PARTNER SERWISU
gyuvtjtx
371 372 373 374 375
vonANdrew
0
Wpisów: 27
Wysłane: 2 lutego 2012 16:59:24 przy kursie: 14,50 zł
Elliott napisał w liście do akcjonariuszy, załączonym do newslettera spółki:

Cytat:
W 2012 r. będziemy koncentrować się na budowaniu naszych sukcesów na Ukrainie, gdzie zaplanowaliśmy program wierceń obejmujący wykonanie 6 odwiertów, i w Brunei, gdzie właśnie przejęliśmy kontrolę nad całością działań operacyjnych w Bloku" - Elliott

KOV planuje 6 odwiertów na Ukrainie, min. 2 w Brunei w 2012 r.

Cytat:
Biorąc pod uwagę ten fakt oraz trudną sytuację na rynkach kapitałowych, gdzie spółka miałaby pozyskać finansowanie kwestia realizacji transakcji pozostaje otwarta – powiedział prezes KOV Timothy Elliott.

finalizacja zakupu złoża w Nigerii pozostaje otwarta

stripebass
0
Wpisów: 14
Wysłane: 2 lutego 2012 17:56:54 przy kursie: 14,50 zł
Jesli to co napisali jest szczera prawda, to Nigeria goodbye....
Niestety.

baller88
0
Wpisów: 5
Wysłane: 2 lutego 2012 19:17:41 przy kursie: 14,50 zł
trzeba pamiętać o jednym - sytuacja na rynkach się względnie stabilizuje a co za tym idzie szanse na debiut na AIM rosną. oby tak dalej a szanse na Nigerie bedą rosnąć. Myślę, że spółka jest na to zdecydowana a jedyną (niestety) przeszkodą są warunki zewnętrzne, które się krystalizują.

więcej wiary i przede wszystkim czasu.

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 2 lutego 2012 20:46:22 przy kursie: 14,50 zł
Jestem ciekaw, jeżeli KOV jest warunkowym współwłaścicielem OML42 w Nigerii i na konto KOV (może KI) w formie chyba depozytu księgowane są kwoty za sprzedaną ropę, to w rozliczeniu KOV będzie mogła zapłacić część należności z tej kwoty na rzecz KI czy nie? A jeżeli tak, to jaka to będzie kwota? Jaki procent z należności na rzecz KI? Czy przekracza to oprocentowanie udzielonego kredytu przez KOV?
Czas płynie i kasa też. Kogo zasila? Kto jest beneficjentem zysku z tej ropy?
Może ktoś z forum spróbowałby pogimnastykować się w tym temacie?
Myślę że znawców nie brakuje: Krzysiek, Rabbit, Onochi, Jakub_ AK77, Arwena i wielu innych. Co o tym myślicie?

Tytan
0
Wysłane: 2 lutego 2012 20:53:32 przy kursie: 14,50 zł
Przejęzyczenie: "Czy przekracza to oprocentowanie udzielonego kredytu przez KI" a nie KOV a na rzecz KOV, sorry.

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 3 lutego 2012 07:15:49 przy kursie: 14,50 zł
KOV przed decydującym starciem – analiza techniczna

Cytat:
W ostatnich tygodniach dynamiczne i spektakularne wzrosty wielu spółek z warszawskiego parkietu spowodowały, że KOV pozostawał w ich cieniu i nie wzbudzał ani emocji, ani zainteresowania inwestorów. Tymczasem kurs spółki poszukiwawczo-wydobywczej pokonał linię 9-miesięcznych spadków oraz średnią 200-sesyjną. Powstała sytuacja techniczna pozwala przypuszczać, że w najbliższym czasie może dojść do istotnego przełomu.

Na wykresie długoterminowym widać pochodzenie zaznaczonych poziomów oporów, pod którymi aktualnie przebywa kurs – są to minima 15-miesięcznego ruchu bocznego, ustanowione we wrześniu i grudniu 2010 roku. Właśnie te pułapy skutecznie powstrzymały szarżę kupujących w listopadzie i grudniu 2011 roku. Lecz o ile w ubiegłym roku kurs odbijał się od tych poziomów niczym piłka od ściany, tak tym razem podejście ma zupełnie inny, bardziej wyważony charakter. Widać większy respekt kupujących przez poziomami, w potyczce z którymi dwukrotnie ponieśli porażkę. Widać też chęć do kontynuacji ruchu, chęć poniekąd wymuszaną przez zbliżającą się linię kilkumiesięcznego trendu wzrostowego. I, co najważniejsze, widać próbę zbudowania bazy przed kolejnym starciem z oporami. Zielona linia trendu zacznie wywierać presję na graczach dopiero za 2-3 tygodnie, zatem określenie się co do dalszego kierunku powinno nastąpić właśnie w tym przedziale czasowym.

Zwężone do minimum wstęgi Bollingera oraz szorujący po dnie wskaźnik StDev zwiastują nieuchronność dynamicznego ruchu, a zdobyta wcześniej twierdza SMA200 jest idealną ku temu odskocznią.

@Tytan,

z tego co na szybko sobie policzyłem i przy założeniu, że cashflow z Nigerii idzie na rachunek powierniczy, do którego KOV będzie miał dostęp bo spłacie zobowiązań wobec KI, to zyski ze sprzedaży ropy naftowej powinny wynieść między 10 a 15 mln USD do końca marca 2012 (w zależności od aktualnego wydobycia) a co za tym idzie, powinno wystarczyć przynajmniej na częściowe pokrycie kosztów, o których mowa tutaj:

Cytat:
Do końca marca 2012 r. KOV ma możliwość wzięcia u działu w konsorcjum Neconde z udziałem na poziomie 20 proc. (z efektywnym 9 proc. udziałem w OML 42) za łączną kwotę ok. 162,5 mln USD, przy założeniu sfinalizowania transakcji przez KOV 31 marca 2012 r. Na kwotę tę składają się: 31,96 proc. z gotówkowej części ceny transakcji, czyli z 435 mln USD oraz 31,96 proc. z kwoty odsetek naliczonych od wynoszącego 150 mln USD finansowania dłużnego Neconde za okres od 28 kwietni a 2011 r. do daty zamknięcia transakcji, plus 19 mln USD dodatkowych kosztów, z których większość wynika z umowy finansowania pomostowego zawartej z Kulczyk Investments.

Źródło
Edytowany: 3 lutego 2012 07:22

Tytan
0
Wysłane: 3 lutego 2012 10:05:36 przy kursie: 14,40 zł
Dzięki Krzysiek9. Mam rozumieć że realna całkowita wartość spłaty przez KOV 162,5 mln USD minus jakieś 10-15mln USD? Czy jeszcze coś dodać do tego?
O ile mi wiadomo wydobycie ropy w obszarze OML42 ma zdecydowanie wzrosnąć.
Sprawa spłaty zadłużania KOV na rzecz KI ze względu na trudności na rynkach kapitałowych w Polsce i Anglii ma być otwartą do końca 2012roku? Jednak decyzja co do formy spłaty zobowiązań finansowych i ostatecznego przystąpienie do konsorcjum Neconde ma zapaść do końca marca br.
Tak zrozumiałem, ale pewny nie jestem?Think

ARWENA
0
Wpisów: 383
Wysłane: 3 lutego 2012 10:28:15 przy kursie: 14,40 zł
Tytan@ Kolego myślę że tak właśnie będzie. Do końca marca zobaczymy raport RPS oraz zostanie podana ostateczna decyzja co do wejścia Kov w Nigerię. Finansowanie zapewni Pan Kulczy w jakiej formie to już się okaże. Po znaczącym wzroście wydobycia nie będzie problemu ze znalezieniem chętnego na akcje Kov i spłacie KI. Ale to już napewno nie będzie poziom dzisiejszy.

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 3 lutego 2012 10:32:04 przy kursie: 14,40 zł
Tak, moim zdaniem 162,5 mln USD pomniejszone o to co uda się zgromadzić na rachunku powierniczym. Być może to co zostanie na rachunku będzie przeznaczone na finansowanie prac bieżących na OML-42.

Moja interpretacja co do formy spłaty zadłużenia jest taka, że opóźnione przystąpienie do konsorcjum ma na celu właśnie wyczekanie na początek (podkreślam) dłuższego okresu stabilności na rynkach finansowych (nie używam tu jeszcze specjalnie stwierdzenia okresu hossy, choć coraz więcej pojawia się sygnałów, że akcje są bardzo tanie a apetyt na ryzyko i chęć inwestowania właśnie w akcje sukcesywnie rośnie).

Jeśli faktycznie jesteśmy na początku okresu stabilizacji na rynkach finansowych to jest to moim zdaniem najlepszy moment na debiut na AIM i pozyskanie kapitału. Dlaczego? Nasza wycena na GPW jest jaka jest. Wyceny jakie stosuje się w sektorze Oil&Gas na bazie aktywów netto (NAV) daje ceny zdecydowanie odbiegające od obecnych poziomów a czeka nas jeszcze przeszacowanie wszystkich koncesji przez niezależnych ekspertów (w tym nieznany potencjał OML-42, gdzie 2P + 2C wg pracy nigeryjskiej może sięgnąć dla KOV od 160 do nawet 250 mln BOE). Pamiętać należy, że wzrastają przychody z Ukrainy (ten rok może być przełomowy z tego co szacował Rabbit uwzględniając potencjał szczelinowania i reaktywację starych odwiertów). Zakup Nigerii to na początek zyski z wydobycia na poziomie 5-10mln USD kwartalnie (nie wiemy dokładnie jaki będzie netback i jak będzie rozwijać się produkcja z reaktywowanych pól). Oczywiście też koszty i jeśli nie będzie AIM to dług wobec KI ale przy tych poziomach przychodów i prognozie dotyczącej wydobycia na koniec 2012 roku rzędu 100-150 mln BOE (10-15mln BOE dla 9% udziałów KOV) to i tak ekonomika finansowania dłużnego i spłaty odsetek jest bardzo korzystna dla KOV.

Wracając do sedna, na początku okresu stabilizacji (być może nowej hossy na rynkach) nowi inwestorzy są w dogodnej sytuacji, gdyż finansując zakup OML-42 nawet po cenie odbiegającej od wyceny na GPW (zakładam okolice 1-1,5GBP) zyskują możliwość tego, że wartość akcji, które nabyli będzie rosła dzięki:
- dobrym warunkom na rynkach finansowych, gdzie rosnąć po prostu może wszystko
- rozwojowi produkcji na Ukrainie (możliwe kolejne skoki produkcji)
- bardzo dużym zysku z wydobycia ropy na OML-42
- i potencjalnie wzrostowi kursu akcji dzięki wzrostowi wartości aktywów (odwierty w Syrii, Brunei, na Ukrainie oraz nie wiemy jakie plany są związane z poszukiwaniem nowych złóż w Nigerii)

Także moim zdaniem debiut na AIM byłby korzystny właśnie w pierwszym kwartale 2012 ale czy tak będzie to nie mam pojęcia.

qguar
0
Wpisów: 262
Wysłane: 3 lutego 2012 11:29:40 przy kursie: 14,40 zł
Cytat:
Władze Aurelian Oil & Gas poinformowały w komunikacie, że zatrudniły firmę Greenhill & Co, której celem będzie wykonanie przeglądu możliwości, jakie wiążą się z tym projektem i całą działalnością spółki. „Przegląd ten brał będzie pod uwagę szereg możliwości, w tym sprzedaż aktywów, a także fuzja lub sprzedaż spółki” – poinformował Aurelian.

nafta.wnp.pl/aurelian-oil-gas-...

A może AIM "tylnymi drzwiami" ? ;)

ARWENA
0
Wpisów: 383
Wysłane: 3 lutego 2012 11:33:25 przy kursie: 14,40 zł
Fuzja?? Czyli połączenie z Kov i stworzenie czegoś dużego plus ebiut na AIMThink

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 3 lutego 2012 12:14:37 przy kursie: 14,40 zł
Pewnie większość widziała ale wklejam linka.
Erste obniża rekomendację

Jednak jest jakiś efekt prac w Brunei, Syrii i Nigerii przedstawionych w newsletterze :)

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 3 lutego 2012 12:21:12 przy kursie: 14,40 zł
Z tego co pamiętam to oprocentowanie zabezpieczenia przez KI jest na poziomie 19% Było w którymś komunikacie trzeba poszukać,nie daje za to głowy.

Co do informacji które się wczoraj ukazały to największy minus to przesunięcia terminów.O-21 miał być ukończony w ub roku a na przełomie 2011/2012 prace nad NM-1.W 2012 powinno być wywierconych 6 studni,dodając M-21 i NM-1 była szansa na 8 a jest 6 i na dzisiaj wielkiego przyśpieszenia na Ukrainie nie widać.Może się mylę i jeżeli okaże się że remonty starych odwiertów i szczelinowanie przynoszą równie dobry efekt co nowe odwierty to zmienię zdanie.
Z testami O-14 też się nie śpieszy,od lipca stoi sobie dziurka i czeka,nie wiadomo na co.Jedynym wytłumaczeniem może byś obecność w tym odwiercie kondensatu co,jak mi się wydaje,zawsze opóźnia prace.Zaznaczam że tak mi się wydaje.O ile dobrze pamiętam to mamy swoje urządzenie do testowania przepływów,czy nie mamy?Żadnej informacji nie było i już sam nie wiem.O opóźnieniu w podłączeniu O-6 O-8 O-18 nie będę wspominał bo wszyscy wiedzą że na to czekamy.
Niestety nie widzę informacji o sejsmice na Ukrainie oraz na temat aktualnych zasobów.Niedługo minie roczek od zakończenia badań a tutaj cisza.
Dlaczego takie opóźnienia w informacji?Powód prawdopodobnie jest o którym my nie wiemy.Przychodzi mi do głowy brak odpowiednich mocy przerobowych na stacji/przepompowni a gazu może chęć powiększenia terenów poszukiwawczych (nowe koncesje lub powiększenie obecnych) i nie odkrywanie kart.Mam nadzieję że te informację nie są trzymane "w szufladzie" tylko dla nowych inwestorówblackeye
Syria też na minusie,jedna ze stref nie nadaje się do produkcji,pozostały jeszcze dwie ale to zmniejsza zasoby Bloku 9.
Brunei wszystko posuwa się do przodu tylko czy znajdą tą wiertnię.Nawet jak Chińczycy ją wreszcie znajdą to co KOV znajdzie dla siebie i jak długo będzie szukał?
To naprawdę biznes dla cierpliwych.
Są też plusy o których nie wiedzieliśmy.

Jeszcze Nigeria.

Popieram to co napisał Krzysiek9.Gotówka leży na koncie i czeka na decyzję KOV.
Wcześniej wrzucałem info że netback w Nigerii dla wszystkich to 43% (wszystkich firm wydobywczych działających w Nigerii) to chyba dla nas też.

Przy odwiercie M-19 poszerzenie o ok 6 km2 nowej strefy gazu.
Z odwiertów O-6 i O-8 oprócz gazu uzyskano przepływ kondensatu.Może uda się wyciągnąć z tych dwóch odwiertów 150 baryłek dzienie i przy zwiększeniu wydobycia z innych odwiertów będziemy mieli 500 baryłek/d co daje kwotę taką jak 3 Mmcf/d gazu.
"Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 3 lutego 2012 12:31

devonuk
0
Wpisów: 233
Wysłane: 3 lutego 2012 12:24:58 przy kursie: 14,40 zł
Wycena Erste w cenie... poza tym, na Epapie piszą w zł a winno byc USD binky

rabbit
0
Wysłane: 3 lutego 2012 12:26:51 przy kursie: 14,40 zł
Exar napisał(a):
Pewnie większość widziała ale wklejam linka.
Erste obniża rekomendację

Jednak jest jakiś efekt prac w Brunei, Syrii i Nigerii przedstawionych w newsletterze :)

Cytat:
Erste prognozuje, że KOV zwiększy przychody do 29,1 mln zł w 2011 r. i 39,3 mln zł w 2012 r. z 7,5 mln zł w 2010 r. Spodziewa się także spadku straty netto - odpowiednio do 12,2 mln zł i 6m6 mln zł z 18,6 mln zł w 2010 r.

Chyba im się coś pomyliło.1Q 2012 pomylił im się z całym 2012 rokiem.Jak można napisać że przychody za 2012 rok będą wynosiły 39,3 mln pln jak w 4Q 2011 roku będą na tym poziomie?

Tytan
0
Wysłane: 3 lutego 2012 12:30:27 przy kursie: 14,40 zł
Krzysiek 9 co napisałeś wszystko trzyma się kupy, jest rozsądne i obiecujące. Dodać należy że dr Kulczyk o czym wspominałem już kiedyś w jednym z wywiadów stwierdził, że że sprawa długu KOV na rzecz KI nie powinna stanowić problemu. Aż dziw bierze, mając tyle danych, symptomów mocno rozwojowych, udokumentowanych aktywów, dynamicznie i namacalnie rozwijającej się obok KOV s-ki KI Kulczyka, że polski rynek z jego Funduszami, maklerami i całą finansjerą trzymająca środki na wydanie, tak mizernie angażuje swoją kasę w KOV. Myślę, że cały czas dla poważnych dużych i średnich inwestorów wiele na tej spółce jest do ugrania. Na giełdzie dyskontuje się przyszłość a na KOV milczenie. Dotychczas jakoś i psiakość nic w tym zakresie się nic nie dzieje. Mam nadzieję że najbliższy czas pokaże. Jeżeli to kwestia czasu to przynajmniej fundusze emerytalne powinny mieć tę spółkę w portfelu Angel

rabbit
0
Wysłane: 3 lutego 2012 12:40:00 przy kursie: 14,40 zł
Cytat:
Kanadyjska firma 3P International Energy Corp ogłosiła zamiar kupić od amerykańskiej LLC Gastek stawką 30% w producenta gazu, "kostka-gaz" (obwodzie ługańskim)

lugansk.comments.ua/news/2012/...">Link

To jeszcze nie kupili?Przecież była emisja w Kanadzie pod ten zakup.Koś może mi to wyjaśnić?
Edytowany: 3 lutego 2012 12:40

onyx
0
Wpisów: 35
Wysłane: 3 lutego 2012 12:57:21 przy kursie: 14,40 zł
Redface zdaje się że jest na Ukrainie, wspominał, że na początku lutego jedzie, może właśnie zapada decyzja o przekształceniu pól na produkcyjne, i wtedy ogłoszą o pozytywnych wynikach testów odwiertów....

rabbit
0
Wysłane: 3 lutego 2012 14:34:39 przy kursie: 14,40 zł
Nie wiem czy to kogoś zainteresuję ale może też dotyczyć KOV

Cytat:
Rynku naftowym i gazowym 2011: Liczba transakcji M & A wzrosła, koszt - spadła

www.uaenergy.com.ua/c225758200...">Link

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 5 lutego 2012 16:05:58 przy kursie: 14,40 zł
Z naszej inicjatywy udało się zorganizować wizytę przedstawiciela SW na Ukrainie.
To już w najbliższy wtorek i środę. Jeden z nas spędzi tam dwa dni, postaramy się na bieżąco opisywać i pokazywać to co uda się zobaczyć.
Celem wyprawy jest przede wszystkim fotoreportaż, żeby pokazać z bliska to o czym się tylko pisze, przy okazji posłuchać co mają do powiedzenia ludzie pracujący na bieżąco przy poszukiwaniu i wydobyciu, jak zorganizowana jest praca, jak duża jest firma i w jakich warunkach działa.
Nie będą pozyskiwane ani przekazywane żadne informacje poufne i/lub cenotwórcze.
Materiały będą pojawiać się w Wiadomościach SW, wrzucane będą poza godzinami handlu sesyjnego.

Cytat:
Wizyta będzie na bieżąco relacjonowana w serwisie >> Wiadomości SW www.stockwatch.pl/wiadomosci/n... wraz z materiałem zdjęciowym. Aktualizacje będą pojawiać się kilka razy dziennie w miarę możliwości technicznych. Spodziewany jest mróz do -37 stopni i trudności z dostępem do internetu, szczególnie w terenie. Całkowite koszty wyprawy pokrywa StockWatch.pl.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/n...
Edytowany: 5 lutego 2012 16:07

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

371 372 373 374 375

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,204 sek.

vvwcgccf
vtmshjxi
wptvscys
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mtwssmuf
drfzyrqy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat