PARTNER SERWISU
chdsqljr
243 244 245 246 247
diablo29
0
Wpisów: 1
Wysłane: 2 sierpnia 2011 10:00:22 przy kursie: 17,10 zł
Funkytown skoro nie masz akcji KOV to po co siedzisz tu na forum a może celowo tu siedzisz?

Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 2 sierpnia 2011 10:08:12 przy kursie: 17,10 zł
@diablo

Przeszkadza ci to? Chcecie być wyłączne w gronie wzajemnej adoracji, przerzucając się swoimi błędnymi "wycenami" akcji KOV (już nawet hasła o 10 zł tutaj chodziły), trwać w swojej twierdzy domorosłych nafciarzy w przekonaniu o niebotycznych wycenach KOV wbrew wycenom rynkowym? Mącę powszechne tutaj mniemanie, że czarne jest białe?

Taka reakcja jest psychologicznie ciekawa:

Ktos mówi: 2=2=4 i spotyka się nie z komentarzami do twierdzenia tylko z zarzutami: A po co to mówisz? Jaki masz interes w rozpowiadaniu, że 2+2=4? Itd? To trochę paranoja.

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 2 sierpnia 2011 10:17:03 przy kursie: 17,10 zł
Ja jestem bardzo zadowolony z twojej obecności :)
Studzisz zapały napaleńców, co ma bardzo pozytywne działanie i daje im do myślenia a raczej może ich nauczyć dobrze zarządzać portfelem.

Ale pomyśl też od innej strony.
Tu lokujemy w przyszłość a nie w teraźniejszość.
Spółka stopniowo zwiększa swoje aktywa co jest chyba bardzo dobrym znakiem.
Dlatego inwestycja wydaje się w miarę rozsądna i ma przed sobą spore możliwości wzrostu.

Popatrz na tych po lewej stronie co noszą wiadra z czarnym złotem.
To jak skrzynki z jabłkami o których wspomniałeś.
Zawsze zaczyna się od wiader, innej drogi nie ma ;)

Edytowany: 2 sierpnia 2011 10:19

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 2 sierpnia 2011 10:19:36 przy kursie: 17,10 zł
@Funky

To nie kwestia tego czy przeszkadza czy nie. Forum jest dla wszystkich, ale Ty wyraźnie trollujesz a nie wypowiadasz się merytorycznie. Przytaczasz jakieś źródła których nie da się w żaden sposób zweryfikować. Zabawiasz się cudzym kosztem i denerwujesz userów. Krytykujesz wyliczenia ludzi którzy spędzili sporo czasu, aby dokonać obliczeń ile może być warta spółka w sposób rzetelny a sam jako źródło podajesz Bankiera gdzie nawet pięcioletnie dziecko może post napisać bez żadnej weryfikacji już nie wspominając o dacie "źródła". Zaczynam się zastanawiać, czy nie jesteś przypadkiem dzieckiem które ma za dużo czasu i znalazło sobie pożywkę dla ujścia swojej flustracji i nie zadowolenia z życia. Być może czujesz się lepiej i bardziej doceniony pisząc tutaj. Nie wnikam, ale skoro nie inwestujesz w ten sektor to zaczynam nabierać coraz większego przekonania, że tak właśnie jest. Współczuje porażki na OILu, ale nie byłeś sam. Wielu ludzi się na tym walorze przejechało, ale nie można mieć o to pretensji do całego świata.

po
po
0
Wpisów: 38
Wysłane: 2 sierpnia 2011 10:25:53 przy kursie: 17,10 zł
sicc napisał(a):
vilq2108 napisał(a):
sicc napisał(a):
Czyli do 12 sierpnia tajemnicza spółka Titirus prawdopodobnie obejmie jakieś 16 mln akcji. Spółka będzie musiała wykonać ten ruch najpóźniej w dniu 11 sierpnia, bo 12 sierpnia będzie wymagane siano i nie będzie można żądać akcji. Zakłóżmy taki scenariusz. Ja uważam, że w takim razie jest to świetne info. Mam nadzieję, że Titirus kupi jeszcze trochę papiera z rynku i przekroczy 5 % a za nim wskoczą kolejni instytucjonalni, którzy jak zakładam, są w okolicach 4 %.

