dtjbmxdg
Advertisement
PARTNER SERWISU
fwoxnisa
1 2 3 4
wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 1 sierpnia 2012 00:34:56 przy kursie: 0,03 zł
sado napisał(a):
w raporcie podtrzymano prognozy 2mln zł zysku netto na rok 2012 w 2011 zrealizowano

Popatrzyłem na ten rok 2011, bo mam wrażenie, że raporty spółki mogą mieć, przynajmniej dla mnie, wartość edukacyjną.

Przejrzałem sprawozdanie finansowe i opinię biegłego. Prognozę faktycznie zrealizowano - miał być milion zysku i jest. Skąd się wziął? Ze sprzedaży było 0,3 mln straty, ale Inne przychody operacyjne pospieszyły z odsieczą i dały 1,4 mln. zysku. Nie mam pojęcia czym u nich są te inne przychody operacyjne. Ktoś to wie? Wydawało mi się, że skoro są większe niż całość przychodów ze sprzedaży (1,3 mln), mogłoby być to gdzieś opisane, ale nie znalazłem.

Cash flow pokazuje stratę na działalności operacyjnej (0,7 mln). Jest tam natomiast jedna ciekawa dla mnie pozycja - Zysk (straty) z działalności inwestycyjnej w kwocie 1,4 mln. Zgodnie z objaśnieniem do rachunku przepływów (na str. 22 sprawozdania finansowego), praktycznie całość tych strat, to Otrzymane nieodpłatnie akcje, w kwocie 1,375 mln. Tak się też składa, że kwota 1,375 mln to kwota, w której wykazane zostały akcje Chemwik i Mazuria. Czy ktoś mądrzejszy mógłby napisać, co to znaczy?
Edytowany: 1 sierpnia 2012 00:38

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 1 sierpnia 2012 01:24:00 przy kursie: 0,03 zł
TE wszystkie cyferki oznaczają(komunikat podany został niejednoznacznie, jest na wcześniejszej stronie), że spółka dostała akcje chemwiku i tego drugiego podmiotu. Dlaczego "stała się posiadaczem" nie wiem. Wygląda jakby dostała. To pokazano jako zysk z działalności inwestycyjnej. Jest w pozostałych przychodach, bo to darowizna. Z minusem w CF operacyjnym, bo nie dotyczy działalności operacyjnej. Kwota pochodzi prawdopodobnie z przeszacowania wartości tych udziałów. Spółki nie są konsolidowane, więc nie ma wartości firmy.

wapkil
0
Wysłane: 1 sierpnia 2012 02:00:57 przy kursie: 0,03 zł
AT - dziękuję, tak to też zrozumiałem, ale ciężko mi było uwierzyć. Ktoś im ot tak podarował akcje. Trzydziestego grudnia. GPF Causa wyceniła je sobie na 1,375 miliona, czyli ponad 42% kapitału własnego. Ta darowizna wygenerowała całość zysku za 2011 (z nadwyżką, reszta to straty). A biegłemu w tym wszystkim nie spodobało się tylko to, że spółki Chemwik i Mazuria nie osiągnęły w 2011 planowanych wyników?

Spodziewałem się zobaczyć w tych raportach ciekawe rzeczy, ale nie przypuszczałem, że aż tak ciekawe...
Edytowany: 1 sierpnia 2012 02:09

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 1 sierpnia 2012 10:54:39 przy kursie: 0,02 zł
Jak się zastanowiłem, to nie bardzo to co napisałem byłoby zgodne z polityką rachunkowości i UOR, wiec biegły badający raport powinien zareagować. Muszę to przetrawić.

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 1 sierpnia 2012 11:14:32 przy kursie: 0,02 zł
Musiało jednak tak być. Chwilowe zaćmienie. Dostali akcje za darmo. Przynajmniej teoretycznie. Na podstawie wyceny DCF ocenili wartość na 1,75M i taką przyjęli w bilansie.(Tak jest napisane nie wprost w nocie 32) Problem w tym, że spółki nie spełniły prognoz, przez co ich DCF powinien ulec zmianie w dół, a Causa nie dała przeszacowania i do tego jest zastrzeżenie biegłego.
Edytowany: 1 sierpnia 2012 11:15

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 1 sierpnia 2012 13:59:49 przy kursie: 0,02 zł
wapkil napisał(a):
Dziękuję Kasiu, ale tyle to nawet ja wiem. Wspomniałem o tym kilka postów wcześniej. Na EEX nie dało się w tym czasie stracić i nawet sami piszą, że nie stracili, ale reszta nie jest chyba dokładnie tak, jak piszesz.

Spółka wpadała na pomysł, że jej działalnością operacyjną będzie również zabawa w inwestowanie i nie lokuje tam wolnych środków, tylko środki pożyczone. Na przykład z obligacji o oprocentowaniu 15% rocznie. Pewnie spodobało im się hasło no risk, no fun :)

Chodziło mi bardziej o ostatnie zdanie: Emitent zaznacza, iż przedmiotowe inwestycje przełożą się na zysk w kolejnych kwartałach roku 2012.

Na jakiej podstawie Emitent tak twierdzi? Z góry wiedzą, że ta ich działalność inwestycyjna przyniesie zyski w 2012? Musieli albo zatrudnić wróżkę, albo sprytnego księgowego...

Hej,

Wolne środki a środki pożyczone to dwie odrębne kategorie, które się na wzajem nie wykluczają. Wolne to po prostu gotówka. A skąd się ona wzięła to odrębny temat.

I właśnie podstawa stwierdzenia emitenta jest tutaj największym ryzykiem. Oczywiście mają wiedzę insajderską o spółkach i o sobie ale nie dzielą się nią z nami. Możemy im wierzyć lub nie.

wave

wapkil
0
Wysłane: 1 sierpnia 2012 14:30:30 przy kursie: 0,02 zł
anty_teresa napisał(a):
Musiało jednak tak być. Chwilowe zaćmienie. Dostali akcje za darmo. Przynajmniej teoretycznie. Na podstawie wyceny DCF ocenili wartość na 1,75M i taką przyjęli w bilansie.(Tak jest napisane nie wprost w nocie 32)

Mnie na początku zmyliło powtarzające się w tych dokumentach wielokrotnie określenie ,,wycenione w cenie nabycia''. Myślałem, że trzeba je traktować dosłownie, a wygląda na to, że niekoniecznie.

Na marginesie, nocie 31 i 1,375M :)
Edytowany: 1 sierpnia 2012 14:34

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 1 sierpnia 2012 15:24:17 przy kursie: 0,02 zł
wapkil napisał(a):
....

Chodziło mi bardziej o ostatnie zdanie: Emitent zaznacza, iż przedmiotowe inwestycje przełożą się na zysk w kolejnych kwartałach roku 2012.

Na jakiej podstawie Emitent tak twierdzi? Z góry wiedzą, że ta ich działalność inwestycyjna przyniesie zyski w 2012? Musieli albo zatrudnić wróżkę, albo sprytnego księgowego...

a może po prostu oddali te akcje w rynek przed publikacją raportu za Ikw i to wpłynie na wyniki II kw.

sado
0
Wpisów: 23
Wysłane: 1 sierpnia 2012 17:24:46 przy kursie: 0,02 zł
Jak oddali w rynek jak debiuty dopiero BĘDĄ
Chyba ze chodzi ci o pakiet eko lecz gdyby sprzedali na kwote powyżej 170k musieliby poinformować.
odpada..trzymają albo na ciekawe inwestycje albo na lepsze czasy dla eko
Edytowany: 1 sierpnia 2012 17:26

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 2 sierpnia 2012 10:51:32 przy kursie: 0,03 zł
chodzi mi o eko, dlaczego 170k skoro 10% KW to 320k, mogli więc oddać trochę więcej i zysk już by był.
Oczywiście to tylko przykład, że twierdzenie o zysku mogło mieć pokrycie.
Sam stawiam, że tego nie oddali i siedzą z sokołowskim, który zdaje się lepiej zna ekoexport.
Edytowany: 2 sierpnia 2012 10:53

Inwestor SA
0
Wpisów: 6
Wysłane: 2 sierpnia 2012 16:42:05 przy kursie: 0,03 zł
mindek napisał(a):
chodzi mi o eko, dlaczego 170k skoro 10% KW to 320k, mogli więc oddać trochę więcej i zysk już by był.
Oczywiście to tylko przykład, że twierdzenie o zysku mogło mieć pokrycie.
Sam stawiam, że tego nie oddali i siedzą z sokołowskim, który zdaje się lepiej zna ekoexport.

10% kapitału zakładowego nie kapitałów własnych

sado
0
Wpisów: 23
Wysłane: 13 sierpnia 2012 15:13:32 przy kursie: 0,03 zł
Artur Górski: Grupa Prawno-Finansowa Causa zadebiutowała na rynku NewConnect w grudniu 2009 r., pozyskując z oferty prywatnej ponad 500 tys. zł. Czy alternatywny rynek spełnił Państwa oczekiwania?

Piotr Szalbierz: Debiut na NewConnect traktowałem jako kolejny etap w rozwoju firmy, pozyskaliśmy z niego na przestrzeni trzech lat środki umożliwiające nam dalszy rozwój dzielności spółki. W tej materii rynek ten spełnił nasze oczekiwania. Dzięki niemu spółka nasza stała się transparentna i przejrzysta dla inwestorów co zostało docenione przez nich poprzez nadanie nam tytułu Giełdowej Spółki Roku 2011 portalu Inwestycje.pl, gdzie spółka znalazła się w czołowej dziesiątce Giełdowych Spółek roku 2011. Alternatywny rynek nauczył nas właściwego doboru firm z jakimi współpracujemy coraz intensywniej, a pozytywne wyniki finansowe osiągamy już w obecnym roku. Na przełożenie tych wyników na wycenę rynkową musimy jak widać dość długo czekać, ale najbliższe, tegoroczne komunikaty mają szansę to zmienić.

A.G.: Spółka świadczy kompleksowe usługi w zakresie doradztwa prawnego oraz pozyskiwania kapitału. Czy mógłby Pan szerzej omówić przedmiot działalności?

P.S.: Spółka specjalizuje się w szeroko pojętym doradztwie prawno-finansowym związanym z pozyskiwaniem kapitału. Pomagamy przedsiębiorcom w dostosowaniu ich formy prawnej do oczekiwań inwestorów, przeprowadzamy pełny proces poszukiwania kapitału, zarówno poprzez upublicznienie akcji, znajdowania inwestorów strategicznych. Pomagamy również przy tworzeniu biznesplanów i wycen przedsiębiorstw.

Spółka prowadzi także działalność inwestycyjną poprzez inwestycje w akcje i udziały spółek publicznych jak i nie publicznych i ta działalność w najbliższym czasie będzie istotnym źródłem dochodów.

A.G.: Jak kształtują się udziały poszczególnych segmentów prowadzonego biznesu w przychodach spółki? Które z nich pozwalają na uzyskiwanie najwyższych rentowności?

P.S.: Spółka osiąga największy przychód z działalności inwestycyjnej, która jak się wydaje będzie przynosiła również znaczne przychody w przyszłych okresach.

A.G.: Jakim podmiotom doradzają Państwo obecnie w zakresie wprowadzenia do Alternatywnego Systemu Obrotu?

P.S.: Na dzień dzisiejszy jesteśmy na etapie przygotowania do debiutu na rynku NewConnect w drugiej połowie 2012 roku Chemwik S.A., MediSword Plus S.A., Decoba S.A. oraz Mazuria Sport (na etapie przekształcenia w spółkę akcyjną).
GPF Causa S.A. posiada dodatkowo akcje tych spółek, poza DeCoBa S.A.

A.G.: W ramach działalności inwestycyjnej spółka angażuje się kapitałowo w wybrane projekty. Jakie spółki znajdują się obecnie w portfelu inwestycyjnym?

P.S.: Spółka nabywa udziały w podmiotach, które za jej pośrednictwem debiutować będą na rynku NewConnect. Na dzień dzisiejszy spółka posiada:
3.750 udziałów stanowiących 15 % w kapitale zakładowym Mazuria Sport Sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu;
10.000 udziałów stanowiących 45,99 % w kapitale zakładowym CHEMWIK Sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu;
800.000 sztuk akcji stanowiących 5,11% w kapitale zakładowym MediSword Plus S.A. z siedzibą w Kiełczówku.
Ponadto Emitent posiada pakiet akcji EkoExportu S.A. z rynku regulowanego.

A.G.: Które kryteria są dla Państwa kluczowe przy podejmowaniu decyzji o wejściu w dane przedsięwzięcie inwestycyjne?

P.S.: Głównym kryterium są perspektywy fundamentalne spółek, w które inwestujemy, a także ogólnorynkowe nastroje na rynkach globalnych. Uważamy, że do portfela bezpośrednio z rynku możemy kupować jedynie nieliczne spółki o potencjalnej zdolności generowania zysków w wysokości nawet ponad 200% w skali dwuletniej. Niezbędne jest jednak wstępne poznanie działania firmy „od środka” oraz rozpoznanie popytu na rynku i jego budowanie. Interesują nas tylko firmy o potencjalnie globalnym zasięgu docierania z wyrobami innowacyjnymi w zakresie technologii materialnych i informatycznych, po paru latach rozwoju.

A.G.: Czy GPF Causa ma swoich przedstawicieli w Radach Nadzorczych bądź Zarządach spółek, w których posiada udziały?

P.S.: W chwili obecnej GPF Causa S.A. posiada swoich przedstawicieli w Radzie Nadzorczej CHEMWIK Spółka Akcyjna, i ta tendencja będzie rozwijana.

A.G.: Niezwykle perspektywiczna wydaje się być spółka Chemwik. Jakie są Pana oczekiwania wobec tego podmiotu oraz kiedy należy się spodziewać jego debiutu na rynku NewConnect?

P.S.: Oceniam, iż Chemwik S.A. będąc spółką o rodowodzie z sektora chemicznego będzie się dynamicznie rozwijał, tym bardziej iż perspektywicznie należy spodziewać się jego zacieśnienia współpracy z firmami, w których jej prezes poprzez swoje udziały uczestniczy w procesach ich rozwoju. Zakładamy wyraźny zwrot z naszej inwestycji w Chemwik S.A., co będzie zależne od planowanego obecnie portfela inwestycyjnego w Chemwiku, jako dywersyfikacji jego działań technologicznych. Kontynuowanie wspierania kapitałowego i rynkowego innowacyjnych wyrobów w dobrze rozpoznanych niszach rynkowych będzie istotnym napędem zysków w Chemwiku S.A. Debiut Chemwik S.A. nastąpi w IV kwartale 2012 roku.

A.G.: Na jakim etapie upublicznienia znajduje się aktualnie spółka MedisWord Plus, która w ostatnim czasie przeprowadzała proces pre-IPO?

P.S.: Aktualnie kończą się prace nad dokumentem informacyjnym i ofertowym. Spółka rozpocznie proces IPO we wrześniu roku 2012.

A.G.: Czy plany wprowadzenia na alternatywny rynek Mazuria Sport Sp. z o.o. pozostają nadal aktualne?

P.S.: Tak, plany są aktualne i spodziewamy się jego debiutu w IV kwartale 2012 roku, aktualnie finalizujemy proces jego przekształcenia.

A.G.: GPF Causa objęła ponad 26 tys. akcji podmiotu notowanego na rynku regulowanym GPW, a mianowicie Eko Export, po cenie 19 zł za sztukę. Jaki horyzont czasowy będzie miała ta inwestycja?

P.S.: Eko Export S.A. jest jedną z najszybciej rozwijających się firm notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Oczekujemy zaskakująco wysokiego wzrostu zarówno przychodów jak i zysków w okresie najbliższych dwu lat. Inwestycję tę traktujemy jako długoterminową z tendencją jej powiększania w zależności od sytuacji rynkowej. Nie jest to jedyna spółka, którą tak intensywnie obserwujemy.

A.G.: Sytuacja na rynkach kapitałowych wydaje się być dość niepewna. Jakie są Pana przewidywania odnośnie koniunktury giełdowej oraz jak może ona wpłynąć na wyniki finansowe spółki?

P.S.: Moje przewidywania odnośnie koniunktury giełdowej są umiarkowanie optymistyczne, zakładam, iż nawet jeżeli obecna koniunktura na rynkach, uważana za niestabilną, utrzyma się do końca 2012 roku, GPF Causa S.A. i tak zrealizuje zakładane na ten rok prognozy..

A.G.: Opublikowany raport okresowy za drugi kwartał 2012 r. pokazuje ogromną dynamikę wzrostu w zakresie zysku netto oraz mocny spadek przychodów w odniesieniu do analogicznego okresu ubiegłego roku. Z czego wynikała taka poprawa rentowności?

P.S.: Wzrost zysku netto związany jest z działalnością inwestycyjną spółki i zakładamy, że do końca roku wzrośnie na tyle, że rynek zacznie oceniać GPF CAUSA S.A. jako spółkę prawno-finansowa o silnym inwestycyjnym rdzeniu, niezależnie od sytuacji giełdowej innych firm z tego sektora. Spółka dobrze zdywersyfikowała swoje działania, podobnie jak Chemwik S.A. i czyni to dalej.

A.G.: GPF Causa wyemitowała ostatnio obligacje korporacyjne, ale pozyskano mniej środków niż pierwotnie zakładano. Czy prognozy wyników finansowych na ten rok pozostają zatem niezagrożone?

P.S.: Jestem przekonany, iż mimo pozyskania z emisji obligacji kwoty mniejszej niż zakładano, prognozy na rok 2012 zostaną zrealizowane.

A.G.: Kiedy obligacje te zostaną wprowadzone na rynek Catalyst?

P.S.: Na dzień dzisiejszy złożyliśmy wniosek o wprowadzenie obligacji na rynek Catalyst, i ich debiut nastąpi pod koniec III kwartału lub w IV kwartale 2012 roku.

A.G.: Wydaje się, że znaczącym problemem spółki pozostaje niska płynność obrotu jej akcjami. Czy rozważają Państwo scalenie akcji, które mogłoby ją zwiększyć?

P.S.: W sprawie scalenia akcji decyzja należy oczywiście do inwestorów, ale Zarząd i przedstawiciele Rady Nadzorczej GPF Causa S.A. uważają, że cena akcji spółki po kolejnych tegorocznych komunikatach na rynku NC osiągnie poziomy kończące najpóźniej w 2013 roku jednocyfrowe notowania. Zatem scalanie akcji nie jest rozpatrywane przez nas jako oczekiwane przez rynek działanie.

A.G.: Jak ocenia Pan funkcjonowanie w Polsce Funduszy PE/VC oraz Aniołów Biznesu?

P.S.: Fundusze PE/VC posiadają znaczne środki finansowe i szukają spółek, w które warto zainwestować. Niestety kryteria, które muszą spełniać spółki aby wzbudzić zainteresowanie funduszy są tak wyśrubowane, iż niewielu spółkom udaje się je spełnić. Fundusze na dzisiaj zachowują się bardzo asekuracyjnie.

A.G.: Rynek NewConnect oraz Catalyst rozwijają się bardzo dynamicznie. Jakie są perspektywy ich dalszej progresji oraz w jaki sposób należałoby zachęcić inwestorów, zarówno indywidualnych jak i instytucjonalnych, do większej aktywności na tych rynkach?

P.S.: Rozwój tych rynków jest bardziej ilościowy niż jakościowy. Aby zachęcić wszelkich inwestorów do aktywności potrzeba utrzymywania kryteriów przyjmowania na te rynki podmiotów zgodnie z ustaleniami znanymi z dużym wyprzedzeniem. Rynek nie lubi być zaskakiwany. Najważniejsze to budowanie zaufania obu stron rynku.

A.G.: Czy w związku z doradzaniem spółkom przy procesie wprowadzenia na alternatywny rynek rozważają Państwo uzyskanie statusu Autoryzowanego Doradcy?

P.S.: Na chwile obecną współpracujemy z Autoryzowanym Doradcą IPO S.A. i jesteśmy z tej współpracy zadowoleni.

A.G.: Relacje inwestorskie są obecnie niezwykle istotnym czynnikiem wpływającym na wycenę rynkową spółek. Którymi kanałami emitenci powinni się komunikować z rynkiem?

P.S.: Technicznie drogi komunikowania są na wystarczającym poziomie. Problemem jest jednak budowanie zmian nastawienia większości Zarządów spółek do dzielenia się życiem firmy z akcjonariuszami. To trudny proces niestymulowany obecnie przez odpowiednio nastawionych dziennikarzy. Nie ma „mody na sukces”, lepiej się sprzedaje druga strona naszej natury. Tak jest po „WASZEJ” stronie, a za tym idzie niby słuszna oschła komunikacja ze spółek: - lepiej milczeć, bo wtedy jest mniej kłopotów, a to że kurs firmy nie rośnie nawet po rynkowych sukcesach to „nie moja sprawa”. Tu potrzebna jest praca nad zmianami po trzech stronach, bo trzecią stroną są bezpośredni inwestorzy na giełdzie. Ci chcieliby więcej informacji, ale jak już ją dostają to na forach społecznościowych i innych - na zasadzie głuchego telefonu - „nie zostawią suchej nitki”.

A.G.: Bardzo dziękuję za rozmowę.

wapkil
0
Wysłane: 13 sierpnia 2012 16:20:06 przy kursie: 0,03 zł
sado napisał(a):
RAPORT 2Q 2012 :
www.newconnect.pl/?page=1045&a...
no i jak postęp r/r ?

Jak często w przypadku raportów NC, chyba nie wiadomo.

Sprzedaż zupełnie im siadła - w porównaniu z analogicznym półroczem 2011 przychody spadły ponad dwukrotnie, straty wzrosły ponad dziesięciokrotnie. Wygląda jakby zawalił się model działania sprzed rozpoczęcia działalności finansowej.

Zysk, jak rozumiem, jest na działalności finansowej, ale poza tym, że jest chyba nic o nim nie wiadomo. Jak pisałem wcześniej, napisali, że będą mieli zysk na aktywach finansowych i teraz go wykazali. Ale co to za zysk? Na sprzedaży aktywów chyba tego ponad pół miliona nie zarobili. Przeszacowali sobie wartość aktywów? Może ktoś znowu im jakieś akcje podarował? Chyba nie tylko ja tego nie wiem, bo nie widać, żeby rynek jakoś specjalnie na raport zareagował.
Edytowany: 13 sierpnia 2012 16:23

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 19 sierpnia 2012 18:42:21 przy kursie: 0,03 zł
Mamy możliwość porozmawiania z Panem Profesorem Adamem Sokołowskim, akcjonariuszem GPF Causa. Jeżeli ktoś chciałby zadać jakieś pytanie to proszę w tym wątku. Czekam na pytania do jutra do godziny 20.00.

Vikary
0
Wpisów: 9
Wysłane: 20 sierpnia 2012 08:44:56 przy kursie: 0,03 zł
1.
Czy Pan Adam Sokołowski zamierza do końca tego roku roku zwiększać udziały w GPF Causa poprzez zakup akcji z rynku?
2.
Ile akcji EEX dokładnie na chwilę obecną posiada spółka GPF Causa?
3.
Czy spółka GPF Causa wspólpracuje lub zamierza współpracowac z EEX? (obsługa prawna, finansowa, emisje akcji, obligacji inne).
4.
Czy prawdą jest ostatnie zdanie z artykułu:
firma.pb.pl/2605474,29892,chew...
tu cytat:
"Po odjęciu kosztów związanych z przygotowaniem projektu Chemwik może zarobić od 10 do 25 mln zł na jednej umowie — mówi Adam Sokołowski."?

Pozdrawiam
z poważaniem
Vikary

causowicz
0
Wpisów: 89
Wysłane: 20 sierpnia 2012 10:25:07 przy kursie: 0,03 zł
Moje pytania do Pana Sokołowskiego i spółki CHEMWIK

1. Według raportu za 2011 rok spółka GPFCAUSA jest posiadaczem 44% udziałku w spółce CHEMWIK Sp. zo.o. natomiast według raportu 39/2011 spólka GPF CAUSA jest udziałowcem 45,99% akcji CHEMWIK.
Jak rzeczywiście po przeksztalceniu spólki CHEMWIK w S.A. wygląda struktura akcjonariatu ?

2. Spólka EkoExport w raporcie 33/2012 poinformowała, że zszedł Pan poniżej progu 5% udziałów a jednocześnie, że w ciągu najbliższych 12 miesięcy ma intencję do ponownego pośredniego zwiększenia zaangażowania w spółce Eko Export SA do poziomów ponad 5% udziału na Walnym Zgromadzeniu, poprzez GPF Causa S.A. oraz Chemwik S.A.. Jak będzie wyglądał sposób rozliczenia zakupu tych akcji pomiedzy tymi spółkami?

3. Na jakiej zasadzie spółka GPF CAUSA stała się posiadaczem akcji CHEMWIK (44% lub 45,99%) bo w swoich raportach za 2011 rok wygląda jakby zostały one spółce darowane? Czy i za co oddał Pan udziały w CHEMWIKU i jak zostały one rozliczone?

4. Jak wygladały wyniki spółki w latach 2010, 2011 i czy spólka zamierza przedstawić jakieś prognozy finansowe na lata następne ? Czy są już podpisywane, a jeśli nie, to kiedy bedą podpisywane umowy na proces otrzymywania BISFENOLu? czy spółka prowadzi już jakieś rozmowy na ten temat?

5. Czy dokładnie bedzie zajmować się spółka CHEMWIK S.A.? co będzie jej głowna działalnością ? czy będzie również zajmować się głownie działalnością inwestycyjną ? Bo może to zaciemnic obraz rzeczywistych wyników obu spółek tj. CHEMWIK i GPFCAUSA. Ile osób będzie zatrudniać lub zatrudnia spólka CHEMWIK? Na stronie wwww.chemwik.com w zakładne kontakty pojawił się swego czasu oddział ul. Energetyków 9 47-225 Kędzierzyn-Koźle, dlaczego zostało to obecnie usunięte ze strony CHEMWIK.COM ?

6. Nad jakimi projektami obecnie pracuje CHEMWIK S.A.? Czy spółka CHEMWIK oprócz tego, że poprzez Pana lub poprzez później "samą siebie" ma stać sie akcjonariuszem EkoExport (rozumiem, ze przeniesie Pan do nies swoje obecnie posiadane akcje ?) prowadzi jakąś działalność operacyjną ze spólką EkoExport? Np. poprzez opracowanie jakiejś technologii?

7. Spółka CHEMWIK S.A. dostała dofinansowania projektów ? Jakie to były srodki finansowe i na jakim etapie jest praca nad nimi ?

8. Jakie aktywa ma spólka CHEMWIK S.A. ? jakie są jej kapitały własne ? i jaka jest wycena spółki CHEMWIK bo w raporcie za 2011 t. spółka GPFCAUSA wyceniła swój pakiet o ile dobrze liczę na kwotę 1,75 mln zł mimo nie zrealizowania prognoz za 2011 r. I to Zarząd przyjął sobie taką "wartość godziwą". Jak wygląda realna wycena spółki ?

9. Jest Pan akcjonariuszem również spółki GPFCAUSA. Serię G i serię H obejmował Pan po 0,03 zł. Jak w sytuacji powiązań spółek CHEMWIK i GPFCAUSA zapatruje sie Pan na obecną wycenę rynkową GPFCAUSA? Jakie są Pana dalsze plany związane ze spółką GPFCAUSA, Pana jako członka rady nadzorczej spółki GPFCAUSA oraz spółki CHEMWIK ze spólką GPFCASUA. Czy spółka GPFCAUSA ma zamiar zbywać posiadane akcje GPFCAUSA czy traktuje je jako inwestycję długoterminową?

Dziękuje i byłbym wdzięczny na odpowiedź na powyższe pytania gdyż pozwoli to na jasną ocenę spólki CHEMWIK S.A. oraz powiązań głownież akcjonariusza ze spółką GPFCAUSA

Edytowany: 20 sierpnia 2012 10:34

causowicz
0
Wysłane: 20 sierpnia 2012 13:11:09 przy kursie: 0,03 zł
oczywiście w pytaniu numer 9

9. Jest Pan akcjonariuszem również spółki GPFCAUSA. Serię G i serię H obejmował Pan po 0,03 zł. Jak w sytuacji powiązań spółek CHEMWIK i GPFCAUSA zapatruje sie Pan na obecną wycenę rynkową GPFCAUSA? Jakie są Pana dalsze plany związane ze spółką GPFCAUSA, Pana jako członka rady nadzorczej spółki GPFCAUSA oraz spółki CHEMWIK ze spólką GPFCASUA. Czy spółka GPFCAUSA ma zamiar zbywać posiadane akcje CHEMWIK (a nie GPFCAUSA) czy traktuje je jako inwestycję długoterminową?

Bo rozumiem, że przenosząc 44% (lub 45,99%) udziałów do GPFCAUSA wie Pan na jakich zasadach to sie odbywa.
Edytowany: 20 sierpnia 2012 13:13

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 21 sierpnia 2012 01:13:48 przy kursie: 0,03 zł
Analiza wyników spółki GPF CAUSA za 2 kwartał 2012 roku

Kolejny krótki raport spółki zajmującej się szeroko pojętym doradztwem finansowym. W mojej ocenie jest to rynek trudny ale taki np. Danks radzi sobie dość dobrze. Możemy te spółki porównać, mimo iż nie zajmują się dokładnie tą samą działalnością.

Spółka zaprezentowała wyniki działalności, które mi nie odpowiadają. Przede wszystkim zysk brutto jest większy od przychodów z podstawowej działalności operacyjnej. To mi pachnie lekką manipulacją. Tym bardziej, że sprawozdawczość spółki z New Connect nie pozwala wywnioskować, z czego wynik się tak naprawdę bierze.

Na poniższym wykresie zaprezentowałam historyczne wyniki spółki:

kliknij, aby powiększyć

Najbardziej niepokojący jest spadkowy trend w przychodach. W ostatnim kwartale spółka wypracowała ich zaledwie 83 kPLN, to strasznie malutko. Wygląda wręcz na zrealizowanie jednej wartościowej usługi w całym kwartale. Tak niskie przychody nie pozwalają na osiągnięcie rentowności sprzedaży brutto. Ostatnio dodatni wynik na tym poziomie pojawił się w 1q2011 przy przychodach przekraczających 360 kPLN. Jak widać do takiego poziomu spółka powinna dążyć, aby móc ponownie wykazać zyski.

Niższa część rachunku wyników, zawierająca pozostałą działalność operacyjną, nie została zaprezentowana. A to właśnie tam, w wyniku innych operacji na majątku, wypracowano cały zysk w wysokości ponad 390 kPLN. Niestety krótkie omówienie wyników nic o tym nie wspomina.

Napisano za to, że podjęto wiele działań sprzedażowych, których wyniki mają być widoczne później. To zdanie chyba dobrze podsumowuje cały raport. Jest bardzo ogólny i po jego przeczytaniu pojawiają się raczej znaki zapytania niż odpowiedzi.

W bilansie widać dość niski stan gotówki. Na koniec kwartału to 137 kPLN. Jak na ten stan przychodów i kosztów to niewiele. Ze względu na brak danych o przepływach nie jestem w stanie powiedzieć, czy to wystarczy ani jak spółka się finansuje. Zadłużenie długoterminowe w wysokości 460 kPLN utrzymuje się od końca poprzedniego kwartału (obligacje). Niepokojąco wysoki jest poziom należności krótkoterminowych – na koniec kwartału stanowił 22-krotność kwartalnych przychodów ze sprzedaży. To może potwierdzać ewentualne problemy płynnościowe lub sugerować konieczność odpisów aktualizujących.

Porównanie do Danks, o którym wspominałam wcześniej, wypada blado. Spółka ma zdecydowanie mniejsze przychody, brak zysków i dużo mniej gotówki. Także działalność operacyjna GPF wydaje się być dużo mniej atrakcyjna i stabilna.

W monitorze spółki dostępne jest przeliczenie wskaźników: www.stockwatch.pl/gpw/gpfcausa... Zapraszam do zapoznania się i komentarzy.

>> Więcej analiz najnowszych
raportów finansowych jest tutaj

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 21 sierpnia 2012 11:54

causowicz
0
Wysłane: 21 sierpnia 2012 09:03:18 przy kursie: 0,02 zł
Danks to trochę podobna a jednak trochę inny zakres działania. Danks to przede wszystkim księgowość szeroko rozumiana, audyty itp. itd. Danks patrząc tylko na kapitały własne które ma 2,7 mln zł a kapitalizacja na giełdzie 6,1 mln zł (GPF CAUSA odpowiednio 3,65 mln do 5,2 mln - oczywiście w tym są powyceniane spółki w których udziały ma GPFCAUSA a to powinno po ich debiucie rosnąć). Danks rzeczywiście ma ładne wyniki netto, operacyjne i ze sprzedaży i ...płacił sporą dywidendę na początku sierpnia 0,26 zł na akcje przy kursie 1,7 zł. Danks ma 3,15 mln zł środków pienięznych na rachunku również w porównaniu z "groszowymi" GPFCAUSA ;). Niemniej trochę ciężko porównywać te spółki.

Rynek jest trudny dlatego GPF CAUSA obecnie wchodzi w segment inwestycyjny. Być może moment jest dobry bo w końcu kiedyś ten kryzys się skończy, w nieskończoność trwać nie będzie.
Z racji, ze GPF CAUSA jest "groszówką" potencjał wzrostu jest tu jednak zdecydowanie większy patrząc chociażby na to, że skok z 0,03 - 0,04 - 0,05 0,06 tzn. 4 kroczki i mamy 100% zysku.

PS. coś ten link nie działa

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 21 sierpnia 2012 09:48:42 przy kursie: 0,02 zł
Cytat:
Z racji, ze GPF CAUSA jest "groszówką" potencjał wzrostu jest tu jednak zdecydowanie większy patrząc chociażby na to, że skok z 0,03 - 0,04 - 0,05 0,06 tzn. 4 kroczki i mamy 100% zysku.

I to jest argument dla którego właśnie wiele osób w GPF nie wejdzie - na dzień dzisiejszy biorąc akcje z prawej po 3 gr masz szanse na szybkie 33 lub 66% w dół, bo po lewej znacznie bardziej pusto niż po prawej. A każdy "kroczek", jak to nazwałeś, w górę, to pokusa realizacji tych 33% zysku przez wielu i czekania na następne "kółko" między 0,02 a 0,03 albo 0,03 a 0,04. Inwestując w takie spółki trzeba mieć tego świadomość.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,700 sek.

dmtupnmx
trcvshat
offafduk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
egsagcog
unqdkiup
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat