PARTNER SERWISU
pchsewfg

Raporty spółek

serekt
0
Wpisów: 17
Wysłane: 27 sierpnia 2010 14:00:17
Witam
Mam pytanie, dość laickie, ale i biegły nie jestem w inwestowaniu:). Nie mogłem "wygoglować" tego bo cały czas wyskakiwały mi konkretne raporty spółek.
Proszę mi wyjaśnić najprościej jak się da czym się różnią od siebie w raportach:
skonsolidowany zysk netto przypisany akcjonariuszom jednostki dominującej od zysku w ujęciu jednostkowym w analogicznym okresie czasu. Przeglądając raporty skonsolidowany jest np. 13 mln zysku netto, a w ujęciu jednostkowym 0.59 mln straty i nie mam pojęcia jak to interpretować!

Zysk operacyjny to rozumiem, że to zysk przed odliczeniem podatków, odsetek itp.?
A skonsolidowane przychody to przychody przed odliczeniem kosztów?

Przepraszam za laickie pytania ale wnerwiają mnie te raporty, z których nie wiele kumam!
Z góry dzięki!

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 27 sierpnia 2010 14:15:46
Co do rachunku zysków i strat ogólnie: Wikipedia - rachunek zysków i strat

Co do różnicy między raportem skonsolidowanym i jednostkowym, to w najprostrzym rozumieniu:
Raport skonsolidowany obejmuje finanse spółki-matki oraz spółek od niej zależnych (spółek w krótych spółka matka ma udziały).
Raport jednostkowy obejmuje jedynie finanse spółki-matki.

Jeżeli spółka-matka nie prowadzi sama żadnej działalności, a jedynie administruje spółkami zależnymi, to jej przychody mogą być bardzo niskie, a wynik ujemny (raport jednostkowy). Natomiast w przypadku raportu skonsolidowanego, przychody po zsumowaniu przychodów wszystkich spółek zależnych moga być znacząco różne niż w raporcie jednostkowym, podobnie jak wynik.

Znając życie niedługo dostaniesz od redaktorów portalu kilka ciekawych linków, bądź tytułów książek na ten temat Boo hoo!
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 27 sierpnia 2010 14:16

serekt
0
Wpisów: 17
Wysłane: 27 sierpnia 2010 14:17:55
Dzięki za rzeczową odpowiedź.

Pozdrawiam

del-201505154
0
Wpisów: 65
Wysłane: 27 sierpnia 2010 14:24:40
Ściągnij sobie ustawę o rachunkowości - ma 127 stron (z załącznikami), a wszystkie wątpliwości rozwiejesz :)

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 27 sierpnia 2010 14:38:30
Mikeroz napisał(a):
Ściągnij sobie ustawę o rachunkowości - ma 127 stron (z załącznikami), a wszystkie wątpliwości rozwiejesz :)

A mógłbyś nam tu w skrócie zreferować co tam ciekawego znalazłeś? king
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 27 sierpnia 2010 16:01:05
wave Cześć, jak wiadomo: kto pyta nie błądzi!

skonsolidowany zysk netto przypisany akcjonariuszom jednostki dominującej od zysku w ujęciu jednostkowym w analogicznym okresie czasu. Przeglądając raporty skonsolidowany jest np. 13 mln zysku netto, a w ujęciu jednostkowym 0.59 mln straty i nie mam pojęcia jak to interpretować!

Spółki giełdowe swoje raporty sporządzają nie wg polskiej Ustawy o rachunkowości ale wg MSR. Te wprowadziły rozróżnienie pomiędzy zyskiem przypisanym akcjonariuszom jednostki dominującej a zyskiem/stratą tzw. interesów mniejszościowych. Zasadniczo i w dużym uproszczeniu chodzi o to, że zysk akcjonariuszy wynika wprost z rachunku wyników. Jet to zysk, którym spółka powinna się podzielić z akcjonariuszami w formie dywidendy. Tzw. mniejszości, czyli udziały, które nie decydują o przyszłości spółki mają swój zysk wyliczany w inny sposób. Tez zasadniczo podawany jest w raporcie ale nas nie interesuje, ponieważ nie jest nigdy wypłacany. Dotyczy on np. udziałów spółek zależnych matki grupy kapitałowej.

Zysk operacyjny to rozumiem, że to zysk przed odliczeniem podatków, odsetek itp.?

W rachunku wyników znajdziesz "kilka" zysków. Operacyjny to ten pochodzący z podstawowej działalności spółki, czyli nie zawierający wyniku operacji finansowych, nieoperacyjnych i podatków.

A skonsolidowane przychody to przychody przed odliczeniem kosztów?

Przychody to wszystkie wpływy spółki bez VAT. Skonsolidowane dotyczą grupy kapitałowej. Są jeszcze jednostkowe prezentowane najczęściej dla spółki-matki. Jak od przychodów odliczysz koszty to dostaniesz zysk/stratę.

del-201505154
0
Wpisów: 65
Wysłane: 27 sierpnia 2010 19:58:31
Frogu,
pytanie było o sprawozdanie skonsolidowane, więc można wysnuć tezę, że osoba pytająca (pytajnik? ;) ) zbyt dogłębnej wiedzy na temat finansów przedsiębiorstwa nie posiada.
Ustawa jest krótka, a z pewnością wiedzę rozbuduje :)
Równie dobrze można sięgnąć po jakąś pozycję na temat analizy sprawozdań finansowych - stamtąd też się tych rzeczy dowie + sporo rzeczy bardziej przydatnych :)
Pozdrawiam,
M

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,155 sek.

aqxybdfs
sghxlnte
vwnqlhll
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tqplwyxq
llqygtqi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat