PARTNER SERWISU
ayhdkwmp

Zabezpieczanie pozycji na wahania kursowe

CSharpBeginner
45
Wpisów: 333
Wysłane: 13 lutego 2022 15:54:32
Czytałem przed chwila artykuł na wielu stronach o zabezpieczaniu pozycji. Niestety nie zrozumiałem czegoś, ma ktoś chwilę by to wyjaśnić jak tępakowi?

Przykładowo chcąc kupić akcje z USA rozumiem, że wymieniam PLN->USD i za nie kupuje akcje w USA. Chcąc zabezpieczyć się na wzrost USD robię pozycję short na FX na USD/PLN na taką samą kwotę.

Nie rozumiem z kolei ETF. Chcąc przykładowo kupić ETF RSX, który jest notowany w USD. ETF ten skupuje akcje z Rosji, także schemat jest taki: wymieniam PLN na USD, za nie kupuje ETF RSX, a ETF z kolei wymienia USD na RUB i kupuje akcje rosyjskie. W wielu artykułach jest napisane, że jedyny sens zabezpiczenia ma tutaj na PLN/RUB. I tego kompletnie nie rozumiem. Przykładowo, jeżeli akcje rosyjskie będą stały w miejscu i tak samo USD/RUB to sam ETF RSX też będzie stał w miejscu. Jeżeli jednak USD urośnie względem PLN to po roku takiej inwestycji zamiast wyjść na 0, stracę tyle ile PLN osłabł względem USD. Zatem dlaczego autorzy pisza, że jedyny sens ma zabezpieczenie RUB/PLN skoro w takiej sytuacji straciłbym na umocnieniu USD/PLN??

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 14 lutego 2022 12:25:02
Tak naprawdę żeby zabezpieczyć taki ETF to trzeba:
1. Zabezpieczyć zmianę kursu USD/RUB - mamy niezmienność wartości indeksu w dolarze
2. Zabezpieczyć zmianę kursu USD/PLN - dodajemy niezmienność notowanego ETF w dolarze względem złotego

Krótko mówiąc:
1. Mam ruble. Chcę mieć się uniezależnić od kursu USD/RUB - biorę S na RUB, czyli S na RUB/USD lub L na USD/RUB
2. Mam dolary. Chcę się uniezależnić od kursu USD/PLN biorę S na USD, czy S na USD/PLN

Jak widzisz jest S na RUB/USD i S na USD/PLN -> efektywnie masz ekspozycję na RUB/PLN

Cytat:
USD/RUB to sam ETF RSX też będzie stał w miejscu. Jeżeli jednak USD urośnie względem PLN to po roku takiej inwestycji zamiast wyjść na 0, stracę tyle ile PLN osłabł względem USD

Zauważ, że jeśli wzrośnie USDPLN to przy stałym kursie USD/RUB oznacza to także taką samą zmianę na RUB/PLN i dlatego właśnie tę ekspozycję zabezpieczasz.

CSharpBeginner
45
Wpisów: 333
Wysłane: 15 lutego 2022 09:42:48
@anty_teresa

Bardzo dziękuję za wytłumaczenie. Nie wiem czemu nie przyszło mi do głowy podejść do tego matematycznie jak sam pokazałeś, gdzie przy PLN/USD - USD/RUB ładnie USD się skraca i zostaje PLN/RUB.

Dzięki za rozjaśnienie sytuacji. Doceniam, że Ci sie chciało :-)

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,132 sek.

gtbpqemz
bgnvqgoy
lupvtfet
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hjvldphi
damuerrt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat