83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
27 marca 2022 12:53:14
poorsultan napisał(a):... 4. Wejść w jedną lub dwie nowe spółki czysto dywidendowe. Rozważam: NWG (lubię pociągi :D), KRK, KTY, AMB, Asseco, BDX
Nie lepiej w to miejsce kupić obligacje korporacyjne? Procent będzie większy, a w perspektywie spowolnienia na świecie wzrost dywidendy oraz wzrost wartości akcji nie jest wcale takie pewien.
|
|
3 Dołączył: 2020-11-14 Wpisów: 58
Wysłane:
28 marca 2022 18:12:58
Premier02 co do presji na wzrost płac to bardzo możliwe. Sam odczuwam wzrost płac w IT na własnej skórze. Jednak raczej to już jest od dobrego roku, także to już nie powinno ich zaskoczyć. O tych inwestycjach to tak sobie gdybam.
Kakarotto tak! Właśnie w weekend zainteresowałem się tematem czytając wątek Yaromana. Nigdy wcześniej specjalnie obligacjami się nie interesowałem, ale te rentowności teraz wyglądają coraz ciekawiej.
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
28 marca 2022 19:14:50
Bierz poprawkę na to że rentowności nie biorą się z niebia. Na akcjach można stracić -10%, -30% itd. Na obligacjach lecisz zwykle od razu -100% w sytuacji braku wypłacalności, bo zwykle obligatariusze dowiadują się na końcu o problemach. Miej jeszcze z tyłu głowy, że może pojawić się ryzyko stagflacji a to może podnieść ryzyko bankructw. Tutaj masz bloga o obligacjach, nie znam gościa ale fajnie prowadzi i tłumaczy co i jak: https://www.rynekobligacji.com/Mimo wszystko zalecam turbo ostrożność z tematem obligacji korporacyjnych.
|
|
|
|
PREMIUM
12 Dołączył: 2019-02-24 Wpisów: 315
Wysłane:
29 marca 2022 13:53:56
Cytat:. Na akcjach można stracić -10%, -30% itd. Na obligacjach lecisz zwykle od razu -100% w sytuacji braku wypłacalności, bo zwykle obligatariusze dowiadują się na końcu o problemach Jeśli forumowicz pisze o akcjach bez wskazania konkretnych spółek to pewnie ma rację. Jeśli jednak mówić o akcjach w rozumieniu Asseco pl Mobruk Ambra Pcc Rokita Kęty i pewnie jeszcze kilka spółek bym wymienił to spadek kursu 10-30% to może być okazja inwestycyjna. Sięgając do swoich zapisków widzę że Ambra Domdev czy Mobruk od 2016 roku corocznie mają wyższe przychody oraz zysk netto. Zatem jeśli ktoś nie sięga po spółki o takich wynikach to być lepiej wyjdzie na obligacjach. Ale pewniaki typu Rokita Kruk Echo zbyt wielkich odsetek chyba nie dają. Nie wiem natomiast czy do tego grona należy zaliczać Orlen czy GPW. Myślę że tu wiele zależy od wiedzy i celu inwestora. Sułtan Masz coś takiego jak ETF dywidendowe? Ale też bym się tu zastanawiał czy one "wygrywają" ze spółkami które wymieniłem.
|
|
Wysłane:
30 kwietnia 2022 09:41:18
> Masz coś takiego jak ETF dywidendowe?
Przepraszam, że nie odpowiedziałem szybciej. Trochę badałem temat wcześniej. Ogólnie bez problemu można znaleźć takie dywidendowe etfy, bardzo często koncentrują się albo na arystokratach dywidendowych (i pretendentach do tego tytułu) albo na rynkach rozwijających się. W pierwszym przypadku stopa dywidend nie jest wysoka, ale dywidendy spółek rosną stabilnie. W drugim stopy dywidend są wysokie, ale kraje dość egzotyczne. Tak wiem, że w punktu widzenia giełdy i rynków kapitałowych Polska też jest egzotyczna ;) Ale chyba największym minusem jest wysoka prowizja w Bossie za zakup.
Zakupiłem 4 akcje spółkie Krka, 425złotych za akcje. Spółka o której jest cicho, ma swoje plusy i minusy. Plusy: - stabilna, rosnąca dywidenda - biznes też jest stabilny: leki generyczne, nie ma ryzyka czy to co wymyślą w laboratorium zadziała, korzystają z tego co już ktoś wymyślił - obecność w wielu krajach
Minusy: - duży podatek od dywidend 27,5%, przełknę w długim terminie, jeśli dywidenda nadal będzie rosła w tempie 10% r/r - biznes jest stabilny, ale ok. 20% to rynek rosyjski, szczerze mówiąc to nie dokopałem się do potwierdzonej informacji jak sankcje mają się do leków, Krka ma też fabrykę w Rosji - profil biznesu eliminuje wypracowanie jakiegoś przełomowego specyfiku i z tego powodu tutaj nigdy nie będzie nagłego wystrzału kursu, ale to mały minus dla mnie
Sytuacja na ten moment w portfelu. + 44,95%, + 11359,04zł
|
|
Wysłane:
3 lipca 2022 12:01:44
Oj oj oj ... Długo zwlekałem by cos tutaj napisać. Sam wiele nie robiłem, raczej patrzę co się dzieje i gromadzę kapitał.
1. ETFBW20ST - czyli ETF naśladujący indeks WIG20ST. 2022-05-11 zakupiłem 2 "akcje" po 372,70PLN. Przez te prawie dwa miesiące byłem na tej pozycji już +7% i -7%. W tej chwili +0,91%. Myślę, że da się na tym zarobić, gdy cały WIG20 jest w trendzie spadkowym (prochu nie odkrywam). Byłem ciekaw tego instrumentu. Ja niestety kupiłem w momencie blisko lokalnego minimum na WIG20. By tutaj otworzyła się droga do dobrego zysku na tej pozycji WIG20 musiałby zejść poniżej 1650 pewnie.
I to byłby koniec moich zakupów przez ten czas gdy nic nie pisałem. Poniżej o dywidendach.
1. iFirma - wspaniała kwartalna dywidenda 0.30PLN na akcje co dało mi 132zł i 8,02% w stosunku do mojej średniej ceny jaką płaciłem za te akcje.
2. R22 - tutaj już dużo bardziej skromnie niż iFirma. 0,71zł na akcje co dało mi 24,85zł, 1,66% dividend yield. R22 nigdy dla dywidendy nie kupowałem, ale miło widzieć, że rok do roku kwota dywidendy rośnie.
3. Asseco Poland - moja pierwsza dywidenda z tej spółki, 3,36zł na akcję co dało w sumie 67,20zł, 4,26% dividend yield. Póki co skromnie, jednak patrząc na historię dywidend z tej spółki to wydaje się być ona stabilna jak skała i panowanie ZUSu w Polsce. ;-)
Dywidendy, ze spółek które posiadam, a które już zapowiedziały wypłatę 1. KRK - pierwsza dywidenda z tej spólki. ponad 5EUR czyli coś ponad 25zł na akcje. Dobry początek 2. TOR - rozbity bank! 3 złote na akcje daje mi dividend yield na poziomie 24%. 3. PZU - 1,94zł na akcje, skromnie, zachowawczo, trochę niedosyt
To by było na tyle. Wynik portfela na moment pisania +9811,57 zł, +36,07%, w tym roku szału na akcjach chyba już nie będzie, ale pewnie pozbieram do koszyczka na przyszłość ACP, KRK, TOR i PZU, może jakaś jedna nowa spółka plus ETFy.
|
|
Wysłane:
10 lipca 2022 19:00:07
Sprzedałem Mennicę Skarbową po 88 złotych. Tę małą dywidendę jeszcze może i bym przełknął, ale te dziwne gierki na walnym. Wniosek o dywidendę jakoś bokiem, potem odwołanie v-ce prezes. E... jakieś takie karczemno-bazarowe rozgrywki. Całość tej pozycji zamykam ze stratą -22%.
Po tej sprzedaży mam 2579 złotych gotówki na koncie.
|
|
PREMIUM
30 Dołączył: 2010-09-05 Wpisów: 1 074
Wysłane:
11 lipca 2022 08:30:06
Czy można śledzieć Twój portfel bezpośrednio na myfound czy nie udostępniasz go ? Pozdrawiam.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
11 lipca 2022 11:53:29
Cytat:Ale chyba największym minusem jest wysoka prowizja w Bossie za zakup.
Bo widzisz jak se człowiek "rypnął" rachunek w XTB to już nie pamięta że jest takie coś jak prowizja i zapomina że nie wszyscy tam konto mają. Ja kupiłem trzy ETF dywidendowe ale dziś tak na chłodno wydaje mi się że większa jest korzyść z dobrych dywidendówek na GPW a jeśli chce się mieć jedno i drugie to pierwszeństwo powinny mieć akcji spółek dywidendowych a dopiero po jakimś czasie można łaskawiej popatrzeć na takie ETF. Także Sułtan nie bój nic bo nadal będziesz biedny bo nic nie straciłeś. Wydaje mi się że R22 miała większą dywidendę za 2020 rok. Oni chyba płacili zaliczkę jesienią 2020 roku i dopłacili wiosną 2021. W ubiegłym roku zaś zaliczki nie było. Co do PZU to oni mieli zysk największy w historii. Myślę że może polityka ma tu wpływ na to że część zysków zatrzymują. Ale to jest argument na to że takim spółkom(Skarbu Państwa) nie należy bezgranicznie ufać. Z Mennicą to faktycznie przegięcie. Myślałem czy właśnie w przyszłości ich nie kupić to już nie muszę myśleć.
Edytowany: 11 lipca 2022 12:03
|
|
Wysłane:
11 lipca 2022 19:58:00
 @Masa, nie. Nie prowadzę swojego portfela na MyFund. "Panie Premierze ..." ;-) Taki ETF dywidendowy może być o tyle fajny, że daje ekspozycję na więcej niż tylko GPW. Zgadzam się z Tobą, że lepiej mieć dobre spółki dywidendowe na długi termin. Chyba, że ogólnie kogoś temat nie intersuje tylko chce oszczędzać na emeryturę i co miesiąc zlecać kupno ETFów. Z R22 racja! Spojrzałem tylko na tę drugą wypłatę od nich zapominając o zaliczce. Mój błąd. PZU i dywidenda. Skarb Państwa - zakładając portfel jednym z założeń było trzymanie się jak najdalej od Lotosów, Orlenów, pegenigów, pko pekao, miedzi, kopań wszelkiej maści firm gdzie politycy rozdają karty. Przy PZU się ugiąłem, ok. Przy Torpolu nie dość dokładnie sprawdziłem. Ok, spoko. O bankach i ubezpieczalniach już kiedyś pisałem, że tutaj trzeba mieć wkalkulowane ryzyko, że KNF musi powiedzieć ok  dla dywidendy, ale może też powiedzieć  Bodajże dwa lata temu (pierwszy rok covidowy) KNF zablokowało wszelkie dywidendy w bankach i PZU, stąd też wzięła się ta duża dywidenda rok temu. Płakać nie będę. :)
|
|
|
|
Wysłane:
31 lipca 2022 12:11:21
Sezon dywidendowy u mnie powoli zmierza do końca ...
Dywidenda od ETFSP500, 1,58zł na akcje w sumie 63,30. No ok, może być. Kurs dolara chyba sprzyja, że ta dywidenda rośnie.
21 lipca KRKA wypłaciła dywidendę. 5,63EUR na akcję, trzeba pamiętać, że w Słowenii skąd pochodzi KRKA pobierany jest spory podatek i ostatecznie do mnie na konto wpadło 80,40zł. Dobry początek z tą spółką.
29 lipca Torpol wypłacił 3 złote na akcje co dało mi w sumie 690 złotych. Mój dywidendowy rekord póki co! Dużo więcej niż ja się spodziewałem.Czy to jednorazowy wyskok, czy Torpol będzie nadal w stanie podnosić dywidendę rok po roku? Kurs TOR po odcięciu dywidendy spadł minimalnie.
Pisałem, że sezon dywidendowy powoli się kończy, ale ... Została dywidenda z PZU, dwie dywidendy z iFirmy i jedna z ETFSP500. Czyli może nie taki znowu koniec. Na ten moment w tym roku wpadło 1158 złotych z dywidend, już teraz więcej niż sobie zakładałem.
Wynik na dziś +36,28%, 9867,77PLN stan gotówki 3413 PLN.
|
|
15 Dołączył: 2020-10-29 Wpisów: 217
Wysłane:
31 lipca 2022 13:43:36
Ten ETFSP500 to Multi Units Luxembourg Lyxor ETF S&P 500?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
31 lipca 2022 14:45:09
Cytat:dwie dywidendy z iFirmy Nie orientuję na ile Ifirma wysokość dywidendy wiąże z zyskiem netto. Ze wstępnych wyników 1 półrocze 2021 przychody 14 706 2022 przychody 20 622 zysk netto 1 pół. 2021 1 607 1 półr. 2022 3 345 Ponadto od sierpnia koszt ich usług drożeje 12-15% lecz nie pamiętam gdzie to czytałem. Wcześniejsze wstępne są z infostrefy Wygląda na to że "z głodu nie umrzemy".
|
|
Wysłane:
1 sierpnia 2022 18:00:04
Cytat:Ten ETFSP500 to Multi Units Luxembourg Lyxor ETF S&P 500? Tak, dokładnie ten. Premier02 ... Właśnie dziś iFirma ogłosiła zaliczkę na dywidendę w sierpniu 0,20PLN na akcje. Wpadnie 88 złotych, 5,68% :D Nigdy nie liczyłem ile IFI wypłaca zysku jako dywidendę, ale oni chyba niedawno podjeli uchwałę o wypłacie do 100%.
|
|
Wysłane:
5 września 2022 21:11:41
W sierpniu było tak ... 16 sierpnia pozbyłem się ETFBW20ST sprzedając po 364,90zł, w sumie ze stratą 2,5%. Wystarczyło poczekać kilka dni i byłoby całkiem inaczej, ale to już tylko gdybanie. Korzystając z przeceń dokupiłem 56 akcji PZU po 27,75 złotych. W sumie teraz mam 140 akcji PZU kupionych ze średnią ceną 29,98. Czekam na dywidendę. Patrząc na założenie mojego portfela "trzymać się z dala od skarbu państwa" trochę dużo tego PZU się zrobiło. Pewnie raz na rok PZU będę dokupował, ale raczej będę budował inne pozycje. 24 sierpnia wpadała dywidenda z iFirmy, 88 złotych, DIY 5,35%. Sytuacja na teraz +33,85%, +9 529,28 zł, gotówka 3 626,20 zł.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 września 2022 11:48:25
Sułtan Masz jakiegoś dywidendowego faworyta na przyszły rok? Bo ja to wyczytałem przy rekomendacji Eurotela:
Biorąc pod uwagę nasze skorygowane prognozy wyników finansowych na 2022 rok oczekujemy, że w przyszłym roku Eurotel może wypłacić nawet 8,45 zł dywidendy na akcję (przy założeniu, że 70% tegorocznego zysku netto uwzględniającego jednorazowy zysk z tytułu sprzedaży Soon Energy zostanie przeznaczone na dywidendę), co implikuje ok. 22% stopę dywidendy brutto w 2023 roku, a w następnych latach ok. 13,5% (5,15/ 5,28/ 5,57 zł dywidendy na akcję w 2024/25/26 roku). 12 września, prawdopodobnie po sesji, Spółka opublikuje wyniki finansowe za II kw. 2022 roku. Spodziewamy się nadzwyczajnego wzrostu zysków Spółki w ujęciu rok/rok pod wpływem silnego popytu na produkty Apple i Xiaomi.
Niech zamiast tych 8,45 zł będzie tylko 6 zł. Nie robi wrażenia? Jaka spółka może ich "przebić"?
|
|
Wysłane:
6 września 2022 21:02:06
No szykuje się dobra dywidenda na Eurotelu. Dla mnie faworytem jestem - Torpol, ich zysk wygląda bardzo podobnie jak rok temu, mogą powtórzyć ostatnią dywidendę - iFirma, teraz już nie robi wrażenia ich dywidenda, ale ja kupowałem poniżej 4 zlotych - Mobruk, dwa lata wypłacał już ładne dywidendy - LiveChat ?
Od razu zaznaczę, że nie szukam pojedynczej dywidendy. Raczej kupić i trzymać po 10-20 lat.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 września 2022 08:18:35
Konrad Książek typuje: Tim, Mirbud, Asseco see, Kęty, i to ciekawe Bank Handlowy i ...Torpol To są jego zdaniem spółki które wypłacą wyższą dywidendę niż w obecnym roku.
Co do Mobruku to ja bym na wyższą w przyszłym roku nie liczył natomiast to może być tak że recykling w przyszłości da zarobić zwłaszcza jeśli teraz dość tanio Mobruk się kupi.
|
|
15 Dołączył: 2020-10-29 Wpisów: 217
Wysłane:
7 września 2022 19:39:35
poorsultan napisał(a): Korzystając z przeceń dokupiłem 56 akcji PZU po 27,75 złotych. W sumie teraz mam 140 akcji PZU kupionych ze średnią ceną 29,98. Czekam na dywidendę. Patrząc na założenie mojego portfela "trzymać się z dala od skarbu państwa" trochę dużo tego PZU się zrobiło. Pewnie raz na rok PZU będę dokupował, ale raczej będę budował inne pozycje.
Sułtan dokupuj co roku, aż będziesz miał z dywidendy 1000 PLN i wtedy już reinwestuj dywidendy w ubezpieczeniowe perpertum mobile. Ja tak myślę zrobić za jakiś czas, tzn. na razie kupować spółki dywidendowe w atrakcyjnych cenach, a gdzieś pewnie w 2025 wybiorę jedną, którą będę dokupował co roku, aby na przykład do 2030 mieć takie dywidendowe perpetum i tylko dokupować z dywidend później tą spółkę. Po pierwszej takiej pozycji wyznaczę następną i następną i tak do usranej emerytur.
Edytowany: 7 września 2022 19:41
|
|
Wysłane:
5 listopada 2022 18:05:05
Dwa miesiące nic nie pisałem bo też nic specjalnego nie robiłem, tylko dałem "pracować" portfelowi ... No ok, za bardzo się nie napracował. ;-)
20 października wpadła dywidenda z PZU, 271,60 zł, 6,47% not bad, not bad :) I to nie koniec dywidend na ten rok.
Zapowiedzi extra podatków od nadzwyczajnych zysków, daniny Sasina itp. itd. to kolejny argument by trzymać się dalej od spółek Skarbu Państwa. O ile Torpol wydaje się zbyt mały by ktoś w Warszawie się nimi mocno zianteresował, to PZU można golić. Sprzedać akcji PZU, które już mam raczej nie sprzedam, ale chyba PZU nie będzie miało tak mocnej pozycji w moim portfelu.
Co najważniejsze nadal systematycznie wpłacam pieniądze na konto IKZE i w tej chwili jest tam już 5 817,80 zł gotówki.
Stan na moment pisania wiadomości, 38 686,23 zł, +8 608,23 zł, +28,62%
|
|