0 Dołączył: 2009-10-23 Wpisów: 96
Wysłane:
1 sierpnia 2011 20:13:07
przy kursie: 17,10 zł
sicc napisał(a):Czyli do 12 sierpnia tajemnicza spółka Titirus prawdopodobnie obejmie jakieś 16 mln akcji. Spółka będzie musiała wykonać ten ruch najpóźniej w dniu 11 sierpnia, bo 12 sierpnia będzie wymagane siano i nie będzie można żądać akcji. Zakłóżmy taki scenariusz. Ja uważam, że w takim razie jest to świetne info. Mam nadzieję, że Titirus kupi jeszcze trochę papiera z rynku i przekroczy 5 % a za nim wskoczą kolejni instytucjonalni, którzy jak zakładam, są w okolicach 4 %.
Idąc dalej tym tokie myślenia, można dojść do wniosku, że OML-42 jest klepnięte, bo dlaczego ktoś miałby wykonywać taki ruch- kupno skryptu celem zamienienia na akcje- skoro nie jest pewien swego.
Jestem optymistą- tym razem. A mógłbyś dookreślić czy to kupno 16 mln akcji odbędzie się na wolnym rynku, czy też będzie to transakcja poza rynkiem? Bardzo podoba mi się Twój scenariusz... także pozostaję optymistą :)
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
1 sierpnia 2011 20:17:53
@sicc Też mi się wydaję, że jakby chociaż skupili 5M z rynku to byłbym happy. No a tak to nic nie wiadomo znowu. Szczerze mówiąc nie rozumiem do końca tego komunikatu. Ktoś chce akcje zamiast kasy, ale skąd te akcje weźmie. KOV odda mu ze swojego pakietu. Kupi z rynku. Dodrukują jemu. Szczerze mówiąc po OZ mam już dość tajemniczych dziwnych inwestorów zagranicznych które mogą wpompować w rynek 20M akcji. Wolałbym żeby to się odbyło przy otwartej kurtynie. Nawet nie wiemy kto po za KI ma obecnie akcje KOV  . Jak mawiają rynek wie lepiej. Jeśli jutro będzie wzrost to znaczy info pozytywne. Jeśli nic się nie stanie znaczy że to bez znaczenia.
Edytowany: 1 sierpnia 2011 20:19
|
|
0 Dołączył: 2010-03-31 Wpisów: 550
Wysłane:
1 sierpnia 2011 20:23:21
vilq2108 napisał(a):sicc napisał(a):Czyli do 12 sierpnia tajemnicza spółka Titirus prawdopodobnie obejmie jakieś 16 mln akcji. Spółka będzie musiała wykonać ten ruch najpóźniej w dniu 11 sierpnia, bo 12 sierpnia będzie wymagane siano i nie będzie można żądać akcji. Zakłóżmy taki scenariusz. Ja uważam, że w takim razie jest to świetne info. Mam nadzieję, że Titirus kupi jeszcze trochę papiera z rynku i przekroczy 5 % a za nim wskoczą kolejni instytucjonalni, którzy jak zakładam, są w okolicach 4 %.
Idąc dalej tym tokie myślenia, można dojść do wniosku, że OML-42 jest klepnięte, bo dlaczego ktoś miałby wykonywać taki ruch- kupno skryptu celem zamienienia na akcje- skoro nie jest pewien swego.
Jestem optymistą- tym razem. A mógłbyś dookreślić czy to kupno 16 mln akcji odbędzie się na wolnym rynku, czy też będzie to transakcja poza rynkiem? Bardzo podoba mi się Twój scenariusz... także pozostaję optymistą :) Ja obstawiam, że wyemituje (czyli dodrukuje) KOV ten papier. Ale jest to tylko moje przypuszczenie.
|
|
|
|
Wysłane:
1 sierpnia 2011 20:25:24
To w takim razie mi się nie podoba. Co w tym niby pozytywnego?
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
1 sierpnia 2011 20:38:50
A to, że wolą papier niż gotówkę IMHO chcą akcje mimo, że nie mają szans wywalić pakietu po obecnej cenie IMHO albo są pewni dealu w Nigerii albo chcą z KOV zostać na dłużej jako inwestor. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
Wysłane:
1 sierpnia 2011 20:42:08
Niech będzie. To jest jakiś pozytywny aspekt  . Pytanie po jakiej cenie dostaną te akcje.
Edytowany: 1 sierpnia 2011 20:42
|
|
0 Dołączył: 2011-02-14 Wpisów: 193
Wysłane:
1 sierpnia 2011 22:38:32
Cytat:Skrypt dłużny jest zamienny na akcje zwykłe KOV w dowolnym terminie przed terminem zapadalności za cenę 0,576746 USD za jedną akcję, zgodnie z porozumieniem zawartym między TIG i KOV w sierpniu 2010r. demo.e-pap.pl/espi?plik=dane/2...">Info Czyli za jakieś 1,61. Zastanawiam się teraz czy to taka dobra informacja...
|
|
0 Dołączył: 2011-02-10 Wpisów: 31
Wysłane:
1 sierpnia 2011 23:14:21
Cytat:Czyli za jakieś 1,61. Zastanawiam się teraz czy to taka dobra informacja... Mi wyszło ok. 1,83 za akcje Do moich wyliczeń wziąłem średni kurs z NBP (2,7683), i oprocentowanie z półroczną kapitalizacją w okresie dwóch lat. Nie znamy szczegółów tzn. ceny nabycia skryptów dłużnych przez "Titirus", mogę jedynie spekulować że była wyższa niż to wynikałoby z oprocentowania. Może ktoś bieglejszy w rachunkach i z lepszą znajomością operacji na skryptach dłużnych by mnie poprawił.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-14 Wpisów: 193
Wysłane:
1 sierpnia 2011 23:20:54
Dzieki wm bo szczerze powiem nie mam pojęcia jak to się liczy (na pewno nie tak po chłopsku jak liczłem) i czy cena jest powyżej czy poniżej obecnej.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-10 Wpisów: 31
Wysłane:
1 sierpnia 2011 23:47:24
Funkytown ja nie widzę optymizmu na tym forum. Może podaj nam Twoje wyliczenie wartości jaką mają aktywa KOV na Ukrainie, bo pisanie że coś jest niewielkie (wydobycie gazu) do mnie nie przemawia (mam napisać że moim zdaniem jest wielkie?). Może dzięki Twoim wyliczeniom ktoś nie kupi akcji KOV, a to przecież jest Twoim celem? Moim zdaniem na obecną cenę nie ma i nie będzie miało wpływu prawie żadne info (z Ukrainy, Syrii czy Brunei), czy to pozytywne czy negatywne, ponieważ większość dużych inwestorów czeka na Nigerię i wejście na AIM. Koszt zakupu tej koncesji, którego obecnie nie znamy, może być równy obecnej kapitalizacji spółki.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
2 sierpnia 2011 00:05:09
Funkytown manipuluje i nagania na spadki,żeby akcji nie kupować.Pisze niby na temat o jakiś statkach żeby wkleić zdanie-KOV na żadnej koncesji nic nie wydobywa tylko śladowe ilości na Ukrainie. Czy Ukraina to nie koncesja?Napisane tak żeby admin nie usunął tego wpisu.Mój oczywiście będzie usunięty błyskawicznie.Co najdziwniejsze pojawia się zawsze gdy kurs zaczyna rosnąć,pisze merytorycznie tylko w kontekscie KOV jako wydmuszki nie uzasadniając żadnymi faktami.Typowy naganiacz. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
2 sierpnia 2011 00:13:40
pomijając merytorykę wpisów i to czy spółka jest niedowartościowana czy przewartościowana zwróciłbym uwagę na jedną rzecz, cieszy się ogromnym zainteresowaniem, od kwietnia 2010 czyli w 15 miesiecy watek ma prawie 290 stron, chyba zadna inna spółka nie ma tylu wpisów, jak dla mnie jest to rzecz negatywnie oddziaływujaca... i tyle, zbyt duze zainteresowanie nie służy notowanianiom spółki
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
2 sierpnia 2011 03:53:09
Tego zarzutu jeszcze nie było. Z całym szacunkiem uwielbiam takie ocenianie na oko po ilości postów (pewnie obecność Redface nie ma z tym nic wspólnego?). Jak Krauze zacznie pisać w wątku OIL to ten też dostanie 2 mln odsłon. Wszyscy mają samochody, za 500 zł kupisz coś co jeździ a taksówki były, są i będą nawet w miastach po 50k mieszkańców ;-) W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
0 Dołączył: 2011-06-27 Wpisów: 141
Wysłane:
2 sierpnia 2011 09:17:09
rabbit napisał(a):Funkytown manipuluje i nagania na spadki,żeby akcji nie kupować.Pisze niby na temat o jakiś statkach żeby wkleić zdanie-KOV na żadnej koncesji nic nie wydobywa tylko śladowe ilości na Ukrainie. Czy Ukraina to nie koncesja?Napisane tak żeby admin nie usunął tego wpisu.Mój oczywiście będzie usunięty błyskawicznie.Co najdziwniejsze pojawia się zawsze gdy kurs zaczyna rosnąć,pisze merytorycznie tylko w kontekscie KOV jako wydmuszki nie uzasadniając żadnymi faktami.Typowy naganiacz. Może jest zainteresowany żeby nie rosło ale co masz do zarzucenia jego argumentom, że nie pisze pozytywnie o spółce? A dla mnie to jest jak najbardziej zdroworozsądkowe spojrzenie. No niby dlaczego ma rosnąć, że na Ukrainie zwiększyli wydobycie, które niewiele zwiększa wartość spółki to jak ma rosnąć? Gdyby była sama Ukraina to rzeczywiście powinien być znaczny wzrost po takich informacjach. Jeśli uważasz, że funkytown nie ma racji to wykaż, że Ukraina po kolejnych komunikatach istotnie zwiększyła wartość spółki, wtedy jego argumenty będą bez znaczenia. Moim zdaniem wręcz pochwalił spółkę, pisząc, że nie wie czemu to nie spada od emisji? Dla mnie jest to istotny pozytyw, bo to znaczy, że spółka ze swoimi działaniami cieszy się zaufaniem akcjonariuszy przez cały ten czas. Jak jest z tym zaufaniem u innych wystarczy spojrzeć na konkurencję i jak się ma jej obecna cena do emisyjnej. Dla mnie to jest właśnie najważniejsze w tej spółce, a czy dopisze nam szczęście i zarobimy czas pokaże...
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 514
Wysłane:
2 sierpnia 2011 09:41:12
Niby na forum każdy może pisać to co chce i tego powinniśmy się trzymać. Co do tego kto ma rację, to pewnie ona leży gdzieś po środku. Nie ulega wątpliwości że osoby studzące atmosferę są bardzo potrzebne i powinny mieć silny głos. To tyle tak ogólnie a teraz tak bardziej na poważnie :) Lokują kasę w KOV nijako lokujemy ją przyszłościowo, acz pewnie znaleźli by się chętni którzy by zapłacili więcej za wszystkie jej aktywa i plany. Kupiliśmy je bo liczymy na zarobek i to jest normalne. Spółka pokazała że stać ją na dużo i jest bardzo dobrze zarządzana.
Pierwsze papiery kupiłem 14 czerwca 2010 Staram się aktywnie nimi obracać tak aby zawsze coś zarobić i mieć je kupione w różnych cenach. I chyba dzięki temu mam spokój ducha bo już trochę na nich zarobiłem.
Umówmy się - nie wiemy co będzie za jakiś czas i ile będą kosztowały. Wszystkie informacje mają odzwierciedlenie w cenie, mimo że to tak nie wygląda. Będzie ropa cena podskoczy, nie będzie ropy nie ma co na to liczyć.
Ukraina zapowiada się bardzo dobrze, ale na obecną chwilę to jeszcze sporo za mało. Acz może się okazać że za kilka lat będziemy tam wydobywać setki razy więcej gazu niż dziś a w dodatku znajdziemy tam ropę i nagle się okaże że sama Ukraina jest warta 10 zł.
Także wszystko na spokoju i nie napalać się bo nie o to w tym chodzi. Powoli małymi kroczkami trzeba iść tak aby zawsze móc szybko zawrócić.
Edytowany: 2 sierpnia 2011 09:42
|
|
0 Dołączył: 2010-11-22 Wpisów: 400
Wysłane:
2 sierpnia 2011 09:47:40
rabbit napisał(a):Funkytown manipuluje i nagania na spadki,żeby akcji nie kupować.Pisze niby na temat o jakiś statkach żeby wkleić zdanie-KOV na żadnej koncesji nic nie wydobywa tylko śladowe ilości na Ukrainie. Czy Ukraina to nie koncesja?Napisane tak żeby admin nie usunął tego wpisu.Mój oczywiście będzie usunięty błyskawicznie.Co najdziwniejsze pojawia się zawsze gdy kurs zaczyna rosnąć,pisze merytorycznie tylko w kontekscie KOV jako wydmuszki nie uzasadniając żadnymi faktami.Typowy naganiacz. Naprawdę możesz sobie darować hasła o "naganianiu", bo nie mam, nie miałem i nie zamierzam mieć papierów polskich spółek "wydobywczych" i traktuję je w kategorii zjawisk socjologicznych. W odróżnieniu ode mnie, ty masz akcje KOV, to ty masz problemy z obiektywną oceną, nie ja. Skoro domagasz się wyliczeń, to znalazłem te z 2009 roku. Wiem, że spółka uruchomiła nowe odwierty ale rząd wielkosci pozostał ten sam i nie ma zasadniczej zmiany, skoro to ty jestes zaangażowany prywatnym kapitałem możesz sobie te dane policzyć. Post był na bankierze (wtedy jeszcze nie znałem portalu stockwatch) i odnosił się do danych KOV w zakresie wydobycia gazu oraz kondensatu: Np. na stronie KOV spółka podaje w odniesieniu do Ukrainy, że " W październiku 2009 r. dzienne wydobycie ważone 70% udziałem KOV wyniosło łącznie 4,6 mln stóp sześciennych gazu ziemnego na oraz 20 baryłek kondensatu."
Stopa sześcienna gazu to ok. 0,0283 m3, zatem dzienne wydobycie to ok. 130 tyś m3 gazu. Porównajmy to z pojemnością gazowca LNG. Podczas skraplania objętość gazu redukuje się 630 razy, dzięki czemu "gęstość energii" skroplonego gazu ziemnego wzrasta. A zatem dzienna produkcja w przeliczeniu na LNG to 206 m3 LNG.
Pojemność gazowców z reguły przekracza 100 tyś m3 LNG, np. zwodowany w 2003 r. gazowiec Energy Frontier ma pojemność 147 559 m3 LNG. Oznacza to, że spółka KOV na Ukrainie żeby zapełnić JEDEN gazowiec musiałaby wydobywać gaz przez 716 dni czyli prawie dwa lata.
O dwudziestu wydobywanych baryłkach kondensatu gazowego zmilczę, rewanżując się informacją, że moja ciotka w zeszłym roku zebrała 80 kg jabłek na działce. Tak to się liczy, skoro jestes zainteresowany KOVem policz dla aktualnego wydobycia. Może się mylę i okaże się że warunki się radykalnie poprawiły? Bo szczerze mówiąc po danych KOVu z 2009 chwalącego się 20 baryłkami wydobycia dałem sobie spokój z analizowaniem kolejnych sukcesów tego typu.
Edytowany: 2 sierpnia 2011 09:53
|
|
Wysłane:
2 sierpnia 2011 09:48:59
Mam troszkę inną wizję. Dla mnie jest ważne czy kwartał do kwartału zwiększa się przychód spółki, bo takie były zapowiedzi KOV. Moim zdaniem zwiększa się. Dużo czy mało gazu to rzecz względna. KOV nie musi niczego wrzucać na tankowiec z gazem bo cały gaz który produkują odbiera Ukraina o czym była mowa już wcześniej. Marudzenie, że nie rośnie ilość wydobywanego gazu w tempie wykładniczym jest bezzasadne. Pieniądz jest pieniądz, każda nawet mała ilość zwiększa kasę firmy. Nie ukrywam, że polityka informacyjna firmy trochę mnie rozbroiła tym razem. Podanie tak niejasnego komunikatu w dniach kiedy cały rynek się chwieje jest co najmniej dziwne. Rozumiem, że jest obowiązek informacyjny, ale ten komunikat dla większości jak przypuszczam jest nieczytelny i powoduje tylko niepewność i falę spekulacji, nawet jeśli ma pozytywne zabarwienie.
Edytowany: 2 sierpnia 2011 09:51
|
|
Wysłane:
2 sierpnia 2011 09:56:15
rabbit napisał(a):Co najdziwniejsze ]pojawia się zawsze gdy kurs zaczyna rosnąć,pisze merytorycznie tylko w kontekscie KOV jako wydmuszki nie uzasadniając żadnymi faktami.Typowy naganiacz. Jakby tak było, tobym się w ogóle w tym wątku nie pojawiał :)
Edytowany: 2 sierpnia 2011 09:58
|
|
0 Dołączył: 2011-06-27 Wpisów: 141
Wysłane:
2 sierpnia 2011 09:56:20
Funkytown napisał(a):rabbit napisał(a):Funkytown manipuluje i nagania na spadki,żeby akcji nie kupować.Pisze niby na temat o jakiś statkach żeby wkleić zdanie-KOV na żadnej koncesji nic nie wydobywa tylko śladowe ilości na Ukrainie. Czy Ukraina to nie koncesja?Napisane tak żeby admin nie usunął tego wpisu.Mój oczywiście będzie usunięty błyskawicznie.Co najdziwniejsze pojawia się zawsze gdy kurs zaczyna rosnąć,pisze merytorycznie tylko w kontekscie KOV jako wydmuszki nie uzasadniając żadnymi faktami.Typowy naganiacz. Naprawdę możesz sobie darować hasła o "naganianiu", bo nie mam, nie miałem i nie zamierzam mieć papierów polskich spółek "wydobywczych" i traktuję je w kategorii zjawisk socjologicznych. W odróżnieniu ode mnie, ty masz akcje KOV, to ty masz problemy z obiektywną oceną, nie ja. Biorąc pod uwagę twoje rozgoryczenie jestem pewien, że miałeś akcje polskiej spółki "wydobyczej" (w jej przypadku cudzysłów jak najbardziej uzasadniony) i chyba wiem jakiej. Jest tylko jedna, która potrafi tak zdołować...
|
|
Wysłane:
2 sierpnia 2011 09:58:17
Nop. Nie miałem. Ale prawie prawie, bo wizja polskiego szejkanatu na stepie była kusząca. W każdym razie początkowo kibicowałem.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.