0 Dołączył: 2009-07-30 Wpisów: 33
Wysłane:
8 sierpnia 2009 17:19:43
Probowalam zaladowac baze danych z bossa.pl do Ami, robilam krok po kroku z bossy ale.. mam liste spolek ale nie ma zadnych wykresow bo mowi mi ze 'not enough data available' czy moze sciagnelam zly plik albo cos zle robie? chcialam notowania historyczne akcji GPW sciagnelam metacgl.zip az mi wstyd ze nawet takiej podstawowej rzeczy nie moge sama zrobic dobrze, az strach sie bac co bedzie dalej... :(
|
|
0 Dołączył: 2009-01-09 Wpisów: 878
Wysłane:
8 sierpnia 2009 17:22:59
sarvath napisał(a):Probowalam zaladowac baze danych z bossa.pl do Ami, robilam krok po kroku z bossy ale.. mam liste spolek ale nie ma zadnych wykresow bo mowi mi ze 'not enough data available' czy moze sciagnelam zly plik albo cos zle robie? chcialam notowania historyczne akcji GPW sciagnelam metacgl.zip az mi wstyd ze nawet takiej podstawowej rzeczy nie moge sama zrobic dobrze, az strach sie bac co bedzie dalej... :(
Rozpakowalas zipa? W razie czego sluze pomoca, dosc dobrze znam te procedure. Stress out, nie ma sie czego wstydzic, tym bardziej, ze tam glebiej sa jeszcze zagadki, ktore wynikaja z drobnych bledow w instrukcji... Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
|
|
1 Dołączył: 2008-10-09 Wpisów: 1 410
Wysłane:
8 sierpnia 2009 23:27:27
Sławku a masz może podpięte automatyczne ściąganie danych z bossa? Kilka razy próbowałem ale lipa jakaś i codziennie aktualizuję ręcznie  . You can't judge a fish by lookin' in the pond You can't judge right from looking at the wrong You can't judge one by looking at the other You can't judge a book by looking at the cover Oh can't you see, oh you misjudge me I look like a farmer, but I'm a lover!
|
|
|
|
Wysłane:
8 sierpnia 2009 23:55:50
sarvath napisał(a):Probowalam zaladowac baze danych z bossa.pl do Ami, robilam krok po kroku z bossy ale.. mam liste spolek ale nie ma zadnych wykresow bo mowi mi ze 'not enough data available' czy moze sciagnelam zly plik albo cos zle robie? chcialam notowania historyczne akcji GPW sciagnelam metacgl.zip az mi wstyd ze nawet takiej podstawowej rzeczy nie moge sama zrobic dobrze, az strach sie bac co bedzie dalej... :(
Za pierwszym razem po ściągnięciu danych w otwartym Amibrokerze musisz kliknąć File >Import MetaStock data >Browse(wybrać dane z katalogu utworzonego wcześniej) >Import. I może lepiej od razu zassać całość czyli plik mataall.zip? You can't judge a fish by lookin' in the pond You can't judge right from looking at the wrong You can't judge one by looking at the other You can't judge a book by looking at the cover Oh can't you see, oh you misjudge me I look like a farmer, but I'm a lover!
Edytowany: 8 sierpnia 2009 23:59
|
|
Wysłane:
9 sierpnia 2009 00:36:29
TheBlackHorse napisał(a):Sławku a masz może podpięte automatyczne ściąganie danych z bossa? Kilka razy próbowałem ale lipa jakaś i codziennie aktualizuję ręcznie  . Hmm, recznie czyli jak? Ja tego dopisywacza skonfigurowalem i zrobilem do niego skrót w Ami w "tools". Pewnie masz na mysli cos takiego, zeby po odpaleniu Ami sam sobie sciagal aktualne dane? Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
9 sierpnia 2009 00:54:43
przydałby się jakiś kurs amibrokera. szczególnie pisania formuł. ktoś zarzuci książką lub linkiem www?
|
|
0 Dołączył: 2008-07-27 Wpisów: 21
Wysłane:
9 sierpnia 2009 02:01:39
czy z tego korzystałaś? bossa.pl/notowania/daneatech/a...
|
|
Wysłane:
9 sierpnia 2009 15:20:57
zipa rozpakowalam, ogolnie robilam tak jak tu napisali bossa.pl/notowania/daneatech/a...i w ami mam liste spolek tzn nazwy sa tylko sie wykresy nie wyswietlaja :( to moze jakis inny plik powinnam sciagnac? no wlasnie i jak juz to zrobie to potem tez bede chciala skonfigurowac ten dopisywacz
|
|
Wysłane:
9 sierpnia 2009 15:40:00
sarvath napisał(a):zipa rozpakowalam, ogolnie robilam tak jak tu napisali bossa.pl/notowania/daneatech/a...i w ami mam liste spolek tzn nazwy sa tylko sie wykresy nie wyswietlaja :( to moze jakis inny plik powinnam sciagnac? no wlasnie i jak juz to zrobie to potem tez bede chciala skonfigurowac ten dopisywacz Masz wersje pelna czy testowa? Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
|
|
Wysłane:
9 sierpnia 2009 15:57:28
pelna 5.0 rc1 professional to moze byc wina tego ze to nie najnowsza wersja?
|
|
|
|
Wysłane:
9 sierpnia 2009 16:30:53
hmmm zrobilam inaczej jakos i dziala :)
|
|
Wysłane:
9 sierpnia 2009 22:48:21
SlawekW napisał(a):TheBlackHorse napisał(a):Sławku a masz może podpięte automatyczne ściąganie danych z bossa? Kilka razy próbowałem ale lipa jakaś i codziennie aktualizuję ręcznie  . Hmm, recznie czyli jak? Ja tego dopisywacza skonfigurowalem i zrobilem do niego skrót w Ami w "tools". Pewnie masz na mysli cos takiego, zeby po odpaleniu Ami sam sobie sciagal aktualne dane? Mam na myśli właśnie tego "dopisywacza". Próbowałem go podłączyć ale bez powodzenia  . Dane pobrane z bossa zapisuję w katalogu C\akcje polska\dane bossa. W instrukcji napisane jest aby ścieżką dostępu było: C:\Program Files\AmiBroker\BD_BossaEOD\Dopisywacz_BossaEOD\Dopisywacz_BossaEOD.bat Czy w takim razie rozpakowane pliki mam zapisywać właśnie w katalogu "Dopisywacz_BossaEOD.bat"? Na jakiej w ogóle zasadzie działa ten dopisywacz? You can't judge a fish by lookin' in the pond You can't judge right from looking at the wrong You can't judge one by looking at the other You can't judge a book by looking at the cover Oh can't you see, oh you misjudge me I look like a farmer, but I'm a lover!
|
|
0 Dołączył: 2008-09-13 Wpisów: 197
Wysłane:
9 sierpnia 2009 23:42:48
Ja korzystałem z opisu w tym linku http://www.mm.pl/~trading/Bazy_danych/Baza_EOD_bossa.html Mimo, że jest opcja zmiany scieżki, to jak ją zmieniałem z domyślnej na inną to nie chciało działać. Na domyślnej ścieżce działa ok. Moja rzeczywistość subiektywna - to wszystko to, co istnieje. Rzeczywistość obiektywna to twór syntetyczny dotyczący hipotetycznej uniwersalizacji licznych rzeczywistości subiektywnych. Philip Dick.
|
|
Wysłane:
10 sierpnia 2009 08:01:54
TheBlackHorse napisał(a):Mam na myśli właśnie tego "dopisywacza". Próbowałem go podłączyć ale bez powodzenia  . Dane pobrane z bossa zapisuję w katalogu C\akcje polska\dane bossa. W instrukcji napisane jest aby ścieżką dostępu było: C:\Program Files\AmiBroker\BD_BossaEOD\Dopisywacz_BossaEOD\Dopisywacz_BossaEOD.bat Czy w takim razie rozpakowane pliki mam zapisywać właśnie w katalogu "Dopisywacz_BossaEOD.bat"? Na jakiej w ogóle zasadzie działa ten dopisywacz? Nie mam doswiadczenia ze zmiana katalogu docelowego, ja postapilem prawie dokladnie zgodnie z instrukcja. Prawie, bo jednego z plikow wskazanych w instrukcji (import.types) nie da sie wyedytowac poprzez right click => edytuj, tylko trzeba najpierw otworzyc edytor i otworzyc plik z poziomu edytora. Zwroc uwage, ze Dopisywacz_BossaEOD.bat to nie katalog, tylko plik wykonywalny. Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 10 sierpnia 2009 08:06
|
|
Wysłane:
11 sierpnia 2009 09:42:49
Sławku powiedz mi jeszcze na jakiej zasadzie działa ten dopisywacz? You can't judge a fish by lookin' in the pond You can't judge right from looking at the wrong You can't judge one by looking at the other You can't judge a book by looking at the cover Oh can't you see, oh you misjudge me I look like a farmer, but I'm a lover!
|
|
Wysłane:
11 sierpnia 2009 14:35:14
TheBlackHorse napisał(a):Sławku powiedz mi jeszcze na jakiej zasadzie działa ten dopisywacz?
Hmm, szczerze mowiac nie wiem za bardzo jak Ci odpowiedziec, bo ja praktykiem jestem raczej niz teoretykiem. W kazdym razie dopisywacz dziala mniej wiecej tak, ze po uruchomieniu sciaga i dopisuje do bazy danych tylko najnowsze dane. Innymi slowy nie ciagnie calych danych historycznych, tylko kawalek z ostatniego dnia. Moze ktos sie lepiej zna i uzupelni albo skoryguje moje wyjasnienia. Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
|
|
Wysłane:
11 sierpnia 2009 14:44:36
SlawekW napisał(a):TheBlackHorse napisał(a):Sławku powiedz mi jeszcze na jakiej zasadzie działa ten dopisywacz?
Hmm, szczerze mowiac nie wiem za bardzo jak Ci odpowiedziec, bo ja praktykiem jestem raczej niz teoretykiem. W kazdym razie dopisywacz dziala mniej wiecej tak, ze po uruchomieniu sciaga i dopisuje do bazy danych tylko najnowsze dane. Innymi slowy nie ciagnie calych danych historycznych, tylko kawalek z ostatniego dnia. Moze ktos sie lepiej zna i uzupelni albo skoryguje moje wyjasnienia. O to mi właśnie chodzi. Tylko, że dane są przecież spakowane? Rozpakowuje je sam czy ściąga inne? You can't judge a fish by lookin' in the pond You can't judge right from looking at the wrong You can't judge one by looking at the other You can't judge a book by looking at the cover Oh can't you see, oh you misjudge me I look like a farmer, but I'm a lover!
|
|
Wysłane:
11 sierpnia 2009 20:31:25
hmm ten dopisywacz mi nie dziala :( robilam krok po kroku, najpierw w swoim folderze a potem jeszcze raz sprobowalam z domyslnymi sciezkami do folderow i bazy danych i sie nie aktualizuje... ale wyskakuje mi takie niebieskie okienko ze niby sciaga co trzeba... :( jak widac ze screena niby sciagaja sie sesje z 7,10,11 a Ami po tej czynnosci ciagle pokazuje 7 ostatnia (wtedy sciagalam cala baze) any ideas?  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 11 sierpnia 2009 20:38
|
|
Wysłane:
12 sierpnia 2009 17:16:55
TheBlackHorse napisał(a): O to mi właśnie chodzi. Tylko, że dane są przecież spakowane? Rozpakowuje je sam czy ściąga inne?
Te ktore sciaga dopisywacz, maja rozszerzenie PRN, a nie ZIP, wiec nie ma potrzeby rozpakowywania. Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 12 sierpnia 2009 17:17
|
|
Wysłane:
12 sierpnia 2009 19:09:32
Dzięki za pomoc Wszystkim, ustawiłem dopisywacza i chyba działa, aczkolwiek okaże się jutro  . You can't judge a fish by lookin' in the pond You can't judge right from looking at the wrong You can't judge one by looking at the other You can't judge a book by looking at the cover Oh can't you see, oh you misjudge me I look like a farmer, but I'm a lover!
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.