużo ludzi wierzyło w tego Wedla... Kolanski po prosbie chodził ale nikt nie chciał pomóc w tej walce...chetnych nie było  kliknij, aby powiększyć
|
|
Wysłane:
13 lipca 2010 13:50:05
broker_ns napisał(a):Ale mam coś przeczucie że za chwilę nam kurs troszkę wystrzeli po 4 zł.Ale Oczywiście mogę się mylić też mi się coś tak zdaje. przebicie 3,7 już dziś była próba ale baton nas zatrzymał. Ogólnie powoli rozbieramy
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
13 lipca 2010 14:18:06
enforces napisał(a):broker_ns napisał(a):Ale mam coś przeczucie że za chwilę nam kurs troszkę wystrzeli po 4 zł.Ale Oczywiście mogę się mylić też mi się coś tak zdaje. przebicie 3,7 już dziś była próba ale baton nas zatrzymał. Ogólnie powoli rozbieramy Ja mam coraz wieksze wrazenie ze spadnie wiecej a w najlepszym przypadku bedzie dluga kiszonka. Na wykresie mozna sie pokusic o podwojny szczyt jezeli tak jest to widze mozliwosc wzrostu do max 3.80-3.90 i zjazd na 3.20-3.30 Fundamentalnie tez nie mamy co sie spodziewac fajerwerkow przez wedla uciekly inne akwizycje wiec w tym roku nie bedzie nic :( wyniki mysle ze tez beda gorsze od oczekiwan mam takie przeczucie. Jedyna nadzieja to ze prezes wykozysta gotowke ktora jest w kasie nie na dywidende a na skup akcji tylko wtedy widze nadzieje :( Jezeli podbije do 3.90 i obroty nie wzrosna znaczaco lub nic sie nie wydazy, redukuje o polowe mam lepsze inwestycje na oku a ta kiszonka mnie dobija :)
|
|
Wysłane:
13 lipca 2010 20:03:35
widzę że kolega Taurus mięknie tylko jak wytłumaczysz pakiet 30 000 akcji który wysił na K przez pół dnia i nikt mu nie sypnął? Już było kilka sprawdzanek czy nadal jest podaż akcji czy nie ma. Nie ma, dlatego też i urosło ostatnio o 4-5% i teraz znów zbieranko na wyższych poziomach. Jeszcze niektórzy oddadzą co wzieli na 3,4x i potem nie będzie miał kto oddawać akcji, bo ci co chcieli to już wywalili, ew zostaną nowi zniecierpliwieni ale to się rozłoży w czasie. Z psychologicznego punktu widzenia jeśli rynek nie spadnie to kurs powinien do góry powoli iść. Fakt że są alternatywy, każdy robi to co uważa. Ja osobiście uważam że we wakacje giełda będzie trochę podpompowana. A co do jutrzenki nie wiem - ale fundamentów nie ma. Spekuła też chwilowo nie ma pod co grać, ale z reguły dzieje się tak że największe gnioty potrafią niezle zaskoczyć. I tak nie potrzebuje gotówki którą włożyłem, a na lokacie to i tak bzdurna kasa więc nic mi nie stoi na przeszkodzie by się pokisić. Hellena może w końcu zysk pokaże jeśli chodzi o raporty a teraz analiza behawioralno - lingiwstyczna: Cytat:dlatego spokojnie szukamy odpowiednich firm i prowadzimy rozmowy – mówi Jan Kolański czas terazniejszy Cytat:Dodaje, że w tym roku raczej już nie dojdzie do transakcji Cytat:Pracujemy nad nową koncepcją, Chciałbym już poznać tą koncepcje...
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
13 lipca 2010 20:15:59
Jezeli poszukiwanie zysku rocznego w postaci kilkuset % jest wymiekaniem to ok :) na Jutrzence w ponad rok mam ponad 100% zadna lokata mi tyle nie da ale to jest najgorsza z moich inwestycji :( a widze pare ciekawych inwestycji wiec skads trzeba kase wyciagnac :) Ogolnie nie ma zadnych gwarancji ze spadnie nizej jednak na chwile obecna nie ma tez konkretnych przeslanek za wzrostami, no jedynie skala spadkow, wskazniki wychlodzone i wydaje sie byc spolka wyprzedana :) Jednak jezeli widzisz mozliwosc duzych zyskow co robisz ?? Oczywiscie dalej uwazam Jutrzenke za dobra fundamentalnie spolke i bedzie zawsze lepsza od lokaty, jednak zaczela mnie troche nudzic :) w sobote impreza troche popytam czy cos sie ciekawego dzieje jezeli nic konkretnego nie zaczeli dzialac uplynniam i kase przenosze na bardziej perspektywiczne gnioty Tez mnie interesuje nowa koncepcja, najbardziej by mi odpowiadal dalszy skup i umozenie akcji, kasa lezaca na koncie oczekiwanego efektu spolce nie przyniesie, dywidenda tez mi nie pasuje bo po co mi pare groszy na akcje ? Jeszcze mi przyszla do glowy zmiana prezesa :) chyba juz od 2-3 lat pan Kolanski zapowiadal ze odda stery w rece jakiegos menagera a sam zostanie tylko akcjonariuszem w radzie nadzorczej i jakos nic z tych zapowiedzi nie wyszlo mysle ze po ostatnich wydarzeniach rynek by taka wiadomosc baaardzo optymistycznie odebral. Ale wydaje mi sie to nieprawdopodobne :(
Edytowany: 13 lipca 2010 20:33
|
|
0 Dołączył: 2009-04-13 Wpisów: 12
Wysłane:
14 lipca 2010 00:01:56
Taurus80 napisał(a): Jeszcze mi przyszla do glowy zmiana prezesa :) chyba juz od 2-3 lat pan Kolanski zapowiadal ze odda stery w rece jakiegos menagera a sam zostanie tylko akcjonariuszem w radzie nadzorczej i jakos nic z tych zapowiedzi nie wyszlo mysle ze po ostatnich wydarzeniach rynek by taka wiadomosc baaardzo optymistycznie odebral. Ale wydaje mi sie to nieprawdopodobne :(
Przepraszam, jakich wydarzeniach? Niekupienie Wedla (czy nawet Mieszka) to negatywne wydarzenie? W przypadku Wedla to bardzo pozytywne wydarzenie, bo kupuje się okazje, a nie uczestniczy w licytacjach (gdzie zazwyczaj wygrany w dłuższym czasie okazuje się wielkim przegranym). W przypadku Mieszka to również pozytywne wydarzenie, bo spółka jest stosunkowa przeciętna, więc korzyści z synergii zostałyby zjedzone przez koszty asymilacji i restrukturyzacji. Jeśli chodzi o prezesa Jutrzenki, życzyłbym sobie więcej takich osób w polskich spółkach, które posiadają talent zarządczy i organizacyjny oraz wierzą w to co robią (widoczne poprzez zaangażowanie w akcje spółki, co również powinno być standardem). Nie rozumiem dlaczego po zmianie rynek miałby być taki uradowany.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-03-15 Wpisów: 43
Wysłane:
15 lipca 2010 18:58:22
przy kursie: 3,64 zł
Jutrzenka Colian chce wprowadzić polskie słodycze na afrykański rynek Prześlij» Drukuj» Komentuj» Magdalena Brzózka, portalspozywczy.pl 15-07-2010, 15:42- Prowadzimy negocjacje z firmami z Libii, Kuwejtu i RPA dotyczące wprowadzenia na tamte rynki czekolad Goplany i słodyczy Jutrzenki - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Krzysztof Koszela, dyrektor ds. rozwoju rynków zagranicznych i członek zarządu Jutrzenka Colian. - Jeśli uda się nam wejść ze słodyczami Jutrzenki i Goplany na rynki afrykańskie nasz eksport wyrobów słodyczowych może wzrosnąć nawet o kolejne 7 proc. Na razie prowadzimy negocjacje z przedstawicielami Libii, Kuwejtu i RPA - mówi Krzysztof Koszela.
Obecnie Jutrzenka eksportuje słodycze głównie do Rumunii, Wielkiej Brytanii, USA i Kanady. Eksportowa sprzedaż słodyczy stanowi około 12 proc. w łącznych przychodach spółki.
- W każdym z krajów, w którym jesteśmy obecni jest bardzo duża konkurencja, głównie ze względu na światowe koncerny, które skorzystały z kryzysu i umocniły pozycje na niemal wszystkich rynkach - mówi Krzysztof Koszela.
|
|
Wysłane:
15 lipca 2010 23:13:42
Cytat:Prowadzimy negocjacje z firmami z Libii, Kuwejtu i RPA dotyczące wprowadzenia na tamte rynki czekolad Goplany i słodyczy Jutrzenki bardzo dobra wiadomość... :D w końcu jakiś konkret dlatego warto czytać między wierszami, pryzpominam ze Kolański tydzień temu powiedział Cytat:dlatego spokojnie szukamy odpowiednich firm i prowadzimy rozmowy – mówi Jan Kolański
|
|
Wysłane:
15 lipca 2010 23:16:44
same dobre informacje normalnie... jakiś wysyp? Cytat: Jutrzenka Colian rozważa stworzenie przyczółku w Rosji. Na razie uważnie analizuje ten
Magdalena Brzózka, portalspozywczy.pl 15-07-2010, 13:27 - Rynek przypraw intensywnie rośnie zwłaszcza w Rosji i na wschodzie Europy. Dlatego chcemy umocnić pozycję tu, gdzie już jesteśmy obecni i zdobywać nowe rynki. Bardzo uważnie analizujemy rosyjski rynek. Gdybyśmy mieli tu swój przyczółek, łatwiej byłoby nam się rozwijać na rynkach tego regionu - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Krzysztof Koszela, dyrektor ds. rozwoju rynków zagranicznych i członek zarządu Jutrzenka Colian.
Najważniejszym rynkiem eksportowym jest dla marki Appetita, należącej do Jutrzenki Colian jest Rosja. - Rynek ten jest bardzo trudny, bo coraz bardziej restrykcyjny. Jednak jego ogrom daje duże perspektywy wzrostu i chcemy walczyć o udziały w nim. Zwłaszcza, że rynek przypraw w Rosji bardzo intensywnie rośnie, bo aż o średnio 10 proc. rocznie - mówi Krzysztof Koszela.
Jego zdaniem szczególnie intensywnie rozwijają się mieszanki przypraw i przyprawy jednorodne, stagnację przeżywają z kolei uniwersalne przyprawy.
Potencjał Rosji jest tak duży, że właściciel Appetity wstępnie myśli o stworzeniu możliwości produkcyjnych w tym miejscu.
- Bardzo dokładnie przyglądamy się rynkowi rosyjskiemu. Do końca tego roku chcielibyśmy podjąć decyzję w jaki sposób będziemy się tam rozwijać. Gdyby udało się np. zlecić produkcję przypraw lokalnym fabrykom nasze możliwości ekspansji np. do Kazachstanu i państw z regionu byłyby znacznie wyższe. Na razie jest jednak za wcześnie, żeby o czymkolwiek przesądzać - mówi Krzysztof Koszela.
Poza tym w dalszej perspektywie zarząd Appetiny rozważa próbę ekspansji na rynek chiński.
Marka przypraw Appetita, poza Polska jest obecna na takich rynkach jak: Litwa, Estonia, Łotwa, Mongolia, Białoruś, Rumunia i Rosja a także USA, Kanada i Wielka Brytania.
- Obecnie eksport tej marki stanowi 15 proc. w łącznej sprzedaży, do końca tego roku chcemy zwiększyć eksport Appetity do 20 proc. - mówi Krzysztof Koszela.
|
|
9 Dołączył: 2009-07-26 Wpisów: 365
Wysłane:
16 lipca 2010 12:28:19
Witam.  pobrany mały pakiecik
|
|
Wysłane:
16 lipca 2010 12:56:59
polmoney napisał(a):Witam.  pobrany mały pakiecik zapewne to 1700 w okolicach 12:20 po 3,65 i 3,66 to pewne twoje? czyżby to za sprawką ostatnich artykułów?
|
|
Wysłane:
16 lipca 2010 13:23:46
o kurde co taki wysyp newsów? Cytat:Jutrzenka: Spór z byłym kontrahentem KMK 16-07-2010, ostatnia aktualizacja 16-07-2010 08:21
Euro Invest Poland zarzuca giełdowej spółce złamanie warunków umowy. Chodzi o dokument z 11 kwietnia 2006 r., dotyczący pośrednictwa przy dystrybucji produktów Jutrzenki w Skandynawii
Zgodnie z tą umową Euro Invest Poland miał wyłączność na sprzedaż wyrobów Jutrzenki w trakcie obowiązywania umowy oraz w okresie 12 miesięcy od daty jej rozwiązania. 18 lipca 2008 r. Jutrzenka wypowiedziała umowę. Mimo to – jak twierdzi Euro Invest – 28 kwietnia 2009 r. dostała, a następnie zrealizowała zamówienie dla szwedzkiej spółki Dagab. – A przecież zgodnie z umową miała zakaz sprzedaży do szwedzkich kontrahentów przez 12 miesięcy od wypowiedzenia umowy – mówi Artur Witkowski, reprezentujący Euro Invest Poland.
– Według Jutrzenki nie zaszły żadne okoliczności uzasadniające pozew od Euro Invest Poland. Umowa została przez nią rozwiązana 11 kwietnia 2009 r. z trzydziestodniowym okresem wypowiedzenia. Od tego czasu nie sprzedajemy określonych umową wafli, dlatego uważamy to roszczenie za bezzasadne – mówi Krzysztof Koszela, który odpowiada za eksport w grupie Jutrzenki. Jedna rozprawa już się odbyła. Następna ma być w grudniu. Wartość przedmiotu sporu to 0,44 mln zł. PARKIET Cytat:Jutrzenka spiera się z byłym kontrahentem.
Spółka Euro Invest Poland zarzuca Jutrzence złamanie warunków umowy w 2006 r. kiedy firma zajmowałą się pośrednictwem przy dystrybucji produktów Jutrzenki w Skandynawii - informuje Parkiet.
Spółka Euro Inest Poland miała wyłączność na sprzedaż produktów Jutrzenki w Skandynawii w określonym okresie. Jednak giełdowa spółka po wypowiedzeniu umowy Euro Inest Poland, kilka miesięcy przed całkowitym wygaśnięceim umowy, zrealizowała zamówienie dla szwedzkiej spółki.
Jak informuje Parkiet zdaniem przedstawicieli Euro Inest Poland Jutrzenka złamałazakaz sprzedaży do szwedzkich kontrahentów przez okres 12 miesiecy od wypowiedzenia umowy. Z kolei władze Jutrzenki uważa roszczenie za bezzasadne. Wartośćprzedmiotu sporu to 0,44 mln zł.
|
|
9 Dołączył: 2009-07-26 Wpisów: 365
Wysłane:
16 lipca 2010 13:37:57
enforces napisał(a):polmoney napisał(a):Witam.  pobrany mały pakiecik zapewne to 1700 w okolicach 12:20 po 3,65 i 3,66 to pewne twoje? czyżby to za sprawką ostatnich artykułów? też
|
|
0 Dołączył: 2009-09-24 Wpisów: 51
Wysłane:
16 lipca 2010 13:43:57
też na pokładzie :) od dzisiaj
|
|
0 Dołączył: 2009-03-15 Wpisów: 43
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
21 lipca 2010 09:48:40
przy kursie: 3,84 zł
Tyle że te kolejne "infa" nic nie wnoszą do kursu spółki bo nie maja jakiegoś ani charakteru fundamentalnego ani tez bardziej emocjonalnego. Na spółce panuje totalny marazm. Niskie obroty, kurs oscylujący w przedziale 3,64-3,7. Nie sprawdziły się na razie ani czarne scenariusze poziomu ok 3,3 (vide: taurus) ale również optymiści (w tym i ja) oczekujący szybkiego powrotu kursu w okolice 3,9-4 po zakończeniu zamieszania z Wedlem na razie mogą być "lekko" rozczarowani. Po prostu można tydzień lub dwa nie podglądać notowań a i tak niewiele się zmieni. Obawiam się że taka sytuacja potrwa jeszcze co najmniej do ogłoszenia wyników za II kwartał. No chyba żeby rynek szeroki bardziej zdecydowanie szarpnął do góry i wówczas pociągnął kurs Jutrzenki ale ten scenariusz na dziś jest dla mnie mało realny. Mając średnią zakupową 3,69 nie wiem czy nie wywalić teraz tego papieru a wejść ewentualnie z powrotem jak już sytuacja będzie bardziej klarowna. Może jakby udało się przebić poziom 3,7 to by coś drgnęło?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.