PARTNER SERWISU
xmywkubq
10 11 12 13 14
zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 14 września 2010 15:25:15 przy kursie: 2,47 zł
Wyglada ze spolka ta jest dosc mocno przewartosciowana, co zwieksza ryzyko korekty nie mniej biznes jest obecnie dochodowy. Nie jednak pewnosci ze tytul Sniper 2 zapewnie takie same przychody, w tej branzy czesto kolejne wersje nie sa juz tak dobre jak wczesniejsze... choc zawsze zdazaja sie perelki.

Podobne firmy z branzy to:

Optimus - tylko czesciowo gdyz dzialanosci tej firmy nie jest w 100% nastawiona na gry, a sama dzialanosci firmy jest dosc dziwna i czesto budzi kontrowersjie. Mimo wszystko posiada mocna podfirme odpowiedzialna za produkcje i dobry tytul.

NicolasGame - na NC kurs ostanio szaleje, firma jest wysokiego ryzyka gdyz prowadzi tylko jeden duzy projekt, w tym niema zbyt wielkiego doswiadczenia, ciagle emisje akcji powoduja znizki kursu; o samym tytule wiadomo niezbyt duzo.

11 Bit studio - nie bawem zapewne pojawi sie na NC, firma mloda ale z duzymi perspektywami; zbudowana z ludzi zajmujacych sie tematyka gier od conajmniej 10 lat; zachecam do dalszej lektory i badania tej spolki....

Trudno ocenic przyszlosc ostanich dwoch firm, jednak model zarzadzania wydaje sie pozytywny, firmy stawiaja na rynek USA, Europa Zachodnia, zadna z firm nie koncentruje sie tylko na tereni polski; wybieraja mozliwosc dystrybucji elektronicznej na caly swiat.

Przyszlosc pokaze, jednak pamietajcie o z zasada kto nie ryzykuje ten nie zyskuje.

Gerda
24
Wpisów: 530
Wysłane: 14 września 2010 15:47:12 przy kursie: 2,47 zł
A na jakiej podstawie wysnuwasz wniosek o przewartościowaniu?

Popatrz na wczorajsze transakcje kupna,myślę że któryś z funduszy kilka % chce tu mieć
Edytowany: 14 września 2010 15:47

deseczka
0
Wpisów: 9
Wysłane: 15 września 2010 18:38:33 przy kursie: 2,57 zł
zjk napisał(a):
Nie jednak pewnosci ze tytul Sniper 2 zapewnie takie same przychody, w tej branzy czesto kolejne wersje nie sa juz tak dobre jak wczesniejsze... choc zawsze zdazaja sie perelki.

Nie mam zielonego pojęcia na czym opierasz swój pogląd na temat popularności w sprzedaży sequeli. Od zawsze kolejne części wielkich tytułów przyciągały większe rzesze graczy w porównaniu do poprzedników. Oczywiście o ile kolejna część jest dopracowana a tak ma być ze Sniper'em 2. I jeszcze, co do przewartościowania to też nie za bardzo się z tym zgodzę, w tej branży dużo ważniejsze są możliwości rozwoju i wyrobiona marka, od że tak powiem stanu portfela.

Fantomas
0
Wpisów: 379
Wysłane: 15 września 2010 19:06:52 przy kursie: 2,57 zł
Regułą w branży jest, że sequele dobrych tytułów sprzedają się ok. 15-20% lepiej. Dodatkowo przy wyrobionej marce procent [jaki dostaje z egzemplarza] sprzedawca rośnie. Tyle teorii :-)

City ma wydać bodajże 2 dodatki do Snajpera, co jest bardzo dobrym posunięciem - nakład pracy [i co za tym idzie koszty] zdecydowanie mniejszy, a zyskowność duża.

volky
0
Wpisów: 245
Wysłane: 16 września 2010 13:48:10 przy kursie: 2,79 zł
racker napisał(a):
volky napisał(a):
Kurs szaleje a nikt nic nie pisze? d'oh!

.....

Z Twojego opracowania wynika, że jesteśmy na ostatniej piątej fali wzrostowej. Ciekawe jaki będzie miała zasięg ??

z mojego opracowania nie wynika wcale piata fala wzrostowa (to jest zresztą wykres nie z próbkowaniem dziennym tylko lokalnie 20 minutowym )
napisałbym to wcześniej gdybym się tutaj logował ;)

City robi skoki i stopuje robiąc chorągiewkę
powiedz mi gdzie jest np piata fala na MWTRADE ?
bo ja tam takowej już nie widzę... a w dodatku widać że też zabierają się za skok na 23-24zł
kiedyś mi się wydawało że to tak się skończy 1-3-5 falki wzrostowe i koniec
owszem ostania jest według teorii najbardziej dynamiczna i największa
ale na dziennym trzeba by było poszukać :)
teraz nie mam czasu ale później może wrzucę coś ciekawego .

A co do przewartościowania i zakresu możliwości branży
odsyłam do modelu firmy ZYNGA (gry na facebook)
3 lata istnienia na facebooku - wartość szacowana firmy 3,5 mld dolarów
a City przecież działa w USA i tam najwięcej zarabia.

CW/K dla City również się zmniejsza wraz z księgowaniem zysków obecnych
i zapewne wysokich przyszłych. IV kwartał to podobno żniwa w tej branży związane z okresem świątecznym. Więc na tym nie koniec.
A prawdopodobna dywidenda podejrzewam (jeżeli będzie wypłacona) to będzie bardzo mała np 20 gr na akcję to taki rodzynek dla akcjonariuszy. Mało znaczący ale mówiący "dbamy o was". Prezes zapowiedział we wczorajszym wywiadzie, że jego pakiet będzie wyłączony z wypłaty dywidendy. (ja nie oglądałem całego programu więc mogę się mylić)

Na zakończenie coś aktualnego....
zapnijcie pasy bo dziś lub jutro będziemy wyżej
moja ulubiona formacja trójkąta ...zwyżkującego

kliknij, aby powiększyć

lecąca swym zasięgiem być może nawet na 33 zł
Edytowany: 16 września 2010 14:12

Nestor
30
Wpisów: 200
Wysłane: 16 września 2010 14:10:32 przy kursie: 2,79 zł
Zynga ma zupelnie inny model biznesowy, inne gry, i totalnie inny model zarabiania kasy. Do tego publicznosc zyngi ogranicza sie 'az' do facebooka, i tam propagacja nowych tytulow zachodzi natychmiastowo, i zyski sa praktycznie od razu.

W przypadku City czy CDP nalezy przejsc przez dlugi proces wydawniczy, a dojscie do klienta nie jest tak proste.

Mi sie wydaje ze aprecjacja kursu o ponad 400%, co ma miejsce w tej chwili, po wynikach sprzedazy tylko jednej gry to moze byc troche za duzo. Chociaz jesli tak jest, to z nadzieja patrze na swoje udzialy w optimusie, bo Witcher2 bedzie mial wyzsza sprzedaz niz snajper.

Mysle ze city w koncu sie cofnie, chociaz mowilem to juz nie raz, i za kazdy razem szlo o kolejne 20-40% do gory. Do tej pory nie moge przebolec ze wyszedlem przy 7pln a potem balem sie wskoczyc spowrotem ;-)

volky
0
Wysłane: 16 września 2010 14:21:46 przy kursie: 2,79 zł
Zynga ... jest porównaniem jak można zarabiać na grach bezgranicznie
a korekta nawet większa miejscowa nie położy kresu ogólnemu trendu wzrostowemu. Plany spółki są realne i na 3 lata bardzo optymistyczne.

... a Optimus jest teraz w innej bajce
i dopóki nie zrobi porządku ze sobą to nie jest wart inwestycji
bo jest ona zbyt ryzykowna i ktoś się może zbudzić z rana tak jak wczoraj i scenariusz
-40 % TKO może stać się otwarciem (załóżmy w związku z wypowiedzeniem kredytu ....ogłoszeniem upadłości... i inne tym podobne)
Sam człowiek z CDP przyznał na forum bankiera :

O to jest dobry link
www.bankier.pl/forum/pokaz_tre...

rozumiem że facet łagodzi spadki
ale i tak to jest jak na razie
spekulacja
sam potwierdza :

> dlaczego ta umowa została podana teraz po ubraniu ulicy w
> akcje po 3,5 skoro było to uknute duzo wczesniej

My nic nie uknulismy, i nikogo w nic nie ubieralismy. Sposob funkcjonowanie gieldy jest dla mnie w duzym stopniu zagadka, taka sama jak bardzo gwaltowne wzrosty (i spadki) kursow nie uzasadnione realnymi informacjami. Zdecydowanie czulbym sie bardziej komfortowo aby takich sytuacji w przyszlosci bylo jak najmniej, co mam nadzieje wraz ze stablizowaniem sie sytuacji w spolce i jej akcjonariacie bedzie sie udawalo osiagnac."

Nie obrażajcie się chociaż akcjonariusze OPTIMUSa ale najlepiej jest go zredukować lub kupić w innym przedziale cenowym
i trzymać lepiej kapitał w CITY.
A poza tym to jest forum CITY a nie OPTIMUSA. thumbright
Edytowany: 16 września 2010 14:23

Nestor
30
Wysłane: 16 września 2010 14:33:23 przy kursie: 2,79 zł
To ze na grach mozna zarabiac bezgranicznie nie jest niczym nowym. Zauwazam tylko fakt ze porownywanie Zyngi do Publishera jakim jest CITY jest zupelnie bez sensu, bo to sa firmy ktore dzialaja na diametralnie roznych segmentach rynku o roznej dynamice i zupelnie roznym odbiorcy.

Do optimusa nawiazalem z tego powodu ze w przypadku CIA jak i OPT mamy/bedziemy mieli doczynienia z pojedynczym hitem wydawniczym, a kurs leci w gore tylko na podstawie tej jednej informacji.

Zastanawia mnie co jest powodem ciaglych wzrostow CITY, mimo tego ze doplyw nowych i pozytywnych informacji dawno sie skonczyl. Do tego wybicia nastepuja w momentach gdzie firma nie daje zadnego nowego info, a kurs pnie sie na polnoc.

Jedyne co dalo sie slyszec od wyjscia snajpera to:
- Publishing na PS3
- Bedzie snajper 2
- Wyszedl map pack do snajpera

Ja sie boje sytuacji tutaj jak na Karenie, chyba ze ktos jest w stanie wytlumaczyc fundamenty tych wzrostow i prognoze na krotki termin chociaz.

Fantomas
0
Wpisów: 379
Wysłane: 16 września 2010 16:28:38 przy kursie: 2,79 zł
Nestor napisał(a):
Ja sie boje sytuacji tutaj jak na Karenie, chyba ze ktos jest w stanie wytlumaczyc fundamenty tych wzrostow i prognoze na krotki termin chociaz.

Popatrz sobie ile jest akcji ogółem, a teraz popatrz na szacunkowe wyniki podane za okres lipiec-sierpień, dodaj do tego wyniki za I półrocze - wychodzi bardzo ciekawy wynik [oczywiście zakładając, że wyniki szacunkowe nie odbiegną zbytnio od rzeczywistych].
Biorąc pod uwagę wyjście Snajpera na PS3 - gdzie powinien się dobrze sprzedawać - to będziemy mieli do czynienia ze świetnymi wynikami rocznymi.
Teraz trzeba czekać na szacunkowe wyniki za wrzesień.

Buziek
0
Wpisów: 100
Wysłane: 16 września 2010 16:56:52 przy kursie: 2,79 zł
deseczka napisał(a):
zjk napisał(a):
Nie jednak pewnosci ze tytul Sniper 2 zapewnie takie same przychody, w tej branzy czesto kolejne wersje nie sa juz tak dobre jak wczesniejsze... choc zawsze zdazaja sie perelki.

Od zawsze kolejne części wielkich tytułów przyciągały większe rzesze graczy w porównaniu do poprzedników.

Od kiedy Snajper jest "wielkim tytułem"? Owszem, jak na możliwości City to jest zupełnie nowa jakość, ale w porównaniu do konkurencji Snajper jest jedynie "średni". Grałem, naprawdę są dużo lepsze "wielkie" gry... Poza tym to, że sequel przyciąga więcej osób nie jest wcale regułą, wielu deweloperów gier się właśnie na tym przejechało, bo robili "dwójkę" na szybko żeby zarobić na marce "jedynki".

Gerda
24
Wysłane: 16 września 2010 17:14:08 przy kursie: 2,79 zł
Buziek napisał(a):
deseczka napisał(a):
zjk napisał(a):

Od zawsze kolejne części wielkich tytułów przyciągały większe rzesze graczy w porównaniu do poprzedników.

Od kiedy Snajper jest "wielkim tytułem"? Owszem, jak na możliwości City to jest zupełnie nowa jakość, ale w porównaniu do konkurencji Snajper jest jedynie "średni". Grałem, naprawdę są dużo lepsze "wielkie" gry... Poza tym to, że sequel przyciąga więcej osób nie jest wcale regułą, wielu deweloperów gier się właśnie na tym przejechało, bo robili "dwójkę" na szybko żeby zarobić na marce "jedynki".

Nie wiem czy do końca rozumiesz jedną sprawę.

Ta gra to nie jest Hugo w krainie czarów sprzedawane w media markt za 19.90 na terenie Polski. To gra sprzedająca się na całym świece z bardzo dobrymi recenzjami.
Pewnie że moim zdaniem nie jest to najlepsza gra w historii ale z pewnością z obecnych tytułów jest w czołówce.

Tutaj nie ma mowy o robieniu Sniper-a 2 na szybko. W dodatku firma nie produkuje jedynie jednego tytuły.

Dodatkowe mapy które właśnie wchodzą na rynek a także wizja oddania Snipera dla graczy posiadających PS 3 nastraja optymizmem

Koszty zmian potrzebnych do prawidłowego przystosowania gry z PC na PS3 są stosunkowo niewielkie a zobacz jak duży rynek się otwiera

W dodatku kurs nie idzie pod wynik,kurs dogadania wynik.

Nestor
30
Wysłane: 16 września 2010 17:25:44 przy kursie: 2,79 zł
Jesli chodzi o jakosc, czy tez oceny gry : www.metacritic.com/search/all/...

55 PC, 45 X360. Nie jest to zachwycajacy wynik, wg. standardow tego przemyslu jest to wynik slaby.

Aczkolwiek reviews nie zawsze wplywaja na sprzedaz w bezposrednim przelozeniu.

Sniper z pewnoscia jest bardzo dobra gra, jesli chodzi o polskich developerow, ale nie jest gra oszalamiajaca na scenie swiatowej. Wysoka sprzedaz jest podyktowana m.in tym ze jako nowa gra, jest sprzedawany za 30 funtow, zamiast 45.

Jesli chodzi o 'stosunkowo niewielkie' koszty konwersji z PC na PS3, to nie moge sie zgodzic. Jesli gra nie byla od poczatku pisana z zalozeniem wieloplatformowosci, to konwersja na PS3 bedzie nielatwym zadaniem.

Jesli kurs dogania wynik, to gdzie bedzie miejsce w ktorym zlapie ten wynik? 35? 40?

Gerda
24
Wysłane: 16 września 2010 17:30:58 przy kursie: 2,79 zł
Informacje odnośnie niedużego nakładu finansowego potrzebnego do zamiany platofrmy z PC na PS3 czerpie z wczorajszego wywiadu prezesa w TVN CNBC o 17.

A co do kursu to z miła chęcią chciałbym to wiedzieć ale patrząc na wskaźniki obecnie i prognozując zysk do końca roku w wysokości 30 mln na pewno jeszcze mu trochę brakuje

volky
0
Wysłane: 16 września 2010 20:04:16 przy kursie: 2,79 zł

A propos wywiadu w TVN Biznes
wiem że wiele osób oglądało ale ... dla tych co nie to :

www.tvncnbc.pl/sniper-daje-zar...

Komentarzy w internecie jest wiele na temat planów. A każdy powinien sam wyciągnąć wnioski. :)

daytrader80
0
Wpisów: 74
Wysłane: 16 września 2010 21:13:11 przy kursie: 2,79 zł
zapominacie że to jest giełda. W prawdziwej hossie kursy spółek są mocno przewartościowane w stosunku do tego co faktycznie zarabiają. Jeśli chodzi o ten walor to gdzie nie zacznie się czytać to wszędzie piszą że cena jest wciąż atrakcyjna do zarobków netto (faktycznych i tych planowanych). Inna sprawa że spółka nawet jeśli zarobi 1000000000 zł to nie ma to znaczenia dopóki na rynku nie pojawią się inwestorzy którzy zechcą ją mieć w swoim portfolio. Kurs rośnie bo jest grupa która kupuje non stop, na drugi dzień druga grupa i tak dalej... a kto kupuje czy fundusz czy dwa fundusze czy leszcz to nie ma zupełnego znaczenia ...

Piorun
0
Wpisów: 54
Wysłane: 16 września 2010 21:40:06 przy kursie: 2,79 zł
c/wk 11,73 blackeye

eddi
0
Wpisów: 1
Wysłane: 16 września 2010 23:07:28 przy kursie: 2,79 zł
Piorun napisał(a):
c/wk 11,73 blackeye

To weź sobie spójrz choćby na Cyfrowy Polsat - C/WK ponad 12, C/Z ok. 15, kurs i zyski stabilne, spółka też. City też może wkraczać na tą drogę, a najbliższe miesiące będą ciekawe, poczekajcie na wyniki i Snipera II.

X72
X72
0
Wpisów: 19
Wysłane: 17 września 2010 09:12:44 przy kursie: 3,13 zł
witam , właśnie dołączyłem do tego pociagu -troche późno ale mam nadzieje że nie za późno

Mitia
0
Wpisów: 142
Wysłane: 17 września 2010 09:20:30 przy kursie: 3,13 zł
Jak takiś ryzykant to lepiej było wsiadać na Monnari tam zasięg ruchu teoretycznie dużo większy Liar

Buziek
0
Wpisów: 100
Wysłane: 17 września 2010 09:46:19 przy kursie: 3,13 zł
Gerda napisał(a):
Informacje odnośnie niedużego nakładu finansowego potrzebnego do zamiany platofrmy z PC na PS3 czerpie z wczorajszego wywiadu prezesa w TVN CNBC o 17.

A co do kursu to z miła chęcią chciałbym to wiedzieć ale patrząc na wskaźniki obecnie i prognozując zysk do końca roku w wysokości 30 mln na pewno jeszcze mu trochę brakuje

W takim razie prezes nie ma pojęcia o czym gada i nagania na kupno akcji. Architektura systemu PS3 jest na tyle skomplikowana, że do tej pory żadnemu deweloperowi nie udało się wykorzystać pełnej mocy PS3 (nawet tym, którzy tworzyli gry wyłącznie na tę konsole i znają już jej architekturę), a wiele gier tworzonych wyłącznie z myślą o konsolach (pomijając PC) na PS3 wygląda gorzej, lub ma problemy z optymalizacją właśnie z powodu "trudności" pracy przy PS3.

City z budżetówek rzuciło się na wielką wodę. Snajper pokazał, że potrafią coś więcej i życzę im powodzenia na rynku międzynarodowym, ale do czołówki jeszcze dużo im brakuje.
Edytowany: 17 września 2010 09:51

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CIGAMES

10 11 12 13 14

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,500 sek.

lpjgpgik
wljczeez
aggvdiho
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aawpqmnv
ticslilb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat