Temat:
BIOTON
piotr21_1911 napisał(a):było jakies info ostatnio ze dzis tak duzo spada? było, EuroRatin obniżył perspektywę dla Biotonu do negatywnej (ze stabilnej) >>>> oraz >>>>ale to już kilka dni temu... ktoś się ładnie wysypał z rana, pod koniec ładnie zawinięto w drugą stronę, ale fiksingu to już nie rozumiem całkowicie ;) często nie pojmuję ruchów na tej spółce;)
|
|
Temat:
BIOTON
trochę dla rozluźnienia dyskusjiależ się cieszę, że wskoczyłem w ten produkt jakiś czas temu;)
|
|
Temat:
REGNON
no i tyle w temacie:
PRONOX TECHNOLOGY SA wniosek o ogłoszenie upadłości z możliwością układu Raport bieżący 21/2009 Zarząd Pronox Technology S.A. (Spółka) działając na podstawie § 5 ust. 1 pkt 24 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz. U. z dnia 28 lutego 2009 r.) informuje, iż w dniu 27 maja 2009 roku Spółka złożyła w Sądzie Rejonowym w Katowicach, Wydział X Gospodarczy - dla spraw upadłościowych i naprawczych wniosek o ogłoszenie upadłości Pronox Technology S.A. z możliwością zawarcia układu. Zarząd podjął powyższą decyzję w związku z pogarszającą się sytuacją Spółki.Na dzień złożenia niniejszego wniosku Spółka nie reguluje swoich wymagalnych zobowiązań pieniężnych. Suma niewykonanych terminowo zobowiązań pieniężnych przekracza 10% wartości bilansowej majątku Pronox Technology S.A. kom espi zdz
pozdrawiam
|
|
Temat:
REGNON
posiłkując się innym serwisem... linkoraz kalkulatorem... 730.888-517.994=212.894 212.894* ~2pln= 420 000 czyli mniej więcej tyle ile po pierwszej decyzji musieliby zapłacić KNFowi... aż normalnie żałuję, że sam tego nie wyhaczyłem!! i do tego też: linkcholerny DT, kilka siwych włosów więcej;)
|
|
Temat:
REGNON
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO Raport bieżący nr 20 / 2009 Data sporządzenia: 2009-05-25 Skrócona nazwa emitenta PRONOX TECHNOLOGY S.A. Temat Zmiana udziału w ogólnej liczbie głosów przysługujących akcjonariuszowi na walnym zgromadzeniu Pronox Technology S.A. Podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe Treść raportu: Zarząd Pronox Technology S.A. (Spółka) informuje, że otrzymał od akcjonariusza – Secus Investment Sp. z o.o. zawiadomienie złożone w trybie art. 69 ust.1 pkt 2 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych, że w wyniku sprzedaży akcji Pronox Technology S.A. nastąpił spadek poniżej 5% udziału w liczbie głosów przysługujących Secus Investment Sp. z o.o. na walnym zgromadzeniu Spółki. Uprzednio Secus Investment Sp. z o.o. posiadała 730.888 akcji Pronox Technology S.A., co stanowiło 7,85% w kapitale zakładowym Spółki. Z akcji przysługiwało 730.888 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, co stanowiło 5,90% udziału w ogólnej liczbie głosów. Obecnie Secus Investment Sp. z o.o. posiada 517.994 akcji Spółki, co stanowi 5,56% w kapitale zakładowym. Secus Investment Sp. z o.o. przysługuje z akcji 517.994 głosów na walnym zgromadzeniu Pronox Technology S.A., co stanowi 4,18% udziału w ogólnej liczbie głosów.
*_*_*_*_*_*_
oto fakty czy te ponad 200k papierów kupili tylko indywidualni? sądzę, że wątpię, chyba zabawa na PRO dopiero się zacznie;)
|
|
Temat:
REGNON
upór i sentymenty... "kilka tysi" przez to straciłem, na PRO też... tylko kilkudniowe wypady odbywam na Pronoxie... RSI14 i CCI21 na dziennym na poziomie z maja 2008... niebezpiecznie wysoko
|
|
Temat:
REGNON
Abstrahując od ujawnionych danych i proponowanych przez zarząd działań...
Hipotetycznie zakładając, że w najbliższym czasie uszłyszelibyśmy informację o (1)skupie akcji w celu umorzenia lub o (2)podniesieniu kapitału przez nową emicję, co byłoby w tej sytuacji bardziej uzasadnionym działaniem, o ile w ogóle teraz jest możliwa któraś z tych opcji??
|
|
objawiły się wyniki (w tys. PLN)
4 kwartał 2008 / 2007 r. : Przychody ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów 444 545 / 371 976 Zysk z działalności operacyjnej 12 339 / 24 573 Zysk przed opodatkowaniem -6 851 / 16 330 Zysk netto -8 584 / 12 473
narastająco w całym 2008/2007 Przychody ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów 1 737 508 / 1 326 894 Zysk z działalności operacyjnej 73 000 / 87 679 Zysk przed opodatkowaniem 34 186 / 73 660 Zysk netto 25 590 / 57 964 *-
a to krótki cytat z raportu: "Spadek skonsolidowanego wyniku netto 4 kwartału w porównaniu do wyników za 3 pierwsze kwartały wynika głównie z silnej deprecjacji złotego w trakcie czwartego kwartału, która przełożyła się na rozpoznanie ujemnych różnic kursowych z wyceny bilansowej zobowiązań denominowanych w walutach obcych. W wyniku wyceny bilansowej tych zobowiązań skonsolidowany wynik netto w 4 kwartale został obniżony o łączną kwotę 17 mln zł, co oznacza, że skonsolidowany zysk brutto w 4 kwartale przekroczyłby 10 mln zł i odpowiednio 51 mln zł w całym 2008 roku."
-* czyli, że co? mam rozumieć, że to tylko taka strata "wirtualna"? taką samą mam na rachunku inwestycyjnym... czy są zainteresowani tą spółką? proszę o opinie
|
|
Temat:
REGNON
zaczyna mnie coraz bardziej martwić milczenie zarządu ws opcji walutowych... korespondowałem z nimi w tej sprawie, jednak oczywiście odpowiedzieli mi jakimś ogólnym bełkotem o KNFie itp., ze nie mogą pzrekazywać takich informacji itd... są firmy na GPW (np. STP i CAR ), które potrafią wysmarować informacje w tej sprawie... w tym przypadku milczenie nie jest złotem?
|
|
odpowiedź w sprawie opcji znajduje się tu: >>>>> także wg mnie fundamentalnie to bardzo dobra firma, a skala przeceny zdecydowanie nie jest adekwatna do sytuacji, coś tam się ostanio ruszyło na papierze, może wróci w okolice 400, na razie niestety nie liczyłbym na więcej, może dopiero po dobrych wynikach za 1Q2009... dane z 4Q2008 chyba właśnie zaczynają być "wliczane" w cenę... zobaczymy za dwa tygodnie
|
|
Temat:
REGNON
ponieważ jestem kapitałowo związany z tą spółką (  ) pozwolę sobie oświeżyć wątek... przyznam, że ładnie wyglądał ten krótki wyskok sprzed kilkunastu dni... na razie jednak nie przekreślam szans na powtórkę... dużo zależy od "ogólnej" sytuacji na rynku, no i oczywiście od potwierdzenia lub zdementowania plotek o stratach poniesionych na opcjach... niemniej jednak poszukałem w sieci świeżych notek o PRO... i oto co znalazłem: www.praca.egospodarka.pl/oglos... www.pracuj.pl/oferty/1389964.h... www.careerjet.pl/job/6a616c061...plus w kilku innych portalach rektuacyjnych te same ogłoszenia... pierwsze co sobie pomyślałem to to, że nie może być tak źle skoro szukają nowych pracowników... ale z drugiej strony to po co Pronoxowi Specjalista ds. Zarządzania Nieruchomościami? esmlogistics szukający serwisantów to jeszcze mogę zrozumieć (tym bardziej, że choć nie jestem w stanie tego zweryfikować podobno w Grupie Pronox poleciało kilka głów i łebków...) macie jakieś opinie w tym temacie?
|
|
Temat:
REGNON
no i co Wy na to Panowie i Panie?
dziś byliśmy świadkami ostatniego oddechu Pronoxa, czy to jednak początek odwrotu do około 3 pln?
wg mnie jeśli nie cofnie się do 1,94-1,95 to z jednym, może dwoma postojami dociągnie do 2,95-3 pln...
czytałem różnie radykalne opinie na innych forach... co Wy sądzicie o dzisiejszym ruchu?
|
|
Temat:
ACTION
15.12.2008 20:58 Action planuje odrobić stratę po dwóch kwartałach '09
15.12.Warszawa (PAP) - Grupa Action, która w I kw. 2009 roku (od początku sierpnia do końca października 2008 r.) miała 18,42 mln zł straty netto głównie z powodu ujemnej wyceny sald walutowych w wysokości 14,15 mln zł, spodziewa się, że po II kw. będzie mieć dodatni wynik netto - powiedział na spotkaniu z dziennikarzami i analitykami prezes spółki Piotr Bieliński. Prezes Action ocenia jednak, że w ujęciu rocznym trudno będzie poprawić wyniki. "Po dwóch kwartałach nie powinniśmy mieć żadnego problemu z pokazaniem dodatniego wyniku" - powiedział prezes. "W obecnej sytuacji należy powiedzieć, że będzie bardzo trudno poprawić wyniki z roku 2007/2008" - dodał. Do tej pory rok obrotowy Action kończył się 31 lipca. Obecny rok obrotowy spółki został wydłużony o 5 miesięcy do 17 miesięcy, aby skończył się 31 grudnia 2009. Skonsolidowane przychody Action wzrosły w I kw.2009 roku o 20,4 proc. do 608,4 mln zł. PAP) gsu/ epo/ osz/
normalnie nie poznaję tej spółki!!!! tak szybka reakcja konferencyjna???? wkładam spółeczkę do "poczekalni" ;)
|
|
Temat:
ACTION
tia;( dziś -9%... 10 zł... w tym tempie do 9 (6) stycznia czterdziestoośmio groszowa dywidenda może się okazać atrakcyjna??
o co chodzi w tej pozycji rachunku przepływów pieniężnych: ...Spłata kredytów i pożyczek -17 008... nie kojarzę żadnego raportu o spłacie pożyczek... czy może to też związane z "kursami walutowymi"??
|
|
Temat:
ACTION
WatchDog napisał(a):Bo Action mówi o przejęciach już od ponad roku. Zasadzał się na odkupienie ABC Daty od MCI, szykował się ponoć na przejęcie AB (o którym słychać że ma problemy), przyglądał się też mniejszym podmiotom i na razie wziął Vobis, który sam na giełdzie nie zadebiutował mimo że bardzo próbował. www.google.pl/search?q=vobis+g...Branża w złym stanie i rokowania też słabe. Action jest typowym "podawaczem" sprzętu na minimalnej marży. Mimo że bardzo chciałby robić marżę na marce własnej, to nie ma ręki do marketingu. Konsumpcja JUŻ siadła, a elektronika pierwsza pada ofiarą cięcia wydatków gospodarstw domowych. na razie jak widać na handel z MCI zdecydowała się Tech Data... Dystrybucja IT: powstanie branżowy gigant? Parkiet - 09-12-2008 06:48 Międzynarodowy dystrybutor, Tech Data, chce wydać na przejęcia 250 mln USD. Czy przeznaczy część pieniędzy na zakup ABC Daty? Konsolidacja polskiego rynku dystrybucji IT zdecydowanie przyspiesza. Giełdowy Action zamierza kupić Vobis i PC Factory, dzieki czemu zajmie drugą pozycję w rankingu. Teraz przyszła kolej na największych graczy na rynku: firmę ABC Data, należącą do giełdowego MCI Management, oraz Tech Datę Polska - czytamy w "Parkiecie". Jak dowiedział się "Parkiet", amerykański dystrybutor przymieża się do kupna od MCI 80 proc. udziałów w ABC Dacie. Ireneusz Dąbrowski, dyrektor zarządzający Tech Data Polska, potwierdził "Parkietowi", że jego firma interesuje się kupnem konkurenta. Dodał jednak, że Tech Data nie została oficjalnie zaproszona przez MCI Management do złożenia oferty. Gdyby doszło do połączenia obu firm, powstałby podmiot, którego łączne roczne przychody przekroczą 4 mld zł - wyliczył "Parkiet".
|
|
Temat:
REGNON
muszę nieco sprostować mojego poprzedniego posta: bertfox napisał(a):Witam, pozwolę sobie zwrócić uwagę na szczegół jaki rożni akapity dotyczące ET w raporcie za 2Q i 3Q
być może nie ma to większego znaczenia, ale cytując 2Q:
(...)Marża na sprzedaży produktów Easy Touch w pierwszych dwóch kwartałach 2008 roku wyniosła 3 778 tysiące złotych(...)
natomiast informacja za 3Q wygląda następująco:
(...)Zrealizowana marża na sprzedaży produktów Easy Touch na koniec trzeciego kwartału 2008 roku wyniosła 4 935 tysiące złotych(...)
Słowo "zrealizowana" jest tu chyba kluczowe... Czy można to stwierdzenie traktować jako "zapowiedź" realizacji marży w kolejnych kwartałach? Chodzi mi tu oczywiście o montowane w Dąbrowie TV LCD... jak się okazało zysk z montowni przypisywany jest ESM Logistics... nie ET więc ew. "przesunięcia" w realizacji marży nie dotyczą marż z działalności w Dąbrowie... przy okazji zwróciłem uwagę na śmieszne dwa błędy w raportach PRO za 2Q i 3Q: (...)Przychody z tytuły działalności logistycznej i serwisowej (usługi świadczone przez ESM LOGISTICS S.A. dla klientów z poza grupy kapitałowej) wyniosły 10 248 tysięcy złotych i były ponad dwukrotnie wyższe w porównaniu do sumy z pierwszego kwartału 2007 roku (5 080 tysięcy złotych).(...) z tym, że chodziło zapewne o drugi kwartał 2007, bo znalazło się to zdanie w raporcie za 2Q 2008 bardzo podobne zdanie jest także w raporcie za 3Q 2008... (...)Przychody z tytuły działalności logistycznej i serwisowej (usługi świadczone przez ESM LOGISTICS S.A. dla klientów z poza grupy kapitałowej) wyniosły 15 832 tysięcy złotych i były ponad dwukrotnie wyższe w porównaniu do sumy z pierwszego kwartału 2007 roku (8 364 tysięcy złotych).(...) tu jednak oprócz błędu z porównywanym kwartałem autorzy nierzetelnie podają też wartości (15832 tys. nijak podzielone przez dwa nie da 8364 tys.), poza tym porównywane kwoty są nie do zweryfikowania z poziomu opublikowanych danych... Przyznam, że w raporty zacząłem wgłębiać się stosunkowo niedawno, czy tego typu "omyłki" są częste? Czy nikt tego nie sprawdza przed opublikowaniem?
|
|
Temat:
REGNON
Witam, pozwolę sobie zwrócić uwagę na szczegół jaki rożni akapity dotyczące ET w raporcie za 2Q i 3Q
być może nie ma to większego znaczenia, ale cytując 2Q:
(...)Marża na sprzedaży produktów Easy Touch w pierwszych dwóch kwartałach 2008 roku wyniosła 3 778 tysiące złotych(...)
natomiast informacja za 3Q wygląda następująco:
(...)Zrealizowana marża na sprzedaży produktów Easy Touch na koniec trzeciego kwartału 2008 roku wyniosła 4 935 tysiące złotych(...)
Słowo "zrealizowana" jest tu chyba kluczowe... Czy można to stwierdzenie traktować jako "zapowiedź" realizacji marży w kolejnych kwartałach? Chodzi mi tu oczywiście o montowane w Dąbrowie TV LCD...
|
|