Idąc dalej tym tokie myślenia, można dojść do wniosku, że OML-42 jest klepnięte, bo dlaczego ktoś miałby wykonywać taki ruch- kupno skryptu celem zamienienia na akcje- skoro nie jest pewien swego.

Jestem optymistą- tym razem.

A mógłbyś dookreślić czy to kupno 16 mln akcji odbędzie się na wolnym rynku, czy też będzie to transakcja poza rynkiem? Bardzo podoba mi się Twój scenariusz... także pozostaję optymistą :)

Ja obstawiam, że wyemituje (czyli dodrukuje) KOV ten papier. Ale jest to tylko moje przypuszczenie.

Prospekt emisyjny, str. 245:

Za wyjątkiem Skryptu Dłużnego KI i Skryptu Dłużnego TIG oraz Programu Opcji na Akcje i związanych z nim przyznawanych opcji opisanych w rozdziale „Wynagrodzenie Członków Kierownictwa Wyższego Szczebla, Kluczowego Personelu Technicznego, Pełnomocnika i Dyrektora Relacji Inwestorskich oraz Dyrektorów – Opcje na zakup akcji, str. 224, na dzień zatwierdzenia niniejszego Prospektu nie występują żadne inne instrumenty finansowe, które mogłyby spowodować rozwodnienie kapitału Emitenta.

co wg mnie wskazuje, że nastąpi dodruk akcji/rozwodnienie.

Aczkolwiek kupno skryptu dłużnego wskazuje na chęć objęcia akcji i to bez ich szybkiego keszowania - musieliby uzyskać średnia cenę 1.5918 do wyjścia na 0 brutto, co byłoby bez sensu.
Edytowany: 2 sierpnia 2011 10:27

Funkytown
0
Wysłane: 2 sierpnia 2011 10:26:37 przy kursie: 17,10 zł
@onochi

Przecież powyżej przedstawiłem wyliczenia, to nie jest merytoryczne? Wyliczenia zamieszczane tutaj przez fanów KOV o wycenie na poziomie 10 zł są za to merytoryczne?

Co do twoich ataków ad personam: To twoja sprawa, twoja uczciwosc dyskusji, że takie ataki przeprowadzasz i imputujesz różne rzeczy. Ma się to nijak do KOVu, nawet jakbym okazał się małą dziewczynką piszącą z koncertu Justina Biebera, to KOV od tego nie uwiarygodniłby swoich "zasobów" Lempuyang.

A to objęcie akcji przez tajemniczy podmiot ze skryptu dłużnego, o którym powyżej piszecie... cos wam to może przypomina? Jakąś inną spółkę może?
Edytowany: 2 sierpnia 2011 10:27

Gary77
0
Wpisów: 2
Wysłane: 2 sierpnia 2011 10:30:47 przy kursie: 17,10 zł
Proponuję przyjąć hipotezę, że nikt na tym forum nie jest obiektywny, ani Ci co maja akcje, ani Ci co (jak twierdzą) nie mają waloru.
Ci co mają oczywiście wierzą, że zarobią i w ich wypowiedziach będzie dominował optymizm, a Ci co nie mają (choć w to wątpię) mają osobistą radość, że inni też tracą bądź tracą. Skąd ta radość a no ze zwykłej psychologii, Polak zawsze się cieszy, że sąsiadowi dzieje się gorzej. I to jest prawda, której nie da się podważyć. Obiektywni mogą być jedynie Ci co nie udzielają się na forum (mnie już też to nie dotyczy bo właśnie puściłem farbę)

Pozdrawiam

del-20160301
0
Wysłane: 2 sierpnia 2011 10:37:18 przy kursie: 17,10 zł
@Funky

To nie atak personalny. Staram się zrozumieć od strony psychologicznej i sprawia mi to kłopot.
Co do kwoty to wyliczyli. Podali w jaki sposób i co zostało uwzględnione w prognozie, z tym że zrobili to sami. Ty podałeś, w swoim info tyle że tankowiec gazowy może zabrać na pokład dużo gazu. Co to ma wspólnego z KOV. Też nie wiem, skoro jak sam wspomniałeś post jest stary, a KOV nie używa tankowców do transportu.
Możesz zawsze przedstawić własne wyliczenia, AT albo coś innego czym uzasadniasz przewartościowanie spółki. Nie robisz tego więc nie wiem czemu oczekujesz, że ktoś potraktuje Cię poważnie. Merytoryka żadna.
Edytowany: 2 sierpnia 2011 10:38

BAGIK
0
Wpisów: 141
Wysłane: 2 sierpnia 2011 10:43:20 przy kursie: 17,10 zł
onochi, myślę że powinieneś z nim dyskutować przy pomocy argumentów a nie przy pomocy analizy psychologicznej jego osoby, chociaż myślę, że dla wszystkich jest oczywiste, że wtopił na oilu. Nawet jeśli jest kimś w rodzaju adwokata diabła to i dobrze. Na razie jego argumenty przekonują mnie bardziej niż wielu tu dyskutujących, fakt że źródło pochodzi z bankiera nie znaczy, że musi być od razu bezwartościowe. Zresztą, czy to tak trudno sprawdzić? Nie takie rzeczy tu liczyliście a sprawdzenie pojemności typowego gazowca i wydobycia KOV na Ukrainie w 2009 nie jest znowu tak trudno sprawdzić. Z resztą nie o gazowiec tu chodzi tylko o ogólną sytuację spółki i jej związek z notowaniami. Myślę, że ocena Funkytown jest jak najbardziej zdroworozsądkowa, fakt że na tej podstawie próbuje zniechęcać do tej spółki. A w niej nie jest ważny stan obecny tylko przyszłość, obecnie jej wartością jest rzeczowa polityka informacyjna budząca zaufanie. Taka inwestycja to gra, nie można być pewnym że się wygra, ważne że nie grają znaczonymi kartami.
Gary77 to oczywiste, że nikt z nas tak do końca nie jest obiektywny, z pewnością często łapiemy się na tym że oszukujemy samych siebie, taka jest ludzka psychika. Ale nie chodzi o to by dawać tu upust swoim emocjom ( co nie znaczy, że jest to do uniknięcia), ale starać się dążyć do standardu rzeczowości i tyle.

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 2 sierpnia 2011 10:57:05 przy kursie: 17,10 zł
BAGIK napisał(a):
rabbit napisał(a):
Funkytown manipuluje i nagania na spadki,żeby akcji nie kupować.Pisze niby na temat o jakiś statkach żeby wkleić zdanie-KOV na żadnej koncesji nic nie wydobywa tylko śladowe ilości na Ukrainie.
Czy Ukraina to nie koncesja?Napisane tak żeby admin nie usunął tego wpisu.Mój oczywiście będzie usunięty błyskawicznie.Co najdziwniejsze pojawia się zawsze gdy kurs zaczyna rosnąć,pisze merytorycznie tylko w kontekscie KOV jako wydmuszki nie uzasadniając żadnymi faktami.Typowy naganiacz.

Może jest zainteresowany żeby nie rosło ale co masz do zarzucenia jego argumentom, że nie pisze pozytywnie o spółce? A dla mnie to jest jak najbardziej zdroworozsądkowe spojrzenie. No niby dlaczego ma rosnąć, że na Ukrainie zwiększyli wydobycie, które niewiele zwiększa wartość spółki to jak ma rosnąć? Gdyby była sama Ukraina to rzeczywiście powinien być znaczny wzrost po takich informacjach. Jeśli uważasz, że funkytown nie ma racji to wykaż, że Ukraina po kolejnych komunikatach istotnie zwiększyła wartość spółki, wtedy jego argumenty będą bez znaczenia. Moim zdaniem wręcz pochwalił spółkę, pisząc, że nie wie czemu to nie spada od emisji? Dla mnie jest to istotny pozytyw, bo to znaczy, że spółka ze swoimi działaniami cieszy się zaufaniem akcjonariuszy przez cały ten czas. Jak jest z tym zaufaniem u innych wystarczy spojrzeć na konkurencję i jak się ma jej obecna cena do emisyjnej.
Dla mnie to jest właśnie najważniejsze w tej spółce, a czy dopisze nam szczęście i zarobimy czas pokaże...

Widzę że nie zrozumiałeś tego co napisałem.Funkytown sugeruje że gaz ziemny transportuje się tylko tankowcami,dlatego przeliczał ilość gazu które KOV potrzebyje do napełnienia jednej jednostki..Ukraina nie ma na dzisiaj fabryki przetwarzania LNG więc kończę ten temat.Ile wzrosła wartość aktywów KOV zaraz napiszę ale Funkytown szerzy informację że Ukraina to nie koncesja,a z tego co napisał wynika że KOV nie ma nic,a to nie prawda.

KOV to spółka wydobywcza i nic innego ich nie interesuje oprócz ropy i gazu a finalnie kasy.W moim przekonaniu wydobycie nie zwiększa wartości spółki.Bo jak ma wzrosnąć wartość spółki dzięki USD na koncie które udziałowcy sobie wypłacą jako dewidenda.Wzrost wartości będzi ale krótkotrwały,do pierwszej wypłaty.Prawdziwe fundamenty takifirmy są w ziemi a tutaj można powiedzieć że spółka powiększyła swoje zasoby izwiększyła wartość.
Nie będę wyliczał Brunei gdzie są odwierty i są przygotowane do testów ale skupie się na Ukrainie.
Nowe pole które KUBGAZ otrzymał do zagospodarowanie zwiększa wartość KOV nieznacznie,natomiast jeżeli 2 D PM są pozytywne to ta wartość jest już większa.Pierwszy odwiert i pozytywne testy oraz przekwalifikowanie zasobów na P1 to już jest strzał w dziesiątkę.Wydobycie to kasa na dewidendę lub inwestycje w następny odwiert.
Zwiększenie wartości KOV poprzez udziały w KUBGAZ:
Nowe pole Północne Makiejewskoje
Przeszacowanie rezerw o 400% w górę
Nowe strefy gazu na O-9
Nowe pokłady gazu na O-14
Sprężarka w Wiergunskoje
Nowe 3D i 2D (tutaj jeszcze nie znamy wyników)
Zwiększenie wydobycia M-19 (tutaj nie piszę o finansach tylko że studnia jest lepsza i wydobycie większe)
Odwiert O-7 tzn.potwierdzenie że dane złoże nadaje się do produkcji
Odwiert O-8... dobrze,tutaj nie ma jeszcze wyników testów i nie wiadomo co z niego będzie.
I to może by było tyle.
Mało?? Jeżeli mało to nie ma co trzymać akcji tylko sprzedać i poczekać na coś lepszego.

Nie znaczy że nie mam wątpliwości.O-9 nie rozumiem komunikatów i dlaczego nie będzie wydobywane tyle gazu ile ten odwiert ma przepływu.
Mam obawy czy O-8 będzie nadawał się do produkcji.
Brunei-skoro było tak pięknie dlaczego wszystko stanęło? Fakt że tam chyba nie ma rurociągów i czekająna kasę.
Syria-nie wiadomo czy ropa będzie dobra i ile jej będzie można wydobyć.Jeżeli będzie ok to wartość spółki wzrośnie skokowo po tym jednym odwiercie.
Napisałem konkretnie?
To teraz poproszę konkretne przykłady że KOV nic nie ma.

Dopiszę jeszcze że skoro on twierdzi że nie rozumie dlaczego KOV nie spada to nie rozumie tej działalności.To po co interesuje się tą spółką jeżeli ciężko mu wejść na stronę spółki i przeczytać wszystkie komunikaty i informacje zawarte w sektorze ropy i gazu.Tam są odpowiedzi na jego pytania a on od samego początku dusi Nas żeby mu o firmie opowiadać bo jemu się nie chce chcieć?

Dodam jeszcze że to wszystko po roku działalności na Ukrainie a zaczynaliśmy(liście) prawie od zera.
"Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 2 sierpnia 2011 11:16

Funkytown
0
Wysłane: 2 sierpnia 2011 11:07:00 przy kursie: 17,10 zł
Cytat:
Widzę że nie zrozumiałeś tego co napisałem.Funkytown sugeruje że gaz ziemny transportuje się tylko tankowcami,dlatego przeliczał ilość gazu które KOV potrzebyje do napełnienia jednej jednostki..

Ależ skądże!
Przeliczenie na tankowce wydobycia KOV ma na celu zobrazowanie realnej skali wydobycia KOV na Ukrainie.
Bo spółka podaje miliony stóp sześciennych, co rozgrzewa głowy inwestorom amatorom, a tak naprawdę te miliony stóp są wielkościami małymi, to jest wydobycie na małą skalę, nie warte nawet uwagi dużych koncernów.

Co do źródła: Przecież to nie bankier jest źródłem tylko ja na bankierze wtedy te wyliczenia umiesciłem i dzisiaj je przytaczam bo zostałem o to zapytany. Dane o wydobyciu w 2009 są dostępne, przeliczenie ze stóp szeciennych na metry możecie sobie sami zrobić, możecie sprawdzić czy dobrze przyjąłem zmniejszenie objętosci przy skropleniu i czy Energy Frontier ma taką pojemnosc jak piszę. To nie są żadne "niepewne źródła", to jest prymitywna matma z podstawówki, która wystarcza żeby ocenić skalę wydobycia na Ukrainie.

Zamiast się ekscytować milionami stóp szesciennych. Liczenie nie boli.

To nie chodzi o to że twierdzę, że gaz transportuje się tylko gazowcami, twierdzę, że skala działalnosci na Ukrainie jest tak mała, że nawet gazowiec z kulawą nogą by tam nie podpłyną po ten gaz, bo by mu się nie opłacało miesiącami czekać aż się napełni.

BAGIK
0
Wysłane: 2 sierpnia 2011 11:13:21 przy kursie: 17,10 zł

Nie znaczy że nie mam wątpliwości.O-9 nie rozumiem komunikatów i dlaczego nie będzie wydobywane tyle gazu ile ten odwiert ma przepływu.
Mam obawy czy O-8 będzie nadawał się do produkcji.
Brunei-skoro było tak pięknie dlaczego wszystko stanęło? Fakt że tam chyba nie ma rurociągów i czekająna kasę.
Syria-nie wiadomo czy ropa będzie dobra i ile jej będzie można wydobyć.Jeżeli będzie ok to wartość spółki wzrośnie skokowo po tym jednym odwiercie.
Napisałem konkretnie?

Właśnie rabbit to co napisałeś jest sednem sprawy, nie dodałeś tylko jeszcze niewiadomej z Nigerią.
Nikt nie twierdzi, że KOV nic nie ma, ma obecnie konkretnie Ukrainę tylko chodziło o to, że stosunek wzrostu wartości Ukrainy do wartości kapitalizacji spółki jest niewielki i dlatego nie rośnie po takim info.
KOV ma na razie wielkie nadzieje w postaci wymienionych przez ciebie koncesji.

federer
0
Wpisów: 263
Wysłane: 2 sierpnia 2011 11:17:10 przy kursie: 17,10 zł
funky, a juz zaczynalem Cie lubic i chcialem odbanowac... to co piszesz z uporem maniaka, by nam podzialac na psychike i zobrazowac skale dzialalnosci odnosi sie jak sam wspominasz do 2009... czemu wiec sam nie sprobujesz zapelnic tego gazowca aktualnymi danymi, lub prognozami na koniec roku? Moze wtedy fakt, ze nie spada nie bedzie juz dla Ciebie taki dziwny...
nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło
jeśli lubisz miód, nie powinieneś bać się pszczół

rabbit
0
Wysłane: 2 sierpnia 2011 11:22:53 przy kursie: 17,10 zł
@BAGIK

Nigerii nie biorę pod uwagę bo tego nie mamy!!Nawet o niej nie wspominam.
Nie wiesz chyba zbyt wiele o wydobyciu gazu i możliwościach dlatego tak uważasz.Porównuję wszystko do działać wydobywczych w Polsce i mam pewien obraz na Ukrainę dlatego piszę tak optymistycznie.

W Polsce na całym obszarze który jest ogromny wydobywa się dziennie 540MMcf (poprzedni mój wpis był mylny)Dodać trzeba że to jest efekt kilkudziesięciu lat poszukiwania i analiz.
Oceń to i porównaj z tym co wydobywa KOV na Ukrainie z obszru 360 km2 po roku działalności.

Funkytown
0
Wysłane: 2 sierpnia 2011 11:23:42 przy kursie: 17,10 zł
@federer

Kasuję post, bo twoja kasa przecież. Powodzenia!
Kopiecie się z rynkiem od ponad roku. Warto było?
Edytowany: 2 sierpnia 2011 11:34

BAGIK
0
Wysłane: 2 sierpnia 2011 11:32:39 przy kursie: 17,10 zł
rabbit napisał(a):
@BAGIK

Nigerii nie biorę pod uwagę bo tego nie mamy!!Nawet o niej nie wspominam.
Nie wiesz chyba zbyt wiele o wydobyciu gazu i możliwościach dlatego tak uważasz.Porównuję wszystko do działać wydobywczych w Polsce i mam pewien obraz na Ukrainę dlatego piszę tak optymistycznie.

W Polsce na całym obszarze który jest ogromny wydobywa się dziennie 540MMcf (poprzedni mój wpis był mylny)Dodać trzeba że to jest efekt kilkudziesięciu lat poszukiwania i analiz.
Oceń to i porównaj z tym co wydobywa KOV na Ukrainie z obszru 360 km2 po roku działalności.

Ale ja nie o tym piszę... Nie podważam tego co tu piszesz tylko co ma piernik do wiatraka?
Jeśli wartość którejkolwiek koncesji wzrośnie znacząco w stosunku do kapitalizacji spółki będziemy mieli prawo oczekiwać wzrostów i rwać sobie włosy z głowy jeśli mimo to nie będzie rosło i tyle.
Edytowany: 2 sierpnia 2011 11:38

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 2 sierpnia 2011 11:40:14 przy kursie: 17,10 zł
Może się mylę , ale Ukraina de facto (taką ma koncesję) jest na "etapie poszukiwawczym",
nie "produkcyjnym" i ma określone limity wydobycia z danego złoża (otworu).
Wydobycie gazu może być wielokrotnie większe,
jest obecnie świadomie zmniejszane (zakładanie na końcówkach rur dysz o zmniejszonej średnicy),
gdy KOV otrzyma koncesję na produkcję o którą się stara.
Była o tym mowa w jednej z info,
może ktoś z biegłych na tym forum uściśli moje spostrzeżenie.
Jeżeli taka koncesja KOV dojdzie do skutku,
a dojść powinna jeszcze w tym roku,
diametralnie zmienią się wyliczenia finansowe KOV
Więc wydaje mi się że nie ma co kruszyć kopii o Ukrainę,
bo tam rezerwa KOV jest przeogromna
i w każdej chwili może nastąpić tam produkcyjny tygrysi skok.wave

rabbit
0
Wysłane: 2 sierpnia 2011 11:43:43 przy kursie: 17,10 zł
@Funkytown

Skala działalności na Ukrainie jest bardzo mał na dzisiaj.Wiesz dlaczego?
Każdy odwiert musi być prcyzyjny bo kosztuję i jest wykonywany za moje pieniądze.Każde przygotowanie do odwiertu to czas,trzeba wyznaczyć miejsce niemal co de metra,bo można ominąć coś co jest warte wiele pieniędzy.Każdy metr wywiercony musi być przeanalizowany bo są to nowe tereny i trzeba określić możliwości geologiczne.Każdy test odwiertu musi byś szczegółowo przeanalizowany w laboratorium żeby czegoś nie przeoczyć.To jest nauka a nauka kosztuje.Paker w Brunei to też nauka,jeżeli więcej tego błędu się nie popełni to warto było ponieść koszty (te koszty kryje ubezpieczyciel)
Na Ukrainie odwierty muszą być robione systematycznie tzn.ten się udał to idziemy w tamtym kierunku bo tak wskazuje sejsmika.Nie można przeskoczyś dwóch schodków odrazu bo można sobie złamać nogę.Wydaje mi się że na dziasiaj mają zbyt mało danych żeby na Olgowskoye robić 3 odwierty jednocześnie.To jest zabawa dla cierpliwych i po projekcie pt Oil wszyscy mają namieszane w głwach.Mieli wciskane przez 4 lata że wystarczy napisać że jest ropa i ona już jest w rafirneri,odwierty robi się przed walnym zgromadzeniam prz kolacji a ilość wydobywanej ropy ustala się an walny zgromadeniu.
Uważam że Ukraina będzie się rozwijała geometrycznie,im więcej będzie danych wtedy można robić więcej odwiertów w tym samym czasie.
Jeżeli tego nie rozumiesz to nic na to nie poradzę.
A co będzie jak statek z gaze KOV zatonie?Bankructwo?Jesteś śmieszny.

rabbit
0
Wysłane: 2 sierpnia 2011 11:56:31 przy kursie: 17,10 zł
Tytan napisał(a):
Może się mylę , ale Ukraina de facto (taką ma koncesję) jest na "etapie poszukiwawczym",
nie "produkcyjnym" i ma określone limity wydobycia z danego złoża (otworu).
Wydobycie gazu może być wielokrotnie większe,
jest obecnie świadomie zmniejszane (zakładanie na końcówkach rur dysz o zmniejszonej średnicy),
gdy KOV otrzyma koncesję na produkcję o którą się stara.
Była o tym mowa w jednej z info,
może ktoś z biegłych na tym forum uściśli moje spostrzeżenie.
Jeżeli taka koncesja KOV dojdzie do skutku,
a dojść powinna jeszcze w tym roku,
diametralnie zmienią się wyliczenia finansowe KOV
Więc wydaje mi się że nie ma co kruszyć kopii o Ukrainę,
bo tam rezerwa KOV jest przeogromna
i w każdej chwili może nastąpić tam produkcyjny tygrysi skok.wave

Nie brałem tego pod uwagę,może tak jest.KUBGAZ musi zmienić Olgowskoye w koncesję wydobywczą do 2012 roku żeby otrzymać drugą transzę kredytu z EBOR.
Jeszcze dopiszę coś o zasobach KOV.Żeby nie było tutaj komentarzy że komuś słodzę.
Ludzie którzy tam decydują.
Uważam że to jest największy potencjał tej firmy.Niesamowity profesjonalizm,przynajmniej dla mnie dla laika.Przypomnę tylko że rozkręcili KUBGAZ bez sejsmiki.Czyli z tym z czym kierownictwo firmy nie dawało sobie rady.Nie doczytałem żeby po zakupie KUBGAZ była sejsmika wykonywana.Myślę że sprzedający ma trochę do myślenia.

del-20160301
0
Wysłane: 2 sierpnia 2011 12:48:37 przy kursie: 17,10 zł
Dreptajżc po sieci natrafiłem na artykuł o OML-42. Nie wiem z kiedy on jest niestety ale zbiera w całość wiele informacji odnośnie OML-42 i Neconde.

Link

Cytat:
KOV would enter into a Technical Services Agreement with Neconde through which, as required by Neconde, it will provide Neconde with certain technical services related to the day-to-day exploration, development and production of OML 42. KOV and KI will be jointly entitled to appoint both the Chief Executive Officer and Chief Financial Officer of Neconde

Cytat:
Utilising historic production data from the producing fields and taking into account certain portions of the Nigerian National Standard (NNS) reserve submissions, RPS estimates that the remaining recoverable oil resource potential on OML 42 net to Neconde''s 45% interest are as follows:
Kod:

Net to Neconde (45%)        Net to KOV (9%)
RPS Low Case     57.3 million barrels     11.5 million barrels
RPS Mid Case     126 million barrels     25.2 million barrels
RPS High Case     232 million barrels     46.4 million barrels

Cytat:
Neconde Consortium

The Neconde Consortium is majority Nigerian owned. It includes a significant carried interest held by VP Global, an entity representing the local community from the area in which OML 42 is located and as described in more detail below. In addition to KOV, the Neconde Consortium is made up of the following entities:

1. NestOil Limited -- one of the leading indigenous oil and gas groups in Nigeria promoting participation in the domestic upstream sector

2. Aries Energy & Petroleum Company Limited -- an affiliate of the Yinka Folawiyo Group, a diversified Nigerian conglomerate with commercial activities in oil and gas exploration & production, petroleum product import, power generation, real estate and investments in telecommunications and banking. An associated company, Yinka Folawiyo Petroleum, is currently developing the Aje oil and gas field in the offshore area of Nigeria in partnership with a consortium consisting of Chevron, Vitol, Pan Petroleum and Providence Resources

3. VP Global Limited -- which represents the local host community interests, was formed by oil and gas professionals previously involved in the development of OML 42. Dividends from VP Global will accrue to community stakeholders and will be used to finance the construction of sustainable development and basic amenities with an oversight committee ensuring the objectives for socio-economic development established by the local host community are being met or exceeded

4. Kulczyk Investments S.A. -- a Luxembourg based company which is the major shareholder of KOV. KI has a strong record of building value through the creation and development of emerging market opportunities. To date KI has invested more than $4 billion and its portfolio consists of infrastructure, power generation and commodity trading assets together with a diverse range of oil and gas assets including KOV

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

243 244 245 246 247

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,531 sek.

pqncupmh
bcbulhjx
jwpvdlqq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
sfywprau
mgiewfdx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat