Czasu wiecznie na wszystko za mało i do tematu miałem usiąść jakoś w weekend. Miałem nawet rozbijać konferencje na pojedyczne posty - o każdej prezentacji jeden - bo w zasadzie każdy wykład zasługuje na dłuższą analize. No ale jak widzę, że nikt jeszcze nic - i @Łukasz Konopko sam musi zakładać wątek w sprawie to centralnie nie wytrzymam. Cała nadzieja w kawie
Po pierwsze wielkie podziękowania dla portalu Stockwatch. Dzielenie się taką porcją wiedzy zupełnie za darmo - zakrawa wręcz na niegodziwość względem konkurencji. Miałem przyjemność oglądania wszystkiego na żywo. Jestem pod wrażeniem. Zasięg prezentacji także wypadł całkiem okazale. Mówimy przecież o godzinach roboczych gdy nie łatwo jest ludziom wyjąć sobie z grafiku kilka godzin.
Skracając maksymalnie temat ( bo wszystkich inwestorów branżowych gorąco namawiam, żeby po prostu obejrzeli wciąż dostępne na stronie materiały )
1. Creepy Jar
Pierwsze koty za płoty. Jeden mały zgrzyt. Panowie nie odpowiedzieli na wszystkie pytania. Wkradło się tu zapewne pewne niezrozumienie między stronami. Po godzinnej prezentacji - przedstawiciele studia uznali, że ich czas antenowy dobiegł końca i nie weszli w kompletną interakcje z widzami. Bardzo żałuję. Były też przy końcu drobne problemy techniczne. Ogólnie jednak prezka bardzo ciekawa. Nieco Creepy Jarowej kuchni. I core subject - Early Access. Nadzieje vs Rzeczywistość. Plusy i minusy. Efekt " wielu premier " i tworzenie gry wraz z community. Dla mnie najfajniejszym pytaniem było to o hipotetyczny start studia ze 100 milionami na koncie. Bardzo spodobała mi się też odpowiedź
2. Paweł Bieniek
Chodząca reklama abonamentu premium portalu. Modele wydawnicze. Procentowy udział w zyskach dla studia, koszty z których nie każdy początkujący inwestor zdaje sobie sprawę. Metody raportowania. Nieśmiertelna wojna o programy motywacyjne i sposoby ich klasyfikacji

Każdy kto pod koniec wykładu czułby się trochę nieswojo

i komu lewa strona bilansu nie zgadzała by się z prawą - może po prostu posiąść wiedzę tajemną @anty_teresy czytając jego omówienia raportów
3. Barbara Wiszyńska Kubit i Hubert Kubit
Co nieco o stożkach. Ale w przystępny sposób. Ja z matematyki orłem nie byłem, a wykład zrozumiałem

Kilka fajnych ciekawostek z branży. O tym jak potrzebnym sprzętem w branży gamedev jest kosz. I jak sprawić, żeby pracownik dobrego studia nie popadł w depresję

, korzystając z niego częściej niż z komputera

O potędze iteracji. O metodologii Agile. Od prezesa Huberta dowiemy się także, z jakich publikacji możemy korzystać, chcąc poszerzać wiedzę o branży a od prezes Basi tego - kogo z pewnością nie będzie w grze P1 Krakowskiego studia
4. Stan Just
Tutaj będzie o tym, że nawet w branży tak nieprzewidywalnej jak branża gier wideo - coś jednak można zaplanować zawczasu i nie trzeba iść na żywioł. O tym co wyjdzie ze zsumowania technologii, sztuki i biznesu. O podejściu kickstart i konieczności posiadania buforów produkcyjnych. O czynnikach, które trzeba wziąć pod uwagę przy tworzeniu gry. No i o tym ile tytułów dziennie wychodzi aktualnie na Steam
5. Paweł Miechowski
Temu panu już poświęciłem oddzielny wpis na wątku dedykowanym. Klasa sama w sobie.
6. Marek Wylon
Dla mnie największy head explode całej konferencji. Być może dlatego, że o rynku freemium wiem sporo mniej niż o pozostałych. A jest tu całkiem ciekawie. Całkiem fajnymi pieniędzmi się też tu obraca

Ze swojej strony poleciłbym ten wykład wszystkim twórcom gier na inne platformy. To z ilu metryk korzysta się przy tworzeniu gry, jak analitycznie podchodzi do tematu. W jaki sposób zabiega o gracza - zasługuje na najwyższe uznanie.
7. Far From Home
Trochę o tym czym jest gra Indie premium. Ile ( i gdzie ) powinna kosztować. Kto powinien ją tworzyć. O tym dlaczego zapewne zdecyduje się to robić - dlaczego w innym modelu jest to zdecydowanie trudniejsze. Szczypta tego z czym to się je i jakie niesie ze sobą ryzyka. Będzie też o kuchni pierwszych etapów tworzenia gry. O tym czym jest USP. Co, w jakiej kolejności i dlaczego robi się w kolejnych fazach tworzenia projektu. Ciekawie, przystępnie i merytorycznie
Dla niektórych z pewnością najciekawszy będzie jednak pierwszy fragment wykładu przybliżający nieco sam zespół i to nad czym pracuje. Oraz to kim jest tajemniczy pan Paweł nie pozwalający na udzielanie większej ilości informacji o studiu

?
8 Starward Industry
Tutaj także
bardzo ciekawie. Wbrew temu co sądzi sam pan prezes

Trochę o liniach poziomych i pionowych. Całkiem sporo o etapach tworzenia gry i ich umowności. O tym co w której części pipeline' u się robi. Ile powinna trwać i czy jest lubiana przez deweloperów. Mnie najbardziej jednak podobała się sesja pytań. Chyba najdłuższa ze wszystkich. Jestem pod wrażeniem tego, z jaką pieczołowitością i autentyczną iskrą w oku pan prezes stawiał im czoła. Była tu także "piłka podkręcona" ( curveball question ). Jak dla mnie must have konferencji

Inwestorom gratuluję zaś kreatywności